Liviu Pleșoianu

Pleșoianu continuă revolta pe atitudinea din PSD și pune tunurile pe DNA

977
”Prin liderul deputaților PSD, s-au delimitat definitiv de "dreptatea până la capăt" promisă încă din 2012, de lupta împotriva abuzurilor Noii Securități”

BUCUREȘTI, 22 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După ce putătorul de cuvânt al PSD a anunțat că partidul se disociază de declarația prin care Pleșoianu cerea expulzarea ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, social democrații lui Ciolacu au mai făcut un pas: s-au delimitat de modificările la Codul Penal, bătălia de ani de zile de pe vremea lui Liviu Dragnea!

”Acum două zile, prin purtătorul de cuvânt al partidului, se delimitau de mine - ieri, prin liderul deputaților PSD, s-au delimitat definitiv de "dreptatea până la capăt" promisă încă din 2012, de lupta împotriva abuzurilor Noii Securități”, scrie Pleșoianu, citându-l pe Alfred Simonis: ”Suntem extrem de conștienți de erorile trecutului (modificări ale Codului Penal) și suntem absolut dispuși să nu le mai facem niciodată!”.

Iar acest angajament are loc în timp ce DNA anunța încetarea urmăririi penale a celor despre care tot procurorii spun că i-au dat mită Sorinei Pintea, observă Pleșoianu.

”Pe Sorina Pintea, în schimb, cu toată boala ei gravă, au încătușat-o și vor să o trimită ani grei după gratii”, spune deputatul PSD, ”în plus, denunțătorul Sorinei Pintea a primit un contract de 3,5 milioane de euro de la Guvernul Iohannis-Orban-PNL, fără licitație, în toiul stării de urgență!”.

Ori, în această situație, Liviu Pleșoianu aduce aminte câteva date din istoria PSD – Ciolacu, întrebând ”Cum vi se pare?”. Iată date și fapte:

I. 29 februarie: Sorina Pintea, ”deși grav bolnavă, este încătușată de bravii procurori DNA”. Denunțător: Octavian Niculescu, ”a cărui firmă a derulat mii de contracte cu statul (inclusiv pentru spitalele SRI și SIE), majoritatea obținute prin încredințare directă”.

(de asemenea, pe 5 mai 2017, Banca Mondială comunica excluderea firmei denunțătorului DNA Octavian Niculescu pentru "practici de corupție" (dare de mită), notează Pleșoianu, comentând – ”Evident, bravii procurori DNA nu au fost interesați de subiect...”)

II. 3 martie: ”Bravul Marcel Ciolacu, încrezător în legendara corectitudine și acuratețe a practicilor DNA, comunică fericit - "Avem toleranță zero la corupție! În acest moment, decizia politică este ca doamna Pintea să fie suspendată!"”.

III. 3 aprilie: ”Bravul Guvern Orban îl oferă denunțătorului Sorinei Pintea (Octavian Niculescu) un contract de peste 3,5 milioane de euro, fără licitație, în plină stare de urgență.

IV. 30 aprilie: ”Bravii procurori DNA o trimit în judecată pe Sorina Pintea pentru luare de mită”.

 V. 21 mai: ”Bravii procurorii DNA anunță că au dispus renunţarea la urmărirea penală a presupușilor mituitori ai Sorinei Pintea. Ce motiv invocă? Țineți-vă bine: "Nu există interes public în urmărirea penală"...”.

Cu alte cuvinte, observă Pleșoianu ”aceiași bravi procurori DNA care au încătușat-o pe Pintea, care au trimis-o în judecată, care nu au fost interesați de acuzația de corupție a Băncii Mondiale la adresa denunțătorului acesteia (Octavian Niculescu), dispun acum renunțarea la urmărirea penală a celor despre care tot ei spun că au dat mită”.

”Deci... bravii procurori DNA încătușează un om despre care spun că a luat mită, cer ani grei de închisoare, însă în același timp încetează urmărirea penală a celor care ar fi dat mita, pe motiv că "Nu există interes public în urmărirea penală"!??”, scrie Pleșoianu, propunând ”Trageți dvs. concluziile...”.

Noi propunem să se tragă concluziile și în privința conducerii actuale a PSD – care nu observă absolut nimic din toate acestea… În schimb îl ”observă” pe Pleșoianu, distanțându-se politic de tot ce a reprezentat demers și idee până acum puțin timp.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

977
Tagurile:
Sorina Pintea, DNA, PSD, Liviu Pleșoianu
Grupul aerian de luptă rusesc de pe aeroportul Khmeimim din Siria

Pentru ce-i trebuie Rusiei extinderea bazelor militare în Siria

86
(reînnoit 11:11 02.06.2020)
Prin extinderea ariei bazelor militare din Siria, Rusia își consolidează poziția internațională și își sporește influența constructivă în zona Mediterana și în Orientul Mijlociu, consideră observatorul militar Sputnik, Alexander Hrolenko.

Analiză de Alexandr Hrolenko, expert militar

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat, pe 29 mai, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării să poarte discuții cu reprezentanții Siriei cu privire la transferul suplimentar de imobile și al unei părți a acvatoriului către bazele militare rusești. După ce a ajuns la un acord cu partea siriană, agențiile ar trebui să îl semneze în numele Federației Ruse. Aceasta nu este o decizie spontană, ci o continuare a unei strategii verificate și dezvoltarea unei tactici - în conformitate cu situația și în deplină conformitate cu dreptul internațional.

Răspunzând provocărilor vremii, Rusia trebuie să-și sporească influența politico-militară în zona Mediterana și Orientul Mijlociu și pentru zeci de ani să mențină contingentul militar în Siria. În primul rând, pentru a menține stabilitatea internațională. Astăzi, după retragerea majorității trupelor iraniene și întoarcerea acasă a forțelor libaneze Hezbollah, grupul rus rămâne singura forță străină care combate cu succes și în mod legitim organizațiile teroriste pe pământul sirian. În termeni tactici, extinderea teritorială a instalațiilor militare rusești este necesară pentru a asigura în mod fiabil perimetrul de securitate în Tartus, Khmeimim și, eventual, în altă parte a țării.

În Siria, există două mari instalații militare rusești - baza aeriană Khmeimim (un grup de aviație are sediul permanent aici) și punctul de sprijin logistic (PMTO) Tartus (un contract de arendă pentru 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii pe timp de 25 de ani, este dislocat un grup al forțelor maritime). Voi aminti cu această ocazie că la solicitarea oficială a Damascului, din septembrie 2015, în Khmeimim a fost înființat un grup aerian al forțelor aeriene ruse și a început o operațiune militară împotriva grupării teroriste SI, care este interzisă într-o serie de țări. Ulterior, în 2017, Moscova și Damascul au semnat un alt document, potrivit căruia până la 11 nave rusești (inclusiv submarine cu reactoare nucleare) pot avea bazare în Tartus și este planificat să fie extinse capacitățile de reparație ale portului.

Stabilitate regională

Desigur, Siria salută extinderea prezenței militare ruse pe teritoriul său - pe uscat și pe mare. Este atât de evident și de necontestat, încât anumite tentative ale Occidentului par a fi ridicole în încercarea de a distruge prestigiul Federației Ruse din regiune prin dezinformări despre unele neînțelegeri între Damasc și Moscova în domeniul cooperării militare și tehnico-militare.

Interacțiunea Siriei cu Rusia este calea către pace și stabilitate în toate sferele vieții, acest lucru este înțeles perfect de jucătorii regionali. Pe de altă parte, prezența în Mediterana a celei de-a 6-a flote a Marinei SUA și ocuparea anumitor zone petroliere din Siria de către trupele americane (fără nicio sancțiune a ONU sau a guvernului legitim al Republicii Arabe) este sursa multor ani de tulburări militaro-politice și amenințări la adresa securității pentru civili.

Tancul Armata
© Sputnik / Владимир Астапкович

La 1 iunie, Statul Major al Forțelor Armate Ruse a numit drept agresive zborurile de recunoaștere aeriană ale SUA în apropierea zonelor în care sunt desfășurate instalațiile militare rusești în Siria și în contradicție cu acordurile semnate cu Rusia. Cu toate acestea, americanii și alți „parteneri” și-au pierdut de ceva timp sentimentul de permisivitate și impunitate în Orientul Mijlociu și în Marea Mediterană - rare cazuri sunt ca să treacă o săptămână fără ca avioanele de luptă rusești Su-35 să nu intercepteze avioanele de cercetare din cadrul flotei a 6-a a marinei americane. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, în mai au avut loc 17 astfel de episoade. În toate cazurile, zborurile aviației rusești sunt efectuate în conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian, manevrele luptătorilor Su-35 indică doar aeronavei de recunoaștere din SUA unde trebuie să zboare.

Un episod de acest fel a ajuns cunoscut în lumea întreagă, când un submarin britanic a încercat să lovească cu rachete de croazieră pe teritoriul sirian și nu a putut face acest lucru, deoarece submarinele ruse au obligat-o să manevreze, apoi l-au scos complet din zona de poziționare.

În legătură cu problemele siriene, reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, a declarat recent: "Sarcina mea este să fac din aceasta o mlaștină pentru ruși". Având în vedere dinamica pozitivă de patru ani a reglementării siriene cu mediere multilaterală a Federației Ruse, sarcina de a transforma zona în „mlaștină” probabil nu va fi îndeplinită în viitorul apropiat. Planurile de viitor ale Moscovei sunt foarte clare, a spus mai devreme președintele Putin: ”Suntem acolo pentru a ne proteja interesele în această regiune. Militarii vor fi acolo cât timp este în interesul nostru”. Este logic să presupunem că retragerea trupelor rusești nu este planificată pentru următorii 50 de ani, iar extinderea actuală a spațiului operațional sirian îi va permite Rusiei să răspundă mai eficient la schimbările din regiune.

Armament nou

Desigur, Siria nu este un poligon de testare a armelor rusești, dar s-a întâmplat așa că în timpul operațiunii siriene s-au putut testa modele avansate, iar întreprinderile complexului militar-industrial rus au putut ca ”fiind în linia întâi” să-și îmbunătățească rapid produsele. Această experiență este greu de supraestimat.

Pe scena operațiunilor militare din Siria, pentru prima dată au fost folosite rachete de croazieră ”Calibr”, nave de suprafață și submarine ale Marinei Ruse, folosite în mod individual și în cadrul unui grup din Mările Caspică și Mediterană.

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan
© Sputnik / Сергей Гунеев

Pentru prima dată, aviația cu rază lungă a Rusiei a utilizat împotriva teroriștilor din Siria cele mai noi rachete strategice de înaltă precizie X-101 cu o autonomie de până la 5000 de km (versiunea nucleară a rachetei (X-102) este capabilă să poarte o încărcătură de 250 de kilograme). Această demonstrație a puterii militare este un semnal clar pentru răuvoitori.

În Republica Arabă Siriană, bombardierele Su-34 s-au dovedit a fi extrem de eficiente. Au fost testate cu succes în condiții de luptă și avioane de luptă polivalentă de generația a cincea Su-57, ultimul tanc T-14 ”Armata”, sisteme radio electronice de război (EW) și multe altele.

Practica utilizării de luptă a ultimelor arme rusești în Siria trezește în mod natural interesul potențialilor cumpărători străini: rândul de cumpărători străini pentru bombardierele Su-34 devine din ce în ce mai lung, după negocierile cu Egiptul, India, China și alte țări, Moscova a primit cereri preliminare pentru achiziția T-14 ”Armata”. Poate că operațiunea siriană va fi nu numai benefică reciproc (pentru Damasc și Moscova), ci și rentabilă.

Și cel mai important câștig al Rusiei. În luptă cu un adversar feroce și fanatic, care folosește tactici ale forțelor speciale, drone și comunicații în spațiu, trupele rusești (tineri specialiști și lideri militari cu experiență) au dobândit experiență unică care nu poate fi obținută în niciun exercițiu. Din 2015, un număr semnificativ de trupe ruse au trecut prin Siria și, în realitate, au simțit tensiunea conflictului militar modern, au realizat cât de importante sunt informațiile și comunicațiile și au înțeles cum este asigurată eficacitatea diverselor forțe și echipamente. Astfel, există specialiști din ce în ce mai calificați și instrumente de încredere pentru consolidarea păcii în Rusia.

Părerea autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86

Загрузка...
Ion Cristoiu

Cristoiu: ”Căderea lui Ceaușescu parcă e copiată acum în America”

257
(reînnoit 08:24 02.06.2020)
Ion Cristoiu a explicat că nu-l mai agreează pe Donald Trump… din cauza ambasadorului Adrian Zuckerman!

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Celebrul jurnalist Ion Cristoiu a făcut o remarcă extrem de interesantă: ”În SUA, parcă e copiată căderea lui Nicolae Ceaușescu”.

Ion Cristoiu, unul dintre cei mai atenți cercetători ai evenimentelor din Decembrie 1989 din România, subliniază apropierea principală dintre așa zisele proteste din SUA – și evenimentele din Timișoara revoluționară.

În emisiunea „Subiectiv”, realizată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3, Ion Cristoiu a scos în evidență două aspecte, care pot fi considerate asemănări între cele două evenimente violente.

Primul - în America ”nu sunt proteste, sunt violențe - e haos, haosul de la Timișoara!”, spune Cristoiu. ”La Timișoara erau incidente care nu aveau legătură cu protestul  - spartul geamurilor, al vitrinelor – trebuiau să creeze imagine de haos”.

Al doilea: ”Povestea cu mersul în buncăr (a lui Trump, n.n.) îmi amintește de ceea ce s-a numit ”fuga lui Ceaușescu” – dar Ceaușescu n-a fugit, a fost evacuat – pentru că aici Trump a făcut o mare greșeală: imaginea, pentru sistemul american, este că președintele se teme!”, a spus Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu a ținut să spună că nu-l mai agreează pe Donald Trump… din cauza ambasadorului Adrian Zuckerman!

”Nu-l agreez de când credeam că trimișii lui vor fi luptători împotriva statului paralel… și s-a dovedit că sunt mai paraleli decât statul paralel!”, a declarat Ion Cristoiu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

257
Tagurile:
Donald Trump, Nicolae Ceaușescu, America, Proteste, SUA

Загрузка...
Seismograph

Acum: Cutremur neașteptat de puternic în România, resimțit și în Republica Moldova

0
(reînnoit 14:23 02.06.2020)
Acum puțin timp, Institutul Național de cercetare dezvoltare pentru fizica Pământului a transmis datele unui cutremur neașteptat de puternic

 

Cutremur în România: Harta propagării undei seismice
© Photo : INCDFP
Cutremur în România: Harta propagării undei seismice
0
Tagurile:
Vrancea, cutremur

Загрузка...