Bursa

Bank of America: SUA intră într-o mare criză

799
Instituțiile americane și internaționale vorbesc deja despre una din cele mai mari recesiuni din istorie în care va intra SUA și restul lumii din cauza pandemiei de COVID-19.

MOSCOVA, 23 mar – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Economia SUA și-a încheiat lunga perioadă de creștere și a intrat în recesiune, a anunțat Bank of America. Despre o criză de proporții vorbesc și alte instituții financiare ale țării Goldman Sachs și Morgan Stanley. Cât va dura aceasta și ce probleme va aduce, urmăriți în materialul RIA Novosti.

Coronavirus răpește locurile de muncă

Potrivit prognozelor Bank of America (BofA), aceasta criză va fi cea mai puternică din istorie. Deja în al doilea trimestru PIB-ul se va prăbuși cu 12 la sută – un record de la cel De-Al Doilea Război Mondial. Motivele cheie sunt – diminuarea activității economice și scăderea cheltuielilor de consum din cauza coronavirusului.

“Declarăm oficial că economia SUA a intrat în recesiune, alăturându-se restului lumii”, se spune într-un raport elaborat de analiști sub coordonarea economistului Bank of America, Michelle Meyer.

În opinia ei, “marea prăbușire a început deja”, odată ce coronavirusul a lovit în toate sectoarele economiei.

Acest lucru va duce inevitabil la sporirea șomajului și reducerea veniturilor populației. În decursul celui de-al doilea trimestru milioane de americani pe lună vor rămâne fără locuri de muncă. Drept urmare, șomajul va afecta 3,5 milioane de oameni. Cel mai dur vor fi afectate industria de divertisment, transport, sfera hotelieră și vânzări în amănuntul.

Numărul solicitărilor pentru indemnizații de șomaj a crescut deja după ce companiile și-au trimis oamenii acasă drept măsură împotriva răspândirii COVID-19. Săptămâna trecută au fost recepționate 281 mii de cereri – un indicator maxim din ultimii doi ani (analiștii prognozau cel mult 220 mii). Cei mai afectați sunt muncitorii slab calificați, plătiți pe oră de muncă.

“Acesta este efectul spiralei descendente a activității economice: șocul extern determină consumatorii să cheltuiască mai puțini bani, întreprinderile obțin un profit mai mic și prin urmare sunt nevoite să-și concedieze muncitorii”, explică Chris Rupkey, principalul economist financiar al MUFG Union Bank.

Totuși, potrivit lui, reducerea personalului este un fenomen temporar. Angajatorii îi vor readuce pe cei concediați, odată cu diminuarea epidemiei. Însă nimeni nu știe când se va întâmpla acest lucru. Casa Albă admite că lupta împotriva coronavirusului va dura 18 luni.

Alte două bănci americane, Goldman Sachs și Morgan Stanley, la fel, au anunțat începutul recesiunii. Morgan Stanley consideră că “scenariul de bază” a diminuării creșterii PIB-ului global în acest an cu 0,9 la sută. Goldman Sachs este și mai pesimist, prognozând 1,25 la sută.

Cu o astfel de avertizare venise și Institutul de Finanțe Internaționale (IIF), cu sediul la Washington. Potrivit datelor actualizate, în 2020 economia mondială va crește nu cu 1,6 la sută, ci doar cu 0,4 la sută.

IIF deja a doua oară în această lună își agravează semnificativ prognozele. La începutul lunii martie experții vorbeau de 2,6 la sută.

Acum analiștii institutului sunt convinși că o treime din economia globală este cuprinsă de criză. Astfel, se observă o recesiune în SUA, Uniunea Europeană și Japonia, cărora le revine 15,1 la sută, 11 la sută și, respectiv, patru la sută din PIB mondial. În opinia IIF, scăderea va dura cel puțin până la mijlocul anului.

Despre încetinirea creșterii economiei americane anunțase și școala de afaceri UCLA Anderson. Potrivit experților instituției, schimbările pozitive pot fi așteptate doar pe la sfârșitul lunii septembrie. Economia țării se va reduce cu 6,5 la sută în al doilea trimestru și cu 1,9 în cel de-al treilea.

Vă reamintim că economiștii califică drept recesiune două perioade trimestriale succesive, cu o creștere economică negativă a PIB-ului, care reprezintă valoarea tuturor mărfurilor și serviciilor produse în țară.

Potrivit Bank of America, profunzimea recesiunii și viteza de restabilire a economiei depinde de eficiența politicii de stat.

"Rezerva Federală este concentrată asupra asigurării lichidității sistemului financiar, iar guvernul federal trebuie să se ocupe de criza lichidității în sectorul real”, îndeamnă economiștii BofA.

Hidrocarburile de șist vor da lovitura finală

Analiștii constată: cu astfel de probleme economia americană nu s-a confruntat niciodată – nici după atentatele din 11 septembrie, nici în perioada “marii recesii” în 2008. Atunci șomajul atinsese 10 la sută, iar PIB a scăzut cu peste patru la sută.

Acum, potrivit prognozelor ministrului Finanțelor al SUA, Steven Mnuchin, șomajul ar putea crește până la 20 la sută, dacă autoritățile nu vor întreprinde acțiuni agresive pentru a diminua impactul agresiv al pandemiei.

Așa cum menționează revista The Hill, urmările economice ale pandemiei pentru SUA vor agrava semnificativ divergențele între Rusia și Arabia Saudită pe piața de petrol. Deja este clar că prima mare victimă a războiului prețurilor va deveni industria americană a hidrocarburilor de șist.

“Chiar dacă OPEC își păstrează speranța că prăbușirea prețurilor va deveni un catalizator al apropiere dintre cei doi mari producători de petrol, Putin, se pare, nu intenționează să cedeze. Rusia vrea să lichideze segmentul de piață al companiilor americane de șist, drept răspuns la sancțiunile SUA”, spune Helima Croft, strategul pentru resurse natural la RBC Capital Markets.

Analistul menționează că administrația Trump “s-a lăudat în mai multe rânduri de capacitatea de a penaliza adversarii politicii externi, prin reducerea bruscă a exportului lor de petrol, protejându-se, în același timp, de impactul livrărilor semnificative ale resurselor energetice interne asupra prețurilor”.

Însă companiile americane din domeniul hidrocarburilor de șist, spre deosebire de saudiți și ruși, nu vor supraviețui în condițiile prețurilor actuale. Reducerea sferei energetice și pierderea statutului de cel mai mare producător de petrol va lovi asupra întregii economii.

799
Tagurile:
coronavirus, SUA, criza economică
Tematic
Șefa Comisiei Europene recunoaște: politicienii au fost depășiți de criza coronavirusului!
Lumea s-a prăbușit într-o criză de sistem – va fi salvată de cele 5 supraputeri?
Ce-i cu Programul Prima Casă când toate merg rău: epidemie, criză social-economică
Великая Отечественная война 1941-1945 гг. Обучение бойцов перед отправкой на фронт. Казармы Н-ского полка им. Ворошилова. Москва, август 1941 год.

Cum a influențat istoria omenirii Marele Război pentru Apărarea Patriei

51
(reînnoit 17:35 22.06.2021)
Acum 80 de ani, pe 22 iunie 1941, a început Marele Război pentru Apărarea Patriei. Acest fapt a marcat viața o milioanelor de oameni, inclusiv și a moldovenilor care au luptat pe front, cot la cot cu URSS.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Marele Război pentru Apărarea Patriei a schimbat soarta a milioane de oameni, iar ziua de 22 iunie pentru mulți este marcată cu negru în calendar. Istoricul și politologul Boris Șapovalov a declarat pentru Sputnik Moldova că ziua de 22 iunie este o dată tragică și că această zi a influențat întregul parcurs istoric al întregii lumi.

„Uniunea sovietică a fost atacată și oficial i-a declarat război nouă țări europene cu regimuri fasciste și evident că în frunte cu Germania nazistă. (...) Au fost trei direcții de bază a armatei fasciste. Este vorba despre Moscova și spre nord evident că e Leningrad, ceea ce noi acum numim Sankt-Petersburg, și cea de-a treia direcție a fost sudul. (...) Dacă Moscova și Leningrad sunt centre mari industriale, atunci aici mai degrabă era vorba despre interesele politice ale conducerii germane. Zona de sud era importantă pentru că aici se aflau zone mari industriale”. a precizat Boris Șapovalov. 

Șapovalov a remarcat și rolul moldovenilor în acest război. Istoricul a precizat că țara noastră, fiind parte a URSS, a luptat de comun cu forțele sovietice și că ziua de 22 iunie este o zi plină de durere și pentru poporul nostru. 

„Nemții planificau că dacă nu vor bate armata noastră la hotarul Moldovei, atunci să înceapă operațiunea Munchen, care presupunea atacul la începutul lunii iulie. Lor asta le-a reușit pentru că pe data de 2 iulie, ei au început această operațiune și ideea era că lovitura de bază să fie dată în nordul Moldovei, mai exact Bălți, Vinița și apoi să ajungă în Kiev”, a menționat istoricul Boris Șapovalov.

În cadrul emisiunii „Matinal” de la Radio Sputnik Moldova, istoricul Victor Stepaniuc a menționat că unii încearcă să schimbe istoria și prezintă unele informații despre cel de-Al Doilea Război Mondial eronat. 

Vladimir Putin a depus un buchet de flori la mormântul Ostașului Necunoscut, 22 iunie 2021
© Sputnik / Алексей Никольский

„Pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, moldovenii au participat foarte activ. Desigur că o parte din moldoveni au luptat pe ambele fronturi, și din partea Uniunii Sovietice, dar alții au luptat din partea Germaniei, și din partea României. (...) Ororile războiului nu trebuie să creeze conflicte pentru următoarele generații. Este necesar ca o parte din aceste orori să nu fie aruncate în prim-plan ca să nu otrăvească conștiința generațiilor. La noi desigur că este vorba despre o confruntare geopolitică și această confruntare geopolitică vest-est desigur că afectează. Ea este îndreptată uneori împotriva Occidentului, alteori este îndreptată împotriva fostei Uniuni Sovietice. Noi suntem afectați din cauza că noi atunci eram în componența URSS, Rusia pentru noi mai multe secole a fost o țară aliată, o țară care ne-a susținut în istorie și moldovenilor le este destul de greu să facă alegerea între răsărit și occident”, a declarat Stepaniuc. 

Stepaniuc a mai menționat că în această zi este cazul să le mulțumim bunicilor care au luptat pentru pacea în care trăim astăzi. Istoricul susține că Victoria marcată pe 9 mai este o victorie comună și că poporul post-sovietic trebuie să fie mândru că a reușit, alături de alte state, să învingă în acest război cumplit. 

„Această dramă a războiului care ne-a afectat trebuie să ne împace cu realitățile, istoria trebuie să fie cunoscută. Cei care scriu manuale și ei trebuie să fie foarte atenți pentru ca să nu creeze confuzii, atunci când redau istoria. (...) Unii moldoveni au făcut armata română și au luptat împotriva URSS, dar asta e istoria. Istoria nu trebuie să otrăvească viitorul generațiilor. (...) Trebuie să ne mândrim cu buneii noștri pentru că anume ei au pus capăt acestui război. (...) Victoria cea mare îi aparține URSS-ului și să nu uităm că și noi, moldovenii, am fost afectați de acest război”, a menționat istoricul Victor Stepaniuc.

Generalul Victor Gaiciuc a menționat în cadrul emisiunii de la Radio Sputnik Moldova că practic în fiecare familie există un tată, un bunic sau un străbunic care a căzut în acel război, iar pacea în care trăim li se datorează lor. Ministrul în exercițiu a vorbit și despre cartea pe care a scris-o la tema Celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Президент РФ В. Путин встретился с участниками акции Мы вместе
© Sputnik / Алексей Дружинин

„A fost un război strașnic. Mai mult de 50 de milioane de oameni au murit, ar trebui să scriem 50 de milioane de cărți despre istoria fiecărui cetățean care a participat și a avut de suferit în urma acestui război. (...) Despre jerfele care au fost aduse, inclusiv moldovenii care au căzut, iată despre asta trebuie de scris. (...) Cartea mea este despre acea zi, despre invazie, despre eroismul ostașilor, despre holocaust”, a precizat ministrul în exercițiu al Apărării și generalul Victor Gaiciuc. 

Gaiciuc a menționat că în anul 2001, la evidență erau peste 20 de mii de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, iar acum, în viață au mai rămas 200 de veterani în Republica Moldova. 

51
Tagurile:
Cel de-al doilea război mondial

Загрузка...
Policier à Saint-Etienne-du-Rouvray

Ipoteză incendiară: ”Franța se îndreaptă spre violența extremă va ghilotina UE!”

411
Una dintre cele mai interesante reacții după alegerile din Franța, care dau tonul unui adevărat cutremur în Uniunea Europeană

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Două aspecte sunt confirmate și după alegerile din Franța: lipsa totală de credibilitate a liderilor actuali din țările UE – și faptul că Franța a rămas țara care dă tonul schimbării în Europa, acum aceasta referindu-se la absenteism.

În fapt, avem nu o schimbare – ci un adevărat seism; iar rezultatul schimbării s-ar putea referi nu numai la temporarii conducători, ci chiar la o modificare sistemică.  

Unul dintre cei mai bine pregătiți oameni politici români, avocatul Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD, titrează dur într-un comentariu legat de alegerile din Hexagon: ”Franța a ridicat GHILOTINELE împotriva UE! Să ne rugăm la Dumnezeu!”.  

Pavelescu consideră că absenteismul la alegerile regionale din Franța, de aproape 70%, înseamnă ”falimentul democrației”, remarcând că Adunarea Națională a Marinei le Pen, ”cu tot efortul globaliștilor de demonizare și izolare” a ieșit pe locul doi, în timp ce partidul lui Macron a obținut 11%, adică 3,5% din voturile francezilor.

Deci, da, președintele considerat unul dintre pilonii menținerii UE în forma actuală a primit de la poporul său doar voturi… în marja de eroare! Despre asta vorbim acum! 

Mai mult, Pavelescu atrage atenția că dacă asemenea situații se întâlnesc și la alții, cum ar fi  România, asta ”nu are relevanță”, deoarece ”la noi mecanismele de supunere sunt cu mult mai puternice, iar tradiția și mentalitatea sunt altele, ale supraviețuirii în istorie”.

În schimb Franța, ”din contră, are cea mai cumplită memorie din lume, a ghilotinei!”.

De aceea, ”teama cea mai mare” a politicianului intelectual  este că ”Franța se îndreaptă spre violență extremă și nicio forță politică n-o poate evita”.

”Scrisorile militarilor, care previzionau în urmă cu două-trei luni războiul civil și lovitura militară de stat, reflectă această realitate terifiantă”, spune Aurelian Pavelescu.

Și, atenție la un alt aspect esențial: ”Încercarea lui Macron și Merkel de a impune globalismul în Europa prin trecerea de la epoca supremației germane la tandemul franco-german, pentru a-i face și pe francezi părtași la roadele globalismului, a eșuat”.

În acest context, Pavelescu pune o întrebare temerară: ”Ce altă opțiune ar mai avea Franța? Niciuna”. Adică ”Franța se îndreaptă spre violență extremă”?! Pavelescu așa crede…

”Dacă SUA a reușit să gestioneze teribilul 6 ianuarie, când Capitoliul a fost ocupat de mulțime (cu consecințe nebănuite în viitor), în Franța sunt șanse mici să se oprească acolo”, conchide Pavelescu, încheind cu un alt recurs la memoria Revoluției Franceze – ”Iar până la Bruxelles se ajunge în două ore”.

Un comentariu în tonuri grave – dar pe care dacă dorești să îl combați te vei trezi priponit de aceeași întrebare: ”Ce altă opțiune ar mai avea Franța?”. Și vei continua: dar Europa unor alți ”Macroni”?

411
Tagurile:
Violențe, UE, Franța

Загрузка...
George Simion, AUR

George Simion, declarația zilei: Statul român a ajuns doar un executant onorific

0
Co-președintele AUR a avut o intervenție fulminantă în plenul Camerei Deputaților, denunțând situația reală a statului român și combinațiile care duc la asta.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Controversatul liderul al AUR, deputatul George Simion a avut o intervenție excepțională în plenul Camerei, la ”Ora Guvernului”, invitat fiind ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Referindu-se la Strategia energetică naţională, promisă de ministru încă de acum câteva luni, Simion constată că guvernul își bate joc de parlament, care ”din păcate, devine din ce în ce mai mult în statul român o instituţie onorifică”.

”Ministrul Energiei ne-a promis că va fi aprobată şi va intra în Parlament, la începutul lunii aprilie, strategia energetică naţională”, a spus Simion, constatând că ”suntem la sfârşitul lunii iunie şi această strategie este încă în Parlament şi vrem să ştim de ce s-a întâmplat acest lucru”.

Care să fie motivul din spatele acestei sfidări a principalei instituții a statului? Posibile interese private: ”Vrem să ştim de la domnul ministru de ce planează această suspiciune asupra relaţiei domniei sale cu domnul Gabriel Comănescu, cunoscut afacerist, asociat în mass media cu PNL”.

George Simion a insistat asupra unor lămuriri privind includerea în PNRR a firmei GSP Power, dar și ”ce expertiză şi câţi angajaţi are această companie”.

Simion a declarat fără echivoc: ”Din păcate, astăzi, statul român, prin guvernanţii săi, este un biet executant”.

Pe de altă parte, Simion pune problema minelor: ”Vrem să ştim de la ministrul Energiei ce demersuri a întreprins în relaţia cu omologii europeni şi la nivelul Comisiei Europene pentru a prelungi termenul în care minele din România se vor închide”.

”Polonia a prelungit acest termen până în 2050”, atrage atenția Simion, precizând că în schimb, ”sistemul energetic naţional (românesc) ajunge să importe, multe zile din 2021, energie electrică din Ungaria”.

Deputatul AUR i-a cerut direct ministrului să spună ”Cum v-aţi uitat în ochii noştri şi aţi spus că lucrătorii de la mina de uraniu de la Crucea nu vor fi disponibilizaţi şi îşi vor găsi loc de muncă în continuare la ecologizarea şi conservarea minei”.

În fapt, în momentul acesta, România este obligată să cumpărr uraniu din alte state, ”când avem uraniu la noi în ţară”.

”Este Guvernul României într-adevăr reprezentat de guvernanţi - sau de simpli executanţi în materie de sistem energetic naţional?”, a încheiat Simion.

0
Tagurile:
George Simion

Загрузка...