Baza americană Deveselu din România

Pentagonul militarizează România implicații periculoase

1532
(reînnoit 17:36 03.06.2020)
În direcția strategică occidentală se păstrează o situație politico-militară complicată. Pentagonul planifică o militarizare continuă a României. Mai multe detalii, aflați în materialul analistului Sputnik.

MOSCOVA, 3 iun – Sputnik, Alexandr Hrolenko. Statele Unite și aliații lor din NATO continuă distrugerea sistemului european de securitate, își extind infrastructura de apărare antirachetă a SUA pe teritoriul României și Poloniei, potențialul ofensiv în țările Baltice, crează un “arc al instabilității” între Marea Neagră și Marea Baltică.

Șeful Direcției Operative Principale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, Serghei Rudskoi, și-a exprimat pe 1 iunie îngrijorarea în legătură cu o posibilă amplasare a rachetelor de croazieră Tomahawk în România, unde este amplasat un sistem de apărare antirachetă al SUA cu o destinație dublă. Comentând activizarea zborurilor aviației NATO de-a lungul frontierelor Rusiei, inclusiv în bazinul Mării Negre, oficialul militar a menționat că “sistemele de rachetă s-au aflat mereu gata de utilizare”.

În direcția strategică Vestică se păstrează în continuare o situație politico-militară complicată (escaladare), care amenință securitatea și interesele naționale ale Rusiei, țară care nu intenționează “să stea cu mâinile în sân”.

Pentagonul planifică o militarizare continuă a României, transformarea acestei țări într-o copie a “capului de pod baltic” pentru agresiunea pe care Washingtonul o maschează cu termenul de “proiecția forței”.

Grupul aerian de luptă rusesc de pe aeroportul Khmeimim din Siria
© Sputnik / Дмитрий Виноградов

Invocând falsul pretext al “amenințării rusești” în România (care nici nu are o frontieră cu Rusia) este modernizată infrastructura porturilor maritime, aerodromurilor și altor obiective militare, sunt efectuate regulat manevre ale Alianței cu o exprimare clară a direcției antirusești, se intensifică activitatea de spionaj.

În luna mai, avioanele rusești de luptă de șase ori au forțat avioanele de recunoaștere ale SUA și NATO să se retragă din apropierea spațiului aerian rusesc din Marea Neagră. Au devenit mai active în apropierea frontierelor Rusiei și bombardierele strategice americane B-1B Lancer.

Astfel, două avioane supersonice ale Forțelor Aeriene ale SUA au efectuat pe 29 mai zboruri deasupra regiunii Mării Negre, au exersat un atac cu rachetă asupra obiectivelor rusești, fiind însoțite de avioanele de luptă ale aliaților, inclusiv F-1 și MiG-21 al forțelor aeriene ale României.

Desigur, acestea au fost interceptate de forțele de apărare antiaeriană ale districtului militar Vest și Sud al Rusiei, însă ce presupun toate acestea pentru cetățenii pașnici din România, Moldova și alte țări din bazinul Mării Negre?

Din lac în puț

Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa a confirmat pe 1 iunie că bombardierele strategice Lancer din apropierea țărmului Crimeei au exersat utilizarea rachetelor de croazieră. “Două bombardiere de cursă lungă B-1B din aripa 28 a bombardierelor, care staționează la baza aeriană “Ellsworth” (Dakota de Sud), au realizat misiunea Bomber Task Force Europe în regiunea Mării Negre pe 29 mai 2020. În timpul misiunii B-1 au efectuat un antrenament cu utilizarea unei rachete cu rază lungă de acțiune AGM-158C LRASM, destinată distrugerii navelor inamicului”.

Un B-1B are capacitatea de a transporta 24 de rachete AGM-158C LRASM, ceea îi ce permite să efectueze atacuri aeriene masive. Raza de acțiune a rachetelor menționate mai sus este de 1000 kilometri, adică, pe 29 mai, americani și-au demonstrat capacitatea de a lovi toate bazele Flotei de la Marea Neagră și alte obiective strategice ale Rusiei în zona de țărm. Aici ar trebui să menționăm că sistemele rusești de apărare antiaeriană detectează bombardierele americane până la apropierea acestora de Marea Neagră. În cazul unui conflict militar real, acestea nu vor fi lăsate să se apropie în raza de acțiune a rachetelor.

Astfel de ținte vor fi distruse la o distanță maximă de frontierele rusești. Adică, avioanele Lancer și rachetele de croazieră AGM-158C LRASM ar putea să se prăbușească peste populația civilă.

În opinia specialiștilor, la aplicarea unui atac de răspuns țintele prioritare pentru Forțele Armate ale Rusiei vor deveni obiectivele strategice din SUA și de pe teritoriul aliaților lor în același timp. Remarcăm că rachetele americane de pe pământul românesc nu sunt nici ele niște jucării, iar statele est-europene nu au fost impuse să adere la NATO, alegerea le aparține. SUA, pur și simplu, își vor expune aliații la lovituri.

Perspectivele “modernizării”

În decembrie 2019, Statele Unite încercau să convingă România, Polonia și alte state ale UE, la conferința din Suedia: cu cât mai multe rachete americane vor fi amplasate pe teritoriile lor, cu atât se reduc șansele unei agresiuni din partea Rusiei. Ceva mai devreme, SUA și-au anunțat retragerea din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, evocând niște pretexte false.

E semnificativă și noua recomandare a specialiștilor Centrului de Analize a Politicii Europene (The Center for European Policy Analysis - CEPA) – de a transfera “centrul de greutate” atlantic în România, pentru o consolidare în regiunea Mării Negre, așa cum s-a procedat în regiunea Baltică. Însă amplasarea focoaselor nucleare în statele est-europene ar fi imposibil de ascuns, fapt care le transformă în niște ținte în cazul unui ipotetic conflict militar între Rusia și SUA.

Desigur, pentru orice țară europeană este mai sigură lipsa pe teritoriul ei a rachetelor de croazieră sau a armelor nucleare ale SUA. Dacă americanii ar reuși cumva să-și preseze aliații să accepte sporirea potențialului de rachete în statele din regiunea Mării Negre și să creeze o grupare permanentă a forțelor navale în apele teritoriale ale României, Rusia va fi obligată, pur și simplu, să reacționeze. Cel puțin, să amplaseze “Iskander” în Crimeea (așa cum s-a procedat în Kaliningrad). Nu ar trebui uitate nici capacitățile hipersonice ale rachetelor aeriene “Kinjal”.

Convenția de la Montreux interzice Turciei să permită trecerea prin Bosfor a mai multe de nouă nave militare ale unui stat din afara regiunii Mării Negre. În afară de această, în bazinul Mării Negre astfel de vase se pot afla nu mai mult de 21 de zile, iar tonajul lor nu trebuie să depășească 15 mii de tone. Iată de ce convenția nu este pe plac comandamentului celei de-a 6-a flote SUA.

Să presupunem că Turcia va realiza proiectul de construcție a canalului de 45 de kilometri, dublând strâmtoarea Bosfor, care nu cade sub incidența normelor convenției. Prezența permanentă a grupării forțelor navale ale SUA în Marea Neagră, care suplimentează elementele sistemului antirachetă Aegis Ashor din România și Polonia, garantează o sporire a tensiunii regionale și reacție simetrică cu Forțele Armate ale Rusiei (nu doar flota de la Marea Neagră).

Strategia Pentagonului, a centrelor analitice CEPA și RAND Corporation sunt fundamentate economic, sporirea cheltuielilor militare oferă un impuls semnificativ dezvoltării economice a SUA. În acest caz, România, într-adevăr, este comodă pentru bazarea navelor americane în Marea Neagră. Probabil, raționamentele financiar-economice vor determina Bucureștiul la o continuă “balticizare” după rețetele partenerilor mai mari. Efectele secundare și pierderile în perspectivă vor fi mult mai semnificative, decât avantajele și achiziție de moment.

Rusia tot mai încearcă să stabilească un dialog constructiv cu conducerea SUA și altor state ale NATO, propune diminuarea succesivă a gradului de confruntare, o renunțare la o demonstrare a forței și acțiunilor agresive (inclusiv reglementarea termenului “apropiere periculoasă” pentru nave și avioane). Totodată, dacă în Occident va predomina în continuare strategia de ostilizare și agresiune, Rusia va fi nevoită să răspundă la evoluția situației în regiunile de Marea Neagră, Marea Baltică și alte regiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1532
Tagurile:
Marea Neagră, Rusia, SUA, România
Tematic
O minciună grosolană se promovează în cazul Deveselu – un fost ministru e implicat
Expert, la audieri în Parlamentul European: Deveselu poate fi utilizat pentru atac
Nucleara! Deveselu, bazele militare SUA și rețelele de exploatare sexuală și droguri!
PLANUL secret pentru ascunderea rețelelor de la Caracal și a legăturii cu Deveselu
Mărturii şocante ale unei victime traficate în Caracal - „Unele fete ajungeau la Deveselu”
Alex Cumpănașu intervenție RADICALĂ după dezvăluirea ”Dincă ducea fete la baza Deveselu”
Șocant! De ce nu are familia Melencu încredere în FBI: are legătură cu Deveselu
Lia Olguța Vasilescu

Olguța în vileag planul secret PNL cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului

282
”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Copierea ideii forță promovată de Liviu Dragnea, Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare este doar fațada unei combinații de mari dimensiuni. De fapt, există o diferență fundamentală în între FSID și actualul Fond Național de Investiții și Dezvoltare susținut de PNL.

Și anume, capitalizarea FSID (al PSD) se făcea din PROFITURILE întreprinderilor de stat – pe când a FNID (al PNL) se face direct din… participațiile statului! Ce înseamnă asta? Că pasul următor va fi vânzarea activelor și proprietăților statului!

O spune foarte clar Lia Olguța Vasilescu, care acuză existența unor ”scheme golănești” prin care ”să mai poată prădui ceva...”.

”Fondul de investiții propus de Orban nu e la fel cu al PSD care îl capitaliza cu profitul companiilor deținute de stat, și nu cu activele, cu proprietățile lor”, arată Oana Vasilescu. ”Orban, în schimb, vrea să capitalizeze fondul direct cu participațiile statului!”.

Ce înseamnă concret asta? O spune pe șleau fostul ministru al Muncii: ”Când va vinde pe bursă acțiunile Fondului, va vinde, de fapt, proprietățile, activele companiilor de stat”.

”Uite așa veți rămâne fără CEC, Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, TAROM, Portul Constanța și fără tot pe ce au mai pus prietenii lor geana să ia pe bani puțini, acum, în criză, când totul de vinde pe nimic și fără ca Parlamentul să poată face ceva!”, explică Olguța Vasilescu.

Fostul ministru trage concluzia: ”au furat mai mult de jumătate din ce am apucat să implementăm noi și au stricat în șase luni, iar în restul au ascuns după fraze meșteșugite ce au de gând să fure în anii următori!”.

Asupra acestei intenții a PNL atrăgea atenția și fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, Constantin Gheorghe: ”Ce vă spuneam eu de vreo lună și ceva, adică despre privatizarea tuturor proprietăților statului, se confirmă”.

”Tot proiectul lui Pește este făcut să acopere golănia cu ”Fondul de Investiții””, spune analistul, punctând câteva precedente: ”Mai știe cineva ale cui sunt participațiile băgate de Tăriceanu în ”Fondul Proprietatea”? Mai sunt ale statului? De ce se plătesc despăgubiri tot de la stat, și nu din câștigurile Fondului?”

Regie pentru proști – conchide Constantin Gheorghe, iar Olguța Vasilescu speră că ”Nu suntem chiar toți fraieri ca să nu ne prindem ce vor sa facă!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

282

Загрузка...
Vasilica-Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

Viorica Dăncilă, lecție pentru PSD! Ce NU se spune ce ASCUND și ea și Dragnea

244
(reînnoit 09:15 02.07.2020)
Excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice; iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Serialul dubios în care a fost transformat interviul luat lui Liviu Dragnea dă naștere la replici – iar una dintre cele mai ferme este a celui mai important premier PSD de la Ponta încoace, Viorica Dăncilă.

Prima femeie președinte al PSD și premier este foarte sensibilă atât la ideea că ar fi fost manipulată de Liviu Dragnea, dar și de subiectul OUG pe Justiție.

”Cât timp am fost prim-ministru nu am dat nicio ordonanță de urgență pe justiție! Și nu am avut niciodată vreo inițiativă pro-amnistie și pro-grațiere!”, subliniază ferm Dăncilă, care dă o replică înțepăturii lui Dragnea: ”Sunt sigură că acest lucru l-a iritat pe domnul Liviu Dragnea, dar am considerat că interesul României primează”.

Viorica Dăncilă completează destul de ciudat – ”N-am vrut să fac ceva ce știam sigur că e rău pentru țară” și reia acuzație de ”presiuni” făcute de Dragnea.

”Confirm din nou: au fost presiuni din partea domnului Dragnea pe tema amnistiei și grațierii”, spune Dăncilă, care completează ”Timp de mai multe luni de zile au venit direct și indirect sugestii, recomandări, idei, pe care însă le-am respins„.

Mai mult, Dăncilă spune că Dragnea „n-a primit bine aceste refuzuri și-l enerva probabil faptul că nu mă poate manevra”.

”Probabil că domnul Dragnea n-a înțeles un lucru: că eram premierul României, nu sluga lui. Am ținut să onorez funcția și să-mi fac datoria față de români”, încheie Dăncilă răspunsul său ferm.

Ce este ciudat – niciunul dintre cei doi nu dau la iveală un detaliu esențial: fiind vorba de un guvern politic, o decizie precum o asemenea OUG putea fi cerută oficial într-un for precum Comitetul Executiv Național al PSD.

Ori, dacă în CExN se supunea votului o cerință politică pentru premierul PSD, în sensul unei OUG de acest fel – nu se pune problema ”presiunilor” și nici a ”slugii” cuiva! Era cererea unui for de conducere al partidului pentru premierul său!

S-a făcut asta – sau nu? Pentru că nici Dragnea nu spune asta, nici Viorica Dăncilă. Desigur, normal ar fi fost ca Dragnea să spună dacă s-a petrecut așa ceva  - pentru că astfel ar fi avut motiv să o acuze statutar pe Dăncilă – așa cum a fost în cazurile Grindeanu, Tudose – și Tudorel Toader.

Dar așa… pare că Viorica Dăncilă are dreptate, iar Dragnea NU a introdus în CExN această solicitare, ci s-a rezumat la intervenții pe care acum Dăncilă le califică drept ”presiuni” și ”sugestii, recomandări, idei”, adică formule nestatutare! Pe care Dăncilă le-a respins.

De ce nu a făcut Dragnea pasul prin CExN? De teamă să nu fie acuzat de opinia publică, probabil – la fel cum a „mermelit” mult timp subiectul Kovesi! Își mai aduce aminte de declarația (revocarea lui) ”Kovesi nu e o temă pentru noi!”? Probabil că dacă nu era abilul Tudorel Toader nu se petrecea revocarea – tot din cauza acestui stil ”indirect”, pe la colțuri, al lui Liciu Dragnea în probleme majore.

Și, pentru care, excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice. Iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față. De ce? Exact pentru faptul recunoscut: NU era sluga lui Dragnea sau a altcuiva. Era premierul pus de partid – și trebuia tratat ca atare!

O lecție pentru PSD – și pentru cei care nu au curajul de acționa direct, statutar, nu prin „intervenții”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

244
Tagurile:
Liviu Dragnea, PSD, Viorica Dăncilă

Загрузка...
Ludovic Orban

Orban, pus la colț de propriul consilier! Premierul a pus un pariu pe care îl va pierde!

0
”Am făcut un pariu cu premierul, ministrul Economiei, al Finanțelor: starea economiei, la sfârșit de an, va arăta ceva mai prost decât prognozele destul de optimiste ale Institutului Național de Statistică”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai cunoscute figuri din zona managementului, deputatul Remus Borza, consilier onorific al premierului, îl pune din nou la colț pe premier.

Dacă la începutul lui aprilie Borza contesta vehement măsurile luate de Guvern în pandemie, prin care crea premisele unei crize economice grave, acum Borza critică Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat de premierul Orban.

”Au apărut critici într-o anumită parte a eşichierului politic cu privire la Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, un proiect foarte ambițios al Guvernului Orban”, spune Borza, arătând că principala critică ”constă în lipsa lui de susținere, de finanțare”.

Borza spune că nu ar ”chiar atât de categoric, pentru că 100 miliarde euro, aceasta e valoarea programului, reprezintă o sumă rezonabilă și finanțabilă”. Dar, după această primă apreciere nici entuziastă, dar nici pesimistă, Borza îl trezește la realitatea dură pe Orban!

”Evident că nu o să mai avem 4,1 la sută creștere economică, deci implicit nu o să avem un PIB de 1.130 miliarde lei”, subliniază Borza. ”În urmă cu două luni, Guvernul, în plină pandemie, a venit cu o nouă prognoză, vorbim de o contracție de 1,9 la sută, înseamnă implicit un PIB mai mic decât cel înregistrat anul trecut”.

Ce crede Borza despre contracția economică? Într-un interviu acordat DC News, Remus Borza a dezvăluit că a făcut un pariu cu Orban și alți miniștri. 

”Am făcut un pariu cu premierul, ministrul Economiei, al Finanțelor: starea economiei, la sfârșit de an, va arăta ceva mai prost decât prognozele destul de optimiste ale Institutului Național de Statistică”, a spus Borza, detaliind: ”Probabil, vom avea o contracție economică de 4,5 la sută, adică o creștere economică negativă”.

Iar la trimestrul II ”vom avea o contracție economică chiar de 15 %”, a dezvăluit Remus Borza pariul făcut cu Orban.

Precizăm că, pe 30 iunie, Florin Cîțu aprecia contracţia economică la final de an la 2,2% din Produsul Intern Brut. Comentariile sunt de prisos.

Reamintim că, în aprilie, Borza arunca în aer acțiunea Guvernului în pandemie: ”Măsurile disproporționate de distanțare socială și de suspendare sau încetare a unor activități economice raportate la amploarea pandemiei (incomparabil mult mai redusă decât in alte state) vor genera o criza economică cu efecte sociale dramatice”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ludovic Orban
Tematic
Orban promite un dublu cincinal cu realizări mărețe, dar vrea un deceniu la guvernare
Orban, criticat dur: fondul de investiții de la PSD nu era bun, dar la PNL devine bun
Manifestarea lui Orban, un succes ca… plictiseală, un eșec pentru ideea de ”Plan economic”
Teodorovici nu iartă pe nimeni: nici pe Orban, nici pe Ciolacu!

Загрузка...