Bombardierul supersonic Tu-22M3

Exercițiile rusești în Marea Neagră o reacție adecvată la acțiunile NATO

742
Pe 19 mai flota navală și aeriană a Rusiei a desfășurat exerciții militare în Marea Neagră, demonstrând o tactică incredibilă de integrare sincronizată a mai multor componente.

MOSCOVA, 21 mai - Sputnik, Alexandr Hrolenko. Forțele Armate ale Rusiei controlează eficient Marea Neagră, e o garanție a stabilității în regiune și e un răspuns firesc la acțiunile SUA și aliaților lor.

Două bombardiere purtătoare de rachetă Tu-22M3 ale Forțelor Aero-Spațiale (VKS) au efectuat pe 19 mai un zboruri planificate de cinci ore deasupra apelor neutre din Marea Neagră, parcurgând peste 4500 de kilometri. Pe anumite secțiuni ale traseului navele aeriene erau însoțite de avioanele de vânătoare ale districtului militar Sud. În această perioadă avioanele țărilor NATO nu au apărut deasupra apelor neutre.

Distrugătorul Ross
© AP Photo / Robert S. Price/U.S. Navy

Piloții de cursă lungă au efectuat regulat zboruri deasupra Arcticii, Atlanticului de Nord, Oceanul Pacific, Mării Negre și Baltice – în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian. Totuși, în această zi a avut loc o pregătire militară activă în aer, pe apă și în adâncimile Mării Negre. Ar fi logic să presupunem că gruparea diversificată îndeplinea misiuni integrate conform unui plan unic, cu anumite ținte exacte.

Două fregate cu rachete ale flotei de la Marea Neagră, “Admiral Makarov” și “Admiral Essen” au efectuat pe 19 mai pe poligoanele maritime exerciții navale complexe, realizând misiuni solitare și comune. Echipajele navelor mici antinavă „Muromeț” și “Eisk” s-au antrenat în operațiunile de căutare și urmărire a submarinelor inamicului convențional și de tragere cu torpile. Rolul inamicului pentru navele antibărci l-a jucat submarinul diesel-electric “Kolpino”. În aceeași zi pe poligoanele maritime ale Flotei de la Marea Neagră se afla și cel de-al doilea submarine al proiectului 636.3 cu rachete de croazieră “Kalibr” la bordul “Rostov pe Don”.

Acest submarin este cunoscut prin faptul că a fost primul din clasa “Varșavyanka” care a efectuat o lovitură cu rachete asupra punctelor de comandă ale teroriștilor ISIS în Siria din bazinul Mării Mediterane, reușind să distrugă țintele.

Forțe și mijloace

Pe 19 mai, în Marea Neagră și în cer s-a format o grupare interesantă a aviației și flotei ruse, care demonstrează o tactică strălucitoare de aplicare în perioadă de război, care domină în fața diversității pestrițe ale forțelor navale și aeriene ale vecinilor regionali și oaspeților nechemați de peste Ocean. Să analizăm principalele aspecte.

Vladimir Putin a urmărit exercițiile flotei navale din Marea Neagră
© Video: Ruptly / Министерство обороны РФ

Spre deosebire de navele militare venite din afara spațiului Mării Negre și a avioanelor de recunoaștere (bombardiere) NATO, planul rusesc de pregătire militară include o activitate integrată și simultană a tuturor componentelor, clar și eficient. Aici nu contează atât cantitatea specialiștilor și tehnicii militare implicate, ci în planul operațional și nivelul tehnologic al implementării lui.

Purtătoarele de rachetă Tu-22M3 s-au aflat în zbor deasupra Mării Negre câteva ore, au depășit peste 4000 de kilometri, însă suprafața maritimă se întinde de la Est spre Vest pe aproximativ 1000 de kilometri (de la Nord la Est mult mai puțin). Pentru traversarea întregului bazin echipajul Tu-22M3 are nevoie de aproximativ 30 de minute, adică purtătorul de rachete a efectuat elipse în regim de patrulare militară, în pregătirile de utilizare a armelor. Această demonstrație este clară pentru toți.

Avionul supersonic, bombardier-purtător de rachetă Tu-22M3 cu rază lungă de acțiune și cu aripi cu geometrie variabilă ocupă o nișă între aviația strategică și operativ-tactică, a cărui analogii nu există în lume. Este destinat distrugerii cu ajutorul rachetelor ghidate și bombe aeriene ale țintelor terestre și maritime (asasinul portavioanelor) de la o gamă largă de altitudini, în diapazonul vitezelor de la 1000 la 2300 de kilometri pe oră, în orice condiții. Este utilizat preponderent pentru livrarea rachetelor de croazieră H-32, H-101 (sau H-102 cu focoasă nucleară) și a rachetelor hipersonice.

Modelul modernizat al Tu-22M3 are capacitatea de a ridica în aer simultan patru rachete H-47M2 “Kinjal” (încărcătura maximă a munițiilor este de 24 de tone). La începutul lunii mai de la bordul Tu-22M3 a fost testată noua rachetă hipersonică, creată pentru această versiune modernizată a purtătorului de rachetă.

Un interes reprezintă și manevrele celor mai noi fragate cu rachetă a proiectului 11356 “Admiral Makarov” și “Admiral Essen”, care sunt înarmate cu sistemele de rachetă „Kalibr” (pot utiliza și rachetele „Onix”). Aceste nave au capacitatea de a distruge ținte maritime la o distanță de până la 400 de kilometri, iar rachetele modernizate pentru trageri asupra țintelor de pe țărm ZM-14 sunt capabile să distrugă obiectivele inamicului, aflate la o distanță de până la 2500 de kilometri, adică acoperă cea mai mare parte a Mării Mediterane și în totalitate regiunea Baltică.

Dotarea armată și mijloacele de control sunt destinate contracarării navelor inamicului, respingerea atacului aerian (cu sistemele de rachetă multicanal „Știl-1”), detectarea și distrugerea submarinelor (două aparate de torpilare îngemănate de calibru 533 milimetri). De asemenea, fragatele sunt dotate cu elicoptere Ka-27 (recunoaștere aeriană). În construcția corpului este utilizată tehnologia “Stealth”, pentru sporirea camuflării și protecției navelor de loviturile cu rachetă și ale aviației. Distanța navigării este până la 4500 de kilometri, regimul autonom este de 30 de zile. Flota de la Marea Neagră dispune în prezent de trei fregate ale proiectului 11356, urmând să primească alte șase (valoarea totală a seriei este de aproximativ 80 de miliarde de ruble). Aceste nave ajung rar în propria bază, în cea mai mare parte a timpului patrulează în Marea Mediterană și Oceanul Indian.

Echipajele “Rostov pe Don” și “Kolpino” au jucat rolul inamicului convențional pentru navele implicate în exercițiilor, precum și au efectuat manevre de căutare și detectare a inamicului submarin (pe rând au efectuat operațiuni de căutare, urmărire și atac).

Submarinele de a treia generație “Rostov pe Don” și „Kolpino” reprezintă al doilea și al șaselea submarin al proiectului 636.3 “Varșaveanka” într-o serie de șase nave construite pentru flota de la Marea Neagră. Fiecare este dotată cu rachetele de croazieră de o precizie înaltă “Kalibr”, torpile de calibru 533, mine. Aceste rachete și-au confirmat în mai multe rânduri eficiența în luptă. Pentru o viteză înaltă pe care o ating, submarinele au fost supranumite “gaura neagră”.

Adâncimea de scufundare în regim de lucru este de 240 de metri (maxima este de 300 de metri). Distanța navigației submarine este de 400 de mile. Viteza navigării la suprafață – 17 noduri, viteza submarină – 20 de noduri. Regimul autonom este de 45 de zile. Echipajul este format din 52 de persoane.

Din configurațiile înarmărilor menționate anterior poate fi împletit un “nod” complicat în regiunea Mării Negre, care îi va crea probleme chiar și celui mai avansat inamic. Purtătoarele de rachetă Tu-22M3, aviația de vânătoare, navele și submarinele au acționat ca un singur organism de luptă. Aici apare o întrebare firească: care este rostul manevrelor militare din 19 mai?

Consolidarea forțată a Rusiei

Activizarea operațională a forțelor navale și aeriene ale SUA și NATO în regiunea Mării Negre necesită o reacție adecvată a Forțelor Aero-Spațiale și navale ale Rusiei. Distrugătoarele ale celei de-a 6-a flote a SUA în Marea Neagră își demonstrează periodic steagul american și rachetele de croazieră “Tomahawk”.

În Bulgaria și România este creată o infrastructură militară și rezerve de mijloace materiale, centre avansate de coordonare pentru organizarea găzduirii și desfășurării operative ale forțelor alianței. Recent, baza aeriană românească Câmpia Turzii a devenit o platformă pentru desfășurarea armelor strategice ofensive ale SUA. Anterior, purtătoarele de rachetă Tu-22M3 au fost redislocate în Crimeea drept răspuns la desfășurarea sistemelor antirachetă în România.

Potrivit informațiilor Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, statele NATO și-au sporit din anul 2016 cheltuielile militare cu 130 de miliarde de dolari, iar către 2024 intenționează să le majoreze cu alte 400 de miliarde. Potrivit comandanților militari ruși, scenariile manevrelor arată în mod clar o pregătire premeditată a alianței de un conflict militar de proporții. Moscova este nevoită să monitorizeze toate evoluțiile evenimentelor, să se asigure în cazul unei agravări a situației politico-militare, să-și consolideze armata, aviația și flota.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

742
Tagurile:
Bombardierul Tu-22M3, Exerciții militare, Rusia, Marea Neagră
Tematic
Forțelor aeropurtate în Crimeea, exerciții de amploare: Răspunsul rus la Defender Europe
Rusia și Japonia vor desfășura exerciții anti-piraterie în Golful Aden
Distrugătorul american Ross a pătruns în Marea Neagră
Ucraina și România intenționează "să opună rezistenţă” Rusiei în Marea Neagră
Vladimir Putin a urmărit exercițiile flotei navale din Marea Neagră
Radu Toma: ”UE în Est - importuri geoeconomice greşite de la Baltica la Marea Neagră”
Armata română face exerciții comune cu soldații SUA în plină pandemie
În Marea Neagră a fost descoperită nava-spital, scufundată în 1941
Vladimir Putin și Joe Biden

Summitul speranțelor americane înșelate

124
(reînnoit 19:57 17.06.2021)
Întâlnirea de la Geneva s-a încheiat în mod previzibil: Putin și Biden și-au vorbit și s-au ascultat reciproc, numind negocierile constructive și pozitive.

MOSCOVA, 17 iuni - Sputnik, Piotr Akopov. Nu au ajuns la acorduri semnificative – ambasadorii se vor întoarce, este posibil un schimb de prizonieri și au convenit să înceapă negocierile cu privire înarmare: "în viitorul apropiat, vor lansa un dialog bilateral complex privind stabilitatea strategică, care va fi energic și la obiect", constată editorialistul Piotr Akopov într-un material pentru RIA Novosti. Și asta-i tot? Da, dar parcă nimeni nici nu se aștepta la mai multe de la întâlnire. Sau totuși cineva se aștepta?

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

Există totuși persoane a căror așteptări au rămas neîmplinite – și, judecând după conferințele de presă ale celor doi președinți, este vorba anume de americani. Întrebările presei de peste ocean nu au lăsat nicio îndoială: Statele Unite mizau pe o schimbare a politicii Rusiei. Este clar că administrația de la Washington nu avea astfel de așteptări, dar acestea din urmă erau prezente în cadrul opiniei publice, mai exact în mass-media care o formează pe aceasta. Acest lucru se putea vedea clar din întrebările pe care jurnaliștii americani i le adresau lui Putin: "Dar dumneavoastră v-ați asumat responsabilitatea (pentru atacurile cibernetice, Ucraina și așa mai departe)?" Absurd?

Chiar și lui Biden care părăsea deja conferința de presă, aproape că i-au strigat în spate: "Doar ați spus că Putin își va schimba comportamentul, dar el neagă din nou totul și rămâne ferm pe poziția sa!"

Președintele a fost chiar nevoit să se întoarcă și să răspundă că, iată, voi nu mă ascultați, eu nu am promis așa ceva, eu am spus că acest lucru se poate întâmpla sub presiunea întregii lumi.

Встреча президентов России и США В. Путина и Дж. Байдена в Женеве
© Sputnik / Сергей Гунеев

De unde au apărut aceste așteptări neclare? Ele sunt o urmare a imaginii distorsionate a lumii, care domnește în capurile elitei americane, chiar dublu distorsionate. În primul rând, establishmentul crede că America continuă să dicteze regulile jocului. Iar, în al doilea rând, în timpul luptei împotriva lui Trump, el a crezut în propriile invenții (folosite ca armă în lupta împotriva președintelui nedorit) cu privire la amestecul rusesc în afacerile americane și așteaptă acum pedepsirea Rusiei și schimbarea politicii acesteia. Ce să facă acum cu asta este absolut neclar, și nu pentru Putin, ci pentru Biden.

El însuși a cerut această întâlnire – în mare parte din motive politice interne, pentru a-și demonstra diferența de Trump, capacitatea de a-i corecta "greșelile", "eșecurile" și "concesiile" acestuia (inventate, pentru că dezacordul lui Trump cu faptul că a fost persecutat ca "marionetă rusească" a fost prezentat în Statele Unite ca o indulgență față de ruși). Și parcă s-a pregătit bine pentru discuția cu "Vladul dur", și-a ascultat consilierii. Chiar și Hillary Clinton l-a lăudat:

"Modul în care totul a fost orchestrat de această dată: o strângere rapidă de mână, fără fotografii, intrarea rapidă în cameră, nicio conferință de presă comună – toate acestea sunt un semnal diplomatic, într-adevăr, puternic despre ceea ce așteptăm. Noi ne așteptăm la o conversație deschisă și directă... "Vladimir, hai să vorbim despre aceea cum vom proceda mai departe. Evident, noi am introdus sancțiuni împotriva ta și, dacă acest lucru nu te oprește, consecințele vor fi și mai grave".

Și iată Biden a spus la conferința de presă că, ca să vezi, "încrederea în Putin scade în întreaga lume", ceea ce nu este surprinzător, "dacă noi am fi făcut acțiunile pe care le face el", și în general, "Rusia nu poate dicta ceea ce se întâmplă în lume, nu poate dicta fără consecințe". Nu numai în lume – Biden i-a spus lui Putin despre ceea ce se întâmplă în Rusia! Iat-o – poziția puternică a unei superputeri puternice? Biden i-a impus lui Putin agenda sa?

Doar el a spus că i-a declarat lui Putin că nu va justifica încrederea poporului său, dacă nu va apăra drepturile omului – și, prin urmare, SUA vor pune astfel de probleme, precum cazului lui Navalnîi. Și, răspunzând la întrebarea jurnaliștilor, el a repetat a câta oară că "moartea lui Navalnîi în închisoare va avea consecințe grave", iar jurnaliștii americani l-au întrebat pe Putin foarte multe despre acest subiect. Stil ofensiv?

Dimpotrivă, ascultându-i pe consilierii săi, Biden a ales o tactică complet lipsită de sens: să vorbească cu Putin despre Navalnîi. Întrucât Rusia consideră acest lucru drept un amestec în treburile noastre interne, mirarea lui Biden arată amuzant: că adică Putin "încă mai crede că vrem să-l înlocuim". Desigur, nu Biden a fost cel care acum zece ani l-a sfătuit aproape deschis pe Putin să nu se mai întoarcă la Kremlin, iar sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt impuse cu scopul de a o descuraja, ci ca pedeapsă pentru "comportamentul incorect".

Nu numai pe Putin – pe nimeni dintre rușii sănătoși la cap nu îi poți păcăli cu așa ceva. Iar în ceea ce privește cazul lui Navalnîi, președintele a dat un răspuns exhaustiv și exact:

"Statele Unite au declarat Rusia drept dușmanul și adversarul lor, Congresul a făcut acest lucru în 2017. Legislația Statelor Unite include dispoziții conform cărora Statele Unite trebuie să mențină regulile și ordinea guvernării democratice în țara noastră și să sprijine organizațiile politice. Acest lucru există în legislația voastră americană. Acum să ne punem întrebarea: dacă Rusia este dușman, ce fel de organizații va susține America în Rusia? Eu cred că nu cele care consolidează Federația Rusă, ci cele care o descurajează – iar acesta este scopul Statelor Unite, declarat public. Deci, sunt organizații și oameni care contribuie la punerea în aplicare a politicii Statelor Unite în direcția rusească.

Cum ar trebui să reacționăm la asta? Cred că este clar: noi trebuie să reacționăm precaut".

Adică, pentru Biden a fost inutil să discute despre Navalnîi cu Putin: în calitate de instrument de presiune asupra Rusiei, acest subiect este inutil, chiar contraproductiv, dacă dorești să obții măcar o oarecare înțelegere reciprocă. Cu ajutorul acestui subiect nu vei obține nicio concesie din partea Moscovei – dar poate discuția despre Navalnîi este benefică pentru Biden din considerente politice interne?

La fel, nu – pentru că Putin trimite imediat mingea înapoi, amintind despre protestele și revoltele din Statele Unite și face acest lucru răspunzând la întrebările presei americane. Dar la voi ce s-a întâmplat cu cei care au înaintat cereri politice în timpul "asaltului Congresului" în ianuarie? Mai ales că Trump are mai mulți susținători în Statele Unite decât are Navalnîi în Rusia – ceea ce, de altfel, este o altă confirmare a faptului care dintre ei este în realitate al cui "agent de influență".

Prin urmare, prin abordarea subiectului Navalnîi, Biden nu s-a ajutat în timpul negocierilor cu Putin – dimpotrivă, el doar a înlesnit rezolvarea principalei sarcini a președintelui nostru la summit: să înțeleagă mai bine cine este Biden. Putin a văzut că se confruntă în continuare cu aceeași persoană care, în urmă cu zece ani, îi povestea despre exemplul benefic pentru Rusia pe care-l prezintă tradițiile democrației americane. Adică un om al trecutului – în toate sensurile cuvântului. Acest lucru nu înseamnă că nu are ce discuta cu el – înseamnă că percepțiile sale despre oportunitățile americane a rămas la nivelul pre-Trump.

Nu au apărut niciun fel de iluzii noi cu privire la rezultatele întâlnirii, a spus Putin: "Eu nici înainte nu aveam iluzii. Nu am nicio iluzie și nici nu pot avea". Liniile roșii reciproce nu au fost trasate la această întâlnire – dar la toate lamentările legate de imprevizibilitatea Rusiei Putin a tăiat-o scurt: "Noi ne comportăm absolut adecvat în raport cu amenințările apărute la adresa noastră". Și a adăugat: "Este necesar să convenim asupra regulilor de comportament".

Dar cum să negociezi despre asta cu cel care crede că el este singurul care are dreptul să stabilească astfel de reguli – și să dicteze voința sa altora? Îi poți explica doar politicos că nu are dreptate, continuând să stai ferm pe poziția ta și să-ți aperi interesele în toate modurile posibile. Se apropie momentul când schimbarea epocilor, care are loc chiar ochii noștri (și cu participarea noastră), îi va obliga pe foștii "proprietari de cazinouri" să accepte noul echilibru de forțe și noile reguli ale ordinii mondiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

124
Тема:
Summit Putin - Biden

Загрузка...
Etnicii maghiari purtând uniforme de epocă ridică steagul secuiesc

Ce va mai spune Iohannis? Proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc cu sprijin UDMR

259
(reînnoit 12:19 16.06.2021)
Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc va ajunge iar în dezbaterea Parlamentului României, având susținerea unui deputat UDMR, ceea ce riscă să iște un mare scandal în Coaliția de dreapta

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Uniunea Maghiară din Transilvania a anunțat că proiectul de lege al autonomiei Ținutului Secuiesc, care a fost deja respins în mai multe rânduri de Parlamentul României, va fi depus iar sub semnătura  deputatului József Kulcsár-Terza (ajuns în Parlamentul României din Partidul Civic Maghiar dar pe listele UDMR) și a deputatului UDMR Zoltán Zakariás.

Proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc, care riscă să inflameze iar spiritele, a fost dezbătut de parlamentarii Uniunii Maghiare din Transilvania la o reuniune a Grupului de lucru regional pentru autoguvernare al Forumului reprezentanţilor maghiari din bazinul carpatic în Parlamentul maghiar de la Budapesta. Așadar, proiectul are o rezonanță care depășește granițele României și se înscrie într-o politică mai largă a Ungariei de promovare a maghiarilor de peste hotare.

Un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost depus în Parlamentul României și în luna aprilie a anului trecut, iniţiativa fiind adoptată tacit de Camera Deputaţilor şi apoi respinsă de Senat, moment în care partidele politice românești s-au acuzat reciproc de pactizare cu autonomiștii maghiari.

Soarta celui prezent va fi probabil aceeași, cu diferența că UDMR este acum la guvernare, ceea ce va îndrepta acuzațiile spre toată Coaliția de dreapta.

Trebuie amintit că anul trecut chiar și președintele Klaus Iohannis s-a amestecat în discuția privind politica maghiară din Transilvania, acuzând PSD că ar vinde Ardealul în complicitate cu UDMR. Acum însă, UDMR face parte din coaliția aflată la guvernare cu binecuvântarea și sprijinul aceluiași Klaus Iohannis, ceea ce face ca noul proiect privind autonomia să fie un cartof fierbinte atât pentru majoritatea parlamentară, cât și pentru Cotroceni.

259
Tagurile:
Klaus Iohannis, UDMR, Ținutul Secuiesc, Autonomie

Загрузка...

Putin: Imaginea lui Joe Biden prezentată în presă „este departe de realitate”

0
Președintele rus Vladimir Putin a făcut referire la întâlnirea sa cu Joe Biden, spunând că este un partener cu experiență și că imaginea despre acesta prezentată în mass-media este alta decât cea din realitate.

BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik. Vladimir Putin a spus că imaginea lui Joe Biden prezentată în mass-media nu are nicio legătură cu realitatea.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

„Această imagine, a președintelui Biden, prezentată de presă, a noastră și chiar de presa americană, este departe de realitate”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu absolvenții Școlii universitare de administrație de la Moscova.

Preşedintele rus a subliniat că omologul său american este vesel și conștient de problemele majore.

„Este plin de viață. Am vorbit timp de două ore sau mai mult. Mergea la esența problemei. Din când în când, arunca o privire peste notiţele sale, cu toții facem asta”, a adăugat Putin, citat de Sputnik.

De asemenea, l-a descris pe președintele american drept un partener cu experiență.

„Joe Biden este un profesionist și trebuie să fii foarte atent să nu ratezi ceva. Nu lasă nimic să-i scape, vă asigur”, a mai spus Putin.

Geneva a găzduit pe 16 iunie primul summit între Vladimir Putin și Joe Biden de când acesta din urmă a fost inaugurat președinte. Ședința a durat 4,5 ore, incluzând pauzele.

În cadrul unui turneu european, Joe Biden l-a întâlnit pe Vladimir Putin. Acest prim interviu a oferit ocazia discutării mai multor chestiuni, de la consultări privind stabilitatea strategică la chestiunea arctică şi Ucraina.

De asemenea, s-a luat decizia revenirii ambasadorilor celor două țări la posturile lor. În plus, cei doi președinți au confirmat aderarea la principiul „toţi pierd în cazul unui război nuclear”.

Chiar dacă întâlnirea nu a dus la vreun acord revoluționar, Vladimir Putin a descris dialogul ca fiind „destul de constructiv” și chiar strângerea de mână între cei doi preşedinţi constituie un eveniment, având în vedere că relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultima perioadă.

0
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
"Un om slab". Americanii, dezamăgiți de prestația lui Biden după summit-ul cu Putin
Ce cadou i-a oferit Putin lui Biden
MAE al Austriei a dat o apreciere summitului Putin - Biden

Загрузка...