Eugen Orlando Teodorovici

Teodorovici, ieșire fulminantă, curaj maxim și față de SUA aruncă în aer scena politică!

25622
”Acești "lideri" nu au avut curajul de a sancționa abuzurile comise prin încălcarea Constituției de către președintele României, nici ingerința ambasadorului SUA în problemele interne, inclusiv de natură politică”

BUCUREȘTI, 19 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Lipsa personalităților, a liderilor, pare a fi principala problemă a României actuale – și asta o recunosc nu doar analiștii și presa, ci și din ce în ce mai mulți oameni de rând. Iar critica nu se referă la un singur partid – ci la toate.

”Șansa României este să fie condusă de LIDERI‼️”, răspunde ca un ecou Eugen Orlando Teodorovici, care pune direct problema: ”Cu siguranță România ar fi mai puternică și mai prosperă dacă cei care îi conduc destinele ar fi cu adevărat ... LIDERI!”.

Ce înseamnă ca România să fie condusă de LIDERI? Teodorovici aruncă bomba, inclusiv către propriul partid: ”În cele mai importante funcții și demnități publice, precum cea de președinte al țării, de prim-ministru și miniștri, de președinți ai celor două camere ale Parlamentului, președinți de partide parlamentare, parlamentari, șefi ai serviciilor speciale, aleși locali și multe altele” să fie propuși, aleși sau numiți ”oameni care simt, gândesc și acționează “românește”‼️”.

Întrebarea fostului președinte executiv al PSD este la fel de directă: ”Oare câți dintre cei care au depus jurământul de credință la învestirea într-o funcție publică îi înțeleg semnificația și în spirit, nu numai în formă?”.

”Oare câți dintre aceștia își mai amintesc ce au jurat, oare câți dintre ei conștientizează măcar faptul că au depus acest jurământ, în primul rând, în fața poporului român? Și au jurat pe Biblie și Constituția acestei țări‼️”, întreabă Teodorovici.

Iar după acest preambul, Teodorovici atacă direct conducerea PSD, de care tot mai mulți susținători sunt nemulțumiți. ”Am avut așteptări inclusiv de la actuala conducere a partidul al cărui membru sunt, de multe ori (de prea multe ori!), la fel ca mulți, foarte mulți alți cetățeni români, indiferent de naționalitate, culoare politică, apartenență la un grup minoritar de orice natură, care și-au pus speranțele într-o reprezentare reală în momentele dificile din partea celui mai important partid politic al prezentului istoric din România”, scrie Teodorovici.

”Acești "lideri" nu au avut curajul de a sancționa nici măcar abuzurile comise prin încălcarea Constituției de către președintele României, care erau de natură să favorizeze vădit o anumită parte a scenei politice românești”, scrie Teodorovici – după cum se vede punând în ghilimele cuvântul ”lideri”, de data asta.

Și, continuă Teodorovici , ”nici reprezentanții celorlalte partide, care au nerușinarea de se numi pe ei înșiși continuatori ai ilustrului Ion I.C. Brătianu, nu s-au înghesuit în a-și asuma curajul adoptării unor poziții, deși au fost multe momente în care vocea lor ar fi trebuit să se facă auzită”.

”Și aș da exemplu doar ingerința ambasadorului SUA în problemele interne, inclusiv de natură politică, ale statului român‼️”, punctează curajos Eugen Teodorovici.

Ori, așa ceva nu s-a mai auzit de pe vremea lui Liviu Dragnea – și atunci cu mai multă „perdea”.

În schimb, cum acționează acum liderii, inclusiv ai PSD? ”Ce să vezi? Mulți dintre “liderii” partidului meu parcă se tem, se rușinează, se ascund de noi!”, spune fostul șef al Finanțelor.

”Dincolo de “uscăturile” fiecărui partid, de lucrurile mai puțin bune făcute de unii sau de alții la un moment sau altul, ceea ce contează sunt lucrurile bune făcute pentru țară de un partid sau altul și, mai ales, este important ca fiecare să-și recunoască, să-și asume și să evite, pe viitor, greșelile trecutului‼️”, scrie Teodorovici.

Iar întrebările finanțistului vin una după alta: ”Cum, de cine și de ce să-ți fie teamă? De ce să te rușinezi sa-ți aperi și să-ți reprezinți cu cinste partidul al cărui lider vrei să fii? Cum să nu conștientizezi că luptându-te pentru partid te lupți, de fapt, și pentru țară?”.

”Pentru adevărații lideri, lupta pentru țara însemna și lupta pentru partid dar ... nu este cazul!”, trage o primă concluzie devastatoare Teodorovici.

Argumentele sale se referă la meritele indiscutabile ale PSD privind aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, care ”poartă “marca” PSD”, dar și la ”prima președinție a Consiliului Uniunii Europene asigurată ireproșabil de guvernarea social-democrată”.

”Când mediul economic din România recunoaște că a făcut cu adevărat business în această țară în baza măsurilor luate de social-democrați (este adevărat, de social-democrații cu gândire “liberală”), când ai fost singurul partid care s-a luptat și se luptă în continuare (sper!) pentru protejarea veniturilor pululației și multe, foarte multe alte lucruri bune pentru români și România, cum să nu înțelegi, să simți, să trăiești, să te lupți (cu ceilalți!), să-i aperi, să-i protejezi, să-i reprezinți pe cei care așteaptă asta de la tine?”, întreabă Teodorovici.

Și da, am așteptat, la fel ca mulți alți români, recunoaște Teodorovici, ”să văd o poziție din partea clasei politice românești”.

”Dar am văzut cum conducătorii partidului aflat acum la guvernare caută îngenuncheați să "pupe inelul" întins cu superioritate și aroganță de către cei a căror bunăvoință și susținere speră să o câștige”, spune fostul ministrul omițând – sau lăsând să se înțeleagă din text – că și PSD Ciolacu a făcut același lucru! .

Mai ales că el singur spune că la Cotroceni nu a văzut un LIDER, ci doar un președinte ”exclusiv preocupat de lupta politică internă și incapabil să ia atitudine, măcar declarativ, în fața oricăror fapte și acțiuni, interne sau externe, menite să aducă atingere în orice fel intereselor poporului român și României, un președinte gata să-și sacrifice cetățenii în favoarea promovării intereselor economice ale altui stat european‼️”.

Un mesaj extrem de curajos – pe bună dreptate ”fulminant” – care va da foc multor politicieni și care, în opinia mea, este o declarație de angajament politic, de participare la o bătălie politică a lui Eugen Orlando Teodorovici, unul dintre cei mai apreciați oameni politici actuali. Unul dintre prea puținii lideri. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25622
Tagurile:
SUA, lideri, Eugen Teodorovici
Grupul aerian de luptă rusesc de pe aeroportul Khmeimim din Siria

Pentru ce-i trebuie Rusiei extinderea bazelor militare în Siria

57
(reînnoit 11:11 02.06.2020)
Prin extinderea ariei bazelor militare din Siria, Rusia își consolidează poziția internațională și își sporește influența constructivă în zona Mediterana și în Orientul Mijlociu, consideră observatorul militar Sputnik, Alexander Hrolenko.

Analiză de Alexandr Hrolenko, expert militar

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat, pe 29 mai, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării să poarte discuții cu reprezentanții Siriei cu privire la transferul suplimentar de imobile și al unei părți a acvatoriului către bazele militare rusești. După ce a ajuns la un acord cu partea siriană, agențiile ar trebui să îl semneze în numele Federației Ruse. Aceasta nu este o decizie spontană, ci o continuare a unei strategii verificate și dezvoltarea unei tactici - în conformitate cu situația și în deplină conformitate cu dreptul internațional.

Răspunzând provocărilor vremii, Rusia trebuie să-și sporească influența politico-militară în zona Mediterana și Orientul Mijlociu și pentru zeci de ani să mențină contingentul militar în Siria. În primul rând, pentru a menține stabilitatea internațională. Astăzi, după retragerea majorității trupelor iraniene și întoarcerea acasă a forțelor libaneze Hezbollah, grupul rus rămâne singura forță străină care combate cu succes și în mod legitim organizațiile teroriste pe pământul sirian. În termeni tactici, extinderea teritorială a instalațiilor militare rusești este necesară pentru a asigura în mod fiabil perimetrul de securitate în Tartus, Khmeimim și, eventual, în altă parte a țării.

În Siria, există două mari instalații militare rusești - baza aeriană Khmeimim (un grup de aviație are sediul permanent aici) și punctul de sprijin logistic (PMTO) Tartus (un contract de arendă pentru 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii pe timp de 25 de ani, este dislocat un grup al forțelor maritime). Voi aminti cu această ocazie că la solicitarea oficială a Damascului, din septembrie 2015, în Khmeimim a fost înființat un grup aerian al forțelor aeriene ruse și a început o operațiune militară împotriva grupării teroriste SI, care este interzisă într-o serie de țări. Ulterior, în 2017, Moscova și Damascul au semnat un alt document, potrivit căruia până la 11 nave rusești (inclusiv submarine cu reactoare nucleare) pot avea bazare în Tartus și este planificat să fie extinse capacitățile de reparație ale portului.

Stabilitate regională

Desigur, Siria salută extinderea prezenței militare ruse pe teritoriul său - pe uscat și pe mare. Este atât de evident și de necontestat, încât anumite tentative ale Occidentului par a fi ridicole în încercarea de a distruge prestigiul Federației Ruse din regiune prin dezinformări despre unele neînțelegeri între Damasc și Moscova în domeniul cooperării militare și tehnico-militare.

Interacțiunea Siriei cu Rusia este calea către pace și stabilitate în toate sferele vieții, acest lucru este înțeles perfect de jucătorii regionali. Pe de altă parte, prezența în Mediterana a celei de-a 6-a flote a Marinei SUA și ocuparea anumitor zone petroliere din Siria de către trupele americane (fără nicio sancțiune a ONU sau a guvernului legitim al Republicii Arabe) este sursa multor ani de tulburări militaro-politice și amenințări la adresa securității pentru civili.

Tancul Armata
© Sputnik / Владимир Астапкович

La 1 iunie, Statul Major al Forțelor Armate Ruse a numit drept agresive zborurile de recunoaștere aeriană ale SUA în apropierea zonelor în care sunt desfășurate instalațiile militare rusești în Siria și în contradicție cu acordurile semnate cu Rusia. Cu toate acestea, americanii și alți „parteneri” și-au pierdut de ceva timp sentimentul de permisivitate și impunitate în Orientul Mijlociu și în Marea Mediterană - rare cazuri sunt ca să treacă o săptămână fără ca avioanele de luptă rusești Su-35 să nu intercepteze avioanele de cercetare din cadrul flotei a 6-a a marinei americane. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, în mai au avut loc 17 astfel de episoade. În toate cazurile, zborurile aviației rusești sunt efectuate în conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian, manevrele luptătorilor Su-35 indică doar aeronavei de recunoaștere din SUA unde trebuie să zboare.

Un episod de acest fel a ajuns cunoscut în lumea întreagă, când un submarin britanic a încercat să lovească cu rachete de croazieră pe teritoriul sirian și nu a putut face acest lucru, deoarece submarinele ruse au obligat-o să manevreze, apoi l-au scos complet din zona de poziționare.

În legătură cu problemele siriene, reprezentantul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, a declarat recent: "Sarcina mea este să fac din aceasta o mlaștină pentru ruși". Având în vedere dinamica pozitivă de patru ani a reglementării siriene cu mediere multilaterală a Federației Ruse, sarcina de a transforma zona în „mlaștină” probabil nu va fi îndeplinită în viitorul apropiat. Planurile de viitor ale Moscovei sunt foarte clare, a spus mai devreme președintele Putin: ”Suntem acolo pentru a ne proteja interesele în această regiune. Militarii vor fi acolo cât timp este în interesul nostru”. Este logic să presupunem că retragerea trupelor rusești nu este planificată pentru următorii 50 de ani, iar extinderea actuală a spațiului operațional sirian îi va permite Rusiei să răspundă mai eficient la schimbările din regiune.

Armament nou

Desigur, Siria nu este un poligon de testare a armelor rusești, dar s-a întâmplat așa că în timpul operațiunii siriene s-au putut testa modele avansate, iar întreprinderile complexului militar-industrial rus au putut ca ”fiind în linia întâi” să-și îmbunătățească rapid produsele. Această experiență este greu de supraestimat.

Pe scena operațiunilor militare din Siria, pentru prima dată au fost folosite rachete de croazieră ”Calibr”, nave de suprafață și submarine ale Marinei Ruse, folosite în mod individual și în cadrul unui grup din Mările Caspică și Mediterană.

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan
© Sputnik / Сергей Гунеев

Pentru prima dată, aviația cu rază lungă a Rusiei a utilizat împotriva teroriștilor din Siria cele mai noi rachete strategice de înaltă precizie X-101 cu o autonomie de până la 5000 de km (versiunea nucleară a rachetei (X-102) este capabilă să poarte o încărcătură de 250 de kilograme). Această demonstrație a puterii militare este un semnal clar pentru răuvoitori.

În Republica Arabă Siriană, bombardierele Su-34 s-au dovedit a fi extrem de eficiente. Au fost testate cu succes în condiții de luptă și avioane de luptă polivalentă de generația a cincea Su-57, ultimul tanc T-14 ”Armata”, sisteme radio electronice de război (EW) și multe altele.

Practica utilizării de luptă a ultimelor arme rusești în Siria trezește în mod natural interesul potențialilor cumpărători străini: rândul de cumpărători străini pentru bombardierele Su-34 devine din ce în ce mai lung, după negocierile cu Egiptul, India, China și alte țări, Moscova a primit cereri preliminare pentru achiziția T-14 ”Armata”. Poate că operațiunea siriană va fi nu numai benefică reciproc (pentru Damasc și Moscova), ci și rentabilă.

Și cel mai important câștig al Rusiei. În luptă cu un adversar feroce și fanatic, care folosește tactici ale forțelor speciale, drone și comunicații în spațiu, trupele rusești (tineri specialiști și lideri militari cu experiență) au dobândit experiență unică care nu poate fi obținută în niciun exercițiu. Din 2015, un număr semnificativ de trupe ruse au trecut prin Siria și, în realitate, au simțit tensiunea conflictului militar modern, au realizat cât de importante sunt informațiile și comunicațiile și au înțeles cum este asigurată eficacitatea diverselor forțe și echipamente. Astfel, există specialiști din ce în ce mai calificați și instrumente de încredere pentru consolidarea păcii în Rusia.

Părerea autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57

Загрузка...
Ion Cristoiu

Cristoiu: ”Căderea lui Ceaușescu parcă e copiată acum în America”

222
(reînnoit 08:24 02.06.2020)
Ion Cristoiu a explicat că nu-l mai agreează pe Donald Trump… din cauza ambasadorului Adrian Zuckerman!

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Celebrul jurnalist Ion Cristoiu a făcut o remarcă extrem de interesantă: ”În SUA, parcă e copiată căderea lui Nicolae Ceaușescu”.

Ion Cristoiu, unul dintre cei mai atenți cercetători ai evenimentelor din Decembrie 1989 din România, subliniază apropierea principală dintre așa zisele proteste din SUA – și evenimentele din Timișoara revoluționară.

În emisiunea „Subiectiv”, realizată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3, Ion Cristoiu a scos în evidență două aspecte, care pot fi considerate asemănări între cele două evenimente violente.

Primul - în America ”nu sunt proteste, sunt violențe - e haos, haosul de la Timișoara!”, spune Cristoiu. ”La Timișoara erau incidente care nu aveau legătură cu protestul  - spartul geamurilor, al vitrinelor – trebuiau să creeze imagine de haos”.

Al doilea: ”Povestea cu mersul în buncăr (a lui Trump, n.n.) îmi amintește de ceea ce s-a numit ”fuga lui Ceaușescu” – dar Ceaușescu n-a fugit, a fost evacuat – pentru că aici Trump a făcut o mare greșeală: imaginea, pentru sistemul american, este că președintele se teme!”, a spus Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu a ținut să spună că nu-l mai agreează pe Donald Trump… din cauza ambasadorului Adrian Zuckerman!

”Nu-l agreez de când credeam că trimișii lui vor fi luptători împotriva statului paralel… și s-a dovedit că sunt mai paraleli decât statul paralel!”, a declarat Ion Cristoiu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

222
Tagurile:
Donald Trump, Nicolae Ceaușescu, America, Proteste, SUA

Загрузка...
Teste

COVID-19 România: 13.526 perssoane declarate vindecate și externate

0
Până astăzi, 2 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.517 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus)

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică informează că, până astăzi, 2 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.517 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 - coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.526 au fost declarate vindecate și externate.

De asemenea, până acum, 1279 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov, Harghita, Tulcea și Buzău, au decedat.

S-au înregistrat, de ieri și până astăzi, 119 cazuri noi de îmbolnăvire.

În acest moment, la Anestezie Terapie Intensivă sunt internați 166 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.333 de persoane. Alte 90.103 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 448.813 de teste.

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...