Mină de cărbuni

Următorul război va fi cu Polonia - unul energetic

498
(reînnoit 17:56 10.02.2020)
Polonia a declarat că nu va mai cumpăra cărbune din Federația Rusă - de ce se întâmplă acest lucru și care este situația din sectorul energetic al Poloniei aflați din editorialul lui Serghei Savciuk.

Un editorial de Serghei Savciuk

Dacă eliminăm tensionarea artificială în raport cu coronavirusul din China, principalele știri din această săptămână au vizat fricțiunile dintre Rusia și Belarus în privința livrărilor de gaze și tranzitul petrolului. Încă de la începutul anului, Minskul a luat o poziție controversată, negociind preferințe suplimentare și refuzând să accepte rezultatele reformei fiscale care s-au răsfrânt anume asupra sectorului petrolier rus. În urma întâlnirii de la Soci, mai multe neînțelegeri, chiar dacă nu au fost soluționate, atunci au fost discutate și scoase parțial de pe ordinea de zi.

În același timp, vin vești din Polonia, despărțită de noi (de Rusia) de același Belarus. În special, viceprim-ministrul Jacek Sasin, într-un interviu acordat publicației poloneze RFM24, a declarat că țara nu va mai cumpăra cărbune din Rusia. Această decizie a fost luată după ce reprezentanții Uniunii Poloneze a Minerilor ”August 80” au blocat calea ferată din apropierea centralei Laziska din orașul cu același nume din Voievodatul Silezia. Organizatorii acțiunii au anunțat că, dacă statul nu renunță să cumpere cărbune rusesc, atunci pe 17 februarie va începe o grevă de avertizare a celor din industrie, iar dacă acest lucru nu va produce efect, pe 28 februarie minerii vor veni în capitală și se vor merge să protesteze la Seim.

Pentru a înțelege premisele situației actuale, trebuie să înțelegeți structura sectorului energetic din Polonia, în general, și relația acesteia cu industria de extragere a cărbunelui, în special.

Întreaga istorie a Poloniei, dezvoltarea și devenirea sa modernă este legată de cărbune. Subsolul țării este extrem de bogat în această fosilă, de aceea nu este surprinzător faptul că accentul din sectorul energetic a fost pus pe tipul de combustibil care se află în apropiere și este ieftin. Și dacă, de exemplu, în Germania predomină cărbunele brun (lignitele), atunci subsolul Poloniei oferă cărbuni negri. Acest tip de cărbuni se găsește în două bazine: Silezia și Lublin, și 67% din rezerve fiind cărbuni de energie, iar restul este clasificat drept cărbune de cocs. Cărbunele brun poate fi găsit în toată țara, iar astăzi polonezii exploatează aproximativ treizeci de mine. Cele mai mari sunt situate în orașele Adamow, Konin, Belchatow, Turuv și Legnica.

Într-o perioadă în care țările din Lumea Veche se află sub presiunea școlarilor preocupați de mediu să renunțe la extragerea și utilizarea cărbunelui, Polonia nici măcar nu încearcă să imite aceasta.

Gazprom
© Sputnik / Максим Блинов

La summitul ONU din decembrie privind problemele de mediu, Varșovia, prin intervenția lui Mateusz Moravecki, și-a anunțat ferm poziția. Cărbunele stă la baza securității energetice a țării și nu există nici cea mai mică posibilitate de a renunța la acesta: nici financiar, nici pur tehnic.

Iar pentru ași demonstra fermitatea poziției sale, cu puțin timp înainte de începerea summitului din orașul Zloczew, a fost deschis solemn un nou sector de extragere a cărbunelui brun, atât de mare încât a fost nevoie să strămute trei mii de familii pentru a-l deschide.

Alegerea Varșoviei este absolut clară. Începând cu 2018, „aurul negru” constituia aproximativ 50 la sută din sectorul energetic, iar în sectorul energiei electrice, din cele 825 de terawatt/oră produse anual, rata utilizării cărbunelui este de tocmai 80%.

Și încă câteva date. Conform celor mai recente date oferite de Eurostat, în 2017, polonezii au ars 73,8 milioane de tone de cărbune în cuptoarele caselor și uzinelor lor, care este cu douăzeci de milioane mai mult decât Germania, care s-a poziționat pe locul doi. De asemenea, Polonia deține întâietatea și la extragere: 65,4 milioane de tone, ceea ce constituie 82% din toată producția europeană.

Acum doi ani, volumul importurilor și exporturilor de cărbune în Polonia era aproape egal. Companiile locale de exploatare a cărbunelui au vândut în medie aproximativ zece milioane de tone pe an și cam la fel au ajuns în țară din străinătate - din Rusia, Australia, Mozambic și, desigur, din SUA. O astfel de schemă a asigurat simultan activitatea minerilor polonezi și a acoperit deficitul anumitor tipuri de cărbune necesare anumitor ramuri din industrie.

În 2018, însă, guvernul polonez și-a mărit brusc achizițiile de cărbune din străinătate, importând aproximativ 20 de milioane de tone. Conform rezultatelor celor nouă luni din 2019, au fost achiziționate 12,3 milioane tone, dintre care opt au reprezentat livrări din Rusia. Astfel, guvernul s-a asigurat de temperaturile reci de durată. Dar toamna s-a terminat, iar în locul acesteia a venit o iarnă anormal de caldă. Și în depozitele centralelor termice pe cărbune s-au acumulat o cantitate imensă de combustibil nefolosit. Desigur, nimeni în străinătate nu avea nevoie de cărbune polonez. Adică, minerii din Silezia au rămas fără muncă. Acum ghiciți cine a fost numit vinovat de această situație.

Desigur - Rusia. Polonia este fidelă vectorului ales nu numai în chestiunile legate de istoria secolului XX.

Partidul de guvernământ „Dreptate și Justiție” se temea de o luptă deschisă cu reprezentanții puternicii uniuni sindicale a minerilor și, cu toată puterea aparatului de stat, a atacat companiile de stat PGE și Tauron, care s-au ocupat de importurile de cărbune. Li s-a interzis să cumpere în general combustibil din Rusia. Este de remarcat faptul că interdicția privea numai cărbunele rusesc și nu s-a spus niciun cuvânt despre livrările din America și Australia.

Această veste, desigur, nu îi va face fericiți pe minerii ruși, mai ales dacă amintim că anul trecut au s-a încheiat cu o tendință negativă la producere și comercializare. Dar, poate, acest lucru va deveni punctul de plecare pentru o restructurare calitativă a industriei cărbunelui din Rusia, având ca scop prelucrarea mai profundă a cărbunelui, îmbogățirea și producerea metanului din straturile de cărbune.

Și încă un lucru. Vorba noastră de astăzi ar fi incompletă dacă nu am fi amintit încă de un eveniment cheie în relațiile dintre cele două țări. Pe 18 mai, contractul de furnizare a gazelor naturale către Polonia prin conducta de gaz Yamal expiră. Varșovia a declarat în mod repetat că nu are nevoie de un nou contract, deoarece intenționează să-și acopere toate nevoile cu ajutorul GNL-ului american.

De asemenea, și Gazpromul rusesc menține tăcerea în această chestiune, fără a face măcar niște declarații prealabile. Este puțin probabil ca părțile pur și simplu să pună capăt unei conducte de gaz cu o capacitate de 32 de miliarde de metri cubi. Și, prin urmare, această tăcere, precum și declarațiile făcute intenționat cu voce tare de Polonia, pot fi considerate o acalmie înainte de luptă, în care fiecare parte acumulează rezerve și calculează posibilele mișcări ale adversarului.

Și abia de va uita lumea de Belarus, că Polonia îi va lua imediat locul. Iar tensiunea sambo-ului diplomatic va fi deja mult mai mare.

498
Tagurile:
Război, Polonia
Tematic
Gigant energetic german: gazul rusesc este vital pentru Europa
Complexul Energetic Hunedoara este în colaps
România, aproape de colaps energetic. În 6 zile se intră în beznă
Sistemul energetic din UE se va prăbuşi dacă sancțiunile vizează gazele rusești
Bitcoin: Un vampir energetic care amenință producția globală de electricitate
Expo-2017: românii se vor lăuda cu cel mai rapid laser și cu vinul energetic
Celebru economist: ”E PERICOL ca Guvernul PNL să vândă străinilor sistemul energetic”
Președintele Bulgariei: Rusia este partenerul nostru strategic în domeniul energetic
Venezuela: Procurorii îl suspectează pe Guaido de sabotarea sistemului energetic
Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

Rachetele Patriot în România: Nu vor lupte, vor ruineze Rusia

362
(reînnoit 07:12 19.09.2020)
Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

CHUȘINĂU, 19 sept – Sputnik. De această părere este directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

El a fost solicitat de Sputnik Moldova să comenteze evenimentul care a avut loc ieri peste Prut și anume festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

Întrebat cu ce scop au întreprins acest pas americanii, Dmitri Juravliov a spus că în evident nu pentru a lupta cu rușii.

"Este evident că americanii nu au de gând să lupte, dar este o astfel de lege: cu cât mai aproape sunt armele de țara ta, cu atât de mai multe arme ai nevoie pentru a riposta. Cu cât mai mic este timpul de zbor, cu atât mai puternică trebuie să fie apărarea. Iată de ce apropiind complexele lor militare mai aproape de hotarele rusești, ei provoacă Federația Rusă la cursa înarmării. Ca rușii să răspundă la acest pas cu altul similar, care este extrem de costisitor, ca economia rusească să se prăbușească".

Americanii au reluat tactica din perioada războiului rece

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova afirmă că SUA a reluat tactica pe care a aplicat-o în perioada războiului rece.

"E aceeași tactică ca în timpul războiului rece. Această tactică a avut-o și Obama, chiar dacă acesta declara că este împotriva războiului rece. Dar și actualul președinte american, care reprezintă blocul militar american. Iată de ce încă atunci URSS cerea scoaterea rachetelor americane din Europa de vest și din același motiv NATO a intrat în fostele state ale Tratatului de la Varșovia. Și din același motiv SUA au declanșat o adevărată isterică când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba: cu cât mai aproape este amplasat armamentul, cu atât mai multe eforturi sunt necesare pentru a te apăra de el".

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, spune că, din păcate, țările în care SUA își amplasează rachetele strategice nu înțeleg în ce joc periculos sunt implicate.

"Deci, este evident: nimeni nu vrea să lupte. Ei nu vor să lupte cu Rusia, ei vor să ruineze Rusia. De asta procedează astfel. Păcat că țările pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste complexe sunt antrenate în această contrapunere. Dacă rachetele americanilor sunt îndreptate împotriva noastră și sunt amplasate în România, atunci noi suntem nevoiți să îndreptăm rachetele noastre spre România. Și asta nu pentru că noi vrem să luptăm cu România, ci pentru că așa este acest mecanism tehnologic. Iată germanii și francezii au înțeles acest lucru și au cerut scoaterea rachetelor americane din Europa occidentală. Și asta nu pentru că îi iubesc pe ruși, ci pentru că ei se iubesc pe ei înșiși", a spus expertul.

El a precizat că, din păcate, acest lucru nu îl înțeleg țările din Europa de est.

Prezența armamentului american nu sporește, ci afectează securitatea

"Din păcate, țările Europei de est sunt atât de ahtiate de marea Americă, încât nu pot să înțeleagă acest lucru. Lor le pare că simpla prezență a armamentului american pe teritoriul lor le sporește securitatea. Aceasta este o mare iluzie. De fapt, lucrurile stau invers. Securitatea acestor țări este puternic afectată odată cu prezența armamentului american în ele, mai ales când este vorba de arme strategice", a menționat Juravliov.

"Asta înseamnă că ele singure, în mod conștient își revendică rolul de țintă într-un eventual război. Nu mă apuc acum să judec dacă ei fac acest lucru conștient sau nu pentru că nu mă apuc să judec care este nivelul de calificare al politicienilor români. Înțeleg ei, intuiesc ei cât este de periculos ceea ce fac ei? Nu știu", a mai precizat expertul rus.

Euforie în Europa de est

"Acum românii, polonezii sunt în euforie: a venit marea Americă și acum rușii au să-și închidă gura. Dar nu poți să iei decizii într-o stare euforică, euforia este mai curând o stare de beție. Trebuie ca ei să iasă din această beție și pe urmă să se gândească dacă le trebuie aceste rachete. Dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă", a conchis directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

362
Tagurile:
Rusia, România, rachete Patriot
Tematic
S-a stins o lumină a Legii și Parlamentului României – avocatul patriot Lucian Bolcaș
Turcia a cerut SUA sisteme Patriot pentru a descuraja armata Siriei
Erdogan: SUA nu pot livra Turciei sisteme „Patriot”
Un nou lot cu S-400 va pleca în Turcia, ”Patriot” și ”Eurosam” - sub semnul întrebării
SUA nu au decis dacă oferă sisteme „Patriot” Turciei
Un nou eșec al sistemului american de apărare antiaerian ”Patriot”
Românii, reacții SURPRIZĂ după recepția rachetelor PATRIOT
Știrea zilei: recepția Sistemului PATRIOT – cum arată

Загрузка...
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19

Distrugerea vaccinului rusesc: Un mic gheșeft al marii politici

250
Occidentul a folosit scrisoarea deschisă a lui Bucci pentru a aplica o lovitură elaborărilor rusești în speranța că vor submina sau diminua calitatea lor de lider. Iar profesorul însuși s-a ales cu un PR de asemenea nivel la care nici nu putea să viseze.

Liderismul rusesc în domeniul dezvoltării unui vaccin împotriva coronavirusului a devenit pentru Occident nu doar o surpriză neplăcută, ci o provocare revoltătoare - atât din motive politice, cât și financiare, scrie Irina Alksnis în articolul său pentru RIA Novosti.

Vaccin
© Sputnik / Валерий Мельников

Pe de o parte, Rusia înapoiată și profund nedemocratică pur și simplu nu are dreptul să facă astfel de descoperiri în domenii științifice complexe și tehnologic avansate.

Pe de altă parte, este în joc un jackpot de asemenea proporții astronomice, încât simplul gând că ar putea trece pe lângă concernele farmaceutice occidentale le provoace arsuri la stomac. De exemplu, doar știrea despre acordul privind furnizarea a o sută de milioane de doze în India cât face.

Nu este surprinzător faptul că Rusia s-a confruntat cu numeroase tentative de discreditare a rezultatelor muncii oamenilor de știință ruși: politică mare, bani mari.

Vaccinul împotriva coronaviruslui
© Photo : РФПИ и Центр имени Гамалеи

Cu toate acestea, pe lângă rechini, există întotdeauna loc și pentru peștii-ferestrău, care obțin în mod constant ceva de la masa stăpânului.

Anume o astfel de istorie s-a desfășurat în jurul publicării rezultatelor testărilor ”Sputnik-V” într-una dintre cele mai vechi și mai influente reviste medicale din lume, The Lancet.

Articolul a fost criticat fulgerător. Vestea cea mare, răspândită de mass-media globală, a fost o scrisoare deschisă în care profesorul de biologie de la Universitatea American Temple Enrico Bucci și-a exprimat temerile cu privire la „posibilele greșeli comise de cercetătorii ruși”. Acesta a fost susținut de alți câțiva zeci de savanți occidentali.

The Lancet a propus ca dezvoltatorii ruși să răspundă la întrebările puse, ceea ce a și fost făcut. Centrul Gamalei i-a prezentat publicației un protocol clinic complet pentru studiul vaccinului ”Sputnik-V”. Șeful Fondului rus de investiții directe, Kirill Dmitriev, a publicat un editorial în care a comentat în detaliu principalele afirmații ale criticilor, în același timp sfătuindu-i pe aceștia să caute bârna din în ochiul lor și să risipească deja  îndoielile rusești în privința studiilor lor aflate în derulare.

Între timp, problema în acest caz nu este doar o chestiune pur științifică, asupra cărora s-au concentrat cercetătorii ruși.

Vorba e că însuși autorul scrisorii scandaloase este o personalitate remarcabilă. În materialul BBC, Enrico M. Bucci este numit „un luptător celebru împotriva pseudoștiinței”. Totuși, ar fi mai corect să folosim caracteristica „om de afaceri din domeniul științei”.

În 2016, Bucci a fondat ”Resis Srl”, o companie specializată în verificarea, validarea și validarea lucrărilor științifice.

Acesta este un subiect la modă în știința modernă. În ultimii ani, cercetătorii au fost prinși prea des cu erori, inclusiv dintre cele grave, apărute în articolele publicate. Nu vorbim neapărat despre abuzuri sau fraude, adesea există erori oneste, care, atunci când sunt anunțate, afectează totuși reputația oamenilor de știință și chiar a unor întregi instituții științifice.

Tocmai pentru a evita astfel de probleme, autorii și structurile de cercetare apelează adesea la firme specializate în astfel de lucrări pentru un audit independent al propriilor texte - înainte de publicare. În special, compania lui Bucci a fost angajată pentru această activitate de către Institutul german Fritz Lipmann, în jurul căruia a izbucnit un scandal puternic în urmă cu ceva timp doar din cauza unor erori inadmisibile în lucrările publicate. Această poveste a fost descrisă în detaliu în urmă cu un an de revista Nature.

Subtilitatea constă în faptul că o astfel de afacere impune anumite restricții etice pe care, apropo, profesorul Bucci le cunoaște foarte bine. În aceeași Nature, în decembrie 2019, a fost publicat un material despre puritatea și conștiinciozitatea muncii științifice, la vare a fost co-autor. Și acolo a fost indicat sincer că Enrico N. Bucci a avut un conflict de interese.

Sau mai simplu fiind spus, atunci când proprietarul unei companii comerciale vorbește public despre activitatea în care este specializat, devine în esență o reclamă pentru compania sa.

Dar, evident, atunci când vine vorba de „demascarea” vaccinului rusesc astfel de fleacuri nu mai sunt importante.

Occidentul a folosit scrisoarea deschisă (și, prin definiție este o auto-promovare) a lui Bucci pentru a aplica o nouă lovitură elaborărilor rusești în speranța că vor submina sau diminua calitatea lor de lider Ei bine, profesorul însuși s-a ales cu un PR de un asemenea nivel la care pur și simplu nici nu putea visa în nicio altă situație. Aceasta, de fapt, se numește „să prinzi valul”, de acest principiu se ghidează sute și mii de personalități media.

Fără îndoială, acest lucru i se va întoarce sub forma unor noi contracte comerciale foarte atractive. Să prinzi valul în apele tulburi ale politicii mari poate fi o chestiune extrem de profitabilă.

Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu știința în general, cu medicina în special și cu salvarea a sute de mii de vieți în întreaga lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

250
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Primele date despre testarea vaccinului rusesc în Belarus
Efecte grave ale vaccinului AstraZeneca din Marea Britanie

Загрузка...
Gabriela Firea

Gabi Firea, succes de excepție, lovitură pentru Nicușor Dan

13
Una dintre cele mai importante promisiuni a fost îndeplinită și concretizată - dar cu o întârziere de care s-ar face vinovat Nicușor Dan, care ar fi susținut anumite interese.

BUCUREȘTI, 19 sept – Sputnik. O promisiune respectată și una dintre frumoasele realizări rutiere din București – așa s-ar putea descrie inaugurarea podului Ciurel – la finalul primului mandat al Gabrielei Firea.

Gabi Firea ținut să asiste și la deschiderea circulației pe porțiunea Podul Ciurel - Nod Virtuții, menționând asta într-o scurtă postare.

”Azi s-a deschis circulația pe podul hobanat (pod susținut cu hobane sau cabluri-tiranți, n.n.), cele 3 pasaje și 9 bretele rutiere care fluidizează traficul spre cartierele Militari, Crângași, Drumul Taberei, Grozăvești-Regie”, care atrage atenția că va continua și cu cea de-a doua etapa a investiției, iar constructorul primei părți (Ciurel) - asocierea Max Boegl, Astaldi Spa și Eurocostrunct Trading 98 ”rămâne în șantier”.

Primarul General spune că este finalizat proiectul tehnic si culoarul de exproprieri – și explică și de ce a durat atât de mult prima parte a investiției. Iar situația este uluitoare – și arată de ce merg atât de greu treburile în capitalismul intereselor personale și de grup, față de perioada socialismului patriotic al lui Niculae Ceaușescu.

14 ani a durat realizarea primei etape din care aproape 10 ani de blocaje prin tribunale – asta este socoteala adevărată, dezvăluită de Firea! Iar motivul… este de-a dreptul pentru procurori:

”În apropierea unui pilon de pod are casa prietenul candidatului Dreptei, co-fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul”, dezvăluie Firea, care acuză gruparea lui Nicușor Dan că ”acum, tot ei vin si mint că este “podul care nu duce nicăieri””.

Ori, arată Firea, acum, după ce a finalizat prima etape urmează lucrarea între Șoseaua Virtuții și Centură dar ”s-ar fi putut ca, acum, podul Ciurel să ducă direct în A1, dacă nu erau în București oameni care pretind că salvează orașul dar, de fapt, îl blochează”.

Deci, podul Ciurel, o reușită a administrație Firea – PSD, dar și lovitură pentru Nicușor Dan, care va trebuie să explice aceste acțiuni care ar fi dus la întârzierea lucrărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
Gabriela Firea, Nicușor Dan
Tematic
Gabriela Firea, acuzație gravă la adresa lui Nelu Tătaru – caz pentru procurori!
Marea realizare de la Metrou – o păcăleală și un atac pregătit la Gabriela Firea?
Ilan Laufer, confirmare fulminantă: ”Firea, următoarea victimă a blatului Ciolacu – Orban”

Загрузка...