Bombardierul supersonic Tu-22M3

Exercițiile rusești în Marea Neagră o reacție adecvată la acțiunile NATO

603
Pe 19 mai flota navală și aeriană a Rusiei a desfășurat exerciții militare în Marea Neagră, demonstrând o tactică incredibilă de integrare sincronizată a mai multor componente.

MOSCOVA, 21 mai - Sputnik, Alexandr Hrolenko. Forțele Armate ale Rusiei controlează eficient Marea Neagră, e o garanție a stabilității în regiune și e un răspuns firesc la acțiunile SUA și aliaților lor.

Două bombardiere purtătoare de rachetă Tu-22M3 ale Forțelor Aero-Spațiale (VKS) au efectuat pe 19 mai un zboruri planificate de cinci ore deasupra apelor neutre din Marea Neagră, parcurgând peste 4500 de kilometri. Pe anumite secțiuni ale traseului navele aeriene erau însoțite de avioanele de vânătoare ale districtului militar Sud. În această perioadă avioanele țărilor NATO nu au apărut deasupra apelor neutre.

Distrugătorul Ross
© AP Photo / Robert S. Price/U.S. Navy

Piloții de cursă lungă au efectuat regulat zboruri deasupra Arcticii, Atlanticului de Nord, Oceanul Pacific, Mării Negre și Baltice – în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian. Totuși, în această zi a avut loc o pregătire militară activă în aer, pe apă și în adâncimile Mării Negre. Ar fi logic să presupunem că gruparea diversificată îndeplinea misiuni integrate conform unui plan unic, cu anumite ținte exacte.

Două fregate cu rachete ale flotei de la Marea Neagră, “Admiral Makarov” și “Admiral Essen” au efectuat pe 19 mai pe poligoanele maritime exerciții navale complexe, realizând misiuni solitare și comune. Echipajele navelor mici antinavă „Muromeț” și “Eisk” s-au antrenat în operațiunile de căutare și urmărire a submarinelor inamicului convențional și de tragere cu torpile. Rolul inamicului pentru navele antibărci l-a jucat submarinul diesel-electric “Kolpino”. În aceeași zi pe poligoanele maritime ale Flotei de la Marea Neagră se afla și cel de-al doilea submarine al proiectului 636.3 cu rachete de croazieră “Kalibr” la bordul “Rostov pe Don”.

Acest submarin este cunoscut prin faptul că a fost primul din clasa “Varșavyanka” care a efectuat o lovitură cu rachete asupra punctelor de comandă ale teroriștilor ISIS în Siria din bazinul Mării Mediterane, reușind să distrugă țintele.

Forțe și mijloace

Pe 19 mai, în Marea Neagră și în cer s-a format o grupare interesantă a aviației și flotei ruse, care demonstrează o tactică strălucitoare de aplicare în perioadă de război, care domină în fața diversității pestrițe ale forțelor navale și aeriene ale vecinilor regionali și oaspeților nechemați de peste Ocean. Să analizăm principalele aspecte.

Vladimir Putin a urmărit exercițiile flotei navale din Marea Neagră
© Video : Ruptly / Министерство обороны РФ

Spre deosebire de navele militare venite din afara spațiului Mării Negre și a avioanelor de recunoaștere (bombardiere) NATO, planul rusesc de pregătire militară include o activitate integrată și simultană a tuturor componentelor, clar și eficient. Aici nu contează atât cantitatea specialiștilor și tehnicii militare implicate, ci în planul operațional și nivelul tehnologic al implementării lui.

Purtătoarele de rachetă Tu-22M3 s-au aflat în zbor deasupra Mării Negre câteva ore, au depășit peste 4000 de kilometri, însă suprafața maritimă se întinde de la Est spre Vest pe aproximativ 1000 de kilometri (de la Nord la Est mult mai puțin). Pentru traversarea întregului bazin echipajul Tu-22M3 are nevoie de aproximativ 30 de minute, adică purtătorul de rachete a efectuat elipse în regim de patrulare militară, în pregătirile de utilizare a armelor. Această demonstrație este clară pentru toți.

Avionul supersonic, bombardier-purtător de rachetă Tu-22M3 cu rază lungă de acțiune și cu aripi cu geometrie variabilă ocupă o nișă între aviația strategică și operativ-tactică, a cărui analogii nu există în lume. Este destinat distrugerii cu ajutorul rachetelor ghidate și bombe aeriene ale țintelor terestre și maritime (asasinul portavioanelor) de la o gamă largă de altitudini, în diapazonul vitezelor de la 1000 la 2300 de kilometri pe oră, în orice condiții. Este utilizat preponderent pentru livrarea rachetelor de croazieră H-32, H-101 (sau H-102 cu focoasă nucleară) și a rachetelor hipersonice.

Modelul modernizat al Tu-22M3 are capacitatea de a ridica în aer simultan patru rachete H-47M2 “Kinjal” (încărcătura maximă a munițiilor este de 24 de tone). La începutul lunii mai de la bordul Tu-22M3 a fost testată noua rachetă hipersonică, creată pentru această versiune modernizată a purtătorului de rachetă.

Un interes reprezintă și manevrele celor mai noi fragate cu rachetă a proiectului 11356 “Admiral Makarov” și “Admiral Essen”, care sunt înarmate cu sistemele de rachetă „Kalibr” (pot utiliza și rachetele „Onix”). Aceste nave au capacitatea de a distruge ținte maritime la o distanță de până la 400 de kilometri, iar rachetele modernizate pentru trageri asupra țintelor de pe țărm ZM-14 sunt capabile să distrugă obiectivele inamicului, aflate la o distanță de până la 2500 de kilometri, adică acoperă cea mai mare parte a Mării Mediterane și în totalitate regiunea Baltică.

Dotarea armată și mijloacele de control sunt destinate contracarării navelor inamicului, respingerea atacului aerian (cu sistemele de rachetă multicanal „Știl-1”), detectarea și distrugerea submarinelor (două aparate de torpilare îngemănate de calibru 533 milimetri). De asemenea, fragatele sunt dotate cu elicoptere Ka-27 (recunoaștere aeriană). În construcția corpului este utilizată tehnologia “Stealth”, pentru sporirea camuflării și protecției navelor de loviturile cu rachetă și ale aviației. Distanța navigării este până la 4500 de kilometri, regimul autonom este de 30 de zile. Flota de la Marea Neagră dispune în prezent de trei fregate ale proiectului 11356, urmând să primească alte șase (valoarea totală a seriei este de aproximativ 80 de miliarde de ruble). Aceste nave ajung rar în propria bază, în cea mai mare parte a timpului patrulează în Marea Mediterană și Oceanul Indian.

Echipajele “Rostov pe Don” și “Kolpino” au jucat rolul inamicului convențional pentru navele implicate în exercițiilor, precum și au efectuat manevre de căutare și detectare a inamicului submarin (pe rând au efectuat operațiuni de căutare, urmărire și atac).

Submarinele de a treia generație “Rostov pe Don” și „Kolpino” reprezintă al doilea și al șaselea submarin al proiectului 636.3 “Varșaveanka” într-o serie de șase nave construite pentru flota de la Marea Neagră. Fiecare este dotată cu rachetele de croazieră de o precizie înaltă “Kalibr”, torpile de calibru 533, mine. Aceste rachete și-au confirmat în mai multe rânduri eficiența în luptă. Pentru o viteză înaltă pe care o ating, submarinele au fost supranumite “gaura neagră”.

Adâncimea de scufundare în regim de lucru este de 240 de metri (maxima este de 300 de metri). Distanța navigației submarine este de 400 de mile. Viteza navigării la suprafață – 17 noduri, viteza submarină – 20 de noduri. Regimul autonom este de 45 de zile. Echipajul este format din 52 de persoane.

Din configurațiile înarmărilor menționate anterior poate fi împletit un “nod” complicat în regiunea Mării Negre, care îi va crea probleme chiar și celui mai avansat inamic. Purtătoarele de rachetă Tu-22M3, aviația de vânătoare, navele și submarinele au acționat ca un singur organism de luptă. Aici apare o întrebare firească: care este rostul manevrelor militare din 19 mai?

Consolidarea forțată a Rusiei

Activizarea operațională a forțelor navale și aeriene ale SUA și NATO în regiunea Mării Negre necesită o reacție adecvată a Forțelor Aero-Spațiale și navale ale Rusiei. Distrugătoarele ale celei de-a 6-a flote a SUA în Marea Neagră își demonstrează periodic steagul american și rachetele de croazieră “Tomahawk”.

În Bulgaria și România este creată o infrastructură militară și rezerve de mijloace materiale, centre avansate de coordonare pentru organizarea găzduirii și desfășurării operative ale forțelor alianței. Recent, baza aeriană românească Câmpia Turzii a devenit o platformă pentru desfășurarea armelor strategice ofensive ale SUA. Anterior, purtătoarele de rachetă Tu-22M3 au fost redislocate în Crimeea drept răspuns la desfășurarea sistemelor antirachetă în România.

Potrivit informațiilor Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, statele NATO și-au sporit din anul 2016 cheltuielile militare cu 130 de miliarde de dolari, iar către 2024 intenționează să le majoreze cu alte 400 de miliarde. Potrivit comandanților militari ruși, scenariile manevrelor arată în mod clar o pregătire premeditată a alianței de un conflict militar de proporții. Moscova este nevoită să monitorizeze toate evoluțiile evenimentelor, să se asigure în cazul unei agravări a situației politico-militare, să-și consolideze armata, aviația și flota.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

603
Tagurile:
Bombardierul Tu-22M3, Exerciții militare, Rusia, Marea Neagră
Tematic
Forțelor aeropurtate în Crimeea, exerciții de amploare: Răspunsul rus la Defender Europe
Rusia și Japonia vor desfășura exerciții anti-piraterie în Golful Aden
Distrugătorul american Ross a pătruns în Marea Neagră
Ucraina și România intenționează "să opună rezistenţă” Rusiei în Marea Neagră
Vladimir Putin a urmărit exercițiile flotei navale din Marea Neagră
Radu Toma: ”UE în Est - importuri geoeconomice greşite de la Baltica la Marea Neagră”
Armata română face exerciții comune cu soldații SUA în plină pandemie
În Marea Neagră a fost descoperită nava-spital, scufundată în 1941
Grupul aerian de luptă rusesc de pe aeroportul Khmeimim din Siria

Pentru ce-i trebuie Rusiei extinderea bazelor militare în Siria

87
(reînnoit 11:11 02.06.2020)
Prin extinderea ariei bazelor militare din Siria, Rusia își consolidează poziția internațională și își sporește influența constructivă în zona Mediterana și în Orientul Mijlociu, consideră observatorul militar Sputnik, Alexander Hrolenko.

Analiză de Alexandr Hrolenko, expert militar

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat, pe 29 mai, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării să poarte discuții cu reprezentanții Siriei cu privire la transferul suplimentar de imobile și al unei părți a acvatoriului către bazele militare rusești. După ce a ajuns la un acord cu partea siriană, agențiile ar trebui să îl semneze în numele Federației Ruse. Aceasta nu este o decizie spontană, ci o continuare a unei strategii verificate și dezvoltarea unei tactici - în conformitate cu situația și în deplină conformitate cu dreptul internațional.

Răspunzând provocărilor vremii, Rusia trebuie să-și sporească influența politico-militară în zona Mediterana și Orientul Mijlociu și pentru zeci de ani să mențină contingentul militar în Siria. În primul rând, pentru a menține stabilitatea internațională. Astăzi, după retragerea majorității trupelor iraniene și întoarcerea acasă a forțelor libaneze Hezbollah, grupul rus rămâne singura forță străină care combate cu succes și în mod legitim organizațiile teroriste pe pământul sirian. În termeni tactici, extinderea teritorială a instalațiilor militare rusești este necesară pentru a asigura în mod fiabil perimetrul de securitate în Tartus, Khmeimim și, eventual, în altă parte a țării.

În Siria, există două mari instalații militare rusești - baza aeriană Khmeimim (un grup de aviație are sediul permanent aici) și punctul de sprijin logistic (PMTO) Tartus (un contract de arendă pentru 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii pe timp de 25 de ani, este dislocat un grup al forțelor maritime). Voi aminti cu această ocazie că la solicitarea oficială a Damascului, din septembrie 2015, în Khmeimim a fost înființat un grup aerian al forțelor aeriene ruse și a început o operațiune militară împotriva grupării teroriste SI, care este interzisă într-o serie de țări. Ulterior, în 2017, Moscova și Damascul au semnat un alt document, potrivit căruia până la 11 nave rusești (inclusiv submarine cu reactoare nucleare) pot avea bazare în Tartus și este planificat să fie extinse capacitățile de reparație ale portului.

Stabilitate regională

Desigur, Siria salută extinderea prezenței militare ruse pe teritoriul său - pe uscat și pe mare. Este atât de evident și de necontestat, încât anumite tentative ale Occidentului par a fi ridicole în încercarea de a distruge prestigiul Federației Ruse din regiune prin dezinformări despre unele neînțelegeri între Damasc și Moscova în domeniul cooperării militare și tehnico-militare.

Interacțiunea Siriei cu Rusia este calea către pace și stabilitate în toate sferele vieții, acest lucru este înțeles perfect de jucătorii regionali. Pe de altă parte, prezența în Mediterana a celei de-a 6-a flote a Marinei SUA și ocuparea anumitor zone petroliere din Siria de către trupele americane (fără nicio sancțiune a ONU sau a guvernului legitim al Republicii Arabe) este sursa multor ani de tulburări militaro-politice și amenințări la adresa securității pentru civili.

Tancul Armata
© Sputnik / Владимир Астапкович

La 1 iunie, Statul Major al Forțelor Armate Ruse a numit drept agresive zborurile de recunoaștere aeriană ale SUA în apropierea zonelor în care sunt desfășurate instalațiile militare rusești în Siria și în contradicție cu acordurile semnate cu Rusia. Cu toate acestea, americanii și alți „parteneri” și-au pierdut de ceva timp sentimentul de permisivitate și impunitate în Orientul Mijlociu și în Marea Mediterană - rare cazuri sunt ca să treacă o săptămână fără ca avioanele de luptă rusești Su-35 să nu intercepteze avioanele de cercetare din cadrul flotei a 6-a a marinei americane. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, în mai au avut loc 17 astfel de episoade. În toate cazurile, zborurile aviației rusești sunt efectuate în conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian, manevrele luptătorilor Su-35 indică doar aeronavei de recunoaștere din SUA unde trebuie să zboare.

Un episod de acest fel a ajuns cunoscut în lumea întreagă, când un submarin britanic a încercat să lovească cu rachete de croazieră pe teritoriul sirian și nu a putut face acest lucru, deoarece submarinele ruse au obligat-o să manevreze, apoi l-au scos complet din zona de poziționare.

În legătură cu problemele siriene, reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, a declarat recent: "Sarcina mea este să fac din aceasta o mlaștină pentru ruși". Având în vedere dinamica pozitivă de patru ani a reglementării siriene cu mediere multilaterală a Federației Ruse, sarcina de a transforma zona în „mlaștină” probabil nu va fi îndeplinită în viitorul apropiat. Planurile de viitor ale Moscovei sunt foarte clare, a spus mai devreme președintele Putin: ”Suntem acolo pentru a ne proteja interesele în această regiune. Militarii vor fi acolo cât timp este în interesul nostru”. Este logic să presupunem că retragerea trupelor rusești nu este planificată pentru următorii 50 de ani, iar extinderea actuală a spațiului operațional sirian îi va permite Rusiei să răspundă mai eficient la schimbările din regiune.

Armament nou

Desigur, Siria nu este un poligon de testare a armelor rusești, dar s-a întâmplat așa că în timpul operațiunii siriene s-au putut testa modele avansate, iar întreprinderile complexului militar-industrial rus au putut ca ”fiind în linia întâi” să-și îmbunătățească rapid produsele. Această experiență este greu de supraestimat.

Pe scena operațiunilor militare din Siria, pentru prima dată au fost folosite rachete de croazieră ”Calibr”, nave de suprafață și submarine ale Marinei Ruse, folosite în mod individual și în cadrul unui grup din Mările Caspică și Mediterană.

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan
© Sputnik / Сергей Гунеев

Pentru prima dată, aviația cu rază lungă a Rusiei a utilizat împotriva teroriștilor din Siria cele mai noi rachete strategice de înaltă precizie X-101 cu o autonomie de până la 5000 de km (versiunea nucleară a rachetei (X-102) este capabilă să poarte o încărcătură de 250 de kilograme). Această demonstrație a puterii militare este un semnal clar pentru răuvoitori.

În Republica Arabă Siriană, bombardierele Su-34 s-au dovedit a fi extrem de eficiente. Au fost testate cu succes în condiții de luptă și avioane de luptă polivalentă de generația a cincea Su-57, ultimul tanc T-14 ”Armata”, sisteme radio electronice de război (EW) și multe altele.

Practica utilizării de luptă a ultimelor arme rusești în Siria trezește în mod natural interesul potențialilor cumpărători străini: rândul de cumpărători străini pentru bombardierele Su-34 devine din ce în ce mai lung, după negocierile cu Egiptul, India, China și alte țări, Moscova a primit cereri preliminare pentru achiziția T-14 ”Armata”. Poate că operațiunea siriană va fi nu numai benefică reciproc (pentru Damasc și Moscova), ci și rentabilă.

Și cel mai important câștig al Rusiei. În luptă cu un adversar feroce și fanatic, care folosește tactici ale forțelor speciale, drone și comunicații în spațiu, trupele rusești (tineri specialiști și lideri militari cu experiență) au dobândit experiență unică care nu poate fi obținută în niciun exercițiu. Din 2015, un număr semnificativ de trupe ruse au trecut prin Siria și, în realitate, au simțit tensiunea conflictului militar modern, au realizat cât de importante sunt informațiile și comunicațiile și au înțeles cum este asigurată eficacitatea diverselor forțe și echipamente. Astfel, există specialiști din ce în ce mai calificați și instrumente de încredere pentru consolidarea păcii în Rusia.

Părerea autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87

Загрузка...
Ion Cristoiu

Cristoiu: ”Căderea lui Ceaușescu parcă e copiată acum în America”

262
(reînnoit 08:24 02.06.2020)
Ion Cristoiu a explicat că nu-l mai agreează pe Donald Trump… din cauza ambasadorului Adrian Zuckerman!

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Celebrul jurnalist Ion Cristoiu a făcut o remarcă extrem de interesantă: ”În SUA, parcă e copiată căderea lui Nicolae Ceaușescu”.

Ion Cristoiu, unul dintre cei mai atenți cercetători ai evenimentelor din Decembrie 1989 din România, subliniază apropierea principală dintre așa zisele proteste din SUA – și evenimentele din Timișoara revoluționară.

În emisiunea „Subiectiv”, realizată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3, Ion Cristoiu a scos în evidență două aspecte, care pot fi considerate asemănări între cele două evenimente violente.

Primul - în America ”nu sunt proteste, sunt violențe - e haos, haosul de la Timișoara!”, spune Cristoiu. ”La Timișoara erau incidente care nu aveau legătură cu protestul  - spartul geamurilor, al vitrinelor – trebuiau să creeze imagine de haos”.

Al doilea: ”Povestea cu mersul în buncăr (a lui Trump, n.n.) îmi amintește de ceea ce s-a numit ”fuga lui Ceaușescu” – dar Ceaușescu n-a fugit, a fost evacuat – pentru că aici Trump a făcut o mare greșeală: imaginea, pentru sistemul american, este că președintele se teme!”, a spus Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu a ținut să spună că nu-l mai agreează pe Donald Trump… din cauza ambasadorului Adrian Zuckerman!

”Nu-l agreez de când credeam că trimișii lui vor fi luptători împotriva statului paralel… și s-a dovedit că sunt mai paraleli decât statul paralel!”, a declarat Ion Cristoiu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

262
Tagurile:
Donald Trump, Nicolae Ceaușescu, America, Proteste, SUA

Загрузка...
Seismograph

Acum: Cutremur neașteptat de puternic în România, resimțit și în Republica Moldova

0
(reînnoit 14:28 02.06.2020)
Acum puțin timp, Institutul Național de cercetare dezvoltare pentru fizica Pământului a transmis datele unui cutremur neașteptat de puternic

BUCUREȘTI, 2 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis acum puțin timp că un cutremur cu o magnitudine de 4.8 grade pe scara Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea.

Cutremurul a avut loc la ora 14:12:55 (ora locală a României) epicentrul fiind la adâncimea de 117km, în județul Vrancea, la granița cu Buzău, în apropierea localităților Vintileasca și Secuiu.

Cutremurul s-a simțit și în Republica Moldova la Chișinău, mai puternic decât la București.

Cutremur în România: Harta propagării undei seismice
© Photo : INCDFP
Cutremur în România: Harta propagării undei seismice

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vrancea, cutremur

Загрузка...