Ion Cristoiu

Cristoiu: ”Iohannis face un calcul diabolic, mizează pe slugărnicia românească, de șerbi”

1683
”Ne vor convinge şi noi vom cere chiar să ne întoarcem în case - pentru ca atunci când ne va da drumul chiar să fim fericiţi”

BUCUREȘTI, 10 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele Klaus Iohannis a surprins… și nu prea ieri, cu declarația privind prelungirea stării de alertă. Comentând această intenție anunțată a președintelui, cât și reacțiile liderilor Opoziției, jurnalistul Ion Cristoiu pune problema unui calcul politic – pe care îl numește ”diabolic” .

În primul rând, celebrul jurnalist remarcă ”tam-tam”-ul prezidențial pentru niște măsuri ”care în alte state au fost luate acum o lună - Sunt măsuri restrictive care fac ca România să fie cu un secol în urma celorlalte ţări”.

Dar, Ion Cristoiu subliniază și un alt aspect, poate mai important: ”Avem de-a face cu refuzul de a anunţa un plan etapizat”.

”Nu s-a abordat un moment problema relansării economice”, spune jurnalistul, dând exemple – ”toată industria HORECA are foarte mare nevoie de ajutor de la stat pentru că se sufocă, nu e nicio relaxare în materie de cultură - se deschide fitness-ul, dar nu şi teatrele”.

De ce face Iohannis toate acestea – și ia măsuri discutabile și impopulare, care pot afecta PNL în viitoarele alegeri? În interviul acordat MEDIAFAX, Cristoiu consideră că e un plan, un ”clacul diabolic”

”Nu cred că PNL intenționează să piardă electoral prin aceste măsuri - ci e un calcul diabolic”, spune Cristoiu, explicând: ”Ne vor da drumul cu ţârâita până la alegerile locale. La două săptămâni - iar ne vom întoarce către Cotroceni. Pe 30 ne va spune că se vor deschide restaurantele. Nu cred că vor da drumul teatrelor, cinematografelor şi la evenimente private se va mări numărul de la 20 la 30”.

De fapt, jurnalistul consideră că ”se mizează pe această slugărnicie tipic românească, de şerbi: ăsta cred că este calculul”. Aceeași atitudine o intuiește și la PSD: ”Nu cred că PSD va vota împotriva prelungirii stării de alertă” mai ales că ”maşinăria de propagandă din care face parte şi presa miluită va băga acum cărbuni în legătură cu pericolul”.

Ceea ce se vede și la ora actuală, putem spune, mai ales la unii jurnaliști și realizatori TV. Iar Iohannis ”a pregătit... a fost un moment de relaxare… şi a crescut” numărul infectărilor, punctează Cristoiu.

Celebrul jurnalist ”garantează” că în perioada imediat următoare ”toate televiziunile de ştiri, finanţate de guvern în cadrul contractului vor găzdui pe Rafila, Raed Arafat, Virgil Musta şi pe Nelu Tătaru care vor spune: aţi văzut deja a început, a apărut şi la şcoli”.

”Şi atunci, ne vor convinge şi noi vom cere chiar să ne întoarcem în case”, spune Cristoiu, care conchide ”vă garantez că o să fie şi reîntoarcerea în case - pentru ca atunci când ne va da drumul chiar să fim fericiţi”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1683
Tagurile:
Ion Cristoiu, Klaus Iohannis
Ajutor umanitar oferit de România Republicii Moldova

Ajutor pentru Moldova… sau golănie și tun financiar? Curtea de Conturi lovește crunt!

508
”Erori, abateri de la legalitate și regularitate, fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii PENALE - următorul pas ar putea/trebui să fie reprezentat de sesizarea organelor de urmărire penală”.

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Mult trâmbițatul ajutor pentru Republica Moldova trimis de România pare a fi o mare combinație cu nereguli majore, pe care o echipă a Curții de Conturi le-a identificat în urma unui control realizat la Ministerul Sănătății în perioada 02.06.2020 – 02.07.2020.

Cunoscuta jurnalistă Floriana Jucan a publicat, în exclusivitate, Raportul Curții de Conturi și concluzia sa este gravă:

”Erori, abateri de la legalitate și regularitate, fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii PENALE, situații de nerespectare a principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în gestionarea fondurilor publice, toate se regăsesc în concluziile experților Curții de Conturi”.

Conform raportului, în acțiunea de ajutor umanitar pentru Republica Moldova, Curtea de Conturi a identificat ”NEREGULI în ceea ce privește modul de desfășurare a operațiunilor și confirmând nemonitorizarea de către Ministerul Sănătății a achizițiilor aferente ajutorului umanitar către Republica Moldova”.

Revista ”Q Magazine” a scris la începutul lui iunie despre ”ilegalități flagrante comise” odată cu trimiterea (pe 6 mai 2020) a celor 20 de camioane cu materiale de protecție împotriva covid-19. Având informații și documente ”privind ilegalități flagrante comise în acest caz”, Q Magazine a transmis întrebări pe acest subiect atât ministrului Nelu Tătaru și DSU, încă din data de 10 iunie.

”Nici până la data publicării acestui articol, 6 iulie, nu ni s-a răspuns deși, se presupune că detaliile donației făcute de statul român Republicii Moldova, cu atâta pompă, sunt cunoscute de mult”, scrie Q Magazine.

USR: ”Spălarea banilor murdari daţi pe măşti - noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate”

Reamintim că, tot la începutul lui iunie, deputatul USR Emanuel Ungureanu a denunțat ilegalități cu privire la acest ”ajutor”.

”Spălarea banilor murdari daţi pe măşti de proastă calitate, la suprapreţ, a fost făcută de o structură a statului român, numită Unifarm SA (…) noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în faţă, fiind obligaţi şi şantajaţi de minister să le cumpere, deşi erau de proastă calitate şi la suprapreţ”, a declarat Ungureanu.

Mai mult, Ungureanu acuza statul român că, prin Ministerul Sănătăţii, ”a făcut această spălare, provocând din punctul meu de vedere, şi o problemă diplomatică”.

Acum, Curtea Conturi ajunge la concluzii similare cu acuzațiile lui Ungureanu: ”Produse predate ÎNAINTE de semnarea contractelor. Echipamente predate ÎNAINTE de finalizarea procedurii de achiziție”, notează ”Q Magazine.

Concret, din analiza celor 3 contracte de furnizare, privind achiziția de medicamente, 10 izolete, 200.000 de măști chirurgicale, 500.000 de măști FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere de  etc.  auditorii au confirmat neregulile!

Produse trimise în RM: ”Înșelătorie la alcool sanitar, tunuri financiare, prețuri umflate”

Și de aici bomba din Raport: deși contractele cu C.N. UNIFARM S.A. au fost încheiate și vizate CFP în data de 06.05.2020, „produsele au fost PREDATE de către acesta în custodia IGSU cu o zi ÎNAINTE (respectiv 05.05.2020)”, iar „în cazul echipamentelor de protecție și substanțelor dezinfectante, la data predării acestora în custodie, procedura de achiziție NU A FOST FINALIZATĂ”.

Ori, aceste produse, achiziționate în condițiile acuzate de Raportul CdC, au fost trimise în Moldova – cu tot alaiul! Cu premierul, ministrul Vela, dr. Arafat și mai mulți demnitari care s-au pozat la plecarea convoiului umanitar din Piața Victoriei către Republica Moldova!

Medicii din România au venit în ajutorul colegilor din Republica Moldova
Medicii din România au venit în ajutorul colegilor din Republica Moldova

Și nu se încheie aici nebunia! La achiziția de alcool sanitar  ”au fost semnalate NECONCORDANȚE „în ceea ce privește CANTITATEA/modul de prezentare a flacoanelor” recepționate/livrate” dar și ”în ceea ce privește datele, respectiv predarea în custodie către IGSU în data de 05.05.2020 și recepția efectuată de Ministerul Sănătății în data de 06.05.2020”!

Deci, observă Floriana Jucan, recepția a fost făcută ”DUPĂ momentul predării!”!

Nici în privința celor 10 izolete treaba nu e în regulă! ”În urma controlului au rezultat atât NECONCORDANȚE în ceea ce privește data recepției (…) dar și DIFERENȚE în ceea ce privește componentele/PREȚUL unitar al componentelor sistemului înscris în factură și, respectiv în oferta tehnică și financiară parte a contractului”.

Exemplele concrete nu au nevoie de comentarii: ”prețul unei structuri de susținere/cadru metalic din oferta tehnică și financiară era de 800 lei, prețul achitat, conform facturii, a fost de 2.000 lei, rezultând o DIFERENȚĂ de 1.200 lei”; prețul unui acumulator de rezervă din oferta tehnică și financiară era de 83,59 lei, prețul achitat, conform facturii, a fost de 1.000 lei, rezultând o DIFERENȚĂ de 916,41 lei”. Deci de 12 ori mai mare!

Concluzia jurnalistei, după citirea Raportului CdC este logică: ”Înșelătorie la alcool sanitar, tunuri financiare la componentele izoletelor. Prețuri UMFLATE și de 12 ori.”

Două contracte… paralele și măști la suprapreț

Să precizăm și că din Raportul CdC reiese că ”Ministerul Sănătății NU a urmărit EXACTITATEA, REALITATEA ȘI CONCORDANȚA documentelor și operațiunilor aferente ajutorului umanitar destinat Republicii Moldova”.

Mai mult, Jucan atrage atenția că Raportul semnalează o situație extrem de interesantă: ”ar fi existat DOUĂ contracte în original, având în vedere adnotările persoanelor cu atribuții care au semnat, dar și modificarea datei aferente controlului financiar preventiv propriu al companiei din 07.05.2020 în 06.05.2020”.

În fine, măștile… Ei bine, Raportul scoate la iveală că UNIFARM S.A. ”a procedat la vânzarea măștilor către Ministerul Sănătății cu un ADAOS COMERCIAL SUPERIOR, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03 – 15.05.2020”.

Rezultă deci că s-a făcut o ”afacere” cu această ocazie, Ministerul Sănătății cumpărând măști de la UNIFARM – aflată sub autoritatea Ministerului – ”la SUPRAPREȚ, rezultând o diferență de aproape 2,9 milioane lei”, constată Florian Jucan.

Și, în fine, verificarea Curții de Conturi scoate la iveală o că, din Nota verbală a Ambasadei Republicii Moldova referitoare la produsele livrate, a dat la iveală că „NU toate produsele care au făcut obiectul ajutorului umanitar se regăsesc în lista anexată la aceasta”!

De asemenea, ”RECEPȚIA produselor a fost efectuată ÎNAINTE de semnarea contractelor, în vama Băneasa, unde produsele erau deja încărcate în mijloacele de transport IGSU”, iar „recepția NU a fost efectuată conform prevederilor legale în vigoare”!

”Sursele Q Magazine confirmă că la nivelul Ministerului Sănătății situația este explozivă, concluziile Curții de Conturi (care sunt fundamentate pe documente) fiind, la acest moment, imposibil de combătut!”, scrie Florian Jucan, conchizând că, dacă raportul nu va suferi modificări, ”următorul pas ar putea/trebui să fie reprezentat de sesizarea organelor de urmărire penală” - infracțiuni de abuz în serviciu. Poate și alte infracțiuni, opinăm noi.

În plus, scandalul cu Moldova se anunță a fi uriaș! Reamintim de tupeul europarlamentarului Siegfried Mureșan, PNL, care acuza premierul Moldovei pentru gestionarea – în condițiile în care… iată ce face Guvernul partidului lui Mureșan!

Concluzie: toți oamenii… Moscovei!

În al doilea rând, e de amintit scandalul ipocrit cu prima oferită de primarul Renato Usatîi medicilor români – în condițiile în care ”toți medicii din prima linie din municipiu au primit câte un premiu lunar de 1000 de dolari”, după cum a declarat primarul de Bălți și alți oficiali.

A intervenit Ambasada României și… banii au fost returnați, cu scandal media de rigoare! Vezi, Doamne, omul Moscovei a ”mituit” medicii români! Ei, uite acum scandal cu ajutoarele pentru Moldova, prin care guvernul și partidul ”pro-american” a făcut bani și golănii!

Sau, cum titrează Floriana Jucan: ”abateri de la legalitate, fapte PENALE, tunuri financiare”. Și asta nu e tot – reamintim ce spune Ungureanu: ”Spălarea banilor murdari”. Sau poate o fi și el ”omul Moscovei”? Și Floriana? Și Curtea de Conturi? Așteptăm acum ca și Curtea de Conturi să intre sub tirul insultelor PNL, precum CCR și Avocatul Poporului.

Apropo, Ambasadorul Zuckerman… oare ce spune? De fapt, nu spune nimic, că el s-a lăudat cu țeapa americană cu ventilatoarele mecanice! Date pe mucho dinero României – și gratis Rusiei! Poate a avut dreptate americanca Ramona Ioana Bruynseels – ”Rusia e în NATO”.

Întregul articol și Raportul Curții de Conturi îl puteți citi în ”Q Magazine”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

508
Tagurile:
Curtea de Conturi, Moldova
Tematic
Ajutor din partea MAI pentru românii din Diaspora: bani pentru chirie şi alimente
Ajutorul din România a ajuns în Republica Moldova
Președintele României anunță un gest frumos față de Republica Moldova
Ajutor de șomaj 2020: cum îl pot obține absolvenții de liceu și de facultate
România și Republica Moldova participă la reuniunea Parteneriatului Estic
Moldova ar putea cere ajutor extern pentru a opri răspândirea fără control a virusului

Загрузка...
Eugen Orlando Teodorovici

Teodorovici, incendiar despre ”combinația distrugătoare” și întrebarea cheie!

131
(reînnoit 09:29 06.07.2020)
”O combinație distrugătoare: prezumția de bună credință a Guvernului dublată de prezumția de vigilență a Parlamentului”

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Eugen Teodorovici continuă seria analizelor dure, în care face praf guvernarea și pe Ludovic Orban – cum este în cazul textului de față – ”Ticăloșia conduce România‼️”.

”Un individ care ocupă funcția de premier al României (după ce era, la propriu, șomer‼️) își permite cu nonșalanța unui impostor de rând, ca, sub însemnele statului român pe care a jurat să-l apere și ale cărui legi și Constituție a jurat să le respecte, să îndemne cetățenii la nesocotirea unei decizii a Curții Constituționale și la nerespectarea acesteia”, expune Teodorovici chiar din primul paragraf situația.

Fostul ministru arată că premierul Orban omite – Teodorovici e convins că ”din incompetență” - parcurgerea unor etape legale în ”adoptarea deciziilor de restrângere a unor drepturi ale cetățenilor, impusă de situația medicală din România”.

”Ulterior, exclusiv din rea voință, încăpățânare și ... aceeași incompetență, toți cei din jurul său au refuzat cu obstinență, chiar și în al 12-lea ceas, corectarea greșelilor făcute”, constată liderul PSD.

Teodorovici atrage atenția că ”întrebarea nu este dacă Orban este ipocrit sau iresponsabil, că răspunsul deja îl știam‼️” – adică și una, și cealaltă!

În schimb, atenție, există o întrebare cheie, pe care fostul ministru o prefigurează prin condițiile existente:

- CCR a arătat că starea de alertă a fost instituită cu încălcarea Constituției;

- DNA a arătat că unele achiziții s-au făcut cu încălcarea legislatiei;

- ”realitatea a arătat că unii liberali se testau preferențial în faţa românilor”;

- ”s-a demonstrat că în timp ce românii erau ținuți în case, în Palatul Victoria era “paranghelie”.

În atare context, probat, dovedit public, întrebarea cade ca un trăsnet:

”Exact ce anume au făcut corect și legal și pentru români PNL și Guvernul în ultimele 8 luni?”, scrie Teodorovici.

Pe de altă parte, Teodorovici admite, ironic, că și ”Parlamentul are partea sa de vină” prin faptul că, ”probabil, crezând în buna intenție pe care ar trebui să o manifeste cei care ocupă scaunele de la Palatul Victoria, a aprobat în grabă, fără să mai verifice dacă au fost parcurse toate etapele legale”.

”Așadar, o combinație distrugătoare: prezumția de bună credință a Guvernului dublată de prezumția de vigilență a Parlamentului”, încheie Teodorovici – o nouă analiză dură, finalizată cu această întrebare ucigătoare: de fapt, ”ce anume au făcut corect și legal și pentru români” mai ales în lunile Pandemiei?!

O întrebare care poate fi pusă și azi, când Ludovic Orban vine la „Ora premierului” în fața Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131

Загрузка...
Mamaia. Arhivă

Știrea dimineții: COVID-19 lovește Constanța chiar la vârful județului, în plin sezon! 

0
Situația este cu atât mai gravă cu cât pe litoralul este în plin sezon, iar județul Constanța e principalul vizat atât de răspândirea virusului

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Evan Răutu. Județul Constanța se confruntă cu o situație gravă și inedită: după ce un prim caz de COVID-19 a fost confirmat, ieri în Instituția Prefectului, o persoană angajată la cancelaria prefectului fiind testată pozitiv aseară s-a luat o măsură radicală – prefectul intră în autoizolare!

”În urma confirmării primului caz de coronavirus în Prefectura Constanța, George-Sergiu Niculescu și echipa sa vor intra în autoizolare până la efectuarea testului și aflarea rezultatului”, transmite cotidianul regional ”Replica”

Sursa citată arată că aseară DSP Constanța a pornit o anchetă epidemiologică, ”pentru a stabili dacă sunt și alte persoane suspecte de infecția cu virusul SARS-CoV-2” și că în această dimineață, ”cancelaria prefectului va fi dezinfectată”.

”Am discutat cu colega noastră, care acum se află internată în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Este asimptomatică, starea ei este foarte bună. În perioada următoare, la nivelul Prefecturii, vor fi luate toate măsurile necesare prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, sub îndrumările venite din partea reprezentanților DSP Constanța”, a declarat prefectul George-Sergiu Niculescu.

Situația este cu atât mai gravă cu cât litoralul este în plin sezon, iar județul Constanța e principalul vizat atât de răspândirea virusului – deci sistemul sanitar e în alertă maximă de suprasolicitare – și tot ce mișcă în județ e vizat de controalele autorităților de pandemie.

Ori, în aceste condiții, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul, intră în izolare!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...