Klaus Iohannis

Premieră: Iohannis, făcut praf de una dintre cele mai importante publicații germane!

1971
(reînnoit 11:10 05.05.2020)
Der Spiegel”: ”Ultima apariție a lui Iohannis este fără precedent în România post-comunistă, este fără precedent ca un șef de stat al unei țări din UE să acuze un vecin din UE că a făcut planuri separatiste”

BUCUREȘTI, 5 mai – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Reacțiile după atacurile ciudate ale președintelui Iohannis la Viktor Orban și acuzațiile – neprobate – privind o înțelegere a celui mai mare partid cu premierul maghiar pentru ”cedarea Ardealului” continuă să provoace uimire în Europa.

După ce săptămâna trecută Vișegradpost.com l-a atacat cu o duritate extremă, acum Iohannis e ținta uneia dintre cele mai importante reviste germane - ”Der Spiegel”.

Celebra revista scrie o scurtă analiză asupra atitudinii președintelui român, punând un titlu care îl va marca pe Iohannis: ”Un agitator laureat al premiului Charlemagne”. După cum se știe, Iohannis a primit în decembrie anul trecut premiul Charlemagne pentru anul 2020 –  fiind apreciat ca ”un campion de excepție” în promovarea valorilor europene și a cooperării din UE.

Acum, jurnaliștii germani îi scot pe nas aceste calificative, considerând că incită minoritățile și împotriva minorităților!

”Președintele României, Klaus Johannis, a fost văzut anterior ca un politician care a rezistat tentațiilor naționaliste”, scriu jurnaliștii germani, care arată că din acest punct de vedere el a fost o excepție în rândul șefilor de stat și de guverne. ”Acesta este motivul pentru care Iohannis a primit anul acesta Premiul Charlemagne - un premiu care se acordă personalităților de rang înalt pentru servicii speciale pentru unificarea europeană”.

Amintind că Iohannis însuși face parte dintr-o minoritate în România, a sașilor transilvăneni, care ”erau suspectați de fascism după cel de-al doilea război mondial și, ca toate minoritățile din țară, au trebuit să trăiască experiențe dureroase cu naționalismul grotesc al dictaturii Ceaușescu”.

Lăsând la o parte falsul acestei ultime afirmații despre Ceaușescu, remarcăm că ziariștii germani consideră că acum ”Iohannis însuși joacă un joc politic cu unul dintre cele mai grave clișee ale naționaliștilor români - mitul că Ungaria se străduiește să rupă Transilvaniei de restul țării și folosește minoritatea maghiară a României ca pe coloana a cincea”.

Aici, ziariștii germani comit încă o eroare afirmând că ”teoriile conspirației despre secesiunea Transilvaniei au adus România în pragul războiului civil în martie 1990”.

”Săptămâna trecută, Iohannis a folosit disputa pentru o lege a autonomiei minorității maghiare ca motiv pentru o declarație dramatică care a declanșat un scandal politic în țară”, scriu germanii, citându-l pe Iohannis: ”Ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán pentru asta?”

De asemenea, ziariștii „Der Spiegel” reproduce și alegația lui Iohannis că, în timp ce el și guvernul său luptă împotriva pandemiei, ”reprezentanții minorității maghiare și social-democrații din opoziție au complotat împreună” – și citează și afirmația prezidențială ”Se luptă în birourile secrete ale Parlamentului pentru a da Transilvania maghiarilor”.

”Ultima apariție a lui Johannis este fără precedent în România post-comunistă”, scrie „Der Spiegel”, subliniind că ”este fără precedent ca un șef de stat al unei țări din UE să acuze un vecin din UE că a făcut planuri separatiste în mijlocul crizei corona”.

În consecință, scriu jurnaliștii de la „Spiegel”, ”o mare parte din publicul român a fost șocat”, iar ”numeroși politicieni și publiciști de seamă au condamnat declarațiile lui Iohannis şi i-au cerut președintelui să-şi ceară scuze”.

Publicația germană subliniază și că instituția română anti-discriminare CNCD ”este preocupată și de declarațiile” președintelui Iohannis.

Întregul articol poate fi citit în ”Der Spiegel” – și este un atac extrem de dur la Iohannis. Un atac diferit de cel din ”Vișegrad Post”, pentru că nu introduce afirmații neprobate din trecutul lui Iohannis – ci punctează exact spusele acestuia! Cuvinte care, așa cum subliniază „Der Spiegel”, sunt… unicat în Uniunea Europeană! Și, nota bene, Iohannis a repetat isprava, chiar dacă nu a mai pomenit numele premierului Orban Viktor.

Așa că, probabil, vor urma și alte atacuri. Ori, în mod evident, faptul că președintele e făcut praf pe plan internațional asta afectează și România. Dar… cine o să-l tragă la răspundere?

Notă: articolul este semnat de Keno Verseck, un jurnalist specializat în Europa de Est, fost corespondent în România și Ungaria. Cu relații foarte bune în Ungaria.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1971
Tagurile:
Der Spiegel, Klaus Iohannis
Tematic
Adrian Năstase, ironia supremă la adresa lui Iohannis: ”Ciolacu vinde Ardealul ungurilor”
Președintele Senatului cheamă serviciile secrete să clarifice acuzațiile lui Iohannis
Iohannis, pârât la șeful PPE din cauza declarației despre legea autonomiei maghiare
Iohannis ori se teme de Viktor Orban - ori iese la iveală o combinație secretă!
Viktor Orban și Ursula von der Leyen

Blocaj în Comisia Europeană? Răspuns riscant pentru Ungaria

379
În loc să recunoască vina și să aplaneze o situație tensionată, Comisia Europeană îl provoacă pe Orban Viktor, uitând Ungaria nu are comportamentul pasiv și umil al României

BUCUREȘTI, 30 sept – Sputnik. Așa cum am anunțat, premierul maghiar Orban Viktor a cerut expres demiterea vicepreședintelui Comisiei Europene, comisarul Vera Jourova, acuzând-o că a jignit Ungaria într-un interviu acordat publicației germane ”Der Spiegel”. 

”Domnului Orban îi place să spună că construiește o democrație iliberală”, a declarat pentru ”Spiegel” Vera Jourova, completând ”Aș spune: construiește o democrație bolnavă”.

Reacția Ungariei a fost imediată, mai întâi prin ministrul Justiției, Varga Judit, care a cerut ferm: ”Jourová trebuie să demisioneze!”

”Nicio instituție democratică nu ar trebui să tolereze un lider care folosește astfel de insulte, așa cum a făcut-o în interviul din Spiegel”, a spus ministrul, adăugând că „definirea Ungariei ca democrație bolnavă umilește poporul maghiar, contrazice valorile europene și aduce rușine Comisiei Europene!”

Mai mult, în scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, premierul Orban Viktor a anunțat un demers unilateral ferm: Ungaria suspendă relațiile politice cu Jourova.

”Vicepreşedintele Comisiei Europene a jignit Ungaria, de aceea Guvernul ungar suspendă relaţiile politice cu Vera Jourova” – a scris premierul Orban Viktor, în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei.

Ori, se pare că se va intra într-un blocaj ”politic” sau chiar instituțional, pentru că răspunsul peședintei CE a fost ferm – și ca o provocare pentru Orban:

”'Preşedinta Ursula von der Leyen lucrează îndeaproape cu vicepreşedinta Jourova privind statul de drept”, a transmis Comisia Europeană. ”Vicepreşedinta se bucură de deplina încredere a preşedintei”.

Mai mult, prin purtătorul de cuvânt Dana Spinanț, președinția Comisiei transmite că ”Îngrijorările noastre atunci când este vorba despre statul de drept în Ungaria sunt binecunoscute”.

”Ele vor fi tratate în raportul nostru privind statul de drept, pe care îl vom prezenta mâine. În acest raport, noi evaluăm situaţia din toate statele membre”, a declarat purtătorul de cuvânt, românca Dana Spinanţ.

Cu siguranță, această reacție dură va avea consecințe, pentru că Orban Viktor nu e liderul care să lase o asemenea provocare fără răspuns. Pe de altă parte, este ciudată atitudinea Comisiei Europene care, în loc să aplaneze o situație tensionată, a amplificat-o prin acest răspuns.

Și, fără dubii, declarația Verei Jourova în presa germană a fost insultătoare, fapt pentru care ar trebui să explice ce a dorit să spună sau să-și ceară scuze.

Dar, probabil că ”guvernul Europei” s-a obișnuit cu atitudini umile și servile, precum cele ale României față de instituțiile europene și euroatlantice.

379
Tagurile:
Ungaria, Blocare, Comisia Europeană

Загрузка...
Codrin Stefanescu

Codrin îl scoate vinovat pe Ciolacu, acuzații dure

576
Fostul secretar general îl acuză pe actualul președinte al PSD de un fenomen periculos care se simte în PSD  - și a cauzat pierderi la actualele alegeri

BUCUREȘTI, 30 sept – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Au fost alegerile din 27 septembrie un dezastru pentru PSD? La nivel național, nu se poate spune asta. Dar semnalele nu sunt bune, din multe zone. Dar, cel mai grav, cu câteva excepții, s-a făcut simțită o demobilizare a electoratului PSD, fapt subliniat de mulți analiști.

În plus, au existat trădări și negocieri eșuate în mod încă neelucidat, cum a fost în cazul Capitalei.

O reacție dură pe tema asta a avut-o Codrin Ștefănescu, care recunoaște că PSD a fost trădat.

”E adevărat! Ne-au trădat primari, prieteni sau aliați! Rând pe rând au îngroșat armata de strânsură a lui Orban”, scrie Codrin, completând – ”că au fost șantajați, amenințați sau pur și simplu cumpărați la bucata, chiar nu mai contează!”.

Efectul a fost clar, iar fostul secretar general spune fără ocolișuri: ”Ne-au lăsat baltă în mijlocul luptei cu un adversar extrem de toxic pentru țară. Au îmbrăcat tricourile galbene și au uitat de PSD și de membrii săi, care i-au sprijinit în trecut. Pa și la revedere!”.

Dar, cel mai grav este, așa cum spuneam, fenomenul de demobilizare și chiar demoralizare a electoratului social democrat – iar pentru asta Codrin îl consideră vinovat pe Marcel Ciolacu și ”echipa” sa.

”Nimeni și nimic nu a reușit sa-i demoralizeze atât de grav pe votanții noștri, cum a reușit să o facă Ciolacu și mică sa gașcă de prieteni ai Sistemului!”, acuză Codrin, ”Pentru că tot ceea ce nu suportă, admite, acceptă membrii de partid, susținătorii sau votanții noștri tradiționali, se află azi în conducerea PSD!”.

Și, atenție, Codrin spune clar: ”Mulți dintre ei au lipsit de la vot din acest motiv!”. Și încă un aspect – dacă acum un aport major l-a avut dorința primarilor și a șefilor de județ de a-și păstra puterea, la parlamentare există pericolul implicării mai slabe a acestora, cum a fost la europarlamentare.

576
Tagurile:
Rezultate, alegeri locale, PSD, Marcel Ciolacu, Codrin Ștefănescu

Загрузка...
Засуха

România se usucă: anunțul meteorologilor

0
(reînnoit 11:30 01.10.2020)
Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie informează că seceta pedologică puternică și extremă se menține în prima săptămână a lunii octombrie. Zonele vizate.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. România se luptă cu seceta care se accentuează. În prima săptămână a lunii octombrie, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie, seceta pedologică puternică și extremă se va menține în Mureș, Crișana, Oltenia și Dobrogea, dar și în cea mai mare parte a Banatului și Munteniei, unde umiditatea va fi foarte redusă.

Evident că ritmurile de creștere a plantelor vor evolua tot mai lent, mai ales în terenurile cu deficite de umiditate în sol, dar și în zonele depresionare unde se vor înregistra temperaturi minime mai scăzute în aer și sol.

La culturile de toamnă - rapiţă şi orz - semănate în epoca optimă, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, notează stiripesurse.ro.

La nivelul României, lucrările de recoltare la cultura de floarea-soarelui se vor finaliza, iar porumbul va parcurge maturitatea totală. El va fi recoltat pe majoritatea suprafețelor agricole.

De asemenea, în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi, izolat, maturitatea deplină.

Și la cartof va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, însă local.

La speciile pomi-viticole se vor continua procesele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea. Rapiţa şi orzul de toamnă însămânţate în perioada optimă vor parcurge germinarea şi răsărirea - 10-40%, precum şi apariţia primelor frunze, extinzându-se totodată lucrările de semănat.

Până pe 20 octombrie este recomandată, de către agrometeorologi continuarea lucrărilor de semănat la cerealierele de toamnă, mai ales pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.

În acest interval – 1-7 octombrie, va fi o vreme mai caldă decât n mod normal în toată România. Ziua, vom avea o temperatură medie cuprinsă între 10-25 de grade Celsius, iar cea maximă între 13031 grade Celsius.

Temperatura minimă va fi cuprinsă între 6 și 21 de grade Celsius în toate regiunile. Valori mai scăzute de temperatură se vor înregistra îîn depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura în cursul zilei a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 11 şi 26 de grade Celsius, optim continuării însămânţărilor la rapiţă şi orz, precum şi parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie -germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze - la culturile de toamnă.

Vor fi ploi locale, izolat cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. Local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

0
Tagurile:
meteorologii, Secetă

Загрузка...