Emil Constantinescu

Declarația anului: Emil Constantinescu despre Pandemie, globalism multipolar, manipulare

7886
(reînnoit 17:40 23.05.2020)
„Nu se poate renunța la sistemul financiar actual în lipsa unui concept alternativ funcțional, dar poate fi îngrădită lăcomia băncilor, nu se poate renunța la sistemul de securitate, dar pot fi limitate abuzurile lui”

BUCUREȘTI, 23 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. În deschiderea recentei reuniuni ”Cum va arăta lumea după pandemie?”, organizată de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (video-conferință), fostul președinte al României, Emil Constantinescu a susținut un discurs de excepție.

Da fapt, este una dintre cele mai interesante și complexe analize ale situației create pe plan mondial – ”Criza sanitară mondială” - și a urmărilor acestei premiere pentru lumea modernă. Inclusiv urmări în plan subtil.

Președintele Constantinescu pune în evidență ”șansa istorică pentru un nou proiect politic global” și, atenție, ”cu accent pe Responsabilitatea mediului academic”.

Este un discurs amplu, care merită vizionat (înregistrarea la finalul articolului) sau citit integral. Acum vom reproduce doar câteva pasaje.

În primul rând, președintele pornește de la premisa că, dacă vrem să înțelegem cum va arăta lumea după pandemie ”ar trebui mai întâi să înțelegem prezentul pe care-l trăim și să învățăm din lecțiile trecutului apropiat”.

Astfel, în paralel cu evidențierea responsabilității personale a oamenilor ”s-a putut vedea mediocritatea liderilor politici, ineficiența sistemului economico-financiar bazat pe obținerea profitului, în rezolvarea problemelor de sănătate publică, limitele științelor medicale, ale științei în general, precum și riscurile unor tehnologii scăpate de sub control”.

O critică inedită, clară și curajoasă, a SISTEMULUI

Pe de altă parte, Emil Constantinescu subliniază că după ambele crize premergătoare – a ”globalizării terorismului, începând cu 11 septembrie 2001” și criza financiară din 2004-2009 – s-a spus, cum se spune și în actuala criză, că  ”lumea nu va mai fi la fel”.

”Dar experiența postcriză a arătat că lumea a rămas aceeași, iar, în timp, lucrurile chiar s-au înrăutățit”, spune președintele, formulând o critică directă asupra strategiei (NATO și SUA, n.n.): ”Acțiunile represive după atentatul din 11 septembrie nu au pus capăt terorismului; din contră, mișcările teroriste s-au intensificat, pentru că soluțiile s-au rezumat la intervenții militare externe și la intensificarea măsurilor de securitate pe plan intern și nu la un efort general pentru  crearea unei culturi a păcii”.

De asemenea, Emil Constantinescu pune cu curaj verdictul și în cazul crizei financiare: ”Efectele dezastruoase ale crizei economice din 2004-2009, provocată de politicile bancare nesăbuite nu au fost suportate de bănci și de sistemul financiar bancar care a jucat un rol esențial în propagarea sa”.

”Agențiile de rating nu au fost decredibilizate și învinuite iar sistemul existent a continuat neperturbat, creând astfel premisele unor crize similare în viitor - cetățenii trădați de administrație au fost cei care au avut de suferit, fiind obligați să suporte costurile crizei”, spune președintele.

Iar o primă concluzie extrem de curajoasă, mai ales în contextul atitudinii din spațiul politic românesc este: ”Complexul militar-industrial, leadershipul – politic, sistemul financiar s-au dovedit incapabile de a face față acestor crize. Nu ne putem aștepta să o poată face astăzi”.

Extrapolând o reflecție a lui Albert Einstein - ”o criză nu poate fi soluționată de către cei care au cauzat-o”, președintele Constantinescu spune:

”Sunt convins că atât timp cât politica și administrația sunt dominate de mediocritate și populism, iar mediul economic este axat strict pe maximizarea profitului, îi revine mediului academic obligația de a formula o strategie care să protejeze omenirea, cetățenii și democrația deopotrivă și să controleze cum progresul tehnologic și cercetarea biomedicală pot asigura binele limitând efectele negative”.

Deci, Emil Constantinescu, propune o implicare reală, decisă și o responsabilizare a mediului academic!

”Guvernele actuale, obsedate de respectarea reglementărilor de prevenire a răspândirii virusului și de restricțiile bugetare, văd copacii, dar nu mai văd Pădurea - a venit vremea ca mediul academic și oamenii de știință să se angreneze într-o dezbatere asupra viitorului societății umane”, spune președintele.

De asemenea, Emil Constantinescu spune că ”într-o lume a globalizării, când principalii actori sociali sunt interesați doar de atingerea unor țeluri care corespund propriilor interese”, singura voce critică poate fi cea ”a mediului academic, care poate fundamenta o analiză capabilă să abordeze problemele economice, sociale, culturale, educaționale, morale în conexiunea lor”.

”Criza sanitară mondială și măştile ei”

Acum, iată câteva idei principale – pentru că, așa cum menționam, excepționalul discurs merită vizionat sau citit integral

- ”În contextul actual al manipulării opiniei publice de grupuri financiare, vizibile sau oculte, și degradării climatului social, reprezentanții de vârf ai mediului academic contemporan nu pot fi jucători, dar sunt chemați să fie antrenori și arbitri ai jocului politic”.

-  ”imaginarea unor proiecte politice, economice și sociale pentru care nu există studii serioase de impact și cu care sunt însărcinați să le realizeze alții din afara lui”.

-  ”Cercetarea științifică nu se subordonează corectitudinii politice, adevărul științific nu este certificat de numărul de linkuri sau de voturi (…) trebuie remediate compromisurile pe care cercetarea științifică și cercetarea superioară le-au acceptat în numele finanțării sau vizibilității”.

-  ”epoca descoperirilor digitale amenință să nulifice componenta umană, ducând la automatizarea societății”.

-  Progresele trebui abordate ”dintr-o perspectivă etică și morală”;

-  ”Criza sanitară mondială și măştile ei” – ”Actuala criză sanitară mondială trebuie examinată sub toate măştile ei: economică, politică, socială, morală”. ”Sensul pe care mass media i-l dă în mod curent este cel al unui cataclism sau dezastru. În vechea cultură chineză, ideograma pentru criză semnifica, în acelaşi timp şi pericol şi şansă”.

- ”Şansa unei schimbări (…) a sistemului politic şi economic actual. În ce măsură este posibilă? Pentru moment înțelegem că nu se poate renunța la sistemul financiar actual în lipsa unui concept alternativ funcțional, dar poate fi îngrădită lăcomia băncilor, nu se poate renunța la sistemul de securitate, dar pot fi limitate abuzurile lui”.

-  ”Asta nu înseamnă că o schimbare nu trebuie pregătită, pentru că recenta criză sanitară a lăsat să se vadă ceva mai profund: ruptura dintre actualul sistem politic şi economic globalizat şi modelul cultural care l-a definit la începuturile sale”.

”Trecerea la o lume multipolară”

-  ”Grav este că ruptura dintre economia reală şi cea speculativă, pe de o parte, şi dintre administraţia birocratizată şi cetăţeni, pe de altă parte, a afectat un element esenţial atât pentru democraţie cât şi pentru economia de piaţă: încrederea cetăţenilor”.

- ”Există riscul ca nemulțumirea populară, blocată în perioada pandemiei, să alimenteze mișcările fără ideologie, fără lideri, ale unor persoane fără identitate, mobilizate pe rețele de socializare, care, profitând de anomia creată, să genereze o protestocrație care să amenințe democrația reprezentativă creând premisele derapajului spre un regim autoritar”.

- ”Actuala criză sanitară mondială ne distrage atenţia de la un fapt evident pe care obsesia globalizării l-a estompat: trecerea de la o lume unipolară – care a înlocuit la sfârşitul Războiului Rece lumea bipolară, marcată de confruntarea est-vest – la o lume multipolară”.

-  ”Această lume multipolară deschide mai multe direcţii și nici un model nu mai poate pretinde a fi o soluţie unică”.

-  ”O examinare critică a proiectului globalizării, care nu poate fi împiedicată, a proiectului globalizării în lungul drum către  solidaritatea mondială”

- ”lungul drum către o solidaritate mondială trebuie să înceapă din interiorul fiecărei naţiuni, comunităţi locale sau chiar familii. Acolo, de multe ori putem regăsi multe din contradicţiile pe care le descriem ca fiind tipice discrepanţelor dintre Nord şi Sud sau Vest şi Est pe plan mondial, dar unde putem identifica şi liantul identitar al unui ethos comun. Astfel vom putea înţelege mai bine lumea în care trăim”.

Sistemele vor ”să elimine incertitudinea generală prin dictatul ideologiilor, religiilor sau al banilor?”

- ”Actuala Pandemie a adus cu ea o situație unică în istoria omenirii, acceptarea de către miliarde de oameni a izolării la domiciliu pe o perioadă îndelungată. Aceasta nu poate rămâne fără urmări în plan psihic”.

-  ”Confruntarea cu virusul și cu consecințele în plan economic și social au afectat sentimentul de certitudine inoculat atât de regimurile autoritare cât și de ,,statul bunăstării’’ al democrațiilor postbelice. Sentimentul de incertitudine care tinde să se generalizeze în prezent are rădăcini mai vechi”.

-  ”Politica, aşa cum este ea concepută şi practicată în prezent, nu este încă pregatită să gestioneze enormele sfidări ce stau în faţa noastră în noul secol şi mileniu și recursul la experiența Stiinței ne poate ajuta”.

- ”Politica – în sensul ei nobil, slujirea interesului public – trebuie să-şi asume incertitudinile viitorului, depăşind deriva populistă care degradează şi epuizează resursele proiectelor pe termen lung, și să-l înfrunte cu un proiect politic superior”.

-  ”Diferenţa esenţială între sistemele politice este dată de modul în care acestea gestionează incertitudinea. Îşi asumă ele incertitudinea încercând să găsească soluţii prin dialog? Sau încearcă să elimine incertitudinea prin dictatul ideologiilor, religiilor sau al banilor?”

- ”Politica în societatea cunoaşterii şi în lumea globalizată a viitorului trebuie construită ca o viziune complexă asupra viitorului, bazată pe un nou dialog asupra valorilor umane”.

- „Actuala criză sanitară mondială, care a adus în prim-plan nu averea noastră, ci viaţa noastră, ne impune cu brutalitate să optăm între a avea sau a fi”.

-  ”Este nevoie de crearea unui nou arbitraj între putere şi cunoaştere, care să reconfigureze un cadru în care fiecare individ să poată nu numai să fie, ci şi să devină”.

7886
Tematic
Venezuela: un examen de capacitate al multipolarității în fața dictatului global
Congresul Mondial împotriva Imperialismului: pentru viață, suveranitate și pace
Resorturi ascunse ale Globalismului
Putin: Unele state refuză cu încăpățânare să recunoască multipolaritatea
Ludovic Orban și Klaus Iohannis

Mai grav ca orice: PNL a politizat dezvoltarea nucleară a României! Un program ascuns?!

172
(reînnoit 13:22 15.07.2020)
Mutarea pare a face parte dintr-un program politic ascuns al PNL – despre care liberalii ar trebui să dea mai multe lămuriri. Incompatibilitate clară!

BUCUREȘTI, 15 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Premierul Ludovic Orban a dispus constituirea Comitetului de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, decizia fiind publicată ieri în Monitorul Oficial.

Atenție însă, este vorba de un Comitet complet politic, toți fiind membri PNL – șef este ministrul Economiei, Virgil Popescu, iar din Comitet fac parte Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului și Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, fost vicepreședinte al comisiei de Buget-Finanțe a PNL.

Cât de compatibilă este această politizate a Comitetului de coordonare strategică cu  ”implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă”?!

Precizăm că obiectivele principale ale Comitetului sunt ”analiza, cristalizarea şi fundamentarea deciziilor strategice şi a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă”.

Întrebarea este firească pentru că PNL pare a avea un program… anti-China! De exemplu, anul trecut, deputatul Pavel Popescu declara agenției Reuters că ”Este extrem de urgent să blocăm orice tranzacții publice, contracte, licitații cu compania chineză” – referindu-se la compania Huawei.

Popescu argumenta ”suprem” cu… SUA și NATO, dar și cu implicarea președintelui Iohannis în acest demers de blocare a firmei celui mai mare investitor mondial!

”Argumentarea supremă a poziției noastre este parteneriatul cu America și rolul-cheie al nostru în arhitectura NATO”, a spus Popescu, adăugând – ”Toate instrumentele sunt pe masă, inclusiv implicarea președintelui și evaluarea consiliului de securitate pe Huawei”.

Ori, în acest caz, ne mai miră că, printr-o altă decizie, premierul Orban a decis abrogarea Deciziei prim-ministrului (Cioloș) 318/2016 privind înfiinţarea Grupului de lucru pentru negocierea proiectului de Acord interguvernamental România- RP Chineză privind cooperarea pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă?

Evident, nu, nu ne miră! Mutarea pare a face parte dintr-un program politic ascuns al PNL – despre care liberalii ar trebui să dea mai multe lămuriri și să răspundă la întrebarea clară: ”Are PNL o componentă politică anti-China?”

În al doilea rând, cum se poate justifica faptul că am înlocuit orice rațiune economică, de piață deschisă ofertei celei mai avantajoase, cu ce de ”decizie strategică”?! Și de când decizia strategică națională trebuie să aparțină unui partid minoritar, cu 20% în Parlament?!

Un proiect și o decizie de talia Unităților 3 și 4 sunt de importanță națională, pe termen lung – deci ar trebui să facă obiectul unei susțineri multipartinice, a unui pact național, nu să fie lăsată la mâna unei grupări minoritare! 

De aceea cred că această situație este total incompatibilă cu interesul național – și cred că e cazul ca PSD, USR și celelalte grupări să intervină.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172
Tagurile:
Program, NuclearElectrica, Cernavodă, România, PNL

Загрузка...
Șerban Nicolae

Șerban Nicolae pune cea mai gravă problemă și o palmă PNL legat și de Dragnea

1534
Senatorul PSD nu pierde însă prilejul de a ironiza liderii PNL, dar și de a pune cea mai gravă problemă: planul care are în vedere înstrăinarea ultimelor participațiuni importante ale statului

BUCUREȘTI, 15 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum s-a anunțat, Curtea Constituțională a respins atacul PNL la proiectul de lege privind suspendarea înstrăinării participațiilor statului român. Ori, pentru PNL este o lovitură grea, pentru că proiectul lor privind o variantă de ”Fond suveran” viza exact implicarea participațiilor statului!

”Iar s-au dat politrucii în stambă degeaba - ca și la proiectul privind rezerva de aur a României, păreriștii pnl, usr și pmp s-au dovedit a fi exact ceea ce știam - anti-români cu acte!”, scrie Șerban Nicolae, arătând că ”Proiectul prin care înstrăinarea participațiilor statului român este suspendată pentru doi ani este constituțional!”.

Jaful penelist mai are de așteptat! – exclamă Șerban Nicolae… care, cum spuneam, știe la ce se referă…

Senatorul PSD nu pierde însă prilejul de a ironiza liderii PNL, dar și de a pune cea mai gravă problemă: planul care are în vedere înstrăinarea ultimelor participațiuni importante ale statului – în energie și în sistemul bancar.

”Bineînțeles, puii de securiști, petroviștii, grăsuții cu selfie-uri în baie, diverse stamule și alți aflători în treabă vor continua să abereze pe teme economice cu aere de mari specialiști... Cât de vândut trebuie să fii ca să susții că și ultimele resurse economice ale României - CEC Bank, Hidroelectrica, Nuclearelectrica etc. trebuie să ia calea jafului? Circulați, băieți! Și, mai răsfirați!”.

De reamintit că proiectul revenirii aurului bancar românesc în țară aparține lui Șerban Nicolae și Liviu Dragnea – dar actuala conducere a PSD nu mai ridică această problemă, chiar dacă acum s-ar impune stringent.

Reamintesc și că Șerban Nicolae a fost una dintre personalitățile PSD nedreptățite de Liviu Dragnea, deci e cu atât mai onorabil că amintește de inițiativa importantă pe care a avut-o cu fostul președinte PSD. Deci, de tace PSD în legătură cu repatrierea aurului?!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1534
Tagurile:
Privatizare, Liviu Dragnea, PNL, Șerban Nicolae

Загрузка...
Codrin Stefanescu

Codrin îl face praf pe Ciolacu după reținerea lui „Portocală” - ”Este înfiorător!”

0
PSD – Ciolacu a votat o lege promovată chiar de către cei care au susținut acea ”Justiție” reprezentată de Mircea Negulescu

BUCUREȘTI, 16 iul – Sputnik. Probabil evenimentul cel mai semnificativ din Justiție a fost reținerea fostului procuror DNA Mircea Negulescu, în baza acțiunii întreprinse de Secția de Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Negulescu este acuzat de multe fapte grave, comportament abuziv, influențarea declarațiilor martorilor, participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată, cercetare abuzivă etc.

Ei bine, cazul DNA Ploiești a fost dat în vileag datorită fraților Vlad și Andreea Cosma, fost, respectiv actual deputat PSD.

În aceste condiții, Codrin Ștefănescu, principal susținător al demersurilor celor doi frați, a reacționat dur față de noua politică a PSD, care nu mai pune accentul pe solidaritatea din partid, pe apărarea celor care au suferit din cauza abuzurilor unora ca ”Portocală”.

”Dacă Vlad și Andreea Cosma nu aveau curaj, nu știam nici azi de abuzurile de la DNA Ploiești!”, scrie Codrin într-un mesaj transmis azi noapte. ”Ei au arătat lumii întregi fata hâdă a unor torționari care au călcat în picioare oameni nevinovați! I-au măcelărit fără milă!”.

Fostul secretar general atrage atenția revoltat că ”medici, profesori, oameni de afaceri, simpli angajați în administrații” au fost ”zdrobiți împreună cu familiile lor!”.

”Șantaj, probe false, martori inexistenți, paradeală! Așa s-a făcut justiție în România!”, subliniază Codrin.

Iar dacă unii ”suferă și azi, alții au pierdut deja tot - inclusiv viața”, ei bine, Codrin Ștefănescu observă că ”PSD-ul condus de Ciolacu votează legea fără penali în funcții publice!”.

”Este înfiorător!”, conchide Codrin Ștefănescu. Într-adevăr, PSD a votat o lege promovată chiar de către cei care au susținut acea ”Justiție” reprezentată de Mircea Negulescu – și asta mult înainte ca asemenea abuzuri să fie aduse în instanță și pedepsite. O preocupare care pare că nu mai există pentru „noul” PSD – Ciolacu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Mircea Negulescu, Marcel Ciolacu, Codrin Ștefănescu

Загрузка...