Soldaţi americani în Irak

Opinia unui militar rus: Cine vrea alunge SUA din Orientul Apropiat?

910
(reînnoit 20:14 15.01.2020)
Cine și de ce încearcă să alunge coaliția americana din Orientul Apropiat – aflați într-o analiză a observatorului militar rus Alexandr Hrolenko.

Alexandr Hrolenko, observator militar

În decurs de o săptămână, în Irak au fost efectuate atacuri cu rachetă asupra a patru baze militare ale SUA, care pot fi explicate doar într-un singur mod – coaliția americană din regiune este invitată cu insistență să plece.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Виталий Белоусов

Pe 14 ianuarie, asupra teritoriului bazei militare a SUA Taji din Irak a fost efectuat un nou atac cu rachetă. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al comandamentului coaliției, Myles Caggins. Suspiciunile americane cad asupra milițiilor șiite din Irak, liderul cărora, Abu Mehdi al-Muhandis, a fost ucis în Aeroportul Internațional din Bagdad pe 3 ianuarie, împreună cu generalul Qasem Soleimani, la ordinul președintelui SUA, Donald Trump. Observăm o tendință de dezvoltare a unei operațiuni militare iraniene “Mucenicul Soleimani”.

Mai devreme, comandandul forțelor aerospațiale ale Corpului Gărzilor Revoluționare, generalul Amir Ali Hajizadeh, a anunțat demararea “unei serii de atacuri” asupra bazelor americane din regiune, subliniind că adevărata răzbunare pentru asasinarea lui Soleimani va fi alungarea SUA de pe teritoriul Orientului Apropiat. Între 8 și 13 ianuarie, bazele militare americane Ain Assad, Arbil, Balad, aflate în diverse provincii ale Irakului, au fost supuse unor lovituri cu rachetă din partea Corpul Gărzilor Revoluționare și milițiilor șiite. 

Washingtonul înțelege cât de complicată și explozivă este situația în “coridorul fierbinte” Afganistan – Irak – Siria, unde sunt prezente trupele SUA. Iată de ce toate cele trei atacuri masive asupra obiectivelor militare și reputației Pentagonului au rămas fără răspuns. În această situație de criză, create artificial de Washington, americanii încearcă să manevreze diplomatic – aici e relevantă vizita neanunțată la Teheran a emirului Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani.

Măsurile de răspuns

Pe 13 ianuarie, președintele Iranului, Hassan Rohani, a semnat proiectul de lege, aprobat anterior de Parlament, prin care Pentagonul și structurile legate de acesta sunt calificate drept o organizație teroristă. Probabil, e o avertizare militar-politică a Washingtonului (nimeni nu își dorește un război de proporții). Totuși, legea semnată de Rohani, votată cu o majoritate absolută a deputaților (228 din 238 au votat „pentru”), le permite forțelor armate ale Iranului să atace forțele terestre, aeriene și navale ale SUA în orice regiune de pe planetă fără niciun fel de temei juridic suplimentar. Detaliile operațiunii militare “Mucenicul Soleimani” împotriva coaliției americane nu au fost dezvăluite. Luând în calcul divergențele, se mai păstrează probabilitatea unui conflict militar de proporții între SUA și Iran și a blocadei în Golful Persic.

Pe de altă parte, în cadrul unei ședințe extraordinare din 5 ianuarie, parlamentul irakian a adoptat o rezoluție prin care obligă guvernul să pună capăt prezenței militare străine pe teritoriul Irakului. Drept răspuns, președintele american, Donald Trump, a promis introducerea unor sancțiuni fără de precedent. În cazul în care Bagdadul va lua o decizie finală cu privire la retragerea trupelor americane, SUA va îngheța în băncile lor zeci de miliarde de dolari ale Irakului, va reduce sprijinul militar.

Balanța istoriei pendulează. Pentagonul și coaliția sunt pregătite moral să părăsească regiunea instabilă (să ne amintim de “draftul” cu privire la retragerea trupelor), pentru că inamicul s-a dovedit a fi dur și dotat cu tehnologii înalte. Iranului dispune de un sistem avansat de arme de atac, inclusiv rachete de croazieră „Hoveyzeh”, cu o rază 1350 de kilometri (similare rachetelor rusești „Kalibr”), în timp ce coaliția americană din Irak nu dispune de sisteme de apărare antiaeriană sigure. Primele lovituri cu rachetă din 8 ianuarie au demonstrat că bazele militare ale SUA și trupele coaliției sunt lipsite de orice apărare (rachetele cu rază medie de acțiune sunt capabile să lovească o țintă aflată la o distanță de până la 2500 kilometri). Pentagonului îi rămâne doar să mizeze pe mijloacele de tehnice de spionaj și informatorii plătiți din tabăra inamicului, care în niciun caz nu pot oferi garanții de securitate.

Raportul de forțe

În afara Orientului Apropiat, potențialul forțelor armate ale SUA și Iran sunt incomparabile. Însă în regiunea dată supremația Pentagonului este nivelată de concentrarea trupelor iraniene pe propriul lor teritoriu. În clasamentul mondial al puterii militare Global Firepower, analiștii occidentali îi atribuie Iranului locul 14, devansând Pakistanul, Israelul, Coreea de Nord.

O agresiune deschisă în raport cu Teheranul ar putea avea urmări serioase și ar putea provoca mari pierderi pentru întreaga coaliție americană și partenerii regionali. Apropo, și Iranul are aliați.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a declarat pe 12 ianuarie că toate circumstanțele regionale cer o interacțiune mai mare între statele din Orientul Apropiat. După moartea generalului Soleimani, în Iran a avut loc o întrevedere de coordonare a comandanților structurii șiite “Forțele de Mobilizare Populară” din Irak. Subaprecierea unității și hotărârii șiiților ar putea avea consecințe triste. În acest sens este relevantă aspirația “antiamericană” a Irakului spre o suveranitate națională prin achiziționarea sistemului rusesc de rachetă S-400 „Triumf”.

Exemplul minunat al construcției apărării Turciei în cooperare cu Rusia a marcat frontierele reale ale influenței SUA asupra partenerilor lor.

Nu există sisteme de arme, parteneri și aliați de neînlocuit. Astăzi, în Orientul Apropiat are loc o reevaluare fundamentală a valorilor geopolitce. Desigur, sancțiunile pe care le-au promis Statele Unite Bagdadului pentru voința manifestată ar putea să nu funcționeze, așa cum s-a întâmplat și anterior în cazul multor altor state.

În ceea ce privește Iranului, nu va fi posibilă o forțare rapidă a situației conflictuale, așa cum a fost în cazul confruntării anterioare între SUA și Coreea de Nord.

Acest lucru este împiedicat de fatwa (un decret religios, bazat pe principiile islamului și precedentele din practica juridică musulmană) emisă în 2013 de ayatollah Khamenei prin care armele nucleare sunt interzise în Iran. De atunci, Teheranul nu și-a schimbat poziția oficială.

910
Tagurile:
SUA, Irak, Iran
Тема:
Tensiuni SUA - Iran în urma asasinării lui Qasem Soleimani (28)
Tematic
Iranul a recunoscut că a doborât din greșeală aeronava ucraineană
Zelenski a comentat declarația Iranului privind doborârea avionului cu 176 de persoane
Ambasadorul Iranului la București: „SUA aveau nevoie de această palmă”
Ambasadorul UK în Iran afirmă că nu a participat la protestele de la Teheran
Ce problemă are Unchiul Sam cu Iranul?
Conflictul SUA – Iran: Washingtonul vrea să-și păstreze influența în Orientul Apropiat
Lavrov: Rusia nu se va amesteca în relațiile dintre SUA și Iran
Macron: Franța şi Rusia vor menţinerea acordului nuclear cu Iranul
Daniel-Cătălin Zamfir

Daniel Zamfir și Cozmin Gușă aruncă în aer raportările COVID

637
O metodă mai mult decât cinică este pe cale de a fi folosită contra PSD – dezvăluirea vine de la doi oameni foarte bine informați și se suprapune peste câteva incidente recente

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. O dezvăluire „nucleară”: reportările COVID sunt manipulate politic! Cei care spun asta sunt doi politicieni foarte bine informați, senatorul Danie Zamfir și fostul deputat Cozmin Gușă, consultant politic de top. 

Astfel, Cozmin Gușă a declarat la RTV că Guvernul se pregătește ”să manipuleze datele Covid, pentru a le folosi în scop electoral”.

Surse ”din anturajul lui Ludovic Orban” i-au dezvăluit lui Gușă că în zilele următoare Guvernul va ridica raportările infectărilor Covid la 2.000 de cazuri pe zi, motivul fiind unul uluitor: înspăimântarea electoratului vârstnic al PSD!

”Acest Covid va fi folosit electoral și, din nefericite, în următoarele 2-3 zile, Guvernul va raporta 2.000 de infectări cu un singur scop, să sperie electoratul PSD-ului, pe care ei îl cred de generația a treia și mai fricos de boală”, spune Gușă.

Consultatul politic recunoaște că metoda e valabilă ”doar pe jumătate”, deoarece ”este într-adevăr un electorat mai vârstnic, dar pentru vot eu cred că vor risca”.

”Este un calcul cinic de a folosi Covidul în scop electoral”, a declarat Gușă. Subliniind că ”am informațiile acestea de la oameni de lângă Orban, care  ”sunt speriați de manipularea acestor cifre și folosirea lor în scop electoral”.

În același timp, senatorul Daniel Zamfir este de acord că scenariul manipulării raportărilor ”începe să prindă contur”. Iar principala țintă este Capitala.

”Azi, focar de COVID. Unde? În București! Unde sunt cele mai multe cazuri raportate? În București, normal! Nu contează ca în București peste 60% din cei care se testează NU sunt din București, cifrele cele mai mari TREBUIE raportate în București”, scrie senatorul într-o recentă postare.

Iar de aici – teoria și demonstrația: ”Va gândiți, cumva, ca și mine, că vor crește cazurile alarmant - în București, bineînțeles - de mâine încolo?”.

Și, atenție – Zamfir merge exact pe informația pe care o dă Cozmin Gușă: ținta este electoratul în vârstă – oamenii mai în vârstă, speriați de autorități, vor alege să nu iasă la vot?”.

Pe de altă parte, Daniel Zamfir consideră că „dacă au ajuns la scenariul asta, e clar că Plicușor e în cădere liberă...”.

Să nu uităm că, recent, autoritățile au comis o ”gafă”, reportând un număr uriaș de vindecări, ceea ce s-a dovedit ulterior fals. De asemenea, în timp, presa a sesizat cum se vehiculează direct – sau prin oameni din presă afiliați guvernului – decese ”de Covid”, fapt care s-a dovedit ulterior fals.

Deci, o manipulare a raportărilor COVID este o posibilitate de netăgăduit.

637
Tagurile:
COVID-19, Cosmin Guşă, Daniel Zamfir

Загрузка...
Liviu Pleșoianu

Pleșoianu nimicește PNL - și provocare pentru Zuckerman!

927
Probe fără tăgadă scoase la iveală de Pleșoianu - Este chiar și o provocare pentru Adrian Zuckerman să comenteze aceste probe

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. Liviu Pleșoianu continuă să uimească prin probele pe care le scoate la iveală – adevărate lovituri mortale pentru PNL, pentru că sunt fără putință de tăgadă!

De data asta, Liviu Pleșoianu vine cu probe video care îl vizează chiar pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. E vorba de declarații incendiare ale acestuia despre actualul candidat al… PNL (și USR), Nicușor Dan!

Este vorba de două înregistrări cu declarații din 2016.

În prima, ministrul PNL al Justiției, spune: ”DOI BANI nu dau pe sondajele domnului BAN... pardon... DAN! Domnu' Dan se ocupă acuma de sondaje, își pregătește încă un sondaj în care cu siguranță va fi chiar și înaintea doamnei Firea...”.

Menționăm că ministrul Predoiu este considerat unul dintre autorii poreclei lui Nicușor Dan – ”plicușor ban”.

”...Deci actualul ministru PNL al Justiției spunea, scârbit, că "NU DĂ DOI BANI" pe sondajele lui Nicușor "BAN... pardon... DAN"!? :))))) Absolut magnific!”, comentează Liciu Pleșoianu.

În al doilea material video, același sobru ministru de azi făcea o aluzie mai mult decât străvezie despre conturi în străinătate ala candidatului Nicușor Dan.

Iată declarație lui Cătălin Predoiu, tot din 2016:

”Cu ocazia asta, poate domnu' Dan descoperă lucrurile pe care nu le știa aseară la o televiziune, când a fost întrebat de registrele din Seychelles sau Panama... Știți că au americanii un principiu: Follow the money (Ia urma banilor)! ...Și-ai să afli multe!... Nicușor, dragă, ȚINE-ȚI NERVII!... Pretenții afișate de integritate... Pretenții de imaculare... GRAVE probleme de transparență, GRAVE probleme de credibilitate!”

Ironia ministrului de azi spune totul despre cât de mult îl prețuia pe actualul ”candidat al Dreptei” – și despre credibilitatea acestuia în fața unui dintre cei mai importanți miniștri.

Materialele probatorii sunt o provocare și pentru Adrian Zuckerman. Oare ce spune ambasadorul Zuckerman despre această declarație a ministrului său preferat?

”Cum comentați, mai ales ultima declarație, referitoare la ”Follow the money” din cazul Predoiu – Nicușor Dan”, este întrebarea noastră pentru Zuckerman – și provocarea lui Liciu Pleșoianu.
927
Tagurile:
Adrian Zucherman, Liviu Pleșoianu

Загрузка...
Ion Cristoiu

Cristoiu: Miza reală din spatele bătăliei pentru București

7
O tensiune peste normalul unor acestor alegeri, cu implicații foarte mari – nu numai financiare, ci și pentru controlul puterii în următorii ani.

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik.  Oricine înțelege că miza câștigării Capitalei este foarte mare – atât din punct de vedere politic, cât și financiar, fără îndoială. Totuși, ceea ce se petrece acum în bătălia Capitalei depășește cu mult normalul.

EI bine, opiniile analiștilor diferă – unii opinând chiar că personalitățile din primul plan ar constitui adevărate pericole pentru liderii partidelor care le susțin. Astfel, Gabriela Firea, o om politic puternic și cu mare audiență, odată realeasă devine clar un pericol pentru obscurul și necarismaticul Ciolacu.

Pe de altă parte, Nicușor Dan nu e periculos pentru fotoliul lui Orban – ci pentru particul lui Orban. În schimb, este periculos pentru fotoliul lui Dan Barna. Odată devenit primar, Nicușor Dan poate aspira la șefia USR – și poate face o politică pro-USR și critică la adresa PNL. Ceea ce ar avea un impact important la alegerile generale.

De aceea, spun unii politicieni și analiști – de exemplu, Traian Băsescu – Nicușor ar putea să nu fie susținut prea convingător de Barna și Orban.

Cu alte cuvinte, miza capitalei este uriașă pentru bătălia parlamentarelor, adică bătălia pentru noul Guvern. Aceeași opinie o exprimă și Ion Cristoium care consideră că miza bătăliei pentru București este NU primăria generală, ci cine va câștiga alegerile parlamentare.

”Toată lumea este concentrată pe bătălia pe Bucureşti - concentrarea atenției pe Bucureşti vine din faptul că rezultatul pe Bucureşti se vrea un semnal, un val, o tendinţă, un trend care să ducă spre parlamentare”, spune Cristoiu.

Celebrul jurnalist consideră că ”bătălia pentru Bucureşti nu este o bătălie pentru cine va administra în perioada următoare Capitala, ci pentru cine va câştiga alegerile parlamentare – iar aşa se explică tensiunea sau atenţia acordată Bucureştiului”, a declarat Ion Cristoiu la Antena 3.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
București, alegeri locale, Ion Cristoiu
Tematic
Avertismentul lui Cristoiu: iată de ce Guvernul nu va fi demis nici dacă trece moțiunea
Cristoiu, provocarea zilei pentru Iohannis: ”Pun pariu că la Cotroceni se cloceşte!”
Cristoiu: Iohannis compromite funcția de președinte
Cristoiu dă de pământ cu Iohannis – politica grețoasă a PNL și strategia nevestelor curve
Cristoiu așteaptă demisia lui Iohannis din rolul de purtător de cuvânt al Guvernului

Загрузка...