Radio Free Europe / Radio Liberty

”Europa Liberă”, articol scandalos: ”Transilvania ar putea căpăta o formă de autonomie”

1218
”Dacă UE va fi o construcție de succes se vor șterge frontierele dintre statele membre, diversele provincii vor deveni autonome”

BUCUREȘTI, 4 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Da, este vorba de publicația finanțată de Congresul SUA, ”partenerul strategic” al României. NU, nu este un interviu cu Sabin Gherman sau cu vreun iredentist maghiar, ci cu istoricul  Lucian Boia.

Un istoric și scriitor decorat de președintele Ungariei cu ”Crucea de cavaler a Ordinului de Merit”, medaliat în Germania, favorit al Humanitas-ului filosofului Liiceanu, profesor universitar – ce să mai, un intelectual de top, conform standardelor pro-Occidentale!

Dintr-un motiv anume, poate ”strategic”, Sabina Fati, șefa ”Radio Europa libera” – România, i-a luat în ajunul centenarului Trianonului un interviu lui Lucian Boia, în care acesta face câteva considerații și… previziuni. Și, uluitor, dar nu Boia este cel care insistă pe temele scandaloase, ci șefa publicației ”strategice”.

Interviul este amplu, poate fi citit integral aici - așa că vom reda doar câteva fragmente interesante. Interesante mai ales azi, la aniversarea centenarului Trianonului. Sau comemorare, cum spun maghiarii. 

Maniu și-ar fi dorit… autonomia Transilvaniei!

O primă considerație, pe care Boia o introduce în ultima sa carte, ”Românii și Europa”, este că, după Trianon, ”ar fi fost de dorit o anume descentralizare”.

”Nu știu dacă se urmărea chiar o autonomie, dar liderii ardeleni și-ar fi dorit acest lucru: Iuliu Maniu și ceilalți”, spune Boia. ”Nu era neapărat nevoie să faci din România un stat federal, însă ar fi fost mai bine, dacă de la început provinciile care s-au unit pentru a forma România Mare să aibă un grad de autonomie”.

Sabina Fati face la rândul său o afirmație: ”În perioada interbelică, inclusiv românii ardeleni erau nemulțumiți de felul în care era tratată minoritatea maghiară” și întreabă dacă ”maghiarii din România au primit ceea ce li s-a promis la Alba Iulia în 1918?”.

”Nu au primit chiar tot ceea ce li s-a promis, tocmai din cauza principiului centralizator pe care s-a bazat noua construcție a României Mari și a absenței autonomiei, cu toate că diferențele erau destul de mari, pornind chiar de la încărcătura minoritară”, răspunde Boia.

De remarcat că ideea federalizării este urmărită cu insistență de Sabina Fati – ”Vă feriți să reveniți la ideea federalizării, deși în ultima dvs. carte apare că în vechiul Imperiu Austro-Ungar au existat mai multe proiecte de federalizare. Ar mai fi fost românii ardeleni nemulțumiți de situația lor, dacă federalizarea era făcută înainte de Primul Război Mondial?

Lucian Boia: „În condițiile existente înainte de Primul Război Mondial, când nu era deloc clar că Transilvania și celelalte regiuni s-ar fi unit cândva cu România, românii transilvăneni ar fi fost chiar foarte mulțumiți dacă s-ar fi federalizat Imperiul Austro-Ungar, mai ales dacă românii ar fi avut o provincie a lor unde să se autoguverneze”.

Sabina Fati insistă: „Credeți că Transilvania ar fi putut rămâne în interiorul Ungariei în 1918, dacă la negocieri reprezentanții Budapestei cedau mai repede în fața cererilor liderilor românilor ardeleni?”

Lucian Boia nu cedează:  „Nu cred că în 1918 ar mai fi fost posibil, fiindcă forțele de eliberare ale diferitelor etnii erau atât de puternice încât au dus la distrugerea imperiului. Nu cred că în 1918 mai era posibilă rămânerea Transilvaniei în cadrul Ungariei. Ar fi fost, însă, posibil un sistem, să nu-i zic federal, dar clar mai descentralizat”.

”Dacă UE va fi o construcție de succes diversele provincii vor deveni autonome”

Sabina Fati reia tema sub altă formă: ”Ar fi fost posibile după 1918 autonomii ale provinciilor istorice?”

Lucian Boia: „Sigur că ar fi fost posibile. Din păcate, Vechiul Regat era deja creat pe principiul centralizator, iar acest model a fost propagat ulterior.”

În schimb, spune Boia, pe viitor, ”dacă UE va fi o construcție de succes se vor șterge frontierele dintre statele membre, diversele provincii vor deveni autonome, dar evident lucrurile nu se vor întoarce la monarhia austro-ungară”.

Ciudat, nu? Și nu e totul. ”Ce e posibil în viitor, într-o Europă a regiunilor, s-ar putea ca Transilvania să capete o anumită autonomie, poate chiar și Oltenia sau Moldova”, spune Boia, explicând ”Vor fi autonomii, dar nu pe criterii etnice”.

Pe de altă parte, Lucian Boia consideră că ”e o prostie să se mai creadă că vin ungurii și confiscă Transilvania. Chiar dacă cineva le-ar oferi pe tavă Transilvania, cred că Ungaria ar refuza-o, că n-ar avea ce face cu un teritoriu predominant românesc”.

”Nu e nicio nenorocire să avem două state românești, atât cât e Republica Moldova”

Iată și teoria lui Boia cu privire la Moldova – caz în care șefa Europei Libere nu mai e atît de interesată de autonomie, federalizare… ci de unire!

Europa Liberă: ”Credeți că în viitor va fi posibilă unirea României cu Republica Moldova?”

Lucian Boia: ”Sunt oarecum sceptic. Republica Moldova e destul de diferită de România și chiar și românii din Basarabia nu sunt neapărat partizani ai unirii. Mă îndoiesc că într-un viitor previzibil se va ajunge la alipirea Republicii Moldova la România”.

Europa Liberă: ”Principalul impediment ar fi opoziția Rusiei sau este vorba despre faptul că cele două state s-au dezvoltat diferit, se bazează pe culturi diferite, pe reflexe diferite, au avut istorii diferite în ultimii aproape 200 de ani?”

Lucian Boia: „A doua variantă mi se pare mai elocventă: România și Republica Moldova au componențe diferite ale populației. E, totuși, altă țară. Nu e nicio nenorocire să avem două state românești, atât cât e Republica Moldova”.

”S-ar putea ca, într-un viitor, România să se spargă”

Și ajungem la punctul culminant – ”spargerea României”! Sabina Fati citează tot din cartea menționată că ”dacă lucrurile merg tot așa, s-ar putea ca într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, România să se spargă, nu prin vreo agresiune externă, nici din pricina ungurilor, ci din motive strict interne, cât se poate de românești”. Care ar fi aceste posibile cauze? – întreabă jurnalista.

”România nu mai are cum să se spargă din pricina ungurilor, fiindcă ei nu mai pot revendica întregul Ardeal”, spune Boia, care vede periculos ”modul cum se dezvoltă destul de diferit și anarhic diversele provincii ale României”. Boia crede că ”PIB pe cap de locuitor cred că Transilvania și Banatul reprezintă cel puțin dublu față de Moldova, care a rămas mult în urmă”. Ideea este falsă – pentru că, da, există un decalaj, dar nu la nivelul ” cel puțin dublu”.

De aceea și afirmația ”Moldova riscă să se cufunde în sărăcie și subdezvoltare, în vreme ce Transilvania, deschisă spre Europa Centrală, s-a dezvoltat foarte repede” iar nu se susține, ci face parte dintr-un fel de strategie des întâlnită în promotorii ”autonomiei”.

Sabina Fati insistă din nou: ”Există și tradiție istorică a acestei dezvoltări”.

Lucian Boia: ”Da, pentru că Transilvania a fost parte a Europei Centrale. În același timp există legături strânse în prezent cu Europa Centrală, care continuă să se dezvolte. S-ar putea ca regiunile României să devină foarte diferite unele de altele. Acesta va fi un argument economic, nu etnic”.

Și, atenție, la comparație: ”La fel ca în Catalonia, unde mulți dintre locuitorii acestei regiuni vor să se separe de Spania în primul rând din motive economice, deși au și argumente etnice și culturale. La fel și Scoția de Marea Britanie. E posibil să se petreacă așa ceva și la noi”.

”E posibilă în viitor desprinderea Transilvaniei?”

”Europa Liberă” pune întrebarea cheie: ”Adică e posibilă în viitor desprinderea Transilvaniei?” și primește răspunsul urmărit încă de la început: ”Da, dar în viitor, multe sunt posibile. În orice caz, toate scenariile trebuie luate în considerare”.

Repet nedumerirea de la început – care este sensul acestui interviu acum, la aniversarea centenarului Trianonului? Și care este sensul insistenței șefei ”Europei libere” pe tezele autonomiei Transilvaniei, federalizării sau chiar… spargerii României?!

Răspunsul cred că e unul singur: amenințarea. ”Marele frate”, ale cărui interese sunt reprezentate de ”Europa liberă”, vrea să ne simțim amenințați, ca el să aibă motiv să ne spună că ne protejează, că avem nevoie de el. Exact ca în cazul gogoșilor frecvente cu ”avioanele rusești interceptate”, sau cu ”amenințarea rusă”.

”Marele frate” ne spune că ne afundăm în corupție, că nedreptățim minoritățile – când uite ce este la ei! Recunosc fățiș că e rasism, poliția omoară pe străzi și scapă nepedepsită (vezi site-ul ”Presa curată”, pentru date), o întreagă elită politico-militară pun la cale compromiterea unui general pentru a lovi în președinte – pe care vor să-l înlocuiască cu ins corupt și abulic, care și-a băgat fără rușine bocancii intereselor personale în mai multe țări din est! Despre asta vorbim, ăștia ne dau lecții – și finanțează publicații gen ”Europa liberă” să arunce cu noroiul spargerii României chiar de Ziua Trianonului. Strategic, nu?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1218
Tagurile:
Europa Liberă
Dolari americani

În timp ce românii privesc la scandaluri, s-a votat combinația imensă și dubioasă cu SUA!

394
Cea mai mare lovitură din ultimele decenii? Una dintre cele mai mari combinații și facilități pentru SUA s-a votat în Parlamentul României – și asta la adăpostul scandalurilor de zi cu zi

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. În timp ce românii sunt ținuți în priză de felurite scandaluri – cu educația sexuală, cu moțiuni fără șanse, cu bătălii în ligheanul PNL sau cu șobolanii ”Madamei Fă”, în parlament s-a votat ”acordul România SUA pentru modernizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă”.

”Să vedem cum va fi "investiția" de la Cernavodă - să zicem mersi, dacă americanii vor face măcar un KFC acolo”, comenta jurnalistul de investigații Mirel Curea în octombrie 2020, când România accepta să împrumute o sumă uriașă de la SUA… pentru ca tot o firmă americană să preia, fără licitație, construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Ei bine, vestea bombă e că, în timp ce românii sunt amețiți cu tot felul de scandaluri, în parlament s-a votat ”parteneriatul” bazat pe uriașul împrumut de 8 miliarde euro!

”Am votat astăzi, la Senat, cameră decizională, acordul istoric încheiat între România și Statele Unite ale Americii pentru modernizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă!”, anunță Alina Gorghiu, neuitând nici osanalele pentru lider: ”Personajul-cheie din spatele acestei reușite a fost Președintele Iohannis, cel care a pus bazele acestui acord, în 2017, la întâlnirea cu Donald Trump de la Casa Albă”.

Și, evident, liberala ridică în slăvi și ”parteneriatul strategic”: ”Acordul este expresia concretă a importanței parteneriatului nostru strategic cu SUA și a angajamentului pentru securitate energetică în Europa”.

Continuând în același stil al propagandei, senatoarea spune că ”este un proiect în valoare de 8 miliarde de euro, care va implementa cele mai înalte standarde de securitate energetică, va determina creștere economică și va crea numeroase locuri de muncă!”.

Noi îi spunem ”pușchea pe limbă”… să nu cumva să rămână… doar în fază de proiect, ca multe altele ”realizate” în cei 31 de ani.

Cert este că preluarea lucrărilor de către americani s-a făcut în totală sfidare a regulilor competiției, constructorul chinez, de mare anvergură și experiență în domeniu, fiind eliminat pe criterii ”strategice”.

Tot pe aceleași criterii a fost ales constructorul american, la fel a primit o parte de proiectare și o întreprindere franceză, ca să fie împăcat atentul Macron – cât despre împrumutul uriaș nimeni nu spune cine a împuternicit pe cine să negocieze cu banca americană și în ce marjă de condiții!

Când e vorba de SUA nu se discută nimic – e ”strategic”.

***

Reamintim că firme și personaje din SUA controlează Fondul proprietatea, care la rândul său are un cuvânt decisiv la Nuclearelectrica. De asemenea, CN Nuclearelectrica e condusă de un personaj controversat, venit tot din SUA, unde prestat studii la fel de controversate… precum premierul Cîțu.

394
Tagurile:
Bani, SUA, centrală nucleară, Cernavodă, NuclearElectrica

Загрузка...
Великая Отечественная война 1941-1945 гг. Обучение бойцов перед отправкой на фронт. Казармы Н-ского полка им. Ворошилова. Москва, август 1941 год.

Cum a influențat istoria omenirii Marele Război pentru Apărarea Patriei

71
(reînnoit 17:35 22.06.2021)
Acum 80 de ani, pe 22 iunie 1941, a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. Acest fapt a marcat viața o milioanelor de oameni, inclusiv și a moldovenilor care au luptat pe front, cot la cot cu URSS.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Marele Război pentru Apărarea Patriei a schimbat soarta a milioane de oameni, iar ziua de 22 iunie pentru mulți este marcată cu negru în calendar. Istoricul și politologul Boris Șapovalov a declarat pentru Sputnik Moldova că ziua de 22 iunie este o dată tragică și că această zi a influențat întregul parcurs istoric al întregii lumi.

„Uniunea sovietică a fost atacată și oficial i-a declarat război nouă țări europene cu regimuri fasciste și evident că în frunte cu Germania nazistă. (...) Au fost trei direcții de bază a armatei fasciste. Este vorba despre Moscova și spre nord evident că e Leningrad, ceea ce noi acum numim Sankt-Petersburg, și cea de-a treia direcție a fost sudul. (...) Dacă Moscova și Leningrad sunt centre mari industriale, atunci aici mai degrabă era vorba despre interesele politice ale conducerii germane. Zona de sud era importantă pentru că aici se aflau zone mari industriale”. a precizat Boris Șapovalov. 

Șapovalov a remarcat și rolul moldovenilor în acest război. Istoricul a precizat că țara noastră, fiind parte a URSS, a luptat de comun cu forțele sovietice și că ziua de 22 iunie este o zi plină de durere și pentru poporul nostru. 

„Nemții planificau că dacă nu vor bate armata noastră la hotarul Moldovei, atunci să înceapă operațiunea Munchen, care presupunea atacul la începutul lunii iulie. Lor asta le-a reușit pentru că pe data de 2 iulie, ei au început această operațiune și ideea era că lovitura de bază să fie dată în nordul Moldovei, mai exact Bălți, Vinița și apoi să ajungă în Kiev”, a menționat istoricul Boris Șapovalov.

În cadrul emisiunii „Matinal” de la Radio Sputnik Moldova, istoricul Victor Stepaniuc a menționat că unii încearcă să schimbe istoria și prezintă unele informații despre cel de-Al Doilea Război Mondial eronat. 

Vladimir Putin a depus un buchet de flori la mormântul Ostașului Necunoscut, 22 iunie 2021
© Sputnik / Алексей Никольский

„Pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, moldovenii au participat foarte activ. Desigur că o parte din moldoveni au luptat pe ambele fronturi, și din partea Uniunii Sovietice, dar alții au luptat din partea Germaniei, și din partea României. (...) Ororile războiului nu trebuie să creeze conflicte pentru următoarele generații. Este necesar ca o parte din aceste orori să nu fie aruncate în prim-plan ca să nu otrăvească conștiința generațiilor. La noi desigur că este vorba despre o confruntare geopolitică și această confruntare geopolitică vest-est desigur că afectează. Ea este îndreptată uneori împotriva Occidentului, alteori este îndreptată împotriva fostei Uniuni Sovietice. Noi suntem afectați din cauza că noi atunci eram în componența URSS, Rusia pentru noi mai multe secole a fost o țară aliată, o țară care ne-a susținut în istorie și moldovenilor le este destul de greu să facă alegerea între răsărit și occident”, a declarat Stepaniuc. 

Stepaniuc a mai menționat că în această zi este cazul să le mulțumim bunicilor care au luptat pentru pacea în care trăim astăzi. Istoricul susține că Victoria marcată pe 9 mai este o victorie comună și că poporul post-sovietic trebuie să fie mândru că a reușit, alături de alte state, să învingă în acest război cumplit. 

„Această dramă a războiului care ne-a afectat trebuie să ne împace cu realitățile, istoria trebuie să fie cunoscută. Cei care scriu manuale și ei trebuie să fie foarte atenți pentru ca să nu creeze confuzii, atunci când redau istoria. (...) Unii moldoveni au făcut armata română și au luptat împotriva URSS, dar asta e istoria. Istoria nu trebuie să otrăvească viitorul generațiilor. (...) Trebuie să ne mândrim cu buneii noștri pentru că anume ei au pus capăt acestui război. (...) Victoria cea mare îi aparține URSS-ului și să nu uităm că și noi, moldovenii, am fost afectați de acest război”, a menționat istoricul Victor Stepaniuc.

Generalul Victor Gaiciuc a menționat în cadrul emisiunii de la Radio Sputnik Moldova că practic în fiecare familie există un tată, un bunic sau un străbunic care a căzut în acel război, iar pacea în care trăim li se datorează lor. Ministrul în exercițiu a vorbit și despre cartea pe care a scris-o la tema Celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Президент РФ В. Путин встретился с участниками акции Мы вместе
© Sputnik / Алексей Дружинин

„A fost un război strașnic. Mai mult de 50 de milioane de oameni au murit, ar trebui să scriem 50 de milioane de cărți despre istoria fiecărui cetățean care a participat și a avut de suferit în urma acestui război. (...) Despre jerfele care au fost aduse, inclusiv moldovenii care au căzut, iată despre asta trebuie de scris. (...) Cartea mea este despre acea zi, despre invazie, despre eroismul ostașilor, despre holocaust”, a precizat ministrul în exercițiu al Apărării și generalul Victor Gaiciuc. 

Gaiciuc a menționat că în anul 2001, la evidență erau peste 20 de mii de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, iar acum, în viață au mai rămas 200 de veterani în Republica Moldova. 

71
Tagurile:
Cel de-al doilea război mondial

Загрузка...
Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă: ”Un NU categoric Tratatului militar România-Ucraina! Vom fi carne de tun!”

0
Senatoarea Diana Șoșoacă s-a opus în plenul Senatului Tratatului militar România-Ucraina, scoțând în evidență aspecte care NU se spun românilor

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a avut o nouă intervenție fulminantă în plenul Senatului, de data aceasta cu privire la Tratatul militar România-Ucraina!

”Vom fi carne de tun!”, spune senatoarea, declarând că un asemenea demers oficial al României este ”Inacceptabil” și, ca atare, ea spune ”Un NU categoric!”.

Argumentele senatoarei vin dintr-o analiză atentă – atât a Tratatului, cât mai ales a contextului geopolitic. De reținut că datele prezentate de Diana Șoșoacă NU sunt arătate românilor, cărora li se spune doar că înțelegerea cu Ucraina nu are conotații periculoase, că nu ne poate împinge în vreun conflict.

Senatoarea atrage atenția că ”Aparent avem de-a face cu o înțelegere inofensivă între două state vecine - în realitate, acest acord, care se încearcă a se încheia de vreo 20 de ani, nu știu cine apucat acum, are o bătaie mult mai lungă”.

”E clar că România care este stat NATO nu are vreun motiv să încheie cu un acord de non combat cu Ucraina pentru că, nu știu dacă vă aduceți aminte, dar una dintre condițiile pe care a trebuit să le îndeplinim la intrarea noastră în NATO a fost să avem tratate de bună vecinătate cu toate statele vecine, deci cu Ucraina avem tratat de buna vecinătate”, a declarat senatoarea.

În aceste condiții, Diana Șoșoacă subliniază că noul acord pe care îl discutăm acum ”are un alt sens”.

”Ucraina nu ne poate garanta nicio susținere în cazul în care România ar fi atacată de un atacată de un stat inamic – un caz ipotetic, evident”, spune senatoarea, arătând că, în schimb, ”noi garantăm Ucrainei susținerea militară a României în situația în care acest stat ar fi atacat”.

Și acum vine întrebarea cheie: ”Oare cine ar putea ataca Ucraina? În nici un caz un stat NATO. Prin eliminare, cine ar rămâne? Federația Rusă care, întâmplător, are și tratat de susținere cu China - deci, cele pe cele două mari puteri din cele trei din lume!”.

Diana Șoșoacă atrage atenția că România intră prin acest într-o situație deja tensionată, pe care ea o descrie ca fiind un dublu litigiu – după alipirea Crimeii (momentul în care Moscova a decis anexarea Crimeii”, cum spune senatoarea) – ”și mai aducem aminte că în urmă cu o lună a declanșat un a declanșat un conflict cu Federația Rusă”.

Deci, în cazul unui conflict în care România ar interveni ”noi în acest moment suntem carne de tun!”.

”Nici nu vreau să îmi închipui ce se întâmplă în cazul în care Ucraina ar fi atacată de Rusia iar noi am fi obligați să ne luptăm cu Rusia! Până ajunge NATO aici cred că ne spulbera de pe fața pământului”, spune senatoarea, conchizând ferm - ”consider că ar trebui să ne mai gândim la semnarea acestui Tratat, având în vedere situația geopolitică din acest moment”.
0
Tagurile:
militar, tratat, România, Ucraina, Diana Șoșoacă
Tematic
Diana Șoșoacă sparge toate tiparele – o apariție de ”gradul 9”!
Situație scandaloasă în România - Diana Șoșoacă intervine! MECI de MECI!
Diana Șoșoacă, acțiune la nivel internațional – MODEL pentru Europa!
Șoșoacă: ”Servicii secrete EXTERNE îl impun pe Arafat – mâinile lui sunt pline de sânge!”

Загрузка...