Vaporul Armenia

În Marea Neagră a fost descoperită nava-spital, scufundată în 1941

1563
(reînnoit 18:13 29.04.2020)
Cercetătorii ruși au reușit să descopere vaporul sanitar din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, care fusese scufundat de aviația germană cu tot cu miile de oameni la bord.

Alexandr Hrolenko, observator militar

Distrugerea de către aviația germană a navei-spital “Armenia” în preajma peninsulei Crimeea în toamna anului 1941 reprezintă o crimă de război fără termen de prescripție. E unul din exemplele care arată ce inamic a învins Uniunea Sovietică și cu ce preț în cel de-Al Doilea Război Mondial. La bordul vasului, care nu era înarmat, se aflau peste zece mii de oameni – ostași răniți, personal medical, femei și copii. Au fost salvate doar opt persoane.

Pe 27 aprilie, Societatea Geografică Rusă a anunțat: la fundul Mării Negre a fost descoperită nava “Armenia”. Vasul se află la o adâncime de 1500 de metri, la 15 mile maritime (aproximativ 28 de kilometri) de țărmul Ialtei. Acum este greu de supraapreciat rezultatul expediției comune a Ministerului Apărării al Rusiei și Societății Geografice Ruse.

Căutările insistente au continuat peste 35 de ani. Dosarul numărul 19 din Arhiva Centrală Militar-Navală, legat de tragedia vasului “Armenia”, a fost secretizat în anii 40, accesul la el fiind interzis. Singura referință geografică a fost descoperită la Muzeul Serviciului Medical al flotei de la Marea Neagră în anul 1991 – informația despre atacul aerian în apropierea satului Gurzuf, în preajma muntelui Medved. Însă adâncimile mari și relieful complicat în această zonă din mare au complicat operațiunile de căutare. Chiar și cunoscutul american Robert Ballard, care a găsit vasele scufundate “Titanic” și “Bismarck”, nu a reușit să găsească “Armenia” în ciuda echipamentului sofisticat de care dispunea.

Desigur, căutările îndelungate nu erau motivate de faptul că pe navă a rămas tezaurul muzeelor, ci de memorie și o datorie morală.

Scufundarea acestui transport sanitar este considerată una din cele mai mari tragedii din istoria navigației pe mare. Dacă ar fi să comparăm cu Titanic, unde au decedat 1500 de pasageri, iar pe vasul german Bismarck – peste 2100 de marinari militari. Aceste cifre sunt depășite de pierderile omenește de pe „Armenia” (de la 7 la 10 mii de morți, deocamdată nu există niște cifre exacte. Luând în considerație circumstanțele, tragedia navei sanitare merită să fie descrisă în cărți și filme, trebuie să devină cunoscută întregii umanități. Pentru ca lumea să nu uite de ororile și victimele celui de-Al Doilea Război Mondial, de rolul Uniunii Sovietice și de victoria asupra Germaniei fasciste.

Nimeni nu este dat uitării

După identificarea cordului vasului sanitar „Armenia”, cu ajutorul unei drone submarine, protoiereul bazei navale Novorossiisk Kirill a slujit o panahidă pe locul decesului echipajului și pasagerilor. De asemenea, au fost date onoruri militare prin lăsare pe apă a unei coroane de flori și tragere a trei focuri.

“Omului îi este frică pe mare pentru că în fața mării este ca în fața Domnului”, e un fragment din vechiul statut maritim Pomor, care a apărut cu mult înainte de statutul naval al Flotei Ruse. Stihia mării este una impredictibilă și periculoasă, însă războiul pe mare este de două ori mai dur. Dacă nava în perioada rece a anului naufragiază la o depărtare mare de țărm, oamenii sunt condamnați la moarte în apa extrem de rece.

La sfârșitul lunii septembrie 1941 trupele germane au ocupat Perekop și au intrat în Crimeea. Armata Roșie a bătut în retragere spre Sevastopol, principala bază navală a Flotei de la Marea Neagră. La începutul lunii noiembrie au fost declanșate atacuri cu artilerie și asediul orașului, însă mai exista posibilitatea evacuării celor răniți, femeilor și copiilor pe cale maritimă. Această misiune a revenit navei “Armenia”, aflată sub comanda experimentatului căpitan Vladimir Plaușevski.

Nava cu o greutate de 6000 de tone, o lungime de 112 metri pe vreme de pace transporta până la 980 de pasageri în cabine confortabile. În vara anului 1941 „Armenia” a devenit un spital, iar din august, prin 15 curse, a reuși să transporte din Crimeea în partea continentală peste 15 mii de ostași sovietici răniți. Astfel de nave reechipate au reușit în perioada războiului să evacueze pe Marea Neagră peste 412 mii de oameni.

În ultima cursă, vasul sanitar a ieșit din Sevastopol pe 6 noiembrie pentru a transporta în Tuapse peste 300 de răniți, personalul medical din patru spitale militare și câteva mii de civili. Noaptea, în Ialta, “Armenia” a mai preluat câteva mii de oameni, iar în dimineața de 7 noiembrie s-a îndreptat spre Caucaz, fiind însoțită de două bărci de patrulare. La o distanță de 15 mile de țărmul Crimeei, nava a fost atacată de avioanele Luftwaffe - Heinkel-111 (potrivit altor date, Junckers 87).

Cele două bărci ale Flotei de la Marea Neagră și patru tunuri aflate la bordul transportatorului nu au reușit să se salveze de bombe și torpile. Distrugerile au fost enorme, “Armenia” s-a scufundat timp de patru minute. În în valurile plumburii ale lui noiembrie au reușit să se salveze doar opt persoane din cele câteva mii. Dreptul internațional din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial interzicea atacarea navelor-spitale cu însemnele crucii roșii, însă piloții germani ignorau toate aceste norme. Trupele hitleriste purtau război de nimicire totală a Armatei Roșii și a populației pașnice. Rusia nu au uitat acest lucru, și fortificarea permanentă a apărării frontierelor de la Marea Neagră nu este doar un răspuns operativ la provocările contemporane și amenințările la adresa securității naționale, ci și o proiecție a memoriei istorice.

“Armenia” rămâne pe hărți

După lansarea pe apă în anul 1928 la uzina Baltică, „Armenia” a intrat în topul celor șase cele mai bune nave de pasageri din Marea Neagră. Vaporul frumos și sigur era conceput pentru curse lungi (până la 4600 de mile) cu o viteză de 14,5 noduri (aproximativ 27 kilometri pe oră), avea un echipaj suficient de numeros – 96 de persoane.

Marinarii cunosc că fiecare navă are propriul suflet și statut – niște “elemente ale construcției” destul de perceptibile și indestructibile. Probabil, anume din acest motiv la o adâncime mare, “Armenia” stă acum pe o chină dreaptă, fără a se răsturna chiar și după 79 de ani de la tragedie.

Deși suprastructura și puntea au păstrat urmele atacurilor aeriene, balustradele și alte elemente verticale sunt întoarse în afară.

Aici istoria nu se încheie. Corpul vaporului “Armenia” va fi declarat cimitir militar, punctual cu coordonatele 44 grade și 15 minute ale latitudinii nordice, 34 grade 17 minute altitudine estică va fi marcat pe hărți. În viitor, toate navele flotei navale vor coborî steagurile în bernă și vor da onoruri militare atunci când vor trece prin apropiere.

Rezultatele expediției din anul 2020 vor permite reconstituirea ultimei zile a “Armeniei”. Centrul de cercetări subacvatice al Societății Geografice Rusești realizează deja un film documentar despre soarta vaporului. Adâncimea de un kilometru și jumătate va ajuta să păstrăm liniștea celor câteva mii de persoane decedate la bordul “Armeniei” de orice intervenții criminale ale căutătorilor de comori. Căutătorii Ministerului Apărării al Rusiei și a Societății Geografice Ruse își vor continua munca. Cel de-al Doilea Război Mondial mai ascunde multe secrete care așteaptă să fie descoperite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1563
Tagurile:
Armenia, Cel de-al doilea război mondial, URSS
Тема:
Cel de-al Doilea Război Mondial. Marea Victorie din 9 mai (62)
Tematic
ONU: Este cea mai gravă criză de la cel de-al Doilea Război Mondial
Putin: Trebuie să profităm de experiența de cooperare din al Doilea Război Mondial
Tancurile sovietice legendare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

"Rusia nu a avut așa ceva niciodată": La ce tanc lucrează industria de apărare

282
(reînnoit 17:54 24.02.2021)
Datorită armamentului său puternic de la bord, primul tanc rusesc cu roți poate fi folosit atât în ​​raiduri, cât și în diferite operațiuni militare – pe flancuri, în operațiuni de spionaj, în patrulări și în cadrul avanposturilor.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik, Andrei Koț. Puternic, de mare viteză și bine protejat – pe baza platformei blindate unificate "Bumerang" vor crea primul tanc rusesc cu roți. Caracteristicile șasiului promițător fac posibilă montarea pe acesta a unui complex de arme cu același tun cu alezaj neted ca pe autopropulsatul "Sprut-SD", a explicat Aleksandr Krasovițkii, directorul general al "Companiei Industrial-Militare". Despre ce loc ar putea ocupa tancurile cu roți în trupe – în materialul Sputnik.

Vor fi utile în Siria

Potrivit lui Krasovițkii, dezvoltarea platformei unificate cu roți "Bumerang" este aproape finalizată – testările de stat ale transportorului blindat K-16 construit pe aceasta sunt planificate până la sfârșitul anului. Potrivit inginerilor, cele mai recente realizări științifice și tehnologice au fost folosite în cadrul construcției. Planurile ulterioare includ testarea promițătoarei mașini de luptă a infanteriei K-17, vehiculelor cu destinație specială și a altor prototipuri. Directorul general al "Companiei Industrial-Militare" a subliniat că crearea rapidă a unui tanc cu roți bazat pe platforma "Bumerang" nu este o problemă pentru industrie.

Cu toate că o astfel de tehnică a fost dezvoltată în Uniunea Sovietică, în armata rusă nu existau încă tancuri cu roți – acesta este numele informal pentru o familie de vehicule blindate echipate, în turela rotativă, cu o armă puternică. Deși aceste mașini sunt inferioare vehiculelor pe șenile în ceea ce privește protecția, sunt semnificativ superioare în ceea ce privește viteza, manevrabilitatea și distanța maximă aproximativă pe care o pot parcurge până la golirea rezervorului.

"Tancurile cu roți sunt populare în țările cu teren potrivit pentru acestea", a declarat expertul militar Alexei Leonkov agenției de presă RIA Novosti. "În Africa, de exemplu. Prin urmare, în special în Africa de Sud, preferă anume tancurile cu roți. Principalele lor avantaje sunt viteza și kilometrajul tancului între reparații în cadrul unui sistem de reparații preventive programate. Dacă tancul principal de luptă, să spunem, se strică după zece mii de kilometri, atunci o mașină blindată cu tun va parcurge în întregime kilometrajul de o sută de mii".

Potrivit expertului, astfel de tancuri ar fi utile Armatei Ruse în direcția Asiei Centrale, unde capacitatea căilor ferate este destul de mică: vehiculele blindate cu roți sunt mult mai ușor de transportat pe autostrăzi. În plus, o astfel de tehnică ar ajuta la patrulare – în aceeași Sirie. Acum, poliția militară de acolo se deplasează cu ajutorul vehiculelor blindate "Tiger" și BTR-82A.

Leonkov a subliniat că un tanc promițător, la fel ca un transportor blindat, este capabil să traverseze barierele de apă, să tragă în mișcare și pe apă. Datorită armamentului său puternic de la bord, poate fi folosit atât în ​​raiduri, cât și în diferite operațiuni militare – pe flancuri, în operațiuni de spionaj, în patrulări și în cadrul avanposturilor.

Calibru mare

Impactul mai blând al vehiculelor cu roți asupra drumurilor este de asemenea important. Nu este un secret faptul că șenilele de oțel ale tancurilor distrug chiar și cel mai dur asfalt. De aceea se preferă transportarea vehiculelor blindate grele pe cap tractoare-transportoare speciale. Încărcarea și descărcarea durează mult timp, în timp ce tancul cu roți este gata să se angajeze în luptă din mers, fără nicio ezitare sau pregătire specială.

În calitate de armă principală a tancului promițător se analizează un compartiment de luptă cu un tun de 125 mm, ca și în cazul autopropulsatului "Sprut-SD", dezvoltat special pentru Forțele Aeropurtate. Tunul cu alezaj neted 2A75 pe un sistem stabilizat cu un încărcător automat și un set de muniție de 40 de runde este similar cu armele 2A46M ale tancurilor T-72 și T-90. Tancul autopropulsat trage cu toate tipurile de muniție de calibru adecvat, precum și cu rachete antitanc ghidate. Armamentul auxiliar al compartimentului de luptă este o mitralieră PKT de 7,62 mm asociată cu tunul.

Dotat cu astfel de echipamente, "Bumerangul" poate deveni cel mai puternic tanc cu roți din lume. Marea majoritate a echipamentelor militare din această clasă, în țările din Vest și Est, sunt dotate cu arme de calibru de până la 105 milimetri. Tancurile cu roți se află în serviciul mai multor țări NATO și asiatice. Este vorba despre tancurile americane M1128 MGS pe platforma Stryker, tancurile franceze AMX-10RC, tancurile japoneze MCV, tancurile italiene Centauro. La începutul anilor 2010, Ministerul Apărării al Federației Ruse a negociat cu Roma privind cumpărarea unui lot de tancuri Centauro pentru Forțele Terestre. Câteva vehicule au fost aduse chiar în Rusia pentru testare. Cu toate acestea, nu s-a mers mai departe: tancurile cu roți italiene nu îndeplineau cerințele rusești în ceea ce privește fiabilitatea echipamentului militar.

Împotriva tancurilor și dronelor

Platforma cu roți promițătoare "Bumerang" a fost demonstrată pentru prima dată la parada de Ziua Victoriei în 2015. Tehnica pe această bază este semnificativ mai mare și mai puternică față de transportoarele blindate sovietice și rusești ale familiei BTR.

Pe autostradă, motorul YaMZ-780 cu o capacitate de 750 de cai putere accelerează mașina până la 100 de kilometri pe oră. Compartimentul motorului se află în partea din față, ceea ce permite îmbracarea și debarcarea din pupă. Mașinile familiei "Bumerang" sunt dotate cu un blindaj multistrat ce conține ceramică, care, de altfel, este mult mai fiabil decât un blindaj omogen.

Cel mai puternic vehicul al familiei "Bumerang" este până când considerat mașina de luptă a infanteriei K-17, cu modulul de luptă universal controlat de la distanță "Bumerang-BM". Armamentul – tun automat de 30 mm 2A42 cu cartușe selective și până la 500 de runde de muniție, împotriva tancurilor – două lansatoare duble ale complexului de rachete antitanc "Kornet".

Există o opțiune mai serioasă. Unul dintre posibilele module de luptă pentru K-17 este AU-220M "Baikal", cu un tun de 57 mm și o rată de foc de 120 de runde pe minut. Se crede că puterea obuzelor sale este suficientă pentru a combate toate vehiculele moderne de luptă ale infanteriei din școala occidentală. În plus, calibrul de 57 mm va distruge eficient aparatele aeriene fără pilot, inclusiv cele mici, la o distanță de până la 12 kilometri.

282
Tagurile:
tanc
Tematic
Ziar american: tancul rusesc T-14 Armata, „potențial cel mai periculos tanc din lume”
Dragun - noul tanc rusesc modern, ușor și plutitor
”Armata” merge la export: Cine va primi primul noul tanc rusesc T-14

Загрузка...
доллары США

Mișcare strategică: Rusia a investit un miliard în datoria publică a SUA

94
(reînnoit 16:48 24.02.2021)
Banca Centrală a Federației Ruse a majorat investițiile în obligațiunile de stat ale SUA cu un miliard de dolari.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik, Natalia Dembinskaya. În decembrie, Banca Centrală a Federației Ruse a majorat investițiile în obligațiunile de stat ale SUA – imediat cu un miliard de dolari. Deși, în ultimii ani, Moscova s-a debarasat sistematic de aceste valori mobiliare: ponderea lor în rezerve este puțin mai mare de un procent. De ce sunt necesare acum – în materialul Sputnik.

A cumpărat Treasurys

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe al SUA, Rusia deține în prezent obligațiuni de stat americane în valoare de 6,011 miliarde: 1,2 miliarde pe termen lung și 4,8 miliarde pe termen scurt. În decembrie, stocul a fost suplinit cu un miliard.

Prin vânzarea acestor valori mobiliare, guvernul SUA acoperă deficitul bugetar și alte cheltuieli. Datoria națională a SUA a ajuns la aproape 28 de trilioane. În perioada 2010-2013, investițiile rusești au depășit 170 de miliarde. Moscova a fost unul dintre cei mai mari deținători de valori mobiliare de stat americane (Treasurys). Dar după ce Washingtonul a impus sancțiuni în aprilie 2014, a început să se debaraseze de ele.

În 2018, Banca Centrală a Federației Ruse a organizat o vânzare masivă, reducând portofoliul valorilor mobiliare de stat americane la jumătate deodată. Ponderea Treasurys în rezervele internaționale a fost redusă la minimum. Banca Centrală a redirecționat fondurile eliberate spre aur, precum și euro și yuani.

Diversificare

Datoria publică a SUA este reprezentată public de Treasurys (T-bills, T-notes, T-bonds, TIPS), emise de Departamentul de Trezorerie (Ministerul de Finanțe) al SUA. Persoanele fizice și juridice, autoritățile din anumite state ale SUA și din anumite țări pot cumpăra bonuri de trezorerie și obligațiuni de stat.

Cu toate acestea, ideea constă în altceva: obligațiunile de stat americane sunt considerate unul dintre cele mai fiabile și lichide instrumente din lume. Sunt ușor de cumpărat și vândut.

"Este profitabil să investim temporar surplusul de fonduri în datoria publică a SUA. Două-trei procente pe an reprezintă destul de mulți bani când vine vorba de miliarde. În acest caz, politica nu ar trebui să influențeze deciziile economice", subliniază într-o conversație cu agenția de presă RIA Novosti membrul Comitetului Dumei de Stat pentru piața financiară, Dmitrii Skrivanov.

Astfel, prin creșterea volumului de Treasurys, Moscova și-a marcat tehnic prezența pe piață. Acest lucru este necesar și pentru diversificarea rezervelor internaționale. Acum Rusia dispune de 590 miliarde de dolari, dintre care șase miliarde sunt investite direct în datoria publică a SUA. Analiștii explică: Moscova urmează o tendință globală. Cererea pentru dolar este în creștere, deoarece această monedă este cea mai puțin expusă la volatilitate și inflație.

"Un miliard de dolari este o sumă destul de impresionantă. O astfel de sumă poate fi investită într-un set foarte limitat de active. Aurul este supraîncălzit, există deja o pondere mare de rezerve în euro și yuani. Achiziționarea datoriei publice americane este un element de diversificare", precizează Vitalii Mankevici, președintele Uniunii ruso-asiatice a industriașilor și antreprenorilor.

Versiunea chineză

La sfârșitul lunii decembrie, cel mai mare deținător de valori mobiliare de stat americane este Japonia (1,2 trilioane de dolari). Anterior, China era în frunte, dar acum Beijingul se află pe locul doi, cu 1,06 trilioane. Iar pe al treilea loc se află Marea Britanie – cu 428,9 miliarde.

Din cauza războiului comercial, chinezii s-au debarasat sistematic de aceste valori mobiliare, reducându-și investițiile cu peste 200 de miliarde. Cu toate acestea, imensa datorie americană față de Beijing reprezintă un puternic instrument de presiune asupra Washingtonului.

Conflictul în curs alimentează temerile că cel de-al doilea cel mai mare creditor străin al economiei SUA va organiza o vânzare masivă a Treasurys. Consecințele vor fi dezastruoase. Dumpingul masiv al acestor valori mobiliare va provoca panică pe piață.

Cu toate acestea, acest lucru este dezavantajos pentru China însăși. În primul rând, vânzarea de obligațiuni în valoare de 100-200 miliarde într-o perioadă scurtă va reduce inevitabil prețurile acestora. Drept urmare, valoarea activelor și rezervelor externe ale Chinei însăși va scădea semnificativ, precum și veniturile din vânzarea valorilor mobiliare ieftinite.

În plus, dolarul se va prăbuși, iar Beijingul nu are nevoie de acest lucru. Slăbirea monedei americane va face ca exporturile Chinei să fie mai scumpe.

Rezerva de aur

Deja de câțiva ani, Banca Centrală a Federației Ruse mizează pe aur, debarasându-se de dolari. În 2020, ponderea metalului prețios în rezerve a depășit pentru prima dată volumul monedei americane, iar până în februarie valoarea rezervelor monetare de aur a ajuns la 136,7 miliarde. Într-un an, rezervele de aur ale țării au crescut cu aproape 28 de tone.

Metalul prețios – un echivalent monetar universal – devine mai atractiv decât activele care generează venituri din dobânzi și, în plus, asigură împotriva riscurilor de sancțiuni. După cum a remarcat Bloomberg, Rusia a demonstrat lumii întregi că o țară cu o economie mare și cu rezerve mari de aur poate scăpa de activele în dolari și se poate simți în continuare minunat.

94
Tagurile:
SUA, Rusia

Загрузка...
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров.

Moscova solicită administrației Biden reafirme inadmisibilitatea războiului nuclear

0
(reînnoit 18:47 24.02.2021)
Șeful diplomației ruse susține reafirmarea inadmisibilității războiului nuclear dintre Moscova și Washington. Potrivit acestuia, această propunere a fost adresată Statelor Unite pe 4 februarie.

BUCUREŞTI, 24 feb – Sputnik. Pe 24 februarie, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.

Sergueï Lavrov
© Sputnik / Le service de presse du ministère russe des Affaires étrangères

„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.

Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.

„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.

O propunere deja făcută de Rusia

Anterior, Rusia a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.

În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.

0
Tagurile:
Joe Biden, Moscova
Tematic
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Lavrov a numit condițiile de cooperare cu Uniunea Europeană

Загрузка...