Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România

Ambasadorul SUA, declarație de om cu mintea ”volatilă” - trebuia consultat de un psiholog

2748
(reînnoit 11:22 19.02.2020)
Adrian Zuckerman folosește limba română pentru a bate câmpii – în loc să dea dovadă că vrea binele românilor, aruncă bazaconii panicarde

Dragoș Dumitriu, analist Sputnik

Marea dezamăgire a relației româno-americane, ambasadorul Adrian Zuckerman, se ține de când a sosit în România de declarații care îi fac pe români să-l regrete pe Hans Klemm.

Decis parcă să facă rating precum serialul Elodia, Zuckerman a comis o nouă declarație, care ne face să ne întrebăm cât se poate de serios dacă audierea din Congres nu trebuia precedată de una la un psiholog.

Adică încep să am certitudinea că, neobișnuit cu funcția diplomatică, ambasadorul are momente de trac, de timiditate, poate chiar de panică, iar atunci mintea i se ”volatilizează” și spune gogomănii. Mari! Din ce în ce mai mari!

De exemplu, ieri a fost la Baza Aeriană Câmpia Turzii, unde a lăudat dronele MQ-9 Reaper staționate acolo. Asta e ok, dar ambasadorul SUA s-a apucat să comită avertismente absurde, menite să bage panică în români!

Concret, în opinia lui Zuckerman regiunea în care se află și România ”a devenit mai volatilă ca urmare a agresiunii crescute a Rusiei în Crimeea, în Transnistria, în Donbass şi în Marea Neagră”.

Iată declarația care dă certitudinea unor nereguli la mansardă (sursa declarației Mediafax). 

”De când România s-a alăturat NATO, în 2004, am făcut împreună contribuţii care vor menţine această regiune în siguranţă în faţa noilor ameninţări. O astfel de contribuţie este cea care ne aduce astăzi aici, dislocarea unora dintre cele mai versatile vehicule aeriene fără pilot ale noastre, MQ-9 Reaper. Acestea au capacitatea de a monitoriza şi înţelege rapid mediul operaţional în rapidă schimbare din regiune, o regiune devenită mai volatilă ca urmare a agresiunii crescute a Rusiei în regiune: în Crimeea, în Transnistria, în Donbass şi în Marea Neagră”, a spus Zuckerman.

Serios, dronele au capacitatea de ”a înţelege rapid mediul operaţional în rapidă schimbare din regiune”?! Poate în Battlestar Galactica… sau în mintea lui Zuckerman! Mai bine spunea că dronele sunt la fel de ”vizionare ca Iohannis și Orban” – era mai puțin absurd!

Dar cea mai tare e aia cu regiunea ”devenită mai volatilă”?! Cum adică o regiune să fie volatilă și să devină chiar ”mai volatilă”? Se evaporă? Vor americanii să dea cu nucleara, așa cum amenința Trump Coreea de Nord?

De fapt, România ar trebui să-i dea o replică și să contrazică această afirmație panicardă, pentru că interesul nostru e să atragem investitori aici, nu să-i sperie Zuckerman cu ”volatilizarea” lui!

Apoi, iată afirmația referitoare la ”agresiunea crescută a Rusiei în regiune: în Crimeea, în Transnistria, în Donbass şi în Marea Neagră” - la ce se referă? Ce exemplu concret de ”agresiune crescută” are ambasadorul?!

Reamintim că încă din 2014 afirmații despre „agresiunile iminente” pe care Rusia le pune la cale sunt promovate de (i)responsabili NATO, de politicieni americani și mass media afiliată dezinformărilor acestora (vezi și cazul minciunii armelor chimice ale lui Saddam, aruncată publicului printr-un celebru cotidian din New York). Dar… nimic! Rusia nu a ”agresat” pe nimeni, deci ceilalți au mințit! Și o fac în continuare!

De aproape 6 ani de când se minte pe această temă lumea care raționează s-a convins că singura agresiune a fost făcută de SUA în Siria, unde au antrenat și înarmat trupe care să dea jos puterea legală de la Damasc.

O tentativă de lovitură de stat a avut loc și în Turcia, capii fiind chiar piloți antrenați de NATO – și motivați ideologic de un personaj care și-a găsit refugiu și sprijin în SUA.

Nu mai vorbesc de supunerea la presiuni și amenințările SUA la adresa RPD Coreeană, Iran sau Venezuela, doar pentru că aceste țări doresc să-și urmeze drumul ales, nu pe care îl impune SUA!

Am adus aminte, pe scurt, de situații din ultima vreme care arată cine se ocupă de agresiuni și imixtiuni fățișe în lume, inclusiv în zone apropiate de România.

De fapt, și în România putem vorbi de o imixtiune fățișă a SUA, atât timp cât se trimit supervizori pe Justiție (fără să avem o obligație în acest sens!), iar în plină criză politică și în preambulul campaniei electorale ambasadorul face campanie liderilor unei grupări politice, în cazul de față Iohannis (șeful de facto al PNL) și Orban!

Revenind la vizita la Câmpia Turzii, ambasadorul a precizat că ”aici este una dintre cele mai bune zone pentru antrenamente de luptă aeriană din Europa” și că SUA ”au investit peste 14 milioane de dolari aici în ultimii cinci ani”.

Faptul că aici NATO face antrenamente nu e deloc o fericire pentru mediu, dar asta nu se mai consemnează – și poate că SUA ar trebui să aloce o sumă României pentru compensarea efectelor asupra naturii.

Apoi de 14 milioane… Păi e o glumiță față de miliardele alocate de România pe rachete, avioane și diverse mașinării, îmbogățind firma americane! Stop, greșit, firmele americane sunt suficient de bogate – de îmbogățit o fac politicienii americani – vezi de exemplu cazul Fondul Proprietatea dezvăluit de SR Stănescu.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a mai tras o ”perversă”:

”Trebuie să decidem să rămânem împreună şi să continuăm să construim pe baza puternicei cooperări de care ne bucurăm, pentru a-i împiedica pe alţii să provoace o ruptură între noi, slăbindu-ne astfel pe toţi, ca să îşi poată extinde influenţa malignă şi mai departe”.

Ce-i aia ”influența malignă”? Zuckerman a devenit cumva vreun conspiraționist? ”Alţii” vor să ”provoace o ruptură între noi, slăbindu-ne astfel pe toţi”?! Ce-i asta, scenarită?! Manipulare bazată pe zvonistică? Asta-i atitudine de ambasador al unei superputeri? 

Păi atunci hai să-i mai dăm vreo două idei pentru ”scenarii” mai realiste:

Prima: fiind specialist în imobiliare, dar și mare apărător al ”anticorupției”, nu vrea să verifice Adrian Zuckerman în ce mod și cât de legal a pus mâna Ambasada SUA pe terenul pe care se află acum?

A doua: nu vrea să o primească în audiență pe Ana Maria Nuciu, până de curând traducătoare la baza militară (americană) de la Kogălniceanu? Ca să mai afle și despre alte ”influenţe maligne”? Nu, nu e rusoaică, e o româncă îngrozită de ce a văzut, dar curajoasă și care dă în fapt ”corupția” și alte gravități (sau volatilități)!...

În final, sper totuși ca Adrian Zuckerman să-și amintească de originea sa română, nu doar să folosească limba noastră pentru a bate câmpii! Să dea dovadă că vrea binele românilor, nu să arunce bazaconii panicarde – mai ales că știe cum le preia presa! (mai jos, doar un exemplu dintre multele…)

 

Captură ecran
© Photo : Antena 3
Captură ecran

 

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacţiei Sputnik. 

2748
Tagurile:
România, Rusia, Dronă, Adrian Zuckerman

Analiști de top: ”Exiști, ca stat, doar în calitate de servitor al SUA”

256
(reînnoit 07:18 14.05.2021)
Doi analiști de top fac praf ”rezultatele excepționale” anunțate de Iohannis și Cîțu, desființează lauda de sine a președintelui, premierului și chiar a șefului diplomației

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. Avem rezultate excepționale, spune cu convingere premierul, președintele susține ideea și aclamă guvernul ”său” ca fiind singura soluție – și autorul unei adevărate salvări a României.

Doi dintre cei mai buni cunoscători ai realităților românești, Constantin Gheorghe, consilierul politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, și fostul ministru al Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, desființează complet aceste opinii mai mult decât favorabile.

Astfel, referindu-se la starea României, Constantin Gheorghe scrie o înșiruire teribilă:

”Inflație. Prețuri demente la energie, gaze, combustibili. Șomaj în creștere. Scăderea puterii de cumpărare. Pensii de mizerie pentru covârșitoarea majoritate a pensionarilor. Sistemul public de sănătate făcut zob. Sistemul de educație pus la pământ. Deficitele bugetar și comercial, în creștere. Averea publică, vândută pe nimic”.

Iar în aceste condiții ”împrumutăm ca nebunii” și ”aruncăm bani cu lopata în înarmare și manevre militare de tot râsul”.

”Dar o națiune fericită dă din coadă când i se permite să intre în cârciumă, să nu mai bea acasă! Și își iubește Conducătorii!”, scrie ironic Constantin Gheorghe.

Varujan Vosganian se referă la succesele diplomației românești, care se laudă cu „summit-uri” și diverse întâlniri internaționale la care, de fapt, nu a făcut decât să susțină… opiniile altora, mai ales ale „partenerului strategic”.

”Diplomația noastră nu caută atât colaboratori, cât mai ales protectori ai căror vasali să fim”, scrie Varujan Vosganian. ”Dacă ar căuta colaboratori, ar alege, de pildă, statele Europei centrale, cu care avem o seamă de similitudini de natură istorică, economică și culturală și împreună cu, printr-o seamă de poziții comune, am putea avea o anumită pondere în Uniunea Europeană și nu numai”.

În același sens al dependenței de ”protector” completează idee și Constantin Gheorghe: ”Acum exiști, ca stat, doar dacă vrea Washingtonul, și doar în calitate de servitor al SUA. Și de client pentru armamentul lor!”.

256
Tagurile:
SUA, România

Загрузка...
Строительство газопровода Северный поток — 2 в городе Любмин в Германии

îngropi miliarde de euro: Se va reuși finalizarea ʺNord Stream până în octombrie?

246
(reînnoit 18:40 13.05.2021)
Pasiunile din jurul ʺNord Stream – 2ʺ nu se potolesc. Departamentul de Stat continuă să amenințe Europa cu sancțiuni.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik, Irina Badmaeva. Deși Lumea Veche este conștientă de necesitatea combustibilului albastru rusesc, viitoarele alegeri din Germania pot afecta semnificativ perspectivele proiectului. Acest lucru înseamnă că trebuie să se grăbească cu finalizarea lucrărilor. Când va fi tăiată panglica roșie – a aflat Sputnik.

Termen până la alegerile pentru Bundestag

Conducta de gaz va fi finalizată până la 26 septembrie, a declarat ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Neceaev. "Dacă vremea va fi bună, ne vom mișca mai repede", a adăugat el. Au rămas de așezat o sută de kilometri de țevi.

După alegeri, verzii pot ocupa poziții puternice în Bundestag, iar ei, să spunem așa, nu susțin acest proiect. Așadar, pe 3 mai, organizația neguvernamentală germană de protecție a mediului (NABU) a depus o cerere la Curtea Administrativă din Hamburg. Ecologiștii consideră că ʺNord Stream – 2ʺ va dăuna Mării Baltice.

În plus, în curând, Angela Merkel, care este loială gazoductului rusesc, va părăsi postul de cancelar. Nu este încă clar cine va veni la putere. Dar sunt mulți bani în joc.

"Acum, întrebarea este dacă vrem să îngropăm zece miliarde de euro la fundul mării. Europa trebuie să decidă", subliniază Serghei Neceaev.

În UE, opiniile sunt de mult timp împărțite. Conducta de gaz trece prin apele teritoriale ale Germaniei, Finlandei, Suediei și Danemarcei. Primele trei țări au aprobat destul de rapid construcția. S-a opus doar Copenhaga, dar, în cele din urmă, a căzut de acord și ea. În schimb, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Croația sunt categoric împotrivă. Ca să nu mai vorbim de Ucraina. Nimeni nu vrea să-și piardă statutul de țară de tranzit.

Apropo, Varșovia și-a exprimat disponibilitatea de a se descurca fără combustibilul rus din 2022, când expiră contractul cu ʺGazpromʺ. Polonezii mizează pe conducta de gaz Baltic Pipe, care se construiește spre platforma continentală norvegiană în Marea Nordului. Restul – gaz natural lichefiat de peste ocean (GNL), cu care americanii sunt pregătiți să inunde europenii.

În ciuda sancțiunilor
Capacitatea totală a celor două linii ale ʺNord Stream – 2ʺ este de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Lungimea este de 1234 kilometri.

Construcția a fost suspendată în decembrie 2019 când compania Allseas s-a retras din proiect din cauza sancțiunilor americane. Un an mai târziu, lucrările au fost reluate. Dar Washingtonul continuă să pună bețe în roate.

Bugetul pentru apărare al SUA pentru anul 2021 a extins din nou restricțiile. Departamentul de Stat intimidează companiile europene. Până în luna februarie a acestui an, 18 participanți din UE au părăsit proiectul ʺNord Stream – 2ʺ.

Cu toate acestea, Europa este conștientă de importanța proiectului pentru securitatea energetică. Iar Kremlinul subliniază faptul că partenerii sunt consecvenți în intenția lor de a finaliza ʺNord Stream – 2ʺ.

Autoritățile germane au confirmat în repetate rânduri acest lucru – în special, pe 4 mai, ministrul de Externe al Republicii Federale Germania (RFG), Heiko Maas, a reconfirmat acest lucru în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai țărilor G7 de la Londra. Adevărul este că RFG refuză cărbunele și energia nucleară. Pentru a trece fără probleme pe surse regenerabile, țara are nevoie de mai mult gaz.

Câteva zile mai târziu, pe 11 mai, copreședintele partidului ʺAlternativă pentru Germaniaʺ, Tino Chrupalla, a amintit: ʺCa stat suveran, trebuie să menținem relații de afaceri cu multe țăriʺ. Și a menționat că finalizarea construcției conductei de gaz este benefică atât pentru Germania, cât și pentru Rusia.

"Este imposibil să strice cooperarea economică eficientă pe termen lung cu revendicări politice de moment, așa cum ar dori SUA. Nimic personal, doar business", a declarat Maxim Cerneaev, profesor asociat la facultatea de economie a universității RUDN.

Dar există motive serioase de îndoială cu privire la faptul că panglica roșie va fi tăiată deja la sfârșitul lunii septembrie.

"Obstacolele nu sunt doar de natură juridică și politică – ritmul de lucru nu este mare. În perioada 19 aprilie – 10 mai, au fost așezați 3,1 kilometri. De la 1 aprilie până la 19 aprilie – 8,6 kilometri. Rezultă că în 40 de zile –11,7 kilometri sau o medie de 0,3 pe zi. Dacă continuăm așa, va fi nevoie de aproximativ 11 luni", consideră Mark Goihman, economist-șef la Centrul de informații și analiză TeleTrade.

Cu toate acestea, faptul că proiectul nu poate fi oprit se pare că a fost conștientizat chiar și de oponenții săi înfocați (deși nu s-au resemnat cu acest lucru). În ultimă instanță, pentru a evita noile sancțiuni, se poate de acționat prin firme subsidiare. Desigur, va dura mai mult timp, dar, după cum se spune, cu cât mergi mai încet, cu atât mai departe vei ajunge.

246
Tagurile:
Nord Stream-2

Загрузка...
Dumitru Prunariu

Zi memorabilă: în urmă cu 4 decenii, Dumitru Prunariu scria istorie

0
(reînnoit 10:07 14.05.2021)
Data de 14 mai 1981 va rămâne una marcantă atât pentru România, cât și pentru întreaga omenire. Și aceasta pentru că atunci a avut loc primul zbor al unui cosmonaut român, Dumitru Prunariu, în spațiul cosmic, cu nava Soyuz-40.

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. Astăzi, 14 mai 2021, se împlinesc patruzeci de ani de când tânărul cosmonaut român Dumitru Prunariu efectua primul zbor în spațiul cosmic.

Între 14 și 22 mai 1981, în cadrul Programului Spațial Interkosmos s-a desfășurat Misiunea Soyuz-40, la care a luat parte echipajul sovieto-român Leonid Popov-Dumitru Prunariu. În cosmos, naveta misiunii s-a cuplat la stația orbitală Salyut-6, la bordul căreia cosmonautul român a efectuat 22 de experimente științifice.

Misiunea a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde. În timpul acesteia, planeta noastră a fost înconjurată de 125 de ori, fiind parcurși 5.260.000 km, la viteza de 28.000 km/h, informează Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”.

Generalul locotenent (rez.) Dumitru Prunariu este singurul român care a călătorit în spațiu, subliniază Ministerul Apărării Naționale pe pagina sa de Facebook.

Celebrul poet român Nichita Stănescu i-a făcut o descriere remarcabilă cosmonautului Dumitru Prunariu, despre care spunea că este aproape un copil, ”frumos ca însăși tinerețea, curat cum este carnea unui măr”.

Venit să îl viziteze pe poetul bolnav, acesta din urmă este impresionat de faptul că un erou român așa cum este Dorin Prunariu poate fi ”atât de gingaș, atât de modest, de cordial și savant totodată”.

”Mă uitam în ochii lui Prunariu și aproape că nu realizam că ochii aceștia au văzut Pământul din afară”, spunea Nichita Stănescu în anul 1982.

Evenimente aniversare la patru decenii distanță de la zborul lui Prunariu în Spațiu

La începutul anilor ’80, România era pe deplin pregătită să urmeze tradiția înaintașilor și să facă față cu brio cerințelor explorării spațiului cosmic. Deși o țară mică, răsăriteană, educația tehnică și dezvoltarea științifică erau la standarde înalte, iar colaborările internaționale au favorizat aderarea la un acord international prin care pentru prima data în istorie un român ajungea în spațiul cosmic, informează Fundația Dumitru Dorin Prunariu într-un comunicat de presă, preluat de Sputnik.

Momentul este marcat în acest an printr-o serie de evenimente și expoziții care amintesc generațiilor actuale de primul zbor al unui cosmonaut român în spațiul cosmic.

Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu își propune și depune toate eforturile să reînvie și să continue această tradiție printr-o suită de evenimente atât științifice cât și culturale. În cadrul acestora, personalități internaționale și astronauți din SUA, Rusia, Japonia și țări europene vor transmite mesaje aniversare, inclusiv de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Agenda evenimentelor:

  • 14 mai, 14:00 - Eveniment științific la sediul ROSA - Romanian Space Agency
  • 14 mai, 18:30 - Difuzare emisiune aniversară la TVR1, TVR Internațional și TVR+
  • 15 mai, 10:00 – Inaugurarea expoziției aniversare la Muzeul Militar Național
  • 17 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității Transilvania din Brașov
  • 18 mai - Conferință cu reprezentanți ai corpului diplomatic la sediul MAE, Sala Gafencu, și recepție pe bază de invitații la Clubul Diplomatic, oferită de MAE cu ocazia evenimentului
  • 19 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității de Vest - Timișoara
  • 22 mai, 17:00 – Eveniment cultural la Casa Artelor Dinu Lipatti

Romfilatelia a emis, cu ocazia aniversării, o emisiune filatelică specială, iar Monetăria Statului a emis o medalie aniversară, precum și insigne dedicate evenimentului.

Expoziții eveniment în București, cu prilejul aniversării zborului lui Prunariu

Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” anunță că va aniversa performanța excepțională a cosmonautului român Dumitru Prunariu printr -o expoziție.

Aceasta se intitulează ”Dumitru Prunariu – primul român în cosmos” și ne poartă în timp în urmă cu patru decenii.

Curiozitatea vizitatorilor va fi stârnită, cu siguranță, de obiectele care au fost utilizate la bordul navetei spațiale și al stației orbitale, printre acestea aflându-se și costumul de cosmonaut al locotenentului-major ing. Dumitru-Dorin Prunariu.

Expoziția va fi deschisă la sediul muzeului între 15 mai și 31 decembrie 2021.

Vernisajul va avea loc în data de 15 mai 2021, ora 09.00, la sediul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” din str. Mircea Vulcănescu nr. 125-127, sector 1, București, informează instituția.

De asemenea, Muzeul Municipiului București invită publicul să parcurgă, în perioada 14 mai - 31 decembrie 2021, expoziția outdoor ”La 40 de ani de la zborul primului cosmonaut român”, care va fi prezentată la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, din structura MMB. Expoziția cuprinde panouri cu informații despre zborul misiunii Soyuz 40 însoțite de imagini ce pot fi văzute pe gardul Observatorului Astronomic din Bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 21.

În 2021, împlinirea a 40 de ani de la zborul misiunii Soyuz 40 se învecinează cu alte două momente aniversare memorabile din istoria astronauticii: celebrarea a 70 de ani de la zborul primului om în spațiu - Iuri Gagarin, care pe 12 aprilie 1961 devenea prima persoană ce admira Pământul din spațiu - și împlinirea a 40 de ani de la zborul inaugural - din același an 1981 - al programului Space Shuttle, prin lansarea navetei spațiale Columbia, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

0
Tagurile:
Cosmonaut, Spațiu

Загрузка...