Donald Trump și Beniamin Netaniahu

“Afacerea secolului” îi va ajuta pe Trump și Netanyahu, însă cel mai mult pe Rusia

369
De ce planul lui Trump de reglementare a conflictului israeliano-palestinian este sortit eșecului și cum inițiativa președintelui american va spori rolul geopolitic al Rusiei.

Editorial realizat de Irina Alksnis.

Potrivit declarațiilor oficiale, scopul vizitei de scurtă durată a prim-ministrului Israelului, Beniamin Netanyahu, la Moscova a fost discuția cu președintele rus despre așa-numita afacere a secolului.

Totuși, detaliile discuției dintre cei doi lideri nu a fost dezvăluite publicului larg, Kremlinul a subliniat că analiza planului SUA de reglementare a conflictului israeliano-palestinian continuă.

Este adevărat însă că majoritatea experților și observatorilor sunt convinși că în realitate interesul principal al liderului israelian a fost de a-l aduce personal în țară pe Naama Issachar, acest lucru garantându-i beneficii importante în politica internă, îndeosebi în contextul alegerilor din 2 martie.

Rămâne doar să ne bucurăm de o rezolvare pozitivă a disensiunilor ruso-israeliene pe cazul Issachar, care timp de câteva luni au aruncat o umbră asupra relațiilor dintre cele două state. Cu toate acestea, situația în care subiectul respectiv pare să fie mai important, comparativ cu inițiativa americană de reglementare a chestiunii israeliano-palestiniene , vorbește elocvent despre esența a ceea ce se întâmplă, dar și despre viitorul acestei “afaceri ai secolului”.

Ar trebui să amintim că marți, pe site-ul Casei Albe, a fost publicat documentul respectiv de 180 de pagini, care conține părțile politică și economică. Tot atunci Donald Trump a făcut o prezentare a propunerilor înaintate.

Reacția la inițiativa SUA, cu unele excepții, a fost una extrem de sceptică. Și nu trebuie să fii neapărat un expert în ceea ce ține de Orientul Mijlociu și să te descurci în nuanțele problemei palestiniene pentru a-ți da seama de lipsa de perspectivă a ideilor președintelui american.

E suficient să menționăm că Donald Trump a anunțat “afacerea secolului” la Washington în prezența lui Beniamin Netanyahu, iar reprezentanții Palestinei au lipsit de la ceremonie.

Totodată, președintele SUA a publicat și un tweet (inclusiv în ebraică), în care și-a exprimat susținerea pentru Israel.

În ceea ce ține de propunerile înaintate, atunci, potrivit acestora, statul palestinian ar trebui să renunțe în totalitate la Ierusalim, precum și să se demilitarizeze, să renunțe la controlul asupra frontierelor, apelor teritoriale și a spațiului aerian. În afară de aceasta, americanii au ignorat problema critică pentru palestinieni - cea a refugiaților.

Adică, chiar și la o privire superficială asupra documentului devine clar că acesta este unul inacceptabil pentru partea palestiniană. Iar numărul și proporția punctelor indezirabile și umilitoare pentru ea este atât de mare încât se creează impresia că autorii au făcut-o premeditat.

Așteptările s-au confirmat. Președintele Palestinei, Mahmud Abbas, a respins categorii aceste propuneri, le-a caracterizat drept un complot care nu va trece, intenționând să înainteze o rezoluție în acest sens Consiliului de Securitate al ONU. Turcia a calificat documentul drept unul “născut mort”, iar Iranul – “un coșmar pentru regiune și întreaga lume”.

De altfel, comentariile Rusiei se remarcă prin moderație. Deocamdată, reprezentanții Moscovei au menționat atent doar nepotrivirile  care se conțin în plan: în special, reprezentantul permanent la ONU, Vasili Nebenzya, a declarat că pe hărțile publicate de americani Înălțimile Golan sunt atribuite Israelului, în timp ce ONU nu recunoaște suveranitatea acestuia asupra Golan-uuli.

O astfel de reacție a Moscovei este una logică pentru că anume Rusia este principalul beneficiar - dacă nu chiar un beneficiar strategic - al acestui proces.

Odată ce pentru statele și forțele care urmăresc evoluția situației, inclusiv pentru cele cărora le sunt pe plac ideile Washingtonului (inclusiv Israelului), este evident că “afacerea secolului” este irealizabilă, e firesc să ne întrebăm de ce Trump a pus la cale totul.

Cea mai populară ipoteză este că în acest mod președintele american rezolvă niște sarcini operative pe care le are în față. În opinia revistei Foreign Policy, liderul de la Casa Albă a transformat planul propus “într-un element al propriei campanii electorale, precum și a campaniei electorale a premierului israelian”. The New York Times a reamintit despre problemele celor doi lideri: procedura de impeachment lui Trump și acuzațiile de luare de mită și escrocherie, înaintate lui Netanyahu.

În acest fel, pentru rezolvarea unor probleme de moment Casa Albă plătește cu propriile resurse strategice – ponderea SUA și statutul de putere influentă în regiunea Orientului Mijlociu. Americanii au înaintat niște propuneri irealizabile (inclusiv stupide), care vor eșua lamentabil, ceea ce va reprezenta o nouă înfrângere a Washingtonului într-o direcție strategică. Totodată, în actuala situație Casa Albă a renunțat deschis la rolul de mediator neutru și de arbitru în cadrul conflictului, chiar dacă în ultimele decenii acest rol era preponderent decorativ, pentru că în ansamblu poziția proisraeliană a SUA nu a fost niciodată un secret. Dar era respectată totuși o anumită corectitudine aparentă, fapt care reprezenta tot o resursă pentru activitatea în regiune.

În cele din urmă, toată această istorie în jurul “afacerii secolului” va fi apreciată de părțile interesate drept o nouă etapă a slăbirii geopolitice a SUA, o incapacitate de a-și îndeplini funcțiile asumate în perioada anterioară.

Locul nu rămâne niciodată gol. Mai ales că acum se face auzită cu destulă putere o forță care și-a demonstrat responsabilitatea, disponibilitatea de a lucra asiduu și capacitatea de a negocia chiar și cu cei mai dificili parteneri într-o regiune atât de specifică precum Orientul Mijlociu.

Toate aceste evoluții confirmă că pentru întreaga lume Moscova devine singura putere capabilă să-și asume funcțiile geopolitice care anterior au fost puse pe umerii Statele Unite.

Pentru Donald Trump aceasta înseamnă acuzații inevitabile că ar lucra în favoarea Kremlinului. Însă asta deja chiar nu mai este o problemă a Rusiei.

369
Tagurile:
Palestina, Israel, Beniamin Netaniahu, Donald Trump
Tematic
Trump își combate adversarii de la Marșul pentru Viață de la Washington
Eveniment mondial: Trump și-a prezentat opera politică - PLANUL Orientului! Contre majore!
Cum a reacționat ministrul de Externe român la planul lui Trump pentru Orientul Mijlociu
Netanyahu îi face probleme lui Trump – sau iese la iveală partea ascunsă a ”Planului”?
Violeta Alexandru

Violeta Alexandru manipulează cu cea mai periculoasă idee!

112
Ministrul Muncii manipulează, induce un fals și creează tensiuni artificiale în societate – introduce cea mai periculoasă idee – reia strategia Băsescu-Boc

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Reacțiile după creșterea pensiilor domină scena politică – iar tendințele impuse de PNL sunt din ce în ce mai periculoase.

După ce premierul Orban i-a numit pe cei din PSD ”asasini economici”, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a lansat una dintre cele mai periculoase idei: ”PSD îi face pe oamenii care muncesc duşmanii pensionarilor”.

Periculos nu e atacul la PSD, ci ideea unui conflict major între generații – oamenii mai tineri, care muncesc, contra pensionarilor,  beneficiarii acestor majorări. Ideea se suprapune și peste diverse afirmații scandaloase, nechibzuite, din mediul online, ale unor vectori din zona USR – Soros.

Violeta Alexandru spune că ”Sunt oameni care ne-au spus că ne va costa electoral decizia de a creşte pensiile în funcţie de posibilităţile bugetare lăsate de criza economică din acest an şi nu cu 40%” și subliniază că Guvernul a decis ”cu respect pentru pensionari – 14% (cea mai mare creştere de până acum) şi cu responsabilitate pentru cheltuielile bugetare”.

Și, atenție la următorul mesaj, care conține un mare fals:

„Pensiile se plătesc din contribuţiile oamenilor care muncesc. Aceşti oameni fac tot ceea ce se poate să menţină locurile de muncă. De ce PSD îi face pe oamenii care muncesc duşmanii pensionarilor?”, a scris pe Facebook, Violeta Alexandru.

Ori, pensiile de acum NU se plătesc din contribuțiile de acum, ci din cele trecute, ciclic, conform sistemului Bismarck. Iar afirmația Violetei Alexandru este vădit manipulatoare, în sensul periculos al inducerii conflictului:  ”îi face pe oamenii care muncesc duşmanii pensionarilor?”.

Repet, în condițiile în care nu există legătură între ceea ce se petrece acum și ”cei care muncesc”. În plus, și această formulă e cu un sens indus – anume că pensionarii sunt ”cei care NU muncesc”!

Ori, pensionarii sunt cei care au muncit și au lăsat locurile unde se mai poate munci acum, într-o țară jefuită și distrusă de ”capitalism” și ”partenerii” occidentali.

”PSD este iresponsabil. Ne înrăieşte!”, insistă Alexandru. ”Unde am ajunge dacă am continua cu PSD? Grija mea este ca oamenii să aibă pensiile corect calculate şi primite la timp. Nu vând iluzii, nu mint, nu speculez greutăţile oamenilor. PSD ne duce într-o direcţie din care vom ieşi toţi rău, dacă îi lăsam să decidă în continuare. Nesăbuinţa deciziilor prezente va împovăra viitorul copiilor noştri”.

Deci, un ministru care răspândește panică și creează tensiuni. Oare Comisiile parlamentare citesc aceste ieșiri ale ministrului? Nu ar fi cazul să o cheme pe Violeta Alexandru – sau chiar să se declanșeze o moțiune contra unui ministru care face asemenea demersuri periculoase?

Reamintim că strategia tensionării societății românești a fost folosită de guvernarea Băsescu-Boc, în care ”dușmanii” erau bugetarii. Mare parte din liderii PDL de atunci sunt în componența actualului PNL și chiar în structurile Executivului sau conduc UAT-uri.

112
Tagurile:
Violeta Alexandru

Загрузка...
Ingrid Mocanu

Ingrid Mocanu, lecție pentru Guvernul Orban fără replică!

482
O lecție pe care atât Guvernul și PNL ar trebui să o învețe, dar și cei care îi susțin și le acceptă evidentele încălcări ale Constituției

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Cunoscuta avocată a transmis unul dintre cele mai importante mesaje în actualul context al controverselor legate de creșterea pensiilor. Este important, pentru că e o lecție necesară transmisă de un constituționalist, adică de cineva a cărui misiune este impunerea spiritului fundamentului democrației românești – Constituția.

”Habar nu am dacă România are bani de pensii, alocații, sporuri pentru profesori. Nici dacă are bani de servicii, de bombițe, avionuțe sau bani pentru primari. Nu am acces la informațiile care mi-ar permite să îmi dau seama și nici nu sunt economist”, recunoaște Ingrid Mocanu, adăugând ”Și nici nu cred politicienii ”pe cuvânt” (pe Orban, care ne cere să îl credem ”pe cuvânt”, nici atât)”.

Dar, spune Ingrid Mocanu, ”sunt jurist... constituționalist”. Ori, aici e cheia: ”Știu că Parlamentul este autoritatea legiuitoare a țării... chiar unica, potrivit Constituției mele. Nu Guvernul, nici măcar ”Guvernul meu””.

”Și știu de la ”școala mea”, Facultatea de Drept, dar și din deciziile ”CCR-ului meu” că Guvernul nu poate da OUG-uri pentru a contrazice voința Parlamentului (a majorității acestui for, Legislativul, toxică sau netoxică) doar pentru că ”știe” el mai bine, pe cuvânt de premier, că este greșită”, scrie avocata.

Și acum urmează lecția, una valabilă pentru orice Guvern – vorba avocatei, chiar și pentru ”Guvernul meu”!

”Ești Guvern? Ești executiv! Execuți legile Parlamentului, rău sau bun cum este el”, scrie Ingrid Mocanu. ”Nu poți să le execuți din diverse motive? Lași majoritatea parlamentară să desemneze un ”executiv” care să le execute. NU dai OUG-uri, nu te tăvălești public că ”nu se poate”. Pleci pur și simplu și îi lași să guverneze pe cei care o țin langa că se poate... rău sau bine”.

Situația e definită clar de Constituție: ”Poporul a votat acea majoritate, om vedea noi ce îi poate pielea, ce este în stare să facă și ce NU”.

Dar, subliniază avocata, ”niciodată-niciodată nu încalci Constituția, indiferent cine ai fi, premier sau simplu ministru, nu batjocorești organul reprezentativ suprem, pentru că pur și simplu asta nu mai înseamnă DEMOCRAȚIE”.

”Majoritatea parlamentară guvernează, Executivul execută legi”, sunt cele două ”haștaguri” prin care Ingrid Mocanu încheie această lecție pentru Guvern. Și pentru cei care îi susțin, trecând peste fapte declarații prin care se forțează sau de încalcă evident Constituția.
482
Tagurile:
Guvernul Orban, Ludovic Orban, Ingrid Mocanu
Тема:
Activitatea guvernului Ludovic Orban

Загрузка...
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Leul s-a prăbușit după o nouă declarație BOMBĂ a lui Cîțu!

60
Florin Cîțu recidivează, de data asta însoțit de premier și de alți miniștri – declarațiile lor iresponsabile ar putea fi cauza noii căderi record a leului de azi.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Veste gravă de la BNR - leul a căzut din nou, Euro atingând azi un nou maxim istoric, al treilea din luna septembrie.

Astfel, în cotația BNR, moneda europeană a ajuns la 4,8641 lei, după ce 17 septembrie fusese înregistrat un alt record, 4,8595 lei.

Remarcabil este că pe plan internațional euro a atins un minim al ultimelor șapte săptămâni, în scădere cu 0,12% la 1,1693 dolari, motivație fiind temerile legate al doilea val al pandemiei și, implicit, efectele asupra economiei.

În aceste condiții, surprinde maximul de azi, care vine după câteva zile în care a fost raportat un număr mai mic de infectări.

O explicație ar putea fi reacția premierului și a unor miniștri după ce ieri Parlamentul a reconfirmat, prin amendamente la rectificarea bugetară, creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, conform legii. De exemplu, premierul a acuzat un veritabil ”asasinat economic” comis de PSD, iar Violeta Alexandru a vorbit de un conflict între generații.

Un caz special este ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, cel care a făcut ieri o declarație periculoasă:  ”în momentul în care această lege ar trece, imediat cursul s-ar deprecia”, a spus Cîțu despre legea rectificării bugetare, cu amendamentele PSD și UDMR.

”Deprecierea monedei naţionale a început în momentul în care (PSD, n.n.) au anunţat moţiunea de cenzură şi au anunţat că vor să revină asupra rectificării bugetare”, a spus Cîțu la Realitatea Plus. ”Există acest risc: în momentul în care această lege ar trece, imediat cursul s-ar deprecia şi ar exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă şi inflaţie”.

Cîțu a completat că ”ar cere lui Ciolacu şi găştii lui să îşi asume deprecierea monedei naţionale”.

Deci, ministrul Finanțelor, reper important pentru economie și lumea afacerilor, a anunțat deprecierea imediată în cazul în care trece rectificarea cu amendamentele creșterii punctului de pensie.

Se poate spune deci că el poate fi o cauză a căderii leului de azi. Și, atenție, nu ar fi prima dată.

La sfârșitul lui noiembrie anul trecut, pe fondul unor declarații iresponsabile ale lui Cîțu, a avut loc o altă cădere mare a leului, iar PSD a depus moțiunea simplă contra ministrului de Finanțe. Iată că acum pare a se repeta situația – tot bazată pe atitudini iresponsabile ale miniștrilor.

Să mai menționăm că, tot azi, dolarul american a fost cotat la 4.1528 lei, francul elvețian la 4,5153 lei, iar lira sterlină la 5,2908 lei.

60
Tagurile:
leu, Florin Cîţu
Tematic
Piperea critică băncile care au făcut profituri cu ajutorul lui Cîțu în perioada pandemiei
Viorica Dăncilă, îl ia de urechi și îl provoacă pe Cîțu!
Gafă majoră a lui Florin Cîțu, Eugen Teodorovici îl face de rușine!

Загрузка...