Dan Puric

Dan Puric: ”Ne-am dus ca niște slugi în NATO și UE, tot ce e românesc trebuie dispară!”

32729
(reînnoit 15:18 03.02.2020)
”Trăim o dublă promiscuitate, una culturală si alta politică - aici se lucrează la redefinirea identității, trebuie să ajungem să fim aplatizați, nedefiniți, în acest cazan Babilonian”

BUCUREȘTI, 3 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ediție de excepție a emisiunii ”Subiectiv”, în care Răzvan Dumitrescu l-a avut invitat pe actorul Dan Puric.

Discuția a avut un  profund caracter național – și a fost un adevărat semnal de alarmă al crizei de conștiință prin care trece națiunea română.

”Tot ce e românesc trebuie să dispară - se trage cu tunul în ultimele redute!”, a spus Dan Puric. Referindu-se în acest sens la atacurile la Tudor Gheorghe, Puric a subliniat: ”Trebuie să ne apărăm valorile”.

Dan Puric a dat exemplul unei trupe de teatru din Japonia, care a evoluat la Teatrul Național din București. ”Acolo era  un actor, care se distingea cu o forță extraordinară - am citit, pe program, în dreptul acelui actor scria ”valoare națională intangibilă””, a povestit Puric.

”Acesta este Tudor Gheorghe – ”Valoare națională intangibilă”!”, a declarat Puric, ”acolo, japonezii au spiritul ierarhiei - elita și aristocrația valorii o păzeau - nimeni nu își permite să arunce cu noroi într-o valoare națională! Tudor Gheorghe face parte din demnitatea acestui popor!”.

Ce înseamnă atacul la Tudor Gheorghe – ”valoare națională”? Puric atrage atenția că ”Gregarii s-au adunat în haită!”, spunând însă că ”nici nu mă interesează haita - pe mine mă interesează paznicul!”.

”Ce facem? Îl lăsăm singur ca să îl decimeze sau îi punem la punct?”, pune problema Puric. ”Până unde este libertatea cuvântului? Aici au lovit o atitudine, o conștiință națională, nu un act artistic. Poporul român îl consideră legendă”.

Dar, chestiunea e mult mai profundă și provine din situația complexă creată de confluențele intereselor, intențiilor și ideilor uniunilor din care facem parte.

”Nu sunt anti-european - nu am cum să fiu împotriva culturii europene”, spune Puric, ”sunt împotriva acelui Babilon, care a compromis ideea de comuniune europeană”.

În acest context, ”România este o țară profund desfigurată și planul care a fost pus în aplicare a avut două viteze, ca la cancer”, spune Puric, atrăgând atenția ”Cancerul poate să meargă lent sau poate să aibă viteză galopantă - tot acolo duce”.

”Șocuri pe acest popor și pe urmă o lucrare lentă”, explică Dan Puric, ”Lucrarea lentă s-a executat în educație, știți că dacă pui în educație, în cultură, în spirit un lucru, el cam peste 10 ani dă rod”.

Concret, Puric consideră că educația noastră ”a fost distrusă din 1990, pe urmă sistematic, și acum a dat rod acest mediu de ură, de discordie!” – a consemnat DC News

Pe de altă parte, la nivelul Uniunii, europenii occidentali ”sunt cei mai suferinzi acum, e patologie deja!”, spune artistul. ”Acolo se învață, pe de o parte religie, iar pe de cealaltă parte se învață lucruri sexuale nenaturale și copilul ajunge schizoid”.

”Copilul este, acum, desprins de părinți și trece printr-un proces educațional perturbat”, spune Puric. ”Tinerii noștri sunt reeducați! Nu mai au memoria tradiției. Ei încep cu drepturile, nu cu îndatoririle. Inteligența fără delicatesa conștiinței este degeaba”.

În particular, în România ”trăim o dublă promiscuitate, una culturală si alta politică”, spune Puric, subliniind că ”aici se lucrează la redefinirea identității, trebuie să ajungem să fim aplatizați, nedefiniți, în acest cazan Babilonian”.

”Naționalismul nu înseamnă extremism!”, declară ferm Puric. ”Noi nu suntem un popor expansionist!” În schimb, „Lătrăii ăștia luptă împotriva memoriei naționale, culturii, tradiției, și au reușit. Trebuie să-ți aperi valorile și să-ți mărturisești public credința și diferența ta de a fi. Este o solidaritate tacită în rândul poporului care nu poate fi înfrântă.”

În fine, Dan Puric punctează un aspect grav - parcursul României în Uniunea Europeană și NATO.

”A fost rău să intrăm în NATO și UE fără să negociem nimic… ne-am dus ca niște slugi!”, a declarat ferm Dan Puric. ”Cu ce preț am intrat? Ne-au prins cu niște securiști amărâți care au dat o lovitură de stat abjectă, împotriva unui om. Dacă negociam, eram și noi în rândul popoarelor cu demnitate, eram o voce ascultată”, a spus Dan Puric la Antena 3, a consemnat ”Expres național”

32729
Tagurile:
românesc, Slugi, UE, NATO, Dan Puric
Ședință de guvern

Guvernul Orban, făcut praf de o celebră organizație pentru Drepturile Omului! Fără replică

69
(reînnoit 08:10 07.07.2020)
”Bâlbele de legiferare din perioada pandemiei, regulile concepute pe repede înainte fără o gândire strategică, stau la baza situației în care ne aflăm acum”

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai vechi și active organizații pentru drepturile omului din România, APADOR - Comitetul Helsinki, a reacționat dur după ce Guvernul a adoptat proiectul noii legi privind carantina și izolarea.

”Guvernul legiferează în continuare heirupist și opac, deși nu mai suntem în stare de urgență” scrie APADOR-CH. ”În loc să pună proiectele în dezbatere publică, cum prevede legea, Guvernul le adoptă de capul lui și apoi se plânge că îi invalidează Curtea Constituțională actele”.

Comentariul dur se referă la ”câteva lacune majore care ar putea să ducă la perpetuarea stării actuale, când persoane infectate cu Covid 19 sunt eliberate din spitale, fără posibilitate de monitorizare, în timp ce altora, care se simt rău, le este frică să se prezinte la spital ca să nu fie internate abuziv”.

”În lumina ultimelor eșecuri de reglementare, suferite de executiv la CCR, ar fi fost înțelept și chiar legal ca proiectul adoptat astăzi, fără ca nimeni să-l vadă înainte de ședința de guvern, să fie postat în dezbatere publică timp de câteva zile, astfel încât societatea civilă și poate unii specialiști în legislație să vină cu idei de îmbunătățire a proiectului, astfel încât acesta să nu mai poată fi contestat ulterior”, scrie ca premisă a criticii punctuale APADOR-CH.

Mai mult, APADOR –CH arată că, după lectura în presă a proiectului, observă că deși este vorba ”practic despre o privare de libertate, carantina și izolarea nu beneficiază în prezentul act de garanțiile prevăzute în mod normal de lege pentru o astfel de măsură”.

Iată exemple concrete oferite APADOR –CH:

- Durata măsurii de carantină/izolare nu este stabilită clar prin lege.

”E adevărat că durata îmbolnăvirii nu poate fi cunoscută dinainte, însă nici în cazul stării de urgență nu se poate ști de la început cât va dura, dar în lege este prevăzut un termen fix pe care-l poate avea, cu posibilitatea de a prelungi acel termen sau de a înceta măsura înainte de termen, dacă nu mai este nevoie de ea”, arată APADOR – CH.

- Carantina/izolarea persoanelor sau bunurilor ar trebui dispuse prin decizii individuale, nu colective.

”E nevoie de un act clar emis pentru fiecare persoană vizată, în care să se prevadă: data (eventual și ora), emitentul actului, numele persoanei vizate, măsura luată, motivarea luării acestei măsuri, durata măsurii, căi de atac”, explică ONG-ul.

- Pentru că este vorba de o privare de libertate, ”această decizie individuală trebuie reglementată prin lege, nu lăsată la latitudinea unui ordin de ministru”;

- ”Nu este clar nici cine e partea care trebuie citată, din partea statului, în cazul în care persoana izolată decide să atace măsura la judecător”.

În aceste condiții APADOR-CH consideră că ”bâlbele de legiferare din perioada pandemiei, regulile concepute pe repede înainte fără o gândire strategică, stau la baza situației în care ne aflăm acum, când persoane infectate cu Covid 19 sunt eliberate din spitale, fără posibilitate de monitorizare, în timp ce altora, care se simt rău, le este frică să se prezinte la spital, ca să nu fie internate abuziv”.

”Carantina și izolarea în caz de boli contagioase au nevoie de un cadru legal bine fundamentat, ce se va aplica oricând, pe termen lung, afectează drepturile și libertățile cetățenilor și nu trebuie tratat doar ca o replica țâfnoasă dată de un executiv grăbit unei Curți Constituționale pe care o consideră ostilă”, conchide APADOR -CH.

Reamintim că proiectul de lege privind carantina a fost aprobat în Guvern, iar premierul a insistat ieri în Parlament, ca el să fie aprobat în regim de maximă urgență. Aceeași solicitare – desigur, în termeni mult mai politicoși, a făcut-o și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69

Загрузка...
Ajutor umanitar oferit de România Republicii Moldova

Ajutor pentru Moldova… sau golănie și tun financiar? Curtea de Conturi lovește crunt!

535
”Erori, abateri de la legalitate și regularitate, fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii PENALE - următorul pas ar putea/trebui să fie reprezentat de sesizarea organelor de urmărire penală”.

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Mult trâmbițatul ajutor pentru Republica Moldova trimis de România pare a fi o mare combinație cu nereguli majore, pe care o echipă a Curții de Conturi le-a identificat în urma unui control realizat la Ministerul Sănătății în perioada 02.06.2020 – 02.07.2020.

Cunoscuta jurnalistă Floriana Jucan a publicat, în exclusivitate, Raportul Curții de Conturi și concluzia sa este gravă:

”Erori, abateri de la legalitate și regularitate, fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii PENALE, situații de nerespectare a principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în gestionarea fondurilor publice, toate se regăsesc în concluziile experților Curții de Conturi”.

Conform raportului, în acțiunea de ajutor umanitar pentru Republica Moldova, Curtea de Conturi a identificat ”NEREGULI în ceea ce privește modul de desfășurare a operațiunilor și confirmând nemonitorizarea de către Ministerul Sănătății a achizițiilor aferente ajutorului umanitar către Republica Moldova”.

Revista ”Q Magazine” a scris la începutul lui iunie despre ”ilegalități flagrante comise” odată cu trimiterea (pe 6 mai 2020) a celor 20 de camioane cu materiale de protecție împotriva covid-19. Având informații și documente ”privind ilegalități flagrante comise în acest caz”, Q Magazine a transmis întrebări pe acest subiect atât ministrului Nelu Tătaru și DSU, încă din data de 10 iunie.

”Nici până la data publicării acestui articol, 6 iulie, nu ni s-a răspuns deși, se presupune că detaliile donației făcute de statul român Republicii Moldova, cu atâta pompă, sunt cunoscute de mult”, scrie Q Magazine.

USR: ”Spălarea banilor murdari daţi pe măşti - noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate”

Reamintim că, tot la începutul lui iunie, deputatul USR Emanuel Ungureanu a denunțat ilegalități cu privire la acest ”ajutor”.

”Spălarea banilor murdari daţi pe măşti de proastă calitate, la suprapreţ, a fost făcută de o structură a statului român, numită Unifarm SA (…) noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în faţă, fiind obligaţi şi şantajaţi de minister să le cumpere, deşi erau de proastă calitate şi la suprapreţ”, a declarat Ungureanu.

Mai mult, Ungureanu acuza statul român că, prin Ministerul Sănătăţii, ”a făcut această spălare, provocând din punctul meu de vedere, şi o problemă diplomatică”.

Acum, Curtea Conturi ajunge la concluzii similare cu acuzațiile lui Ungureanu: ”Produse predate ÎNAINTE de semnarea contractelor. Echipamente predate ÎNAINTE de finalizarea procedurii de achiziție”, notează ”Q Magazine.

Concret, din analiza celor 3 contracte de furnizare, privind achiziția de medicamente, 10 izolete, 200.000 de măști chirurgicale, 500.000 de măști FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere de  etc.  auditorii au confirmat neregulile!

Produse trimise în RM: ”Înșelătorie la alcool sanitar, tunuri financiare, prețuri umflate”

Și de aici bomba din Raport: deși contractele cu C.N. UNIFARM S.A. au fost încheiate și vizate CFP în data de 06.05.2020, „produsele au fost PREDATE de către acesta în custodia IGSU cu o zi ÎNAINTE (respectiv 05.05.2020)”, iar „în cazul echipamentelor de protecție și substanțelor dezinfectante, la data predării acestora în custodie, procedura de achiziție NU A FOST FINALIZATĂ”.

Ori, aceste produse, achiziționate în condițiile acuzate de Raportul CdC, au fost trimise în Moldova – cu tot alaiul! Cu premierul, ministrul Vela, dr. Arafat și mai mulți demnitari care s-au pozat la plecarea convoiului umanitar din Piața Victoriei către Republica Moldova!

Medicii din România au venit în ajutorul colegilor din Republica Moldova
Medicii din România au venit în ajutorul colegilor din Republica Moldova

Și nu se încheie aici nebunia! La achiziția de alcool sanitar  ”au fost semnalate NECONCORDANȚE „în ceea ce privește CANTITATEA/modul de prezentare a flacoanelor” recepționate/livrate” dar și ”în ceea ce privește datele, respectiv predarea în custodie către IGSU în data de 05.05.2020 și recepția efectuată de Ministerul Sănătății în data de 06.05.2020”!

Deci, observă Floriana Jucan, recepția a fost făcută ”DUPĂ momentul predării!”!

Nici în privința celor 10 izolete treaba nu e în regulă! ”În urma controlului au rezultat atât NECONCORDANȚE în ceea ce privește data recepției (…) dar și DIFERENȚE în ceea ce privește componentele/PREȚUL unitar al componentelor sistemului înscris în factură și, respectiv în oferta tehnică și financiară parte a contractului”.

Exemplele concrete nu au nevoie de comentarii: ”prețul unei structuri de susținere/cadru metalic din oferta tehnică și financiară era de 800 lei, prețul achitat, conform facturii, a fost de 2.000 lei, rezultând o DIFERENȚĂ de 1.200 lei”; prețul unui acumulator de rezervă din oferta tehnică și financiară era de 83,59 lei, prețul achitat, conform facturii, a fost de 1.000 lei, rezultând o DIFERENȚĂ de 916,41 lei”. Deci de 12 ori mai mare!

Concluzia jurnalistei, după citirea Raportului CdC este logică: ”Înșelătorie la alcool sanitar, tunuri financiare la componentele izoletelor. Prețuri UMFLATE și de 12 ori.”

Două contracte… paralele și măști la suprapreț

Să precizăm și că din Raportul CdC reiese că ”Ministerul Sănătății NU a urmărit EXACTITATEA, REALITATEA ȘI CONCORDANȚA documentelor și operațiunilor aferente ajutorului umanitar destinat Republicii Moldova”.

Mai mult, Jucan atrage atenția că Raportul semnalează o situație extrem de interesantă: ”ar fi existat DOUĂ contracte în original, având în vedere adnotările persoanelor cu atribuții care au semnat, dar și modificarea datei aferente controlului financiar preventiv propriu al companiei din 07.05.2020 în 06.05.2020”.

În fine, măștile… Ei bine, Raportul scoate la iveală că UNIFARM S.A. ”a procedat la vânzarea măștilor către Ministerul Sănătății cu un ADAOS COMERCIAL SUPERIOR, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03 – 15.05.2020”.

Rezultă deci că s-a făcut o ”afacere” cu această ocazie, Ministerul Sănătății cumpărând măști de la UNIFARM – aflată sub autoritatea Ministerului – ”la SUPRAPREȚ, rezultând o diferență de aproape 2,9 milioane lei”, constată Florian Jucan.

Și, în fine, verificarea Curții de Conturi scoate la iveală o că, din Nota verbală a Ambasadei Republicii Moldova referitoare la produsele livrate, a dat la iveală că „NU toate produsele care au făcut obiectul ajutorului umanitar se regăsesc în lista anexată la aceasta”!

De asemenea, ”RECEPȚIA produselor a fost efectuată ÎNAINTE de semnarea contractelor, în vama Băneasa, unde produsele erau deja încărcate în mijloacele de transport IGSU”, iar „recepția NU a fost efectuată conform prevederilor legale în vigoare”!

”Sursele Q Magazine confirmă că la nivelul Ministerului Sănătății situația este explozivă, concluziile Curții de Conturi (care sunt fundamentate pe documente) fiind, la acest moment, imposibil de combătut!”, scrie Florian Jucan, conchizând că, dacă raportul nu va suferi modificări, ”următorul pas ar putea/trebui să fie reprezentat de sesizarea organelor de urmărire penală” - infracțiuni de abuz în serviciu. Poate și alte infracțiuni, opinăm noi.

În plus, scandalul cu Moldova se anunță a fi uriaș! Reamintim de tupeul europarlamentarului Siegfried Mureșan, PNL, care acuza premierul Moldovei pentru gestionarea – în condițiile în care… iată ce face Guvernul partidului lui Mureșan!

Concluzie: toți oamenii… Moscovei!

În al doilea rând, e de amintit scandalul ipocrit cu prima oferită de primarul Renato Usatîi medicilor români – în condițiile în care ”toți medicii din prima linie din municipiu au primit câte un premiu lunar de 1000 de dolari”, după cum a declarat primarul de Bălți și alți oficiali.

A intervenit Ambasada României și… banii au fost returnați, cu scandal media de rigoare! Vezi, Doamne, omul Moscovei a ”mituit” medicii români! Ei, uite acum scandal cu ajutoarele pentru Moldova, prin care guvernul și partidul ”pro-american” a făcut bani și golănii!

Sau, cum titrează Floriana Jucan: ”abateri de la legalitate, fapte PENALE, tunuri financiare”. Și asta nu e tot – reamintim ce spune Ungureanu: ”Spălarea banilor murdari”. Sau poate o fi și el ”omul Moscovei”? Și Floriana? Și Curtea de Conturi? Așteptăm acum ca și Curtea de Conturi să intre sub tirul insultelor PNL, precum CCR și Avocatul Poporului.

Apropo, Ambasadorul Zuckerman… oare ce spune? De fapt, nu spune nimic, că el s-a lăudat cu țeapa americană cu ventilatoarele mecanice! Date pe mucho dinero României – și gratis Rusiei! Poate a avut dreptate americanca Ramona Ioana Bruynseels – ”Rusia e în NATO”.

Întregul articol și Raportul Curții de Conturi îl puteți citi în ”Q Magazine”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

535
Tagurile:
Curtea de Conturi, Moldova
Tematic
Ajutor din partea MAI pentru românii din Diaspora: bani pentru chirie şi alimente
Ajutorul din România a ajuns în Republica Moldova
Președintele României anunță un gest frumos față de Republica Moldova
Ajutor de șomaj 2020: cum îl pot obține absolvenții de liceu și de facultate
România și Republica Moldova participă la reuniunea Parteneriatului Estic
Moldova ar putea cere ajutor extern pentru a opri răspândirea fără control a virusului

Загрузка...
Nelu Tătaru

Alba neagra cu începutul anului școlar. Tătaru, explicații ambigue

0
Ministrul Sănătății a vorbit despre problema începutului noului an școlar, însă nu a reușit să ofere un răspuns cert sutelor de mii de profesori, elevi și părinți.

BUCUREȘTI, 7 iul - Sputnik, Georgiana Arsene. Problema felului în care se va derula anul școlar 2020-2021 continuă să fie una de maxim interes în România, iar autoritățile nu au încă un plan pentru luna septembrie.

La cel mai înalt nivel se vehiculează scenarii – multe dintre ele nefiind făcute publice – și cam atât, părând, mai degrabă, o încercare de verificare a reacțiilor românilor.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, și el, despre situația noului an școlar.

Demnitarul a explicat că, de o săptămână și jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan este o comisie De o săptămână jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan este o comisie mixtă – Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, anumite direcții, care pregătesc reînceperea anului școlar.

Tătaru a dat asigurări că au scenarii, de la cele mai sumbre, până la cele mai bune.

”Noi adaptăm evoluția din apropierea anului școlar, să spunem sfârșitul lunii august, și vom spune ce putem face în 15 septembrie sau cum suntem. Pregătim așadar tot ce înseamnă măsuri…”, a spus Tătaru.

Sputnik a scris aici despre scenariile propuse de părinți în vederea începerii noului an școlar. Din păcate, așa cum precizam mai sus, nimeni nu știe, la ora actuală, ce se va întâmpla din septembrie.

Problema este complicată, având în vedere faptul că, dacă se va merge tot pe varianta de on-line, sunt mii de elevi care nu au acces la tehnologie și, deci, incapabili să participe la aceste cursuri, fiind sortiți eșecului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...