Tancul Armata

De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria

2997
(reînnoit 21:25 20.04.2020)
De ce noul tanc rusesc T-14 "Armata" este testat pe câmpurile de luptă din Siria și de ce potențialii adversari ai Rusiei se tem de această mașină de luptă.

Alexandr Hrolenko, observator militar

Verificarea tancului T-14 “Armata” în condiții de luptă pe teritoriul Republicii Arabe Siria demonstrează un proces de perfecționare a modelului și o dorință a Moscovei de a fi confirma supremația tehnologiilor militare rusești pe piața internațională.

Testările îndelungate a celui mai nou model al tancului T-14 pe platforma “Armata” se încheie în condițiile unor acțiuni militare reale. E o cale optimă pentru formarea unui tanc de luptă de bază, în care sunt utilizate cele mai avansate tehnologii, soluții unice digitale și de software, care țin cont de cerințele Ministerului Apărării al Federației Ruse. Ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a declarat pe 19 aprilie că tancul rusesc „Armata” a fost testat cu succes pe câmpul de luptă în Siria, vehiculul urmând să fie produs în seriei și să intre în dotarea forțelor armate în 2021.

Informația senzațională a provocat o rezonanță semnificativă în presa străină.

“Armata” își merită atenția. E singurul tanc din lume de generația a treia cu o turelă fără personal și o capsulă blindată izolată pentru echipaj, care depășește toate cele mai bune modele străine ale tehnicii blindate, inclusiv Abrams-ul american, Leclerc-ul francez și germanul Leopard 2.

În anul 2019, tancul rusesc a fost declarat cel mai bun din lume din 12 modele ale celor mai dezvoltate țări. La ora actuală nu există niciun concurent sau o mașină similară „Armatei”. Tancul este proiectat conform unor principii modulare, cu amplasarea separată a echipajului (într-o capsulă blindată), muniții și combustibil, cu arma controlată la distanță (fapt care determină o eficacitate și rezistență înaltă a mașinii). Are posibilități nelimitate de modernizare și robotizare. Este prevăzută și o integrare a sistemului automatizat de control al trupelor și armelor unităților tactice.     

Caracteristicile de luptă

Specialiștii consideră „Armata” o mașină cu 25-30 la sută mai eficientă și rezistentă decât alte vehicule ale unor potențiali adversari. Echipajul (din trei persoane) dirijează la distanță un tun de 125 de milimetri 2A82 din capsula blindată, aflată în corpul tancului. Acest lucru permite echipajului să supraviețuiască chiar în urma unei lovituri asupra turelei cu cele mai avansate muniții anti-tanc, și chiar arderii rezervelor de muniții (40 de muniții sunt într-o încărcătură automată, aflată separat). E o soluție cu totul nouă în industria mondială de construcții de tancuri.

Puterea de foc a tunului de 125 de milimetri depășește toate armele tancurilor existente (inclusiv a sistemului de 120 de milimetri a „Leopard-2A6”), și asigură o rată mare de tragere de 12 unități pe minut. Sistemul optic al “Armatei” permite identificarea țintelor la o distanță de până la 5 kilometri ziua și până la 3,5 kilometri noaptea. Tunul, mitralierele și vizoarele permit o efectuare de tiruri în timpul mișcării. La o greutate de 48 de tone, mașina atinge o viteză de până la 90 de kilometri pe oră.

Dispozitivul de propulsie reprezintă un motor diesel de 1500 cai putere cu o resursă de peste 2000 de ore. În viitor, „Armata” va fi dotat cu un sistem de ghidare de la distanță, adică va putea acționa fără piloți (cea mai bună protecție a echipajului este lipsa lui la bord). Cel mai nou, puternic și ușor blindaj cu o rezistență de peste 900 milimetri a fost dezvoltat de Institutul Științifico-Practic a Oțelului din Moscova (diminuarea masei tancului cu până la 55 de tone sporește manevrabilitatea).

Șasiul platformei “Armata” este universal și va putea servi la producția noilor mașini de luptă a infanteriei, mașinilor de recunoaștere, a mașinilor de dirijare, susținerea tancurilor, tehnicii inginerești.

Tancul „Armata” dispune de o “protecție eșalonată”. Protecția tradițională pasivă “Malahit” a fost suplimentată cu o protecție complexă activă “Afganit”, care, într-un regim automat, distruge în zbor munițiile anti-tanc, bombele și rachetele adversarilor fără a fi necesară implicarea directă a echipajului. Radarul radio-optic al "Afganit"-ulului (antene cu patru faze) avertizează “inteligența tancului” cu privire la existența unor amenințări, apoi rachetele inamicului sunt neutralizate cu ajutorul sistemului de interferențe radio-electronice.

"Afganit" poate distruge și fizic țintele, iar ca rezervă rămâne protecția dinamică “Malahit”, dotată cu un sistem modular “Relikt”, capabil să elimine munițiile și rachetele de tip tandem. Forma neobișnuită a tancului, cu o acoperire specială, diminuează semnificativ vizibilitatea obiectului cu dispozitive de detectare cu termovizoare și radare.

Reînarmare și export

S-a stabilit că armata rusă are nevoie de 2300 de tancuri “Armata”, iar Ministerul Apărării al Rusiei intenționează să achiziționeze anual aproximativ 200 de tancuri. În prima etapă, în septembrie 2016, în contractul încheiat cu “Uralvagonzavod” a fost menționată o partidă experimentală de peste 100 de vehicule. La forumul “Army 2019” Ministerul rus al Apărării a semnat un contract de achiziționare a 132 de mașini de luptă T-14 (tancuri) și T-15 (vehicule blindate grele) pe platforma „Armata” (termen de executare – până la sfârșitul anului 2021).

Testările tancului Armata urmează să fie încheiate în anul 2020. Viața militară a noii mașini abia începe, au fost trecute toate probele în condițiile Arcticii, Siriei și în multe alte zone aspre ale planetei (la temperature de la -50 până la +50 de grade Celsius). A fost demonstrată o înaltă eficiență și vitalitate a acestui nou sistem revoluționar de luptă. Firește, apare și un interes sporit din partea unor cumpărători străini.

A se observa, “Armata” este un tanc destul de scump – până la 7 milioane de dolari pentru o unitate, fapt determinat de o construcție de tehnologie înaltă, un ciclul semnificativ de testări și modernizări (probabil, odată cu creșterea volumului de producție costul se va diminua). Totuși o armă perfectă în lumea modernă servește în calitate de instrument pentru apărarea suveranității multor state și Moscova a recepționat deja cereri preventive pentru achiziționarea T-14 (au avut loc negocieri cu Egiptul, India, China și alte state). Exportul tancurilor va începe după ce “Armata” va intra în dotarea forțelor armate rusești și după obținerea pașaportului de profil de export (un lucru destul de dificil).

În orice caz, tancul T-14 va duce faima armelor rusești în multe puncte ale planetei. Tehnologiile cele mai avansate cu care este dotat Armata vor rămâne actuale pentru tot secolul XXI. Nu în zadar experții străini au plasat tancul pe primul loc în clasamentul celor mai temute mașini pentru un eventual adversar terestru al Rusiei. Ministerele Apărării al Germaniei și Franței își propun să dezvolte un concurent  demn “Armatei”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2997
Tagurile:
Rusia, armata, tanc
Тема:
Industria militară rusă (160)
Tematic
Ziar american: tancul rusesc T-14 Armata, „potențial cel mai periculos tanc din lume”
„Tancul rusesc ucigaș”: T-90MS analizat cu atenţie de o revistă americană - VIDEO
Militarii americani au testat tancul rusesc T-80U - VIDEO
Tancuri SUA prin păpușoi! Ministrul Leș îi face pe americani de râs: iată cât e de plată!
Exerciții militare NATO în România

Noi manevre NATO în România împotriva cui?

242
(reînnoit 13:00 13.05.2021)
Pentagonul și NATO, pe zeci de poligoane terestre și maritime din Europa, ʺrespingʺ amenințările militare inexistente. Manevrele agresive din România și Bulgaria destabilizează în mod obiectiv situația din regiunea Mării Negre și reduc nivelul de securitate în Moldova.

În paralel cu exercițiile americane Defender Europe 21, ca parte a manevrelor ʺseparateʺ NATO Steadfast Defender 21 din Turcia și Albania, în România, la 11 mai, au fost redislocați (prin Bulgaria) mai mult de 400 de militari de înaltă pregătire ai Forțelor comune ale Alianței împreună cu tehnică militară. Manevrele Steadfast Defender 21 vor avea loc în perioada 20 mai – 22 iunie, cu participarea a până la 9 mii de militari (inclusiv trupe transferate din Statele Unite), pe flancul sudic al Alianței. În România și Bulgaria va avea loc etapa finală a Steadfast Defender 21, cu participarea a 4 mii de militari și a 6 mii de unități de tehnică – acestea sunt subunități ale Grupului operativ comun de reacție foarte rapidă (Very High Readiness Joint Task Force), de care Turcia este responsabilă în 2021 în cadrul NATO.

Începând cu 4 mai, pe șaisprezece poligoane militare din România se desfășoară exercițiile la scară largă Dacia 21 Livex cu participarea a 15 mii de militari din 18 țări membre și partenere NATO, inclusiv Republica Moldova. Aceste manevre fac parte din scenariul mai larg (antirusesc) al manevrelor Defender Europe 21.

Activitățile ʺdefensiveʺ într-o regiune pașnică par excesive. Mai ales pe fondul declarației recente a ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, despre transformarea Mării Negre într-un ʺlac NATOʺ. În plus, Aurescu a recunoscut magistrala feroviară Gdańsk – Constanța și autostrada care va lega Lituania, Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria și Grecia drept proiecte militare. Nu este nevoie să vă explic încă o dată cu cine intenționează să lupte țările mai sus menționate. Principalul adversar militar al NATO, până în 2030 cel puțin, este Rusia.

Vecini neliniștiți

O parte a exercițiilor Dacia 21 Livex au loc în imediata vecinătate a Republicii Moldova. Anterior, Ministerul rom\n al Apărării a declarat că manevrele ʺprevăd condiții de luptă de intensitate sporităʺ, cu împușcături de luptă, aruncare de bombe avia, desanturi parașutate și depășire a obstacolelor de apă. Intriga este că în spatele celor mai apropiate râuri mari (a Dunării și a Prutului) se află Bulgaria și Republica Moldova. Niciun inamic din aceste țări nu amenință România, respectiv manevrele Dacia 21 Livex arată ca o pregătire deschisă pentru agresiunea SUA și NATO în regiunea Mării Negre. Astfel de concepții și desanturi (ofensive a priori) amenință securitatea Republicii Moldova și a altor țări din regiunea Mării Negre într-o măsură mult mai mare decât ʺagresiunea ruseascăʺ virtuală. Atragem atenția la faptul că în Constituția Republicii Moldova este consacrat statutul neutru al Republicii, iar participarea militarilor moldoveni la exercițiile Armatei SUA și NATO pare ambiguă din punct de vedere politic, fiind provocatoare și mioapă.

Comandamentul Armatei SUA în Europa și Africa a anunțat anterior despre desfășurarea unor exerciții la scară largă DEFENDER Europe 21 cu participarea a până la 30 de mii de militari din 26 de țări. Manevrele se desfășoară pe 30 de poligoane din 12 țări europene. Obiectivele declarate – creșterea disponibilității strategice și operative, dezvoltarea interacțiunii între Statele Unite, aliații și partenerii NATO. S-ar părea niște jocuri de război transparente, nimic mai mult. Cu toate acestea, există și acte ratate.

La 11 mai, președintele polonez Andrzej Duda a declarat la București: ʺÎn caz de necesitate, atât Polonia, cât și România trebuie să fie pregătite să apere independența Belarusuluiʺ. De parcă cineva i-ar fi invitat să intervină militar împotriva statului din Uniunea Statală Rusia – Belarus.

Conceptul ʺlaculuiʺ

ʺPovestea de groazăʺ preferată a Washingtonului și a Bruxelles-ului –transformarea Mării Negre într-un ʺlac rusescʺ – servește doar ca acoperire a propriului proiect – ʺlacul NATOʺ. Mai mult, în componența Alianței intră doar trei din cele șapte țări din regiunea Mării Negre. Federația Rusă este preocupată exclusiv de stabilitatea regională și de securitatea frontierelor sale sudice.

În regiunea Mării Negre, Statele Unite și NATO încearcă să înconjoare Rusia cu bazele lor militare pe teritoriul adiacent al țărilor aliate sau partenere – pentru a reduce timpul de zbor în cazul unui atac preventiv de rachete asupra obiectivelor militare strategice ale Federației Ruse. Din anumite motive, Pentagonul nu este foarte interesat de Turcia, care este relativ independentă. Acolo nu se construiește nici o singură bază militară americană nouă. În schimb, sunt extrem de atractive pentru ʺdezvoltareʺ Republica Moldova, Ucraina, Georgia, care nici măcar nu fac parte din NATO (și nu vor face). Desigur, într-o situație de criză extremă, ʺprincipalul agresorʺ va fi pedepsit garantat de Rusia, dar nici ʺasistenții voluntariʺ nu vor scăpa basma curată.

Alexandr Hrolenko este expert militar internațional, căpitan de rangul I în rezervă, veteran de război.

242
Tagurile:
Moldova, Manevre, românia, NATO

Загрузка...
Ioana Mihăilă

Iosefina Pascal, confirmată: Diferențele de date privind DECESELE recunoscute OFICIAL

606
(reînnoit 11:14 13.05.2021)
Ministrul Sănătății a susținut o conferință în care a prezentat datele după ”ancheta” guvernamentală privind pe diferenţele între raportările infectărilor și deceselor de COVID-19

BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a susținut o conferință de presă în care a prezentat date obținute din ancheta Guvernului privind diferențele între datele infectărilor și deceselor.

Practic, ministrul nu lămurește mare lucru – dar confirmă faptul că există exista diferențe între datele raportate de diverse baze de date.

Mai mult, la întrebarea esențială pe care a primit-o - dacă există vreo legătură între diferențele de raportare a deceselor și perioada alegerilor parlamentare de anul trecut – ministrul confirmă ceea ce a scos la iveală ancheta Iosefinei Pascal, dar se vede clar și încercarea demnitarului de a ocoli răspunsul clar.

”Exista diferențe între datele raportate de diverse baze de date care au colectat decesele”, a confirmat ministrul.

Dar, imediat, Mihăilă s-a repliat: ”Orice încercare de a politiza va scădea încrederea populației”.

”Aș prefera sa nu facem nicio legătura politica între numărul de decese, necazul și nenorocirea acestor oameni și orice context politic”, a spus Mihăilă, menționând că ”diferențele există de la începutul pandemiei”.

Și în privința acuzațiilor lui Vlad Voiculescu la adresa miniștrilor PNL că ”ar fi măsluit cifrele pentru a putea organiza alegeri”, Mihăilă pare că vrea să bage, deocamdată, gunoiul sub preș.

”Nu aș căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare ci m-aș concentra pe corectarea deficiențelor”, spune ministrul, arătând că a transmis o clarificare către DSP-uri privind metodele de raportare. Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, e nevoie de o actualizare a deceselor raportare, care să plece de la datele trecute pe certificate”.

Un aspect interesant remarcat de ziariști – chiar dacă ministrul a prezentat multe cifre privind raportările deceselor, nu a putut dat o cifră totală a diferenței de decese reale și raportate.

”În 2020, s-au înregistrat la nivel naţional 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat U071 şi 224 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat, U072. De asemenea, s-au înregistrat 3590 de decese de alte cauze, la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat”, a arătat Ioana Mihăilă.

Pe de altă parte, Mihăilă spune că ”Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces, precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct, din raportările trimise de spitale, este 18670”.

De asemenea, ”Comisia a analizat datele de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferenţe de raportare între cele două platforme şi s-au detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele două platforme”.

”Comisia a analizat diferenţe de raportare şi raportează drept cauze, printre altele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. E necesar un proces de actualizare în platforma coronaforms”, a declarat Ioana Mihăilă.

***
Reamintim că ancheta jurnalistică a Iosefinei Pascal a scos la iveală că, în perioada electorală și pre-electorală din 2020, au murit cu 30.000 de oameni mai mult decât în anul precedent – și NU din cauza COvid – ci pentru că tratarea acestora a fost neglijată din cauza nebuniei create în sistem, dar și a forțării sistemului prin alegerile parlamentare cerute de Iohannis și PNL.

Chiar dacă ministrul Sănătății a ocolit răspunsul direct – reiese clar haosul raportărilor – dar și necesitatea unei Comisii parlamentare de anchetă.

606
Tagurile:
Decese, Ministrul Sănătății, COVID-19, Iosefina Pascal

Загрузка...
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, April 15, 2018

Anunțul care a supărat RĂU Israelul și care ar fi motivele

0
O situație cel puțin ciudată: un înalt oficial ONU a transmis un mesaj care a deranjat guvernul israelian, care a răspuns imediat dur.

BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. Un incident mai puțin obișnuit a avut loc după anunțul unui oficial ONU  - un mesaj care a provocat o reacție foarte dură a Ministerului Afacerilor Externe al Israelului.

Tor Wennesland, coordonatorul special al Naţiunilor Unite pentru Procesul de Pace în Orientul Mijlociu a transmis marți seara mesajul următor:

”Liderii tuturor părţilor trebuie să îşi asume responsabilitatea dezescaladării. Costul războiului în Gaza este devastator şi este plătit de oamenii obişnuiţi. ONU lucrează cu toate părţile pentru a restabili calmul. Opriţi violenţa acum”, a transmis Tor Wennesland.

Deci, un mesaj echidistant, cel puțin aparent. Ei bine, reacția Ministerului de Externe israelian a venit în câteva ore – o replică dură pentru oficialul ONU:

”Vorbiți despre „costul războiului în Gaza” în timp ce ignorați 1.000 de rachete lansate de grupările teroriste Hamas și Jihadul Islamic asupra orașelor israeliene în ultimele 36 de ore”, scrie MAE israelian.

 

​Sincer, este greu de înțeles supărarea Israelului – dar e interesant de văzut un mesaj anterior al oficialului ONU.

Cu o zi înainte, pe 10 mai,  Wennesland a retransmis mesajul secretarului general ONU Antonio Guterres care ”își exprimă profunda îngrijorare cu privire la violența continuă în Ierusalimul de Est ocupat”.

”El îndeamnă Israelul să înceteze demolările și evacuările, în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar și al drepturilor omului”, a transmis Guterres.

De asemenea, norvegianul a transmis și Declarația comună a trimișilor în Cvartetului pentru Orientul Mijlociu despre situația din estul Ierusalimului, în care se manifestă ”profunda îngrijorare față de ciocnirile și violențele zilnice” și opoziția față de acțiunile unilaterale.

De asemenea, în Declarație comună se face o referire clară: ””Solicitați tuturor părților să susțină și să respecte statu quo-ul locurilor sfinte”. Tot în Declarația celor 4 (ONU, SUA, Rusia și UE) se solicită autorităților israeliene să ”evite măsurile care să escaladeze situația în timpul sărbătorilor musulmane”.

Norvegianul Tor Wennesland (69 de ani) este un diplomat experimentat în problemele din zona nord africană, fiind reprezentant al Norvegiei pe lângă Autoritatea Palestiniană (2007 – 2011) și ambasador în Egipt și Libia din 2012 până în 2015.

 

0
Tagurile:
Anunț, Israel

Загрузка...