Klaus Iohannis

Premieră: Iohannis, făcut praf de una dintre cele mai importante publicații germane!

1975
(reînnoit 11:10 05.05.2020)
Der Spiegel”: ”Ultima apariție a lui Iohannis este fără precedent în România post-comunistă, este fără precedent ca un șef de stat al unei țări din UE să acuze un vecin din UE că a făcut planuri separatiste”

BUCUREȘTI, 5 mai – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Reacțiile după atacurile ciudate ale președintelui Iohannis la Viktor Orban și acuzațiile – neprobate – privind o înțelegere a celui mai mare partid cu premierul maghiar pentru ”cedarea Ardealului” continuă să provoace uimire în Europa.

După ce săptămâna trecută Vișegradpost.com l-a atacat cu o duritate extremă, acum Iohannis e ținta uneia dintre cele mai importante reviste germane - ”Der Spiegel”.

Celebra revista scrie o scurtă analiză asupra atitudinii președintelui român, punând un titlu care îl va marca pe Iohannis: ”Un agitator laureat al premiului Charlemagne”. După cum se știe, Iohannis a primit în decembrie anul trecut premiul Charlemagne pentru anul 2020 –  fiind apreciat ca ”un campion de excepție” în promovarea valorilor europene și a cooperării din UE.

Acum, jurnaliștii germani îi scot pe nas aceste calificative, considerând că incită minoritățile și împotriva minorităților!

”Președintele României, Klaus Johannis, a fost văzut anterior ca un politician care a rezistat tentațiilor naționaliste”, scriu jurnaliștii germani, care arată că din acest punct de vedere el a fost o excepție în rândul șefilor de stat și de guverne. ”Acesta este motivul pentru care Iohannis a primit anul acesta Premiul Charlemagne - un premiu care se acordă personalităților de rang înalt pentru servicii speciale pentru unificarea europeană”.

Amintind că Iohannis însuși face parte dintr-o minoritate în România, a sașilor transilvăneni, care ”erau suspectați de fascism după cel de-al doilea război mondial și, ca toate minoritățile din țară, au trebuit să trăiască experiențe dureroase cu naționalismul grotesc al dictaturii Ceaușescu”.

Lăsând la o parte falsul acestei ultime afirmații despre Ceaușescu, remarcăm că ziariștii germani consideră că acum ”Iohannis însuși joacă un joc politic cu unul dintre cele mai grave clișee ale naționaliștilor români - mitul că Ungaria se străduiește să rupă Transilvaniei de restul țării și folosește minoritatea maghiară a României ca pe coloana a cincea”.

Aici, ziariștii germani comit încă o eroare afirmând că ”teoriile conspirației despre secesiunea Transilvaniei au adus România în pragul războiului civil în martie 1990”.

”Săptămâna trecută, Iohannis a folosit disputa pentru o lege a autonomiei minorității maghiare ca motiv pentru o declarație dramatică care a declanșat un scandal politic în țară”, scriu germanii, citându-l pe Iohannis: ”Ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán pentru asta?”

De asemenea, ziariștii „Der Spiegel” reproduce și alegația lui Iohannis că, în timp ce el și guvernul său luptă împotriva pandemiei, ”reprezentanții minorității maghiare și social-democrații din opoziție au complotat împreună” – și citează și afirmația prezidențială ”Se luptă în birourile secrete ale Parlamentului pentru a da Transilvania maghiarilor”.

”Ultima apariție a lui Johannis este fără precedent în România post-comunistă”, scrie „Der Spiegel”, subliniind că ”este fără precedent ca un șef de stat al unei țări din UE să acuze un vecin din UE că a făcut planuri separatiste în mijlocul crizei corona”.

În consecință, scriu jurnaliștii de la „Spiegel”, ”o mare parte din publicul român a fost șocat”, iar ”numeroși politicieni și publiciști de seamă au condamnat declarațiile lui Iohannis şi i-au cerut președintelui să-şi ceară scuze”.

Publicația germană subliniază și că instituția română anti-discriminare CNCD ”este preocupată și de declarațiile” președintelui Iohannis.

Întregul articol poate fi citit în ”Der Spiegel” – și este un atac extrem de dur la Iohannis. Un atac diferit de cel din ”Vișegrad Post”, pentru că nu introduce afirmații neprobate din trecutul lui Iohannis – ci punctează exact spusele acestuia! Cuvinte care, așa cum subliniază „Der Spiegel”, sunt… unicat în Uniunea Europeană! Și, nota bene, Iohannis a repetat isprava, chiar dacă nu a mai pomenit numele premierului Orban Viktor.

Așa că, probabil, vor urma și alte atacuri. Ori, în mod evident, faptul că președintele e făcut praf pe plan internațional asta afectează și România. Dar… cine o să-l tragă la răspundere?

Notă: articolul este semnat de Keno Verseck, un jurnalist specializat în Europa de Est, fost corespondent în România și Ungaria. Cu relații foarte bune în Ungaria.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1975
Tagurile:
Der Spiegel, Klaus Iohannis
Tematic
Adrian Năstase, ironia supremă la adresa lui Iohannis: ”Ciolacu vinde Ardealul ungurilor”
Președintele Senatului cheamă serviciile secrete să clarifice acuzațiile lui Iohannis
Iohannis, pârât la șeful PPE din cauza declarației despre legea autonomiei maghiare
Iohannis ori se teme de Viktor Orban - ori iese la iveală o combinație secretă!
Bogdan Aurescu

Aurescu, propunere rușinoasă: apără ipocrizia SUA și umilirea românilor!

898
După ce România a renunțat la dreptul său în relația cu SUA, ministrul de Externe vine cu o propunere prin care face jocul ipocrit al autorităților americane și susține umilirea românilor de către autoritățile de la Washington

BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. Nici un demnitar român nu pune problema OBLIGAȚIEI Statelor Unite de a ridica vizele pentru români. O obligație care rezultă fără dubii din calitatea României de membru al UE.

Neîndeplinirea de către SUA a obligației de a ridica vizele pentru TOATE statele UE ar trebui, în mod normal și legal să ducă la introducerea vizelor europene pentru cetățenii SUA.

Culmea este că, periodic, autoritățile UE ridică (formal, cel puțin) această problemă și apare propunerea (tot formală) de a introduce vize pentru americani, ca răspuns la nerespectarea obligației de către SUA – în schimb autoritățile române… tac mâlc! Deci, mai curând Bruxellesul apără drepturile românilor în fața SUA decât Bucureștiul!

În aceste condiții, președintele Iohannis, ministrul Aurescu și partidele de la putere s-au mulțumit cu firmituri aruncate de SUA – loteria vizelor, vize pe termen scurt și alte formule… ca pentru țările din lumea a treia sau ca pentru țările din care se consideră că provin… teroriști!

Da, noi, ”parteneri strategici” – suntem tratați ca o țară de mâna a cincea sau chiar una periculoasă!

Ei bine, ce spune ministrul de Externe Bogdan Aurescu, principalul responsabil de situația relației cu SUA. Surpriză sau nu, el cere românilor… să nu mai aplice pentru viză!

Deci, în loc să le arunce în față americanilor nerespectarea obligațiilor, el se „pliază” pe politica lor impertinentă și le spune românilor… să se informeze mai bine când aplică, pentru că altfel… strică socoteala!

Teoretic și matematic are dreptate, pentru că americanii nu bagă România în ”Visa Waiver”  din cauza ratei mari de respingere a cererilor depuse. Ori, dacă vor aplica mai puțin dintre cei care nu au șanse, procentajul ar scădea, poate chiar sub limita maxim admisibilă de 3%, iar România ar avea mai multe șanse să culeagă firmitura aruncată de americani!

Deci, Aurescu cere să acceptăm umilința și să ne băgăm mințile în cap, să ne cunoaștem locul… în genunchi!

”Este, până la urmă, rezultatul unei legislaţii americane, care este destul de strictă şi care prevede o serie de condiţii. Noi am îndeplinit toate aceste condiţii prevăzute de legislaţia americană, cu excepţia condiţiei care se referă la rata refuz”, a spus Aurescu la emisiunea ”Insider Politic” (Prima Tv).

 Și, atenție, ministrul ”român” spune că, dacă în momentul de faţă rata de refuz este de 9-10 %, ”situaţia nu este imputabilă nici autorităţilor române, nici autorităţilor americane”.

Deci, concluzia ministrul României e clară: românii sunt de vină!

”Atunci, dacă fiecare cetăţean român ştie exact dacă se încadrează sau nu în aceşti parametri, ştie să nu facă o astfel de cerere dacă ea nu are şanse să fie acceptată şi în felul acesta procentul de refuz va scădea”, a spus ministrul.

Problema e că Aurescu nu numai că acceptă ca România să fie umilită – dar acoperă și ipocrizia americană!

Pentru că, de fapt, americanii care resping accesul unor români cinstiți și muncitori, au dat viză multor interlopi, infractori sau urmăriți din România!

Exemplele din trecut sunt multe – ”rechinul” din Craiova, Necolaiciuc, Cristi Rizea și mulți alții. Dar pe lângă asemenea, ”vedete”, în SUA au intrat la greu interlopi din zona clanurilor! Unii s-au și împușcat recent, alții au jefuit mai multe temple budiste din SUA, iar o gașcă de vreo 40 de romi îngrozeau acum câțiva ani statul Pennsylvania!

Cum au ajuns toți aceștia în SUA? Cu viză de la americani, desigur! Aceiași americani care ne dau lecții și ne resping, dar primesc… personaje de tipul acesta! Cum de trec prin filtrul ”unei legislaţii americane, care este destul de strictă”? Simplu – corupție, minciună și fățărnicie… americane!

Ori, această ipocrizie a SUA o apără Aurescu, în loc să apere DREPTUL românilor călcat în picioare de arogantul Washington! De aceea pun în ghilimele ”ministrul român”.

898
Tagurile:
SUA, Bogdan Aurescu

Загрузка...
Florin Cîțu

Ce nu spune Cîțu despre înțelegerile de la Bruxelles - UE le-a tras-o iar românilor?!

970
(reînnoit 10:04 16.05.2021)
De ce se întrec Cîțu și Iohannis în vești bune și amabilități față de români? Un cunoscut economist dă în vileag aspectele neplăcute pe care românii vor trebui să le suporte în urma înțelegerilor făcute de premierul Cîțu în timpul vizitei de la Bruxelles

BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. Mulți analiști și-au exprimat uimirea față de schimbarea de atitudine a președintelui și premierului în exprimarea publică. De la discursul critic față de românii care nu respectă restricțiile s-a ajuns la mulțumiri, amabilități și vești bune.

Unii au spus că e o schimbare de strategie generată de experții de comunicare ai PNL, alții cred că președintele și premierul pregătesc poporul pentru una sau mai multe vești… negre. 

Ei bine, cunoscutul economist și profesor universitare Adrian Câciu vine cu explicația – înțelegerile de la Bruxelles… sau ”Ce nu vi se spune despre vizita la Bruxelles a premierului Florin Cîțu”.

Ei bine, veste este cu adevărat greu de suportat, mai ales în condițiile creșterii inflației și a scăderii puterii de cumpărare:

”Pensiile, salariile și alocațiile rămân înghețate până în anul 2024” – dezvăluie Adrian Câciu veste pe care premierul nu o dă încă românilor.

Adrian Câciu spune ferm: ”Acesta este angajamentul luat în fața Comisiei Europene pentru a primi derogare pe procedura de deficit excesiv până în 2024”.

”O negociere proastă cu efecte distrugătoare față de societate”, consideră Câciu, subliniind că ”Nu poți trâmbița triumful sacrificând 10,5 milioane de persoane a căror putere de cumpărare scade abrupt”.

Odată cu această dezvăluire, cunoscutul economist punctează și ”lașitatea și lipsa de asumare publică a politicianului Florin Cîțu în fața poporului - nu a avut curajul să vă spună acest adevăr”.

În finalul postării, Adrian Câciu crede că ”pensiile, alocațiile si salariile vor crește doar dacă domnul Cîțu nu mai este premier”. Sincer, un optimist greu de acceptat, atât timp cât România nu pare condusă… nici măcar de Iohannis. Ci de mult mai departe.

Oricum, este de văzut dacă dezvăluirea lui Adrian Câciu va primi vreo replică de la Putere – sau dacă ”opoziția” o va băga în seamă.

970
Tagurile:
România, înțelegere, UE, Bruxelles, Florin Cîţu

Загрузка...
Șerban Nicolae

Șerban Nicolae, despre vaccinați și ”snobi cu pretenții de intelectuali”

0
(reînnoit 07:35 17.05.2021)
Una dintre cele mai ciudate decizii de după relaxare a generat multe reacții – iar Șerban Nicolae este vârf de lance

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Greu de înțeles decizia directorului Teatrului Național București, Ion Caramitru, de a inaugura ”marea relaxare” cu spectacolul ”Dineu cu proști”, piesa francezului Francis Veber. Un spectacol la care au avut acces doar… vaccinații!

Decizia pare ciudată pentru că Ion Caramitru are suficientă experiență politică pentru a intui că politicienii de frunte se vor înghesui să vină, pentru că ”dă bine” – iar titlul spectacolului se răsfrânge automat asupra celor prezenți.

Ceea ce s-a și întâmplat – iar mass media și mediul online abundă în ironii la adresa spectatorilor ”de elită”.

Una dintre reacțiile cele mai spumoase a fost a lui Șerban Nicolae care parafrazează titlul: ”DINEU CU INTELIGENȚI”.

De fapt, textul lui Șerban Nicolae e alcătuit din câteva observații și reflecții la ceea ce s-a văzut în sala TNB. 

”Persoanele vaccinate (presupus imunizate) stau cu masca pusă. De ce? Erau în pericol?”, întreabă Șerban Nicolae – subliniind inexplicabilul și ridicolul situației.

La fel de absurdă este imaginea sălii ocupate ”conform normelor de distanțare”: ”Se ocupă doar până la 70% din locurile sălii. De ce? Locurile neocupate sunt oricum grupate în câteva zone distincte ale sălii”.

”Artiștii (inclusiv persoanele din echipa de suport tehnic) nu sunt toți vaccinați. De ce? Pe scenă (și în spatele acesteia) se aplică alte reguli de protecție sanitară?”, întreabă Șerban Nicolae.

Și, ca să nu-i uite pe spectatorii vizați, Șerban Nicolae consideră că actorul din rolul principal ”genialul Horațiu Mălăele a simțit cum scena se extinde la întreaga sală, având în vedere că piesa e despre un dineu organizat de o "elită" de snobi cu pretenții de intelectuali, care voiau să râdă de un prost”.

În fine, ca o cireașă de pe tortul scepticului experiment, fostul senator apreciază și că există o ”parte bună”: ”Cei mai mulți dintre oficiali erau pentru prima dată la un spectacol de teatru. Măcar așa...”

O propunere pentru Șerban Nicolae – poate că imagini cu derularea spectacolului de la București ar trebui trimise lui Francis Veber, care poate nu numai că s-ar distra – dar poate ar scrie o continuare a piesei.

0
Tagurile:
Teatrul Național, Spectacol, vaccinare, Șerban Nicolae

Загрузка...