Exerciții militare

Forțelor aeropurtate în Crimeea, exerciții de amploare: Răspunsul rus la Defender Europe

444
Debarcarea în peninsula Crimeea a forțelor aeropurtate și amfibii la aniversarea a șase ani de la reunificarea Crimeii cu Rusia nu reprezintă doar niște exerciții militare, ci și un simbol al unității și protecției sporite a tuturor regiunilor țării, fără excepție.
Edotorial de Aleksandr Hrolenko

Faza activă cu unități de asalt aerian a demarat astăzi în Crimeea și va dura până pe 20 martie. În manevre sunt implicați peste 1500 de infanteriști marini, peste 300 de unități de tehnică militară, precum și 15 avioane ale aviației militare de transport, elicoptere și nave mari de debarcare ale flotei navale de la Marea Neagră.

Din unitățile de parașutiști fac parte peste 600 de militari ai diviziunii Novorossiisk a forțelor aeropurtate și nouă unități de tehnică militară. Inamicul convențional va fi atacat de parașutiști din aer și mare, pe câteva platforme, inclusiv poligonul Opuk din partea de Est a peninsulei Crimeea. Principalele sarcini sunt: acapararea și distrugerea punctelor de control și a bazei de pregătire a trupelor paramilitare ilegale, însă scenariul exercițiilor este mult mai complex.

Operațiunea de desantare în Crimeea reprezintă doar o parte a tabloului general al pregătirii militare a Forțelor Aeropurtate rusești: în același timp au loc manevre ale trupelor de parașutiști în Volgograd, Reazan, Ulianovsk și Ulan Ude, fiind implicați mii de militari și sute de unități de tehnică. Totuși, operațiunea de desantare din Crimeea se evidențiază cel mai mult prin conținutul ei. Aceasta coincide cu vizita în peninsulă a Comandantului Suprem al Forțelor Armate, președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Partenerii europeni și „apărătorii Europei” de peste ocean ar trebui să înțeleagă corect acest semnal – frontierele de vest ale Rusiei sunt inamovibile și protejate foarte bine. Nicio pandemie nu poate influența capacitatea de luptă a armatei rusești.

Mai există un aspect simbolic. Manevrele din Sudul Rusiei, cu desantare și tragere la țintă,sunt conduse de comandantul Forțelor Aeropurtate, general-locotenentul Andrei Serdiukov, cel care în primăvara anului 2014 a asigurat o revenire pașnică a peninsulei în componența Rusiei.

Evoluția evenimentelor

Anterior, 600 de militari ai trupelor de desant au ajuns cu mașinile militare pe aerodromul din ținutul Krasnodar și Republica Crimeea pentru a se îmbarca în avioanele Il-76MD, urmând să participe la faza activă a exercițiilor militare ale Forțelor Aeropurtate. După debarcarea pe poligonul Opuk, însoțiți de Su-27, „beretele albastre” trebuie să ocupe și să mențină pozițiile până la sosirea de pe mare a principalelor forțe ale grupărilor militare.

Operațiunea este susținută de artilerie și unitățile de tanc, forța aeriană tactică, unitățile de drone (recunoaștere și reglarea tirurilor de artileriei). Totodată, artileria nu doar ”acoperă” integral pozițiile inamicului convențional, ci lovește exact în țintă. Astfel, este exersată o nouă tactică de recunoaștere și atac, dar și lupta contrabaterie (duel de artilerie).

Navele Flotei Navale de la Marea Neagră controlează strict bazinul din proximitatea peninsulei, precum și spațiul aerian. În cadrul exercițiilor tactice antidesant ale parașutiștilor din Novorossisk rolul inamicului convențional îl joacă unitățile pușcașilor marini. Toate tipurile de trupe implicate în operațiunile de desant au suficiente sarcini.

Această practica intensivă pe poligon a trupelor în sudul Rusiei este utilă și în sensul pregătirii de exercițiile “Kavkaz-2020” care vor demara în septembrie. Planurile Ministerului Apărării pentru un an înainte prevede 4800 de exerciții, necesare pentru asigurarea securitatea țării și apărării intereselor naționale.

Crimeea a intrat în componența Rusiei după referendumul din 18 martie 2014 – peste 96 la sută din locuitorii peninsulei s-au pronunțat pentru reunirea cu Federația Rusă. Chestiunea apartenenței peninsulei este închisă cu desăvârșire. Din punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, toate tentativele de exercitare a unor presiuni militar-politice asupra Rusiei și izolarea celor doi subiecți ai Federației – Republica Crimeea și Sevastopol sunt sortite eșecului. Prin manevrele de proporții, Ministerul Apărării al Rusiei concretizează: astfel de tentative vor fi curmate de divizia de desant și asalt din Novorossisk și alte unități ale Forțelor Aeropurtate, regimentele de apărare antiaeriană, forțele districtului militar Sud, Forțele Navale de la Marea Neagră (care din 2014 au fost completate cu 60 de nave noi, submarine și nave de aprovizionare, precum și avioanele aviației navale Su-30).

 Lecțiile trecutului

Amplasarea militar-strategică a Crimei în Europa de Est o transformă într-un poligon pentru verificarea unor idei militare avansate și a noilor procedee tactice ale Forțelor Armate ale Rusiei. Astfel, în vara 2019 aici a fost exersată cu succes noua tactică a Forțelor Aeropurtate – în cadrul manevrele în premieră au fost utilizate peste 40 de avioane Il-76, care au efectuat desantarea unității de parașutiști din Novosibirsk de la niște altitudini mici. Distanța dintre avioane în formațiuni de luptă paralele reprezenta doar 3 kilometri, ceea ce a permis reducerea considerabilă a timpului de desantare și aflare în zona de bătaie a sistemului de apărare antiaeriană a inamicului convențional. În apropiere de Feodosia, în 9 minute au fost desantați aproximativ 2500 de militari cu arme și tehnică.

O astfel de experiență se deosebește radical de mimarea pregătirii de luptă, a puterii militare și unității la care se dedau partenerii occidentali care periodic organizează manevre multinaționale de tipul Sea Breeze, adică, pur și simplu umblă în formație de veghe de la Vest spre Est și înapoi. Alarmele de serviciu ale echipajelor și lipsa oricăror exerciții militare serioase subliniază inutilitatea manevrelor – indiferent de numărul statelor participante.

Experiența manevrelor militare maritime ale SUA și NATO în Europa demonstrează o capacitate scăzută de luptă a navelor de asalt amfibii și a unităților militare. În zonele necunoscute ale mării, navele deseori se avariază, iar tehnica pușcașilor marini se blochează în nisip pe țărmurile neechipate. Deseori, chiar milițiile locale înving trupele speciale profesioniste. Așa s-a întâmplat anul trecut, când estonienii i-au învins pe britanici.

Realismul utilizării Forțelor Aeropurtate provoacă multe semne de întrebare – parașutiștii partenerilor în Europa sar oriunde și deseori distrug echipamentele militare. Chiar și cel mai puternic reprezentant al alianței – Pentagonul, dispune de o singură divizie de Forțe Aeropurtate (peste 12 mii de persoane), însă desfășurarea unor operațiuni aeropurtate necesită o mulțime de condiții prielnice: obținerea de către forțele aeriene ale SUA a supremației în aer, distrugerea mijloacelor inamicului de transportare a armei nucleare și altele. Dacă există niște nereguli în aceste condiții, nu va fi posibilă nicio debarcare.

În acest context, Crimeea devine o adevărată sursă de abilități avansate, care în mod obiectiv nu pot fi atinse de partenerii din Pentagon și NATO.

444
Tagurile:
Rusia, Crimeea, Bitdefender
Tematic
Reacția Rusiei la declarația făcută de UE privind podul Crimeea - detalii
Istoria, sculptată în stâncă: Descoperiți bisericile și mănăstirile din Crimeea - Foto
Crimeea este gata să prevină orice posibile provocări ucraineano-române
Vladimir Putin a inaugurat circulația feroviară pe podul Rusia–Crimeea
Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

Rachetele Patriot în România: Nu vor lupte, vor ruineze Rusia

402
(reînnoit 07:12 19.09.2020)
Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

CHUȘINĂU, 19 sept – Sputnik. De această părere este directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

El a fost solicitat de Sputnik Moldova să comenteze evenimentul care a avut loc ieri peste Prut și anume festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

Întrebat cu ce scop au întreprins acest pas americanii, Dmitri Juravliov a spus că în evident nu pentru a lupta cu rușii.

"Este evident că americanii nu au de gând să lupte, dar este o astfel de lege: cu cât mai aproape sunt armele de țara ta, cu atât de mai multe arme ai nevoie pentru a riposta. Cu cât mai mic este timpul de zbor, cu atât mai puternică trebuie să fie apărarea. Iată de ce apropiind complexele lor militare mai aproape de hotarele rusești, ei provoacă Federația Rusă la cursa înarmării. Ca rușii să răspundă la acest pas cu altul similar, care este extrem de costisitor, ca economia rusească să se prăbușească".

Americanii au reluat tactica din perioada războiului rece

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova afirmă că SUA a reluat tactica pe care a aplicat-o în perioada războiului rece.

"E aceeași tactică ca în timpul războiului rece. Această tactică a avut-o și Obama, chiar dacă acesta declara că este împotriva războiului rece. Dar și actualul președinte american, care reprezintă blocul militar american. Iată de ce încă atunci URSS cerea scoaterea rachetelor americane din Europa de vest și din același motiv NATO a intrat în fostele state ale Tratatului de la Varșovia. Și din același motiv SUA au declanșat o adevărată isterică când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba: cu cât mai aproape este amplasat armamentul, cu atât mai multe eforturi sunt necesare pentru a te apăra de el".

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, spune că, din păcate, țările în care SUA își amplasează rachetele strategice nu înțeleg în ce joc periculos sunt implicate.

"Deci, este evident: nimeni nu vrea să lupte. Ei nu vor să lupte cu Rusia, ei vor să ruineze Rusia. De asta procedează astfel. Păcat că țările pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste complexe sunt antrenate în această contrapunere. Dacă rachetele americanilor sunt îndreptate împotriva noastră și sunt amplasate în România, atunci noi suntem nevoiți să îndreptăm rachetele noastre spre România. Și asta nu pentru că noi vrem să luptăm cu România, ci pentru că așa este acest mecanism tehnologic. Iată germanii și francezii au înțeles acest lucru și au cerut scoaterea rachetelor americane din Europa occidentală. Și asta nu pentru că îi iubesc pe ruși, ci pentru că ei se iubesc pe ei înșiși", a spus expertul.

El a precizat că, din păcate, acest lucru nu îl înțeleg țările din Europa de est.

Prezența armamentului american nu sporește, ci afectează securitatea

"Din păcate, țările Europei de est sunt atât de ahtiate de marea Americă, încât nu pot să înțeleagă acest lucru. Lor le pare că simpla prezență a armamentului american pe teritoriul lor le sporește securitatea. Aceasta este o mare iluzie. De fapt, lucrurile stau invers. Securitatea acestor țări este puternic afectată odată cu prezența armamentului american în ele, mai ales când este vorba de arme strategice", a menționat Juravliov.

"Asta înseamnă că ele singure, în mod conștient își revendică rolul de țintă într-un eventual război. Nu mă apuc acum să judec dacă ei fac acest lucru conștient sau nu pentru că nu mă apuc să judec care este nivelul de calificare al politicienilor români. Înțeleg ei, intuiesc ei cât este de periculos ceea ce fac ei? Nu știu", a mai precizat expertul rus.

Euforie în Europa de est

"Acum românii, polonezii sunt în euforie: a venit marea Americă și acum rușii au să-și închidă gura. Dar nu poți să iei decizii într-o stare euforică, euforia este mai curând o stare de beție. Trebuie ca ei să iasă din această beție și pe urmă să se gândească dacă le trebuie aceste rachete. Dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă", a conchis directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

402
Tagurile:
Rusia, România, rachete Patriot
Tematic
S-a stins o lumină a Legii și Parlamentului României – avocatul patriot Lucian Bolcaș
Turcia a cerut SUA sisteme Patriot pentru a descuraja armata Siriei
Erdogan: SUA nu pot livra Turciei sisteme „Patriot”
Un nou lot cu S-400 va pleca în Turcia, ”Patriot” și ”Eurosam” - sub semnul întrebării
SUA nu au decis dacă oferă sisteme „Patriot” Turciei
Un nou eșec al sistemului american de apărare antiaerian ”Patriot”
Românii, reacții SURPRIZĂ după recepția rachetelor PATRIOT
Știrea zilei: recepția Sistemului PATRIOT – cum arată

Загрузка...
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19

Distrugerea vaccinului rusesc: Un mic gheșeft al marii politici

263
Occidentul a folosit scrisoarea deschisă a lui Bucci pentru a aplica o lovitură elaborărilor rusești în speranța că vor submina sau diminua calitatea lor de lider. Iar profesorul însuși s-a ales cu un PR de asemenea nivel la care nici nu putea să viseze.

Liderismul rusesc în domeniul dezvoltării unui vaccin împotriva coronavirusului a devenit pentru Occident nu doar o surpriză neplăcută, ci o provocare revoltătoare - atât din motive politice, cât și financiare, scrie Irina Alksnis în articolul său pentru RIA Novosti.

Vaccin
© Sputnik / Валерий Мельников

Pe de o parte, Rusia înapoiată și profund nedemocratică pur și simplu nu are dreptul să facă astfel de descoperiri în domenii științifice complexe și tehnologic avansate.

Pe de altă parte, este în joc un jackpot de asemenea proporții astronomice, încât simplul gând că ar putea trece pe lângă concernele farmaceutice occidentale le provoace arsuri la stomac. De exemplu, doar știrea despre acordul privind furnizarea a o sută de milioane de doze în India cât face.

Nu este surprinzător faptul că Rusia s-a confruntat cu numeroase tentative de discreditare a rezultatelor muncii oamenilor de știință ruși: politică mare, bani mari.

Vaccinul împotriva coronaviruslui
© Photo : РФПИ и Центр имени Гамалеи

Cu toate acestea, pe lângă rechini, există întotdeauna loc și pentru peștii-ferestrău, care obțin în mod constant ceva de la masa stăpânului.

Anume o astfel de istorie s-a desfășurat în jurul publicării rezultatelor testărilor ”Sputnik-V” într-una dintre cele mai vechi și mai influente reviste medicale din lume, The Lancet.

Articolul a fost criticat fulgerător. Vestea cea mare, răspândită de mass-media globală, a fost o scrisoare deschisă în care profesorul de biologie de la Universitatea American Temple Enrico Bucci și-a exprimat temerile cu privire la „posibilele greșeli comise de cercetătorii ruși”. Acesta a fost susținut de alți câțiva zeci de savanți occidentali.

The Lancet a propus ca dezvoltatorii ruși să răspundă la întrebările puse, ceea ce a și fost făcut. Centrul Gamalei i-a prezentat publicației un protocol clinic complet pentru studiul vaccinului ”Sputnik-V”. Șeful Fondului rus de investiții directe, Kirill Dmitriev, a publicat un editorial în care a comentat în detaliu principalele afirmații ale criticilor, în același timp sfătuindu-i pe aceștia să caute bârna din în ochiul lor și să risipească deja  îndoielile rusești în privința studiilor lor aflate în derulare.

Între timp, problema în acest caz nu este doar o chestiune pur științifică, asupra cărora s-au concentrat cercetătorii ruși.

Vorba e că însuși autorul scrisorii scandaloase este o personalitate remarcabilă. În materialul BBC, Enrico M. Bucci este numit „un luptător celebru împotriva pseudoștiinței”. Totuși, ar fi mai corect să folosim caracteristica „om de afaceri din domeniul științei”.

În 2016, Bucci a fondat ”Resis Srl”, o companie specializată în verificarea, validarea și validarea lucrărilor științifice.

Acesta este un subiect la modă în știința modernă. În ultimii ani, cercetătorii au fost prinși prea des cu erori, inclusiv dintre cele grave, apărute în articolele publicate. Nu vorbim neapărat despre abuzuri sau fraude, adesea există erori oneste, care, atunci când sunt anunțate, afectează totuși reputația oamenilor de știință și chiar a unor întregi instituții științifice.

Tocmai pentru a evita astfel de probleme, autorii și structurile de cercetare apelează adesea la firme specializate în astfel de lucrări pentru un audit independent al propriilor texte - înainte de publicare. În special, compania lui Bucci a fost angajată pentru această activitate de către Institutul german Fritz Lipmann, în jurul căruia a izbucnit un scandal puternic în urmă cu ceva timp doar din cauza unor erori inadmisibile în lucrările publicate. Această poveste a fost descrisă în detaliu în urmă cu un an de revista Nature.

Subtilitatea constă în faptul că o astfel de afacere impune anumite restricții etice pe care, apropo, profesorul Bucci le cunoaște foarte bine. În aceeași Nature, în decembrie 2019, a fost publicat un material despre puritatea și conștiinciozitatea muncii științifice, la vare a fost co-autor. Și acolo a fost indicat sincer că Enrico N. Bucci a avut un conflict de interese.

Sau mai simplu fiind spus, atunci când proprietarul unei companii comerciale vorbește public despre activitatea în care este specializat, devine în esență o reclamă pentru compania sa.

Dar, evident, atunci când vine vorba de „demascarea” vaccinului rusesc astfel de fleacuri nu mai sunt importante.

Occidentul a folosit scrisoarea deschisă (și, prin definiție este o auto-promovare) a lui Bucci pentru a aplica o nouă lovitură elaborărilor rusești în speranța că vor submina sau diminua calitatea lor de lider Ei bine, profesorul însuși s-a ales cu un PR de un asemenea nivel la care pur și simplu nici nu putea visa în nicio altă situație. Aceasta, de fapt, se numește „să prinzi valul”, de acest principiu se ghidează sute și mii de personalități media.

Fără îndoială, acest lucru i se va întoarce sub forma unor noi contracte comerciale foarte atractive. Să prinzi valul în apele tulburi ale politicii mari poate fi o chestiune extrem de profitabilă.

Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu știința în general, cu medicina în special și cu salvarea a sute de mii de vieți în întreaga lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

263
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Primele date despre testarea vaccinului rusesc în Belarus
Efecte grave ale vaccinului AstraZeneca din Marea Britanie

Загрузка...
Laborator, imagine de arhivă

Numărul mutațiilor coronavirusului: Rospotrebnadzor - detalii

0
(reînnoit 14:46 19.09.2020)
Rospotrebnadzor anunță de câte ori a suferit mutații coronavirusul și care sunt cele mai stabile mutații care au cunoscut o largă răspândire în lume.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik. Potrivir Rospotrebnadzor, astăzi, există câteva mii de mutații ale coronavirusului în lume, informează RIA Novosti.

În același timp, 22 de mutații sunt fixate și sunt moștenite stabil, a explicat autoritatea de reglementare.

”În prezent există aproximativ 22 de astfel de mutații unice. Trebuie remarcat faptul că aceste mutații au avut loc în ianuarie - martie 2020 și, ulterior, alte mutații în genomul virusului nu au fost detectate, care ar fi căpătat o largă răspândire”, a declarat instituția într-un comunicat.

Serviciul de presă a explicat că cea mai stabilă schimbare este apariția a două mutații unice; la 93 la sută din probele studiate se găsește această pereche. Primele variante ale virusului cu aceste segmente au fost detectate la sfârșitul lunii ianuarie în China, apoi în Australia, iar la sfârșitul lunii februarie au fost găsite deja în majoritatea țărilor din Europa de Vest, Arabia Saudită, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Maroc și Senegal.

Pe teritoriul Rusiei, această pereche de mutații este detectată în 99% din probele studiate, menționează Rospotrebnadzor. În același timp, după compararea cu genomurile străine, experții au ajuns la concluzia că variantele de tulpini cu mutații P314L (gena ORF1b) și D614G (gena S) comune în Europa de Vest au fost importate masiv în Rusia în martie și aprilie.

Cele mai recente date despre situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Cântăreața Delia are coronavirus? Ce spune vedeta
Austria a anunțat al doilea val de coronavirus
Coronavirus în UK: noi măsuri restrictive anunţate astăzi

Загрузка...