Polițiști americani în timpul protestelor din New York

Cum s-a transformat lupta împotriva rasismului din SUA în confruntare cu jefuitorii

274
Revoltele, jafurile și incendierile din Statele Unite nu mai contenesc. Donald Trump este gata să introducă armata pentru a pune capăt dezordinilor. Aflați din materialul RIA Novosti de ce un asemenea pas este periculos pentru președintele american.

MOSCOVA, 4 iun - Sputnik, Sofia Melniciuk. Revoltele, jafurile și incendierile care au izbucnit după moartea afro-americanului George Floyd din Minneapolis, ca urmare a arestului dur al poliției, nu încetează. În jumătate din statele americane a fost instituită starea de asediu, dar autoritățile locale practic nu întreprind nicio măsură. Însă Poliția nu mai face față, iar președintele Donald Trump intenționează să folosească forțele armate pentru a pune capăt vandalismului și jafurilor. De ce un asemenea pas este periculos pentru președintele american, aflați din articolul RIA Novosti.

Lege și ordine din nou

Americanii erau în așteptarea adresării lui Donald Trump către națiune. Însă președintele a ezitat și a făcut-o abia pe 2 iunie, când în Washington protestatarii spărgeau vitrinele magazinelor.

”Suntem cutremurați de moartea lui George Floyd", a spus el. "Dar nu putem permite unei gloate furioase să deturneze caracterul pașnic al protestului. Principalele victime sunt cetățenii care respectă legea și cele mai sărace categorii sociale. Și voi lupta pentru a-i proteja", a spus el.

”Eu sunt președintele legii și ordinii”, a subliniat Trump. Trebuie să precizăm că această lozincă este bine cunoscută cetățenilor americani.

În 1968, țara, la fel, se pregătea pentru alegerile prezidențiale în vremuri tulburi: proteste de masă împotriva războiului din Vietnam, mitinguri în sprijinul femeilor și minorităților rasiale. După ce a fost asasinat celebrul activist pentru drepturile afro-americanilor Martin Luther King, Jr., și apoi senatorul Robert Kennedy, în care mulți își puneau speranța, Richard Nixon a mers în alegeri cu lozinca ”Lege și Ordine”.

”Trebuie să acceptați faptul că întreaga problemă constă într-adevăr în negri”, a explicat atunci șeful administrației Casei Albe, Harry Holdeman. De atunci, „legea și ordinea” în rândul americanilor de culoare s-a asociat cu samavolnicia Poliției.

Protestul pașnic a explodat

Trump a numit aceste revolte drept terorism intern. În adresarea sa către națiune, președintele a vorbit despre proprietarii de întreprinderi mici, care sunt nevoiți să-i privească pe rebeli cum le sunt „strivite visele”.

Internetul este arhiplin de probe video ale jafurilor. Rebelii au distrus vitrinele magazinelor, au furat bunuri, au pictat pereții, ferestrele și ușile. În Santa Monica, de exemplu, au furat aproape totul din magazinul de îmbrăcăminte sport Vans. Și când reporterii Fox 11 îi întrebau pe trecători de unde aveau cutiile cu adidași, aceștia evitau să răspundă. În preajmă nu era niciun polițist.

Acest lucru se întâmplă în toată țara. Apelurile autorităților de a înceta actele de vandalism sunt zădarnice. Proprietățile sunt apărate de protestatarii pașnici și de înșiși proprietarii de afaceri.

În aceeași Santa Monica, o tânără a ieșit la ușa unui magazin cu bannerul ”Stop violență”. Au încercat să o împingă, au aruncat chiar și o fumigenă la intrare, dar fata nu s-a speriat. La scurt timp, lângă ea s-a apropiat un bărbat de culoare cu un banner ”Protestăm, nu jefuim”. Acești tineri au venit în mod deliberat în centrul orașului pentru a-i împiedica pe provocatori să compromită protestul pașnic.

Iar un caz din San Diego m-a făcut să-mi amintesc de glumele despre mafia rusă. Acolo, imigranții din fostele republici ale URSS au apărat restaurantul Pușkin. Proprietarul Gaik Gazarian i-a mărturisit corespondent RIA Novosti: și-a dat seama rapid că trebuie să acționeze de unul singur.

”Am mulți prieteni care, la fel ca și mine, sunt adepți ai gândirii republicane (spre deosebire de protestatari - n.red.).

Duminică, când mi-am dat seama că am putea să avem probleme, am sunat pe toată lumea - și după o jumătate de oră au fost la restaurant. Doisprezece oameni, cu pistoale și arme. Armele sunt deținute legal, suntem instruiți să le mânuim. Și în spațiile proprii, pentru autoapărare, desigur, avem dreptul să le folosim”, a explicat Gazarian. Ei au salvat atât restaurantul Pușkin, cât și alte unități comerciale din vecinătate, inclusiv un alcomarket, care aparține unui imigrant irakian în vârstă.

În cealaltă parte a țării, în Brooklyn, New York, locuitorii orașelor se organizează în grupuri de patrulare pentru a menține ordinea în timp ce poliția nu întreprinde nimic. "Suntem aici doar pentru a ne apăra. Respectăm lupta împotriva rasismului și dreptul la protest. Dar nimeni nu are dreptul să distrugă locul în care locuim cu familiile noastre”, au spus organizatorul grupului de patrulare Isaac Boltianski și David Brodski - Rușine pentru primarul din New York pentru că nu ne protejează".

Dreptul la furie

Mulți sunt nemulțumiți de inacțiunile de care dau dovadă autoritățile locale. Primarul New York-ului, Bill de Blasio, este acuzat că le-a îngăduit jefuitorilor să-și facă de cap, fiica sa a fiind arestată recent în timpul unor violențe stradale. De asemenea, i se fac reproșuri și guvernatorului statului, Andrew Cuomo, deși până de curând acesta era perceput drept erou în lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Luni, de Blasio a spus că implicarea armatei este un pas periculos, nu va face decât să înrăutățească situația. „Când forțele armate intră în zone rezidențiale, nu se întâmplă nimic bun”, a spus el. Cu toate acestea, numărul poliției pe străzi a fost dublat - de la patru la opt mii. A fost instituită stare de asediu.

Nici alți șefi de state, în special democrați, nu se grăbesc să implice Garda Națională. Argumentele lui de Blasio sunt repetate de guvernatorul Oregonului, Kate Brown, al Illinoisului - Jay Robert Pritzker, al Nevadei - Steve Sisolak și al Michiganului - Gretchen Whitmer. Șeful statului Washington, Jay Insley, a alertat unitățile militare, dar până acum nu a dispus desfășurarea acestora în orașe.

Între timp, Trump a amenințat că va scoate el însuși militarii pe străzi. Președintele, deși este comandantul suprem, nu poate, la discreția sa, să folosească forțele armate federale în teritoriul statelor. Cu toate acestea, dacă ar pune în aplicare Legea Insurecției din 1807, în baza decretului său, Garda Națională va acționa fără a ține cont de guvernatori. Ultima dată acest lucru a fost făcut de George W. Bush tatăl, în anul 1992, în timpul protestelor din Los Angeles care au izbucnit din cauza că patru polițiști albi au bătut un bărbat negru.

Cu toate acestea, reticența guvernanților de a agrava relațiile cu protestatarii este de natură politică, a declarat analistul Dmitri Drobnitski. "Principala sarcină a democraților este de a nu-i permite lui Trump să fie reales pentru un al doilea mandat. Atâta timp când nu erau proteste, oamenii puteau fi ținuți în carantină. Acum li s-a dat dreptul la furie", a declarat acesta pentru RIA Novosti. "Trebuie să-l facă pe Trump să arate rău, pentru că potrivit retoricii democraților, el este rasist și a răspândit în o societate o atmosferă de ură".

Dacă după atâtea zile de distrugeri, președintele va prelua controlul cu ajutorul Gărzii Naționale, va avea de câștigat din punct de vedere politic și atunci nu va mai conta ce spun democrații. ”Trump, vino și fă ordine” - iată pentru cine vor vota alegătorii indeciși”, notează expertul.

Acesta subliniază că situația privind discriminarea rasială în țară este într-adevăr îngrozitoare. Și nu trebuie să uităm de acest lucru atunci când discutăm despre proteste.

Democrații doresc să demonstreze atât ineficiența lui Trump, cât și să încerce să nu-i sperie pe alegătorii lor din rândul minorităților, spune Dmitri Suslov, director adjunct al Centrului de studii europene și internaționale din cadrul Școli superioare de Economie. "Le este foarte frică să nu piardă sprijinul în rândul populației non-albe. Este vorba despre afro-americani - unul dintre pilonii principali ai lui Joe Biden în alegeri”, amintește expertul.

În același timp, ambele tabere joacă la limita respectării regulilor, precizează interlocutorul. "Democrații încearcă să-l discrediteze pe Trump, cu riscul de a speria electoratul moderat și pe cei indeciși. Iar Trump este gata să aplice măsuri dure, ceea ce ar putea duce la și mai multă violență și decese", a explicat el.

Societatea americană este deja extrem de divizată. Protestele au scos în evidență Contradicțiile profunde din societate. Oamenii simpli sunt indignați atât de samavolnicia Poliției, cât și de distrugerile provocate de jefuitori, iar democrații și republicanii încă nu sunt capabili să se înțeleagă. Este dificil să spunem ce rol a jucat Legea Insurecției în cariera politică a lui George W. Bush. Dar știm că în 1992 a pierdut alegerile. Trump, evident, mizează pe aplicarea forței. Cu ce se va termina totul, vom afla în viitorul apropiat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

274
Tagurile:
protest, SUA
Tematic
SUA, imagini video - sute de oameni s-au adunat în Minneapolis la reședința guvernatorului
În Parlamentul European se va discuta despre respectarea drepturile omului în SUA
Rezerva Federală anticipează o scădere a economiei SUA cu aproape 53 la sută
SUA - dovadă de alienare totală! Manevrele democraților țin, Trump în mare dificultate
Ultimul mare prieten al lui Ceaușescu intervine în scandalul din SUA: o adevărată lecție!
Mirel Curea

Mirel Curea: ”Îl vor rade pe Arafat în piața publică, a SABOTAT și a compromis lupta”

127
”Dacă Arafat cerea demisia lui Orban pentru încălcarea grobiană a prevederilor legale, când cu chiolhanul de la Guvern, îl credeam. Dacă condiționa rămânerea lui de demisia drojdierului ăla, îl apăram în stradă!”

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Unul dintre cei mai importanți jurnaliști de investigații, Mirel Curea, redactor șef adjunct al ”Evenimentului zilei”, face o observație interesantă: ”De ceva vreme, Marcel Vela, ministrul de Interne, nu mai apare pe nicăieri, Nelu Tătaru, de la Sănătate, răruț de tot și pe scurt, concizie maximă, Horațiu Moldovan, secretarul de stat de la aceeași Sănătate, recreație mare și el”.

”Singurul care rupe ecranele și microfoanele, Raed Arafat, vorbește cât vorbeau toți la un loc, acum o lună, două, trei - el anunță legi, măsuri, el este de părere că CCR îl „lasă fără arme”, el îmbârligă explicația faptului că bolnavii cronici sunt ai nimănui, și pe aceea cu privire la evitarea testărilor aleatorii, el este perceput a fi importat din China”, constată Mirel Curea.

În aceste condiții, reputatul jurnalist face un pronostic în ceea ce-ș privește pe Raed Arafat și ”iubirea” de care se bucură din partea PNL, care acum câteva luni îi cerea demisia:

”Ei bine, dacă nu l-or rade alde Orban pe Arafat în piața publică, dacă nu l-or acuza că a sabotat și a compromis toată lupta împotriva pandemiei pus de pesediști, pentru este pesedist, și dacă nu or arunca toată vina în final pe pesediști, înseamnă că spiritul lui Băsescu din PD-ul poreclit PNL a murit”, scrie Mirel Curea.

Și, notează ironic jurnalistul la adresa lui Arafat – ”Dacă nu ar fi nașpa cu boala, chiar m-aș distra!”.

Mirel Curea a făcut acest comentariu pe Facebook – și tot aici a primit replica interesantă a unui medic, chirurg la spitalul din Tulcea. ”Situația disperată impune măsuri dure - singurul care are curaj să și le asume este Arafat, singurul care are curaj să spună adevărul este Arafat”, scrie dr. Mircea Teodorescu.

Replica la stimulat pe Mirel Curea: ”Dom doctor Teodorescu, dacă Arafat cerea demisia lui Orban pentru încălcarea grobiană a prevederilor legale, când cu chiolhanul de la Guvern, îl credeam”.

”Dacă condiționa rămânerea lui de demisia drojdierului ăla, îl apăram în stradă, ca atunci când l-am apărat de Băsescu”, scrie Mirel Curea, subliniind că ”de acolo a început dezastrul, de la faptul că în ocazia aia a tăcut de frică, deși știa că efectul va fi catastrofal. Lumea și-a spus că nu există niciun pericol, din moment ce oamenii cei mai bine informați sunt liniștiți”.

Iar în final Mirel Cura transmite un mesaj dur despre Arafat și autoritățile care și-au pierdut credibilitatea”. ”Să se ducă unde vede cu ochii, să nu se mai răstească la lume”.

”Nu-i mai crede nimeni! Iar faptul că s-au discreditat și că nu-i mai crede nimeni, înseamnă vieți omenești, căci virusul există și omoară!”, a scris Mirel Curea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

127
Tagurile:
Raed Arafat, Mirel Curea

Загрузка...
Traian Băsescu

Bruxelles: Băsescu face praf Guvernul și pe Iohannis - ”Analfabetism, situație penibilă!”

141
”Din păcate, ”analfabetismul” politicienilor este dublat și consolidat de necunoașterea reglementărilor în domeniu”

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Un ciudat dar argumentat mesaj vine de la Bruxelles, de la europarlamentarul Traian Băsescu.

Fostul președinte spune că ”România este în cea mai penibilă situație” și, mai mult, afirmă că ”Prietenii noștri europeni, pur și simplu nu înțeleg comportamentul Guvernului României, care vrea o nouă lege pentru a interveni în combaterea pandemiei de COVID-19, în condițiile în care România este semnatar al Regulamentului Internațional de Sănătate 2005”.

Băsescu argumentează: în calitate de membră a UE, România ”are obligația să respecte Decizia Nr.1082/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013, care preia Regulamentul Internațional de Sănătate 2005 al OMS, privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din data de 5.11.2013, sub numărul L293/1, cu intrare în vigoare la publicare”.

Ca atare, cele două acte normative, unul al OMS și altul al UE ”sunt obligatorii pentru România, primul prin semnare și al doilea prin calitatea de membru al Uniunii Europene” subliniază Băsescu.

”Atenționez, că Decizia 1082/2013/UE a fost aprobată fără obiecții și de Parlamentul României în procesul de consultare cu parlamentele naționale, înainte de a fi adoptată de Uniunea Europeană”, transmite Traian Băsescu.

Concluzia lui Băsescu pune Guvernul într-o situație ridicolă – de fapt, ”avem instrumentele legislative care definesc toate elementele luptei coordonate a statelor împotriva pandemiilor”.

Mai mult, Băsescu atenționează guvernul că ”cele două acte normative definesc și carantina și izolarea și instituie sistemul de acțiune în situația epidemiilor și pandemiilor” și, ca atare – ”proiectul de lege aflat în discuție în Parlament este inutil și contravine reglementărilor internaționale la care România este parte”.

”Din păcate, ”analfabetismul” politicienilor este dublat și consolidat de necunoașterea reglementărilor în domeniu, de către jurnaliștii care abordează subiectul în dezbateri publice, ceea ce permite oamenilor politici, membrilor guvernului sau liderilor sindicali de tip șef de post Coarnă să fabuleze, creând confuzie în rândul populației”, conchide Băsescu.

Nu știu dacă mai e nevoie să traducem mesajul: în fruntea ”analfabeților politic” care ”nu cunosc reglementările” în domeniu se află președintele Iohannis, cel care dictează practic politica Guvernului – și care a susținut, public, teza că este nevoie de legea despre care Băsescu spune că ”este inutilă și contravine reglementărilor internaționale la care România este parte”.

Ori, fiți siguri – Băsescu știa exact pe cine taxează și face de doi bani, chiar dacă nu pomenește numele!

Fostul președinte punctează final – ”în afară de a vă ruga să citiți și să puneți în aplicare reglementările la care suntem parte, eu nu mai pot face nimic”.

Interesant este că mesajul și aceste argumente nu au fost aduse parlamentarii PMP (partidul lui Băsescu) în comisii sau în plen – sau chiar în spațiul public. Sigur, e un prilej ca Băsescu să se evidențieze… dacă mai era nevoie.

P.S. Poate inteligenta și pregătita Ana Birchall îi dă o replică lui Traian Băsescu – poate printr-un amendament ”european”, în sensul celui depus de ea recent, despre care unii spun că a înspăimântat populația.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

141
Tagurile:
Klaus Iohannis, Guvern, Traian Băsescu, Bruxelles

Загрузка...
Victor Ponta

Ultima oră: Dezastru pentru Victor Ponta, poate pierde tot, inclusiv profesia!

0
(reînnoit 11:56 14.07.2020)
Veste cumplită pentru fostul premier Victor Ponta - a pierdut definitiv procesul care îl poate scoate din Barou, luându-i posibilitatea de a practica avocatura

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Fostul premier și candidat la președinție Victor Ponta a pierdut definitiv procesul cu Ministerul Educației privind verdictul de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, așa cum a decis CNATDCU.

Magistrații Curții Supreme însă au respins azi acțiune fostului premier. “Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant PONTA VICTOR VIOREL, împotriva Sentinţei civile nr. 363 din 07 februarie 2017, a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 iulie 2020” – se arată în minuta instanței ÎCCJ.

Contactată de Edupedu.ro, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că va ”pune în aplicare decizia ICCJ“ și va semna ordinul pentru retragerea titlului de doctor deținut de Victor Ponta, ”Bineînțeles, dacă aceasta va fi soluția pe care ICCJ a dat-o“.

Problema e că necazurile lui Ponta nu se opresc aici… ci abia încep.

În primul rând, fostul premier ar putea fi exclus din Baroul de Avocați București, deoarece Ponta a intrat în Barou fără examen, datorită calității de „doctor”.

Cererea de excludere a lui Ponta din Barou a fost făcută de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei. Europarlamentar la acea vreme (2016), Macovei a cerut decanului Baroului București excluderea lui Victor Ponta din avocatură invocând această accedere fără examen.

”Vă solicit excluderea imediată din Baroul București a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept'. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educației, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, a scris Macovei.

Anul trecut, Baroul a răspuns solicitării publicației ”Newsweek”, arătând că decizia privind excluderea lui Ponta depinde de decizia Curții Supreme.

”Baroul București a fost sesizat cu o cerere de excludere din profesie a persoanei la care vă referiți, soluționarea acesteia fiind suspendată până la finalizarea litigiului în care este pusă în discuție legalitatea actului administrativ de retragere a titlului de doctor în Drept“, a fost răspunsul transmis în 2019 publicației Newsweek România

O altă problemă o reprezintă veniturile obținute de Ponta ca avocat, circa 400.000 euro – și se pune problema dacă nu cumva aceste sume ar trebui returnate, fiind obținute pe baza unei calități de avocat obținute pe cale… considerată, în final, neconformă.

Cert este că, împotriva fostului premier, unul dintre cei mai performanți de după 1989 – și ultimul care a încercat o deschidere către Est – s-a declanșat un atac pe mai multe fronturi – și care continuă, se pare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Avocat, Victor Ponta

Загрузка...