Mugur Isărescu, Ludovic Orban și Florin Cîțu

Ce ascunde Mugur Isărescu despre Florin Cîțu? Acum trebuie spună TOT adevărul!

3478
Acum, când Florin Cîțu, suspectat de o bună parte din opinia publică (via mass media) de atac asupra monedei naționale, este propus pentru șefia Guvernului, Mugur Isărescu este obligat să facă lumină asupra personajului

BUCUREȘTI, 28 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Presa a scris, politicienii au acuzat, dar Florin Cîțu spune că nu e adevărat: ”Aş vrea să clarificăm un lucru care a tot fost spus în spaţiul public în ultimii ani de zile, ultimii 10 ani de zile, şi nu este adevărat”.

”Nu a fost niciodată o declaraţie publică a guvernatorului Băncii Naţionale care să facă referire la mine sau la vreo instituţie în care eu am lucrat”, a spus Cîțu în Senat, specificând ”Niciuna publică. Dacă o găsiţi dumneavoastră eu îmi dau demisia”.

Și are dreptate – pentru că nu există o declarație clară a guvernatorului care să-l vizeze. Dar toată lumea vorbește. Inclusiv amicul său, Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu – persoana căreia Cîțu îi datorează cariera politică.

”Interesant că Negrițoiu l-a dat afară pe senatorul Florin Cîțu din ING la cererea lui Manole Isărescu”, scria Isar pe 6 februarie 2019 pe Facebook, completând ”Se vede că nu putea să se opună că aveau multe pete de spălat împreună...”.

 

Postare Lucian Isar
Postare Lucian Isar

 

Deci, Isar confirmă că Florin Cîțu a fost dat afară de la ING din dorința sau chiar la intervenția guvernatorului BNR! Respectivul ”Manole” este așa zisul ”nume conspirativ” folosit de Mugur Isărescu în presupusa lui colaborare cu Securitatea.

Și da, Isărescu nu a spus nimic despre Cîțu – dar a făcut să fie dat afară! Oare de ce?

În schimb, chiar Cîțu bănuia ceva și afirma asta public chiar în 2011, când a fost concediat de ING:

”Am fost înștiințat ieri că sunt concediat. Nu știu dacă acest lucru are legătură cu episodul celebru din 2008, dar nu cred că acesta este motivul. Am decis să acționez banca în judecată și sper să câștig”, declara Florin Cîțu.

Un deputat ”din sistem” îi aruncă lui Cîțu în față…

Referitor la episodul atacului speculativ din 2008, deputatul PSD Luminiţa-Maria Jivan l-a întrebat direct pe Cîțu, recent, în comisia parlamentară: ”În 2008 guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reconfirmat în funcţie, v-a acuzat pe dumneavoastră (…) de un atac speculativ asupra monedei naţionale prin care aţi fi încercat să obţineţi un profit uriaş pentru banca dumneavoastră prin devalorizarea leului, acest lucru fiind făcut în dauna cetăţenilor români”.

”Domnule ministru desemnat, sunt două variante în legătură cu această acuzaţie: ori admiteţi că acuzaţia domnului Isărescu este întemeiată, caz în care vă rog să ne spuneţi cum putem avea încredere într-un ministru al Finanţelor care atacă moneda naţională în dauna economiei naţionale, sau spuneţi că domnul Isărescu a minţit sau a spus lucruri neadevărate”.

În acest din urmă caz, deputata îl întreba pe (ministrul propus) Cîțu cum colabora în viitoarea sa calitate cu guvernatorul BNR, ”în condiţiile în care vă acuzaţi reciproc de comportament neadecvat”.

Ei bine, Florin Cîțu a infirmat că Isărescu l-ar fi acuzat vreodată de ceva, așa cum am reprodus la începutul acestui text.

De precizat că deputata Luminiţa-Maria Jivan vine din mediul bancar, la vremea incidentului – atacului asupra leului – fiind în activitate.

Presa a tras… ca în poligon!

Hai să vedem și reflectarea în presă a atacului speculativ asupra leului – precum și legătura pe care jurnaliștii de profil sau de investigații o fac între Florin Cîțu și incidentul scandalos. Am selectat doar câteva articole din cele câteva sute… sau mii!

Cotidianul ”Evenimentul Zilei” (Lucian Davidescu): ”BNR a acuzat atunci (2008, n.n.) o acțiune coordonată a mai multor bănci, românești și străine, care ar fi încercat să mute cursul leului la un nivel de variație superior și să încaseze diferența”.

”BNR a cerut eliminarea din sistemul bancar a celor care au declanșat atacul (…) i-a acuzat pe șefii de trezorerie că "nu și-au închis pozițiile" (…) ulterior, BNR a cerut eliminarea lor din sistemul bancar. (…) Florin Cîțu, de la ING, a scăpat de mâna lungă a BNR din cauză că banca este sucursală străină, însă a plecat anul trecut” – scria în mai 2012 ”Evenimentul zilei”

Patrick André de Hillerin (”Cațavencu, ”Libertatea”): ”Florin Cîțu a fost eliminat din sistemul bancar românesc după un atac speculativ ratat la adresa leului. Așadar, viitorul ministru al finanțelor a încercat să dărâme moneda națională, în scopul unor câștiguri rapide și nu neapărat meritate”.

”A încercat, practic, să dea o lovitură economiei românești. (…) Aș fi curios să văd întrevederile dintre Florin Cîțu și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, omul care, după atacul speculativ eșuat, i-a urmărit cariera bancară până nu l-a mai angajat nici măcar o singură bancă din România”. – scrie PAH

Bancherul.ro: ”Trezorierii băncilor au fost amenințați de reprezentanții BNR că vor fi pedepsiți, ceea ce s-a și întâmplat ulterior”.

”Florin Cîțu, trezorierul-sef al ING, a primit interdicție de a mai face declarații publice iar ulterior a părăsit cu scandal banca”, scria Bancherul.ro în 2013.

”Libertatea” (Daniel Ionașcu): ”Raportul Consiliului Concurenței arată și ce a făcut exact ING Bank. ”ING oferea dobânzi extrem de mari pentru a se împrumuta lei. În privința ING, se poate concluziona că propriile cotații ROBID/ROBOR nu sunt reprezentative pentru nivelul real al pieței, tranzacțiile reale efectuându-se la dobânzi care nu au nicio legătură cu indicii ROBID/ROBOR, situate mult peste nivelul acestora”.

”Florin Cîțu a fost concediat de ING în anul 2011 (…) Acesta nu a fost sancționat însă de banca națională, ING nefiind supravegheată de BNR direct, ci de Banca Națională a Olandei, acest lucru se întâmplă deoarece ING nu este considerată bancă românească, ci filială a ING Olanda”, scrie ”Libertatea”

În consecință, Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR declara: ”Atâta vreme cât nu există nicio sancțiune împotriva domnului Florin Cîțu, nu e nimic de comentat pe acest subiect. Sperăm să colaborăm bine (…) cu atât mai mult cu un ministru de Finanțe, care știe bine ce poate și ce nu poate face politica monetară”.

Sesizați o ironie fină, ”marca” Isărescu, în acest răspuns al BNR? Să mai menționăm că ”Libertatea” titra clar: ”Florin Cîțu, propus ministru de Finanțe, a fost implicat în atacul speculativ asupra leului din 2008. BNR speră să colaboreze bine cu acesta”.

Mențiune: Daniel Zamfir – război pe față!

Desigur, nu pot să-l omit pe senatorul Daniel Zamfir care a prezentat mai multe documente, inclusiv e-mailuri între reprezentanţi ai băncilor de la vremea respectivă, din care reieșea o tentativă de manipulare a ROBOR – influențând ratele românilor.

”ROBOR era deja plafonat în 2008. Domnul Câțu mai trimite un email din zona ilegalităților. Confirmă că e înțelegere între bănci și solicită o întâlnire urgentă”, a spus Daniel Zamfir, cosemnează ”Capital”

Florin Cîţu scrie într-unul din e-mailuri (23 oct. 2008) celorlalți directori de bănci: ”Dragilor, eu cred că trebuie să ne întâlnim cât mai repede cu putinţă şi să discutăm noua regulă a BNR” – adică plafonarea ROBOR.

Și tot el revenea a doua zi, cu alte precizări și propuneri: ”D-lor, Vă rog să îmi scuzaţi ignoranţa, dar credeam că ROBID/ROBOR este o înţelegere între bănci, BNR fiind doar supraveghetor. Nu aveam cunoştinţă de faptul că aceasta este o lege care dacă este amendată, este necesar să fie publicată în Monitorul Oficial. De aceea cred că este necesar să ne întâlnim şi să discutăm, cu cât mai repede cu atât mai bine şi noi avem aici o sală primitoare în Kiseleff, în care să încăpem cu toţii. Bineînţeles, BNR poate fi prezentă”.

Ei bine, chestiunea se pare că a trecut peste BNR, care ”nu a mai încăput” – și s-a declanșat scandalul!

Concluzie – Guvernatorul Isărescu e obligat acum! Pur și simplu!

În final, repet mesajul cu care am început, scris de Lucian Isar, coleg în acea ”aventură” cu Florin Cîțu și soț al Alinei Gorghiu, cea care l-a propulsat pe Cîțu în politică.

”Interesant că Negrițoiu l-a dat afara pe senatorul Florin Cîțu din ING la cererea lui Manole Isărescu”.

Concluzie e clară: există suficiente INDICII și suficient interes al mass media pentru ca Acad. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, să nu mai ascundă adevărul despre implicarea lui Florin Cîțu în incidentul din 2008.

Acum, când Florin Cîțu, suspectat de o bună parte din opinia publică (via mass media și mediile de socializare) de atac asupra monedei naționale, este propus pentru cea mai înaltă funcție executivă, șefia Guvernului, Acad. Isărescu este obligat să facă lumină asupra personajului.

3478
Tagurile:
Florin Cîţu, Mugur Isărescu
Donald Trump și Xi Jinping

Un as în mânecă: China, gata să-și vândă titlurile de stat ale SUA

239
(reînnoit 20:17 26.10.2020)
În cazul în care China va decide să vândă masiv titlurile de stat ale SUA, lumea s-ar putea scufunda într-un mare haos financiar.

MOSCOVA, 26 oct – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Divergențele dintre China și SUA s-au intensificat din nou: războiul comercial s-a transformat în unul tehnologic. Deocamdată, Washingtonul blochează tehnologiile chineze pe care le consideră o amenințare pentru securitatea națională, iar China a amintit de principala sa armă: vânzarea portofoliului obligațiilor de stat americane de un trilion ar putea provoca prăbușirea valorii dolarului și a pieței hârtiilor de valoare. Este un scenariu extrem de periculos pentru întreaga economie mondială. Cât de departe este dispus să meargă Beijingul, aflați din materialul RIA Novosti.

Războiul tehnologic

În luna ianuarie, cele două mari economii ale lumii au făcut un pas important spre încheierea războiului comercial: au semnat un acord în prima fază, menit să restabilească treptat comerțului. Însă, pandemia de COVID-19 a dat totul peste cap. Washingtonul a acuzat Beijingul de răspândirea coronavirusului și a cerut despăgubiri financiare. În plus, americanii și-au anunțat retragerea din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care au acuzat-o că ar ține parte Chinei.

Саммит НАТО в Брюсселе
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale în SUA, tensiunea devine tot mai mare. Trump și-a amintit din nou despre daunele pe care le-ar fi provocat companiile chineze economiei americane. Chipurile, acestea “și-au luat” producerea și au furat secretele tehnologice.

În august, Washingtonul a acuzat Beijingul de imixtiune în campania electorală prin intermediul internetului și rețelele de socializare. În vizor a ajuns aplicația chineză TikTok. Aceasta trebuie să fie interzisă, în caz contrar guvernul Chinei va obține acces la datele cu caracter personal ale cetățenilor americanii care utilizează această aplicație, a declarat Casa Albă.

Proprietarul TikTok, compania chineză ByteDance, este forțată să-și vândă afacerea unor companii americane. Acest lucru urmează să aibă loc până pe 12 noiembrie. În caz contrar, Trump a amenințat cu blocarea serviciului.

Deocamdată nu e clar cum va răspunde China. Experții consideră că autoritățile chineze nu văd niciun rost să apere TikTok, pentru că îl consideră “dăunător”: distribuie un “conținut vulgar”, nu corespunde “valorilor socialismului” și contribuie la degradarea tineretului chinez.

Însă Washingtonul exercită presiuni și asupra Huawei, una dintre cele mai mari companii tehnologice chineze. Și Beijingul a amenințat deja cu interzicerea exportului de materiale strategice și tehnologii pentru companiile străine care ar putea reprezenta o “amenințare pentru securitatea națională”.

O discuție serioasă

Totodată, Beijingul a reamintit că statul chinez dispune de pârghii mult mai serioase. Este vorba de obligațiunile de stat ale SUA în valoare de un trilion de dolari.

Din cauza războiului comercial cu SUA, China încearcă să scape treptat de aceste hârtii de valoare. De la indicatorul de vârf de 1,32 trilioane de dolari în noiembrie 2014, investițiile în datoria de stat americană s-au redus cu peste 200 de miliarde. Dreptul urmare, în iunie 2019, locul de frunte al deținătorilor titlurilor de stat l-a ocupat Japonia, cu 1,12 trilioane.

Potrivit ultimului raport al Ministerului Finanțelor al SUA, la mijlocul lunii septembrie portofoliul chinez s-a redus până la 1,08 trilioane. În prima jumătate a anului, Beijingul a scăpat de titluri de stat americane în valoare de 106 miliarde, acesta fiind cel mai mare ritm al vânzărilor din anul 2015.

Însă, problema nu constă doar în divergențe de ordin economic. Unul dintre motivele pentru care China continuă să vândă titlurile de stat ale SUA sunt riscurile de devalorizare a dolarului, drept urmare a funcționării neîntrerupte a tiparniței.

Da, și datoria continuă să crească. În decursul a opt luni, Statele Unite au emis 7,7 trilioane de obligațiuni – un record absolut. Adică, economia este susținută exclusiv din împrumuturi.

Beijingul vede că Washingtonul nu este în stare să-și rezolve problemele economice fără tiparniță, iată de ce investițiile în datoria de stat americană devin riscante, menționează publicația chineză Global Times.

Vânzări masive?

Intensificarea conflictului dintre SUA și China doar sporește îngrijorările: dacă cel de al doilea mare creditor străin al economiei americane nu va rezista și va organiza o vânzare masivă a titlurilor de stat americane. Urmările unei astfel de decizii ar putea fi catastrofale. Lansarea masivă a hârtiilor de valoare poate provoca o panică pe piață.

Însă acest lucru nu-i este convenabil nici Chinei. În primul rând, vânzarea obligațiilor de100-200 miliarde într-o perioadă scurtă de timp ar duce la devalorizarea lor. În acest caz și costul activelor externe și a rezervelor Chinei se vor diminua semnificativ, exact așa cum se vor reduce și câștigurile de pe urma vânzării unor titluri de stat ieftinite.

În plus, se va prăbuși dolari, iar China nu are nevoie de asta. Slăbirea monedei americane va face exportul chinez mai scump.

Totodată, vânzarea masivă a titlurilor de stat ale SUA va limita posibilitățile Beijingului de a controla yuanul, în cazul în care războiul comercial va ieși de sub control. În cele din urmă, dolarii obținuți din vânzarea titlurilor de stat vor trebui investiți undeva, ceea ce este o sarcină deloc simplă.

Nu doar China ar avea probleme, toți vor avea de suferit.

“Prăbușirea piramidei americane a titlurilor de stat ar însemna o scufundare a întregii lumi într-un haos financiar, în comparație cu care crizele din 1998 sau 2008 vor părea un joc de copii. Iată de ce este puțin probabil ca acest lucru să se întâmplă în viitorul apropiat”, susține șeful bancului de criptovalute Chatex, Michael Ross-Johnson.

Cel mai probabil, renunțarea la dolar și titlurile de stat ale SUA vor decurge etapizat, ceea ce se și întâmplă în ultimii ani. Potrivit aprecierilor economistului chinez Xi Junyang, profesor la universitatea din Shanghai, Beijingul “va reduce treptat” portofoliul titlurilor de stat ale SUA aproximativ până la 800 miliarde de dolari, “în cazul unei evoluții normale a evenimentelor”. Însă varianta extremă nu este exclusă, spre exemplu, în cazul unui conflict militar.

239
Tagurile:
China, SUA
Tematic
China a răspuns la acuzațiile SUA de promovarea a unor informații false
Facebook etichetează presa „controlată de stat” din Rusia şi China, dar omite SUA
Zaharova a comentat confruntările dintre SUA şi China
Ministerul Afacerilor Externe din China cere SUA închiderea consulatului din Chengdu
UE lovește greu în SUA: Vicepreședintele CE transmite că UE trebuie să conlucreze cu China
China către SUA: ”Ajunge! Aţi provocat suficiente probleme”

Загрузка...
Exerciții NATO

Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”

226
(reînnoit 15:05 26.10.2020)
Lobbiștii NATO se pretează la afirmații aberante și la ipoteze demente, menite să țină sub tensiune românii – totul cu un scop: să ne pună la cheltuieli din ce în ce mai mari!

BUCUREȘTI, 26 oct – Sputnik. Cheltuielile aberante alocate de România pentru înarmare în plină criză economică și de sănătate sunt din ce în ce mai contestate.

Tot mai mulți analiști, dar mai ales simpli cetățeni, consideră că aceste cheltuieli sunt nu numai greu de argumentat, dar afectează și investițiile în domenii de maximă necesitate și urgență – în primul rând Sănătatea, Economia și infrastructura rutieră!

Ei bine, în acest context diverse ONG-uri de lobby și propagandiști NATO depun toate eforturile pentru a convinge românii că sunt în pericolul ca Rusia să atace România, deși această situație nu s-a întâmplat în toată istoria statului român!

Sub egida CEPA -  Center for European Policy Analysis - un grup de ”militari români și americani” au făcut ”o simulare”  pentru a afla…  punctul slab al defensivei României în eventualitatea unui atac al Rusiei!

Și, ce să vezi, problema României nu este reprezentată de uriașa aviație militară rusă, nici de puternica flotă rusă de la Marea Neagră, nici măcar arsenalul uriaș de rachete de toate felurile și capabilitățile ale marii puteri – ci de… ”Poarta Focşanilor”!

Ca o glumă – acum e limpede de ce Zuckerman a insistat atât cu bătălia contra baronilor roșii – dorea să scape de ”paznicul roșu” al ”Porții Focșanilor”, Marian Oprișan!

Revenind la acest ”Dungeons and Dragons” adaptat, să citim o aberație: ”Fără sprijinul NATO, în cazul unui atac al Rusiei prin „Poarta Focşanilor”, Armata Română ar rezista cel mult 24 de ore”.

De fapt, concluzia la care vor ei să ajungă este că ”pericolul” acesta se datorează lipsei unei infrastructuri pe care să se poată deplasa… trupele NATO, în caz de atac al Rusiei! 

Afirmația dementă este: ”Dacă Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către București și către Balcani ar fi prin „Poarta Focșanilor””.

”România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO, care nu poate ajunge destul de repede din cauza lipsei infrastructurii” – consemnează Radio Europa Liberă concluzia ”experților” americani.
Саммит НАТО в Брюсселе
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Aceeași sursă consideră că pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, ”pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu”.

Ei, aici apare problema: lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani, care avertizează România că… ”trebuie să investească în infrastructură pentru a putea fi apărată de trupele NATO”.

Și, atenție – nu e vorba de infrastructură normală, ci una destinată tancurilor!

Cu alte cuvinte, România, care nu e în stare să facă nici măcar drumuri rapide, ar trebui să se apuce acum de șosele strategice, tip autostrăzi cu structură de rezistență capabilă să suporte deplasarea unităților de tancuri! Pentru că e pericolul… atacului Rusiei!

Deși formula propusă de americani pare o aberație, ea ar putea deveni, parțial, o realitate: în sensul că s-ar aplica ”metoda Cernavodă”! România ”va primi” un credit, pe care îl va accepta cu plăcere, iar companii americane vor construi! Mă rog, de fapt vor construi cam ca Bechtel – sau chiar se vor limita la studii de fezabilitate.  

Dar poate mă înșel eu și nu e vorba nici măcar de atât.

Cert este că aceste „Think Tank” au o misiune clară: să mențină starea de tensiune, să aibă românii impresia că sunt mereu amenințați, pentru a veni NATO să apere… adică să ne ia banii!

Și încă o informație ciudată, de data asta de la un personaj care nu gafează prima dată – Costin Georgescu, ajuns prin grația ”schimbării” în fruntea SRI!

”Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României“, spune Georgescu.

De fapt, nu sunt autostrăzi, cu șosele strategice, cu o singură bandă pe sens, cu porțiuni mai late. Iar acestea trec prin Ucraina – Odessa, respectiv Poltava,  Deci, nicio legătură cu autostrăzile de care are nevoie România. Decât dacă… americanii vor să facă vreo nouă nebunie militară pe aici – și să ne mai pună ala alte cheltuieli inutile, așa cum menționam.

Oricum, asemenea afirmații aberante ar trebui combătute, pentru că într-o populație oricum panicată de controversatele anunțuri despre pandemie, numai asemenea gogomănii cu atacurile Rusiei mai trebuie!

Cred că Radu Tudor a exprimat cel mai bine situația, mai bine decât Caragiale:

”Cred că posibilitatea unui atac din partea Rusiei este una cât se poate de mică (...)  Nu se pune problema unui atac, dar se pune foarte serios problema modului în care ne apărăm”!

Să repetăm atent: nu se pune problema să ne atace cineva, dar noi trebuie să ne apărarăm! Este chintesența parteneriatului strategic, metoda cea mai simplă de a face bani pe spinarea săracilor din Est1.

226
Tagurile:
România, Rusia, Militari

Загрузка...
Copii

Psiholog: Legăturile sociale cu ceilalţi ne menţin sănătoși

0
Descoperirile recente realizate de neurologi arată modul cum legăturile sociale, în special în timpul lockdown-ului, au un efect pozitiv asupra stării de sănătate. Ce spune un lector în psihologie la Universitatea din Essex, într-un interviu acordat Sputnik.

BUCUREŞTI, 26 oct – Sputnik. Pascal Vrtička, lector în psihologie, la Universitatea din Essex, a explicat, într-un interviu pentru Sputnik, modul cum putem rămâne conectați social în această perioadă.

Întrebat cât de important este pentru noi să ne menţinem legăturile sociale, mai ales dacă revenim la lockdown, Dr. Pascal Vrtička a spus că legăturile sociale sunt importante pentru noi tot timpul. Suntem ființe sociale şi avem nevoie de interacțiuni semnificative cu ceilalți pentru a rămâne sănătoși fizic și mental. Situaţia nu este diferită în contextul în care ne îndreptăm din nou spre lockdown.

De asemenea, Vrtička a mai spus că faptul de a fi conectaţi social influențează pozitiv sănătatea noastră fizică și mentală. Conexiunile sociale ne fac să ne îngrijorăm mai puțin cu privire la potențialele pericole și să ne simțim mai puțin stresați. De asemenea, dormim mai bine, avem un ritm cardiac și tensiune arterială mai mici, necesarul nostru de energie de bază este mai mic și sistemul nostru imunitar funcționează mai eficient. În plus, suntem mai puțin predispuși la depresie atunci când ne simțim conectați social.

În acelaşi timp, a te simți conectat social este o experiență interioară subiectivă. Putem avea o mie de prieteni, dar totuși să ne simțim singuri. Nu izolarea socială fizică, obiectivă, ne îmbolnăvește corpul și mintea, ci izolarea socială percepută emoţional și sentimentul de singurătate. Aceasta înseamnă că măsurile de lockdown ne vor afecta diferit pe fiecare dintre noi. Şi, desigur, trebuie să îi identificăm și să-i ajutăm pe cei care suferă cel mai mult subiectiv de singurătate în această perioadă, a mai spus profesorul de psihologie.

Acesta a subliniat că nu este nimic în neregulă în faptul de a ne simţi afectaţi de situaţia creată de această criză. Trebuie să fim binevoitori cu noi înşine şi să avem grijă de noi. „Faceți o baie fierbinte, o pauză de la știri și de la rețelele de socializare, o plimbare sau o alergare în parc. Încercaţi să vă simţiţi cât mai confortabil posibil. De asemenea, poate fi de ajutor şi cultivarea unei atitudini pline de compasiune față de ceilalți. Așadar, încercați să manifestaţi mai multă amabilitate când interacționați cu colegii dvs. de la serviciu, cu profesorii copiilor dvs., chiar și cu străini la magazinul alimentar sau când conduceți.

Dacă îi abordaţi pe ceilalți cu bunătate și compasiune, vă activaţi propriile emoții pozitive și zonele din creier responsabile cu recompensele și procesele hormonale. Aşadar, vă puteţi simți efectiv mai bine dacă manifestaţi amabilitate şi îi ajutaţi pe ceilalți. Şi, ceea ce este foarte important, cereţi ajutor când simțiți că nu mai puteți face față singur. Este o tendinţă naturală de a căuta ajutor dacă ne simțim copleșiți sau de a-i ajuta pe alții dacă au nevoie de noi. Prin urmare, aproape întotdeauna va fi cineva care să ne asculte și să ne ajute, fiindcă, la urma urmei, suntem împreună în această situaţie. Iar forța noastră comună este cea mai puternică modalitate de a face faţă cu bine acestei situaţii”, a mai spus Dr. Pascal Vrtička.

0
Tematic
Mitul popular despre beneficiile zilelor de repaus alimentar - spulberat
Trei alimente care vă ajută să scăpați de kilogramele în plus
Acest aliment este benefic pentru sistemul imunitar

Загрузка...