Petrol

Salvăm piața împreună: SUA își reduc producția de petrol

226
(reînnoit 18:34 09.04.2020)
Miniștrii Energeticii ai statelor G20 urmează să aprobe o decizie cu privire la reducerea producției globale de petrol pentru a stabiliza nivelul prețurilor la petrol. În cazul în care nu se va ajunge la un compromis, piața s-ar putea confrunta cu noi tulburări.

MOSCOVA, 9 apr – Sputnik, Maxim Rubcenko. Reuniunea de astăzi a miniștrilor Energeticii ai statelor OPEC+ va deveni una dintre cele mai importante în istoria Alianței. Subiectul central al discuțiilor este reducerea producției de petrol, care ar urma să oprească scăderea prețurilor. Totuși, nu trebuie să ne așteptăm la niște înțelegeri deosebite.

Viclenia arabă

Discuțiile vor fi aprinse, chiar dacă la nivel general s-a convenit asupra reducerii producției de petrol cu zece milioane de barili pe zi. Arabia Saudită este dispusă să-și reducă producția cu trei milioane de barili, iar Emiratelor Arabe Unite, Irakului și Rusiei li s-a propus să facă reduceri de câte 1,5 milioane.

La prima vedere, propunerea este una atractivă pentru Rusia, care este la un nivel cu principalele state OPEC și i s-a cerut o reducere de două ori mai mică decât în cazul saudiților. Adică, cota Rusiei pe piață nu se va diminua.

Totuși, arabii i-au pregătit Moscovei o capcană. Calculul se face, luând în considerație nivelul actual al producției, iar țările OPEC în aprilie și-au sporit producția.

În special, Arabia Saudită a majorat-o cu 2,5 milioane de barili. În acest fel, promisiunile Riadului de a-și reduce producția cu trei milioane, de facto, presupun o micșorare de doar 0,5 milioane.

Emiratele Arabe Unite și-au majorat producția cu un milion de barili, Irakul – cu 200 de mii, iar Rusia și-a păstrat nivelul din martie. În cele din urmă, Moscova va fi nevoită să renunțe la 1,5 milioane de barili, mai mult decât în cazul oricărui partener din OPEC+, cedând cartelului o parte din piață.

Moscova înțelege foarte bine acest lucru, iată de ce principala condiție a Rusiei la negocierile de azi este calcularea micșorării producției în raport cu volumele de producție din luna martie. Saudiții nu sunt de acord, prin urmare, șansele de încheiere a unui nou acord OPEC+ sunt egale cu zero.

Să ajungem până vineri

Totuși, există o ieșire din acest impas. Membrii OPEC+ se tem cel mai mult de perspectiva cedării pieței americanilor, care între timp doar și-au sporit producția.

Dacă SUA și-ar asuma angajamentul de a se abține de la o expansiune, atunci totul ar fi fost mult mai simplu. Însă Washingtonul nu participă la negocierile OPEC+.

Totuși, ministrul Energeticii al SUA, Dan Brouillette, va participa la reuniunea miniștrilor Energeticii a statelor G20 mâine, pe 10 aprilie. Anume acolo poate fi luată o decizie care ar stabiliza piața petrolului.

E adevărat că Washingtonul a avertizat deja că nu este în drept să indice companiilor private ce volume de petrol trebuie să producă. Așa cum a menționat Donald Trump, totul este dictat e “cerere și ofertă”.

“Totul are loc automat - a explicat președintele SUA luni - companiile americane deja își reduc producția”.

Într-adevăr, marți, ExxonMobil și-a anunțat reducerea investițiilor de capital cu 30 la sută, ceea ce va presupune reducerea producției de petrol în următorul an cu 100-150 de mii de barili pe zi, în special din contul extracțiilor de șist. Chevron intenționează să-și reducă investițiile cu 20 la sută, inclusiv în finanțarea extracțiilor de șist (în acest sens urmau să fie alocate două miliarde de dolari).

Nu a rămas în urmă nici una dintre cele mai mari companii de extracții de șist – Continental Resources.

“Cererea globală la petrol și produse petroliere a scăzut cu 30 la sută din cauza COVID-19. Respectiv, reducem producția în lunile aprilie și mai proporțional”, a anunțat directorul executiv Bill Berry.

“Industria petrolieră americană a început să-și reducă producția, fapt pe care a insistat statele OPEC+, a scris în Twitter jurnalistul Bloomberg Javier Blas. Desigur, acest lucru se explică prin impactul prețurilor mici asupra cheltuielilor capitale. Însă, este evident că OPEC+ va fi satisfăcut”.

Miercuri, Direcția de Informații Energetice a SUA și-a actualizat prognoza asupra producției petrolului în anul viitor: nu vor fi produse 12,99, ci 11,8 milioane de barili pe zi. În mod surprinzător, această reducere (de aproximativ 1,2 milioane de barili) a coincis cu acea cotă pe care americanii ar fi trebuit s-o accepte în cazul participării la OPEC+.

Dacă vineri nu se va reuși atingerea unui compromis, piața se poate aștepta la cele mai puternice tulburări.

“Credem că în aprilie Brent ar putea scădea până la 10 dolari prețul pentru un barili și, probabil, va rămâne la acest nivel până în trimestrul doi”, afirmă vicepreședintele pentru consultații energetice al companiei analitice IHS Markit, Victor Shum.

Analiștii agenției de rating Fitch sunt mult mai pesimiști: potrivit prognozelor lor, prețurile la petrol ar putea ajunge la niște “valori minime fără echivoc”.

226
Tagurile:
Rusia, SUA, OPEC, petrol
Tematic
Opinie: Trump este cel mai interesat de a purta negocieri în domeniul petrolier
Află cum China va ajuta Rusia să câștige războiul petrolier
OPEC+ a elaborat un proiect de reducere a producției de petrol
 Paul Stănescu

Prima contradicție la vârful PSD, între Stănescu și Dâncu: ”Trebuie moarte pentru voturi?”

121
Paul Stănescu: ”Este exclus să mai intervină o nouă amânare”. Vasile Dâncu: ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie 2021”

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Acum puțin timp mass media a publicat un ”mesaj intern trimis filialelor județene social-democrate” de către secretarul general interimar Paul Stănescu, prin care se anunță ferm: ”Dragi colegi, alegerile vor avea loc pe 27 septembrie. Este exclus să mai intervină o nouă amânare”.

”Au rămas mai puțin de 50 de zile până la alegeri”, scrie Paul Stănescu, arătând că ”de ceea ce vom face în acest interval va depinde soarta partidului nostru. Nu mai e mult, deci vă rog să ne mobilizăm la capacitate maximă”.

În mesajul publicat de ”Știri pe surse”, Stănescu își exprimă convingerea  că, fiind partidul cu cei mai mulți primari ”trebuie să ne luptăm cu toate forțele noastre pentru a ne menține acest statut, care arată forța PSD - am convingerea că, dacă ne mobilizăm bine putem obține un rezultat peste așteptări”.

Deci Paul Stănescu simte nevoia unei confirmări a faptului că PSD susține alegerile din 27 septembrie. De ce asta? Pentru că, recent, noua vedetă a PSD, Vasile Dâncu, proaspăt numit președinte al Consiliului Național, deși abia revenit în partid, a exprimat o opinie contrară – alegerile locale și parlamentare ar trebui organizate în martie 2021, odată cu o preconizată oprire a pandemiei.

”Populaţia este îngrijorată - ne trebuie moarte pentru voturi?”, a comentat Dâncu opțiunea 27 septembrie. ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie, cu o pauză de o săptămână pentru alegerile locale şi parlamentare”.

Mai mult, conform EvZ.ro, Vasile Dâncu consideră că însăși moțiunea de cenzură ar trebui motivată prin oprirea Guvernului de a face alegeri pe 27 septembrie, periclitând astfel populația.

”Nu poţi argumenta căderea Guvernului, doar prin greşelile făcute”, spune Dâncu, ”Această moţiune trebuie argumentată şi prin dorinţa Guvernului de a face alegeri în vreme de coronavirus”.

Moțiunea de cenzură este ”o cerere socială, un val de nemulţumire faţă de Guvern - oamenii îşi doresc asta”, a spus Dâncu, conform EvZ.ro. ”Activul de partid vrea sânge, o bătălie la centru pe care să o ducă şi ei. Guvernul trebuie eliminat ca sa nu influenţeze alegerile. Face cadouri în vreme de coronavirus”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
PSD

Загрузка...
Elena Udrea și Traian Băsescu

Elena Udrea - reacție surprinzătoare după ce s-a confirmat Băsescu candidează!

222
În ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Da, a apărut o confirmare oficială! Traian Băsescu candidează la Primăria Capitalei. Ceea ce părea doar un element de presiune destinat obținerii unor poziții pentru candidații PSD sau a propriei siguranțe, evoluează – deși, probabil, scopul rămâne același.

Apropo de propria siguranță, în privința lui Băsescu, sigure par două chestiuni: NU are cum să câștige Primăria Capitalei, în competiția cu PSD și PNL; NU va renunța la poziția de europarlamentar, mai ales cu un dosar penal în vizor.

Deci, probabil, va face atât spectacol în campanie… câte avantaje va obține de la PNL și Iohannis.

Confirmarea oficială a venit de la Eugen Tomac, liderul formal al PMP, care a scris pe pagina de Facebook:

”În atenţia tuturor colegilor şi susţinătorilor PMP! Vă invităm să ne susţineţi în campania de strângere de semnături pentru viitorul Primar General al Municipiului Bucureşti! Cu Băsescu înainte! Toţi pentru Bucureşti”.

După acest prim anunţ oficial a reacționat și fondatoarea PMP, Elena Udrea: ”Gata, s-a terminat cu gluma!”

”Candidaţii şi susţinătorii lor, cei aflaţi la vedere sau ascunşi aiurea, prin «păduri», îşi pot lua galetuşele din nisip şi pot merge acasă! Traian Băsescu, candidează! Şi că întotdeauna, câştigă”, a scris Elena Udrea.

Sigur, Traian Băsescu câștigă… dar ce? Probabil, propria imunitate și, cine știe, poate a altora?

”Se face din nou politică în România. Se face din nou administraţie în România”, a adăugat Elena Udrea.

Este o reacție surprinzătoare, pentru că în ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată.

Se reia relația sau… Băsescu are în plan o negociere care i-ar aduce mai multă liniște, inclusiv din partea Elenei, mereu surprinzătoare?... Și, poate, periculoasă?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

222
Tagurile:
Traian Băsescu, Elena Udrea

Загрузка...
Kamala Harris

Cine este Kamala Harris, noua STEA de la Washington, speranța în bătălia cu Trump

0
Per total, o personalitate excepțională și complexă, puternică, net superioară lui Joe Biden – deci, probabil, un politician de maxim viitor al SUA și, implicit, al lumii

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik. Știrea zilei de ieri în politica internațională a fost decizia candidatului democrat la președinția SUA, controversatul Joe Biden, de a candida în tandem (președinte – vicepreședinte) - cu senatoarea Kamala Harris.

”Am ales-o pe Kamala Harris colegă în scrutinul prezidenţial, am decis că este cea mai bună persoană care mă poate ajuta să lupt cu Donald Trump şi Mike Pence şi să conduc această naţiune începând din ianuarie 2021”, a declarat Joe Biden.

Dar cine este Kamala Harris, cea de care se leagă speranțele controversatului fost vicepreședinte al lui Barack Obama?

Este o femeie de culoare dar cu origini nu africane, ci asiatice, părinții fiind imigranți din Jamaica și India. Provine dintr-o familie de oameni de știință - tatăl, Donald, jamaican, a predat economia la celebra Universitate Stanford, iar mama ei, Shyamala, fiica unui diplomat indian, a fost un cercetător în domeniul cancerului. Are o sora ei mai mică, Maya, avocat.

Părinții ei au divorțat când avea doar 7 ani, a locuit o perioadă în Canada, la Quebec, alături de mama și sora sa. Interesant este că, deși creștină (baptistă), Kamala a fost crescută de mama sa în spiritul tradițiilor și spiritualității hinduse.

Kamala a studiat științele politice și economia (B.A., 1986) la Universitatea Howard, obținând apoi o diplomă de drept (1989) de la Colegiul Hastings.

A lucrat ca procuror general adjunct (1990-1989) în Oakland, câștigând o reputație de duritate, în timp ce a urmărit cazuri de violență crimă organizată, trafic de droguri și abuz sexual.

În 2010 a fost aleasă procuror general al statului California, devenind astfel prima femeie și prima ”afro-americană” care a deținut postul.

”După ce a preluat funcția în anul următor, ea a demonstrat independența politică, respingând, de exemplu, presiunile din partea administrației președinției Barack Obama – care îi cerea să soluționeze un proces la nivel național împotriva creditorilor ipotecari pentru practici neloiale”, scrie Encyclopaedia Britannica

De asemenea, s-a remarcat prin refuzul ei de a susține o propunere care interzicea căsătoria între persoane de același sex în stat – fapt care a contribuit la o renunțarea la această interdicție. Deci, este și o militantă „progresistă”.

Cartea lui Kamalei Harris, ”Smart on Crime”, publicată în 2009, este considerată un model de abordare a problemei recidivei criminale.

A intrat în senat odată cu alegerile din 2016, iar după preluarea funcției, în ianuarie 2017, Harris a lucrat în ​​cadrul Comisiei pentru Informații, cât și în Comitetul Judiciar.

S-a remarcat prin stilul ei dur, de procuror, de a interoga martorii în timpul audierilor, fapt care i-a atras critici din partea senatorilor republicani.

În iunie 2017, ea a atras atenția în special prin întrebările adresate procurorului general al SUA, Jeff Sessions, cu privire la presupusa ingerințe ruse în alegerile prezidențiale din 2016 – și mai ales pentru că i-a cerut să demisioneze.

În 2019 a anunțat că va candida pentru nominalizarea la președinție din partea democraților, fiind văzută ca unul dintre principalii candidați. Cu toate acestea, până în septembrie 2019, campania ei a avut probleme serioase, iar în decembrie a renunțat la cursă.

Față de Joe Biden, Kamala Harris a avut multe critici în scrutinul intern, din partid, dar a devenit o susţinătoare puternică a acestuia ulterior. S-a remarcat din nou în timpul manifestațiilor cauzate de moartea lui George Floyd.

Pe numele complet Kamala Devi Harris, este născută pe 20 octombrie 1964, este de religie baptistă, este căsătorită cu Doug – și are 2 copii vitregi, Ella și Cole.

Per total, o personalitate complexă, puternică, net superioară lui Joe Biden – deci, probabil, un politician de maxim viitor al SUA și, implicit, al lumii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Donald Trump, Kamala Harris

Загрузка...