Polițiști americani în timpul protestelor din New York

Cum s-a transformat lupta împotriva rasismului din SUA în confruntare cu jefuitorii

295
Revoltele, jafurile și incendierile din Statele Unite nu mai contenesc. Donald Trump este gata să introducă armata pentru a pune capăt dezordinilor. Aflați din materialul RIA Novosti de ce un asemenea pas este periculos pentru președintele american.

MOSCOVA, 4 iun - Sputnik, Sofia Melniciuk. Revoltele, jafurile și incendierile care au izbucnit după moartea afro-americanului George Floyd din Minneapolis, ca urmare a arestului dur al poliției, nu încetează. În jumătate din statele americane a fost instituită starea de asediu, dar autoritățile locale practic nu întreprind nicio măsură. Însă Poliția nu mai face față, iar președintele Donald Trump intenționează să folosească forțele armate pentru a pune capăt vandalismului și jafurilor. De ce un asemenea pas este periculos pentru președintele american, aflați din articolul RIA Novosti.

Lege și ordine din nou

Americanii erau în așteptarea adresării lui Donald Trump către națiune. Însă președintele a ezitat și a făcut-o abia pe 2 iunie, când în Washington protestatarii spărgeau vitrinele magazinelor.

”Suntem cutremurați de moartea lui George Floyd", a spus el. "Dar nu putem permite unei gloate furioase să deturneze caracterul pașnic al protestului. Principalele victime sunt cetățenii care respectă legea și cele mai sărace categorii sociale. Și voi lupta pentru a-i proteja", a spus el.

”Eu sunt președintele legii și ordinii”, a subliniat Trump. Trebuie să precizăm că această lozincă este bine cunoscută cetățenilor americani.

În 1968, țara, la fel, se pregătea pentru alegerile prezidențiale în vremuri tulburi: proteste de masă împotriva războiului din Vietnam, mitinguri în sprijinul femeilor și minorităților rasiale. După ce a fost asasinat celebrul activist pentru drepturile afro-americanilor Martin Luther King, Jr., și apoi senatorul Robert Kennedy, în care mulți își puneau speranța, Richard Nixon a mers în alegeri cu lozinca ”Lege și Ordine”.

”Trebuie să acceptați faptul că întreaga problemă constă într-adevăr în negri”, a explicat atunci șeful administrației Casei Albe, Harry Holdeman. De atunci, „legea și ordinea” în rândul americanilor de culoare s-a asociat cu samavolnicia Poliției.

Protestul pașnic a explodat

Trump a numit aceste revolte drept terorism intern. În adresarea sa către națiune, președintele a vorbit despre proprietarii de întreprinderi mici, care sunt nevoiți să-i privească pe rebeli cum le sunt „strivite visele”.

Internetul este arhiplin de probe video ale jafurilor. Rebelii au distrus vitrinele magazinelor, au furat bunuri, au pictat pereții, ferestrele și ușile. În Santa Monica, de exemplu, au furat aproape totul din magazinul de îmbrăcăminte sport Vans. Și când reporterii Fox 11 îi întrebau pe trecători de unde aveau cutiile cu adidași, aceștia evitau să răspundă. În preajmă nu era niciun polițist.

Acest lucru se întâmplă în toată țara. Apelurile autorităților de a înceta actele de vandalism sunt zădarnice. Proprietățile sunt apărate de protestatarii pașnici și de înșiși proprietarii de afaceri.

În aceeași Santa Monica, o tânără a ieșit la ușa unui magazin cu bannerul ”Stop violență”. Au încercat să o împingă, au aruncat chiar și o fumigenă la intrare, dar fata nu s-a speriat. La scurt timp, lângă ea s-a apropiat un bărbat de culoare cu un banner ”Protestăm, nu jefuim”. Acești tineri au venit în mod deliberat în centrul orașului pentru a-i împiedica pe provocatori să compromită protestul pașnic.

Iar un caz din San Diego m-a făcut să-mi amintesc de glumele despre mafia rusă. Acolo, imigranții din fostele republici ale URSS au apărat restaurantul Pușkin. Proprietarul Gaik Gazarian i-a mărturisit corespondent RIA Novosti: și-a dat seama rapid că trebuie să acționeze de unul singur.

”Am mulți prieteni care, la fel ca și mine, sunt adepți ai gândirii republicane (spre deosebire de protestatari - n.red.).

Duminică, când mi-am dat seama că am putea să avem probleme, am sunat pe toată lumea - și după o jumătate de oră au fost la restaurant. Doisprezece oameni, cu pistoale și arme. Armele sunt deținute legal, suntem instruiți să le mânuim. Și în spațiile proprii, pentru autoapărare, desigur, avem dreptul să le folosim”, a explicat Gazarian. Ei au salvat atât restaurantul Pușkin, cât și alte unități comerciale din vecinătate, inclusiv un alcomarket, care aparține unui imigrant irakian în vârstă.

În cealaltă parte a țării, în Brooklyn, New York, locuitorii orașelor se organizează în grupuri de patrulare pentru a menține ordinea în timp ce poliția nu întreprinde nimic. "Suntem aici doar pentru a ne apăra. Respectăm lupta împotriva rasismului și dreptul la protest. Dar nimeni nu are dreptul să distrugă locul în care locuim cu familiile noastre”, au spus organizatorul grupului de patrulare Isaac Boltianski și David Brodski - Rușine pentru primarul din New York pentru că nu ne protejează".

Dreptul la furie

Mulți sunt nemulțumiți de inacțiunile de care dau dovadă autoritățile locale. Primarul New York-ului, Bill de Blasio, este acuzat că le-a îngăduit jefuitorilor să-și facă de cap, fiica sa a fiind arestată recent în timpul unor violențe stradale. De asemenea, i se fac reproșuri și guvernatorului statului, Andrew Cuomo, deși până de curând acesta era perceput drept erou în lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Luni, de Blasio a spus că implicarea armatei este un pas periculos, nu va face decât să înrăutățească situația. „Când forțele armate intră în zone rezidențiale, nu se întâmplă nimic bun”, a spus el. Cu toate acestea, numărul poliției pe străzi a fost dublat - de la patru la opt mii. A fost instituită stare de asediu.

Nici alți șefi de state, în special democrați, nu se grăbesc să implice Garda Națională. Argumentele lui de Blasio sunt repetate de guvernatorul Oregonului, Kate Brown, al Illinoisului - Jay Robert Pritzker, al Nevadei - Steve Sisolak și al Michiganului - Gretchen Whitmer. Șeful statului Washington, Jay Insley, a alertat unitățile militare, dar până acum nu a dispus desfășurarea acestora în orașe.

Între timp, Trump a amenințat că va scoate el însuși militarii pe străzi. Președintele, deși este comandantul suprem, nu poate, la discreția sa, să folosească forțele armate federale în teritoriul statelor. Cu toate acestea, dacă ar pune în aplicare Legea Insurecției din 1807, în baza decretului său, Garda Națională va acționa fără a ține cont de guvernatori. Ultima dată acest lucru a fost făcut de George W. Bush tatăl, în anul 1992, în timpul protestelor din Los Angeles care au izbucnit din cauza că patru polițiști albi au bătut un bărbat negru.

Cu toate acestea, reticența guvernanților de a agrava relațiile cu protestatarii este de natură politică, a declarat analistul Dmitri Drobnitski. "Principala sarcină a democraților este de a nu-i permite lui Trump să fie reales pentru un al doilea mandat. Atâta timp când nu erau proteste, oamenii puteau fi ținuți în carantină. Acum li s-a dat dreptul la furie", a declarat acesta pentru RIA Novosti. "Trebuie să-l facă pe Trump să arate rău, pentru că potrivit retoricii democraților, el este rasist și a răspândit în o societate o atmosferă de ură".

Dacă după atâtea zile de distrugeri, președintele va prelua controlul cu ajutorul Gărzii Naționale, va avea de câștigat din punct de vedere politic și atunci nu va mai conta ce spun democrații. ”Trump, vino și fă ordine” - iată pentru cine vor vota alegătorii indeciși”, notează expertul.

Acesta subliniază că situația privind discriminarea rasială în țară este într-adevăr îngrozitoare. Și nu trebuie să uităm de acest lucru atunci când discutăm despre proteste.

Democrații doresc să demonstreze atât ineficiența lui Trump, cât și să încerce să nu-i sperie pe alegătorii lor din rândul minorităților, spune Dmitri Suslov, director adjunct al Centrului de studii europene și internaționale din cadrul Școli superioare de Economie. "Le este foarte frică să nu piardă sprijinul în rândul populației non-albe. Este vorba despre afro-americani - unul dintre pilonii principali ai lui Joe Biden în alegeri”, amintește expertul.

În același timp, ambele tabere joacă la limita respectării regulilor, precizează interlocutorul. "Democrații încearcă să-l discrediteze pe Trump, cu riscul de a speria electoratul moderat și pe cei indeciși. Iar Trump este gata să aplice măsuri dure, ceea ce ar putea duce la și mai multă violență și decese", a explicat el.

Societatea americană este deja extrem de divizată. Protestele au scos în evidență Contradicțiile profunde din societate. Oamenii simpli sunt indignați atât de samavolnicia Poliției, cât și de distrugerile provocate de jefuitori, iar democrații și republicanii încă nu sunt capabili să se înțeleagă. Este dificil să spunem ce rol a jucat Legea Insurecției în cariera politică a lui George W. Bush. Dar știm că în 1992 a pierdut alegerile. Trump, evident, mizează pe aplicarea forței. Cu ce se va termina totul, vom afla în viitorul apropiat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

295
Tagurile:
protest, SUA
Тема:
Alegerile prezidențiale în SUA 2020 (36)
Tematic
SUA, imagini video - sute de oameni s-au adunat în Minneapolis la reședința guvernatorului
În Parlamentul European se va discuta despre respectarea drepturile omului în SUA
Rezerva Federală anticipează o scădere a economiei SUA cu aproape 53 la sută
SUA - dovadă de alienare totală! Manevrele democraților țin, Trump în mare dificultate
Ultimul mare prieten al lui Ceaușescu intervine în scandalul din SUA: o adevărată lecție!
Exerciții militare NATO în România

Noi manevre NATO în România împotriva cui?

152
(reînnoit 13:00 13.05.2021)
Pentagonul și NATO, pe zeci de poligoane terestre și maritime din Europa, ʺrespingʺ amenințările militare inexistente. Manevrele agresive din România și Bulgaria destabilizează în mod obiectiv situația din regiunea Mării Negre și reduc nivelul de securitate în Moldova.

În paralel cu exercițiile americane Defender Europe 21, ca parte a manevrelor ʺseparateʺ NATO Steadfast Defender 21 din Turcia și Albania, în România, la 11 mai, au fost redislocați (prin Bulgaria) mai mult de 400 de militari de înaltă pregătire ai Forțelor comune ale Alianței împreună cu tehnică militară. Manevrele Steadfast Defender 21 vor avea loc în perioada 20 mai – 22 iunie, cu participarea a până la 9 mii de militari (inclusiv trupe transferate din Statele Unite), pe flancul sudic al Alianței. În România și Bulgaria va avea loc etapa finală a Steadfast Defender 21, cu participarea a 4 mii de militari și a 6 mii de unități de tehnică – acestea sunt subunități ale Grupului operativ comun de reacție foarte rapidă (Very High Readiness Joint Task Force), de care Turcia este responsabilă în 2021 în cadrul NATO.

Începând cu 4 mai, pe șaisprezece poligoane militare din România se desfășoară exercițiile la scară largă Dacia 21 Livex cu participarea a 15 mii de militari din 18 țări membre și partenere NATO, inclusiv Republica Moldova. Aceste manevre fac parte din scenariul mai larg (antirusesc) al manevrelor Defender Europe 21.

Activitățile ʺdefensiveʺ într-o regiune pașnică par excesive. Mai ales pe fondul declarației recente a ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, despre transformarea Mării Negre într-un ʺlac NATOʺ. În plus, Aurescu a recunoscut magistrala feroviară Gdańsk – Constanța și autostrada care va lega Lituania, Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria și Grecia drept proiecte militare. Nu este nevoie să vă explic încă o dată cu cine intenționează să lupte țările mai sus menționate. Principalul adversar militar al NATO, până în 2030 cel puțin, este Rusia.

Vecini neliniștiți

O parte a exercițiilor Dacia 21 Livex au loc în imediata vecinătate a Republicii Moldova. Anterior, Ministerul rom\n al Apărării a declarat că manevrele ʺprevăd condiții de luptă de intensitate sporităʺ, cu împușcături de luptă, aruncare de bombe avia, desanturi parașutate și depășire a obstacolelor de apă. Intriga este că în spatele celor mai apropiate râuri mari (a Dunării și a Prutului) se află Bulgaria și Republica Moldova. Niciun inamic din aceste țări nu amenință România, respectiv manevrele Dacia 21 Livex arată ca o pregătire deschisă pentru agresiunea SUA și NATO în regiunea Mării Negre. Astfel de concepții și desanturi (ofensive a priori) amenință securitatea Republicii Moldova și a altor țări din regiunea Mării Negre într-o măsură mult mai mare decât ʺagresiunea ruseascăʺ virtuală. Atragem atenția la faptul că în Constituția Republicii Moldova este consacrat statutul neutru al Republicii, iar participarea militarilor moldoveni la exercițiile Armatei SUA și NATO pare ambiguă din punct de vedere politic, fiind provocatoare și mioapă.

Comandamentul Armatei SUA în Europa și Africa a anunțat anterior despre desfășurarea unor exerciții la scară largă DEFENDER Europe 21 cu participarea a până la 30 de mii de militari din 26 de țări. Manevrele se desfășoară pe 30 de poligoane din 12 țări europene. Obiectivele declarate – creșterea disponibilității strategice și operative, dezvoltarea interacțiunii între Statele Unite, aliații și partenerii NATO. S-ar părea niște jocuri de război transparente, nimic mai mult. Cu toate acestea, există și acte ratate.

La 11 mai, președintele polonez Andrzej Duda a declarat la București: ʺÎn caz de necesitate, atât Polonia, cât și România trebuie să fie pregătite să apere independența Belarusuluiʺ. De parcă cineva i-ar fi invitat să intervină militar împotriva statului din Uniunea Statală Rusia – Belarus.

Conceptul ʺlaculuiʺ

ʺPovestea de groazăʺ preferată a Washingtonului și a Bruxelles-ului –transformarea Mării Negre într-un ʺlac rusescʺ – servește doar ca acoperire a propriului proiect – ʺlacul NATOʺ. Mai mult, în componența Alianței intră doar trei din cele șapte țări din regiunea Mării Negre. Federația Rusă este preocupată exclusiv de stabilitatea regională și de securitatea frontierelor sale sudice.

În regiunea Mării Negre, Statele Unite și NATO încearcă să înconjoare Rusia cu bazele lor militare pe teritoriul adiacent al țărilor aliate sau partenere – pentru a reduce timpul de zbor în cazul unui atac preventiv de rachete asupra obiectivelor militare strategice ale Federației Ruse. Din anumite motive, Pentagonul nu este foarte interesat de Turcia, care este relativ independentă. Acolo nu se construiește nici o singură bază militară americană nouă. În schimb, sunt extrem de atractive pentru ʺdezvoltareʺ Republica Moldova, Ucraina, Georgia, care nici măcar nu fac parte din NATO (și nu vor face). Desigur, într-o situație de criză extremă, ʺprincipalul agresorʺ va fi pedepsit garantat de Rusia, dar nici ʺasistenții voluntariʺ nu vor scăpa basma curată.

Alexandr Hrolenko este expert militar internațional, căpitan de rangul I în rezervă, veteran de război.

152
Tagurile:
Moldova, Manevre, românia, NATO

Загрузка...
Ioana Mihăilă

Iosefina Pascal, confirmată: Diferențele de date privind DECESELE recunoscute OFICIAL

480
(reînnoit 11:14 13.05.2021)
Ministrul Sănătății a susținut o conferință în care a prezentat datele după ”ancheta” guvernamentală privind pe diferenţele între raportările infectărilor și deceselor de COVID-19

BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a susținut o conferință de presă în care a prezentat date obținute din ancheta Guvernului privind diferențele între datele infectărilor și deceselor.

Practic, ministrul nu lămurește mare lucru – dar confirmă faptul că există exista diferențe între datele raportate de diverse baze de date.

Mai mult, la întrebarea esențială pe care a primit-o - dacă există vreo legătură între diferențele de raportare a deceselor și perioada alegerilor parlamentare de anul trecut – ministrul confirmă ceea ce a scos la iveală ancheta Iosefinei Pascal, dar se vede clar și încercarea demnitarului de a ocoli răspunsul clar.

”Exista diferențe între datele raportate de diverse baze de date care au colectat decesele”, a confirmat ministrul.

Dar, imediat, Mihăilă s-a repliat: ”Orice încercare de a politiza va scădea încrederea populației”.

”Aș prefera sa nu facem nicio legătura politica între numărul de decese, necazul și nenorocirea acestor oameni și orice context politic”, a spus Mihăilă, menționând că ”diferențele există de la începutul pandemiei”.

Și în privința acuzațiilor lui Vlad Voiculescu la adresa miniștrilor PNL că ”ar fi măsluit cifrele pentru a putea organiza alegeri”, Mihăilă pare că vrea să bage, deocamdată, gunoiul sub preș.

”Nu aș căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare ci m-aș concentra pe corectarea deficiențelor”, spune ministrul, arătând că a transmis o clarificare către DSP-uri privind metodele de raportare. Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, e nevoie de o actualizare a deceselor raportare, care să plece de la datele trecute pe certificate”.

Un aspect interesant remarcat de ziariști – chiar dacă ministrul a prezentat multe cifre privind raportările deceselor, nu a putut dat o cifră totală a diferenței de decese reale și raportate.

”În 2020, s-au înregistrat la nivel naţional 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat U071 şi 224 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat, U072. De asemenea, s-au înregistrat 3590 de decese de alte cauze, la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat”, a arătat Ioana Mihăilă.

Pe de altă parte, Mihăilă spune că ”Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces, precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct, din raportările trimise de spitale, este 18670”.

De asemenea, ”Comisia a analizat datele de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferenţe de raportare între cele două platforme şi s-au detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele două platforme”.

”Comisia a analizat diferenţe de raportare şi raportează drept cauze, printre altele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. E necesar un proces de actualizare în platforma coronaforms”, a declarat Ioana Mihăilă.

***
Reamintim că ancheta jurnalistică a Iosefinei Pascal a scos la iveală că, în perioada electorală și pre-electorală din 2020, au murit cu 30.000 de oameni mai mult decât în anul precedent – și NU din cauza COvid – ci pentru că tratarea acestora a fost neglijată din cauza nebuniei create în sistem, dar și a forțării sistemului prin alegerile parlamentare cerute de Iohannis și PNL.

Chiar dacă ministrul Sănătății a ocolit răspunsul direct – reiese clar haosul raportărilor – dar și necesitatea unei Comisii parlamentare de anchetă.

480
Tagurile:
Decese, Ministrul Sănătății, COVID-19, Iosefina Pascal

Загрузка...

Turnul Al Sharuk din Gaza se prăbușește în urma bombardamentelor IDF

0
Turnul Al Sharuk din orașul Gaza s-a prăbușit complet după ce marți a fost ținta unui bombardament al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), în timp ce ostilitățile dintre israelieni și palestinieni continuă să se intensifice.

Turnul Al Sharuk din orașul Gaza sa prăbușit după ce marți a fost ținta unui bombardament al Forțelor de Apărare Israeliene.

Imaginile video arată o explozie pe acoperișul clădirii, urmată de două explozii la poalele clădirii înainte de prăbușirea acesteia.

Încă nu se cunoaste dacă clădirea, care conținea birouri și companii media, avea înăuntru oameni în momentul în care s-a prăbușit.

0
Tagurile:
Gaza

Загрузка...