Donald Trump

SUA planifică o răzbunare teribilă împotriva Chinei

1560
Ce urmări ar putea avea aplicarea ideii de lichidare a datoriei SUA față de China, drept “răsplata” pentru daunele aduse de pandemia coronavirusului.

MOSCOVA, 4 mai – Sputnik, Ivan Danilov. Ideea unei pedepse demonstrative și umilitoare Chinei “pentru coronavirus” prin exproprierea unui trilion de dolari din rezervele de aur chineze, despre care am mai scris, a ajuns până la cele mai înalte cabinete ale puterii americane. Acum două săptămâni o astfel de abordare exotică a fost discutată de senatorii republicani și moderatorii talk-show-urilor politice la posturile americane politice de televiziune, însă iată că ideea a ajuns și la Casa Albă.

Potrivit The Washington Post, care face trimitere la surse din administrația Trump, problema “ștergerii propriilor datorii” ale Washingtonului față de Beijing se discută în cadrul strategiei de a forța China să plătească compensații financiare pentru daunele provocate de coronavirus. “Ștergerea propriilor datorii” în acest caz ar putea fi prezentată publicului american ca o plată în avans a acestor compensații: Beijingul credea că a oferit Washingtonului bani cu împrumut, iar în realitate doar și-a achitat anticipat reparațiile pentru daunele provocate de pandemie. Probabil, potrivit codului moral al gentlemanilor de peste ocean o astfel de abordare corespunde unor idealuri înalte ale moralității și dreptății, de respectarea cărora se mândresc politicienii americani și fanii lor din Rusia.

Dacă ar fi să credem declarațiilor oficiale ale conducerii americane, China este principalul inamic, iar cel mai rațional gânditor în administrația lui Trump este însuși președintele. Acesta ar susține “penalizarea” materială a Chinei (pentru erorile comise de SUA în pregătirile de epidemie), însă, luând în considerație experiența în sfera afacerilor – se opune unor decizii extrem de riscante, care ar putea pune în pericol statutul valutei americane.

The Washington Post descrie întreaga gamă de măsuri discutate: “Potrivit surselor (familiarizate cu elaborarea măsurilor de răzbunare împotriva Chinei), în ultimele zile președintele Trump și-a manifestat furia de față cu consilierii lui în legătură cu acțiunile Chinei, acuzând această țară de ascunderea informațiilor despre virus și a discutat despre adoptarea unor măsuri serioase, care, probabil, vor fi urmate de niște acțiuni de răspuns din partea Beijingului.

În particular, Trump și consilierul lui au discutat despre problema lipsirii Chinei de “imunitate suverană” pentru a permite guvernului sau (victimelor epidemiei în SUA) să acționeze China în judecată. George Sorial, care a ocupat anterior o funcție de top-manager în compania Trump Organization și participă la o plângere colectivă împotriva Chinei, a declarat publicației The Washington Post că el și alți oficiali de la Casa Albă au discutat despre reducerea “imunității suverane” a Chinei. Experții pentru probleme juridice afirmă că tentativa de a limita această “imunitate suverană” a Chinei va fi extrem de complicată și în acest sens vor fi necesare niște acte juridice suplimentare din partea Congresului.

Unii reprezentanți ai administrației au discutat și despre modalitatea prin care SUA și-ar putea anula o parte a datoriilor față de China, au declarat două surse, familiar cu mersul discuțiilor. Deocamdată, nu se cunoaște dacă președintele a susținut această idee”.

Ceva mai târziu președintele a comentat această situație într-o manieră destul de evazivă, menționând că dacă “ar s-ar intra în aceste jocuri, totul va fi complicat” . Și și-a exprimat îngrijorarea pentru “sanctitatea dolarului” (sanctity of the dollar), probabil, făcând o aluzie faptul că un faliment selectiv din partea SUA ar putea să submineze utilizarea monedei în calitate de principala valută de schimb la nivel mondial. Pe de altă parte, Trump a căutat să-i consoleze pe jurnaliști, afirmând că va găsi neapărat o cale de a pedepsi China și a menționat o altă idee – instituirea unor tarife vamale extraordinari de mari la mărfurile chineze, pentru a obține din partea Chinei acel trilion de dolari. Probabil, anume atât apreciază liderul american daunele pe care le-a suferit economia americană și rating-ul lui personal de pe urma acțiunilor și inacțiunilor oficialităților de la Beijing în perioada epidemiei.

Toate aceste afirmații ar putea fi tratate ca un discurs preelectoral. Însă dacă acum 15 ani cineva i-ar fi spus unui expert în drept internațional și finanțe că SUA vor introduce sancțiuni împotriva companiilor și băncilor rusești pentru că Rusia ar fi “anexat un teritoriu străin” și că “s-a implicat activ în alegerile americane”, iar aceste sancțiuni vor fi introduse chiar de președintele în favoarea căruia Rusia ar fi intervenit în procesul electoral – acest expert ar fi râs îndelungat, considerând că e vorba de o satiră la politica americană.

Însă toate acestea au devenit o realitate destul de rapid, din punct de vedere al proceselor istorice. În perioada unor crize globale profunde (iar pandemia este într-adevăr o criză globală) istoria ar putea să ia turații într-o viteză despre care un politician din secolul trecut spunea – există decenii în care nu se întâmplă nimic și există câteva săptămâni în care totul se întâmplă cât în decenii.

Merită să luăm în considerație că decizia de a jefui Republica Populară Chineză de 1,3 trilioane de dolari, anulând prin semnătura președintelui american obligațiile pe care le deține – nu este doar una economică, dar și politică. Urmărind camioanele cu cadavre pe piețele din New York și îndeplinind cererea (probabil, pentru prima dată în viață) pentru ajutor de șomaj, având o perspectivă neclară în privința capacității de achita serviciile comunale și ipotecă, zeci de milioane de alegători americani, care vor participa în toamnă la alegerile prezidențiale, vor avea niște emoții destul de negative.

Dacă președintele va spune că a anulat datoria față de țara care, potrivit versiunii lui Trump și multor jurnaliștii americani, este responsabilă de epidemie, iar banii economisiți le va împărți muncitorilor din sfera petrolieră, care și-au pierdut locurile de muncă, acest gest politic puternic va urmat de niște beneficii electorale solide.

Din punct de vedere al gestionării riscurilor, inclusiv al celor politice, acum ar putea demara o retragere lentă (pentru a nu atrage atenția Casei Albe) a rezervelor valutare chineze din instrumentele americane sau, cel puțin, reducerea ponderii acestora în rezerve, pentru că Trump (și ultimii ani sunt dovadă) își poate schimba poziția politică oficială în orice moment.

Așa cum anunță The Washington Post, “pedepsirea Chinei este ceea spre ce înclină președintele, a declarat unul din consilierii superiori”.

Distrugerea unei treimi din rezervele de aur ale Chinei este o penalitate destul de serioasă, mai ales că prima reacție la un posibil faliment în legătură cu “datoria chineză” a fost slăbirea yuanului în schimburile interbancare. Dacă această ștergere forțată a datoriilor va avea loc, atunci presiunea asupra valutei chineze va deveni una incomparabil de mare.

În cele din urmă, lui Trump i-ar putea părea o idee minunată sacrificarea statutului dolarului de dragul obținerii unui nou mandat. În plus, la Casa Albă s-ar putea înrădăcina idea că dacă Rezerva Federală cumpără obligațiile americane de pe piață, atunci SUA nu mai au nevoie de creditori externi: tiparul și bugetul îi vor salva, vor acoperi datoria de stat și vor asigura dolarul. Anume o astfel de certitudine, chiar dacă ea nu corespunde realităților economice, au educat-o americanii în aliații lor externi și nimic (în afară de bunul simț, care se află astăzi în deficit), ajungând și ei să creadă în asta.

În acest context, ar merita să ne amintit de proverbul “tot răul e spre bine”: sancțiunile antirusești au determinat Rusia să se îngrijească de propria stabilitate financiară, de sporirea ponderii aurului în rezervele valutare și să minimalizeze vulnerabilitățile în fața finanțărilor valutare externă. Luând în considerație riscurile și catastrofele care ar putea avea loc în sistemul financiar mondial, dacă Washingtonul într-adevăr va declanșa împotriva Beijingului un război comercial și financiar, toate măsurile de precauție ale Rusiei se vor dovedi cât se poate de oportune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1560
Tagurile:
SUA, China, Donald Trump
Tematic
Ungaria dă clasă Europei: a primit 31 de milioane de măști din China
Coronavirus: Marea Britanie depășește China la numărul de decese
Știrea anului în Pandemia COVID-19 – vine din China!
Pe China o așteaptă „răzbunarea pentru virus” - detalii
Un avion al Forțelor Aerospațiale din Rusia a adus în Moldova produse medicale din China
Mircea Badea bate obrazul medicilor: ”Le e FRICĂ la toți și TAC - e mai rău ca în China!”
Icoane făcătoare de minuni

Mare analist ATEU, mesaj incendiar pentru dreptul la credință

415
(reînnoit 07:16 30.11.2020)
Un gânditor ateu se revoltă contra celor care nu respectă dreptul la credință: ”Nu accept lecții de la frustrați, totalitari în gândire, care ar lua gâtul oricui nu gândește ca ei. Nu accept ca orice terchea-berchea ajuns șef să îngrădească drepturile și libertățile”

BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Unul dintre cei mai apreciași analiști, jurnalistul și consilierul politic de top Constantin Gheorghe, un veritabil om de stânga, și-a declarat, cu onestitate, în repetate rânduri, atitudinea față de religii: este ateu.

În același timp, fostul consilier politic al fondatorilor noii social democrații din România – Iliescu și Năstase – este un apărător constant și vehement al drepturilor cetățenilor, al respectului față de valorile și reperele naționale – și un pentru care respectul, înțelegerea și onestitatea sunt principiile pe care se bazează relația interumană, inclusiv societatea.

Ier, Constantin Gheorghe s-a revoltat din cauza nedreptăților flagrante la care sunt supuși credincioșii de către ipocriții din structurile statului – altfel mereu grijulii să îi afirme ”credința” și respectul pentru Biserică.

Constantin Gheorghe repetă onest: ”Cum spuneam, sunt ateu. E alegerea mea. Sunt dotat și cu o coadă extrem de sensibilă, drept pentru care nu-mi place să fiu călcat pe ea, pe motiv că iau apărarea pupătorilor de moaște, ca în cazul Teodosie Tomitanul”.

Și, observă revoltat analistul, ”Văd că și altor prieteni le este reproșat acest sprijin”!

”Să ne înțelegem bine: înainte de orice, suntem cetățeni, cu drepturi, libertăți și obligații egale”, subliniază analistul, punctând clar: ”Când iau apărarea credincioșilor, iau apărarea unor cetățeni cărora o mână de netrebnici le încalcă drepturile și libertățile constituționale”.

Altfel spus - ”Îi apăr pe ei, mă apăr pe mine! Apăr Constituția!”, scrie Constantin Gheorghe.

Ori, în acest sens, reputatul consilier politic le atrage atenția conducătorilor asupra Legii legilor: ”Poate ați uitat, de asta pun mai jos prevederi esențiale din Constituție”

”Art. 1:

3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie...

Art. 2:

1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Art. 4:

(2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenență politică, de avere sau de origine socială.”

Ori, acestea fiind amintite, reputatul analist spune clar: ”Nu accept lecții de la tot felul de frustrați, totalitari în gândire, care ar lua gâtul oricui nu gândește ca ei”.

”Și nu voi accepta ca orice terchea-berchea, ajuns șef peste noapte, să-mi îngrădească mie drepturile și libertățile, că așa i s-a sculat lui! Punct! Sictir!” – încheie dur Constantin Gheorghe, revoltat și scârbit de atitudinea autorităților.

 

415

Загрузка...
Dan Chitic

Dan Chitic, mesaj fulminant și UNIC, pentru toți românii!

1195
Cunoscutul avocat și om de mare credință, Dan Chitic dă măsura patriotismului său într-un mesaj cutremurător, excepțional, adresat românilor – și amintește un aspect pe care nimeni nu l-a invocat!

BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Personalitate publică remarcabilă prin patriotism și implicarea pentru drepturile românilor, avocatul Dan Chitic este și un creștin practicat, acordând credinței și Bisericii un rol fundamentale, chiar principal în demersurile sale.

Evident, Dan MV Chitic participă la manifestările de la Peștera Sfântului Andrei, din comuna Ion Corvin, din Constanța. De acolo, Dan Chitic a scris aseară un text-mesaj de excepție – că, azi, ”Alba Iulia va fi la Ion Corvin!”.

Dan Chitic a scris că în această zi a Apostolului românilor, de Sf. Andrei, ”are loc adevărata alegere pe care poporul român o are de făcut în ceea ce privește viitorul său”.

”Nu sunt alegeri politice din cele care se fac din 4 în patru ani, ci este o alegere de esență, de direcție pe care o are de făcut acest neam: are de ales între teroare, dictatură, deznaționalizare și uniformizare culturală și identitară pe de o parte, și, pe de altă parte, poate alege Libertatea, Credința, Identitatea națională și apărarea Drepturilor Constituționale”, declară Dan Chitic.

Mai mult, Dan Chitic crede că este ”alegerea veacului, o alegere cât 25 scrutinuri electorale într-unul, pentru că avem posibilitatea de a alege ce și cum vrem să fim: oameni drepți, credincioși și liberi sau sclavi umili într-o colonie dintr-o margine de imperiu”.

Și, atenție la argumentul istoric excepțional adus de cunoscutul avocat:

”Nu întâmplător poate, acum 102 ani, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 a avut loc tot sub semnul pandemiei, și s-a desfășurat chiar sub cel mai sever “val” al acelei pandemii, cel din toamna și iarna anului 1918”.

Și, subliniază avocatul – ”Pandemia aceea de gripă spaniolă din 1918 a fost una adevărată, cu un virus într-adevăr criminal care a răpus 50 milioane de vieți, gripa spaniolă din 1918 ucigând 3,3 % din populația Pământului de atunci!”.  

Dar, atrage atenția Dan Chitic: ”Și oamenii din acea vreme erau adevărați căci, în pofida pandemiei, ignorând riscul de a se îmbolnăvi, românii au ieșit să se bucure de victoria lor, au ieșit să sărbătorească Marea Unire dar și victoria asupra Puterilor Centrale, împotriva Germaniei și Austro Ungariei care au fost la un pas să șteargă de pe hartă România”.

”Pe români nici nu avea de ce să-i sperie cumplita viroză spaniolă, căci tocmai încheiaseră victorioși un război de doar doi ani în care pieriseră 535.706 din conaționalii lor, respectiv aproximativ 10% din populația țării de la acea dată - ce le mai putea face o viroză după ce suferiseră din partea nemților și austriecilor?”, scrie Dan Chitic, punctând superb: ”Bunicii și străbunicii noștri au știut în 1918 să calce cu moartea pe moarte pentru a izbândi!”.

În schimb azi, mai mult de 100 de ani de la 1918, România are ”un președinte neamț, impus și protejat de noile “Puteri Centrale”, un președinte al cărui guvern ne pângărește credința punând lacăte pe biserici, ne șterge identitatea și ne răpește drepturile fundamentale, inclusiv dreptul de a ne închina la cele sfinte, o putere a cărei singur obiectiv este ștergerea granițelor și identității noastre pentru a ne integra deplin în “lumea euroatlantică””, arată acuzator avocatul patriot.  

Ori, observă Dan Chitic – ”ei, cei ce se vor stăpânii noștri, ne spun că toate drepturile și libertățile ne sunt luate acum pentru “binele nostru”, pentru a ne feri de o viroză ale cărei victime, oricum ar fi numărate ele, nu depășesc 0,05% din populația țării…”.

”Pentru cei 535.706 români omorâți de nemți pe fronturile și câmpurile acestei țări în lupta lor pentru libertatea, independența și integritatea acestei țări, pentru noi, pentru credința și identitatea noastră, dar mai ales pentru copiii noștri și pentru dreptul lor de a fi oameni liberi și demni avem datoria să ne învingem frica, pasivitatea, și comoditatea corupătoare și să ieșim din case!”, declară fulminant Dan Chitic.

De aceea, în mesajul de aseară, Dan Chitic făcea un apel la români ”să se organizeze și să meargă cu mic, cu mare la Peștera Sfântului Andrei de la Ion Corvin, să facă zid în jurul unui ierarh care a fost învrednicit de Dumnezeu să devină un conducător și un simbol al rezistenței noastre împotriva urâciunii pustiirii aduse în țară de forțele globaliste strânse în spatele președintelui Iohannis”.

Nu este însă un îndemn la participare cu orice preț, pentru Dan Chitic se adresează  și celor care nu vor veni: ”Chiar și cei care din binecuvântate pricini nu pot ajunge mâine în județul Constanța, și ei trebuie să se strângă în jurul bisericilor lor, indiferent dacă sunt sau nu credincioși, indiferent în ce cred, căci lupta aceasta se dă pentru apărarea dreptului nostru la un viitor demn, pentru apărarea libertății noastre!”

”Mâine toți românii trebuie să iasă demni și sobri să se roage și să se închine în tăcere, frățietate și bunăcuviință, fără scandal și fără dezbinare”, este adevăratul îndemn al avocatului patriot.

Un îndemn la credință, la unitate între români, la respect pentru fundamentele națiunii – ”Dincolo de orice credință, convingere sau culoare politică, azi toți românii trebuie să fie Uniți Pentru România! Cu Orice Preț!”, a scris avocatul Dan Chitic în excepționalul său mesaj.

1195
Tagurile:
Mesaj, Dan Chitic

Загрузка...
Summitul NATO la Bruxelles

Stoltenberg îndeamnă la consolidarea prezenței NATO în Marea Neagră

0
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încemnat la consolidarea prezenței militare a alianței în Marea Neagră.

BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Miniștrii de Externe ale statele NATO vor discuta miercuri, în cadrul unei conferințe video, cu participarea miniștrilor Georgiei și Ucrainei, despre activitatea alianței în Marea Neagră, a anunțat secretarul de stat al NATO, Jens Stoltenberg.

“Regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru NATO, pentru toții membrii. De asemenea, cooperăm foarte strâns cu doi parteneri din această regiune – Georgia și Ucraina”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Bruxelles.

Oficialul a acuzat din nou Rusia de “nerespectarea integrității teritoriale a Ucrainei și Georgiei”, remarcând “consolidarea prezenței militare rusești în Crimeea”.

“Trebuie să ne consolidăm în continuare prezența în regiune” a spus secretarul de stat al alianței.

Stoltenberg a susținut conferința de presă la Bruxelles în ajunul Consiliului Alianței Nord-Atlantice la nivel de miniștrii de Externe, care se va desfășura pe 1-2 decembrie în regim de conferință video.

0
Tagurile:
Rusia, Marea Neagră, Jens Stoltenberg, NATO
Tematic
Turcia - despre testele sistemului de apărare antiaeriană S-400
Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”
Lansatoarele de rachete din România, un ”mesaj” pentru Rusia
De ce sistemul HIMARS e un pericol pentru România, nu Rusia

Загрузка...