Tancul Armata

De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria

2582
(reînnoit 21:25 20.04.2020)
De ce noul tanc rusesc T-14 "Armata" este testat pe câmpurile de luptă din Siria și de ce potențialii adversari ai Rusiei se tem de această mașină de luptă.

Alexandr Hrolenko, observator militar

Verificarea tancului T-14 “Armata” în condiții de luptă pe teritoriul Republicii Arabe Siria demonstrează un proces de perfecționare a modelului și o dorință a Moscovei de a fi confirma supremația tehnologiilor militare rusești pe piața internațională.

Testările îndelungate a celui mai nou model al tancului T-14 pe platforma “Armata” se încheie în condițiile unor acțiuni militare reale. E o cale optimă pentru formarea unui tanc de luptă de bază, în care sunt utilizate cele mai avansate tehnologii, soluții unice digitale și de software, care țin cont de cerințele Ministerului Apărării al Federației Ruse. Ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a declarat pe 19 aprilie că tancul rusesc „Armata” a fost testat cu succes pe câmpul de luptă în Siria, vehiculul urmând să fie produs în seriei și să intre în dotarea forțelor armate în 2021.

Informația senzațională a provocat o rezonanță semnificativă în presa străină.

“Armata” își merită atenția. E singurul tanc din lume de generația a treia cu o turelă fără personal și o capsulă blindată izolată pentru echipaj, care depășește toate cele mai bune modele străine ale tehnicii blindate, inclusiv Abrams-ul american, Leclerc-ul francez și germanul Leopard 2.

În anul 2019, tancul rusesc a fost declarat cel mai bun din lume din 12 modele ale celor mai dezvoltate țări. La ora actuală nu există niciun concurent sau o mașină similară „Armatei”. Tancul este proiectat conform unor principii modulare, cu amplasarea separată a echipajului (într-o capsulă blindată), muniții și combustibil, cu arma controlată la distanță (fapt care determină o eficacitate și rezistență înaltă a mașinii). Are posibilități nelimitate de modernizare și robotizare. Este prevăzută și o integrare a sistemului automatizat de control al trupelor și armelor unităților tactice.     

Caracteristicile de luptă

Specialiștii consideră „Armata” o mașină cu 25-30 la sută mai eficientă și rezistentă decât alte vehicule ale unor potențiali adversari. Echipajul (din trei persoane) dirijează la distanță un tun de 125 de milimetri 2A82 din capsula blindată, aflată în corpul tancului. Acest lucru permite echipajului să supraviețuiască chiar în urma unei lovituri asupra turelei cu cele mai avansate muniții anti-tanc, și chiar arderii rezervelor de muniții (40 de muniții sunt într-o încărcătură automată, aflată separat). E o soluție cu totul nouă în industria mondială de construcții de tancuri.

Puterea de foc a tunului de 125 de milimetri depășește toate armele tancurilor existente (inclusiv a sistemului de 120 de milimetri a „Leopard-2A6”), și asigură o rată mare de tragere de 12 unități pe minut. Sistemul optic al “Armatei” permite identificarea țintelor la o distanță de până la 5 kilometri ziua și până la 3,5 kilometri noaptea. Tunul, mitralierele și vizoarele permit o efectuare de tiruri în timpul mișcării. La o greutate de 48 de tone, mașina atinge o viteză de până la 90 de kilometri pe oră.

Dispozitivul de propulsie reprezintă un motor diesel de 1500 cai putere cu o resursă de peste 2000 de ore. În viitor, „Armata” va fi dotat cu un sistem de ghidare de la distanță, adică va putea acționa fără piloți (cea mai bună protecție a echipajului este lipsa lui la bord). Cel mai nou, puternic și ușor blindaj cu o rezistență de peste 900 milimetri a fost dezvoltat de Institutul Științifico-Practic a Oțelului din Moscova (diminuarea masei tancului cu până la 55 de tone sporește manevrabilitatea).

Șasiul platformei “Armata” este universal și va putea servi la producția noilor mașini de luptă a infanteriei, mașinilor de recunoaștere, a mașinilor de dirijare, susținerea tancurilor, tehnicii inginerești.

Tancul „Armata” dispune de o “protecție eșalonată”. Protecția tradițională pasivă “Malahit” a fost suplimentată cu o protecție complexă activă “Afganit”, care, într-un regim automat, distruge în zbor munițiile anti-tanc, bombele și rachetele adversarilor fără a fi necesară implicarea directă a echipajului. Radarul radio-optic al "Afganit"-ulului (antene cu patru faze) avertizează “inteligența tancului” cu privire la existența unor amenințări, apoi rachetele inamicului sunt neutralizate cu ajutorul sistemului de interferențe radio-electronice.

"Afganit" poate distruge și fizic țintele, iar ca rezervă rămâne protecția dinamică “Malahit”, dotată cu un sistem modular “Relikt”, capabil să elimine munițiile și rachetele de tip tandem. Forma neobișnuită a tancului, cu o acoperire specială, diminuează semnificativ vizibilitatea obiectului cu dispozitive de detectare cu termovizoare și radare.

Reînarmare și export

S-a stabilit că armata rusă are nevoie de 2300 de tancuri “Armata”, iar Ministerul Apărării al Rusiei intenționează să achiziționeze anual aproximativ 200 de tancuri. În prima etapă, în septembrie 2016, în contractul încheiat cu “Uralvagonzavod” a fost menționată o partidă experimentală de peste 100 de vehicule. La forumul “Army 2019” Ministerul rus al Apărării a semnat un contract de achiziționare a 132 de mașini de luptă T-14 (tancuri) și T-15 (vehicule blindate grele) pe platforma „Armata” (termen de executare – până la sfârșitul anului 2021).

Testările tancului Armata urmează să fie încheiate în anul 2020. Viața militară a noii mașini abia începe, au fost trecute toate probele în condițiile Arcticii, Siriei și în multe alte zone aspre ale planetei (la temperature de la -50 până la +50 de grade Celsius). A fost demonstrată o înaltă eficiență și vitalitate a acestui nou sistem revoluționar de luptă. Firește, apare și un interes sporit din partea unor cumpărători străini.

A se observa, “Armata” este un tanc destul de scump – până la 7 milioane de dolari pentru o unitate, fapt determinat de o construcție de tehnologie înaltă, un ciclul semnificativ de testări și modernizări (probabil, odată cu creșterea volumului de producție costul se va diminua). Totuși o armă perfectă în lumea modernă servește în calitate de instrument pentru apărarea suveranității multor state și Moscova a recepționat deja cereri preventive pentru achiziționarea T-14 (au avut loc negocieri cu Egiptul, India, China și alte state). Exportul tancurilor va începe după ce “Armata” va intra în dotarea forțelor armate rusești și după obținerea pașaportului de profil de export (un lucru destul de dificil).

În orice caz, tancul T-14 va duce faima armelor rusești în multe puncte ale planetei. Tehnologiile cele mai avansate cu care este dotat Armata vor rămâne actuale pentru tot secolul XXI. Nu în zadar experții străini au plasat tancul pe primul loc în clasamentul celor mai temute mașini pentru un eventual adversar terestru al Rusiei. Ministerele Apărării al Germaniei și Franței își propun să dezvolte un concurent  demn “Armatei”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2582
Tagurile:
Rusia, armata, tanc
Тема:
Industria militară rusă (134)
Tematic
Ziar american: tancul rusesc T-14 Armata, „potențial cel mai periculos tanc din lume”
„Tancul rusesc ucigaș”: T-90MS analizat cu atenţie de o revistă americană - VIDEO
Militarii americani au testat tancul rusesc T-80U - VIDEO
Tancuri SUA prin păpușoi! Ministrul Leș îi face pe americani de râs: iată cât e de plată!
Klaus Iohannis și Donald Trump

Românii PROVOACĂ maxim SUA cer PROBA sunt Parteneri cu adevărat!

51
Acum se va vedea dacă SUA sunt parteneri, sau e doar o vorbă prin care iau bani de la români și își permit orice aici

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Reprezentantul României la OMS, prof. dr. Alexandru Rafila, nu crede că se va putea folosi medicamentul REMDESIVIR pentru tratamentul COVID-19 în Europa, implicit în România,  în condițiile în care SUA ”au achiziționat 90% din producție în avans”.

”Va fi greu în condițiile în care SUA au achiziționat 90% din producție în avans, dar el nu trebuie folosit decât la forme grave pentru că nu are rost să dai medicație puțin disponibilă decât în cazul în care sunt puse în pericol viețile pacienților”, a declarat dr. Rafila la Digi 24.

La această provocare pentru SUA spusă pe jumătate se alătură Victor Ponta, care provoacă SUA în față – și implicit pe Iohannis și Guvernul, atât de atașați ”parteneriatului”:

”Având în vedere faptul că Guvernul SUA a achiziționat în avans practic toată producția mondială de REMDESIVIR - sper că Președintele și Guvernul României să solicite, în baza Parteneriatului Strategic, un sprijin instituțional măcar pentru acei români aflați la Terapie Intensivă!”, scrie Ponta într-o recentă postare.

Ironic, fostul prim ministru menționează că are ”încredere că Președintele și Guvernul României nu vor fi refuzați!”

”Trebuie să ne folosim relațiile internaționale pentru binele românilor - nu pentru interese personale de imagine și politice!”, lovește Ponta în final.

Reamintim că, la recepția de la ”4 Iulie”, Iohannis și Orban au elogiat sprijinul acordat de SUA României în Pandemie, deși acesta nu s-a ridicat nici măcar la o valoare de 1 milion de dolari – și nu s-a pus nici problema amânării plaților pentru rachete.

Deci, Rafila și Ponta au dreptate: acum se va vedea dacă SUA sunt parteneri, sau e doar o vorbă prin care iau bani de la români și își permit orice aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51

Загрузка...
Carmen Avram

Carmen Avram în vileag o situație incendiară din UE, în care românii sunt victime!

84
(reînnoit 07:41 06.07.2020)
”Trebuie să înțelegem odată că această țară și Europa nu au oameni de „primă mână” și oameni „second-hand””

BUCUREȘTI, 6 iul - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Europarlamentarul Carmen Avram pune în fața opiniei publice și a autorităților române și UE un caz extrem de grav care vizează muncitori români din Olanda.

”M-am întâlnit cu un grup de muncitori români care lucrează în Olanda și care mi-au vorbit despre ceea ce ei consideră că ar fi forme de rasism, combinate cu abuzuri grave”, scrie într-o postare Carmen Avram, detaliind:

- autorități locale din Olanda care ”le ignora strigătul de ajutor când sunt păcăliți sau chiar furați la bani”;

- contracte care, ”doar pentru ei, sunt întrerupte abrupt, iar muncitorul român e aruncat imediat în stradă, fără nicio idee unde va dormi peste noapte”;

- ”reprezentanți ai statului român care fie nu răspund la telefon, fie le spun că trebuie să se descurce singuri”;

- agenții de intermediere care ”fac milioane pe spatele unor oameni disperați, trimițându-i prin Europa fără o minimă verificare a contractelor sau a condițiilor de cazare, inumane de foarte multe ori”.

Cunoscuta teleastă sintetizează impresia pe care acești români i-au făcut-o: ”Am văzut oameni epuizați emoțional, scurși de orice urmă de speranță că vor mai fi tratați vreodată ca ființe umane cu drepturi egale”.

”Le-am spus că singura șansă e să se unească și să devină o forță, așa cum o fac alți muncitori transfrontalieri din foste țări comuniste, mai ales polonezii”, scrie Carmen Avram subliniind ”Trebuie să înțelegem odată că această țară și Europa nu au oameni de „primă mână” și oameni „second-hand””.

Chiar dacă europarlamentarul a promis ”să îi ajut cum pot”, reputata jurnalistă, care combate de mulți ani fenomenul acestei marginalizări și auto-marginalizări a românilor în Europa, conchide ferm: ”Dar, dacă nu învățăm care ne sunt drepturile și că ne naștem egali cu ceilalți, de oriunde ar fi ei, nu vom reuși să ne impunem în fața celor care comit abuzuri”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Carmen Avram

Загрузка...
Raed Arafat

Ne paște starea de urgență? Raed Arafat, explicații de ultim moment

0
(reînnoit 08:08 06.07.2020)
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit despre situația în care ne aflăm la momentul de față din punct de vedere epidemiologic și s-a arătat îngrijorat. Ce a declarat.

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Numărul mare de persoane infectate cu noul coronavirus din ultima perioadă stârnește îngrijorarea autorităților din România. De altfel, la cel mai înalt nivel, se vehiculează deja ideea reintrării în starea de urgență.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că, la un moment dat, este posibil să se suplimenteze locurile la terapie intensivă, mai ales că semnale de alarmă există.

Oficialul a reluat rugămintea adresată populației de a respecta regulile de protecție. Mai exact, trebuie să purtăm mască, să folosim dezinfectant și să ne spălăm pe mâini.

”Vedem o creștere foarte serioasă și avem niște indicatori pe care îi analizăm. Durata de infectare a scăzut. Creșterea cazurilor active începe să pună presiune pe secțiile de terapie intensivă. Avem și alte probleme”, a spus Arafat.

Acesta a subliniat că medicii nu pot fi detașați așa ușor și că nu se poate pronunța dacă se va ajunge sau nu la starea de urgență. Mai mult, Arafat a subliniat că încearcă să facă să nu se ajungă în situația de a alege dintre doi pacienți pe care din ei să îi pună la ventilator.

Reamintim că, în data de 16 martie 2020, președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență. Aceasta a fost prelungită cu încă o lună.

În perioada stării de urgență au fost date 12 ordonanțe militare care au restricționat dreptul la libera circulație, la educație și la sănătate.

Peste două luni, Guvernul a înlocuit starea de urgență cu starea de alertă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Stare de urgență, Raed Arafat
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...