Donald Trump

Analiză: De ce UE anunță sfârșitul „epocii americane” și vrea revină în Asia

633
(reînnoit 20:29 27.05.2020)
Șeful diplomației europene a anunțat sfârșitul „epocii americane” și începutul unei „epoci asiatice”. Ce presupune această schimbare radicală a vectorului geopolitic al UE și la ce ar trebui să ne așteptăm.

MOSCOVA, 27 mai – Sputnik, Ivan Danilov. Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și Securitate Comună, Josep Borrell, a ilustrat cât se poate mai bine cunoscuta zicală politică potrivit căreia a trăda la timp înseamnă a fi prevăzător.

Experimentatul diplomat european, probabil, a analizat bine situația de pe arena geopolitică și a decis că anume acum ar fi timpul să definească un nou vector strategic al Uniunii Europene, care s-ar putea desfășura sub genericul “A început epoca Asiei!”.

De fapt, scrie editorialistul RIA Novosti, domnul Borrell a anunțat începutul “Veacului Asiatic” la o reuniune recentă a diplomaților germani. Mai mult decât atât, potrivit șefului diplomației europene, ordinea mondială americanocentrică (sau cea aflată sub controlul SUA) a luat sfârșit, chiar în contextual unei noi etape istorice, în care Uniunea Europeană nu mai este dispusă să-și asume rolul de colonie favorită a Americii sau, în cel mai bun caz, de un partener mai mic al Washingtonului, care periodic permitea cu indulgență Lumii Vechi colective să se ocupe de neocolonialism pe “moșiile” sale tradiționale din Africa, Orientul Mijlociu și Europa de Est.

Bruxelles își dorește mai mult și acest curaj are o explicație simplă: puterile Washingtonului au slăbit, Uniunea Europeană simte că echilibrul de forțe s-a schimbat și că un conflict între Washington și Beijing crează pentru UE mai multe oportunități, de care ar trebui să profite cât mai rapid, în pofida unor nemulțumiri exprimate de toți sateliții americani, care se află în interiorul Europei unite.

Publicația britanică The Guardian citează niște teze destul de îndrăznețe ale domnului Borrell.

“Analiștii au vorbit îndelungat despre sfârșitul sistemului american (al relațiilor internaționale, n.r.) și despre începutul unei epoci asiatice. Acum acest lucru se întâmplă sub ochii noștri”, a declarat șeful diplomației europene.

Totodată, el a dat de înțeles că asupra Uniunii Europene în ansamblu se exercită acum o presiune diplomatică imensă, atât din partea Washingtonului, cât și din partea Beijingului.

Aici ar trebui să menționăm că însăși plângerea unui oficial înalt european pe existența unor presiuni asupra UE “în problema alegerii unei părți (a conflictului n.r.) reprezintă în sine un scandal, pentru că presupune, în primul rând, existența unei voințe libere a politicienilor care conduc statele europene, iar în al doilea rând, admite varianta că UE ar putea trece de partea Chinei într-un conflict geopolitic fundamental, ajungând în opoziție cu SUA, pe cealaltă parte a baricadelor, în ciuda tuturor discursurilor despre existența unor valori comune, a unei solidarități transatlantice și a unei apartenențe la un sistem comun de securitate, al cărui expresie este NATO”.

Cel mai interesant este faptul cum șeful diplomației UE propune rezolvarea problemei opțiunilor: Europa trebuie să se dea la o parte pentru a lasă cei doi pretendenți la statutul de principala putere mondială să-și regleze conturile fără o participare directă a Bruxellesului de partea Beijingului sau Washingtonului.

De fapt, prin intermediul șefului diplomației europene, UE și-a proclamat suveranitatea. În versiunea lui Borrell, europenii “trebuie să-și urmeze propriile interese și valori, fără a deveni un instrument al unei sau altei părți”, presupunând în acest fel lipsa de dorință de a se transforma într-un pion în mâinile Beijingului sau Washingtonului.

Probabil, Donald Trump nu este deloc entuziasmat de această evadare de pe câmpul bătăliilor geopolitice ale blocului, care (teoretic, cel puțin) trebuie să rămână în continuare un vasal fidel al SUA, susținând toate aventurile geopolitice americane. Așa cum au mai afirmat reprezentanții anturajului președintelui american, susținerea unui Pax Americana – “a unei lumi americanocentrice” și a hegemoniei americane, reprezintă o prioritate principală și o chestiune în care nici nu poate fi vorba de vreun compromis.

În acest context, declarația lui Borrell despre sfârșitul epocii americane și venirea unui veac asiatic, ar putea fi tratat ca o trădare pentru care ar urma o pedepsire, nu atât a unui diplomat concret (care nu a făcut-o din propria inițiativă), ci a întregului segment al elitei politice europene, care a îndrăznit să creadă că a venit timpul fie să-și caute un alt stăpân (cochetând cu Beijingul), fie să-și restabilească măreția de altă dată, proclamând Uniunea Europeană drept un pol independent al puterii, într-o nouă lume multipolară.

Ar trebui să remarcăm că Borrell nu a adresa Chinei cuvinte de laudă, afirmând că e nevoie mai curând de confruntare decât de o cooperare.

“Avem nevoie de o strategie mult mai dură în raport cu China, care necesită și o îmbunătățire cu partea democratică a Asiei”, a menționat el.

E puțin probabil ca Beijingul să fie mulțumit de situația în care toți vecinii Chinei, cu care are anumite divergențe (sau chiar anumite dispute teritoriale), vor primi o susținere diplomatică, economică, precum și tehnologică și militară din partea UE.

Luând în considerație faptul că autorul strategiei ambițioase a “revenirii Uniunii Europene în Asia” este președintele Franței, Emmanuel Macron, ar putea apărea suspiciuni că UE vrea să revină nu atât la “vremurile de glorie” ale Războiului Rece din secolul XX, cânt Europa se bucura de o autoritate și de o influență incomparabil de mare pe arena internațională, ci chiar de o revenire în secolul XIX, când marile puteri europene împărțeau între ele coloniile, câștigând niște sume astronomice din proiectele lor colonialiste.

A propune vecinilor Chinei, mulți dintre care au anumite probleme în relațiile cu Washingtonul, o anumită “protecție geopolitică” alternativă, e o mișcare care ar putea fi considerată genială de către unii politicieni europeni, pentru că “un nou veac asiatic” nu trebuie să fie neapărat unul „chinez”. Cel puțin, din punct de vedere al Uniunii Europene, “veacul asiatic” ar putea deveni o perioadă în care Lumea Veche va putea avea iarăși de câștigat în această regiune, mai ales că în zilele de azi aceste lucruri pot fi obținute fără a recurge la forță militară.

Pe de o parte, această renaștere a ambițiilor geopolitice europene ar trebui să ne bucure: "Occidentul colectiv" se va destrăma definitiv, iar Uniunea Europeană se va aventura într-o luptă pe două fronturi geopolitice – într-o bătălie diplomatică cu China și un război comercial cu SUA.

Pe de altă parte, există anumite îngrijorări în privința rămășițelor acelui sistem relativ stabil al relațiilor internaționale, pe care l-am moștenit din secolul XX (la edificarea cărora au participat și strămoșii noștri), și luând în considerație dorințele multor jucători geopolitici de a rezolva radical toate contradicțiile acumulate între ei de-a lungul timpului, există riscul ca acest sistem să dispară în curând.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

633
Tagurile:
China, UE, Donald Trump, Uniunea Europeană
Tematic
Statele UE, nemulțumite că Germania alocă sume imense pentru a-și sprijini companiile
Borrell, despre dispariția ”secolului american” și cere cooperare cu Rusia și cu China
Șeful diplomației europene: UE are nevoie de relații echilibrate cu Rusia
 Paul Stănescu

Prima contradicție la vârful PSD, între Stănescu și Dâncu: ”Trebuie moarte pentru voturi?”

120
Paul Stănescu: ”Este exclus să mai intervină o nouă amânare”. Vasile Dâncu: ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie 2021”

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Acum puțin timp mass media a publicat un ”mesaj intern trimis filialelor județene social-democrate” de către secretarul general interimar Paul Stănescu, prin care se anunță ferm: ”Dragi colegi, alegerile vor avea loc pe 27 septembrie. Este exclus să mai intervină o nouă amânare”.

”Au rămas mai puțin de 50 de zile până la alegeri”, scrie Paul Stănescu, arătând că ”de ceea ce vom face în acest interval va depinde soarta partidului nostru. Nu mai e mult, deci vă rog să ne mobilizăm la capacitate maximă”.

În mesajul publicat de ”Știri pe surse”, Stănescu își exprimă convingerea  că, fiind partidul cu cei mai mulți primari ”trebuie să ne luptăm cu toate forțele noastre pentru a ne menține acest statut, care arată forța PSD - am convingerea că, dacă ne mobilizăm bine putem obține un rezultat peste așteptări”.

Deci Paul Stănescu simte nevoia unei confirmări a faptului că PSD susține alegerile din 27 septembrie. De ce asta? Pentru că, recent, noua vedetă a PSD, Vasile Dâncu, proaspăt numit președinte al Consiliului Național, deși abia revenit în partid, a exprimat o opinie contrară – alegerile locale și parlamentare ar trebui organizate în martie 2021, odată cu o preconizată oprire a pandemiei.

”Populaţia este îngrijorată - ne trebuie moarte pentru voturi?”, a comentat Dâncu opțiunea 27 septembrie. ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie, cu o pauză de o săptămână pentru alegerile locale şi parlamentare”.

Mai mult, conform EvZ.ro, Vasile Dâncu consideră că însăși moțiunea de cenzură ar trebui motivată prin oprirea Guvernului de a face alegeri pe 27 septembrie, periclitând astfel populația.

”Nu poţi argumenta căderea Guvernului, doar prin greşelile făcute”, spune Dâncu, ”Această moţiune trebuie argumentată şi prin dorinţa Guvernului de a face alegeri în vreme de coronavirus”.

Moțiunea de cenzură este ”o cerere socială, un val de nemulţumire faţă de Guvern - oamenii îşi doresc asta”, a spus Dâncu, conform EvZ.ro. ”Activul de partid vrea sânge, o bătălie la centru pe care să o ducă şi ei. Guvernul trebuie eliminat ca sa nu influenţeze alegerile. Face cadouri în vreme de coronavirus”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
PSD

Загрузка...
Elena Udrea și Traian Băsescu

Elena Udrea - reacție surprinzătoare după ce s-a confirmat Băsescu candidează!

208
În ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Da, a apărut o confirmare oficială! Traian Băsescu candidează la Primăria Capitalei. Ceea ce părea doar un element de presiune destinat obținerii unor poziții pentru candidații PSD sau a propriei siguranțe, evoluează – deși, probabil, scopul rămâne același.

Apropo de propria siguranță, în privința lui Băsescu, sigure par două chestiuni: NU are cum să câștige Primăria Capitalei, în competiția cu PSD și PNL; NU va renunța la poziția de europarlamentar, mai ales cu un dosar penal în vizor.

Deci, probabil, va face atât spectacol în campanie… câte avantaje va obține de la PNL și Iohannis.

Confirmarea oficială a venit de la Eugen Tomac, liderul formal al PMP, care a scris pe pagina de Facebook:

”În atenţia tuturor colegilor şi susţinătorilor PMP! Vă invităm să ne susţineţi în campania de strângere de semnături pentru viitorul Primar General al Municipiului Bucureşti! Cu Băsescu înainte! Toţi pentru Bucureşti”.

După acest prim anunţ oficial a reacționat și fondatoarea PMP, Elena Udrea: ”Gata, s-a terminat cu gluma!”

”Candidaţii şi susţinătorii lor, cei aflaţi la vedere sau ascunşi aiurea, prin «păduri», îşi pot lua galetuşele din nisip şi pot merge acasă! Traian Băsescu, candidează! Şi că întotdeauna, câştigă”, a scris Elena Udrea.

Sigur, Traian Băsescu câștigă… dar ce? Probabil, propria imunitate și, cine știe, poate a altora?

”Se face din nou politică în România. Se face din nou administraţie în România”, a adăugat Elena Udrea.

Este o reacție surprinzătoare, pentru că în ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată.

Se reia relația sau… Băsescu are în plan o negociere care i-ar aduce mai multă liniște, inclusiv din partea Elenei, mereu surprinzătoare?... Și, poate, periculoasă?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

208
Tagurile:
Traian Băsescu, Elena Udrea

Загрузка...
Proteste în Belarus

Proteste în Belarus: Jurnaliști, atacați de "oameni în negru"

0
(reînnoit 23:20 11.08.2020)
Oameni în negru, fără însemne oficiale atacă jurnaliștii, le extrag cardurile de memorie și distrug aparatele foto și video.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Persoane în uniformă neagră și căști bruschează jurnaliștii, le confiscă cardurile de memorie, distrug aparatele și le smulg ecusoanele de jurnaliști, a relatat agenției Sputnik Belarus reporterul foto al Associated Press, Serghei Grits.

Potrivit lui, pe la orele nouă seara, spre angajații instituțiilor de presă, care activau în apropierea hotelului Orbita, s-au apropiat câteva persoane cu caschete, fără semne distinctive.

“Cu trei lovituri cu pumnul mi-au distrus ecranul camerei. De la alți șase colegi le-au extras cardurile de memorie”, a menționat Grits.

Reporterul foto a specificat că inițial acești “oameni în negru” au dispersat demonstranții, iar apoi au revenit pentru “a rezolva” jurnaliștii.

Potrivit Sputnik, pe bulevardul Dzerjinski a fost distrus aparatul foto al reporterului portalului TUT.BY, Vadim Zamirovski. Jurnalistul consideră că miliția a primit indicații să distrugă camerele.

0
Tagurile:
Minsk, Belarus
Tematic
Ultima oră: Tihanovskaia îndeamnă belarușii să renunțe la proteste
Proteste în Belarus: Ciocniri violente între demonstranți și OMON în Brest - Video
Belarus: Trupele OMON trag în protestatari cu gloanțe de cauciuc

Загрузка...