Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România

Ambasadorul SUA, declarație de om cu mintea ”volatilă” - trebuia consultat de un psiholog

2730
(reînnoit 11:22 19.02.2020)
Adrian Zuckerman folosește limba română pentru a bate câmpii – în loc să dea dovadă că vrea binele românilor, aruncă bazaconii panicarde

Dragoș Dumitriu, analist Sputnik

Marea dezamăgire a relației româno-americane, ambasadorul Adrian Zuckerman, se ține de când a sosit în România de declarații care îi fac pe români să-l regrete pe Hans Klemm.

Decis parcă să facă rating precum serialul Elodia, Zuckerman a comis o nouă declarație, care ne face să ne întrebăm cât se poate de serios dacă audierea din Congres nu trebuia precedată de una la un psiholog.

Adică încep să am certitudinea că, neobișnuit cu funcția diplomatică, ambasadorul are momente de trac, de timiditate, poate chiar de panică, iar atunci mintea i se ”volatilizează” și spune gogomănii. Mari! Din ce în ce mai mari!

De exemplu, ieri a fost la Baza Aeriană Câmpia Turzii, unde a lăudat dronele MQ-9 Reaper staționate acolo. Asta e ok, dar ambasadorul SUA s-a apucat să comită avertismente absurde, menite să bage panică în români!

Concret, în opinia lui Zuckerman regiunea în care se află și România ”a devenit mai volatilă ca urmare a agresiunii crescute a Rusiei în Crimeea, în Transnistria, în Donbass şi în Marea Neagră”.

Iată declarația care dă certitudinea unor nereguli la mansardă (sursa declarației Mediafax). 

”De când România s-a alăturat NATO, în 2004, am făcut împreună contribuţii care vor menţine această regiune în siguranţă în faţa noilor ameninţări. O astfel de contribuţie este cea care ne aduce astăzi aici, dislocarea unora dintre cele mai versatile vehicule aeriene fără pilot ale noastre, MQ-9 Reaper. Acestea au capacitatea de a monitoriza şi înţelege rapid mediul operaţional în rapidă schimbare din regiune, o regiune devenită mai volatilă ca urmare a agresiunii crescute a Rusiei în regiune: în Crimeea, în Transnistria, în Donbass şi în Marea Neagră”, a spus Zuckerman.

Serios, dronele au capacitatea de ”a înţelege rapid mediul operaţional în rapidă schimbare din regiune”?! Poate în Battlestar Galactica… sau în mintea lui Zuckerman! Mai bine spunea că dronele sunt la fel de ”vizionare ca Iohannis și Orban” – era mai puțin absurd!

Dar cea mai tare e aia cu regiunea ”devenită mai volatilă”?! Cum adică o regiune să fie volatilă și să devină chiar ”mai volatilă”? Se evaporă? Vor americanii să dea cu nucleara, așa cum amenința Trump Coreea de Nord?

De fapt, România ar trebui să-i dea o replică și să contrazică această afirmație panicardă, pentru că interesul nostru e să atragem investitori aici, nu să-i sperie Zuckerman cu ”volatilizarea” lui!

Apoi, iată afirmația referitoare la ”agresiunea crescută a Rusiei în regiune: în Crimeea, în Transnistria, în Donbass şi în Marea Neagră” - la ce se referă? Ce exemplu concret de ”agresiune crescută” are ambasadorul?!

Reamintim că încă din 2014 afirmații despre „agresiunile iminente” pe care Rusia le pune la cale sunt promovate de (i)responsabili NATO, de politicieni americani și mass media afiliată dezinformărilor acestora (vezi și cazul minciunii armelor chimice ale lui Saddam, aruncată publicului printr-un celebru cotidian din New York). Dar… nimic! Rusia nu a ”agresat” pe nimeni, deci ceilalți au mințit! Și o fac în continuare!

De aproape 6 ani de când se minte pe această temă lumea care raționează s-a convins că singura agresiune a fost făcută de SUA în Siria, unde au antrenat și înarmat trupe care să dea jos puterea legală de la Damasc.

O tentativă de lovitură de stat a avut loc și în Turcia, capii fiind chiar piloți antrenați de NATO – și motivați ideologic de un personaj care și-a găsit refugiu și sprijin în SUA.

Nu mai vorbesc de supunerea la presiuni și amenințările SUA la adresa RPD Coreeană, Iran sau Venezuela, doar pentru că aceste țări doresc să-și urmeze drumul ales, nu pe care îl impune SUA!

Am adus aminte, pe scurt, de situații din ultima vreme care arată cine se ocupă de agresiuni și imixtiuni fățișe în lume, inclusiv în zone apropiate de România.

De fapt, și în România putem vorbi de o imixtiune fățișă a SUA, atât timp cât se trimit supervizori pe Justiție (fără să avem o obligație în acest sens!), iar în plină criză politică și în preambulul campaniei electorale ambasadorul face campanie liderilor unei grupări politice, în cazul de față Iohannis (șeful de facto al PNL) și Orban!

Revenind la vizita la Câmpia Turzii, ambasadorul a precizat că ”aici este una dintre cele mai bune zone pentru antrenamente de luptă aeriană din Europa” și că SUA ”au investit peste 14 milioane de dolari aici în ultimii cinci ani”.

Faptul că aici NATO face antrenamente nu e deloc o fericire pentru mediu, dar asta nu se mai consemnează – și poate că SUA ar trebui să aloce o sumă României pentru compensarea efectelor asupra naturii.

Apoi de 14 milioane… Păi e o glumiță față de miliardele alocate de România pe rachete, avioane și diverse mașinării, îmbogățind firma americane! Stop, greșit, firmele americane sunt suficient de bogate – de îmbogățit o fac politicienii americani – vezi de exemplu cazul Fondul Proprietatea dezvăluit de SR Stănescu.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a mai tras o ”perversă”:

”Trebuie să decidem să rămânem împreună şi să continuăm să construim pe baza puternicei cooperări de care ne bucurăm, pentru a-i împiedica pe alţii să provoace o ruptură între noi, slăbindu-ne astfel pe toţi, ca să îşi poată extinde influenţa malignă şi mai departe”.

Ce-i aia ”influența malignă”? Zuckerman a devenit cumva vreun conspiraționist? ”Alţii” vor să ”provoace o ruptură între noi, slăbindu-ne astfel pe toţi”?! Ce-i asta, scenarită?! Manipulare bazată pe zvonistică? Asta-i atitudine de ambasador al unei superputeri? 

Păi atunci hai să-i mai dăm vreo două idei pentru ”scenarii” mai realiste:

Prima: fiind specialist în imobiliare, dar și mare apărător al ”anticorupției”, nu vrea să verifice Adrian Zuckerman în ce mod și cât de legal a pus mâna Ambasada SUA pe terenul pe care se află acum?

A doua: nu vrea să o primească în audiență pe Ana Maria Nuciu, până de curând traducătoare la baza militară (americană) de la Kogălniceanu? Ca să mai afle și despre alte ”influenţe maligne”? Nu, nu e rusoaică, e o româncă îngrozită de ce a văzut, dar curajoasă și care dă în fapt ”corupția” și alte gravități (sau volatilități)!...

În final, sper totuși ca Adrian Zuckerman să-și amintească de originea sa română, nu doar să folosească limba noastră pentru a bate câmpii! Să dea dovadă că vrea binele românilor, nu să arunce bazaconii panicarde – mai ales că știe cum le preia presa! (mai jos, doar un exemplu dintre multele…)

 

Captură ecran
© Photo : Antena 3
Captură ecran

 

Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu cea a redacţiei Sputnik. 

2730
Tagurile:
România, Rusia, Dronă, Adrian Zuckerman
Cristian Diaconescu

Traseistul Diaconescu, propus lui Iohannis pentru șefia OSCE

108
(reînnoit 07:40 24.09.2020)
Un lobby care vizează repunerea în activitatea de prim rang un traseist politic de pe linia Năstase-Gabi Oprea-(Boc-MRU)-Băsescu, remarcat în ultimii ani prin evoluții isterice la emisiunile lui Rareș Bogdan

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Mai multe publicații au anunțat că fostul ministru și consilier prezidențial Cristian Diaconescu va fi susținut de România pentru șefia OSCE.

Informația vine pe surse ”de la Bruxelles”, afirmă publicații din zona Rareș Bogdan. De fapt, din informațiile noastre, este vorba de un lobby în care controversatul fost realizator TV, actual europarlamentar, are un rol important.

Întrebare: are Rareș Bogdan are interesul sau misiunea de a-l susține pe controversatul Cristian Diaconescu?

Iată de ce îl numesc controversat.

Deși diplomat de carieră, cu școala făcută serios, pe vremea lui Ceaușescu, și cu practică pe vremea lui Adrian Năstase, Diaconescu s-a manifestat de la un moment dat extrem de ciudat, părăsind zona diplomatică și intrând în diverse combinații politico-guvernamentale – candidatură la Primăria Capitalei, ministru al Justiției și consilier al lui Traian Băsescu.

Aventura în politică a fost a fost în mare parte un eșec  - a intrat pe care frumoși în PSD (după PCR, evident), apoi a sărit în barca găurită a generalului Oprea, UNPR, apoi a marșat pe linia dubiosului M.R. Ungureanu, pentru a ajunge la creația Elenei Udrea și a Traian Băsescu. Paranteză: câți ”penali” am menționat până acum, vorba lui Iohannis? Dar ce mai contează!

În ultimi ani, Diaconescu s-a remarcat prin evoluții isterice la emisiunea lui Rareș Bogdan, situație penibilă pentru un diplomat cu cartea sa de vizită. Acolo, spectatorii au putut face diferența între prestația elevată, argumentată, a lui Dan Dungaciu sau Octavian Hoandră - și ieșirile bizare, suspecte psihic, ale lui Cristian Diaconescu. Fostul lider PSD este un vehement acuzator al 10 august și al PSD în general.

Așa cum precizam, informația a venit pe surse apropiate lui Rareș Bogdan, dar ulterior a fost confirmată și de G4Media.ro ”pe surse politice”. Deci, o sursă mult mai calificată, ceea ce înseamnă că lobby-ul are ambiții mari.

Informație este susținută și de experiența lui Diaconescu în relația cu OSCE: între 1990 - 1993 diplomat în Delegația/Misiunea Permanentă a României la OSCE, 1993-1995 coordonator al secției de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE, 1995-1996 adjunct al șefului misiunii pentru domeniile politico-militar și de securitate ale OSCE, 1996-1997 diplomat în Direcția OSCE din MAE, 1997-1998 director al Direcției OSCE din MAE.

Deci, o experiență de mai demult, dar vastă. Deocamdată nu există confirmări oficiale.

G4Media arată că, pentru această funcție, contracandidata lui Cristian Diaconescu este Helga Maria Schmid (Germania), actualul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Comisiei Europene.

108
Tagurile:
OSCE, Cristian Diaconescu

Загрузка...
Victor Ponta

Ponta îi peste nas lui Iohannis: ”Va veni aici, e sigur!”

203
Una dintre cele mai importante probleme ale momentului: Guvernul ar apela la o strategie de tristă amintire - Iohannis neagă, dar Ponta îl contrazice – și există și alte probe

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Una dintre puținele întrebări importante puse lui Klaus Iohannis s-a referit la ipoteza unei guvernări ”împreună cu FMI”, în condițiile în care deficitul bugetar și lipsa unor investiții străine vor urma majorării pensiilor.

Iată întrebarea jurnalistului: ”În situația în care Curtea Constituțională va da dreptate Parlamentului și legea care mărește pensiile va intra în funcțiune - ceea ce, spuneați și dumneavoastră, va trage probleme cu investițiile străine - se poate ajunge cumva la ipoteza unei guvernări împreună cu FMI, și asta să aducă taxări suplimentare sau tăieri de venituri?”

Și răspunsul președintelui Iohannis: ”Păi noi tocmai asta vrem să evităm! Vrem să evităm creșterea taxelor, a impozitelor. Și vrem în același timp să repornim economia, să avem o creștere economică serioasă, sustenabilă, pentru a putea iarăși veni cu creșteri pe salarii și pensii. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI”.

Deci, atenție – ”Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI”. Ia să vedem însă ce spunea celebrul jurnalist Cornel Nistorescu despre o întâlnire de la Cotroceni, din mai, când lui Isărescu i s-a cerut să deschidă punga, pentru ca Guvernul Orban Iohannis să bage mâna până la cot.

”Ca niște amatori într-ale guvernării României (și Iohannis și Orban și Cîțu) l-au chemat pe Mugur Isărescu (…) Între ideile stupide pronunțate cu acest prilej a fost ca BNR să rezolve (garanteze, acopere) un necesar de 30 de miliarde de euro”, scrie Nistorescu.

Mugur Isărescu ar fi făcut ochii cât cepele, scrie Nistorescu, afirmând că guvernatorul ”ar fi spus că nu se poate”.

”Guvernatorul le-ar fi spus să mărească impozitele pe marile averi, cele mai multe depozitate prin Elveția, Monte Carlo, Miami și paradisuri fiscale. Liberalii ar fi răspuns că ei nu pot face așa ceva pentru că sunt liberali. Îi seacă la alegeri. O altă soluție ar fi să se adreseze FMI. Dar în schimbul banilor, FMI va cere același lucru. Mărirea taxelor și impozitele pe marile averi”.

Deci, ați reținut  - soluția FMI a fost discutată/menționată la Cotroceni în luna mai! Fabulează Nistorescu? Ar fi ciudat, pentru că nimeni de la Guvern, Președinție sau BNR nu l-a contrazis.  În schimb, imediat a bubuit ca din senin dosarul Isărescu-Manole. Coincidență.

La scurt timp după asta, în iulie, sursele noastre vorbeau de varianta pe care Marcel Ciolacu ar fi dorit să i-o propună lui Iohannis, dacă moțiunea trecea: Liviu Voinea, reprezentantul României la FMI. Iar varianta s-a discutat în presă.

Dar, desigur, noi credem ce a spus răspicat ieri președintele Iohannis: ”Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI”.

Ei, chestia e că noi îl credem, în schimb fostul premier și contracandidat la președinție al lui Iohannis, Victor Ponta, NU îl crede. Ba chiar îi dă peste nas președintelui!

”Faptul ca FMI va veni aici e sigur”, a spus Victor Ponta la Antena 3. ”Experienta mea cu FMI, cam asta e foaia lor – ”Măriți TVA, tăiați cheltuieli cu autoritățile locale, reduceți cheltuielile cu salarii și pensii”.

Deci, rețineți prima și ultima procedură: ”măriți TVA. reduceți cheltuielile cu salarii și pensii”.

Sau, spune Ponta, ca să vorbească ”în termeni medicali” – ”ăsta s-a dovedit un tratament care o dată ne-a făcut foarte rău”.

”În 2010 am aplicat tratamentul și în 2011 ne-a fost și mai rău”, spune Ponta care cred că strategia PNL și Iohannis este de a apela la FMI, dar după alegerile generale: ”Țineți-i cuminți până la anul că pe urmă nu vor mai fi alegeri patru ani”.

Iar Victor Ponta știe ce vorbește, pentru că a preluat țara exact după austeritatea impus de FMI. Și a preluat-o alături de PNL, cu Dragnea coleg de bătălie cu Orban – și Iohannis soluție de premier. Da, corectez - Ponta nu a știut totdeauna ce face…

203
Tagurile:
Klaus Iohannis, Victor Ponta

Загрузка...