UEE

Comunitatea eurasiatică luptă împotriva COVID-19

243
(reînnoit 18:41 10.04.2020)
Astăzi, toate statele eurasiatice, membrii Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) s-au ciocnit cu o provocare comună a epidemiei coronavirusului.

De Nikita Mendkovici, șeful Clubului Analitic Eurasiatic

Experiența SUA și Uniunii Europene arată că pericolul este semnificativ chiar și pentru statele dezvoltate, din punct de vedere al sănătății și dezvoltării economice pe termen lung.

Statele aliate trebuie să rezolve coordonat cele mai stringente probleme, ajutându-se reciproc. Pe 10 aprilie este planificată ședința Consiliului Interguvernamental al UEE pentru stabilizarea situației economice și coordonarea măsurilor pentru combaterea pandemiei. Au loc consultări permanente între țările OTSC. Ce se întreprinde în realitate? Care sunt succesele și insuccesele?

Lupta cu virusul

Rezolvarea unor probleme pur medicale a devenit o sferă incomodă pentru multe state CSI. Anii 90 au lovit puternic medicina, prăbușirea economică a ridicat niște bariere în fața dezvoltării economice. Drept urmare, epidemia a luat prin surprindere multe țări, inclusiv Kazahstanul, o țară destul de prosperă, care recent a solicitat Rusiei un ajutor umanitar. Factorul rusesc este deosebit de important pentru că această țară a reușit să-și păstreze o medicină și biologie dezvoltată, iar echipamentele ei de profil sunt achiziționate chiar și de SUA. La sfârșitul iernii Moscova a transmis Kazahstanului, Kârgâzstanului și Tadjikistanului, precum și altor state din CSI teste pentru diagnosticarea coronavirusului și substanțe chimice necesare. Kârgâzstanul a declarat că a primit din Moscova 7,5 mii de teste care au acoperit toate necesitățile Republicii de diagnosticare.

În afară de aceasta, în Rusia au fost create trei prototipuri de vaccinuri împotriva coronavirusului, testarea cărora urmează să fie demarată în mai. La dezvoltarea lui participă faimosul „Vektor” (Novosibirsk) și alte centre științifice. Potrivit unor informații, Rusia este dispusă să accepte participarea în cercetare și în implementarea vaccinei a institutelor de cercetare din statele aliați ale OTSC și UEE.

E posibilă și acordarea unui ajutor legat de reglementarea procesului de autoizolare. Compania rusească Yandex a elaborat un sistem de monitorizare a mobilității oameni în decurs de o zi (“Indicele autoizolării”) care funcționează astăzi în orașele rusești, fiind în stadiu de exploatare-pilot în Minsk, Erevan și Nur-Sultan. În viitor acest proiect ar putea fi extins și va ajuta la aprecierea eficienței unor măsuri antiepidemiologice în statele vecine.

În cele din urmă, se discută despre variantă ajutorului de urgență, similar operațiunii medicilor militari ruși în Italia, însă deocamdată alte state ale blocului eurasiatic încearcă să facă față problemelor prin propriile forțe. Astfel, Kazahstan a recurs chiar la o mobilizare a rezerviștilor pentru a activiza în viitor unitățile sale în lupta cu epidemia.

Sarcina tuturora – trecerea peste epidemie

Datorită măsurilor preventive daunele directe, provocate de epidemie în spațiul eurasiatic au fost diminuate, însă unele acțiuni necesare afectează comerțul internațional, inclusiv livrările mărfurilor de primă necesitate.

Picurătoare
© Sputnik / Алексей Куденко

Pandemia deja a lansat o așa-numită “spirală a foamei”, distrugând lanțurile de aprovizionare alimentară.

Această problem se află în competența UEE. În special, Comisia Eurasiatică a introdus restricții la exportul în statele extracomunitare a unui șir de mărfuri, inclusive făină și crupe, pentru a evita deficitul de produse acasă. Acesta lucru a provocat îngrijorarea unor state, inclusiv a Uzbekistanului și Tadjikistanului. Însă autoritățile naționale că situația se află sub control datorită rezervelor, chiar dacă prețurile s-au majorat.

Cel mai important succes în reprezintă păstrarea transportului de mărfuri, în pofida restricționării transportului de pasageri. Activitatea instituțiilor de stat și reprezentanților mediului de afaceri a permis păstrarea circulației feroviare, pe apă și o parte a transporturilor rutiere de mărfuri. Acest lucru permite păstrarea livrărilor de produse în toate puncte ale UEE, în pofida unor disfuncționalități locale.

O noutate importantă a devenit faptul că Rusia a anulat interdicția la exportul de crupe, și chiar dacă supune unor cote exportul unor produse alimentare, nu îl suspendă în totalitate, așa cum a făcut Kazahstan. Autoritățile au declarat că sistemul agro-industrial va lucra în regim normal, în pofida epidemiei și va desfășura lucrările de semănat. De asemenea, și Belarusul a promis că își va continua exporturile de produse alimentare.

Statele din Asia Centrală, inclusiv “autoizolatul” Kazahstan, depend de livrările de produse de carne și pește rusești, precum și de zahăr și alte produse alimentare. Luând în considerație sistarea exporturilor din Kazahstan, Rusia urmează să acopere necesitățile de grâne ale unui șir de state eurasiatice.

O situație mai complicată este cea a măștilor medicinale și a unor preparate medicale. Cererea la acestora a crescut substantial, însă există speranța că prin eforturile comune problemele apărute vor fi rezolvate în viitorul apropiat. În afară de aceasta, situația este îmbunătățită de livrările din China, care este recunoscător Rusiei pentru ajutorul oferit în etapa inițială a epidemiei, încercând să răspundă cu reciprocitate.

Oamenii muncii

Viriusul a afectat piața muncii în toate țările din Uniunea Economică Eurasiatică. Și-au suspendat activitatea multe întreprinderi din sfera serviciilor, s-au redus fluxurile de transport, și-au încetat activitatea o parte a companiilor. Într-o situație complicată s-au pomenit muncitorii străini de pe teritoriul altor state ale uniunii, care au rămas fără un loc de muncă și s-au confruntat cu restricționarea intrării în țara de origine.

Majoritatea statelor CSI nu-și pot permite operațiuni de proporții de evacuare a propriilor cetățeni, precum Rusia, care și-a readus acasă după 23 martie peste 330 mii de cetățeni, care se aflau la odihnă sau la muncă peste hotare. În același timp, în aeroporturile din Rusia au rămas blocați sute de cetățeni ai Tadjikistanului, Uzbekistanului și Kârgâzstanului, pe care companiile aeriene naționale nu îi pot scoate din țară din cauza reducerii numărului de zboruri și creșterii cererilor la bilete. Ambasadele organizează o serie de rute charter, însă nu sunt în stare să facă față fluxului.

Autoritățile ruse încearcă să diminueze problemele apărute. MAI a anunțat deja despre prelungirea automată a permiselor de ședere pe teritoriul Rusiei la solicitarea migrantului. Amenzile pentru încălcarea regimului de ședere au fost anulate din cauza situației de forță majoră. Totuși, nu s-a reușit eliminarea tuturor problemelor legate de locul de trai și locul de muncă al străinilor.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Mai puțin au fost afectați cei care activau în domeniul producției reale. Un șir de companii își continuă activitatea, inclusiv magazinele de produse alimentare, șantierele de construcții și întreprinderile industriale. În locurile cu circulație restricționată sunt eliberate permise speciale. Totuși, cafenelele și frizeriile sunt închise, iar cererea pentru servicii a scăzut.

Migranții care activau în țară legal, în special cetățenii din statele UEE, vor beneficia de o bună parte a măsurilor de protecție socială care vizează rușii și pe reluarea activității după încheierea regimului de autoizolare.

Totuși, oamenii care nu sunt angajați legal și nu dețin niște mijloace de trai se află într-o situație complicată, fiind în afara competențelor oricărui stat.

În astfel de cazuri pot fi ajutați doar de oamenii de rând și “virusul bunătății”, campania supranumită de jurnaliști de întrajutorare în perioadă de criză. Una din publicațiile rusești prezintă cazul unei kârgâze Anzirat, proprietara unei cafenele din Moscova. Ea a convenit asupra amânării plății pentru arendă în perioada de carantină și beneficiind de bunătatea locuitorilor Moscovei, încearcă la rândul ei să ajute lucrătorii: a permis celor care nu au bani pentru chirie să locuiască în cafenea, îi ajută cu produse, încearcă să coordoneze proiectele de ajutorare reciprocă a kârgâzilor prin rețele de socializare.

Acest ajutor reciproc și manifestarea unei empatii față de cel apropiat – este singurul răspuns real la multe urmări ale crizei coronavirusului.

Ce am mai putea face?

Criza a demonstrat necesitatea creării unor noi mecanisme de cooperare – cel puțin până la încheierea ei. Mai întâi de toate, este vorba de dirijarea pieței produselor alimentare și medicamente. Este nevoie de o apreciere reală a rezervelor existente, a volumelor de producție și nivelul consumului în diverse scenario, pentru a minimaliza restricțiile aplicate comerțului cu mărfuri de primă necesitate în interiorul UEE și pentru a exclude riscurile unui deficit. Experiența anilor trecuți arată că cererea de pe piața internă poate fi acoperită de propriile produse, este nevoie doar de o reglementare a transportării și vânzării.

Nu este mai puțin importantă măsura de sincronizare a cerințelor de carantină pentru a reduce restricțiile activității transportului între statele UEE, pentru ca acestea să nu fie mai stricte decât în frontierele administrative din interiorul statelor. Varianta optima ar putea fi o înăsprire în comun pe termen scurt a măsurilor pentru a stopa creșterea numărului persoanelor infectate, iar apoi să fie reluat transportul aerian, cu aplicarea unor sisteme de vize speciale din partea serviciilor medicale.

Este nevoie de o activitate mult mai flexibilă pe piața muncii. În Rusia, pe fundalul închiderii unor întreprinderi din cauza autoizolării, unele companii de livrare a mărfurilor la domiciliu angajează un personal suplimentar. Se păstrează o cerere înaltă pentru forța de muncă pentru construcția unor obiective medicale. Urmează o creștere a cererii pentru muncitori agricoli sezonieri. Este nevoie de crearea în cadrul UEE a unui sistem centralizat de informare a cetățenilor cu privire la evoluțiile de pe piața muncii, la crearea căreia trebuie să participle și autoritățile statelor gazdă, ambasadele, care o perioadă îndelungată s-au sustras de la rezolvarea problemelor angajării migranților.

În cele din urmă, este necesară o ajutorare reciprocă pe fundalul unui pericol comun, este nevoie de un “virus al binelui”, opus coronavirusului, atât din partea guvernelor, cât și din partea cetățenilor de rând.

243
Tematic
Verona găzduiește Forumul Economic Eurasiatic
Putin a salutat Forumul Economic Eurasiatic de la Verona
Uniunea Economică Eurasiatică își extinde zona de comerț liber
 Paul Stănescu

Prima contradicție la vârful PSD, între Stănescu și Dâncu: ”Trebuie moarte pentru voturi?”

119
Paul Stănescu: ”Este exclus să mai intervină o nouă amânare”. Vasile Dâncu: ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie 2021”

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Acum puțin timp mass media a publicat un ”mesaj intern trimis filialelor județene social-democrate” de către secretarul general interimar Paul Stănescu, prin care se anunță ferm: ”Dragi colegi, alegerile vor avea loc pe 27 septembrie. Este exclus să mai intervină o nouă amânare”.

”Au rămas mai puțin de 50 de zile până la alegeri”, scrie Paul Stănescu, arătând că ”de ceea ce vom face în acest interval va depinde soarta partidului nostru. Nu mai e mult, deci vă rog să ne mobilizăm la capacitate maximă”.

În mesajul publicat de ”Știri pe surse”, Stănescu își exprimă convingerea  că, fiind partidul cu cei mai mulți primari ”trebuie să ne luptăm cu toate forțele noastre pentru a ne menține acest statut, care arată forța PSD - am convingerea că, dacă ne mobilizăm bine putem obține un rezultat peste așteptări”.

Deci Paul Stănescu simte nevoia unei confirmări a faptului că PSD susține alegerile din 27 septembrie. De ce asta? Pentru că, recent, noua vedetă a PSD, Vasile Dâncu, proaspăt numit președinte al Consiliului Național, deși abia revenit în partid, a exprimat o opinie contrară – alegerile locale și parlamentare ar trebui organizate în martie 2021, odată cu o preconizată oprire a pandemiei.

”Populaţia este îngrijorată - ne trebuie moarte pentru voturi?”, a comentat Dâncu opțiunea 27 septembrie. ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie, cu o pauză de o săptămână pentru alegerile locale şi parlamentare”.

Mai mult, conform EvZ.ro, Vasile Dâncu consideră că însăși moțiunea de cenzură ar trebui motivată prin oprirea Guvernului de a face alegeri pe 27 septembrie, periclitând astfel populația.

”Nu poţi argumenta căderea Guvernului, doar prin greşelile făcute”, spune Dâncu, ”Această moţiune trebuie argumentată şi prin dorinţa Guvernului de a face alegeri în vreme de coronavirus”.

Moțiunea de cenzură este ”o cerere socială, un val de nemulţumire faţă de Guvern - oamenii îşi doresc asta”, a spus Dâncu, conform EvZ.ro. ”Activul de partid vrea sânge, o bătălie la centru pe care să o ducă şi ei. Guvernul trebuie eliminat ca sa nu influenţeze alegerile. Face cadouri în vreme de coronavirus”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
PSD

Загрузка...
Elena Udrea și Traian Băsescu

Elena Udrea - reacție surprinzătoare după ce s-a confirmat Băsescu candidează!

207
În ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Da, a apărut o confirmare oficială! Traian Băsescu candidează la Primăria Capitalei. Ceea ce părea doar un element de presiune destinat obținerii unor poziții pentru candidații PSD sau a propriei siguranțe, evoluează – deși, probabil, scopul rămâne același.

Apropo de propria siguranță, în privința lui Băsescu, sigure par două chestiuni: NU are cum să câștige Primăria Capitalei, în competiția cu PSD și PNL; NU va renunța la poziția de europarlamentar, mai ales cu un dosar penal în vizor.

Deci, probabil, va face atât spectacol în campanie… câte avantaje va obține de la PNL și Iohannis.

Confirmarea oficială a venit de la Eugen Tomac, liderul formal al PMP, care a scris pe pagina de Facebook:

”În atenţia tuturor colegilor şi susţinătorilor PMP! Vă invităm să ne susţineţi în campania de strângere de semnături pentru viitorul Primar General al Municipiului Bucureşti! Cu Băsescu înainte! Toţi pentru Bucureşti”.

După acest prim anunţ oficial a reacționat și fondatoarea PMP, Elena Udrea: ”Gata, s-a terminat cu gluma!”

”Candidaţii şi susţinătorii lor, cei aflaţi la vedere sau ascunşi aiurea, prin «păduri», îşi pot lua galetuşele din nisip şi pot merge acasă! Traian Băsescu, candidează! Şi că întotdeauna, câştigă”, a scris Elena Udrea.

Sigur, Traian Băsescu câștigă… dar ce? Probabil, propria imunitate și, cine știe, poate a altora?

”Se face din nou politică în România. Se face din nou administraţie în România”, a adăugat Elena Udrea.

Este o reacție surprinzătoare, pentru că în ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată.

Se reia relația sau… Băsescu are în plan o negociere care i-ar aduce mai multă liniște, inclusiv din partea Elenei, mereu surprinzătoare?... Și, poate, periculoasă?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

207
Tagurile:
Traian Băsescu, Elena Udrea

Загрузка...
Proteste în Belarus

Proteste în Belarus: Jurnaliști, atacați de "oameni în negru"

0
(reînnoit 23:20 11.08.2020)
Oameni în negru, fără însemne oficiale atacă jurnaliștii, le extrag cardurile de memorie și distrug aparatele foto și video.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Persoane în uniformă neagră și căști bruschează jurnaliștii, le confiscă cardurile de memorie, distrug aparatele și le smulg ecusoanele de jurnaliști, a relatat agenției Sputnik Belarus reporterul foto al Associated Press, Serghei Grits.

Potrivit lui, pe la orele nouă seara, spre angajații instituțiilor de presă, care activau în apropierea hotelului Orbita, s-au apropiat câteva persoane cu caschete, fără semne distinctive.

“Cu trei lovituri cu pumnul mi-au distrus ecranul camerei. De la alți șase colegi le-au extras cardurile de memorie”, a menționat Grits.

Reporterul foto a specificat că inițial acești “oameni în negru” au dispersat demonstranții, iar apoi au revenit pentru “a rezolva” jurnaliștii.

Potrivit Sputnik, pe bulevardul Dzerjinski a fost distrus aparatul foto al reporterului portalului TUT.BY, Vadim Zamirovski. Jurnalistul consideră că miliția a primit indicații să distrugă camerele.

0
Tagurile:
Minsk, Belarus
Tematic
Ultima oră: Tihanovskaia îndeamnă belarușii să renunțe la proteste
Proteste în Belarus: Ciocniri violente între demonstranți și OMON în Brest - Video
Belarus: Trupele OMON trag în protestatari cu gloanțe de cauciuc

Загрузка...