Qatar

O nouă amenințare: Qatarul ar putea declanșa un război al gazelor

1009
Qatarul va fi nevoit să aleagă între reducerea producției de gaz lichefiat și declanșarea unui război al prețurilor. Cum va fi afectată Rusia.

MOSCOVA, 18 mai – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Prețurile mondiale la gaz au scăzut, după o iarnă caldă rezervoarele sunt pline, iar pandemia a redus și mai mult cererea. În cea mai dificilă situație se află Qatarul, principalul furnizor de gaz lichefiat. Analiștii avertizează: pentru a face față urmărilor crizei, regatul ar putea să declanșeze un război al prețurilor, exact așa cum a făcut Arabia Saudită în cazul pieței petroliere. Ce riscuri implică această situație pentru Rusia, aflați în materialul publicat de RIA Novosti.

O alegere complicată

De la începutul anului prețurile s-au micșorat de două ori: în Europa și SUA gazul se vinde cu cele mai mici prețuri din 1999.

“Piața gazelor nu poate absorbi în același timp excesul de oferte și o vreme caldă”, avertiza în ianuarie fondatorul fondului de hedging de gaz din New York “Statar Capital”, Ron Ozer.

Pandemia a aplicat o lovitură și cererii, punând Qatarul într-o situație complicată.

Regatul suferă pierderi enorme și în curând va fi pus în fața unei alegeri complicate: să-și reducă producția sau să declanșeze un război al prețurilor, propunând consumatorilor reduceri mari. În caz contrar, din cauza unor prețuri înalte pentru combustibilul său, Qatarul riscă să-și piardă cota de pe piață, cedând locul de frunte Australiei.

“Presat de o cerere slabă și cheltuieli mari pentru depozitare, cel mai mare exportator din lume de gaz lichefiat s-ar putea aventura în curând într-o luptă pentru piață”, avertizează Bloomberg.

În luna februarie Doha și-a redirecționat fluxul de gaz lichefiat din Asia cuprinsă de epidemie spre Europa. Nu i-a ajutat. Pandemia a ajuns și în Lumea Veche, unde au scăzut brusc achizițiile de resurse energetice.

Una din variante pentru Qatar este reducerea producției, însă acest lucru presupune eșuarea multor planuri ambițioase. În ianuarie a anului trecut regatul anunțase despre părăsirea OPEC – anume pentru a se concentra pe sectorul gazului lichefiat. Se planifica sporirea livrărilor de la 77 la 110 milioane de tone pe an în 2024, iar către 2027 – până la 126 milioane de tone.

Ministrul Energeticii, Saad al-Kaabi, declarase atunci că țara dispune de toate resursele necesare pentru realizarea acestui scop. În special, noii implicarea a noilor investitori în exploatarea rezervelor din preajma orașului Ras Laffan. În afară de aceasta, către anul 2024 Qatar intenționează să lanseze patru linii noi de producție a gazului lichefiat.

“Reducerea exportului lipsește bugetul de stat de venituri și Australia, într-adevăr, este capabilă să strâmtoreze Qatarul”, afirmă Bloomberg.

Totuși, analiștii nu exclude faptul că regatul, în cele din urmă, va fi nevoit să-și reducă apetitul. “Deficitul transportatorilor de gaz, care a provocat o creștere a tarifelor pentru transportarea mărfurilor se resimte din anul 2018. Acum Qatar s-ar putea confrunta cu deficitul lor. În această situație diminuarea prețurilor de către Qatar la gazul lichefiat va avea drept consecințe o scumpire, pentru că acestea includ și cheltuielile pentru arendarea navelor”, menționează expertul independent Alexei Hazanov.

În cazul în care Qatar va declanșa un război al prețurilor, cotațiile ar putea coborî sub zero, așa cum s-a întâmplat în cazul petrolului în aprilie. Însă marea neplăcere constă în faptul că producția va deveni una nerentabilă chiar și în condițiile unor costuri scăzute de producție.

Cine va avea de pierdut

Experții subliniază: tentativa Qatarului de a recurge la o micșorare fără precedent al prețurilor pentru gazul lichefiat va influența negativ piața globală, care și așa este supraîncărcată. Totuși, Rusia va avea de suferit mai puțin decât ceilalți.

“Rolul gazului lichefiat în structura exporturilor rusești este mică. În ceea ce privește gazul natural din conducte, acesta este livrat în baza unor contracte pe termen lung și în cazul renunțării acestora există niște penalități foarte mari. Iată de ce este prea devreme să vorbim despre o catastrofă pentru bugetul rus, care se formează preponderent din venituri obținute de pe urma vânzării hidrocarburilor”, consideră Hazanov.

Economistul a specificat că Qatar ar fi în stare să diminueze veniturile Rusiei din exportul gazului dacă ar construi o conductă de gaz din regat în Turcia și l-ar uni acolo cu proiectul Nabucco, așa cum se intenționa în primul deceniu al secolului XXI. Însă realizarea proiectului a fost împiedicată de divergențele dintre Qatar și Arabia Saudită, precum și de războiul civil din Siria. Inclusiv Nabucco a eșuat, cedându-și locul gazoductului “Turkish Stream”.

Primii care vor avea de suferit de pe urma acțiunilor Qatarului vor fi americanii care în ultimii ani au promovat activ gazul lichefiat în țările europene. Această strategie a ajuns într-un impas: consumatorii europenii renunță la combustibilul de peste ocean pentru că le convine mai mult să cumpere gazul natural din Rusia.

1009
Tagurile:
Gaz lichefiat, Qatar
Tematic
Petrol, gaze, economie globală: O situație foarte volatilă
Victoria Gazpromului: Companiile europene renunță la gazul lichefiat din SUA
Un angajat al Gazprom este infectat cu COVID-19
Surpriză: Criza gazelor urmează crizei petrolului - Ce va fi de acum înainte
ANRE anunță ce se întâmplă cu reviziile tehnice la gaze în perioada de izolare
Europenii renunță masiv la gazul lichefiat american
Avocatul Gheorghe Piperea

Piperea: ”Europa se rupe, odată cu extincția UE dispar tehnocrații și vătafii politici”

773
”Nebunia pandemică” a dus la divergențe majore în UE -  iar odată cu extincția UE, ”or să dispară și tehnocrații, birocrații revolving door și vătafii politici”

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. Cunoscutul avocat Gheorghe Piperea pleacă de la o realitate – situația și divergențele create de ”nebunia pandemică”, care a ”anihilat deja rațiunea, spiritul de auto-conservare și simțul etic” al liderilor UE, pe care îi numește ”vătafii europeni ai Big Tech, Pharma și Finance”.

Contextul este cel în care ”pașaportul” de vaccinare sau ”de înțepare”, cum îl numește avocatul, va deveni obligatoriu din vară, ”chit că nu se știe dacă vor fi de acord să se înțepe până atunci cel puțin 70% din populația de 450 de milioane de europeni” – dintre care, în acest moment, ”după 3 luni de la debutul experimentului Pfizer/BionTech-Moderna- AstraZeneca, s-au înțepat doar 10%”.

Și, mai ales, rațiunea liderilor pare anihilată pentru că ”nu se știe dacă înțeparea asigură oprirea transmiterii infecției” și nici dacă ”înțeparea este eficientă contra multiplelor tulpini sau mutații care au apărut” – iar ”pe piață sunt cca 400 de milioane de doze false de ser magic, care era la doi pași de a fi cumpărate de Comisia Europeană”, după cum anunță o mare agenție de presă americană.

”Se pare că “liderii” europeni beau, de mai mult de un an, vin conservat în vase cu plumb și s-au procopsit cu saturnism”, scrie Piperea, punctând „Nero a dat foc Romei tot din saturnism. A dat vina, ulterior, pe creștini, ne-înțepații acelei vremi”.

Piperea constată că, în lipsa unui acord pentru un pașaport european, ”câteva țări care fac bani din turism (Austria, Grecia, Bulgaria, Spania, Ungaria) își vor face propriile pașapoarte, valabile eventual în țările conclavului”.

Asta înseamnă, ”pur și simplu, fracturarea Europei”, atrage atenția profesorul Piperea. ”Acordul Schengen și rule of law, precum și ipocritul MCV sau fantomaticul Parchet European, se duc în bălării”.

”Sunt fan, pe bune, sunt sătul de astfel de ipocrizii!”, mărturisește Piperea. ”Pe de altă parte, mă amuz - cred că trebuie să fii prost sau iresponsabil ca să poți crede că îți poți revigora turismul cu acea fracțiune de europeni care vor fi de acord să se înțepe, restul fiind ținuți legați de glie sau în țarc”.

Dar, cel mai important, avocatul consideră că, dacă se va introduce peste tot ”minunatul pașaport”, atunci ”Europa se va rupe în două și se va înscrie pe panta fatală a extincției ca proiect, căci restricțiile de mișcare și libertate aplicate celor care vor refuza statutul de fachir al seringilor vor crea un fel gheto al populației “altfel”, paria, marginalizați sau excluși din minunata lume nouă a înțepaților, liberi ca pasărea coliviilor”.

”Și, odată cu extincția UE, or să dispară și tehnocrații, birocrații revolving door și vătafii politici”, conchide Piperea, repetând – ”Sunt fan, pe bune!”.
773
Tagurile:
UE, Europa, Gheorghe Piperea

Загрузка...
Nicușor Dan și Ludovic Orban

Capitala, blocată de combinațiile dezvoltatorilor imobiliari Orban, implicat

222
(reînnoit 13:37 26.02.2021)
Se decide împărțeala la Capitală, teritoriul celor mai mari lupte de interese – dezvoltatori imobiliari internaționali și clanuri interlope se impun prin intermediul unor politicieni

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. La această oră, Consiliul General al Municipiului Bucureşti se întrunește în (ora 11,00), pe ordinea de zi figurând și proiectul privind suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6.

De asemenea se va discuta realizarea unui audit la nivelul aparatului de specialitate şi al entităţilor din subordinea primarului general.

Problema lui Nicușor Dan este că liberalii, principalii să-i susținători, s-au ”sucit” la 180 de grade în cazul suspendării PUZ-urilor. Mai mult, în privința multor proiecte PNL și USR se află pe poziții divergente.

Concret, consilierii generali PNL nu îl mai susțin pe Nicușor Dan și suspendarea PUZ-urilor pentru doi ani de zile, ci vor suspendarea… pentru doar 3 luni!

De asta? Răspunsul e simplu – interesele marilor dezvoltatori imobiliari, dar și al unor grupuri de presiune, dintre unele care au finanțat campania lui Nicușor Dan.

O spune clar însuși Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier al președintelui Traian Băsescu. Adică al celui care știe TOATE combinațiile pe bani greu de la Capitală!

Sebastian Lăzăroiu o spune… pe bucăți:  ”Nicușor a ținut tot timpul (direct sau prin interpuși) să sublinieze contribuția financiară a liberalilor în campanie, în contrast cu zgârcenia și dezinteresul useriștilor (care, pe cifre, au adus mai multe voturi). Well, here comes the bill...”.

Ulterior, Lăzăroiu vine cu moneda grea – Ludovic Orban!

”O știre grea pentru ziua de ieri: Orban și-a scăpat ochelarii pe jos și i-a ridicat un dezvoltator imobiliar”, scrie Lăzăroiu.

Ceea ce nu ar fi o noutate! Să nu uităm că Orban, ca ministru, a intrat în combinații cu unul dintre cei mai controversați constructori, Nelu Iordache, fapt care i-a adus pe cap o mare anchetă penală, finalizată suspect de curat.

Interesant este și că omul lui Traian Băsescu îl scoate în evidență pe Ludovic Orban, fost viceprimar al Capitalei.

Interesele imobiliare de la Capitală sunt uriașe, reprezintă una dintre marile mize ale bătăliei pentru primărie – și în ea sunt implicate de la multinaționale, la clanuri interlope și chiar rețele mafiote internaționale. Imobiliarele au fost, dintotdeauna, locul de investit – alias ”spălat bani” – al marilor grupări infracționale.

222
Tagurile:
Ludovic Orban, București

Загрузка...
Berlin

Vreme neobişnuită în Germania - oscilație termică de peste 40 de grade

0
În această lună germanii s-au confruntat cu temperaturi neobişnuit de scăzute, cu ninsori abundente şi ger aprig. Însă această vreme de iarnă grea a fost urmată, la doar câteva zile distanţă, de o vreme specifică mai curând unei primăveri călduroase.

BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik. În Germania a fost înregistrată cea mai mare oscilaţie săptămânală de temperatură de la începutul măsurătorilor meteorologice, potrivit DPA. Astfel, de la o vreme de iarnă cu ninsori abundente, ger năprasnic şi temperaturi neobişnuit de scăzute, care au dat peste cap viaţa locuitorilor, a avut loc, în doar câteva zile, o trecere la o vreme specifică mai curând unei primăveri călduroase.

Potrivit specialiştilor de la Serviciul German de Meteorologie (DWD), e prima dată în epoca modernă când Germania trece printr-o alternanţă termică atât de mare precum cea care a fost înregistrată la staţia meteorologică din Gottingen, oraş din centrul ţării.

Astfel, pe 14 februarie, a fost înregistrată la această staţie o temperatură de -23,8 grade Celsius, iar după doar şapte zile, pe 21 februarie, meteorologii germani au înregistrat o temperatură de +18,1 grade, ceea ce înseamnă o diferenţă termică de 41,9 grade, potrivit sursei citate de ziarulromanesc.de

Un precedent record a fost înregistrat în mai 1880, în perioada primelor zile ale măsurătorilor meteorologice. Purtătorul de cuvânt al DWD a dezvăluit că atunci a fost măsurată o creştere cu 41 de grade a temperaturii exterioare, într-un interval de doar şapte zile.

Mai mult, în nordul Germaniei au fost atinse luni alte două recorduri de temperaturi ridicate în anotimpul de iarnă. Astfel, în oraşul Quickborn temperaturile au ajuns la 18,9 grade, depăsind recordul precedent de 17,8 grade, stabilit în urmă cu doi ani.

Al doilea record de temperatură în anotimpul de iarnă a fost atins luni în Hambug, la staţia meteorologică Neuwiedenthal: +21,1 grade Celsius. Precedentul record raportat la aceeaşi staţie, de 18,1 grade Celsius, a fost stabilit în urmă cu un an.

0
Tagurile:
Vreme, Berlin, Germania
Тема:
Prognoza meteo
Tematic
Încremeniți în gheață: anomalii meteo în diverse țări
Prognoza meteo până la finalul lunii: când scăpăm de frig
Prognoza meteo: Cum va fi vremea la începutul lui martie
Fenomen meteo rar în Germania în zilele următoare: ce se va întâmpla cu cerul

Загрузка...