Euro

Miliarde de la UE sau Europa ne ia la mișto? Specialiștii dau drumul dușului rece

400
(reînnoit 08:59 28.05.2020)
Putem să ne extaziem, precum Siegfried Vasilică Mureșan? Nu, pentru că ursul e încă în pădure, cu blana pe el –  și NU putem să vindem blana ursului așa cum vrem, iar dacă facem socoteala - în final ce luăm, de fapt?...

BUCUREȘTI, 28 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ieri, o veste ”uriașă” a venit de la Comisia Europeană: a fost propus un ”Plan de redresare economică” de 750 de miliarde de euro pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 – iar României i-ar reveni 33 de miliarde de euro.

”Cele 33 de miliarde de euro vor fi, în mare parte, fonduri nerambursabile, dar și credite în condiții avantajoase”, anunța victorios europarlamentarul Siegfried Vasilică Mureșan, care mai spunea că ”România este unul dintre principalii beneficiari - primim 33 de miliarde de euro și trebuie să înapoiem doar 12 miliarde de euro”.

Chiar așa să fie oare?

- în primul rând, Planul trebuie votat;

- în al doilea rând, banii sunt parțial ajutor ”gratis”, parțial împrumut cu dobândă - și mai e și contribuția României; pe scurt, 19,6 miliarde primite ”gratis”, 13,4 împrumut – iar de partea cealaltă 12 miliarde contribuție și… dobânda la cele 13.4 miliarde de returnat până în 2028. Sigur, dobânda e mică, dar per total, sunt date nu mai mult de 7 miliarde! Din care… cât va merge către marfa occidentală?

- în al treilea rând, banii nu vin așa, oricum, ci pe proiecte – care există sau nu? Dacă privim istoricul României la capitolul proiecte pentru a obține bani… nu prea există!

- În al patrulea rând, așa, ca să știm unde suntem, România primește o sumă/ locuitor mai mare doar decât… Bulgaria!

Trecând peste acest ultim punct, de fapt, câți bani vom primi în mod real, mai ales cu o guvernare de tip Orban și compania?

Așa că vă propun, după ce  am văzut extazul lui Mureșan, hai să vedem și opiniile unor specialiști.

Ionuț Popescu, fost ministru liberal al Finanțelor, cel care a implementat ”cota unică”: ”Se pare că iar vin puhoaie de miliarde de euro dinspre UE! Așa, și? N-au mai venit și până acum? A cuantificat cineva cum au fertilizat miliardele astea solul patriei?”

Și Ionuț Popescu dă un exemplu: programul POSDRU, prin care s-au băgat în România circa  4 miliarde euro – ”A existat măcar o schiță, o încercare de a vedea ce efecte au avut aceste miliarde? Așa, mai pe concret? Care au fost beneficiile României, cât de cât cuantificabile, ale celor 4 miliarde?”, întreabă fostul ministru.

Economistul Cristian Socol atrage atenția că banii sunt alocați pe proiecte / granturi și completează sceptic ”având în vedere istoricul...”. În plus, Socol face câteva ”Reflecții suplimentare despre Planul de Revenire Economică propus”. Redau câteva ”reflecții”:

- Administrația din România (oricare ar fi ea) trebuie să propună imediat granturi / proiecte pentru a accesa integral și cât mai rapid aceste fonduri. Având în vedere istoricul, urgența este maximă!

- Trebuie să citim în detaliu și să vedem cum am ajuns să primim totuși penultima alocare dintre tarile UE. România are alocată o sumă/ locuitor mai mare decât a Bulgariei, dar mult în urma Ungariei, Poloniei, Cehiei și, aici mă miră, a Croației?! (economistul de miră, pentru că România are, în regiune, cei mai mulți morți de Covid-19 și suntem a 6-a țară din UE 27 în ceea ce privește populația și a 13-a țara din UE ca PIB).

Economistul Adrian Câciu spune că acești 33 miliarde euro reprezintă ”o situație unică care poate însemna "boom"-ul de care are nevoie România pentru a se așeza acolo unde îi este locul în Uniunea Europeana”.

Dar, asta ”cu două condiții, una externă și alta internă”:

- ”Cea externă este aceea ca Austria, Olanda, Danemarca și Suedia să nu se opună acestui plan anunțat astăzi de către Comisia Europeană”.

- ”Cea internă este să știm ce vrem, care ne sunt prioritățile și să investim calitativ nu cantitativ - și să facem programe simple, cu obiective clare și cu adresabilitate maximă”.

Dar, atenție, Adrian Câciu spune sincer – ”Cred ca ambele condiții sunt dificil de îndeplinit” și încheie oarecum ironic – ”Să fim optimiști!”.

***

În concluzie, despre ce vorbim în acest caz? Putem să ne extaziem, precum Siegfried Vasilică Mureșan? Nu, pentru că ursul e încă în pădure, cu blana pe el – deci mai trebui un vot esențial până să sperăm că ne-o va da și nouă să o purtăm.

De asemenea, NU putem să vindem blana ursului, pentru că ne trebuie proiecte – în condițiile în care actuala guvernare NU are nici măcar un plan coerent de țară!

NU putem să ne extaziem în fața sumei pentru că, în fapt, nu e chiar deloc un cadou; mai degrabă, dacă nu vom avea proiecte, rămânem cu împrumutul care trebuie dat înapoi!

În fine, așa cum spunea și profesorul Socol, CE își cam bate joc de noi, dându-ne cam cea mai mică sumă din UE, raportat la criteriile pentru care s-a creat acest ”Plan”.

Deci, mai ușor cu veselia – e necesar mai degrabă un duș rece.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

400
Tagurile:
Economie, PIB, România, Europa, UE, Miliarde
PNL

O cunoscută agenție pune problema DIZOLVĂRII PNL: ”Militează împotriva statului de drept”

414
Liberalii au depășit orice limită cu atacurile asupra instituțiilor statului care nu le fac jocurile – și, ignorând prevederile legale și constituționale, au ajuns în situația prevăzută explicit de lege!

BUCUREȘTI, 5 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum se știe, președintele PNL a făcut recent o declarație care a șocat opinia publică, dar mai ales avocați, analiști politici și jurnaliști. Orban a îndemnat populația să nu respecte o decizie a CCR – fapt care este un atac la statul de drept.

Dar, declarației șocante a președintelui PNL i-a urmat una la fel de periculoasă în sensul atacării statului de drept – de data asta autor fiind liderul grupului parlamentar de la Cameră, Florin Roman, vicepreședinte regional al PNL.  

”Judecătorii CCR, care au declarat ca izolarea și carantinarea sunt neconstituționale, au tăcut mâlc, când romanii erau bătuți și gazați in Piața Victoriei! (…) CCR, care nu mai este Curtea Constituțională a României, ci o anexa a PSD! Axa raului PSD-CCR-Avocatul Poporului este principalul adversar al romanilor de bun simt care lupta împotriva COVID!”

Roman atacă Decizia CCR și prin aceea că ”Suntem singura țara din Europa unde CCR intervine peste epidemiologi și guvern, blocând orice efort medical!”

Într-o postare anterioară, liderul deputaților liberali afirmase că ”sub ocrotirea deciziilor CCR-ului, brațul prelungit de ticăloșie al PSD-ului, ajungem carantina Europei!”.

Deci, un șir de atacuri și denigrări la adresa CCR, menite să inducă ideea nerespectării Deciziilor Curții.

Se poate constata că, de mai mult timp, liderii PNL duc o adevărată campanie contra CCR și a Avocatului Poporului, instituții fundamentale ale statului de drept. Ori, în contextul recent, în care președintele PNL și un vicepreședinte, lider de grup parlamentar, comit asemenea instigări contra CCR și a Deciziilor acesteia, reacțiile din spațiu public vizează sunt extrem de dure.

”PNL persistă într-un discurs care ar putea duce la dizolvarea partidului: Un nou derapaj la adresa ordinii de drept”, scrie cunoscuta agenție ”Știri pe surse”.

Jurnalistul Florin Pușcaș pune problema clar, după ce liderii liberalilor au instigat în tandem: ”Liberalii riscă inclusiv dizolvarea partidului, având în vedere că în România sunt interzise partidele care militează împotriva principiilor statului de drept”.

Jurnalistul aduce argumente din Constituție și din Legea partidelor:

-  Art. 40, alin. (2) din Constituţie: ”Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale”;

- Art. 46 din Legea nr. 14/2003 - Legea partidelor politice: ”(1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii: a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7) şi ale art. 40 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată, de către Curtea Constituţională, precum şi ale art. 3 alin. (3) şi (4) din prezenta lege”

Deci, un moment interesant, în care liberalii au depășit orice limită cu atacurile asupra instituțiilor statului care nu le fac jocurile – și, ignorând prevederile legale și constituționale, au ajuns în situația prevăzută explicit de lege!

Întrebarea este… se va sesiza sau va fi sesizat Ministerul Public, cel ce veghează asupra  respectării condițiilor legale și statutare de către partidele politice?

414
Tematic
Un celebru ex-ministru al Economiei pune la punct PNL – ce trebuia făcut cu programul
Olguța dă în vileag planul secret PNL – cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului
Un nou sondaj dă fiori politicienilor! PNL nu stă pe teren sigur – Băsescu îi dă lovitura

Загрузка...
Monumentul lui Hristofor Columb, decapitat

Cel mai curajos mesaj de Ziua SUA: “Nu are cine bombardeze cu democrație Washingtonul?”

819
(reînnoit 02:16 04.07.2020)
“Acum, când SUA e în suferință, nu are cine să lanseze rachete eliberatoare spre orașele americane oprimate de guvernul rasist al SUA, așa cum americanii au făcut în Siria...”

BUCUREȘTI, 4 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cunoscut pentru ascuțimea spiritului și verbului, politologul și teologul Bogdan Duca a scris unul dintre cele mai curajoase texte dedicate Zilei naționale a SUA, 4 Iulie – Ziua Independenței.

Într-un stil pamfletar, Bogdan Duca spune adevărul despre toate nenorocirile aduse omenirii în ultimii ani de SUA sub acoperirea ipocrită a democrației – și uneori folosind acuzații false, ca în cazul Irakului.

În paralel, Bogdan Duca scoate în evidență acuzațiile care se aduc acum SUA, asemănătoare celor pe care SUA le-au adus statelor pe care le-au atacat sub pretextul democratizării! De unde și întrebarea justă: oare de ce nu face cineva la fel cu SUA – ”nu pot decât să regret că nu mai există o putere similară și curajoasă ca SUA...”!

Iată excelentul text al lui Bogdan Duca, postat pe rețeaua de socializare.

”Mâine e ziua SUA....

Când văd cum cetățenii americani luptă cu forțele guvernamentale împotriva unui regim rasist și injust, nu pot decât să regret că nu mai există o putere similară și curajoasă ca SUA....

Ce frumos ar fi să oferim americanilor ceea ce au oferit ei lumii...

Mai ținem toți minte cum SUA a adus democrația în Serbia, cum a eliberat Irakul, cum a adus valorile libertății în Afganistan și Siria...

Acum, când iată că SUA e în suferință, nu are cine să bombardeze cu democrație Washingtonul, așa cum americanii au bombardat Belgradul, nu are cine să lanseze rachete eliberatoare spre orașele americane oprimate de guvernul rasist al SUA, așa cum americanii au făcut în Siria....

Unde sunt tancurile și bravii militari care să zdrobească Pentagonul, așa cum și SUA a zdrobit Gărzile Revoluționare pentru a elibera poporul irakian....

Unde sunt serviciile secrete care să poată organiza niște lovituri de stat democratice la Washington, pentru a salva America, așa cum CIA a salvat Ucraina, jumătate din America latină și tot încearcă să salveze Venezuela...”.

Și, ca un final aplicabil la România și la ”efortul comun strategic etc.”, Bogdan Duca constată cu regret:

”Nu avem nici măcar ambasadori care să poată impune autorităților corupte și nedemocratice americane, niște ”foi de parcurs” pentru democratizare și justiție eficientă...”.
819
Tagurile:
Bogdan Duca, SUA
Tematic
Mesaj din Germania, de 4 iulie: ”Ambasada SUA, cel mai grotesc spectacol! I love Putin!”
Ciuvică, lovitură totală contra lui Băsescu! Și o întrebare pentru SUA și Occident
„Asta trebuie de făcut imediat”: De ce, de fapt, SUA vor să pedepsească Rusia

Загрузка...
Lucian Romașcanu

PSD bate obrazul PNL, cerându-le liberalilor nu mai atace instituțiile statului

0
PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt, le-a cerut liberalilor astăzi, de Ziua Justiției, să nu mai atace Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională

BUCUREȘTI, 5 iulie - Sputnik, Marius Holdean. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a dat o replică dură puterii de Ziua Justiției, cerându-le liderilor PNL să nu mai critice Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională.

"Astăzi este Ziua Justiţiei. Este important să avem o Justiţie corectă, este important să avem Justiţie profesionistă şi dincolo de orice bănuială, pentru că Justiţia este fundamentul statului de drept în orice ţară de pe această planetă”, a spus Romașcanu.

El a invocat derapajele flagrante ale premierului, care şi-a găsit un inamic de serviciu în Curtea Constituţională şi care atacă această instituţie fundamentală în aproape fiecare zi din an.

”Nu pot să nu îl menţionez pe acest Adonis agresiv al PNL, Florin Roman, care mai nou a găsit noi membri într-o axă a răului din mintea dumnealui. Înţeleg până la urmă că menţionează PSD, este un lucru pe care îl face permanent, dar nu poţi să menţionezi într-o axă a răului din România Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PSD.

Romașcanu spune că astfel de atacuri reprezintă ceva extrem de grav și i-a somat pe liderii PNL să înceteze imediat orice atac la instituţiile fundamentale ale ţării.

”Dacă există ceva ce nu funcţionează în aceste instituţii lucrurile acestea se corectează prin legi, prin acţiune politică şi nu prin declaraţii populiste şi politicianiste care nu fac decât să slăbească încrederea în statul de drept şi să slăbească încrederea în Justiţie", le-a transmis el liberalilor.
0
Tematic
Olguța dă în vileag planul secret PNL – cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului
Un nou sondaj dă fiori politicienilor! PNL nu stă pe teren sigur – Băsescu îi dă lovitura
Un celebru ex-ministru al Economiei pune la punct PNL – ce trebuia făcut cu programul
O cunoscută agenție pune problema DIZOLVĂRII PNL: ”Militează împotriva statului de drept”

Загрузка...