David Saranga

David Saranga lecție pentru români și străini: recunoaște meritele lui Nicolae Ceaușescu

1410
David Saranga, un gest unic în perioada actuală  - și o adevărată lecție de respect pentru istoria României pe care distinsul ambasador al Israelului o dă românilor – în primul rând celor care conduc și reprezintă țara

BUCUREȘTI, 15 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. În ultimele zile au fost aniversate două date remarcabile pentru România și diplomația românească: 140 de ani de relațiile diplomatice SUA – România și 72 de ani de relații diplomatice dintre Israel și România.

Ei bine, mesajele către și dinspre SUA transmise de autoritățile române, respectiv de ambasadorul Zuckerman, s-au evidențiat prin semidoctism și ignorarea totală a perioadei celor mai multor contacte de cel mai înalt nivel, epoca Nicolae Ceaușescu. 

Mesajele lui Iohannis și Zuckerman ignoră complet perioada, în timp ce George Maior -  fiul unui mare istoric și universitar, cu funcții în perioada Ceaușescu -  scrie doar că, ”în 1964 relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost ridicate la nivel de ambasadă, iar în anii care au urmat, doi președinți ai SUA aveau să viziteze România, în timp ce legăturile comerciale și economice bilaterale continuau să se dezvolte”.

Apoi fiul profesorului Liviu Maior de la UBB sare direct ”în 1989, când poporul român s-a ridicat împotriva regimului comunist opresiv”. Nimic despre singura vizită de stat a unui președinte al României la Casa Albă sau despre geniala mutare de a se apropia de Richard Nixon, pe vremea când acesta nu era încă președinte! Intuiția diplomatică de geniu care avea să deschidă larg porțile Casei Albe pentru România! 

De fapt, nu este o rușine doar pentru că nu sunt recunoscute meritele lui Ceaușescu – ci și a întregii pleiade de diplomați și oameni de informații care au muncit enorm pentru acele succese… ale României, de fapt! Chiar nu mai contează asta pentru George Maior? Nu întreb de Iohannis, de la care nu am pretenții – ci de Maior, pe care îl cunosc bine – în ciuda controverselor, e un patriot și un om de cultură… dar uite că nu se manifestă ca atare!

În schimb o face E.S. David Saranga,  ambasadorul Israelului, care amintește de prietenia lui Ceaușescu cu marii premieri Golda Meir și Menahem Begin – și cu cel mai longeviv om de stat al Israelului, Shimon Perez.

De asemenea, David Saranga evocă meritele excepționale ale lui Nicolae Ceaușescu în stabilirea păcii între Israel și Egipt.

”Astăzi în urmă cu 72 de ani se numeau relațiile diplomatice dintre Israel și România. În fiecare dimineață mă umplu de mândrie, când văd steagul Israelului ridicat deasupra clădirii ambasadei”, scrie Saranga.

Ambasadorul spune un mare adevăr – ”Pentru toată durata Războiului Rece și, de asemenea, după războiul de șase zile, România a fost singurul stat comunist european care nu și-a întrerupt relația diplomatică cu statul Israel, în ciuda legăturilor strânse cu unele țări arabe”.

”Dimpotrivă, în 1969 România a ridicat relațiile diplomatice cu Israel la nivelul ambasadelor”, scrie Ambasadorul, care califică această relație drept ”prietenie curajoasă!”.

Saranga amintește că ”toți premierii și miniștrii afacerilor externe israeliene au vizitat România: primul a fost Golda Meir în 1972, după ce Menachem a început în 1977, după Shimon Peres în 1985 și lista este încă lungă”. Așa este – ar putea fi inclus pe listă și omul de stat - și de mare caracter! - care a fost generalul Moshe Dayan, primit în 1978 ca ministru de Externe al Israelului de către Nicolae Ceaușescu. În schimb, în completarea superbului său gest, David Saranga însoțește postarea cu fotografii ale întâlnirilor la vârf cu Nicolae Ceaușescu în prim plan.

Dar iată episodul cheie evocat de David Saranga, un gest unic în perioada actuală  - și o adevărată lecție de respect pentru istoria României pe care distinsul ambasador al Israelului o dă românilor – în primul rând celor care conduc și reprezintă țara:

”În timpul vizitei lui Menahem Begin începută la București în august 1977, l-a întrebat pe Ceaușescu dacă este potrivit să-l convingă pe președintele Egiptului, Anwar Sadat, să vină să viziteze Israelul. În octombrie 1977, Sadat a vizitat România ca invitat al lui Ceaușescu și s-a discutat acest subiect între cei doi președinți. O lună mai târziu, pe 19 noiembrie 1977, avionul lui Sadat a aterizat în Israel - și s-a scris istoria”.

Deci, un episod în care s-a dovedit puterea și meritele marelui președinte român – pe care noi  și ”partenerii” încercăm să-l ștergem din istorie.

***

De precizat că, în weekend, David Saranga a fost la Iași și în Neamț, vizitând moschei și biserici. De asemenea, vizita lui marchează un moment tragic: masacrul de la Iași. 

“Luna aceasta se împlinesc 79 de ani de la Pogromul de la Iași, unde cel puțin 13.000 de evrei au fost torturați și uciși. Teroarea și violența inimaginabile care au avut loc în lunile iunie- iulie 1941 au făcut ca Pogromul de la Iași să fie cel mai mare masacru din istoria modernă a României”, scrie E.S. David Saranga.

Pe lângă acest episod al durerii, E.S. David Saranga  a vizitat și o sinagogă din Piatra Neamț, o construcție din lkemn din secolul XVIII - ”singura sinagogă de acest gen care a supraviețuit în toată Europa de Est”.

De asemenea, amиasadorul a postat și imagini din mânăstiri românești, făcând și în acest mod  o dovadă de maximă prietenie pentru țara și poporului nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1410
Tagurile:
Nicolae Ceauşescu, David Saragna
Diana Șoșoacă

Sondaj de ultimă oră: Diana Șoșoacă face praf partidele!

62
(reînnoit 07:34 13.04.2021)
Azi, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Senatului va judeca sesizarea grupului PNL împotriva Dianei Şoşoacă. Prezentăm, în exclusivitate, rezultatele unui SONDAJ care arată opinia românilor față de încercarea partidelor de o opri pe senatoarea independentă

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Prin vocea Alinei Gorghiu, PNL a sesizat Biroul permanent al Senatului în legătură cu atitudinea și activitatea senatoarei independente Diana Șoșoacă.

Biroul Permanent a trimis Comisiei juridice o sesizarea în care liberalii propun ”eliminarea unei probleme care se perpetuează de la începutul legislaturii în Parlamentul României: comportamentul necorespunzător, nociv şi neregulamentar al doamnei senator Diana Iovanovici-Şoşoacă”.

Astfel, liberalii, care au susținut manifestările ilegale și violente în care instituții ale statului – și mai ales Parlamentul – au fost terfelite și insultate mai grav ca oricând, scriu acum că este ”inadmisibil să mai tolerăm ca parlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă să sfideze orice normă legală şi orice regulă a bunului-simţ în cea mai prestigioasă instituţie a ţării (…) o asemenea atitudine reprezintă o gravă ofensă adusă atât Parlamentului, cât şi românilor”.

Liberalii o acuză pe Diana Șoșoacă de instigare la ”ură şi haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jigneşte, aduce ofense şi grave acuzaţii neîntemeiate, utilizează discurs homofob, xenofob, extremist” – dar nu dau exemple!

Ca o paranteză, aceeași liberali erau mândri de prezența printre ei a lui Gigi Becali, parlamentar și europarlamentar, dar atunci nu mai erau deranjați de excesele de limbaj ale acestuia! 

Precizăm că intervențiile senatoarei Diana Șoșoacă sunt publice, fiind postate pe site-ul Senatului – și nu am găsit în ele aspecte de tip ”homofob, xenofob, extremist”… decât dacă apărarea credinței și tradițiilor românești presupune toate astea!

În aceste condiții, multă lume a tras concluzia că liberalii și celelalte partide vor, prin sesizarea lor, să-i închidă gura senatoarei!

Voci din spațiul public consideră că ”mafia politică” s-a speriat de Diana Șoșoacă și vrea să o reducă la tăcere, așa a urmărit, fără succes, în cazul lui Vadim Tudor.

În aceste condiții, am realizat un sondaj pe site-ul agenției noastre, lansând o singură întrebare: ”Vor partidele și grupurile de interese să o blocheze pe Diana Șoșoacă?”

Sondajul propunea trei variante de răspuns:

  • DA – Diana Șoșoacă le dă în vileag secretele și faptele de care nu se vorbește
  • NU – Diana Șoșoacă trebuie sancționată, a depășit limitele
  • Nu știu

Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 10 aprilie 2021, pe internet, pe sistemul un singur vot pentru un IP.

Iată rezultatele celor 1373 de voturi exprimate:

  • 89.5% (1228 persoane) – au votat DA – Diana Șoșoacă le dă în vileag secretele și faptele de care nu se vorbește
  • 9.2% (127 persoane) – au votat NU – Diana Șoșoacă trebuie sancționată, a depășit limitele
  • 1.3% (18 persoane) – au ales opțiunea ”Nu știu”

Deci, un scor covârșitor în favoarea ”senatoarei fenomen” – și un semnal negativ pentru partidele și grupurile de interese care vor să o blocheze pe Diana Șoșoacă să le dă în vileag secretele și faptele de care nu se vorbește.

De remarcat că decizia de a vota nu a fost una ușoară – numai 1 din 6 care au citit textul sondajului au decis să voteze. Cum se traduce asta? Cel mai probabil, teama de partide și grupurile de interese i-a făcut pe români reticenți în a-și exprima votul.

Oricum, este un scor zdrobitor, care arată clar susținerea românilor pentru Diana Șoșoacă.

62
Tagurile:
Sputnik, Diana Șoșoacă, Sondaj

Загрузка...
Raed Arafat

Scandalul Babeș: Arafat, încurcătură mare în date! Ungureanu în vileag ce nu s-a spus!

116
Iosefina Pascal scoate în evidență greșelile. Raed Arafat încurcă date și ies la iveală neconcordanțe. Se aplică rețeta clasică: morții de la Babeș urmează să fie îngropați… într-o anchetă!

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Noaptea trecută a avut loc o nouă tragedie, soldată cu trei morți – de data asta la spitalul ”Victor Babeș” din Capitală. Unele surse vorbesc chiar de 5 decedați.

Motivul – defecțiunea la aparate de oxigen ale secției ATI mobilă din curtea spitalului. Nu se știe cine se face vinovat, nici măcar cel care răspunde de domeniul Sănătății, ministrul USR Vlad Voiculescu, nu își asumă responsabilitatea. În fapt NU își asumă NICIO responsabilitate în acest caz.

Mai mult, Voiculescu, care a fost la un pas de demitere (conform mai multor surse mass media) nici măcar NU a ieșit în fața presei să explice ce s-a întâmplat – și cum s-a ajuns la noua tragedie. 

A făcut-o în schimb Raed Arafat, care a făcut față unui tir de întrebări ale presei. Dar, cu toate că șeful ISU și-a păstrat calmul, a expus mai multe date care ridică semne de întrebare.

Astfel, prima și cea mai importantă se referă la ora la care ar fi acut loc defecțiunea mortală, o creștere bruscă a presiunii, la peste 6 bari. ”Deci asta explică clar urgenţa care a apărut”, spune Arafat, arătând că asta s-a petrecut la ora 16.25!

Bomba vine de la deputatul Emanuel Ungureanu, care a fost anunțat după ora 15! Deci cu o oră înainte de cea anunțată de Arafat! Ungureanu susține că a primit un mesaj în jurul orei 15 că sunt probleme cu oxigenul la spitalul Babeș!

”Eu am aflat acum vreo șase ore, de la rudele unui aparținător”, a declarat Emanuel Ungureanu în emisiunea lui Victor Ciutacu, la RTV.

Ori, chiar dacă Ungureanu este cel mai implicat parlamentar în problemele de Sănătate, cum e posibil ca șeful IGSU să anunțe ora defecțiunii… mai târziu decât semnalul primit de deputat?!

”Personal, am aflat după orele 17,00”, spune Raed Arafat. Ministrul l-ar fi sunat după ora 18. Totuși, Vlad Voiculescu ar fi ajuns și el acolo pe la ora 17! Dar Raed Arafat nu știa asta!...

Presei nu i se comunică nimic – poate din teamă față de protestatari sau de Diana Șoșoacă?

Cert este că presa e informată abia după ora 20 – dar numai pe surse! IGSU și ministerul Sănătății au comunicat oficial abia după ora 21.

Va fi o anchetă – e concluzia conferinței lui Arafat – deci se aplică metoda clasică, a ”îngropării” scandalului și, din păcate, a morților, într-o anchetă.

Totuși, primul indiciu duce la o pistă… politică! Firma care furnizează oxigenul ar avea iz politic - ar aparține fostului ministru liberal al Finanțelor, Sebastian Vlădescu. Un fost ministru conectat, prin fostul său fin și… ”șogor”, Cristian Boureanu, la domeniul Sănătății.

Iosefina Pascal a realizat un montaj din care rezultă alte bâlbe și declarații șocante ale lui Raed Arafat, încolțit puternic de ziariști.

 

Și iată și emisiunea lui Victor Ciutacu – ”Punctul culminant” – de la RTV.  

116
Tagurile:
Raed Arafat, Spitalul Victor Babeș

Загрузка...