Participare la şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaților consacrată celebrării Zilei Naționale a României

Iohannis comite o greșeală uriașă, chiar istorică! Parlamentul trebuie să-l oprească!

1997
(reînnoit 06:48 12.06.2020)
Nu este o simplă declarație politică, scrisă de un politician dornic de publicitate prin scandal - este un document de importanță istorică – și, atenție, orice cuprinde, orice idee, rămâne în istorie!

BUCUREȘTI, 11 iun, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Titlul nu este exagerat de loc: președintele Iohannis a transmis Parlamentului Strategia Națională de Apărare 2020 – 2024, un text care, dacă este adoptat în forma prezentată de președinte, poate fi consemnat drept cea mai mare gafă din istoria ultimilor 80 de ani – practic de la al doilea război mondial încoace!

Repet, nu exagerez, pentru că ”Strategia” definește Rusia, Federația Rusă drept amenințare, factor de risc - și conturează ideea de ”stat inamic”! Și, atenție, UNIC stat amenințare! A fost uitat până și Iranul, împotriva căruia se mințea că s-a pus scutul de la Deveselu!

Este pentru prima dată când Rusia, această putere mondială, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, vecin la Marea Neagră cu noi, partener tradițional al țării noastre pe multe planuri și factor determinant în dobândirea independenței de stat și unirea României este practic, definită în clar în acest fel!

Altfel spus, un stat, o putere militară mondială care NU a amenințat deloc România este tratată în ”Strategia națională de apărare” ca o amenințare!

Trebuie precizat că acest document nu este o simplă declarație politică, scrisă de un politician dornic de publicitate prin scandal. Este un document de importanță istorică – și, atenție, orice cuprinde, orice idee, rămâne în istorie!

Iar ca nebunia să fie totală, se aruncă și o săgeată la adresa Chinei, implicând România în conflictul de putere americano-chinez! Deci România își propune să aibă relații tensionate cu doi membri ai Consiliului de Securitate, două puteri mondiale și prietene tradiționale ale statului român?! Dacă asta nu mai e nebunie, atunci ce este?!

În plus, pentru cine citește acest text… aberant, nu regăsește stilul precis, militar - strategic, ci mai degrabă al unui ziarist de mâna a treia care, pentru a nu fi dat în judecată, face acuzații aluzive, nedând nume clare – ci doar sugerându-le!

Așa și în ”emanația” de la Cotroceni, care vorbește de „anumite state”, de ”actori statali”, de ”state din zona” cutare  care fac, dreg, reprezintă amenințări, riscuri, vor să… dar nu spune clar – despre care state e vorba! Este pur și simplu jenant – un fel de bârfe, de suspiciuni și aluzii sunt intercalate în acest text cu valențe istorice! Este posibil așa ceva, în ”Strategia Națională de Apărare a României”?! Uite că este!

Înainte de orice se cuvine o întrebare: concret, are România ceva să reproșeze Rusiei în relația actuală?! Ne-a amenințat Rusia vreodată? A făcut Rusia altceva decât să replice, prin teorii militare, la amplasare unor lansatoare ale SUA pe teritoriul nostru? Ne privește pe noi ce fac rușii pe teritoriul lor sau în complexul spațiu ex-sovietic?

Hai să spunem pe șleau: Rusia nici măcar nu a reacționat la insultele transmise de diverși propagandiști NATO și ”pro-occidentali” la adresa lui Putin, a țării, a poporului, a diverselor personalități. În schimb noi finanțăm institute, publicații, emisiuni, ”think tank”-uri care au ca laitmotiv atacarea Rusiei și a tot ce are legătură cu ea. E jenant – și multă lume vede asta!

Iar acum Iohannis lansează această ”Strategie”! Practic, prin acest document, ceea ce a făcut Băsescu prin deteriorarea relațiilor cu Rusia este lăsat în umbră de evidenta tensionare indusă acum.

Spuneam într-o analiză trecută că, în tot documentul, nu regăsim ideea de dialog cu Rusia, de reluare a relațiilor pentru eliminarea unor amenințări reale comune – traficul de droguri și criminalitatea transfrontalieră, traficul de persoane, distrugerea mediului, extremismul etc. Ori, așa cum spune chiar președintele Trump recent, este de bun simț un dialog cu Rusia, găsirea unei soluții comune cu această mare putere.

Și, ca argument probatoriu la ceea ce am comentat, voi cita câteva pasaje din ”Strategia” de 46 de pagini trimisă de Cotroceni Parlamentului.

Din prima, Rusia este definită ca ”agresivă”

Chiar în ”Introducere” citim:

”6. Comportamentul agresiv al Federaţiei Ruse, acţiunile de militarizare a regiunii Mării Negre şi de tip hibrid desfăşurate de acest stat, ce au ca scop menţinerea unui climat tensionat şi de insecuritate în zona apropiată ţării noastre, determină România să continue cu fermitate procesul amplu de construire de capabilităţi robuste de descurajare şi apărare, început din anul 2015. Acest proces se desfăşoară împreună cu cel de creştere a interoperabilităţii forţelor noastre armate cu aliaţii şi cu întărirea capacităţii instituţionale de contracarare a acţiunile de tip hibrid”.

La ce se referă ”agresivitatea” rusă, nu se spune – pentru că nu există, în fapt nimic în afara unor exerciții militare în spațiul internațional, niciodată ilegale, și pe propriul teritoriu! Iar când nu sunt argumente și probe se vine cu această bazaconie ”acțiuni hibride, război hibrid”. Niște aberații create special pentru a justifica diverse cheltuieli ”de securitate”!

Să trecem la ”Capitolul 1” – unde, ca o paranteză,  nu mai vorbim de Rusia – ci de transformarea României pe bază de ”obiectiv operaţional de implementat pe teritoriul naţional”. Deci, un fel de bază NATO extinsă. Care, suprapusă peste definirea Rusiei ca amenințare – de fapt, ca unică amenințare statală, poate duce la o concluzie uluitoare: vor să transforme România în bază NATO anti-Rusia!  Întrebare: oare românii NU trebuiau întrebați dacă sunt de acord cu așa ceva?! Iată textul:

”30. România îşi propune să consolideze cooperarea militară cu SUA, nu doar ca direcţie de acţiune pe care o vizează generic în format aliat, ci mai ales ca obiectiv operaţional de implementat pe teritoriul naţional. Subsumat, eforturile statului român sunt direcţionate către amplasarea pe teritoriul românesc a unor soluţii de consolidare a prezenţei avansate a NATO şi, implicit, de descurajare a eventualelor acţiuni agresive ale unor actori statali. (…)

Din nou întrebare: care ”actori statali”, stimate Iohannis și așa ziși strategi? Este doar un prim exemplu de aluzie ambiguă – deci stupidă.

Acuzații fără acoperire – inclusiv către state nedefinite

În schimb, Rusia revine în forță în Capitolul 3 - ”EVALUAREA MEDIULUI DE SECURITATE”.

”3.1. Tendinţe majore cu potenţial de afectare şi influenţare a mediului de securitate, în perspectiva anului 2024

66. Atitudinea şi acţiunile Federaţiei Ruse, de încălcare a normelor dreptului internaţional, generează perpetuarea şi extinderea divergenţelor cu unele state occidentale şi NATO, constituind obstacole serioase în identificarea soluţiilor viabile de asigurare a stabilităţii, predictibilităţii şi securităţii”.

Care acțiuni de ”încălcare a normelor dreptului internaţional”? Că nu-mi aduc aminte de vreo instanță internațională recunoscută sau de vreo rezoluție ONU sau a Consiliului de Securitate care să fi confirmat așa ceva în ultimii ani?!

Apoi iar un paragraf aluziv, comic prin faptul că nu se spune concret la cine se referă – repet, stilul jurnalistului de doi bani, care se teme de proces!

”67. Reafirmarea unor state (?!) cu ambiţii de lideri regionali, care contestă sau chiar încalcă normele de drept internaţional existente, determină creşterea riscurilor şi a ameninţărilor la adresa securităţii globale, în general şi a României în particular.

68. Revirimentul politicii de forţă şi asertivitate unor puteri non-occidentale (?!) care contestă actuala ordine internaţională liberală reprezintă variabilele majore care vor influenţa distribuţia puterii în plan global şi configuraţia balanţelor de influenţă şi a echilibrelor regionale”.

Deci, la cine se referă? Cumva la Turcia lui Erdogan, membru NATO? La Israelul lui Netanyahu? Repet, e un document cu valențe istorice – nu e jucărie politică!

Iată și pasajul despre China  - prieten statornic al României, cel mai puternic investitor mondial, către care aruncăm o săgeată – că dă bine, probabil! Dă prost, din păcate!

”3.2. Coordonate esenţiale ale evoluţiilor în pianul securităţii la nivel global

83. Pre-eminenţa SUA în sistemul internaţional va rămâne incontestabilă pentru viitorul previzibil, ceea ce din punctul de vedere al interesului naţional al României este un element cheie. Pe de altă parte, doctrina şi obiectivele de etapă multi-deceniale ale Chinei vor influenţa din ce în ce mai mult modul în care SUA percep rolul sistemic al acestui stat şi îi răspund”.

”Fantome” statele și ”destabilizare” rusească!

Dar să revenim repede la Rusia, căreia parcă îi este dedicată această Strategie”.

”3.3. România şi securitatea ia nivel euro-atlantic

104. Potenţialul de escaladare a tensiunilor existente în regiune, pe fondul consolidării posturii ofensive (?!) şi agesivităţii (?!) Federaţiei Ruse din ultimii ani (?!) şi al perfecţionării instrumentarului hibrid (?!) pe care îl utilizează, reprezintă o preocupare majoră de securitate în context naţional. (…) Tocmai de aceea, în condiţiile unui mediu de securitate dinamic şi cu un grad mare de impredictibilitate, adaptarea narativului folosit pentru a meţine şi spori atenţia SUA, NATO şi UE asupra importanţei strategice a Mării Negre este un proces permanent şi important pentru ţară”.

Care ”postură ofensivă”?! Prin ce eveniment s-a consemnat? Prin exerciții pe propriul teritoriu sau, ca și NATO, în spațiul internațional?! Care ”agresivitate”?! La ce se referă când e vorba de ”ultimii ani”?! Despre gogomănia bugetivoră ”instrumentarul hibrid al Rusiei” nici nu mai comentez.

Dar, din nou, un pasaj cu ”fantome” – adică afirmații nepersonalizate, doar aluzive!

”105. Deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate din vecinătatea estică a NATO, precum şi în Balcanii de Vest, pe fondul acţiunilor destabilizatoare ale unor state care promovează politici agresive şi revizioniste, cu încălcarea normelor de drept şi de comportament internaţional, generează preocupări legitime pentru consolidarea posturii de securitate naţională”.

Prin ce se manifestă, concret ”Deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate”?! Ce s-a deteriorat?! O fi vorba de tentativa de lovitură de stat din Turcia, orchestrată de piloții antrenați de SUA și NATO?

Rusia ”contribuie la deteriorarea stabilităţii regionale”

Hai să revenim repede la Rusia, în contextul subcapitolului ”3.4. Postura strategică a României la nivel regional”. Atenție:

”108. (…) Paradigma cooperării regionale este însă şi ea  afectată de deteriorarea semnificativă a securităţii, în special în vecinătatea estică a României. În acest context, acţiunile Federaţiei Ruse contribuie la deteriorarea stabilităţii regionale, cu impact defavorabil direct asupra rezilienţei statelor din regiune, în primul rând Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, respectiv asupra realizării obiectivelor acestor state în relaţie cu Uniunea Europeană şi/sau NATO, aşa cum acestea le-au definit în documentele naţionale relevante, de orientare strategică”.

”109. Acţiunile constante ale Federaţiei Ruse de consolidare a propriilor capabilităţi militare ofensive în Marea Neagră şi de creare a unui sistem de interdicţie regională şi restricţionare a accesului care să asigure controlul asupra bazinului pontic şi contrabalansarea acţiunilor de dezvoltare a capabilităţilor militare aliate pe flancul estic al NATO reclamă o postură naţională de apărare consolidată şi continuarea atitudinii active a României în scopul consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare în regiune.

Întrebare – lăsând la o parte afirmațiile fără acoperire – adică nesusținute decât de retorica unor conflicte care nu ne privesc - sau chiar nesusținute deloc, în cazul Moldovei, care a ales o cale de excelentă relație cu Rusia și comunitatea economică a fostului spațiu sovietic, neexcluzând însă UE -  ei bine, oare ce legătură au chestiunile aste cu ”postura strategică a României la nivel regional”?! Pe bune?!

Noi nu avem bani pentru majorarea pensiilor și indemnizațiilor, pentru infrastructură și dezvoltarea economică, pentru rețeaua de sănătate și ne băgăm în seamă în jocuri dintr-un spațiu la care nu ne pricepem și care chiar nu ne privește?!

Rusia, rolul principal la capitolul ”Amenințări, riscuri, vulmerabilități”

Să trecem însă la Capitolul 4, unde Rusiei i se acordă rolul principal în filmul ”AMENINŢĂRI, RISCURI ŞI VULNERABILITĂŢI”.

”119. Consolidarea potenţialului militar în vecinătatea României, inclusiv pe flancul estic, respectiv pe frontiera NATO (militarizarea Crimeii şi în general, a bazinului Mării Negre de către Federaţia Rusă, desfăşurarea exerciţiilor militare şi consolidarea capabilităţilor prin intermediul cărora pot fi desfăşurate operaţiuni ofensive şi defensive, de către aceasta), generează provocări majore la adresa intereselor strategice naţionale vizând securizarea frontierelor UE şi NATO şi, respectiv, asigurarea securităţii energetice şi a stabilităţii în Regiunea Mării Negre”.

De reținut că Sevastopol este de sute de ani principala bază maritimă a marinei militare ruse și sovietice, nu este ceva nou. În privința securității energetice – râdem cu lacrimi amare… sau ce? Păi după ce am cedat resursele pe nimic, după ce am permis SUA să dicteze în domeniul energiei noastre nucleare, mai putem vorbi de așa ceva?!

Încă o nebunie: Țările ”aliate” care se apropie de Rusia, sunt „riscuri”!

Iată din nou un pasaj plin de aluzii – dar fără nominalizări… c-așa e strategic!

”120. Comportamentul ofensiv/agresiv, inclusiv în plan economic, al unor entităţi statale ale căror interese sunt contrare celor ale ţării noastre (?!), blocajele în parcursul european/transatlantic (?!) şi/sau perpetuarea instabilităţii în domeniul economic pot determina evoluţii cu impact securitar negativ în vecinătatea României şi în Regiunea Mării Negre”.

Dacă, așa cum e și normal, nu ați înțeles care sunt ”entităţi statale ale căror interese sunt contrare celor ale ţării noastre” - și nici care sunt acele ”interese” că până acum au fost doar ale NATO -  iată din nou despre Rusia:

”121. Temporizarea proceselor de adaptare a Alianţei la ameninţările din vecinătatea estică şi sudică, perpetuarea dezechilibrelor pe dimensiunea flancului estic şi modificările poziţiilor unor aliaţi privind raportarea la Federaţia Rusă prezintă potenţialul unor influenţe negative la adresa situaţiei de securitate a României”.

Hai că am început să ne preocupăm și de ce fac unii ”aliați” – care sunt aceștia?! Turcia, Ungaria, Bulgaria, Germania, Olanda, Franța?... Da, în general lumea vrea relații tot mai bune cu Rusia – numai noi considerăm asta ”amenințare, risc, vulnerabilitate”! Culmea, chiar și Trump și-a ”modificat poziția”, vrea Rusia din nou în formatul ”G” – a zis că asta este ”de bun simț”!

Iată și un pasaj complet abulic, demn de aceiași ziariști de doi bani, sau de ”strategi” plătiți gros ca să scrie prostii:

”122. Volatilitatea stării de securitate în Balcanii de Vest se corelează cu perspectivele limitate în soluţionarea conflictelor îngheţate din regiune şi conservarea focarelor de conflict în Caucazul de Sud, constituind un factor de instabilitate”.

Republica Moldova… un ”risc”?!

Ajungem acum la ”riscuri”, unde facem filozofie politică! Atenție din nou, e un pasaj superb, tot fără precizări:

”4.2. Riscuri

135. Tentaţia aşa-numită iliberală, resimţită în ultimii ani în Europa de Est - combinată sau nu cu opţiuni strategice formulate pragmatic (!!!), dar în mod cert asociată unei interpretări aproximative (!!!) a valorilor democratice - rămâne un risc de contaminare în plan regional, cu potenţiale repercusiuni asupra dezvoltării economice şi a capacităţii de rezilienţă (!!!) a României”.

Și, fapt pe care l-am subliniat într-o altă analiză, ”Strategia” lui Iohannis intră nepermis peste opțiunea politică liber aleasă de statul independent Moldova. Inadmisibil! Oare cum s-ar fi comentat în România dacă autoritățile de la Chișinău ar fi considerat ”riscuri” opțiunile politice din România?!

”136. Evoluţia Republicii Moldova reprezintă un risc, din cauza perspectivei contrabalansării orientării europene cu orientarea pe direcţia eurasiatică. Reducerea şanselor căii europene pentru Republica Moldova facilitează accentuarea unor riscuri pe liniile descrise în această strategie, în mediul de securitate proxim şi pentru securitatea naţională”.

O dovadă de inconștiență crasă și necunoaștere a situației României

Urmează un punct în care Rusia se regăsește alături de ”actori statali” nedefiniți, dar tot ”riscuri”:

”155. Surse suplimentare de riscuri sunt reprezentate de:

•perspectiva regândirii regimurilor de control al armamentelor, creşterea bugetelor de apărare (!!!) şi accelerarea ritmului de dezvoltare a capacităţilor militare ale unor actori statali;

• volatilitatea stării de securitate în Balcanii de Vest (!!!), alături de conservarea focarelor de conflict din regiunea extinsă a Mării Negre şi perspectivele limitate în soluţionarea conflictelor îngheţate din regiune, în paralel cu lipsa de transparenţă asociată armamentului Federaţiei Ruse staţionat în regiunea separatistă transnistreană şi cu tendinţa de prelungire a crizei de securitate din estul Ucrainei, declanşată în contextual anexării ilegale a Crimeii;”.

Și tot la acest capitol, o dovadă de inconștiență crasă și necunoaștere a situației României:

”fenomene cu probabilitate redusă, dar cu impact major: confruntări militare de joasă intensitate, dar persistente în timp; aflux masiv de migranţi; dezastre ecologice, catastrofe naturale; agresiuni la adresa calităţii factorilor de mediu sau alte calamităţi”.

În primul rând, o calamitate naturală de tip cutremur major este o amenințare serioasă, cu grad de probabilitate semnificativ! A spune că are ”probabilitate redusă” dovedește inconștiența de a nu investi în consolidări masive și cercetare în domeniul seismic – ci în bazaconii războinico - ”hibride”.

România e afectată de deșertificarea unor zone, de poluare, se schimbări climatice și secetă, de lipsa unor sisteme de regularizare în zone cu inundații, de defrișări masive – mai nou, de probleme sanitare… și ei trec astea la ”probabilitate redusă”, în timp de riscul major e Rusia?! Sau sunt preocupați de Georgia, Ucraina, Crimeea  și „actori statali” nedefiniți?!

Nimic clar despre banii pentru România reală!

Să trecem la ultimul capitol - ”Capitolul 5 - DIRECŢII DE ACŢIUNE ŞI PRINCIPALELE MODALITĂŢI PENTRU ASIGURAREA SECURITĂŢII NAŢIONALE A ROMÂNIEI”.

Și hai să ne uimim: ”177. Direcțiile de acțiune vizează:

•Asigurarea a minimum 20% din bugetul apărării pentru achiziţia de tehnică militară, precum şi asigurarea a minimum 2% din bugetul apărării pentru cercetare-dezvoltare şi inovare”.

După câte se vede – nimic concret, procentual - cât anume minim se va realiza din producție internă – și cât minim se va achiziționa prin ofset? Se vede că ”strategilor” le e teamă de concret, de cifre exacte, când vine vorba de bani pentru România reală!

Și, atenție la final, Iohannis vrea o nouă entitate care să fie în subordinea lui – și care să se joace de-a strategia securității: ”5.2. Funcţionalitatea sistemului naţional de securitate: relaţionare şi colaborare de tip integrat

191. În vederea analizării, evaluării şi interpretărilor dinamicii şi schimbărilor din mediul internaţional şi oferirii de expertiză integrată Preşedintelui României, se constituie un Grup de Reflecţie Strategică (GRS), coordonat de şeful Departamentului Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale”.

Concluzie: NU validați o asemenea aberație!

Cam atât am selectat din documentul trimis de Președinte – dar cred că este suficient pentru a justifica titlul: Iohannis e gata să comită uriașă gafă, unică în istorie! Practic, un capitol care se va numi ”Rusia, ca amenințare și risc pentru România secolului XXI”. Adică, așa cum spuneam, este pentru prima dată când România definește astfel un membru al Consiliului de Securitate – și cea mai mare putere militară de lângă noi. Și ne uităm urât și la China!

Plus aluzii la alte state – care, desigur, se vor simți vizate, chiar dacă nu vor reacționa… pe față. Dar nici nu ne vor ierta. 

Ori, Parlamentul trebuie să respingă această aberație conflictuală. Nejustificată! Periculoasă! Contrară mersului țărilor UE puternice, care construiesc relații profitabile cu Rusia!  

În consecință, Parlamentul trebuie să NU valideze această aberație – și să o retrimită Președintelui, pentru a aducere în planul realității și al interesului național.

În forma actuală, documentul este un adevărat atentat la interesul național al României, o pagină rușinoasă de istorie – și o moștenire periculoasă. Nu e ceva de glumă – iar o asemenea gafă va apăsa pe întreaga actuală generație de politicieni români.

***

Atenție, Iohannis a mai avut ieșire puternice antidemocratice, aducând cu perioade de tristă amintire din istoria noastră, dar și cea germană: a făcut un referendum contra unui partid, a dorit dispariția acestuia și a susținut manifestările ilegale și anarho-antiguvernamentale. Nu-l lăsați să facă asemenea nebunii pe plan internațional, mai ales într-o relație de o asemenea importanță, cum este cea cu Rusia. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1997
Tagurile:
Parlament, Claus Iohannis
Tematic
Iohannis se bate cu USR pe anticorupție: reacție de ultimă oră de la Cotroceni
Iohannis face iarăși pe justițiarul și anunță o campanie pe aceeași temă obsesivă
USR, lovitură pentru Iohannis: nu votează noua Strategie Națională de Apărare a Țării
Iohannis, provocat de PSD la scenă deschisă: ”Nu a avut demnitatea și mândria națională!”
Corlățean, cea mai gravă acuzație pentru Aurescu și Iohannis! Nu poate rămâne fără răspuns
Noua strategie de apărare șochează, Iohannis pune România într-o poziție dificilă
O persoană purtând un drapel al SUA

Vor învăța democrația. SUA au decis metodele de intervenție

200
(reînnoit 17:31 05.03.2021)
Americanii nu vor mai lupta pentru democrație. Lumea s-a schimbat și, în noile condiții, Washingtonul își va schimba atenția de la amenințarea terorismului la lupta împotriva superputerilor rivale.

MOSCOVA, 5 mar – Sputnik, Sofia Melniciuk. Americanii nu vor mai lupta pentru democrație. Timpul a arătat că intervențiile și răsturnarea liderilor autoritari sunt ineficiente. Washingtonul a învățat din acest lucru și intenționează să schimbe lumea, începând de la sine. Cum intenționează acum Statele Unite să acționeze – în materialul Sputnik.

Noi timpuri – noi metode

Primul discurs oficial al secretarului de stat, Anthony Blinken, în Departamentul de Stat, deși a avut loc într-o sală goală, a provocat agitație. În decurs de o jumătate de oră, șeful diplomației americane a enumerat principalele direcții ale politicii externe, care vor fi incluse în curând în strategia de securitate națională.

Aproape tot ce a spus Blinken nu este nou: atât el, cât și președintele Joe Biden au spus aceste lucruri de mai multe ori în ultimele luni. Cu toate acestea, ceva a atras atenția.

"Abordarea noastră se va schimba", a declarat secretarul de stat. "Noi nu vom promova democrația cu ajutorul intervenților militare costisitoare sau încercărilor de a răsturna cu forța regimurile autoritare". El a recunoscut că astfel de metode, deși aplicate cu cele mai bune intenții, nu au dus la nimic bun. Mai mult, cuvintele "promovarea democrației" au căpătat o conotație negativă și nici chiar americanii înșiși nu mai cred în ele.

Lumea s-a schimbat și, în noile condiții, Washingtonul își va schimba atenția de la amenințarea terorismului la lupta împotriva superputerilor rivale. Promovarea democrației – rămâne a fi un imperativ al politicii externe a SUA – trebuie să se facă prin exemplu propriu. "În caz contrar, jucăm conform dorințelor concurenților, precum Chinei și Rusiei, care profită de orice ocazie pentru a semăna îndoieli cu privire la loialitatea noastră față de idealuri. Nu este nevoie să le facilităm sarcina", a conclus diplomatul.

Un astfel de exemplu

Anul trecut a adus provocări țării. Pandemia de coronavirus, care a ucis mai mulți americani decât Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial și Războiul din Vietnam luate împreună, a evidențiat inegalitățile în domeniul sănătății. Revoltele rasiale datorate brutalității poliției și uciderea persoanelor de rasă negroidă au evidențiat încă o dată problema rasismului sistemic din societate.

Alegerile prezidențiale, în general, au devenit cele mai scandaloase din ultimele decenii. Donald Trump susține până în prezent că rezultatele au fost falsificate. Acest lucru a dus la o adevărată incursiune în valorile fundamentale: pe 6 ianuarie, o mulțime a pătruns în clădirea Capitoliului în timpul confirmării rezultatelor alegerilor.

Noul președinte, Joe Biden, se confruntă cu o nevoie urgentă de a restabili unitatea în interiorul țării, de a demonstra, în primul rând, americanilor înșiși că Statele Unite sunt încă farul democrației.

"Cu exemplul personal există mari probleme în Statele Unite acum", a declarat Pavel Koșkin, cercetător senior la Institutul pentru SUA și Canada, într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti. "Au nevoie de un instrument retoric pentru mobilizarea electoratului. Este important să arate că sunt capabili să reguleze situația din țară".

Într-o anumită măsură, declarațiile lui Blinken pot fi considerate ca fiind direcționate spre interior, crede Koșkin. "Punerea în ordine a lucrurilor în alte state este un fel de stimulent: trebuie să înceapă de la sine", explică el.

Dezvoltare versus democrație

Administrația lui Biden subliniază în mod constant că principalul rival strategic este China și modelul său de dezvoltare. Washingtonul intenționează să obțină tocmai schimbarea sa.

Dar Beijingul însuși nu intenționează să exporte sistemul politic nicăieri, așa cum a spus președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. "Vom promova oportunități pentru lume prin dezvoltare", a explicat el.

În unele țări, există, într-adevăr, o cerere pentru importul de elemente individuale ale guvernului chinez, spune consultantul Centrului Carnegie din Moscova, sinologul Temur Umarov. De exemplu, statele din Asia Centrală, unde influența Statelor Unite scade în fiecare an.

"Toate autocrațiile din regiune vor să repete succesul Chinei: să devină o economie dezvoltată fără reforme democratice", a menționat Umarov. În același timp, orice autocrație din lumea de astăzi trebuie să pară o democrație. Fără aceasta, este imposibil să existe în mod normal într-o lume globală.

Prin urmare, la nivelul retoricii, toată lumea din Asia Centrală vorbește despre reforme și drepturile omului, dar de fapt nu vede Occidentul drept un model demn de urmat. Dacă în trecut cel puțin o țară – Kârgâzstanul, așa-numita oază a democrației din Asia Centrală – era mai pro-americană, acum chiar și ea și-a schimbat părerea și urmează o cale diferită.

Temur Umarov

sinolog, consultantul Centrului Carnegie din Moscova

Statele Unite și-ar putea consolida poziția în regiune dacă s-ar implica mai activ în Asia Centrală din punct de vedere economic, așa cum face Beijingul. Fără de acest lucru, crede Umarov, nu vor putea să dobândească o mare influență ideologică.

Vechiul neuitat

Abordarea adoptată de noua administrație este o continuare a ceea ce a început încă Barack Obama. Așa-numita Doctrină Obama a implicat și o reducere a prezenței militare americane în străinătate. Chiar și atunci, democrații au ajuns la concluzia că metodele militare nu sunt atât de eficiente și că democrația ar trebui răspândită nu prin intervenții, ocupații și construirea statului, ci prin intermediul puterii blânzi.

Cu toate acestea, cel de-al 44-lea președinte nu prea a reușit: în 2011, Statele Unite au efectuat atacuri aeriene asupra forțelor guvernamentale libiene. Obama a recunoscut ulterior că decizia, desigur, a fost corectă, dar Washingtonul nu s-a pregătit pentru consecințe. Libia s-a cufundat în haos – Obama a numit-o cea mai gravă greșeală a președinției sale.

Actuala administrație va continua încercările lui Obama și va folosi toate metodele, cu excepția intervenției militare directe, crede Dmitrii Suslov, director adjunct al Centrului pentru Studii Internaționale Europene și Internaționale a Școlii Superioare de Economie. "Accentul va fi pus pe politica de ajutor extern și ONG-uri, vor susține mult mai activ "revoluțiile portocalii", spune el, reamintind că în Siria, Statele Unite nu au luptat direct cu regimul lui Bashar al-Assad, ci au ajutat forțele de opoziție. "Acesta râmâne a fi un instrument acceptabil".

Acum, Washingtonul apără reprezentanții opoziției din Rusia, Belarus, Venezuela. Anterior, Statele Unite au impus sancțiuni unor oficiali ruși din cauza lui Alexei Navalnîi. Svetlana Tihanovskaya a discutat cu ambasadorul american despre măsurile restrictive împotriva președintelui bielorus Aleksandr Lukașenko. Cu o zi înainte, Blinken l-a sunat pe Juan Gaido, liderul opoziției din Venezuela. În China și Iran, SUA ajută ONG-urile și disidenții pro-occidentali.

Acțiunile concrete depind de țară, notează Suslov. Undeva se manifestă prin sprijinul uneia dintre părți într-un război civil, undeva – prin provocarea unei crize politice.

Politică informațională, propagandă, diplomație publică. Sancțiunile sunt, de asemenea, un instrument important pentru răspândirea democrației: ele lovesc acele elite de care vor să scape. Dar noi Irak-uri și Libii – astfel de operațiuni nu vor mai exista.

Dmitrii Suslov

director adjunct al Centrului pentru Studii Internaționale Europene și Internaționale a Școlii Superioare de Economie

Istoria arată că este problematic să planteze democrația doar prin exemplul personal – este mult mai dificil decât să aloce bani pentru proiecte străine. Așadar, sprijinul financiar al forțelor prietenoase, aparent, va deveni instrumentul principal al Departamentului de Stat.

200
Tagurile:
Democrație, SUA
Tematic
Noi declarații șocante venite din SUA – România, total colonie!
UE și SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei
SUA au decis să-i pedepsească pe saudiți. Vor beneficia Rusia și Iranul de acest lucru?

Загрузка...
Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă și Dan Chitic aruncă NUCLEARA: opozanții, internați la psihiatrie!

12867
Diana Șoșoacă îl ia la întrebări pe ministrul Justiției pe tema unei practici de- dreptul șocante: internarea forțată de la psihiatrie – care s-ar putea aplica și activiștilor civici care se opun măsurilor din „starea de alertă”

BUCUREȘTI, 5 mart – Sputnik. Avocatul Dan Chitic reacționează după ce senatoarea Diana Șoșoacă a transmis oficial, de la tribuna Parlamentului, o întrebare ministrului Justiției, Stelian Ion, și vicepremierilor Hunor Kelemen și Dan Barna.

”Prietena Diana Iovanovici-Șoșoacă a adresat o întrebare Ministrului # al Justiției prin care încearcă sa elucideze o problema pe care am semnalat-o de ceva vreme: înmulțirea cazurilor de internare în spitale de psihiatrie ca “alternativa” la arestul preventiv... “alternativa” în acele dosare în care orice solicitare de arestare preventivă ar fi respinsă de pe scaun ca absolut nefondată”, scrie Dan Chitic.

Da, ați citit bine – ”internare în spitale de psihiatrie ca “alternativa” la arestul preventiv” acolo unde măsura nu s-ar justifica prin fapte și context!

Și, atenție, pentru că nu e vorba doar de un abuz al magistraților – ci poate avea un caracter politic!

”Aceste măsuri sunt îndeobște luate împotriva persoanelor care formulează plângeri împotriva autorităților sau, mai nou, împotriva celor care se opun categoric măsurilor de “siguranța sanitara””, scrie Dan Chitic.

Șocant, nu? Iată însă că senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă duce această situație la nivel oficial, printr-o Întrebare (parlamentară) adresată, așa cum precizam mai sus, ministrului Justiției și vicepremierilor.

Obiectul întrebării este – ”Măsura de siguranţă provizorie a internării medicale în spitalele de psihiatrie luată de instanțele de judecată în starea de alertă”.

Senatoarea spune clar: ”Asistăm de câteva luni la măsuri adoptate de instanțele de judecată cu privire la înlocuirea închisorii, arestului, cu internarea în spitalele de psihiatrie”.

Și, pe bună dreptate, senatoarea arată că ”este una dintre cele mai mari amenințări la libertatea cetățenilor, raportat la starea de alertă în care ne aflăm, stare care induce ideea de ”noua normalitate””.

Atenție acum:

”S-a ajuns ca aceasta măsură să fie adoptată în cazurile persoanelor care depun în exces plângeri la instituțiile statului,  exercitându-şi, în fapt, un drept constituțional”, spune senatoarea, completând – ”De aici şi până la a interna toți activiştii civici vocali nu mai este decât un pas”.

Sincer, mă întreb cum de această intervenție, dar mai situația sesizată NU a fost preluată de presă? Mai ales că precedentul ar putea să afecteze ulterior orice orientare civico-politică!

Prin demersul oficial, Diana Șoșoacă solicită miniștrilor să răspundă la următoarele șase întrebări, pe care le redăm integral, fără modificări:

1. Măsura provizorie a internării medicale provizorii nevoluntară este noua armă a ”statului de drept” român, împotriva opozanțiilor de orice fel?

2. Cum se poate explica internarea nevoluntară pe termen nelimitat a persoanelor aflate inclusiv în faza de urmărire penală?

3. Care este poziția oficială cu privire la aceste internări nevoluntare pe termen nelimitat folosite de instanțele de judecată de câteva luni?

4. Care sunt criteriile de aplicare a art. 247 și 248 C. Pr. Pen. pe baza cărora cetățeni fără probleme de sănătate sunt internaţi în spitalele de psihiatric pe termen nelimitat?

5. Care sunt criteriile de apreciere a stării psihiatrice de către un judecător, în condiţiile în care nu are studii medicale, astfel încât să distrugă viaţa unui om normal. printr-o internare nevoluntară pe termen nelimitat?

6. Cum se exercită controlul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale acestor persoane internate nevoluntar pe termen nelimitat astfel încât să existe siguranţa că un om sănătos nu poate fi integrat eronat la categoria de persoană cu probleme psihice?

12867
Tagurile:
Dan Chitic, Diana Șoșoacă

Загрузка...

Imagini spectaculoase: Avioane de luptă și bombardiere rusești - Video

0
(reînnoit 10:43 06.03.2021)
Urmăriți în materialul video Sputnik imagini spectaculoase cu zborurile efectuate de tineri piloți de aviație cu rază lungă de acțiune pe avioane Tu-22M3 în regiunea Murmansk.

Au fost surprinse imagini spectaculoase cu tineri piloți și care practică aviația cu rază lungă de acțiune pe avioane Tu-22M3 în regiunea Murmansk.

Pentru prima dată, echipajele au efectuat teste de bombardare. Până acum exercițiul se practica doar pe simulator.

 

0
Tagurile:
Avioane, Video
Tematic
Avionul rusesc de luptă Su-27 a interceptat avioane americane deasupra Mării Negre
Lukașenko i-a cerut lui Putin avioane de vânătoare suplimentare
A doua interceptare în 24 de ore: încă trei avioane de spionaj aproape de granițele Rusiei

Загрузка...