Eliberarea deținuților din lagărul nazist Auschwitz-Birkenau de către trupele sovietice

Expert: Rusofobia și antisemitismul merg mână în mână

579
(reînnoit 19:06 24.01.2020)
27 ianuarie este Ziua Comemorării Holocaustului, stabilită prin rezoluția Adunării Generale a ONU din 2005. Președintele Centrului rus de Analiză Sistemică și Prognozare, Rostislav Ișcenko, explică de ce crede că rusofobia și antisemitismul merg mână în mână.

de Rostislav Ișcenko

Unele evenimente de comemorare au avut loc deja în Israel, în special, forumul internațional ”Amintirea Holocaustului – lupta cu antisemitismul”. Nu este surprinzător faptul că președinții Poloniei și țărilor baltice nu au onorat aceste evenimente, iar președintele Ucrainei Zelenski a ajuns în Israel, dar nu a participat la Forumul Mondial al Holocaustului. Și nu este vorba doar de antisemitismul care a fost mult timp caracteristic acestor țări.

Solidaritatea polonezilor și a celor din Țările Baltice, dar și poziția similară a Ucrainei, explică în primul rând atitudinea lor actuală față de istorie. Toate aceste state sunt infectate de rusofobie și, pe acest fundal, ele încearcă să prezinte înfrângerea Germaniei naziste ca o simplă schimbare a unei ocupații cu alta - cea germană cu cea sovietică. Teza despre un ”război pe două fronturi”, împotriva a „două regimuri totalitare” unește Varșovia și Vilniusul, Riga și Tallinnul, dar și Kievul care li s-a alăturat.

Desigur, am putea să ne întrebăm: ce legătură au toate acestea cu Holocaustul, adică organizarea de către naziști și complicii lor a exterminării în masă a evreilor? Cum sunt ei implicați în memoria istorică a popoarelor care au participat la război?

Holocaustul nu va permite rescrierea istoriei

Cert este că, la fel cum memoria miticului „ocupație sovietică” unește rusofobii polonezi, baltici și ucraineni care împărtășesc o ideologie naționalistă radicală, Holocaustul unește oameni și state care respectă adevărata amintire a războiului.

Evreii erau uciși indiferent dacă erau cetățeni ai țărilor Axei sau ai Națiunilor Unite, dacă au slujit sau nu în armată. Ei erau uciși indiferent de sex și vârstă și, din moment ce evreii trăiau în toată Europa, au fost uciși peste tot. Și în orice țară în care a fost instaurată puterea nazistă măcar pentru câteva zile, au existat victime.

În ciuda faptului că interpretările anumitor evenimente din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pot varia de la o țară la alta (de exemplu, pentru britanici evacuarea din Dunkirk este mult mai importantă decât Bătălia de la Stalingrad), toată lumea are aceeași atitudine față de Holocaust. Nu există diferențe de interpretare nici chiar între câștigători și cei care au pierdut războiul. Această tragedie nu le permite celor care vor să rescrie complet istoria să facă acest lucru.

Dar regimurile care guvernează în Statele Baltice, Varșovia și Kiev își trag obârșia de la regimurile de dinainte de război din Polonia și Statele Baltice, precum și de la adepții lui Bandera din Ucraina. Toate aceste regimuri s-au solidarizat cu Hitler. Toate aceste regimuri suferă de rusofobie, toată lumea promovează ideea de „ocupație sovietică”, toți (unii oficial, alții semioficial) cred că, din anumite motive, Rusia trebuie să le plătească pentru această ”ocupație”.

Memoria războiului subminează fundamentul ideologic al acestor regimuri. Mai ales memoria Holocaustului. Se poate discuta oricât de mult pe tema lipsei diferențelor dintre totalitarismul sovietic și cel german, dar exact până în momentul în care se va vorbi de Holocaust. Naziștii din întreaga lume i-au exterminat pe evrei, iar URSS i-a salvat.

Uitarea trecutului duce la tragedii în viitor

Mai mult decât atât, orice persoană care este interesată de istoria Holocaustului se va cufunda imediat în istoria lagărelor de concentrare naziste și va stabili cu ușurință că până la sfârșitul războiului evreii alcătuiau deja o minoritate din numărul total de prizonieri (majoritatea au fost uciși imediat).

Un cercetător conștiincios, începând cu Holocaustul, ajunge repede la concluzia despre natura nu doar antisemită, ci și anti-umană a regimului nazist. Și atunci vine înțelegerea incorectitudinii acuzațiilor făcute la adresa URSS, pentru că anume Uniunea Sovietică a salvat popoarele Europei de ”ciuma cafenie”. Eliberatorul și salvatorul nu pot fi un ocupant. El nu poate fi pus pe același cântar cu criminalul.

De aceea, oamenii și statele care nu doresc să recunoască rolul URSS în victoria asupra nazismului vor încerca întotdeauna să estompeze memoria Holocaustului. Aceasta este una dintre crimele cele mai strigătoare la cer și mai evidente ale nazismului, iar rolul de salvator al învingătorului este de asemenea evident aici.

Amnezia istorică, rusofobia și antisemitismul merg mână în mână, completându-se reciproc.

De aceea, este logic că anume în Israel, Vladimir Putin a propus organizarea unei reuniuni a liderilor celor cinci țări - membre ale Consiliului de Securitate al ONU, pentru a discuta problemele de securitate mondială.

”Uitarea trecutul, dezbinarea în contextul amenințărilor pot avea consecințe teribile. Trebuie să avem curajul nu numai să o spunem direct, ci să facem totul pentru a proteja și a apăra pacea”, a subliniat președintele rus.

579
Tagurile:
antisemitism, Rusofobie
Тема:
Cel de-al Doilea Război Mondial. Marea Victorie din 9 mai (61)
Tematic
În România a fi rusofob este la modă, este trendy, este pro Occidental
Scandal rusofob la “Românii au talent”, la preselecțiile din Chișinău
Un gânditor rus ca remediu contra sovietolatriei și rusofobiei
Guy Mettan: “Rusofobia – de la Carol cel Mare la criza ucraineană”
Lavrov: isteria rusofobă din SUA ia forme tot mai paranoice
Guvernul PSD a alocat bani pentru sorosiștii și rusofobii de la Chișinău
Atac la primarul de Baia Mare. Obtuzitatea provincialistă a rusofobiei românești
Pamela Anderson: americanii sunt „programați" pentru rusofobie
Este România o țară rusofobă?
Ракетный комплекс Patriot

Rachetele Patriot ale SUA în România: Pot prezenta pericol?

201
(reînnoit 07:28 20.09.2020)
De ce România a cumpărat sistemul de rachete din Statele Unite și ce pericol reprezintă acesta pentru regiune.

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik, Iulia Lipovaia. Primul sistem de rachete Patriot din cele 4 cumpărate de România din SUA a ajuns în țara vecină. Prezintă sau nu acesta o amenințare pentru regiune a explicat corespondentului Sputnik expertul militar și redactorul-șef al publicației „Apărarea Națională” Igor Korotcenko. 

„Este un sistem de apărare antiaerană destinat soluționării sarcinilor de profil. În acest caz, această armă defensivă va fi folosită pentru a apăra spațiul aerian românesc și a consolida întreg potențialul antiaerian al NATO pe flancurile sudice", a spus Korotcenko.

Interlocutorul a menționat că prin achiziționarea acestor complexe din Statele Unite, România a demonstrat că se află pe orbita influenței SUA. Potrivit expertului, există aceleași sisteme de rachete de producție europeană, dar partea românească le-a preferat pe cele americane.

Potrivit lui Korotcenko, sub influența americanilor se află atât România, cât și multe alte țări din Europa de Est.

De asemenea, expertul a remarcat că suma tranzacției este destul de mare, se ridică la miliarde de dolari. Acum, această sumă pune presiune pe bugetul românesc, ceea ce va determina reducerea cheltuielilor pentru nevoile sociale ale țării.

Sistemul de rachete „Patriot”

Joi, după cinci ani de la semnarea contractului, a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Un sistem de rachete Patriot conține radare, sisteme de comandă și control, vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori balistici antirachetă. 

Conform Ministerului Apărării de la București, România a primit cea mai nouă configurație Patriot. Achiziția primului sistem Patriot a fost de 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video

201
Tagurile:
Rachete, Patriot, SUA

Загрузка...
Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

Rachetele Patriot în România: Nu vor lupte, vor ruineze Rusia

756
(reînnoit 07:12 19.09.2020)
Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

CHUȘINĂU, 19 sept – Sputnik. De această părere este directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

El a fost solicitat de Sputnik Moldova să comenteze evenimentul care a avut loc ieri peste Prut și anume festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

Întrebat cu ce scop au întreprins acest pas americanii, Dmitri Juravliov a spus că în evident nu pentru a lupta cu rușii.

"Este evident că americanii nu au de gând să lupte, dar este o astfel de lege: cu cât mai aproape sunt armele de țara ta, cu atât de mai multe arme ai nevoie pentru a riposta. Cu cât mai mic este timpul de zbor, cu atât mai puternică trebuie să fie apărarea. Iată de ce apropiind complexele lor militare mai aproape de hotarele rusești, ei provoacă Federația Rusă la cursa înarmării. Ca rușii să răspundă la acest pas cu altul similar, care este extrem de costisitor, ca economia rusească să se prăbușească".

Americanii au reluat tactica din perioada războiului rece

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova afirmă că SUA a reluat tactica pe care a aplicat-o în perioada războiului rece.

"E aceeași tactică ca în timpul războiului rece. Această tactică a avut-o și Obama, chiar dacă acesta declara că este împotriva războiului rece. Dar și actualul președinte american, care reprezintă blocul militar american. Iată de ce încă atunci URSS cerea scoaterea rachetelor americane din Europa de vest și din același motiv NATO a intrat în fostele state ale Tratatului de la Varșovia. Și din același motiv SUA au declanșat o adevărată isterică când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba: cu cât mai aproape este amplasat armamentul, cu atât mai multe eforturi sunt necesare pentru a te apăra de el".

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, spune că, din păcate, țările în care SUA își amplasează rachetele strategice nu înțeleg în ce joc periculos sunt implicate.

"Deci, este evident: nimeni nu vrea să lupte. Ei nu vor să lupte cu Rusia, ei vor să ruineze Rusia. De asta procedează astfel. Păcat că țările pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste complexe sunt antrenate în această contrapunere. Dacă rachetele americanilor sunt îndreptate împotriva noastră și sunt amplasate în România, atunci noi suntem nevoiți să îndreptăm rachetele noastre spre România. Și asta nu pentru că noi vrem să luptăm cu România, ci pentru că așa este acest mecanism tehnologic. Iată germanii și francezii au înțeles acest lucru și au cerut scoaterea rachetelor americane din Europa occidentală. Și asta nu pentru că îi iubesc pe ruși, ci pentru că ei se iubesc pe ei înșiși", a spus expertul.

El a precizat că, din păcate, acest lucru nu îl înțeleg țările din Europa de est.

Prezența armamentului american nu sporește, ci afectează securitatea

"Din păcate, țările Europei de est sunt atât de ahtiate de marea Americă, încât nu pot să înțeleagă acest lucru. Lor le pare că simpla prezență a armamentului american pe teritoriul lor le sporește securitatea. Aceasta este o mare iluzie. De fapt, lucrurile stau invers. Securitatea acestor țări este puternic afectată odată cu prezența armamentului american în ele, mai ales când este vorba de arme strategice", a menționat Juravliov.

"Asta înseamnă că ele singure, în mod conștient își revendică rolul de țintă într-un eventual război. Nu mă apuc acum să judec dacă ei fac acest lucru conștient sau nu pentru că nu mă apuc să judec care este nivelul de calificare al politicienilor români. Înțeleg ei, intuiesc ei cât este de periculos ceea ce fac ei? Nu știu", a mai precizat expertul rus.

Euforie în Europa de est

"Acum românii, polonezii sunt în euforie: a venit marea Americă și acum rușii au să-și închidă gura. Dar nu poți să iei decizii într-o stare euforică, euforia este mai curând o stare de beție. Trebuie ca ei să iasă din această beție și pe urmă să se gândească dacă le trebuie aceste rachete. Dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă", a conchis directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

756
Tagurile:
Rusia, România, rachete Patriot
Tematic
S-a stins o lumină a Legii și Parlamentului României – avocatul patriot Lucian Bolcaș
Turcia a cerut SUA sisteme Patriot pentru a descuraja armata Siriei
Erdogan: SUA nu pot livra Turciei sisteme „Patriot”
Un nou lot cu S-400 va pleca în Turcia, ”Patriot” și ”Eurosam” - sub semnul întrebării
SUA nu au decis dacă oferă sisteme „Patriot” Turciei
Un nou eșec al sistemului american de apărare antiaerian ”Patriot”
Românii, reacții SURPRIZĂ după recepția rachetelor PATRIOT
Știrea zilei: recepția Sistemului PATRIOT – cum arată

Загрузка...
Dianna Rotaru

VIDEO: Dans fără inhibiții - Dianna Rotaru și-a surprins fanii

0
(reînnoit 09:04 20.09.2020)
Interpreta Dianna Rotaru și-a surprins din nou fanii printr-o apariție excentrică. Ea a postat pe pagina sa de Instagram un filmuleț în care dansează fără inhibiții. În timp ce unii au apreciat felul în care se mișcă, alții au criticat-o pe artistă.

CHIȘINĂU,20 sept - Sputnik. Cântăreața Dianna Rotaru se mișcă mai ceva ca dansatoarele profesioniste. Într-un filmuleț postat pe Instagram ea apare dansând fără inhibiții într-un club de noapte.

Vestimentația și mișcările ei au stârnit deopotrivă admirație și critici. 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Video asta merita un titlu! Hai cu ideile... @oro.lounge @mextonmoldova #friends #party #love #lifestyle

Публикация от Dianna Rotaru (@dianna_rotaru)

În timp ce unii au numit-o „regină a ringului de dans” și s-au arătat încântați de ținuta ei, alții au dezaprobat comportamentul ei.

Nu este pentru prima dată când Dianna Rotaru își surprinde fanii prin ieșiri excentrice. Anterior ea a postat pe rețelele de socializare fotografii în care apare semi-dezbrăcată. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
dans

Загрузка...