Heiko Maas

De ce Germania s-a pronunțat împotriva revizionismului est-european

1390
(reînnoit 08:10 09.05.2020)
Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a criticat tentativele statelor din Estul Europei de a rescrie istoria celui De-Al Doilea Mondial. Ce se ascunde în spatele acestei schimbări de atitudine?

Ghevorg Mirzaean, docent al departamentului de politologie a Universității de Finanțe a Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, și-a criticat în linii dure colegii din Estul Europei care rescriu istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Totuși, gestul a fost făcut nu din cauza dragostei pentru istorie sau pentru Rusia – Berlinul are temeri că a cultivat niște eurosceptici agresivi.

Așa să ne ajute Berlinul

În ajunul aniversării a 75-a de la Victoria asupra celui mai mare rău din istoria civilizației s-au activizat diverși revizioniști est-europeni. Acei care nu vor să recunoască responsabilitatea propriilor elite în declanșarea războiului sau care se consideră urmași ideologici ai naziștilor înfrânți și își propun să rescrie istoria.

Activiștii din Polonia (țară ai cărei cârdășie cu Hitler și a cărei rusofobie a devenit unul din motivele dezlănțuirii războiului) afirmă că URSS nu este o victimă, ci un inițiator al celui de-al Doilea Război Mondial. Intelectualii din Țările Baltice se plâng că statele lor au fost ocupate de diabolica Uniune Sovietică. Și împreuncă cu naționaliștii ucraineni îi glorifică pe aliații lui Hitler – batalioanele punitive SS, care ardeau satale cu tot cu oameni.

Urmașii învingătorilor (inclusiv din acele state unde revizionismul antisovietic și glorificarea naziștilor a devenit o ideologie oficială) privesc spre toată această nebunie cu o indignare și, într-o anumită măsură, cu o conștientizare a unei neputințe în privința convingerii și sancționării acestor activiști.

Însă ajutorul a venit de acolo de unde nici nu s-au așteptat – chiar din Germania. Ministrul Afacerilor Externe, Heiko Maas, a scris (în cooperare cu faimosul istoric german Andreas Wirsching) un articol în ziarul „Der Spiegel”, dedicat atitudinii țării lui față de trecutul nazist. Pe lângă exprimarea unor regrete tradiționale ale conducerii Germaniei pentru crimele comise de naziști, Heiko Maas a comentat și tentativele partenerilor est-europeni de a revizui istoria.

“Tentativele de a rescrie istoria într-un mod atât de rușinos, așa cum a avut loc în ultimele câteva luni, necesită din partea noastră niște explicații – care, de altfel, sunt de prisos, din cauza faptelor istorice invariabile. Germania a declanșat de una singură cel de-al Doilea Război Mondial prin invadarea Poloniei. Doar Germania este responsabilă pentru Holocaust. Oricine ar provoca îndoieli în această privină, încercând să-i desemneze pe alții pentru rolul de criminal, este nedrept față de victime, exploatează istoria și divizează Europa”, a declarat clar Maas. – “Trecutul german arată pericolul revizionismului, care substituie gândirea rațională cu niște mituri naționale”.

Ministrul a îndemnat să se renunțe la orice răsturnare a istoriei, precum și să fie prevenite “orice tentative de a transforma victimele în criminali și victimele invaziilor în agresori” .

Dieta a fost una greșită?

De ce este legat acest acces de sinceritate, îndeosebi, după ce mulți deputați germani au votat disciplinat pentru rezoluția Parlamentului European prin care vina pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial este pusă în același timp pe seama Germaniei și URSS? Parțial articolul reflecă viziunea personală a lui Maas – o persoană cu viziuni de stânga, socialist și catolic. În același timp, prin tezele sale ministrul subliniază interesele naționale ale Germaniei, în care nu se regăsește revizionismul est-european și tot ce reiese din acesta.

Pentru Germania, condamnarea trecutului nazist reprezintă nu doar o autobiciuire, dar și una din temeliile concepției Uniunii Europene.

“Susținerea noastră pentru ideea unei Europe puternice și unite, a drepturilor omului drept formă universală a demnității umane, bazate pe regulile cooperării internaționale și renunțarea la oricare “direcție deosebită” – toate acestea alimentează conștientizarea crimelor abominabile ale Germaniei în secolul XX, exprimată monstruos prin Holocaust”, se spune în articolul lui Maas. Fără această critică Berlinului îi va fi greu să conducă proiect paneuropean.

“Desigur, Maas este interesat ca partenerii Germaniei din toată lumea să nu fie tentați să creadă în existența unei amenințări a celui de-al IV Reich, chiar și unul pe o bază economică”, spune cercetătorul Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei de Științe din Rusia Dmitri Ofițerov-Belski.

Până mai ieri, nimic nu a împiedicat Berlinul să privească pasiv la ascensiunea revizionismului în statele est-europene și chiar să susțină aceste tendințe – în Germania (precum și în tot Occidentul) mizau pe o cultivare a unor “mici crocodili” de dragul presiunilor asupra Moscovei, care ar combate influența rusească.

Acest plan a funcționat – Țările Baltice au devenit o fortăreață antirusească de încredere, sacralizarea diviziei SS “Galicina” și a banderoviștilor a îndepărtat Kievul de Moscova, iar scandalurile istorice cu Rusia, care sunt provocate periodic în Polonia și alte state din Estul Europei (chiar și în Cehia), reprezintă o piedică serioasă pentru normalizarea relațiilor cu vecinul din Est. Totuși, problema constă în faptul că în baza revizionismului est-european a fost cultivat un naționalism est-european, iar acesta amenință nu doar Rusia. Acest fenomen contravine chiar esenței integrării europene și (cum ar fi în cazul Poloniei) are un accent vădit antigerman.

Polonezii, desigur, ar accepta cu mare bucurie orice ajutor moral sau material din partea Berlinului pentru a contracara Moscova, însă față de nemți au pretenții deloc mai mici decât față de ruși.

Ascensiunea naționalismelor poloneze, ungare și altor amenință existența Uniunii Europene, întemeiat tocmai pe un antinationalism pe concepția națiunii civice. Actualele crize din Europa (Brexit, egoismul național în perioada pandemiei) doar accentuează un pericol că naționalismul educat în baza revizionismului ar putea deveni un cal troian, care va readuce Europa în epoca unei divizări interne. Înflorirea acestuia va împărți UE pe țări care vor conflictualiza din nou una cu alta – inclusiv în problemele teritoriale (e o altă moștenire a revizionismului – nu toți sunt mulțumiți de frontierele fixate după cel de-al Doilea Război Mondial).

Iată de ce, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei consideră că este timpul să pună capă războiului istoric dintre Europa de Est și Rusia – până aceste războaie nu s-au mutat din trecut în viitor și nu s-au declanșat împotriva Estului, ci împotriva Vestului.

1390
Tagurile:
URSS, Germania, ministrul afacerilor externe, Heiko Maas
Тема:
Cel de-al Doilea Război Mondial. Marea Victorie din 9 mai (61)
Tematic
Presa occidentală, despre rolul URSS în război. Diferența dintre ieri și azi
Stalingrad: Mărturii din Moldova despre lupta care a schimbat cursul războiului mondial
Bill Gates și „războiul împotriva cash-ului”, amenințare la adresa libertății - economist
Chipurile războiului - imagini excepționale din perioada celui De-Al Doilea Război Mondial
Traian Băsescu

Băsescu intră puternic în joc: calcă în picioare Guvernul PNL și… o atacă pe Olguța!

52
Fostul președinte acuză pe toată lumea de ”furt” - Traian Băsescu își urmează planul, declanșând dezbateri aprige, scandaluri și controverse

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Printr-un articol incendiar postat acum puțin timp, Traian Băsescu arată cum se face… opoziție! Fost președinte distruge pur și simplu guvernul PNL pe tema pensiilor, dar lovește și în PSD cu putere pe același subiect.

”Pensionarii batjocoriţi  şi înşelaţi!” se intitulează textul lui Băsescu, care scrie că ”Fiecare pensionar este furat de  guvernul PNL şi fostul guvern PSD care v-a păcălit cu legea Olguţei, în medie cu 904 RON în anul 2020”.

Fostul președinte consideră totuși că ”liberalii încă mai au scuza crizei, dar Olguţa şi Dragnea au planificat furtul înainte de declanşarea crizei”.

Dar, datele sunt din 2020, din perioada guvernului Orban: ”Total bani furaţi din buzunarele celor 5,16 milioane pensionari  în anul 2020 – 4.664.640.000 RON sau 965.763.975 EURO”

”De patru ani atenţionez că pensionarii sunt furaţi ca-n codru prin neaplicarea indexării la 1 ianuarie a fiecărui an aşa cum cere Legea 263 din 2010”, scrie Băsescu, arătând că ”din păcate liderii aleşi sau autointitulaţi ai pensionarilor au prins gustul statului la televizor unde fără ruşine nu mai prididesc să lingă orice excroc (!) de politician care îi bagă în seamă”.

Traina Băsescu acuză că pentru ”plăcerea  de a linge la politicieni  şi de a se da în stambă la tv-uri” reprezentanţii pensionarilor își înşeală ”fără scrupule camarazii pensionari”.

Iată și patru ”concluzii” ale lui Băsescu, raportate la pensia medie din 2019, care a fost 1292 RON/lună:

1. ”Dacă la 1 ianuarie se aplica indexarea cu inflaţia cumulată cu 50 la sută din creşterea salariului mediu brut, ar fi trebuit aplicată o creştere de 136  RON/lună - ceea ce la nivelul a 12 luni ar fi însemnat 1.632  RON/an la nivelul pensiei medii”.

2. ”Prin creşterea valorii punctului de pensie cu 14 la sută începând cu 1 sepembrie  va fi o crestere de 181 RON/lună însemnând o creştere cumulate în anul 2020 de 724 RON/lună”.

3. ”Banii furaţi de guvern fiecărui pensionar anul acesta în lipsa aplicării indexării la 1 ianuarie la schimb cu creştere punctului de pensie cu 14 la sută : 1632 RON – 724 RON  egal  908 RON”

4. ”Dacă de la 1 ianuarie se aplica indexarea, creşterea cu 136  RON a pensiei medii, ar fi însemnat procentual o creştere cu 10,5% a pensiei medii.

”Acum pricepeţi dragi pensionari cât v-a înşelat Olguţa cu promisiunea de 40 % de la 1 septembrie 2020, când de fapt voi aveaţi dreptul conform Legii 263 din 2010 la o indexare de 10,5 la sută de la 1 ianuarie 2020?”

Desigur, e de așteptat o reacție a Olguței Vasilescu. Și, la fel de sigur, Traian Băsescu își urmează planul, declanșând dezbateri aprige, scandaluri și controverse. Adică mediul său… de succes!

Conștiincios, Băsescu prezintă și sursa datelor utilizate în analiză din sursă INS şi Guvern:

- salariul mediu brut în anul 2019                                   – 5163 RON;

- salariul mediu brut în anul 2018                                   – 4162 RON;

- inflaţie în anul 2019                                                     - 3,8 %;

- pensia medie în anul 2019                                           -  1292 RON;

- valoare punct pensie până la 1 septembrie 2020            - 1265 RON;

- valoare punct pensie începând cu 01.septembrie 2020 -1400 RON

- jumătate din creşterea salariului mediu brut în 2019     - 6,7%

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
Traian Băsescu

Загрузка...
Adrian Năstase

Adrian Năstase în vileag DE CE se grăbesc PNL și Iohannis ce problemă mare au

122
Fostul premier punctează exact motivul din spatele grabei cu care PNL și Iohannis vor să organizeze alegerile parlamentare

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, acum puțin timp, la declarația lui Ludovic Orban a declarat, că România va avea un deficit bugetar „între cele mai mici la nivel european chiar dacă acesta va ajunge la 8,5-8,6% în urma rectificării bugetare”.

”Evident că va creşte deficitul bugetar, probabil va fi în jur de 8,5-8,6% - în schimb, vă recomand să urmăriți evoluţia deficitelor bugetare în toate ţările europene şi să vedeţi că vom avea un deficit bugetar dintre cele mai mici la nivel european”, a declarat ieri, la Craiova, Ludovic Orban.

Adrian Năstase consideră că acest deficit mare și măsurile care vor urma sunt motivele pentru care PNL se grăbește cu alegerile.

”Vă aduceți aminte, am prevăzut că deficitul bugetar de anul acesta va ajunge la 9%”, scrie Năstase pe blogul personal. ”Guvernul Iohannis/Orban a anunțat ieri că, după rectificare, deficitul pe 2020 va ajunge la 8,6%”.

Adrian Năstase punctează: ”Și înțelegeți acum de ce alegerile trebuie sa aibă loc pană la sfârșitul anului?”

”Este clar că bugetul anului viitor, ce va fi adoptat după alegerile parlamentare, în sesiunea parlamentului din ianuarie/februarie, va fi construit pe o politică de austeritate, prin aplicarea constrângerilor de revenire la deficitul de 3%, conform Planului de stabilitate al Uniunii Europene”, arată clar Adrian Năstase.

Ori, conchide fostul premier, ”Cu un astfel de buget, alegeri amânate în anul viitor ar fi o catastrofă pentru Iohannis și PNL”.

Desigur, este vorba de alegerile parlamentare, iar procentele din sondaje nu garantează o posibilă viitoare majoritate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
Klaus Iohannis, PNL

Загрузка...
 Последние образцы на Covid-19

Coronavirus în România,14 august: 68.046 (+1415) de persoane infectate, 2.904 (+44) decese

0
(reînnoit 13:21 14.08.2020)
Grupul de Comunicare Strategică informează că pe teritoriul României, au fost confirmate până astăzi 68.046 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

BUCUREȘTI, 14 aug - Sputnik. Potrivit buletinului GCS de astăzi, 31.920 pacienți au fost declarați vindecați și 7.497 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 2.904 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, mai arată buletinul oficial, în intervalul 13.08.2020 (10:00) – 14.08.2020 (10:00) fiind înregistrate 44 de decese, dintre care 29 bărbați și 15 femei.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 13 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 8 decese la categoria de peste 80 de ani.

43 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, se mai arată în buletinul GCS.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.431, iar dintre acestea, 473 sunt internate la ATI. 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.478.056 de teste, arată GCS, iar dintre acestea 22.914 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.439 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.475 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 4.873 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 14 august.

Pe teritoriul României, 8.799 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.179 de persoane se află în izolare instituționalizată, 24.859 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 77 de persoane.

Tot în ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au aplicat 1059 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 336.975 de lei și au fost constatate 5 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Decese, România, COVID-19
Tematic
Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19
Medic de la ATI, adevărul despre spitalele COVID
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, recomandat pentru persoanele între 18 şi 60 de ani

Загрузка...