Victor Ponta și Liviu Dragnea

Ideea națională, pentru care au căzut Dragnea și Voiculescu, revine în forță! Plagiată?!

1557
”Datorită pandemiei, e prima dată când poți să faci naționalism economic, de când am intrat în UE - o fac și celelalte țări, nu doar noi”

BUCUREȘTI, 29 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Recent, unul dintre cei mai capabili oameni politici români, fostul premier Victor Ponta, președinte al Pro România, a ieșit la rampă cu două declarații puternice, coroborate interesant: Ponta și-a anunțat candidatura la președinție - și tot Ponta a anunțat că va merge pe ”doctrina” naționalismului economic.

Referindu-se la situația actuală, Ponta consideră că suntem într-o perioadă de ”antiglobalizare” și atrage atenția asupra situației complexe.

Ponta subliniază diferența între firmele românești și cele străine din punct de vedere al sprijinului de care beneficiază, mai ales în criza care urmează – și pe care Ponta o consideră mai gravă decât cea din 2008.

Firmele internaționale, multinaționale se salvează, deocamdată pentru că ”au finanțare internaționala, pentru ca sunt foarte mari, pentru ca își permit doua luni, trei luni, să vedem ce se va întâmpla în viitor”.

În schimb, pentru firmele românești, la care lucrează patru milioane de angajați ”n-au potența financiară n-au capacitatea să se ducă să zică ”dă-mi și mie o linie de credit de 10 milioane și ți-o dau eu mai încolo”, spune Ponta, subliniind o evidență – aceste firma au fost cele mai lovite.

”Evident că dincolo de partea aia cu șomajul tehnic, care și acolo nu prea s-a dat, n-a fost niciun ajutor direct pentru firmele romanești”, spune Ponta, care pune problema că ”nu o să putem să trăim 20 de milioane de oameni pe munca a 1 milion de la multinaționale”.

Deci, un prim adevăr de la care trebuie să plecăm este că ”fără IMM-uri, fără firmele romanești, faliment scrie pe România”. În plus, Ponta atrage atenția că majoritatea băncilor, cu excepția Băncii Transilvania, sunt bănci străine.

Ce propune Ponta?  În primul rând el se gândește la ”ce poți să faci pentru prima data? Acum”.

”Datorită pandemiei, e prima dată când poți să faci naționalism economic, de când am intrat în UE”, spune Ponta, atrăgând atenția că ”o fac și celelalte țări, nu doar noi”.

De fapt, corect poate ar fi fost: ”O fac celelalte țări, doar noi NU”.

Fostul premier se referă la un exemplu clar: industria alimentară. ”Poți să chemi industria alimentară și să le spui: ”Ce vă ajută să produceți mai multă mâncare în România și să nu o mai importăm din Spania, Franța?”. Iar răspunsul, în viziunea lui Ponta este:

”Ne trebuie credite cu dobândă subvenționată, trebuie să ne reduceți contribuțiile și trebuie să ne ajutați pe o perioadă scurtă de timp cu salariile - adică daca pleacă un muncitor român la 7 euro pe ora în Germania și eu pot sa îi dau 3, mai dă-mi și tu stat încă 3 ca să îl țin în România”.

Ori, ca și Dan Voiculescu sau Mihai Daraban – exemple din zone diferite – Ponta pune accentul pe ”pornirea” industriei alimentare, în condițiile în care toate țările ”discută despre industria produselor medicale și să ne ținem mâncarea, pentru că dacă, Doamne ferește, se întâmplă altceva, ne închidem garnițele și nu avem mâncare destulă, murim de foame”.

”Îți dă voie acum Comisia Europeana pentru prima dată, că așa fac celelalte țări, să dai ajutor de urgență, ai voie firmelor românești să le dai granturi direct, adică nu să le trimiți la bănci, și să le spui: ‘uite, ăștia sunt banii, ajutor de stat, cu condiția să îi folosești daca mai angajezi încă 50 de oameni, dacă mai cumperi utilaje și daca mai mărești producția”.

Ponta dă un exemplu actual de ”naționalism economic”: ”Trump asta face in America. Asta face Franța, asta face Germania”.

”Asta trebuie să facem și noi, doar acum avem aceasta posibilitate: naționalism economic. Suntem într-o perioada de anti-globalizare. A pornit din America, e adevărat, dar și Europa va face același lucru, și ținem de noi să facem asta”.

Iar concluzia lui Ponta este că ”Nu trebuie să inventezi apa caldă în România, trebuie să vezi ce fac alții”.

Ei, aici avem o problemă…

Ideea pe care Ponta o numește ”naționalism economic” a fost încercată de PSD sub conducerea lui Dragnea, când s-a demarat (un fel de-a spune!) Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare, impozitarea multinaționalelor, protejarea resurselor și alte scheme economico-financiare din zona suveranismului economic. Sau ”naționalismului”, cum îl numește Ponta.

Și da, pentru ideile astea Dragnea a fost atacat de cei ”de dreapta”, s-a spus că ”scoate România din Europa” – și poate că de asta a și primit verdictul cumplit – și nemeritat.

În plus, profesorul Dan Voiculescu promovează de mult timp ideea. Iar necazul care l-a lovit pe profesor - poate uită Ponta, dar a fost chiar pe vremea lui, în 2014! – s-a datorat faptului că nu a vrut să cedeze Institutul de Cercetări Alimentare, pe care îl doreau multe lanțuri de importatori străini. Așa știu cei care mai au legătură cu domeniul…

Deci, ce face Ponta, de fapt? Plagiază? Sper că nu! În fond, nimeni nu poate nega pregătirea sa, meritele sale ca premier, dezvoltarea relațiilor internaționale realizată de el, creșterea economică, soliditatea ideilor de conducere dar… Dar sper ca acum să se țină de treabă nu doar să arunce vorbe în interes electoral – și să recunoască meritele altora. Nu să și le însușească. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1557
Tagurile:
Victor Ponta, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea
Tematic
Știrea nopții: Demisie la Bruxelles, atac al unui pesedist anti-Dragnea. Un partid revine!
Scandalul Dragnea lovește în cazul Kovesi: ”Îl avertizez pe Aurescu că-l paște PUȘCĂRIA”
Sondaj: La 1 an după sentință, CREDEȚI că Liviu Dragnea a fost condamnat politic?
Personalitate centrală a PSD: ”Multă lume a început să-l regrete pe Liviu Dragnea!”
Dragnea, victorie din pușcărie asupra lui Iohannis și lecție pentru cei care l-au atacat
Știrea zilei: Iohannis, Băsescu și Dragnea – pedepsiți oficial pentru discriminare!
Mutare inteligentă a lui Liviu Dragnea – șansă uriașă în fața Instanței!
Ludovic Orban și Klaus Iohannis

Mai grav ca orice: PNL a politizat dezvoltarea nucleară a României! Un program ascuns?!

170
(reînnoit 13:22 15.07.2020)
Mutarea pare a face parte dintr-un program politic ascuns al PNL – despre care liberalii ar trebui să dea mai multe lămuriri. Incompatibilitate clară!

BUCUREȘTI, 15 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Premierul Ludovic Orban a dispus constituirea Comitetului de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, decizia fiind publicată ieri în Monitorul Oficial.

Atenție însă, este vorba de un Comitet complet politic, toți fiind membri PNL – șef este ministrul Economiei, Virgil Popescu, iar din Comitet fac parte Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului și Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, fost vicepreședinte al comisiei de Buget-Finanțe a PNL.

Cât de compatibilă este această politizate a Comitetului de coordonare strategică cu  ”implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă”?!

Precizăm că obiectivele principale ale Comitetului sunt ”analiza, cristalizarea şi fundamentarea deciziilor strategice şi a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă”.

Întrebarea este firească pentru că PNL pare a avea un program… anti-China! De exemplu, anul trecut, deputatul Pavel Popescu declara agenției Reuters că ”Este extrem de urgent să blocăm orice tranzacții publice, contracte, licitații cu compania chineză” – referindu-se la compania Huawei.

Popescu argumenta ”suprem” cu… SUA și NATO, dar și cu implicarea președintelui Iohannis în acest demers de blocare a firmei celui mai mare investitor mondial!

”Argumentarea supremă a poziției noastre este parteneriatul cu America și rolul-cheie al nostru în arhitectura NATO”, a spus Popescu, adăugând – ”Toate instrumentele sunt pe masă, inclusiv implicarea președintelui și evaluarea consiliului de securitate pe Huawei”.

Ori, în acest caz, ne mai miră că, printr-o altă decizie, premierul Orban a decis abrogarea Deciziei prim-ministrului (Cioloș) 318/2016 privind înfiinţarea Grupului de lucru pentru negocierea proiectului de Acord interguvernamental România- RP Chineză privind cooperarea pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă?

Evident, nu, nu ne miră! Mutarea pare a face parte dintr-un program politic ascuns al PNL – despre care liberalii ar trebui să dea mai multe lămuriri și să răspundă la întrebarea clară: ”Are PNL o componentă politică anti-China?”

În al doilea rând, cum se poate justifica faptul că am înlocuit orice rațiune economică, de piață deschisă ofertei celei mai avantajoase, cu ce de ”decizie strategică”?! Și de când decizia strategică națională trebuie să aparțină unui partid minoritar, cu 20% în Parlament?!

Un proiect și o decizie de talia Unităților 3 și 4 sunt de importanță națională, pe termen lung – deci ar trebui să facă obiectul unei susțineri multipartinice, a unui pact național, nu să fie lăsată la mâna unei grupări minoritare! 

De aceea cred că această situație este total incompatibilă cu interesul național – și cred că e cazul ca PSD, USR și celelalte grupări să intervină.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

170
Tagurile:
Program, NuclearElectrica, Cernavodă, România, PNL

Загрузка...
Șerban Nicolae

Șerban Nicolae pune cea mai gravă problemă și o palmă PNL legat și de Dragnea

1485
Senatorul PSD nu pierde însă prilejul de a ironiza liderii PNL, dar și de a pune cea mai gravă problemă: planul care are în vedere înstrăinarea ultimelor participațiuni importante ale statului

BUCUREȘTI, 15 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum s-a anunțat, Curtea Constituțională a respins atacul PNL la proiectul de lege privind suspendarea înstrăinării participațiilor statului român. Ori, pentru PNL este o lovitură grea, pentru că proiectul lor privind o variantă de ”Fond suveran” viza exact implicarea participațiilor statului!

”Iar s-au dat politrucii în stambă degeaba - ca și la proiectul privind rezerva de aur a României, păreriștii pnl, usr și pmp s-au dovedit a fi exact ceea ce știam - anti-români cu acte!”, scrie Șerban Nicolae, arătând că ”Proiectul prin care înstrăinarea participațiilor statului român este suspendată pentru doi ani este constituțional!”.

Jaful penelist mai are de așteptat! – exclamă Șerban Nicolae… care, cum spuneam, știe la ce se referă…

Senatorul PSD nu pierde însă prilejul de a ironiza liderii PNL, dar și de a pune cea mai gravă problemă: planul care are în vedere înstrăinarea ultimelor participațiuni importante ale statului – în energie și în sistemul bancar.

”Bineînțeles, puii de securiști, petroviștii, grăsuții cu selfie-uri în baie, diverse stamule și alți aflători în treabă vor continua să abereze pe teme economice cu aere de mari specialiști... Cât de vândut trebuie să fii ca să susții că și ultimele resurse economice ale României - CEC Bank, Hidroelectrica, Nuclearelectrica etc. trebuie să ia calea jafului? Circulați, băieți! Și, mai răsfirați!”.

De reamintit că proiectul revenirii aurului bancar românesc în țară aparține lui Șerban Nicolae și Liviu Dragnea – dar actuala conducere a PSD nu mai ridică această problemă, chiar dacă acum s-ar impune stringent.

Reamintesc și că Șerban Nicolae a fost una dintre personalitățile PSD nedreptățite de Liviu Dragnea, deci e cu atât mai onorabil că amintește de inițiativa importantă pe care a avut-o cu fostul președinte PSD. Deci, de tace PSD în legătură cu repatrierea aurului?!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1485
Tagurile:
Privatizare, Liviu Dragnea, PNL, Șerban Nicolae

Загрузка...
медик применяет проверки образца крови

Românii din Franţa: ce se întâmplă de la 1 august în contextul creşterii infectărilor

0
(reînnoit 20:02 15.07.2020)
În contextul în care epidemia de Covid-19 prezintă „semnele” unei ușoare reveniri în Franța, președintele Republicii, Emmanuel Macron, a declarat că ar dori aplicarea obligatorie a acestei măsuri de la 1 august.

BUCUREŞTI, 15 iul – Sputnik, Doina Crainic. În contextul în care există „semne” ale unei reveniri a epidemiei de Covid-19 în Franţa, Emmanuel Macron a declarat că ar dori ca purtarea măştii să fie „obligatorie în toate locurile publice închise” începând cu 1 august.

Potrivit RTL, această măsură se va aplica în special în magazine, restaurante, muzee, cinematografe, spitale şi lăcașuri de cult. În prezent, în Franţa, este obligatorie purtarea măștii doar în mijloacele de transport public.

Această decizie a fost luată după ce medici și asistenţi au îndemnat în mod repetat, în ultimele zile, la prudență în fața semnalelor îngrijorătoare că ar putea existra o revenire a epidemiei în Franța. Astfel, rata de contaminare per pacient este din nou puțin peste 1.

Folosirea măștilor este un „rău mai mic” decât ar fi reintroducerea blocării, care „ar fi catastrofală”, a estimat marți Philippe Juvin, directorul spitalului de urgenţă Pompidou din Paris.

Virusul continuă să circule pe teritoriul francez, unde până acum a cauzat 30.032 de decese, potrivit datelor Universității Johns-Hopkins, citate de Sputnik France. Un număr total de 209.640 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus a fost înregistrat în țară.

Agenția de sănătate publică din Franța a constatat săptămâna trecută o „nouă tendință de creștere a circulației virusului” în Franța metropolitană, iar autoritățile au îndemnat, la rândul lor, la „vigilență” cu privire la riscul unui al doilea val.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Români, Franța
Tematic
Pe când și în România? Parchetul din Paris anchetează gestionarea epidemiei în Franța
Se întâmplă și în Franța: un fost premier, condamnat la închisoare
Italia și Franța au semnat un contract pentru 400 milioane doze ale vaccinului de COVID-19
Cristoiu demască ”minciuna ministrului Tătaru” că Franța ar reintroduce restricții
Franța: Doi români, arestați după omorul unei bătrâne de 93 de ani la domiciliul acesteia

Загрузка...