Aushwitz

Presa occidentală, despre rolul URSS în război. Diferența dintre ieri și azi

522
(reînnoit 17:40 06.05.2020)
Presa occidentală europeană și americană ridica în slăvi Armata Roșie și eroismul ostașului sovietic în 1945, însă în câteva decenii optica acelorași publicații s-a schimbat treptat.

MOSCOVA, 5 mai – Sputnik, Viktor Marahovski. AIP Rossiya Segodnya a răspuns astăzi la întrebarea când anume Rusia a comis cele mai mari crime de război împotriva popoarelor din Europa.

La prima vedere, întrebarea în sine este una bizară. Aparent totul e clar: ultimul război european a avut loc între 1939-1945, se pare că anume atunci URSS a și comis toate relele posibile, de care suntem acuzați cu insistență.

Însă nu e chiar așa.

Dacă am deveni pisălogi și am reciti mențiunile despre Rusia în principalele instituții de presă din mai 1945, atunci vom descoperi că nu există nicio trimitere la vreo vină a Uniunii Sovietice în fața civilizației. Dimpotrivă – acolo domină stima totală, recunoștința și admirația față de Armata Roșie și ostașul rus.

Specialiștii de la AIP au studiat în detaliu toate materialele din mai 1945 în cele mai importante publicații din Occident – The Times (Marea Britanie), Le Monde (Franța) și The New York Times (SUA), apoi articolele dedicate rolului URSS în război, publicate în aceleași ziare în ultimele 20 de ani.

E o diferență incredibilă.

Privind peste ziarele din 1945, observăm:

Le Monde: “Aportul marelui aliat rus este enorm: anume partea rusă în decurs de trei ani a rezistat tuturor presiunilor din partea Wehrmacht-ului”.
Скриншот Le Monde
Captura ziarului Le Monde

Pe 9 mai, Times, Winston Churchill: “Mâine vom aduce un omagiu deosebit camarazilor noștri ruși, a căror măiestrie pe câmpul de luptă a devenit cea mai importantă contribuție la victoria comună, (...) în această zi popoarele din Vest își vor exprima, cu mândrie, recunoștința aliatului invincibil, Rusia, care, jertfind viețile și suferind distrugeri materiale, și-a asumat cea mai grea povară a tuturor Națiunilor Unite”.

Скриншот The Times
Captură ziarul The Times

Chiar și așa:

Pe 10 mai, NYT: “Politica sovietică în Reich (adică pe teritoriile ocupate ale Germaniei în raport cu populația civilă n.r.) este apreciată ca una liberală”.
Скриншот The New York Times
Captură New York Times

Oricât ar părea de paradoxal, marele crime de război le-am comis chiar în ultimii ani.

Nu, desigur, totul a decurs acumulativ în decursul deceniilor. După discursul lui Churchill la Fulton (Sinews of Peace), care a convertit marele aliat rus într-un nor sumbru, care se extinde spre Europa, Uniunea Sovietică nu mai putea rămâne în universul occidental cu o imagine a unui participant deplin la coaliția forțelor luminii împotriva beznei fasciste.

Însă misiunea transformării Armatei Roșii din eroi-eliberatori, care a rupt coloana vertebrală a nazismului, într-o armată de violatori și cotropitori era imposibilă dintr-un motiv simplu: toți contemporanii au fost timp de cinci ani martori ai războiului, participanți la război, care au avut de suferit de pe urma războiului. Francezii anilor 40, 60 și chiar ai anilor 80 erau în mare majoritate cei care își mai aduceau aminte de ocupația germană.

Englezii anilor 70 și 80 erau acei englezi care într-o tăcere încordată ascultau ani de-a rândul radioul și se ascundeau de bombardamentele germane și atacurile cu rachete. Chiar și în bastionul anticomunistului – SUA, principalii rusofobi erau colaboraționiștii hitleriști, care au fugit la o margine de lume, iar alături de ei locuiau sute de mii sau chiar milioane de evrei, fugiți de nazism, pentru care demonizarea ostașului sovietic, ce luase cu asalt Auschwitz-ul, era o adevărată blasfemie.

Iată de ce erau nevoiți zeci de ani să tolereze în analele mondiale un “erou incomod”, mutând treptat accentele cu câte jumătate de grade.

Fiecare reinterpretare a războiului, transformarea noilor personaje de pe primul planul tabloului războiului, ștergerea sau trecerea pe ultimul plan a unor scene și evenimente secundare, a avut loc în contextul unor evenimente actuale.

În anii 80, când Polonia socialistă a devenit o arenă a luptei dintre sisteme (polonezii cer democrație, polonezii protestează împotriva represiunilor, electricianul din Gdansk Lech Wałęsa primește premiul Nobel pentru pace), din ultimele rânduri ale tabloului războiului a fost scos pe prim plan pactul Ribbentrop-Molotov și Katyn. Totodată, Polonia a fost declarată “prima victimă a Germaniei”, fapt care, i-a surprins pe cehi și slovaci, țările cărora, de rând cu Polonia și Ungaria, au fost rupte în bucăți de Germania.

În anii 90, când se unifica Germania și se insista pe retragerea de pe teritoriul ei a trupelor sovietice, dintr-o minte preocupată de această conjunctură a răsărit cifra magică – “două milioane de femei germane violate”.

Aceasta nu era susținută de nimic (și nici astăzi nu este), în afară de niște calcule sălbatice, care au venit la țanc, însă de atunci aceste calcule au devenit o apreciere de bază, au fost turnate în celuloid și sunt introduse în sute de cărți și mii de articole.

La sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000, în timpul absorbirii fostelor republici sovietice Baltice de către NATO și UE și oprimarea localnicilor vorbitori de limbă rusă, prin presa occidentală a început să se plimbe narațiunea despre înrobirea țărilor Baltice.

Spre cea de-a doua jumătate a anilor 2010, după lovitura de stat din Ucraina și revenirea Crimeei în componența Rusiei, a apărut un fundal perfect pentru ștergerea definitivă a chipului eroului incomod, a Ostașului Rus, de pe tabloul războiului.

Începutul aceste acțiuni a devenit declarația ambasadorului SUA în Serbia, Michael Kirby, în 2014 și a ministrului Afacerilor Externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, în anul 2015 despre cum “Auschwitz nu a fost eliberat de ruși, ci de Primul Front Ucrainean (da, acela, armatele cărora erau formate pe cuprinsul întregului URSS, fiind numite, firesc, conform direcțiilor în care luptau)”. Acestui subiect au fost dedicate imediat șapte articole în Le Monde (“rușii se simt jigniți de declarațiile că Auschwitz a fost eliberat de soldații ucraineni ai Armatei Roșii”).  

Foto simbol
© Sputnik / Евгения Новоженина

iar punctul culminant l-am auzit iarna trecută, când în timpul aniversării a 75-a de la eliberarea Auschwitz vicepreședintele SUA, Mike Pence, a avut tupeul să menționeze în discursul său soldații americani (care nu au fost prezenți acolo), fără să-i menționeze pe cei sovietici (care nu doar că au eliberat lagărul, dar și și-au sacrificat sute de vieți).

Mai simplu vorbind, cu trecerea anilor redesenarea tabloului devine tot mai îndrăzneață, iar contrastele tot mai mari. Martorii vii sunt tot mai puțini – cei care au fost la grădiniță în 1945 au astăzi 80 de ani. Nimeni nu își mai amintește cum NYT îi ridica în slăvi pe ostașii sovietici din Germania pentru atitudini liberale față de localnici. După 75 de ani, cel de-al Doilea Război Mondial constă în analele occidentale, în esență, din următoarele evenimente:

  1. Pactul Ribbentrop-Molotov, dubla ocupație a Poloniei și Katyn-ului;
  2. Ocuparea Franței și lupta pentru Marea Britanie;
  3. Holocaustul și Pearl Harbor;
  4. Debarcarea în Normandia, campania africană și Iwo Jima;
  5. Eliberarea Europei de Vest de naziști și ocuparea Europei de Est de către ruși.
  6. Dacă în 1945 amintirile negative despre URSS în principalele instituții de presă occidentale erau în cantități minore, acum ele domină discursul și formează o altă reprezentare a trecutului.

E în conformitate deplină cu concepția lui Wallerstein despre faptul că “trecutul depinde întotdeauna de prezent”.

Însă există și o veste bună. Deținătorii telecomenzii trecutului, care se află în continuare în mâinile guvernelor și elitelor, au șters deja din tabloul marelui război tot ce nu le este pe plac și au desenat acolo tot ce și-au dorit.

Rezultatul diferă atât de mult de ceea ce țin minte orașele și monumentele noastre, mormintele comune, memoriile și filmele, limba și cultura, încât putem vorbi de două istorii diferite.

Substituirea discretă a memoriei noastre istorice cu noi construcții poate fi realizată doar pe o singură cale – prin dărâmarea statului nostru și prin ștergerea fizică oricăror amintiri, după exemplul politicienilor zâmbitori de la Praga, care l-au învins cu mult curaj mareșalul de bronz Konev.

Însă bântuie o părere că marii “diriguitori ai realității” din Occident vor reuși să o facă acum tot așa cum le-a reușit hitleriștii acum opt decenii.

Вляпались в историю
© Sputnik / Виталий Подвицкий
Istoria asediată

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

522
Tagurile:
Cel de-al doilea război mondial, URSS
Тема:
Cel de-al Doilea Război Mondial. Marea Victorie din 9 mai (61)
Tematic
Foștii prizonieri din lagărele din Karelia cer investigarea crimelor de război
Acțiunea”Liliacul victoriei”- 75 de ani de la victoria în Marele Război Patriotic
Putin: Trebuie să profităm de experiența de cooperare din al Doilea Război Mondial
Tancurile sovietice legendare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Un pas spre nemurire: eroi mai puțin cunoscuți ai celui de-Al Doilea Război Mondial
Развёртывание оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М

”Bat în ușa deschisă”: Moscova atenționează SUA asupra unei mari greșeli

226
Rusia pledează pentru păstrarea Tratatului START-III și solicită Statelor Unite să îl prelungească. Negocierile se desfășoară încă din vară. Washingtonul cere revizuirea documentului, Moscova refuză să schimbe ceva.

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. În ce constă de fapt problema aflați din materialul scris de Galia Ibraghimova și Sofia Melniciuk pentru RIA Novosti.

"Nu avem nicio reacție"

"Problema prioritară care poate și trebuie rezolvată cu promptitudine este, desigur, prelungirea Tratatului dintre Rusia și Statele Unite privind armele strategice ofensive, care expiră foarte curând, în februarie 2021. Noi purtăm astfel de negocieri cu partenerii noștri americani”, a declarat Vladimir Putin în discursul său la deschidere celei de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Președintele rus a îndemnat Statele Unite să dea dovadă de reținere în privința desfășurării de noi sisteme de rachete. Anul trecut, Statele Unite s-au retras din Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune (Tratatul INF), după care Moscova a declarat un moratoriu pentru desfășurarea lor în Europa. Putin a subliniat: ”Atâta timp cât Statele Unite se abțin de la astfel de măsuri".

”Din păcate, nu avem încă nicio reacție la propunerea noastră, nici de la partenerii noștri americani, nici de la aliații lor", a adăugat el.

Antonio Guterres a recomandat în repetate rânduri prelungirea START-III. Dar secretarul general al ONU a reacționat negativ la cererea SUA de a include China în tratat. Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei, ia atenționat și pe americani asupra comiterii unei „mari greșeli”.

Pilonii securității strategi

START-3 este un document fundamental în domeniul controlului asupra tehnologiilor nucleare. Prin semnarea acestuia în 2010, Moscova și Washingtonul s-au angajat să-și reducă arsenalele strategice. Procesul a început încă de la începutul anilor șaptezeci, când adversarii Războiului Rece au semnat primul Tratat de limitare a armelor strategice (SALT-1). De atunci, șapte acorduri bilaterale au fost adoptate în acest domeniu.

SUA nu le-au pus niciodată la îndoială, dar odată cu venirea lui Donald Trump s-a schimbat totul. Șeful Casei Albe încearcă să adapteze acordurile la realitățile zilei de astăzi, iar perspectiva unei noi curse de înarmare nu îl sperie.

Decizia de a se retrage din Tratatul INF în august 2019 a fost explicată de SUA prin pretențiile față de Rusiei. Principala este că Moscova ar fi testat racheta SSC-8 (în clasificarea rusă - 9M729) interzisă de document. Americanii nu au oferit dovezi clare.

Cu toate acestea, în conversațiile informale, au recunoscut: problema nu se află în acțiunile Moscovei. Pentagonul a suspectat China de a crea rachete cu rază scurtă și medie de acțiune și a cerut autorităților chineze să se alăture negocierilor privind armele strategice. Beijingul a ignorat aceste dorințe.

În mai 2020, SUA s-au retras din Tratatul Cerului Deschis (DON) și au acuzat din nou Moscova - spun că rușii împiedică zborurile de inspecție. Ministerul rus al Apărării a negat acest lucru. Departamentul consideră că americanii intenționează să exploreze mai activ spațiul, iar DON le ținea mâinile legate.

Paritate nucleară

"SUA și NATO sunt îngrijorate de faptul că programul nuclear al Chinei se dezvoltă rapid. Se pare că chinezii intenționează să obțină paritate cu Washingtonul și Moscova în această cestiune”, a explicat în această vară reprezentantul special al SUA pentru controlul armelor, Marshall Billingsley.

De asemenea, Washingtonul este nemulțumit de faptul că START-III nu limitează creșterea potențialului nuclear tactic al Rusiei. Totodată, Billingsley a criticat mecanismul actual de verificare a armelor strategice.

Discuțiile au început deja, dar americanii au înaintat noi condiții.

”SUA cer să includă cele mai recente arme rusești în conversație, ceea ce înseamnă să bateți la o ușă deschisă”, a spus ministrul rus.

"O propunere binevenită"

Cea de-a doua rundă de întâlniri s-a încheiat în septembrie, fără vreun progres oarecare. SUA are o nouă condiție - să accepte acorduri-cadru suplimentare.

Americanii propun să introducă acolo nu doar arsenale nucleare strategice, ci și tactice. Singura concesie este că Washingtonul a fost de acord să amâne implicarea Chinei în procesul de negociere.

"Am făcut o propunere bună Rusiei", a spus Billingsley.

Ministerul rus de Externe a raportat că Moscova va prelungi acordul doar în forma actuală. Perioada sa de valabilitate expiră în câteva luni și nu există timp pentru a schimba nimic. Departamentul a menționat că procesul de aprobare a fost întârziat chiar de partea americană.

"Dacă SUA sunt gata să dezvolte ceva nou pe baza unui echilibru de interese, atunci acordul va fi posibil. Dar va dura ceva timp", a comentat situația viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov.

"SUA - în goana după preferințe"

”Există puține alternative: fie să fie prelungit START-3 fără modificări, fie să fie abandonat complet”, consideră Evgheni Miasnikov, specialist în controlul armelor.

El consideră că principala valoare a Tratatului constă în sistemul de verificare a armelor strategice. "Pe vremuri, era dificil să ne controlăm acțiunile reciproce. Părțile reieșeau din cele mai rele scenarii, care tensionau situația. Dacă sistemul se prăbușește, riscul de a repeta trecutul va crește”, avertizează expertul.

Directorul de programe al Centrului PIR pentru tehnologii noi și securitate internațională, Vadim Koziulin, nu are nicio îndoială că Acordul va fi prelungit. El consideră cererile SUA ca un joc de creștere a mizelor.

”Trump își joac ca de obicei rolul său: vrea să negocieze pentru mai multe preferințe înainte de încheierea Acordului. Dar practic nu mai este timp, iar americanii vor merge pentru prelungire. Noile condiții fac obiectul unei discuții suplimentare. Mai mult, Rusia are și propuneri pentru un arsenal nuclear tactic și arme americane în Europa”, spune expertul.

El subliniază că Start-III nu include sisteme fără pilot, deși pot fi considerați ca purtători de arme nucleare.

"Rusia are mai multe întrebări față de UAV-uri. De fapt, aceasta este aceeași rachetă de croazieră - datorită posibilității reutilizării sale reprezintă un pericol important. Dar în cadrul reuniunilor privind Start-III, Moscova nu forțează încă acest subiect”, notează Koziulin.

Potrivit acestuia, conservarea sistemului de control depinde acum în principal de SUA. Dacă Washingtonul este de acord cu un dialog, atunci pe termen lung ar putea fi incluse și China, Franța, Marea Britanie, India, Pakistan - statele care dețin arme nucleare.

226
Tagurile:
SUA, Moscova
Tematic
Facebook are un plan în cazul unui haos după alegerile din SUA
SUA vor să distrugă ONU, Rusia vrea salvarea ei
Video: SUA, coaliție anti Nord Stream 2 - Va fi oprit proiectul?

Загрузка...
Cristian Diaconescu

Traseistul Diaconescu, propus lui Iohannis pentru șefia OSCE

395
(reînnoit 07:40 24.09.2020)
Un lobby care vizează repunerea în activitatea de prim rang un traseist politic de pe linia Năstase-Gabi Oprea-(Boc-MRU)-Băsescu, remarcat în ultimii ani prin evoluții isterice la emisiunile lui Rareș Bogdan

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Mai multe publicații au anunțat că fostul ministru și consilier prezidențial Cristian Diaconescu va fi susținut de România pentru șefia OSCE.

Informația vine pe surse ”de la Bruxelles”, afirmă publicații din zona Rareș Bogdan. De fapt, din informațiile noastre, este vorba de un lobby în care controversatul fost realizator TV, actual europarlamentar, are un rol important.

Întrebare: are Rareș Bogdan are interesul sau misiunea de a-l susține pe controversatul Cristian Diaconescu?

Iată de ce îl numesc controversat.

Deși diplomat de carieră, cu școala făcută serios, pe vremea lui Ceaușescu, și cu practică pe vremea lui Adrian Năstase, Diaconescu s-a manifestat de la un moment dat extrem de ciudat, părăsind zona diplomatică și intrând în diverse combinații politico-guvernamentale – candidatură la Primăria Capitalei, ministru al Justiției și consilier al lui Traian Băsescu.

Aventura în politică a fost a fost în mare parte un eșec  - a intrat pe care frumoși în PSD (după PCR, evident), apoi a sărit în barca găurită a generalului Oprea, UNPR, apoi a marșat pe linia dubiosului M.R. Ungureanu, pentru a ajunge la creația Elenei Udrea și a Traian Băsescu. Paranteză: câți ”penali” am menționat până acum, vorba lui Iohannis? Dar ce mai contează!

În ultimi ani, Diaconescu s-a remarcat prin evoluții isterice la emisiunea lui Rareș Bogdan, situație penibilă pentru un diplomat cu cartea sa de vizită. Acolo, spectatorii au putut face diferența între prestația elevată, argumentată, a lui Dan Dungaciu sau Octavian Hoandră - și ieșirile bizare, suspecte psihic, ale lui Cristian Diaconescu. Fostul lider PSD este un vehement acuzator al 10 august și al PSD în general.

Așa cum precizam, informația a venit pe surse apropiate lui Rareș Bogdan, dar ulterior a fost confirmată și de G4Media.ro ”pe surse politice”. Deci, o sursă mult mai calificată, ceea ce înseamnă că lobby-ul are ambiții mari.

Informație este susținută și de experiența lui Diaconescu în relația cu OSCE: între 1990 - 1993 diplomat în Delegația/Misiunea Permanentă a României la OSCE, 1993-1995 coordonator al secției de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE, 1995-1996 adjunct al șefului misiunii pentru domeniile politico-militar și de securitate ale OSCE, 1996-1997 diplomat în Direcția OSCE din MAE, 1997-1998 director al Direcției OSCE din MAE.

Deci, o experiență de mai demult, dar vastă. Deocamdată nu există confirmări oficiale.

G4Media arată că, pentru această funcție, contracandidata lui Cristian Diaconescu este Helga Maria Schmid (Germania), actualul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Comisiei Europene.

395
Tagurile:
OSCE, Cristian Diaconescu

Загрузка...
Валюта

Euro a ajuns la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv

0
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv, momenda europeană fiind cotată astăzi la 4.8750 lei.

BUCUREȘTI, 25 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, ajungând la 4.8750 lei conform cotației BNR. Acesta este al cincilea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren și în fața tuturor pricipalelor valute: dolarul american a fost cotat la 4.1874 lei, francul elvețian la 4,5137 lei, iar lira sterlină la 5,3319 lei.

Analiştii financiari estimează, în cel mai recent sondaj, prezentat tot astăzi, deprecierea leului până la un curs mediu de 4,97 lei/euro în următoarele 12 luni. Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,88 lei/euro.

0
Tagurile:
Euro
Tematic
Programul „Casa Eficientă Energetic”: poți primi până la 15.000 euro
Cum pierde România zilnic un milion de euro
Guvernul PNL a îndatorat România cu peste 9,5 miliarde de euro în numai șapte luni

Загрузка...