Sediul OPEC

Noul acord OPEC+ le este convenabil tuturor

120
(reînnoit 21:44 08.06.2020)
Rusia a căzut de acord să fie prelungită perioada de reducere maximă, pornind de la un șir de considerente de ordin politic și economic, a scris pentru Sputnik expertul Fundației pentru Securitatea Energetică Națională Igor Iușkov.

CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik. În cadrul reuniunii din 6 iunie, semnatarii acordului OPEC+ au făcut bilanțul primei perioade de reducere a producției de petrol și-au decis asupra acțiunilor din perioada următoare.

Prima perioada a decurs bine

Actualul acord, numit OPEC+ 2.0, a fost încheiat la mijlocul lunii aprilie, după negocieri în cadrul G20 și membrii OPEC+. Atunci a fost luată decizia cu priviure la diminuarea cantităților cu 9,7 milioane de barili pe zi. Această decizie a fost luată în contextul unei prăbușiri fără precedent a consumului de petrol din cauza pandemiei coronavirusului. Aproape toate statele au adoptat măsuri similare în lupta cu extinderea infecției - a fost limitată circulația oamenilor pentru a reduce riscurile de transmitere a COVID-19. În cele din urmă, în toate regiunile lumii au fost suspendate cursele aeriene, automobilele nu mai circulau, și-au suspendat activitatea întreprinderile industriale. Respectiv, s-a redus și consumul de hidrocarburi, însă producția a rămas la nivelul de până la pandemie.

Mai mult decât atât, din cauza diferenței de interpretare a problemei reducerii suplimentare a producției de către Rusia și Arabia Saudită, acordul OPEC+ pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2020 a fost suspendat. La reuniunea participanților OPEC+ din 4-6 martie, regatul a propus reducerea producției de petrol cu 1,5 milioane de barili de către toți membrii, suplimentar la cotele existente. Motivul unei astfel de acțiuni a devenit diminuarea cererii în China (la începutul lunii martie, cele mai dure măsuri funcționau preponderent în China, în Europa au fost impuse un pic mai târziu). Rusia a fost de părere că producția nu trebuie redusă în acel moment, ci să se mai aștepte, urmărind evoluția situației, pentru că nu era clar cât va dura carantina în China și dacă virusul va ajunge în alte țări.

După o reuniune nereușită OPEC+ în martie, Arabia Saudită a declanșat un „război al prețurilor”: regatul le-a propus reduceri semnificative cumpărătorilor și a anunțat despre majorarea producției de petrol din 1 aprilie (când expira perioada limitării producției) cu 2 milioane de barili pe zi. Ceilalți participanți la acord au considerat de asemenea că nu mai au nicio obligație, intenționând la rândul lor să purceadă la o majorare a producției.

În cele din urmă, două tendințe – prăbușirea consumului de petrol și creșterea producției au dus la o “furtună perfectă” pe piață și prăbușirea prețurilor. Anume pe acest fundal a fost încheiat actualul acord OPEC+ 2.0.

Această introducere este importantă pentru înțelegerea adevăratelor scopuri ale înțelegerii pentru prima perioadă: cel puțin până în luna mai. Un exces al ofertelor de petrol în martie-aprilie a creat problema supraîncărcării depozitelor petroliere din întreaga lume. Tot excesul de petrol era direcționată anume acolo.

Iar oferta mult mai mare decât cererea a fost evaluată de la 20 la 35 milioane de barili pe zi. Iată de ce noul acord OPEC+ și-a propus în primul rând să nu permită supraîncărcarea depozitelor de petrol.

În cazul realizării celui mai negativ scenariu, toți producătorii ar fi fost puși în situația de a reduce cu un volum mult mai mare producția decât în condițiile OPEC+, iar prețurile ar fi coborât până la zero.

Anume prin asta actuala înțelegere între statele producătoare de petrol se deosebește de primul acord OPEC+, încheiat în 2016. Atunci era vorba de reglementarea volumelor producției pentru a majora prețul la petrol, care nu convenea niciunui membru al cartelului, inclusiv Rusiei.

Consumul s-a restabilit, s-au restabilit și prețurile

Către începutul lunii iunie, riscul supraîncărcării depozitelor de petrol s-a redus semnificativ, acum un astfel de scenariu nu se mai ia în calcul. Iată de ce am putea spune că înțelegerea OPEC+ în actuala formulă și-a îndeplinit misiunea. Doar aceasta presupunea că în mai-iunie statele membre își vor reduce la maxim volumul producției de petrol, iar din 1 iulie vor putea să-l majore un pic și așa mai departe: o reducere cu 9,7 milioane de barili pe zi în mai-iunie, cu 7,7 milioane de barili în iulie-decembrie, și cu 5,8 milioane de barili până în aprilie 2021. Însă acordul OPEC+ depinde întotdeauna de conjunctura existentă. Participanții se reunesc cu regularitate și ajustează deciziile luate anterior. Așa s-a întâmplat și de această dată. OPEC+ a convenit că perioada reducerii maxime a producției va fi prelungită până în iulie. Însă motivul unei astfel de decizii nu este dorința de a prevenit supraîncărcarea depozitelor. Consumul se restabilește cu o viteză bună. Acum membrii OPEC+ revin la vechea strategie de a sălta prețurile.

Probabil, asupra prelungirii reducerii maxime până în iulie a insistat Arabia Saudită. Ultimele luni au arătat că, în pofida tuturor declarațiilor regatului prin care afirmau că nu sunt îngrijorați de prețurile la petrol și că sunt cei mai eficienți producători, în realitate el are nevoie de un petrol mai scump chiar mai mult decât Rusia sau alte țări. Doar bugetul de stat al saudiților se formează fără deficit, potrivit aprecierilor FMI, în condițiile unui preț de 80 de dolari pentru un barili.

De asemenea, asupra Arabiei Saudite exercită presiuni SUA, care au nevoie de o majorare a prețurilor pentru a-și salva producătorii săi de petrol de șist. În condițiile prețurilor de aproximativ 30 de dolari pentru un barili, toate aceste proiecte devin nerentabile. În SUA acum are lor o reducere rapidă a producției de petrol, care a scăzut cu aproximativ 2 milioane de barili pe zi. Iar acest lucru a devenit posibil din motive economice, nu din cauza unor indicații ale autorităților.

Rusia a căzut de acord asupra prelungirii perioadei de reducere maxime din câteva motive.

În primul rând, pentru buget este convenabilă majorarea prețurilor deoarece anume din prețurile mondiale sunt calculate taxele de export și impozitul la extragerea resurselor minerale. Cu cât este mai scump petrolul, cu atât sunt mai mari veniturile la buget. Totuși companiile de petrol și-ar dori probabil să producă mai mult, pentru că adausul la preț, în mai parte, va fi “înghițit” de stat sub formă de taxe și impozite.

În al doilea rând, Rusia a evitat un conflict cu Arabia Saudită pentru a nu reveni la situația din luna martie, când renunțarea la acordul OPEC+ a dus la o prăbușire a prețurilor. Refacerea economiei după pandemie va necesita resurse financiare suplimentare, iată de ce autoritățile ruse au decis să nu supună riscului veniturile la buget.

Statele din spațiul ex-sovietic au de câștigat de pe urma actualei înțelegeri OPEC+.

Pentru Kazahstan și Azerbaidjan, majorarea prețurilor la petrol este mai importantă decât posibilitatea de a spori cât mai rapid volumul producției acestuia. Belarus, de asemenea, are nevoie de petrol scump. Țara a revenit la procurarea masivă a petrolului rusesc, ceea ce îi permite să-și asigure la maxim cu materie primă întreprinderile de prelucrare a petrolului. Iar scumpirea petrolului, evident, presupune și creșterea prețurilor la produsele petroliere în Europa, fapt care va duce la creșterea veniturilor din exportul belarus al produselor petroliere în alte țări.

Iată de ce tuturor statelor le este convenabilă existența acordului OPEC+ și decizia de prelungire a perioadei de reducere maximă a producției în scopul menținerii prețurilor la un nivel înalt. Iar companiile petroliere care se pronunță împotriva acestei decizii nu se confruntă cu urmări grave pentru că dispun de rezerve financiare suplimentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tematic
”O mie de dolari pentru un baril”: Planul american șochează piața petrolieră
Cât se va menține prețul descendent al petrolului – ce spun specialiștii
Rusia salută reducerea producției de petrol de către Arabia Saudită - detalii
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
Colapsul a fost inevitabil: SUA ar putea rămâne fără petrol propriu

Ce NU se spune despre ”Medicamentul minune” primit de România de la Bruxelles

268
(reînnoit 20:05 03.08.2020)
Agenția Europeană a Medicamentelor precizează clar: rapoartele finale ale studiilor efectuate pe medicament trebuie trimise până în decembrie 2020. Deci până atunci, e de un fel de testare pe români?

BUCUREȘTI, 3 aug – Sputnik. Știrea zilei este că România va primi 25.157 de flacoane de ”Veklury” în trei tranşe, pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 eligibili, în cadrul contractului finanţat şi semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare – după cum a anunțat Ministerul Sănătăţii.

Acest Veklury conține celebrul ”Remdesivir”, un antiviral conceput inițial pentru tratamentul Ebola de către americanii de la gigantul farmaceutic ”Gilead”

Conform datelor oficiale, România va primi săptămâna asta, pe 7 august, 6.026 de flacoane de Remdesivir ”pentru asigurarea tratamentului pentru aproximativ 1.200 pacienţi eligibili (5 flacoane/pacient)”.

În aceste condiții rezultă că România a primit a doua cea mai mare cantitate de medicament după Spania. Pe 11 septembrie România va primi alte 10.336 flacoane pentru aproximativ 2.067 pacienţi eligibili, iar pe 9 octombrie - 8.795 flacoane pentru încă aproximativ 1.759 pacienţi eligibili.

Livrarea acestor flacoane se va face în depozitele controversatei CN Unifarm SA, de unde vor fi distribuite către ”unităţile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 555/2020, în funcţie de numărul de cazuri medii şi severe eligibile”.

De reținut că.pe 28 iulie, Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19, iar cantitatea cumpărată de Comisia Europeană, în valoare totală de 63 de milioane euro, ”asigură tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienţi din spaţiul european care prezintă simptome severe de COVID-19”, transmite Agerpres

Totul bine și frumos dar… apar câteva întrebări după ce citești informațiile despre produs prezentate pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului.

”Mai există dovezi  despre medicament pe care compania trebuie să le furnizeze”

Prima întrebare pusă chiar de Agenție: ”De ce este autorizat Veklury în UE?” Am subliniat afirmații care ridică semne de întrebare. Veți vedea la final de ce.

”Veklury a arătat un efect semnificativ clinic asupra timpului de recuperare la pacienții cu COVID-19 cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar, fiind în același timp tolerat cu efecte secundare ușoare. Prin urmare, Agenția Europeană a Medicamentului a decis că beneficiile Veklury sunt mai mari decât riscurile sale și că poate fi autorizată pentru utilizare în UE”.

”În contextul situațiilor de urgență pentru sănătatea publică și nevoia urgentă de tratamente eficiente pentru COVID-19, Veklury a primit o autorizație condiționată de introducere pe piață. Aceasta înseamnă că mai există dovezi/evidențe despre medicament pe care compania trebuie să le furnizeze. Agenția va examina orice informații noi care devin disponibile și această imagine de ansamblu va fi actualizată după caz”.

Atenție acum: ”Ce informații sunt încă așteptate pentru Veklury?”

”Deoarece Veklury a primit autorizație condiționată, compania care comercializează medicamentul va furniza agenției date suplimentare privind calitatea, eficacitatea și siguranța medicamentului până în august 2020 și rapoartele finale ale studiilor efectuate cu Veklury până în decembrie 2020”.

De înseamnă concret toate astea, mai ales ultima precizare, cu ”rapoartele finale în decembrie”? Că e un medicament aflat încă în stadiul de testare în cazul Covid-19!

Ce măsuri se iau pentru a asigura utilizarea sigură și eficientă a Veklury?

(…) ”La fel ca pentru toate tratamentele, ”datele privind utilizarea Veklury sunt monitorizate în mod continuu. Efectele secundare raportate cu Veklury sunt evaluate cu atenție și se iau toate măsurile necesare pentru protejarea pacienților”.

Această prezentare tip chestionar o găsiți pe site-ul oficial al  Agenției Europene a Medicamentelor

Există și opinii contrare, bazate pe teste

Acum, mai e o problemă. Există și opinii contrare, bazate pe teste, care spun că medicamentul minune nu are efect.

Astfel, pe 29 aprilie, jurnalul medical ”The Lancet”  afirma că medicamentul Remdesivir nu are ”niciun beneficiu clinic semnificativ” – la baza afirmației fiind un studiu realizat în China. ”Tratamentul cu Remdesivir nu grăbește vindecarea și nici nu reduce mortalitatea în cazurile de COVID -19 în comparație cu placebo”, rezulta din acest studiu.

După contestații, textul a fost corectat, concluzia fiind mai blândă: ”În rezumat, am constatat că acest regim de doză de remdesivir intravenos a fost tolerat în mod adecvat, dar nu a furnizat efecte clinice sau antivirale semnificative la pacienții bolnavi grav cu COVID-19. Cu toate acestea, nu am putut exclude diferențele semnificative din punct de vedere clinic și am văzut reduceri numerice ale unor parametri clinici”.

Precizăm că publicația britanică ”The Lancet” este una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, fondată în 1823 de chirurgul englez Thomas Wakley – și a fost, până în 1991, organul de presă al Colegiului Medicilor din Marea Britanie. Adică… nu e vreo revistă de senzațional sau ”negaționistă”.

De menționat că studiul în cauză a fost publicat și de OMS – iar Gilead a reacționat imediat. ”OMS a postat prematur un rezumat al unui studiu chinezesc efectuat pe pacienții cu coronavirus care utilizează medicamentul Remdesivir”.

Din documentul postat de OMS rezulta aceeași concluzie: ”Remdesivir nu a îmbunătățit condițiile pacienților cu coronavirus și nici nu a redus prezența virusului în sânge”.

Aici puteți găsi o interesantă punere față în față a pozițiilor OMS și Gilead, publicată de „Teh Daily Mail”. 

Epilog: Capitalism și testări pe populație

Desigur, și în privința companiei producătoare, Gilead, sunt controverse. De exemplu, „The New York Times”, publicație care face o agresivă campanie contra președintelui Trump, consemna, în noiembrie 2019, că ”Administrația Trump acționează în judecată Gilead, producătorul de medicamente preventive H.I.V.”. Compania farmaceutică era acuzată că ”a profitat miliarde de dolari din cercetarea contribuabililor fără a plăti redevențele”.

Sigur, asta nu e problemă… ci capitalism de nivel înalt! Dar, la fel se poate pune problem – nu cumva se profită de pârghii extra-medicale pentru a impune un medicament și NU altul? Pentru că avem de-a face cu o adevărată cursă între marile puteri medicale pentru medicamente și vaccinuri anti-Covid.

Iar o bătălie la fel de mare se duce pentru testări pe populație. Ori, China are la dispoziție anumite mijloace, Rusia le are pe ale ei… iar marile companii SUA și UE… le au pe ale lor,

Și ne au și pe noi, românii! Pentru că, evident, reacțiile și efectele secundare după tratarea românilor în august, septembrie, octombrie cu ”Veklury”  – vor apărarea în datele pe care Gilead e obligată să le furnizeze până în decembrie Comisiei Europene. Adică românii vor fi și pacienți, dar și un fel de testări.

Vom reveni. Și așteptăm și opiniile Institutului Cantacuzino – dar nemilitarizate și nepolitizate, dacă se poate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

268
Tematic
Avertismentul medicilor: Aveţi grijă cu acest banal medicament! Poate avea efecte fatale
Medicament COVID-19, blocat în vamă! Becali a cumpărat din Rusia și a donat spitalului
Descoperire: medicament eficient împotriva cancerului în stadiu terminal
Alertă: medicament pentru copii, retras de pe piață! Verificați dacă îl aveți
Singurul medicament care ar putea trata coronavirusul: Anunțul OMS

Загрузка...
Călin Popescu Tăriceanu

Tăriceanu, fulminant: ce pregătește Iohannis - ”Va fi o rușine, obrăznicia nu are limite!”

220
(reînnoit 11:56 03.08.2020)
”Fiecare zi cu acești caraghioși la Cotroceni sau la Palatul Victoria este o insultă la adresa românilor! Încep să cred că doar plecarea lui Orban nu va fi suficientă!”

BUCUREȘTI, 3 aug – Sputnik. Călin Popescu Tăriceanu publică un text în care face o acuzație șocantă la adresa lui Iohannis – totul sub forma unei „presupuneri”. Sau al unui… ”pariu”.

”Aș putea să pun pariu că la Cotroceni se lucrează din greu la decretele de decorare ale marilor luptători pe frontul COVID-19” - probabil că la Monetărie se topesc lingourile de aur ca să se poată face decorațiile pentru Orban și echipa!”, scrie Tăriceanu.

Liderul ALDE consideră că pentru Iohannis este ”destul de logic” să-i decoreze pentru că ”doar asta nu a făcut”. În rest, spune liderul ALDE, ”îi ține în brațe, îi laudă de câte ori a avut ocazia, le scuză greșelile (oameni sunt și ei, nu?) și le acoperă fărădelegile”.

”Așa că acum, în prag de campanie electorală, nu este normal să le mai dea o mână de ajutor sperând să mai păcălească niște români?”, punctează Tăriceanu. ”Nu e normal să le umple pieptul de medalii unor mediocri ca Orban, Cîțu sau Alexandru? Sau unor valori intelectuale inestimabile ca Alexe, Anisie sau ministrul Grindă?”.

Ironic, Tăriceanu ”speră” că Iohannis nu se va opri ”doar la aceste celebrități și va decora și poneii și struții lui Alexe, laolaltă cu drapelul de luptă din Modrogan!”.

”Va fi o rușine de ceremonie!”, declară Tăriceanu, care atrage atenția că ”vom vedea stând alături victime și călăi deopotrivă, medici care au trudit în spitale 16 ore pe zi, șapte zile din săptămână în echipamente improvizate, braț la braț cu alți medici care au “trudit” doar în fața camerelor de televiziune acceptând să fie uneltele unei acțiuni de manipulare și propagandă cum nu am mai văzut din decembrie 1989!”.

Deci, o acuzație cu adevărat fulminantă, care pune problema, prin asocierea cu manipularea din 1989, a unei acțiuni de anvergură, încadrată de procurorii dosarului Revoluției la fapte deosebit de grave!

”E clar că decorațiile nu o să ajungă la medicii și personalul medical care au fost în linia întâi, ci la politrucii și lipitorii de afișe ai PNL promovați directori de spitale sau șefi la DSP”, scrie Tăriceanu, care spune că la fel de clar ”nu o să aibă parte de medalii nici zecile de mii de bolnavi cronici care au fost dați afară din spitale sau miile de antreprenori care își plătesc salariații din buzunar, așteptând în zadar fonduri de la guvern”.

 Pentru ei nu o să se găsească nici un ajutor și nici o vorbă bună pentru că totul se bagă în propagandă și nimic în construcție, scrie liderul ALDE.    

”Oameni buni, obrăznicia nu mai are limite!”, izbucnește Tăriceanu. ”Fiecare zi cu acești caraghioși la Cotroceni sau la Palatul Victoria este o insultă la adresa românilor! Încep să cred că doar plecarea lui Orban nu va fi suficientă! Pentru că este clar ca bună ziua că peștele de la cap se împute!”.

Cu alte cuvinte… Tăriceanu revine la ideea suspendării președintelui – demers cerut mult timp și de electoratul PSD.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

220
Tagurile:
Klaus Iohannis, Călin Popescu-Tăriceanu

Загрузка...
Batalion NATO în Polonia

SUA anunță extinderea contingentului militar în Polonia

0
(reînnoit 18:51 03.08.2020)
Statele Unite au decis să-și sporească prezența militară în Polonia cu un contingent de o mie de militari.

BUCUREȘTI, 3 aug – Sputnik. SUA și Polonia au încheiat negocierile, în urma cărora s-a decis expedierea în această țară a o mie de militari americani, a declarat ministrul Apărării, Mark Esper.

SUA și Polonia și-au încheiat negocierile pentru extinderea acordului de cooperare în domeniul Apărării (EDCA)… Înțelegerea va presupune extinderea prezenței militare permanente cu o mie de militari, se spune în declarația lui Esper.

În prezent, în Polonia, în baza rotației, se află 4,5 mii de militari americani, a amintit el.

De asemenea, acordul va permite “consolidarea descurajării Rusiei și va consolida NATO”, se mai menționează în declarația lui Esper.

Comentând această informație, la solicitarea RIA Novosti, vicepreședintele comisiei Dumei de Stat pentru Apărare, Iurie Șvîtkin, a declarat că sporirea numărului militarilor SUA în Polonia urmărește un scop politic.

“O mie de persoane reprezintă aproximativ un regiment. Totodată, desigur, acest lucru nu are nicio pondere, însă un număr mai mare de militari NATO în Europa înseamnă mai puțină securitate în Europa. Probabil, acest lucru se face mai mult din motive politice, pentru a oferi o susținere politică Poloniei, pentru a-i face să simtă o grijă din partea fratelui mai mare SUA”, a spus Șvîtkin.

“Acest lucru ne determină să ne asigurăm într-o proporție mai mare securitatea. Statele din Occident ne forțează să ne consolidăm potențialul în această direcție… Desigur, Rusia are suficiente resurse, însă noi acționăm în oglindă la acele provocări, pe care ni le creează Occidentul”, a subliniat parlamentarul rus.

De asemenea, el a menționat că autoritățile din Polonia, precum și cele din alte statele europene, nu se gândesc la perspectivele și viitorul contingentului militar.

“Suprasaturarea cu trupe și zângănitul din arme nu va duce la nimic bun”, a precizat el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Polonia
Tematic
Deputați polonezi cer declararea ambasadorului SUA „persona non grata”
Compromis al liderilor UE, Ungaria și Polonia ar fi obținut ceea ce doreau
ONU îndeamnă Polonia să asigure refugiaților dreptul de azil pe teritoriul țării
Polonia anunță retragerea din Convenția de la Istanbul
Polonia și Ucraina s-au unit împotriva ”Nord Stream-2”

Загрузка...