UEE

Comunitatea eurasiatică luptă împotriva COVID-19

249
(reînnoit 18:41 10.04.2020)
Astăzi, toate statele eurasiatice, membrii Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) s-au ciocnit cu o provocare comună a epidemiei coronavirusului.

De Nikita Mendkovici, șeful Clubului Analitic Eurasiatic

Experiența SUA și Uniunii Europene arată că pericolul este semnificativ chiar și pentru statele dezvoltate, din punct de vedere al sănătății și dezvoltării economice pe termen lung.

Statele aliate trebuie să rezolve coordonat cele mai stringente probleme, ajutându-se reciproc. Pe 10 aprilie este planificată ședința Consiliului Interguvernamental al UEE pentru stabilizarea situației economice și coordonarea măsurilor pentru combaterea pandemiei. Au loc consultări permanente între țările OTSC. Ce se întreprinde în realitate? Care sunt succesele și insuccesele?

Lupta cu virusul

Rezolvarea unor probleme pur medicale a devenit o sferă incomodă pentru multe state CSI. Anii 90 au lovit puternic medicina, prăbușirea economică a ridicat niște bariere în fața dezvoltării economice. Drept urmare, epidemia a luat prin surprindere multe țări, inclusiv Kazahstanul, o țară destul de prosperă, care recent a solicitat Rusiei un ajutor umanitar. Factorul rusesc este deosebit de important pentru că această țară a reușit să-și păstreze o medicină și biologie dezvoltată, iar echipamentele ei de profil sunt achiziționate chiar și de SUA. La sfârșitul iernii Moscova a transmis Kazahstanului, Kârgâzstanului și Tadjikistanului, precum și altor state din CSI teste pentru diagnosticarea coronavirusului și substanțe chimice necesare. Kârgâzstanul a declarat că a primit din Moscova 7,5 mii de teste care au acoperit toate necesitățile Republicii de diagnosticare.

În afară de aceasta, în Rusia au fost create trei prototipuri de vaccinuri împotriva coronavirusului, testarea cărora urmează să fie demarată în mai. La dezvoltarea lui participă faimosul „Vektor” (Novosibirsk) și alte centre științifice. Potrivit unor informații, Rusia este dispusă să accepte participarea în cercetare și în implementarea vaccinei a institutelor de cercetare din statele aliați ale OTSC și UEE.

E posibilă și acordarea unui ajutor legat de reglementarea procesului de autoizolare. Compania rusească Yandex a elaborat un sistem de monitorizare a mobilității oameni în decurs de o zi (“Indicele autoizolării”) care funcționează astăzi în orașele rusești, fiind în stadiu de exploatare-pilot în Minsk, Erevan și Nur-Sultan. În viitor acest proiect ar putea fi extins și va ajuta la aprecierea eficienței unor măsuri antiepidemiologice în statele vecine.

În cele din urmă, se discută despre variantă ajutorului de urgență, similar operațiunii medicilor militari ruși în Italia, însă deocamdată alte state ale blocului eurasiatic încearcă să facă față problemelor prin propriile forțe. Astfel, Kazahstan a recurs chiar la o mobilizare a rezerviștilor pentru a activiza în viitor unitățile sale în lupta cu epidemia.

Sarcina tuturora – trecerea peste epidemie

Datorită măsurilor preventive daunele directe, provocate de epidemie în spațiul eurasiatic au fost diminuate, însă unele acțiuni necesare afectează comerțul internațional, inclusiv livrările mărfurilor de primă necesitate.

Picurătoare
© Sputnik / Алексей Куденко

Pandemia deja a lansat o așa-numită “spirală a foamei”, distrugând lanțurile de aprovizionare alimentară.

Această problem se află în competența UEE. În special, Comisia Eurasiatică a introdus restricții la exportul în statele extracomunitare a unui șir de mărfuri, inclusive făină și crupe, pentru a evita deficitul de produse acasă. Acesta lucru a provocat îngrijorarea unor state, inclusiv a Uzbekistanului și Tadjikistanului. Însă autoritățile naționale că situația se află sub control datorită rezervelor, chiar dacă prețurile s-au majorat.

Cel mai important succes în reprezintă păstrarea transportului de mărfuri, în pofida restricționării transportului de pasageri. Activitatea instituțiilor de stat și reprezentanților mediului de afaceri a permis păstrarea circulației feroviare, pe apă și o parte a transporturilor rutiere de mărfuri. Acest lucru permite păstrarea livrărilor de produse în toate puncte ale UEE, în pofida unor disfuncționalități locale.

O noutate importantă a devenit faptul că Rusia a anulat interdicția la exportul de crupe, și chiar dacă supune unor cote exportul unor produse alimentare, nu îl suspendă în totalitate, așa cum a făcut Kazahstan. Autoritățile au declarat că sistemul agro-industrial va lucra în regim normal, în pofida epidemiei și va desfășura lucrările de semănat. De asemenea, și Belarusul a promis că își va continua exporturile de produse alimentare.

Statele din Asia Centrală, inclusiv “autoizolatul” Kazahstan, depend de livrările de produse de carne și pește rusești, precum și de zahăr și alte produse alimentare. Luând în considerație sistarea exporturilor din Kazahstan, Rusia urmează să acopere necesitățile de grâne ale unui șir de state eurasiatice.

O situație mai complicată este cea a măștilor medicinale și a unor preparate medicale. Cererea la acestora a crescut substantial, însă există speranța că prin eforturile comune problemele apărute vor fi rezolvate în viitorul apropiat. În afară de aceasta, situația este îmbunătățită de livrările din China, care este recunoscător Rusiei pentru ajutorul oferit în etapa inițială a epidemiei, încercând să răspundă cu reciprocitate.

Oamenii muncii

Viriusul a afectat piața muncii în toate țările din Uniunea Economică Eurasiatică. Și-au suspendat activitatea multe întreprinderi din sfera serviciilor, s-au redus fluxurile de transport, și-au încetat activitatea o parte a companiilor. Într-o situație complicată s-au pomenit muncitorii străini de pe teritoriul altor state ale uniunii, care au rămas fără un loc de muncă și s-au confruntat cu restricționarea intrării în țara de origine.

Majoritatea statelor CSI nu-și pot permite operațiuni de proporții de evacuare a propriilor cetățeni, precum Rusia, care și-a readus acasă după 23 martie peste 330 mii de cetățeni, care se aflau la odihnă sau la muncă peste hotare. În același timp, în aeroporturile din Rusia au rămas blocați sute de cetățeni ai Tadjikistanului, Uzbekistanului și Kârgâzstanului, pe care companiile aeriene naționale nu îi pot scoate din țară din cauza reducerii numărului de zboruri și creșterii cererilor la bilete. Ambasadele organizează o serie de rute charter, însă nu sunt în stare să facă față fluxului.

Autoritățile ruse încearcă să diminueze problemele apărute. MAI a anunțat deja despre prelungirea automată a permiselor de ședere pe teritoriul Rusiei la solicitarea migrantului. Amenzile pentru încălcarea regimului de ședere au fost anulate din cauza situației de forță majoră. Totuși, nu s-a reușit eliminarea tuturor problemelor legate de locul de trai și locul de muncă al străinilor.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Mai puțin au fost afectați cei care activau în domeniul producției reale. Un șir de companii își continuă activitatea, inclusiv magazinele de produse alimentare, șantierele de construcții și întreprinderile industriale. În locurile cu circulație restricționată sunt eliberate permise speciale. Totuși, cafenelele și frizeriile sunt închise, iar cererea pentru servicii a scăzut.

Migranții care activau în țară legal, în special cetățenii din statele UEE, vor beneficia de o bună parte a măsurilor de protecție socială care vizează rușii și pe reluarea activității după încheierea regimului de autoizolare.

Totuși, oamenii care nu sunt angajați legal și nu dețin niște mijloace de trai se află într-o situație complicată, fiind în afara competențelor oricărui stat.

În astfel de cazuri pot fi ajutați doar de oamenii de rând și “virusul bunătății”, campania supranumită de jurnaliști de întrajutorare în perioadă de criză. Una din publicațiile rusești prezintă cazul unei kârgâze Anzirat, proprietara unei cafenele din Moscova. Ea a convenit asupra amânării plății pentru arendă în perioada de carantină și beneficiind de bunătatea locuitorilor Moscovei, încearcă la rândul ei să ajute lucrătorii: a permis celor care nu au bani pentru chirie să locuiască în cafenea, îi ajută cu produse, încearcă să coordoneze proiectele de ajutorare reciprocă a kârgâzilor prin rețele de socializare.

Acest ajutor reciproc și manifestarea unei empatii față de cel apropiat – este singurul răspuns real la multe urmări ale crizei coronavirusului.

Ce am mai putea face?

Criza a demonstrat necesitatea creării unor noi mecanisme de cooperare – cel puțin până la încheierea ei. Mai întâi de toate, este vorba de dirijarea pieței produselor alimentare și medicamente. Este nevoie de o apreciere reală a rezervelor existente, a volumelor de producție și nivelul consumului în diverse scenario, pentru a minimaliza restricțiile aplicate comerțului cu mărfuri de primă necesitate în interiorul UEE și pentru a exclude riscurile unui deficit. Experiența anilor trecuți arată că cererea de pe piața internă poate fi acoperită de propriile produse, este nevoie doar de o reglementare a transportării și vânzării.

Nu este mai puțin importantă măsura de sincronizare a cerințelor de carantină pentru a reduce restricțiile activității transportului între statele UEE, pentru ca acestea să nu fie mai stricte decât în frontierele administrative din interiorul statelor. Varianta optima ar putea fi o înăsprire în comun pe termen scurt a măsurilor pentru a stopa creșterea numărului persoanelor infectate, iar apoi să fie reluat transportul aerian, cu aplicarea unor sisteme de vize speciale din partea serviciilor medicale.

Este nevoie de o activitate mult mai flexibilă pe piața muncii. În Rusia, pe fundalul închiderii unor întreprinderi din cauza autoizolării, unele companii de livrare a mărfurilor la domiciliu angajează un personal suplimentar. Se păstrează o cerere înaltă pentru forța de muncă pentru construcția unor obiective medicale. Urmează o creștere a cererii pentru muncitori agricoli sezonieri. Este nevoie de crearea în cadrul UEE a unui sistem centralizat de informare a cetățenilor cu privire la evoluțiile de pe piața muncii, la crearea căreia trebuie să participle și autoritățile statelor gazdă, ambasadele, care o perioadă îndelungată s-au sustras de la rezolvarea problemelor angajării migranților.

În cele din urmă, este necesară o ajutorare reciprocă pe fundalul unui pericol comun, este nevoie de un “virus al binelui”, opus coronavirusului, atât din partea guvernelor, cât și din partea cetățenilor de rând.

249
Tematic
Verona găzduiește Forumul Economic Eurasiatic
Putin a salutat Forumul Economic Eurasiatic de la Verona
Uniunea Economică Eurasiatică își extinde zona de comerț liber
Iosefina Pascal

Iosefina Pascal de pământ cu cel mai puternic om din sistemul de Informații!

359
(reînnoit 07:28 12.05.2021)
Tânăra activistă și jurnalistă dă dovadă de un curaj ieșit din comun și pune la punct un înalt personaj în fața căruia au tăcut toți!

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Printr-o recentă declarație șocantă, șeful de facto al Comunității Naționale de Informații, consilierul de stat (de la Președinție) Constantin Dudu Ionescu acuza Colegiul Medicilor de ”atitudine lipsită de responsabilitate” în cazul doctorilor care au alte opinii față de măsurile anti-Covid și tratamente – și exemplifica prin speța Flavia Groșan.

Mai mult, Dudu Ionescu consideră că și libertatea este prost înțeleasă – asociind libertatea opiniilor unor medici cu… această ”proastă înțelegere”!

”În democrație și, mai ales cu libertatea care vine, intervine un concept extraordinar de greu care, în opinia mea, nu a devenit încă parte a înțelegerii noastre a ceea ce înseamnă libertate. Și anume responsabilitate: responsabilitate instituțională, responsabilitate a societății, responsabilitate individuală”, a spus Ionescu săptămâna trecută, la lansarea Barometrului de Securitate al LARICS.

Politicianul consideră relevant cazul Flavia Groșan, când Colegiul Medicilor s-a autosesizat, față de opinia doctoriței pneumolog cu privire la protocoalele COVID-19 din spitale că ”sunt proaste”.  (sursa: RFI.ro)

”Colegiul Medicilor pe bună dreptate s-a adunat atunci, numai că sfârșitul a fost următorul: a fost o discuție colegială”, spune nemulțumit Ionescu. ”Concluzia mea, a unui cetățean, (…)  dacă mă duc într-un spital COVID o să am o problemă cu protocolul. Ce fake-news? Nu mai e nevoie de niciun fake news... Colegiul Medicilor care, printr-o atitudine lipsită de responsabilitate, nu a spus NU acestor aserțiuni pe care un confrate de-al domniilor lor, ci dimpotrivă prin lipsă de responsabilitate nu a acționat...”.

Într-o analiză dură, ”specialitatea casei”, jurnalista independentă și activista pentru democrație Iosefina Pascal îi răspunde lui Dudu Ionescu, fără să pară deloc impresionată de funcția acestuia.

Iosefina Pascal constată de la bun început: ”Consilierul lui Iohannis, Constantin Dudu Ionescu, tătucul serviciilor, vrea eliminarea vocilor care critică restricțiile ilegale și discriminatorii și sancționarea medicilor care contestă protocoalele oficiale”.

Și, atrage atenția jurnalista – ”Tot zilele astea, serviciile germane i-au încadrat pe contestatarii restricțiilor la categoria "teroriști"”.

După ce face o interesantă trecere în revistă a parcursului lui Dudu Ionescu (politic și profesional), pe care merită să o citiți pe blogul jurnalistei, se ajunge la următoarea observație: prin poziția actuală, Ionescu poate solicita (serviciilor secrete) ”declanşarea unor operaţiuni prin care să se obţină orice informaţie  care ar fi necesară la nivelul CSAT”.

Ori, asta este extrem de grav, consideră Iosefina Pascal, ”pentru că în actualul context socio-geo-politic în care drepturile omului sunt încălcate la ordinea zilei, Constituția a devenit un fel de curpapier al politrucilor, libertatea de exprimare este îngrădită, iar dovezile științifice au devenit “fake news” pentru Dudu Ionescu” – și reproduce afirmațiile demnitarului.

Mai mult, trecutul lui Ionescu – subliniat din nou de jurnalistă – arată că în acceptul fostului ministru țărănist (ce-ar fi zis oare Coposu?!) acțiunile dure al jandarmilor sunt numite ”relativ civilizate” (?!), pentru că ”nu este posibil să acționezi preventiv in cadrul unor proteste”.

Ei bine, problema de fond este că Dudu Ionescu ”opinează că libertatea BINE ÎNȚELEASĂ într-o democrație înseamnă sancționarea unui medic care nu se face vinovat de malpraxis, ci de delict de opinie științifică și de o rată a vindecării prea mare în rândul pacienților”, subliniază Iosefina Pascal!  

Mai mult, jurnalista atrage atenția că Ionescu ”nu cere sancționarea și eliminarea doar în cazul doctoriței Flavia Groșan, ci în cazul tuturor medicilor care pun la îndoială protocoalele oficiale și grămăjoarele de grăsimi”.

”O astfel de gândire extremistă este periculoasă atunci când îi aparține omului care are serviciile la dispoziție și ordin”, punctează jurnalista, atrăgând atenția că ”avem deja precedentul creat de premierul Florin Cîțu care i-a numit “teroriști” pe protestatarii și contestatarii măsurilor de restricții ilegale și discriminatorii”.

Punând accentul pe calitatea sa de activist pentru democrație, Iosefina Pascal subliniază că opinia lui Ionescu este importantă ”tocmai pentru că el, împreună cu “Toți Oamenii Președintelui” pot decide mâine că orice opinie ce contrazice narativa diktată de guvern și OMS să fie considerată un act de terorism și de subminare a statului...totalitar”.

Aici, Iosefina Pascal revine la precedentul de mare actualitate creat în Germania,” tot de către serviciile secrete, care au atribuit calitatea de “teroriști” și extremiști tuturor activiștilor și protestatarilor care “pun în pericol statul german” contestând măsurile de restricții”.

Citând, Iosefina Pascal arată că ”Serviciul intern de informații din Germania (BfV) a declarat miercuri că va supraveghea membrii mișcării împotriva restricțiilor deoarece prezintă “riscul de a submina statul.””.

Concluzia jurnalistei este dură - ”Așadar, se confirmă nu doar începuturile apartheidului sanitar, ci și reîntoarcerea cenzurii, prigoanei și înfierării cu mânie proletară a opozanților Seringii&Fricii”.

Citiți întreaga anchetă jurnalistică pe blogul Iosefinei Pascal – merită, pentru că veți găsi multe alte date interesante. Și, de asemenea, poate citesc și cei din Colegiul Medicilor, pentru a-l întreba pe Dudu Ionescu ce a vrut să spună mai exact, ce gen de acțiune împotriva medicilor cu opinii proprii, nu ale sistemului, l-ar satisface?

Oricum, este o reacție unică – pentru că, se vede, nici Colegiul Medicilor, nici presa nu au reacționat după aceste declarații șocante ale lui Dudu Ionescu.

Întrebarea îmi revine fără voie – oare ce-ar zice Corneliu Coposu de modul de gândire al unui care s-a cățărat în politică și în funcții pe suferința lui? Dar Emil Constantinescu, cel în fața căruia a depus jurământul Ionescu, ca ministru?

359
Tagurile:
Dudu Ionescu, Iosefina Pascal

Загрузка...
Gheorghe Piperea

Piperea, revoltă: Cum renunțați în fața autorităților prostești, corupte, a unor escroci?

241
(reînnoit 07:19 12.05.2021)
Cunoscutul avocat se revoltă și transmite cel mai puternic mesaj, care va genera multe reacții!  ”Perușii care așteaptă eroic în spatele gratiilor înțepătura izbăvitoare au ajuns să impună stilul lor de viață în captivitate”

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Profesorul de Drept și avocatul de renume Gheorghe Piperea are o reacție fulminantă în care condamnă segregarea pe criteriul vaccinării – și metodele folosite, în primul rând impunerea pașapoartelor.

Piperea consideră că ”nebunia pașapoartelor de libertate, segregarea pe criterii sanitare, implicită sau afirmată pe șleau, acceptarea de către o minoritate semnificativă (peste 30%...) a mizeriilor totalitare antrenate de restricțiile perene de drepturi și libertăți” pot pune ”oricărui om decent și rezonabil” întrebarea următoare:

”Fraților, cum e posibil să renunțați la libertate atât de ușor, pentru motive atât de minore, la cererea unor autorități atât de prostești și corupte, în favoarea unor asemenea pirați digitali sau escroci sentimental-chimici?”, scrie avocatul.

Desigur, nu e nevoie ca Piperea să dea nume, pentru că se intuiește la cine se face referire!

Dar, avocatul consideră că, dincolo de această ”uluire a omului cu bun simț, care încă mai gândește singur, cu propriul cap și propria inimă”, realitatea faptica e mult mai gravă!

Și anume, faptul că ”libertatea nu mai e un dat funciar, o caracteristică lipită de om, un atribut al condiției umane”.

”Libertatea a devenit o concesiune acordată de autorități sau de stăpânii lor, corporațiile IT și Pharma, pe ochi fricoși ascunși sub inutila mască și pe supușenie voioasă”, scrie Piperea.

Mai mult, reputatul avocat face o comparație care va deranja multă lume - și poate că acesta e și scopul folosirii ei: ”Perușii care așteaptă eroic în spatele gratiilor înțepătura izbăvitoare au ajuns să impună stilul lor de viață în captivitate tuturor celor care încă se mai comportă natural, adică liber”.

241
Tagurile:
Gheorghe Piperea

Загрузка...
Daniel Tudorache

Tudorache, reacție după vestea ar fi câștigat alegerile

0
Fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei nu a comentat în nici un fel informația potrivit căreia ar fi câștigat alegerile locale după renumărarea voturilor de către polițiști. Ce așteaptă fostul edil.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, spune, după apariția, în spațiul public, a informației – deocamdată pe surse – că ar fi câștigat alegerile, că așteaptă să vină un comunicat mâine, 13 mai 2021 sau, cel târziu, vineri și că abia atunci va putea spune exact ce s-a întâmplat în Sectorul 1 la alegeri.

Mâine, 13 mai 2021, procurorul de caz va comunica ce a descoperit la renumărarea voturilor.

”E adevărat, această renumărare trebuia să aibă loc în jurul datei de 1 octombrie (2020, nota Georgiana Arsene), dar o parte dintre membrii Oficiului Electoral de Sector s-au opus. Bănuiesc că aveau informații și trebuia să se opună. Vom vedea. Nu o să fac niciun comentariu până când nu voi avea un comunicat oficial”, a declarat aniel Tudorache la antena3.ro.

Reamintim că renumărarea voturilor la Primăria Sectorului 1 din București s-a încheiat și, potrivit unor surse, în urma acțiunii, s-au găsit diferențe foarte mari între voturile numărate și cele raportate de secții.

Antena 3 susține că ar fi diferențe foarte mari între voturile pe care le-ar fi obținut Daniel Tudorache și actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand.

Mâine, 13 mai 2021, Parchetul General va da un comunicat de presă în care va anunța toate aceste detalii.

Încheierea renumărării voturilor nu înseamnă și închiderea dosarului, spune Roxana Ciucă, jurnalist Antena 3. Aceasta susține că dosarul poate să mai dureze și un an, doi sau chiar trei pentru că este un proces de lungă durată.

Jurnalista spune că, pe surse, s-a aflat că s-a umblat timp de două nopți la sacii cu buletine de vot.

”Așteptăm un comunicat oficial din partea Parchetului ((Parchetul General – nota Georgiana Arsene) pentru a vedea cu exactitate cum stau lucrurile după ce s-a încheiat renumărarea voturilor de la Primăria Sectorului 1”, a declarat Roxana Ciucă.

 

 

 

 

0

Загрузка...