Klaus Iohannis și Marcel Vela

NUCLEARA: Ministrul Marcel Vela și legătura cu SECURITATEA documente și acuzații GRAVE!

4470
(reînnoit 08:43 03.01.2020)
Comandor: ”L-am considerat unul dintre cei mai buni prieteni ai mei dar din cauza intruziunii sale pe ascuns în viața mea privată, am ajuns să-l disprețuiesc ca pe orice infractor”

BUCUREȘTI, 3 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Internetul este invadat de postaări cu un document prin care se atentează la statutul public al unui dintre cei mai vizibili și controversați miniștri ai Guvernului Orban, șeful Internelor, Marcel Vela.

În aceste condiții, chiar și un portal ca Realitatea.net pune întrebarea: ”A colaborat ministrul Marcel Vela cu Securitatea?”.

Iată documentul, din care rezultă un fel de racolare cu obiectiv precis – turiștii.

Ministrul Vela a venit cu o replică aparent solidă – răspunsuri de la SRI și CNSAS, obținute în perioada 2000 – 2007.

Ministrul numește acest ”ultim atac, cel cu securitatea, o ciorbă reîncalzită cu fluturașii împrăștiați în campania electorală din anul 2000 împotriva unor candidați incomozi”.

”Pe acest subiect SRI a dat la vremea respectivă un comunicat precum că pliantele respective sunt false (în 4 iunie 2000)”, scrie Vela, completând cu ”documente - corespondența din 2001 și Decizia CNSAS din 2007”.

Totodată, precizează Vela, ”s-au verificat arhivele și în anul 2019, iar concluziile CNSAS sunt publicate acum pe site-ul www.cnsas.ro la rubrica ,,Menținere Decizii"”.

Ei bine, sigur că asta ar ține dacă... nu ar fi apărut între timp cazul Băsescu – ”Petrov”. Ori, în acel caz vorbeam de omul cel mai verificat din țară – atât datorită funcției cât plângerilor, inclusiv două războaie, cu Mugur Ciuvică și Corneliu Vadim Tudor! Și, cu toate astea, după zeci de verificări ”la sânge”, brusc a apărut un document... în dosarul altei persoane... iar ”non-colaboratorul” Băsescu e în instanță, pentru a se apăra de ”Petrov”. 

Și, pentru că se face o asociere cu cazul Băsescu – Petrov, mai apare o asemănare. Și în cazul fostului președinte au fost publicate declarațiile unui fost coleg care îl denunța – declarații anulate inițial prin deciziile CNSAS.

Ei bine, și în cazul Marcel Vela presa a publicat o declarație de acest fel. Și nu făcută de oricine, ci chiar de un comandor în rezervă, promoția 1978 a Institutului de Marină ”Mircea cel Bătrân”, secția militară.

Comandorul Nicolae Popa
Comandorul Nicolae Popa

Conform propriei declarații, comandorul Nicolae Popa a lucrat în Comandamentul Trupelor de Graniceri (MapN) în perioada 1978-16.07.1992, apoi din 1992 în Poliţia de Frontieră - Brigada de Grăniceri Drobeta Turnu-Severin, fiind Comandant Secţie Nave Grănicereşti Operative – Orşova, Şef Grup Nave Operative ale Poliţiei de Frontieră – Orşova, în sectorul de responsabilitate Porţile de Fier I – Baziaş, apoi în cadrul IJP de Frontieră Caraş-Severin ca  Prim-Adjunct.

În această perioadă, rețineți datele – comandorul Nicolae Popa a suferit 12 agresiuni fizice – ”de 3 ori am avut clavicula fracturată și am suferit o intervenție chirurgicală de sept nazal - i-a fost incendiat apartamentul din Orșova de 4 ori iar ambarcațiile Poliției de Frontieră la bordul cărora se afla au fost incendiate de 12 ori, iar ”șalupele fluviale cu care executam misiuni au fost incendiate de 7 ori”.

O ”carte de vizită” impresionantă, unul dintre motivele pentru care, spune comandorul, ”presa m-a numit, la unison, Comisarul Cattani”.

Trec peste alte detalii absolut spectaculoase ale carierei acestui militar - și ajung la acuzația pe care i-o aducea lui Marcel vela în februarie 2013 – când actualul ministru era primar al Caransebeșului.

”L-am considerat unul dintre cei mai buni prieteni ai mei dar din cauza intruziunii sale pe ascuns în viața mea privată, am ajuns să-l disprețuiesc ca pe orice infractor”, scrie comandorul Nicolae Popa.

Bomba este că el ia în serios informațiile apărute în presă privind colaborarea lui Vela cu Securitatea - și face chiar o asociere: ofițerul ”care l-a recrutat ca informator a fost cadru activ în securitate” ar fi unul și același cu cel pe care primarul Vela l-ar fi numit în 2005 în funcția de Director al Corpului de Gardieni Publici Caransebeș ”iar în 2007, Șef Serviciu Pază Obiective”.

Deci, asocierea pe care o face comandorul Popa este între numele „Ion Jurca”, așa cum apare în ”document” - și ”Ilie Jurcă”.

Există și alte acuzații pe care comandorul le face la adresa lui Vela, dar ne oprim aici – punând o singură întrebare: DE CE ar construi un militar cu trecutul comandorului Nicolae Popa un asemenea scenariu?

Vom reveni asupra acestui subiect, pentru că în acest moment apar noi date care trebuie verificate. Dar, vom consemna și ”explicația” pe care o sugerează Marcel Vela în postarea sa... care ar trebui citită și în lumina celor dezvăluite de comandor.

”Observ că în aceste zile este o efervescență crescută a atacurilor la adresa mea, deranjând probabil prea tare lumea ,,băieților deștepți" din zona MAI”, scrie Marcel Vela, care completează ”Să nu uităm că MAI are un buget total de aproximativ 4 miliarde de euro și un ministru nou, venit din provincie, fără să știe hațișurile și conexiunile tridimensionale din aceasta zonă, deranjează foarte multe persoane”.

Aici Marcel Vela spune câteva cuvinte în plus: ”un ministru nou, venit din provincie, fără să știe hațișurile și conexiunile tridimensionale din aceasta zonă”. Adică un fost prefect și primar din zona în care se fac de zeci de ani afaceri grele de contrabandă... chiar ”nu știe hățișurile”?

P.S. Și, apropo – ”Petrov” nu e numai nume ”rusesc”, așa cum s-a grăbit presa să comenteze, ci și bulgăresc. Poate știu unii de ce facem această precizare... mai ales în cazul Băsescu. De exemplu, am încredere că ”Europa liberă” va prelua ”corectura”.

4470
Tagurile:
Securitate, Marcel vela
Sisteme S-400 Triumf

Sistemele S-400 “cuceresc” a patra țară: Ce urmează?

475
Expansiunea pașnică a sistemelor de rachetă antiaeriene S-400, de producție rusească, cuprinde noi state ale Eurasiei. După China, Turcia, India, se pregătesc că se reînarmează cu “Triumf” Forțele Aeriene ale Republicii Belarus, scrie analistul militar.

În proces de achiziție a sistemelor S-400 sunt de asemenea Irak, Qatar și Maroc (Nord-Vestul continentului african). Temeiul unei promovări de succes a sistemelor de apărare antiaeriană pe planetă este lipsa unor modele similare, caracteristicile de luptă unice.

Comandantul Forțelor Aeriene și trupelor de apărare antiaeriană ale armatei Republicii Belarus, general maiorul Igor Golub, a anunțat pe 14 ianuarie despre o reînarmare a forțelor antiaeriene cu noi sisteme S-400 „Triumf”, construite cu luarea în calcul a capacităților de luptă ale avioanelor de generația a cincea F-22 și F-35 ale Forțelor Aeriene ale SUA (NATO planifică să desfășoare sute de F-35 în Europa).

Totodată, în cadrul trupelor are loc o activitate de precontract de studiere a modului de funcționare a sistemului de misile „Panțir-S”.

Зенитный комплекс Панцирь-С1, архивное фото
© Photo : пресс-служба Западного военного округа Минобороны РФ
Panțir-S

Au fost încheiate contracte pentru livrarea elicopterelor multirol de asalt Mi-35 și celei de-a doua partide a avioanelor de luptă SU-30SM de producție rusească. În anul 2021, trupele belaruse vor primi în dotare noi radare Protivnik-G și Vostok.

Anterior, în serviciul de protecție a spațiului aerian al țării (în districtul Baranovici) a intrat complexul radar cu trei coordonate în banda S “Sopka-2”, produs în Rusia. Sancțiunile occidentului și dificultățile economice fac din Rusia un furnizor de arme fără de alternativă pentru armata belarusă.

Cerul Republicii Belarus devine un scut de nepătruns pentru orice agresor.

Trupele forțelor aeriene și antiaeriene învață să soluționeze sarcini de luptă în condiții dificile, luând în considerare experiența din Siria, Libia și Karabah de utilizarea de către inamic a rachetelor și dronelor.

Evoluție optimistă

Cooperarea tehnico-militară activă cu Rusia consolidează securitatea și suveranitatea a cincizeci de state ale lumii, inclusiv șapte state din CSI. Specialiștii străini consideră avioanele și sistemele de apărare antiaeriană de producție rusească cele mai eficiente instrumente de consolidare a capacității de apărare.

China a devenit prima țară care a achiziționat sistemele de rachetă S-400 „Triumf”.

Informațiile despre contractul ruso-chinez de livrare a două seturi de regiment ale sistemelor S-400 au apărut în noiembrie 2014. Din componența unui set fac parte: un punct de comandă mobil, două divizii de sisteme de lansare, radare și peste 120 de rachete ghidate, de două tipuri. Primele lansări de succes din „Triumf” au fost efectuate de specialiștii chinezi în decembrie 2018 și, de la o distanță de 250 de kilometri, au lovit o țintă balistică care zbura cu o viteză de 3000 de metri pe secundă. Al doilea set de sisteme S-400 a ajuns în China în decembrie 2019.

De ce SUA se tem de sistemul S-400 cumpărat de Turcia?
© Ruptly / Минобороны России / dvids

În China printre principalele avantaje ale sistemelor rusești „Triumf” sunt considerate raza lungă de acțiune de până la 400 de kilometri (fapt cu care nu se poate lăuda niciun sistem de rachetă de tip “sol-aer”), capacitatea de a distruge avioanele de cercetare ale inamicului - pentru împiedicarea orientării la țintă în timpul acțiunilor militare și a spionajului de la mari distanțe. Sistemele S-400 permit un control sigur a zonelor periferice și disputate din jurul Chinei.

Rusia și Turcia au convenit asupra livrărilor sistemelor S-400 „Triumf” în anul 2017, valoarea contractului a constituit 2,5 miliarde de dolari. Acest lucru a provocat o criză serioasă în relațiile americano-turce. Amenințând cu sancțiuni, precum și cu excluderea Turciei din programul de producție a avioanelor americane de luptă F-35, Washingtonul le-a cerut turcilor să renunțe la afacere și să se opteze exclus pentru sistemele americane Patriot. Ankara nu a cedat cerințelor ultimative ale SUA și, în vara anului 2019, a primit patru divizii a sistemelor de rachetă S-400 (primul set).

Turcia intenționează să procure cel de-al doilea set pentru a-și forma cel mai sigur și modern sistem de apărare antiaeriană pentru protejarea unor obiective importante din țară. Desfășurată în apropiere de Ankara, sistemul S-400 a reușit în cadrul testărilor să detecteze avionul de luptă F-16 Fighting Falcon la limita razei de acțiune a radarelor – peste 600 de kilometri.

Adică, în regimul serviciului de luptă, când detectarea și distrugerea țintelor aeriene se efectuează în regim automat, avioanele F-16 Fighting Falcon pot fi distruse de “Triumf” la o depărtare de 400 de kilometri de Ankara. Acordul de principiu pentru livrarea  în Turcia a setului doi a sistemelor S-400 a fost încheiat în iunie 2020.

India a încheiat un contract în valoare de 5,43 de miliarde de dolari pentru livrarea a cinci seturi de regiment a sistemului S-400 în octombrie 2018. Delhi se arată hotărât, în pofida presiunilor fără de precedent ale SUA. Potrivit publicației The Times of India, „Triumf-urile” rusești vor fi dislocate în regiunile de Vest, Nord și Est ale Indiei (luând în considerare un spectru de amenințări din partea Chinei și Pakistanului) și vor realiza o adevărată revoluție în sistemul de apărare antiaeriană al țării. Pentru instruirea în procesul de exploatare și utilizare în luptă a sistemului S-400, primul grup, format din 100 de specialiști indieni, va sosi în Rusia până la sfârșitul lui ianuarie 2021. Primul set al „Triumfurilor” urmează să intre în dotarea armatei Indiei la sfârșitul anului 2021. Toate cinci seturi ale S-400 urmează să fie livrate de Rusia până în 2025.

Perspective triumfale

Negocieri pentru achiziționarea sistemelor „Triumf” sunt purtate cu Maroc, Qatar, Irak. Anterior, de procurarea sistemului S-400 s-au arătate interesate Algeria, Egiptul, Vietnam, Arabia Saudită, în total – peste 12 state.

Cererea externă depășește oferta exportatorului (prioritară rămâne reînarmarea Forțelor Aerospațiale ale Rusiei). Însă, conform legii cu privire la contracararea inamicilor SUA prin intermediul sancțiunilor (semnată de președintele Donald Trump în august 2017) împotriva acestor state pot fi impuse sancțiuni. Însă nimic nu le va putea opri în calea spre obținerea celui mai bun sistem de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-400.

Sistemul “Triumf” schimbă lumea. Dacă sistemele S-400 vor fi procurate, spre exemplu, de Iran, portavioanele SUA din zona Golfului Persic vor deveni niște jucării inutile. Washingtonul va fi nevoit să-și schimbe viziunea asupra lumii, să-și “reconceptualizeze stilul” și dialogul cu Iranul. Şi acest lucru deja se întâmplă în Irak.

Ambasada și bazele aeriene ale SUA în Irak sunt supuse periodic unor atacuri cu rachete. Sistemele americane de rachetă nu au făcut față respingerilor atacurilor. Obuzele lansatoarelor multiple de rachete explodează în “zona verde” a Bagdadului, fapt care a determinat SUA să-și evacueze o bună parte a personalului diplomatică și să arendeze de la irakieni sistemul de misile Panțir-S, procurat din Rusia.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф
© Sputnik / Сергей Мальгавко

Să revenim însă la S-400. Avantajele importante ale „Triumfului” sunt – vederea panoramică a radarului și flexibilitatea aplicării a patru tipuri de rachete (formarea unui sistem antiaerian cu mai multe niveluri). Utilizarea mai multor tipuri de rachete permite lovirea eficientă a țintelor hipersonice, a aviației militare, dronelor, rachetelor de croazieră, tactice și balistice în tot spectrul de altitudini – de la 5 metri, până la 30 de kilometri, la o distanță de la 400 de kilometri, până la 2 kilometri. O singură baterie a Triumfului poate avea până la 72 de rachete orientate și să tragă simultan cu ele în 36 de ținte, care zboară cu o viteză de 4800 de metri pe secundă. Sistemul S-400 poate fi integrată cu sisteme antiaeriene de mai multe tipuri (S-300, Panțir-S1, Tor-M1) și să dirijeze o rețea de mijloace antiaeriene cu diverse raze de acțiune, în orice condiții ale reacției radioelectronice.

Totodată, în anul 2021, trupele rusești vor obține sistemul revoluționar S-500, care este gata de război la altitudini de până la 200 de kilometri. Este timpul ca partenerii Rusiei în cooperarea tehnico-militară să-și ocupe iarăşi locul la coadă.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

475
Tagurile:
S-400
Тема:
Industria militară rusă

Загрузка...
Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România

Zuckerman, pus într-o postură penibilă de un ministru!

878
A plecat cu coada între picioare!... Dezvăluire: ambasadorul Statelor Unite în România a fost pus într-o situație jenantă de un ministru al Guvernului Cîțu, dar l-a tratat cu totală lipsă de considerație

BUCUREȘTI, 15 ian – Sputnik. Obișnuit să vină când vrea el și să dea indicații fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a fost pus într-o situație jenantă de noul ministru, Stelian Ion.

Conform DC News, miercuri la ora 11, ambasadorul s-a dus în vizită de rămas bun la Ministerul Justiției dar… ministrul Stelian Ion ”nu a fost disponibil, reprezentantul SUA fiind primit doar de șeful său de cabinet”.

”Stelian Ion nu și-a găsit timp să-l primească pe ambasadorul Adrian Zuckerman, pentru ambasadorul Americii nu a fost disponibil decât un oarecare Dima, din cabinetul ministrului”, scrie DC News.

Mai mult, agenția lui Bogdan Chirieac consideră că ”gestul poate fi considerat un afront la adresa aliatului strategic al țării noastre, fiind fără precedent ca unei vizite la acest nivel diplomatic să îi răspundă doar un tânăr funcționar din cabinetul demnitarului”.

”Este probabil ca ministrul Renew Europe să fi gândit gestul ca pe un afront la adresa președintelui Trump, cel care l-a numit pe Adrian Zuckerman”, comentează DC News.

Dacă analizăm site-ul Ministerului Justiției, vedem o altă ciudățenie: este plin de știri și imagini cu Zuckerman și Predoiu – întâlniri, proiecte comune, idei, indicații, angajamente etc. – dar NICI O referire măcar la o întâlnire Zuckerman - Stelian Ion!

Oare să se fi ”topit” proiectele ambasadorului pentru Justiția română? Și la fel să se topească și propunerile referitoare la privatizări, căi ferate, autostrăzi?... Nu ar fi de mirare, pentru că mai toate promisiunile de proiecte și investiții SUA la noi s-au dovedit… gazoase! Mai puțin cele în care România a dat bani din greu!

Cert este că situația în care ministrul Stelian Ion l-a pus pe Zuckerman este penibilă – mai ales că acesta de abia fusese primit și firitisit de Aurescu, dar și decorat de Iohannis!

878
Tagurile:
Florin Cîţu, Adrian Zuckerman

Загрузка...
Сухогруз

Cargobot, naufragiat în Marea Neagră: 5 persoane salvate, 4 morți

0
(reînnoit 15:22 17.01.2021)
La bordul cargobotului rusesc, naufragiat în Marea Neagră, se aflau 12 persoane, dintre care 2 cetățeni ruși, iar restul – ucraineni.

Un cargobot în Marea Bering
© Sputnik / Владимир Вяткин
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. La bordul cargobotului “Arvin, naufragiat duminică în Marea Neagră, în apropierea de țărmul Turciei, se aflau 15 persoane, dintre care doi sunt cetățeni ai Rusiei, iar 13 - ai Ucrainei. Vasul aparține companiei ucrainene "Tesoro Marine".

Ministerul Apărării al Turciei a anunțat că a expediat o fregată în zona operațiunii de salvare, la locul naufragierii cargobotului în Marea Neagră.

“Pentru susținerea operațiunii de căutare și salvare, în zona Bartin, unde a naufragiat cargobotul rusesc, a fost expediată o fregată”, se menționează în comunicatul autorităților turce.

Potrivit ultimelor informații, s-a reușit salvarea a cinci persoane, alte patru au decedat.

0
Tagurile:
Marea Neagră
Tematic
Un cargobot, transportând 3500 de maşini Nissan, a luat foc în Pacific. VIDEO
Navele cargo care ard în Marea Neagră: Video postat de autorități
Un cargobot rusesc a naufragiat în Marea Neagră

Загрузка...