Poliția în timpul protestelor în SUA

Americii i se oferă posibilitatea de a alege între rasism și anarhie

528
(reînnoit 22:10 03.06.2020)
Nu exista nicio îndoială că moartea lui George Floyd și protestele ulterioare care au degenerat în violențe sunt folosite activ pentru a influența viitoarea campanie electorală din Statele Unite.

MOSCOVA, 3 iun - Sputnik, Irina Alksnis. Se presupunea că lovitura principală urma să-i fie aplicată lui Trump, oponenții căruia îl fac responsabil de rasismul și cruzimea polițiștilor albi care l-au ucis pe încă un afro-american. Însă, pe măsura evoluţiei evenimentelor, devine tot mai clar că realitatea ar putea să-i surprindă din nou pe democrați, scrie analistul RIA Novosti.

Liderul american a făcut un întreg spectacol regizat perfect. El a rostit un discurs dur în care a) i-a numit pe protestatari „rebeli”, b) a învinuit autoritățile din mai multe state de incapacitate de a-i proteja pe civili de infractori și c) a promis să mobilizeze toate resursele federale, inclusiv armata, pentru a „pune capăt distrugerilor și incendierilor”.

Totul s-a întâmplat în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, de unde se auzeau sunetele unor explozii ale grenadelor paralizante și a încărcăturilor cu gaze lacrimogene. Era Poliția care îi dispersa pe protestatarii aflați lângă Piața Lafayette, în legătură cu instituirea stării de asediu.

Ulterior, Donald Trump a părăsit reședința și a mers de-a lungul zonei curățate spre Biserica Sf. Ioan, pe care radicalii au incendiat-o cu o zi înainte. Acolo, el a ridicat Biblia și a declarat că ”Statele Unite sunt cea mai măreață țară din lume”, promițând să asigure securitatea statului.

Reacția la „spectacolul” prezidențial a urmat imediat. Liderii democrați din Congres au emis o declarație comună în care au descris acțiunile lui Trump drept „fricoase, ineficiente și periculoase”.
Nu mai puțin duri au fost și liderii mai multor state, care la fel reprezintă Partidul Democrat, în special guvernatorii New York-ului și al Oregonului. Și primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a numit dispersarea „protestatarilor neînarmați” din Piața Lafayette drept rușinoasă, subliniind că poliția federală (și nu locală - ceea ce este foarte important!) A început să facă ordine în preajma Casei Albe cu 25 de minute înainte de instituirea stării de asediu. Apoi, primarul a adăugat cu emoție: ”Locuitori din Washington, mergeți acasă. Fiți în siguranță”.

Potrivit modului rusesc de a judeca lucrurile, totul pare foarte ciudat. Pe de o parte, este evident că măsurile luate de autoritățile locale și regionale nu sunt adesea suficiente pentru a opri ”bacanala”. Mass-media dispune de suficiente dovezi că poliția urmărea pur și simplu cum erau devastate clădirile orașului și jefuite magazinele. Pe de altă parte, președintele amenință din ce în ce mai mult și vine cu promisiuni dar, în esență, nu face nimic pentru a stabiliza situația.

Răspunsul se ascunde atât în ​​caracteristicile sistemului de stat american, cât și în rigiditatea actualei confruntări politice din țară.

În SUA au un sistem destul de complicat de separare a puterilor între centrul federal și celelalte state, dar, în general, autoritățile regionale sunt pe deplin responsabile de ceea ce se întâmplă pe teritoriul lor. Acest lucru este valabil și pentru aplicarea legii, de aceea Statele Unite au o structură foarte complicată de agenții de aplicare a legii.

În plus, trebuie să se țină cont că pentru America nu este nimic deosebit în faptul că aceste revolte au la bază, în primul rând, motive rasiale. Acestea au loc cu regularitate. Una dintre cele mai cunoscute revolte fiind probabil cea din Los Angeles din 1992, dar mulți își amintesc bine tulburările din Ferguson, din 2014.
Forțele federal intervin numai la cererea autorităților de stat dacă consideră că ele nu fac față. Președintele are, de asemenea, dreptul de a aplica forța fără a ține cont de guvernatorul statului, dar în acest caz el este cel care poartă toată responsabilitatea.

Și aici este cel mai interesant lucru: protestele organizate din cauza morții lui George Floyd au avut loc în majoritatea statelor (circa 45 din 50), dar focarele de dezordine, violențe și jafuri se află în special în zone controlate de Partidul Democrat. Acestea sunt regiuni în care Trump nu are nici cea mai mică șansă să câștige.

Cel mai izbitor exemplu este, fără îndoială, New York-ul. Metropola multinațională, tolerantă și foarte liberală, continuă să fie devastată, iar conducerea orașului și a statului continuă să se bâlbâie. Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, a declarat că aceste crime sunt inacceptabile, dar că provocatorii „s-au amestecat cu manifestanții”. Aparent, acesta este un motiv suficient pentru a nu face nimic.

Incapacitatea guvernanților democrați de a lua măsuri dure poate fi lesne explicată: ei se bazează pe electorat, o parte semnificativă a acestora va percepe negativ folosirea forței chiar și împotriva hoților. Mai mult decât atât, Partidul Democrat, în lupta împotriva „rasistului alb, șovinul și misoginul” de Trump, a consolidat această tendința liberală a unei atitudini îngăduitoare față de infractori și criminali care aparțin „minorităților discriminate”.

Fiecare dintre părțile aflate în această confruntarea politico-cetățenească din America are miza sa.

Democrații speră că tulburările vor dispărea treptat de la sine și că vor putea din nou să se concentreze pe agenda luptei împotriva rasismului conservatorilor albi.

Cu toate acestea, președintele speră că statele conduse de guvernatori republicani vor restabili ordinea mult mai rapid, împiedicând răspândirea dezordinilor. Dar cadrele orașelor afectate și incapacitatea politicienilor democrați de a face față situației nu numai că vor spori consolidarea statelor republicane, ci vor putea înclina balanța în favoarea lui Trump și în statele care oscilează.
Cu toate acestea, este semnificativ faptul că nimeni nu încearcă să pună problema necesității soluționării ambelor chestiuni: și a rasismul sistemic, manifestat prin utilizarea excesivă a violenței de către oamenii legii din SUA, cât și a nevoii de a suprima cu fermitate orice fel de dezordini, indiferent de sloganurile nobile în spatele cărora se ascund acestea.

Aparent, pentru America acest lucru rămâne o sarcină imposibilă, la fel cum s-a întâmplat și în deceniile anterioare.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a Redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

528
Tagurile:
SUA
Tematic
Șeful diplomației UE ia atitudine față de protestele din SUA
Maduro sfidează SUA: anunță că va vizita Iranul în scurt timp
SUA, imagini video - sute de oameni s-au adunat în Minneapolis la reședința guvernatorului
Rezerva Federală anticipează o scădere a economiei SUA cu aproape 53 la sută
În Parlamentul European se va discuta despre respectarea drepturile omului în SUA
Lia Olguța Vasilescu

Olguța în vileag planul secret PNL cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului

245
”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Copierea ideii forță promovată de Liviu Dragnea, Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare este doar fațada unei combinații de mari dimensiuni. De fapt, există o diferență fundamentală în între FSID și actualul Fond Național de Investiții și Dezvoltare susținut de PNL.

Și anume, capitalizarea FSID (al PSD) se făcea din PROFITURILE întreprinderilor de stat – pe când a FNID (al PNL) se face direct din… participațiile statului! Ce înseamnă asta? Că pasul următor va fi vânzarea activelor și proprietăților statului!

O spune foarte clar Lia Olguța Vasilescu, care acuză existența unor ”scheme golănești” prin care ”să mai poată prădui ceva...”.

”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”, arată Oana Vasilescu. ”Orban, în schimb, vrea să capitalizeze fondul direct cu participațiile statului!”.

Ce înseamnă concret asta? O spune pe șleau fostul ministru al Muncii: ”Când va vinde pe bursă acțiunile Fondului, va vinde, de fapt, proprietățile, activele companiilor de stat”.

”Uite așa veți rămâne fără CEC, Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, TAROM, Portul Constanța și fără tot pe ce au mai pus prietenii lor geana să ia pe bani puțini, acum, în criză, când totul de vinde pe nimic și fără ca Parlamentul să poată face ceva!”, explică Olguța Vasilescu.

Fostul ministru trage concluzia: ”au furat mai mult de jumătate din ce am apucat să implementăm noi și au stricat în șase luni, iar în restul au ascuns după fraze meșteșugite ce au de gând să fure în anii următori!”.

Asupra acestei intenții a PNL atrăgea atenția și fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, Constantin Gheorghe: ”Ce vă spuneam eu de vreo lună și ceva, adică despre privatizarea tuturor proprietăților statului, se confirmă”.

”Tot proiectul lui Pește este făcut să acopere golănia cu ”Fondul de Investiții””, spune analistul, punctând câteva precedente: ”Mai știe cineva ale cui sunt participațiile băgate de Tăriceanu în ”Fondul Proprietatea”? Mai sunt ale statului? De ce se plătesc despăgubiri tot de la stat, și nu din câștigurile Fondului?”

Regie pentru proști – conchide Constantin Gheorghe, iar Olguța Vasilescu speră că ”Nu suntem chiar toți fraieri ca să nu ne prindem ce vor sa facă!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

245

Загрузка...
Vasilica-Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

Viorica Dăncilă, lecție pentru PSD! Ce NU se spune ce ASCUND și ea și Dragnea

224
(reînnoit 09:15 02.07.2020)
Excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice; iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Serialul dubios în care a fost transformat interviul luat lui Liviu Dragnea dă naștere la replici – iar una dintre cele mai ferme este a celui mai important premier PSD de la Ponta încoace, Viorica Dăncilă.

Prima femeie președinte al PSD și premier este foarte sensibilă atât la ideea că ar fi fost manipulată de Liviu Dragnea, dar și de subiectul OUG pe Justiție.

”Cât timp am fost prim-ministru nu am dat nicio ordonanță de urgență pe justiție! Și nu am avut niciodată vreo inițiativă pro-amnistie și pro-grațiere!”, subliniază ferm Dăncilă, care dă o replică înțepăturii lui Dragnea: ”Sunt sigură că acest lucru l-a iritat pe domnul Liviu Dragnea, dar am considerat că interesul României primează”.

Viorica Dăncilă completează destul de ciudat – ”N-am vrut să fac ceva ce știam sigur că e rău pentru țară” și reia acuzație de ”presiuni” făcute de Dragnea.

”Confirm din nou: au fost presiuni din partea domnului Dragnea pe tema amnistiei și grațierii”, spune Dăncilă, care completează ”Timp de mai multe luni de zile au venit direct și indirect sugestii, recomandări, idei, pe care însă le-am respins„.

Mai mult, Dăncilă spune că Dragnea „n-a primit bine aceste refuzuri și-l enerva probabil faptul că nu mă poate manevra”.

”Probabil că domnul Dragnea n-a înțeles un lucru: că eram premierul României, nu sluga lui. Am ținut să onorez funcția și să-mi fac datoria față de români”, încheie Dăncilă răspunsul său ferm.

Ce este ciudat – niciunul dintre cei doi nu dau la iveală un detaliu esențial: fiind vorba de un guvern politic, o decizie precum o asemenea OUG putea fi cerută oficial într-un for precum Comitetul Executiv Național al PSD.

Ori, dacă în CExN se supunea votului o cerință politică pentru premierul PSD, în sensul unei OUG de acest fel – nu se pune problema ”presiunilor” și nici a ”slugii” cuiva! Era cererea unui for de conducere al partidului pentru premierul său!

S-a făcut asta – sau nu? Pentru că nici Dragnea nu spune asta, nici Viorica Dăncilă. Desigur, normal ar fi fost ca Dragnea să spună dacă s-a petrecut așa ceva  - pentru că astfel ar fi avut motiv să o acuze statutar pe Dăncilă – așa cum a fost în cazurile Grindeanu, Tudose – și Tudorel Toader.

Dar așa… pare că Viorica Dăncilă are dreptate, iar Dragnea NU a introdus în CExN această solicitare, ci s-a rezumat la intervenții pe care acum Dăncilă le califică drept ”presiuni” și ”sugestii, recomandări, idei”, adică formule nestatutare! Pe care Dăncilă le-a respins.

De ce nu a făcut Dragnea pasul prin CExN? De teamă să nu fie acuzat de opinia publică, probabil – la fel cum a „mermelit” mult timp subiectul Kovesi! Își mai aduce aminte de declarația (revocarea lui) ”Kovesi nu e o temă pentru noi!”? Probabil că dacă nu era abilul Tudorel Toader nu se petrecea revocarea – tot din cauza acestui stil ”indirect”, pe la colțuri, al lui Liciu Dragnea în probleme majore.

Și, pentru care, excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice. Iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față. De ce? Exact pentru faptul recunoscut: NU era sluga lui Dragnea sau a altcuiva. Era premierul pus de partid – și trebuia tratat ca atare!

O lecție pentru PSD – și pentru cei care nu au curajul de acționa direct, statutar, nu prin „intervenții”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

224
Tagurile:
Liviu Dragnea, PSD, Viorica Dăncilă

Загрузка...
Ludovic Orban

Un celebru ex-ministru al Economiei pune la punct PNL ce trebuia făcut cu programul

0
”Un astfel de program trebuie să fie un Pact Național și nu proiectul electoral al unui Guvern de conjunctură”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Fostul ministru al Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, una dintre cele mai avizate personalități în respectivele domenii punctează câteva considerații despre programul guvernamental „Reclădim România”.

Reamintesc un detaliu esențial - Varujan Vosganian este unul dintre cei mai importanți teoreticieni și practicieni ai Dreptei și economiei liberale! Deci nu e un parvenit sau un traseist stânga – dreapta, precum cei din PNL-Băsescu, foști socialiști.

Iată ce spune acum Varujan Vosganian: ”Noi așteptam de la Guvern un program de ieșire din criza pe care au provocat-o pandemia, precum și stările de urgență și de alertă care au însoțit-o, nu un program megaloman întins pe un deceniu”.

Mai întâi, fostul ministru observă că Programul ”își propune, mai degrabă, să impresioneze prin dimensiunile sale decât să ofere soluții practice”.

Mai exact, se pare că, de fapt, prin acest program, ”PNL a intrat în campania electorală”, consideră Varujan, apreciind ironic că ei par a spera ”să câștige nu doar alegerile parlamentare din 2020, dar și pe cele din 2024 și 2028”.

”Un program întins pe un deceniu, pentru a fi credibil, trebuie să fie rezultatul dialogului între forțele politice, de vreme ce e greu de presupus că un singur partid, fie el și PNL, va guverna țara în toată această perioadă”, spune Varujan Vosganian.

Și, ca punct final și fără replică: ”un astfel de program trebuie să fie un Pact Național și nu proiectul electoral al unui Guvern de conjunctură”.

Un obiectiv concret care ar trebui să fie subiect pentru pact național? ”De pildă, cel de-al treilea reactor de la Cernavodă care, dacă s-ar semna azi contractul, s-ar termina în 2026”, spune fostul ministru, care constată că, în condițiile actuale, ”nu e nici măcar negociat”.

Mai e ceva de comentat?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
PNL, Varujan Vosganian

Загрузка...