Prime Minister Viktor Orban

Cum și-au dat mâna Viktor Orban și Klaus Iohannis ca bage opoziția în corzi

1713
(reînnoit 18:03 30.04.2020)
În războiul declarațiilor stârnite de proiectul de lege al autonomiei Ținutului Secuiesc există, ca de fiecare dată, câștigători și perdanți, iar Viktor Orban și Iohannis își culeg laurii pe seama opoziției.

BRUXELLES, 30 apr - Sputnik, Daniela Porovăț. În mod surprinzător, câștigătorii inflamării retoricii anti-maghiare din România și al retoricii anti-românești din Ungaria sunt cei de la vârful politicii, adică cei aflați la putere.

Pentru guvernul lui Viktor Orban și oficialii de la Budapesta, orice ocazie de a se certa cu România în anul pe care Ungaria l-a declarat al Trianonului nu poate fi decât o mană cerească.

Așa se explică tonul tăios al ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook ca reacție la declarațiile lui Klaus Iohannis, s-a luat efectiv la trântă cu președintele României:

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a fost mesajul lui Szijjarto.

El a continuat arătând cum Ungaria este interesată de o relație bună cu România ”deoarece suntem importanți parteneri economici”, și a apăsat pedala pe interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime ”de a avea relații normale între cele două state”.

Ai zice că Ungaria e victimă, iar Bucureștiul este călăul bunelor relații dintre cele două state! Iar Ungaria știe să își joace bine rolul de nedreptățită, că doar e în anul Trianonului!

Așadar, Ungaria are de câștigat din acest război!

Dar nu e singura! La rândul său, și Iohannis se dă victimă, el și întreaga țară, a PSD-ului ”care a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înţelegeri se fac în Parlamentul României”, a spus Iohannis într-o declarație de presă care a făcut istorie.

Pentru Iohannis a fost la fel de simplu ca pentru Budapesta: a identificat adversarul și l-a ”executat: în timp ce autorităţile se luptă cu pandemia, PSD „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”!

Și, așa cum Budapesta apără maghiarii, Iohannis îi apără pe români: atât timp cât va fi preşedinte, o astfel de lege nu va exista.

Într-un moment în care există tot mai multe îndoieli cu privire la ”Guvernul lui”, pe care îl conduce fățiș, asumându-și astfel toate neîmplinirile de la Palatul Victoria, apariția lui Iohannis pe calul alb al eliberării Transilvaniei de maghiarii aflați în combinație cu trădătorii de la PSD i-a dat președintelui o gură de oxigen. Și lui, și Guvernului PNL!

Dar dacă puterea de la Budapesta și cea de la București încasează dividende generoase din acest scandal, reacțiile lor supărate și continuarea disputei prin diferite comunicate hrănindu-le substanța politică, cine este perdantul?

Tocmai opoziția. În Ungaria, pentru că Viktor Orban și partidul său au dovedit încă o dată că sunt eroii ”internaționalei” maghiare și că se bat ca niște lei pentru fiecare ungur de pe fața pământului, așadar opoziția trebuie să stea în banca ei și să lase FIDESZ la guvernare pentru că nu există ceva mai bun pe lume. În România, PSD pentru că nu a oprit proiectul la timp, deci este complice cu UDMR, în timp ce etnicul german Iohannis e mai ceva ca Avram Iancu! (Nu zicem ca Iancu e Hunedoara pentru că și Viktor Orban îl reclamă pe nume propriu).

Opoziția din ambele țări, marele perdant

Dacă Viktor Orban și FIDESZ, pe de o parte, și Iohannis cu PNL, pe de altă parte, sunt eroi în neamul lor pentru că le-au spus-o celorlalți peste gard, atunci opoziția din ambele țări este inutilă, iar, în cazul României, chiar trădătoare, dacă e să-l credem pe președintele țării.

Iar dacă Viktor Orban apără Ungaria de români, și neamțul Iohannis – culmea ironiei – apără România de unguri și de PSD, cine mai are nevoie de opoziție?

Ca argument suplimentar al încolțirii opoziției, iată cum același ministru de Externe al Ungariei îl punea la punct pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, pentru că ar fi complotat cu un lider al opoziției din Ungaria împotriva statului.

”Potrivit parlamentarei Szabó Tímea, este o problemă că maghiarii din Ardeal și Ținutul Secuiesc au primit măști și materiale de protecție de la țara-mamă. Iar ambasadorul român se bucură că în parlamentul maghiar există partide care gândesc aşa. Este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român, dar este mult mai rușinos că opoziția din Ungaria și ambasadorul român au ajuns pe o platformă comună împotriva maghiarilor de peste granițe”, a scris pe Facebook Szijjarto în urmă cu câteva zile.

Alți jucători, același scenariu: opoziția din Ungaria complotează cu o putere străină, aici e România în cauză, pentru a lovi în statul-mamă. Scenariul este atât de asemănător cu acuzațiile lui Iohannis la adresa opoziției din România (PSD), complotând cu o putere străină încât te întrebi dacă nu avem de a face cu același scenarist care a scris de fapt două episoade ale aceluiași serial.

Că PSD se apără, că nu e nici prima, nici ultima oară când un proiect trăznit a trecut tacit de Camera Deputaților, că autonomia e un subiect prin care Ungaria bagă bățul prin gardul României de multă vreme, că Iohannis ca apărător al națiunii române nu e nici măcar o glumă bună, ce mai contează? Viktor Orban și președintele României au încălecat, încă o dată opoziția din țările lor.

Iar în acest film cu învingători și înfrânți, vai de cei învinși, vorba latinilor!

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1713
Tagurile:
Klaus Iohannis, Viktor Orban
Tematic
Iohannis atacă PSD din cauza legii autonomiei maghiare
Sondaj CURS pe timp de pandemie: scade PNL, crește PSD și Pro România
Scandalul autonomiei: PNL vine cu o acuzație nouă, liderii PSD ar trebui să explice
PSD, categoric: Legea autonomiei nu va trece de Senat!
Carmen Avram: în câteva rânduri, TOT despre scandalul Iohannis – PSD și ceea ce nu se vede
Scandal în PSD: Paul Stănescu - cea mai gravă acuzație la Dăncilă, Teodorovici și Codrin!
The US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels

UE, demers fulminant contra politicii și tupeului SUA! România, ca de obicei, e pe invers!

248
(reînnoit 08:12 15.08.2020)
Doar 3 state UE, printre care și România, NU au semnat o notă de protest trimisă la Washington de 24 din cele 27 de state UE, față de presiunile SUA asupra proiectului Nord Stream 2. Iohannis, Orban și Aurescu NU au spus nimic despre asta!

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. Publicația germană Die Welt publică o știre de senzație: 24 din cele 27 de ţări membre UE au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2 - ca o încălcare a dreptului internațional.

Cotidianul german scrie în ediția online de vineri, 14 august, că pe 12 august s-a făcut  o intervenție diplomatică lan Departamentul de Stat al SUA cu privire la sancțiunile SUA vizând gazoductul Nord Stream 2.

”24 de state membre au luat parte la intervenția diplomatică, care a avut loc prin videoconferință”, au declarat surse diplomatice UE pentru ”Die Welt”

Potrivit cotidianului german, protestul european împotriva imixtiunii SUA „a primit în mod neașteptat un sprijin puternic”, iar comentatorii subliniază că deși construcția conductei între Rusia și Germania a fost criticată de multe țări europene, în cazul de față Uniunea Europeană a arătat ”un acord de anvergură pentru a respinge interferențele americane”.

Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei, o idee exprimată și de Donald Trump în repetate rânduri. ”E normal ca Germania să facă afaceri cu Rusia, comerț – dar eu NU consider Energia comerț!”, a spus Trump.

Problema este care sunt cele 3 țări europene care NU au participat la demersul european contra politicii de imixtiuni a Washingtonului? Este România printre ele, demonstrând o fidelitate față de SUA până la pierderea deciziei suverane în interes propriu?

Răspunsul pare a fi da! Din surse diplomatice, cele 3 țări care au făcut notă discordată sunt Polonia, Lituania și… România!

Deci, din nou România s-a situat în afara trendului european – iar Iohannis, Orban și Aurescu, cei care au decis asta, NU au spus nimic! Oare va reacționa cel puțin Opoziția? Probabil că da, cu excepția PSD Ciolacu.

Întrebarea vine firesc: care este interesul României să se fie în afara demersului UE? După ce face tot ce poate pentru a strica relațiile cu China și Rusia?  Ce avantaje oferă SUA în schimb? Deocamdată oferă doar… facturi și încălcări flagrante ale suveranității naționale, prin imixtiuni directe în politica internă de la București. (vezi cum a certat ieri ambasadorul SUA Parlamentul român că nu a dat niște legi pe care el le-ar fi cerut!)

Reamintim că Germania, care deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a respins  ameninţările Administraţiei Donald Trump în privința proiectului Nord Stream 2.

”Niciun stat nu are dreptul de a dicta Uniunii Europene politica energetică - iar aceste acţiuni (ale SUA, n.n.) nu vor avea succes - sancţiunile asupra partenerilor sunt în mod clar un pas pe un drum greşit”, a declarat marți Heiko Maas, ministrul german de Externe, în cursul unei întâlniri cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Moscova.

De asemenea, Heiko Maas a subliniat că în mandatul Germaniei în fruntea UE se va încerca să se consolideze suveranitatea Uniunii Europene.

”Europa are valori şi interese - dacă ne sunt afectate interesele, atunci vom aduce în discuţie acest lucru”, a declarat Heiko Maas.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

248
Tagurile:
România, Nord Stream 2, SUA, UE, Europa

Загрузка...
Petrol

SUA au cumpărat cantități imense de petrol din Rusia

202
(reînnoit 18:29 14.08.2020)
SUA au cumpărat la greu petrol rusesc, în ciuda faptului că încearcă să împiedice construcția gazoductului Nord Stream – 2 în Europa. De ce au fost nevoiți americanii să apeleze la produsele petroliere din Rusia.

MOSCOVA, 14 aug – Sputnik, Natalia Dembinskaia. În ultima jumătate a anului SUA au primit din Rusia peste nouă milioane de tone de produse petroliere. E o cifră record în ultimii 16 ani. Totodată Washington încearcă că orice preț să blocheze Nord Stream – 2 pentru a nu admite dependența Europei de resursele energetice rusești. De ce americanii au devenit dependenți de ruși, aflați într-o analiză a agenției RIA Novosti.

Exporturi record

Din vânzarea produselor petroliere în SUA, Rusia din ianuarie până în iulie a câștigat peste 2,2 miliarde de dolari, arată datele Serviciului Federal Vamal (FTS) al Rusiei. Peste ocean au fost expediate peste 7,46 milioane de tone, ceea ce reprezintă 12 la sută din totalul exportului. Cea mai mare cantitate a fost achiziționată de Olanda – 12,19 milioane de tone, iar americanii se află pe locul doi, locul trei este ocupat de Malta, cu 4,4 milioane de tone.

Olanda și Malta sunt niște huburi de tranzit, de acolo produsele petroliere pleacă în alte state. Adică, de facto, exportul în SUA ar putea fi mult mai mare, pentru FTS nu ia în calcul astfel de livrări.

Într-adevăr, potrivit datelor Administrației pentru Informații Energetice a SUA (EIA), importul american al petrolului rusesc în primele cinci luni a ajuns la 68 milioane de barili sau 9,3 milioane de tone.

E o cifră mai mare decât cea prezentată de FTS pentru ultimele șase luni, pentru că EIA înregistrează țara de origine, nu țara producătoare.

Totodată, în iulie americani și-au sporit achizițiilor de păcură rusească – cu 16 la sută față de luna iunie.

Nu au cu ce substitui

Problema constă în faptul că SUA s-au privat de petrolul greu venezuelean, iar tehnologia unor întreprinderi de prelucrare a petrolului nu-și permit utilizarea doar a petrolului ușor, care vine din bazinul Permian sau Texasul de Vest. Acesta trebuie amestecat cu petrolul greu, care era procurat în America de Sud. Însă Trump a aplicat sancțiuni împotriva companiei venezuelene PVSDA, și la întreprinderile de prelucrare a petrolului au apărut mari probleme cu materia primă.

În cea mai dificilă situație se află uzina din Golful Mexic și coasta de Est, inclusiv Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron.

O alternativă ar putea deveni petrolul din Arabia Saudită, al cărui componență chimică este apropiată, însă saudiți au refuzat să-și sporească producția. Drept urmare, economia a câștigat în fața politicii și americanii au fost nevoiți să se adreseze Rusiei.

“Washington întreprinde totul pentru a nu permite Gazpromului să finalizeze construcția Nord Stream 2. Însă acest lucru nu împiedică cooperarea, există niște interese economice care coincid”, menționează Aleksandr Razuvaev, directorul Centrului Informațional-Analitic “Alpari”.

“Ultimele procese geopolitice din lume au repartizat piața de petrol în favoarea Rusiei, pentru că SUA au renunțat la livrările din două alte state, cărora le-au aplicat niște sancțiuni. În acest fel, Urals a devenit singurul tip de petrol greu accesibil”, confirmă Aleksandr Dujnikov, cofondatorul grupului de companii A3F Group.

Pe lângă niște caracteristici necesare, materia primă rusească este atrăgătoare și prin prețul mai mic. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, marca Urals a fost cotată în ianuarie – iulie la un nivel mediu cu 40,34 de dolari pentru un baril, pe când în ianuarie – iulie a anului trecut cu 65,27 de dolari.

Totodată a scăzut semnificativ și costul transportării. Odată cu relaxarea măsurilor împotriva coronavirusului, consumul de combustibil a crescut – oamenii au început să circule mai mult și să zboare cu avioanele.

O criză în domeniu

Din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, numărul sondelor s-a micșorat în SUA până la un nivel minim. Conducta petrolieră Dakota Access a fost închisă din cauza încălcării normelor ecologice.

Producția a scăzut de la 13,1 până la 11,1 milioane de barili pe zi, iar această problemă a afectat în cea mai mare măsură câmpurile de șist din SUA – Permian, Eagle-Ford, Bakken, Niobrom, Anadark, Appalachian și Haynesville. Potrivit prognozei EIA, dată publicității pe 11 august, capacitatea medie de producție în domeniul petrolier în acest an va constitui 11,26 de milioane de barili pe zi, iar în 2021 – 11,14. Spre decembrie anume americanii vor contribui cel mai mult la reducerea livrărilor mondiale de petrol, consideră EIA.

Potrivit datelor Haynes & Boone, din ianuarie 36 de companii de petrol și gaz au anunțat lansarea procedurilor de faliment, datoriile cărora se însumează la peste 25,2 miliarde de dolari. E vorba, inclusiv, una din cele mai mari companii din domeniul șistului Whiting Petroleum, California Resources, dar și pionerul din domeniu - Chesapeake Enеrgy. În iunie, un alt cel mai mare producător, Extraction Oil & Gas, a solicitat demararea procedurii de faliment, fiind în incapacitate de plată.

Potrivit aprecierilor Rystad Energy, până la sfârșitul acestui an, aproximativ 150 de ce companii în domeniul petrolului și gazelor se vor declara în incapacitate de plată. Extracțiile de șist vor scădea sub cinci milioane de barili pe zi. În cele din urmă, prezice ShaleProfile Analytics, sectorul va pierde peste o treime din capacitățile de producție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

202
Tagurile:
petrol, Rusia, SUA
Tematic
În zonele petroliere din Libia ar putea izbucni lupte teribile
Gazprom Neft a furnizat în China prima partidă de petrol arctic
OPEC + relaxează restricțiile privind producția de petrol
„Se apropie sfârșitul epocii”: Experții promit un mare șoc petrolier

Загрузка...
Proteste în Minsk

În ce condiții Belarus poate cere ajutor militar de la OTSC

0
(reînnoit 21:55 15.08.2020)
În ce condiții Belarus ar putea solicita ajutorul Rusiei în conformitate cu Tratatul pentru Securitatea Colectivă.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Republica Belarus va putea solicita ajutorul Organizației Tratatului pentru Securitatea Colectiv doar dacă apărarea acesteia este amenințată din afară, a declarat agenției RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al OTSC, Vladimir Zainetdinov.

“În cazul în care sistemul ei de apărare este amenințat din afară, în conformitate cu tratatul pentru securitatea colectivă, articolul 4, ea are dreptul să solicite ajutor”, a declarat el, fiind întrebam în ce caz Belarus se poate adresa OTSC.

Deocamdată, secretariatul OTSC nu a primit nicio solicitare din partea Republicii Belarus, iar dacă o astfel de cere va veni, ea va fi examinată în ordinea stabilită. Toate deciziile sunt luate după consultarea tuturor statelor membre, a mai declarat reprezentatul OTSC.

Mai devreme, Sputnik Belarus a anunțat că președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că a convenit cu liderul rus, Vladimir Putin, asupra acordării unui ajutor republicii la prima solicitare în cazul în care va fi pusă în pericol securitatea țării. Totodată, Lukașenko a făcut trimitere la acordurile celor două state în cadrul OTSC și a Uniunii Statale.

0
Tagurile:
OTSC, Aleksandr Lukașenko, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării
Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

Загрузка...