Sorin Roșca Stănescu

S.R. Stănescu: ”E un an catastrofal, România va fi paralizată, interesele vor fi zdrobite”

3192
(reînnoit 07:36 02.01.2020)
SRS: ”Absența unei strategii elaborate la nivel prezidențial în parteneriat cu Guvernul și cu MAE ne-a împins efectiv la marginea lumii – suntem aproape căzuți de pe harta mondială”

BUCUREȘTI, 2 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. La finalul anului 2019, celebrul jurnalist Sorin Roșca Stănescu a scris o analiză de excepție, care ar merita citită acum, după disiparea euforiei Revelionului. Este o ”predicție” dură, o primă ”pagină neagră” pe care SRS o prezintă publicului ”cu strângere de inimă”. Motivul? Iată-l în câteva rânduri:

”Deși au existat și alte perioade extrem de rele în istoria recentă a României, acum avem de-a face cu ceva special”, explică SRS, folosind și o metaforă astrologică: ”Parcă s-au aliniat planetele în sensul cel mai rău al efectelor - în materie de politică externă, în politica internă, în viața de ansamblu a societății, în raporturile dintre partidele politice”.

Cel mai experimentat jurnalist de analiză și investigații prezintă din start grava greșeală a României, generatoarea de probleme uriașe în 2020: ”raportul în care România se va găsi în 2020 față de aliați și non-aliați”.

Concret, este vorba de strategia de politică externă orchestrată de un președinte aflat ”în ultimii patru ani într-o grevă cvasi-totală - supărat, îmbufnat și țâfnos pentru că nu a reușit să ajungă la un acord cu PSD”.

Iohannis ”a ales să se retragă în spatele unui aparent scut - a repetat cu obstinație o frază altfel cât se poate de adevărată - și anume că România rămâne fidelă alianțelor euroatlantice”.

”Și punct - nimic în minus, dar nimic în plus, ca și când apartenența noastră la UE și la NATO este atât de suficientă încât nu ne mai solicită nici cel ai mic efort de gândire, de inițiativă”, arată SR Stănescu subliniind cea mai importantă lipsă a acestei ”strategii” extreme și comunitare – ”de fixare a unor obiective specifice de interes național, pe care trebuie să le urmărim în interiorul acestor parteneriate”.

Iar esența greșelii este chiar comportamentul României care ”nu a fost acela de membru activ nici în UE, nici în NATO, ci de membru pasiv”.

”Din acest motiv, s-au conturat toate premizele pentru ca, în 2020, România să fie total ignorată de câte ori se vor lua decizii strategice importante”, punctează S.R. Stănescu, completând sentențios: ”Președinția României a făcut tot ce se poate pentru ca în 2020, an în care Klaus Iohannis promite că va fi activ ca președinte, să fim complet paralizați”.

Adică, România să nu aibă ”nici cel mai mic spațiu de mișcare atunci când se vor elabora și implementa viitoarele decizii” și, prin urmare, să sacrifice ”cu bună știință toate interesele naționale în materie economică și geopolitică”.

Și acum vine problema cea mare – contextul internațional! ”Situația este cu atât mai gravă cu cât, în interiorul alianței euroatlantice, au apărut grave neînțelegeri, în special între Statele Unite și Germania, astfel încât, în 2020, și România, ca și alte state europene, va avea de ales pe ce parte a baricadei va sta”, explică SRS.

”Iar România va fi paralizată, lăsată în bătaia vântului”, subliniază SRS care traduce această situație astfel: ”silită să-i trădeze fie pe americani, fie pe germani într-un domeniu sau altul”.

Consecințele vor fi tragice: ”Interesele României vor fi astfel literalmente strivite între cele două linii de forță”.

În plus, atrage atenția SRS, în lume s-au creat noi alianțe, cu un efect puternic: ”polii de putere tind să se schimbe sau chiar să se inverseze”.

”Rusia revine în forță și a ajuns în ultimii ani cel mai activ și cel mai ingenios jucător în plan mondial”, afirmă SR Stănescu, explicând situația Rusiei: ”Astăzi se află în epicentrul unei alianțe militare din care fac parte China, Turcia și Iranul, trei parteneri extrem de importanți în războiul geostrategic”, iar în plan economic Rusia ”și-a construit parteneriate privilegiate cu China și cu Germania”.

Mai mult, SRS atrage atenția asupra parteneriatului Rusiei cu Germania în zona energetică care ”aduce prejudicii majore tuturor statelor mai slabe din lanțul UE”, adică acelora care au jucat prost această carte.

”Prin puținele sale fapte de politică externă, Klaus Iohannis a sabotat literalmente interesele energetice ale României, irosind rând pe rând toate oportunitățile pe care le-am avut pentru a ajunge să jucăm un rol cheie în această parte a lumii, având beneficiul propriilor resurse”, acuză SRS, subliniind că ”printr-o politică păguboasă, aceste resurse s-au cam dus pe apa sâmbetei”.

Și o altă acuză gravă, pe care celebrul analist o face după o atentă observare a politicii președintelui: ”Israelul a fost nu numai ignorat, ci chiar profund jignit de poziția adoptată de către Klaus Iohannis, identică cu poziția Germaniei, care însă își poate permite acest lux legat de proiectul acestui stat partener de a-și muta capitala politică de la Tel Aviv la Ierusalim”.

”Timp ce aproape patru ani, Klaus Iohannis a refuzat să numească un ambasador al României în Israel, zdruncinând astfel din temelii raporturile diplomatice cu aliatul strategic”, scrie SRS.

Concluzia analizei lui SR Stănescu este că absența unei strategii elaborate la nivel prezidențial în parteneriat cu Guvernul și cu MAE ”ne-a împins efectiv la marginea lumii – suntem aproape căzuți de pe harta mondială”.

”Anul 2020, un an extrem de frământat în plan internațional, cu multe desfășurări de forțe, în acest moment imprevizibile, ne va prinde lipsiți de orice apărare, de orice posibilitate de a răspunde provocărilor care inevitabil vor veni și, ca atare, vom fi incapabili să ne apărăm interesele”, arată SRS, care conchide – ”din această perspectivă, orice se poate întâmpla”.

Finalul analizei lui Sorin Roșca Stănescu este o adevărată lecție de politică externă pe care celebrul jurnalist o dă președintelui Iohannis și celor de la Externe:

”Și în cadrul alianțelor, și în cadrul non-alianțelor politice, fiecare stat, chiar respectând regulile asumate în comun în cazul parteneriatelor, își apără cu dinții propriile interese”, scrie SRS punctând final: ”Urmărirea propriilor interese se face întotdeauna în detrimentul intereselor altora. Iar noi facem parte dintre cei mai slabi”.

3192
Tagurile:
interese, România, Sorin Roșca Stănescu, SRS
Iosefina Pascal

Dezvăluirea NUCLEARĂ a Iosefinei Pascal la care autoritățile NU vor reacționeze!

1259
(reînnoit 07:23 19.04.2021)
Jurnalista independentă a continuat ”săpăturile” în datele care dezvăluie confirmă o realitate șocantă, față de care autoritățile NU vor – sau le este teamă! – să reacționeze

BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik. În urmă cu câteva zile, am publicat o anchetă realizată de jurnalista independentă Iosefina Pascal din care rezulta un fapt extrem de grav – o acuzație NUCLEARĂ la adresa lui Iohannis și a celor din jurul său:  

”Iohannis, în dorința de a avea ”Parlamentul său”, are de dat socoteală pentru creșterea mediei de la 4000-5000 de decese pe săptămână în 2019 (când nu era pandemie), la 7000-8000 de decese în 2020, în pandemie”, atrăgea atenția – cu cifre oficiale! – jurnalista.

Și, atenție la aspectul esențial – ”oamenii care au murit în 2020 în luna de campanie electorala NU SUNT SARS-COV-2, SUNT BOLNAVI CRONICI”, scrie Iosefina Pascal, subliniind că în plină campanie electorală ”oamenii mureau pe capete pentru că nu primiseră MEDICAMENTE (au scos medicamentele pentru diabetici, cancer și pentru boli endocrine) și NICI NU MAI AVUSESERĂ ACCES în spitale de aproape un an”.

Și, evident, urmau întrebările, în primul rând ”CINE RĂSPUNDE pentru aceste DECESE?” și ”CUM le EXPLICĂ acești așa-ziși politicieni?”, mai exact cei care au susținut și beneficiat de derularea alegerilor atunci?

În ancheta de săptămâna trecută, jurnalista arăta că la compararea datelor din alte câteva săptămâni ”atât din anul 2020, cât și din aceeași perioadă din 2019”, numărul de decese pe săptămână era ”foarte SIMILAR în ambii ani, nu se vede o creștere MASIVĂ în anul 2020”.

Ei bine, Iosefina Pascal a mers mai departe cu analiza cifrelor deceselor săptămânale în România și a comparat ”decesele (peste 8000 săptămânal) din perioada alegerilor parlamentare din 2020, adică noiembrie - decembrie, cu aceeași perioada din anii 2017, 2018 și 2019”.

Într-adevăr, în anii trecuți – 2017, 2018, 2019 (an cu alegeri!)  - cifrele pentru aceleași săptămâni ale anului sunt între 4000 și 5000 de persoane decedate – vezi tabelele anexate – față de o medie de 8000 în anul în care Iohannis a vrut alegeri în pandemia care a dus la blocarea spitalelor și imposibilitatea intervenției în cazuri acute ale unor afecțiuni grave – sau chiar tratarea unor bolnavi cronici!

”Este ABSOLUT cutremurătoare diferența”, arată cifrele expuse – mai exact în anul de grație al alegerilor,  ”Campania, precampania și perioada post-campanie, au ucis peste TREIZECI DE MII DE ROMÂNI”.

Repet cifra șocantă – 30.000 de români decedați în plus față de anii trecuți!

”CE A CAUZAT ACESTE ZECI DE MII DE DECESE ÎN PLUS FAȚA DE ANII TRECUȚI?”, este întrebarea firească după această NUCLEARĂ!

Mai mult, Iosefina atrage atenția unui aspect colateral – ”nu vi se pare strigător la cer că România este țara cu cele mai multe decese din Uniunea Europeană, conform datelor oficiale?? Și asta nu de azi de ieri. Cât mai dormiți, dragi români?”

1259
Tagurile:
Iosefina Pascal

Загрузка...
Maia Sandu și Klaus Iohannis

Moldova, lecție de diplomație României! Rușine, epigoni ai lui Titulescu și Ștefan Andrei!

970
Chișinăul arată că știe mai multă diplomație decât Bucureștiul – respectă și întărește relația cu cel mai investitor din lume, nu își bate joc de una dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie

BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik. Recent, s-a petrecut un fapt trecut sub tăcere de mass media, dar care spune multe despre cum vede diplomația de la Chișinău relația cu cel mai puternic investitor al lumii, China.

Jurnalistul Dan Tomozei Dimian, jurnalistul român care lucrează în Beijing la Radio China Internațional, a transmis că ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Dumitru Braghiș, a prezentat, miercuri, Scrisoarea de acreditare președintelui Xi Jinping, în cadrul unei ceremonii la care au participat 29 de diplomați veniți la post în ultima perioadă.

Tomozei relatează că, în cadrul ceremoniei organizate la Marea Sală a Poporului din Beijing, președintele Xi Jinping ”a transmis cele mai calde urări de bine conducătorilor țărilor reprezentate de ambasadori, subliniind că în anul în care este marcat centenarul de la fondarea Partidului Comunist din China, autoritățile de la Beijing vor continua să pună în aplicare, cu fermitate, noua filozofie de dezvoltare și vor crea o nouă paradigmă de dezvoltare, astfel încât de dezvoltarea Chinei să beneficieze cât mai mult toate țările”.

Toate țările care… înțeleg să respecte și să mențină relația cu China! Ceea ce NU este cazul României, dar este cazul Moldovei!

Cine este ambasadorul Dumitru Braghiș? Cartea sa de vizită spune totul, despre cum înțelege să respecte Chișinăul relația cu Beijingul. Născut în 1957, Dumitru Braghiș este o personalitate cu mare experiență politică și diplomatică – specializat în relațiile cu Estul.

Braghiș a deținut funcția de prim-ministru al Republicii Moldova (1999–2001) și a fost Ambasador în Federația Rusă (Noiembrie 2015 – Martie 2017).

Daniel Tomozei Dimian evidențiază însă și un alt aspect important – un atu al ambasadorului Moldovei: ”De la momentul sosirii la post, Ambasadorul Dumitru Braghiș desfășoară o impresionantă activitate de cunoaștere și promovare a relațiilor bilaterale China – Republica Moldova, având deja marcate câteva zeci de acțiuni, vizite și semnări de acorduri bilaterale”.

Deci, DA, așa se reprezintă o țară în capitala unei superputeri - trimițând personalități importante, bine pregătite și cu merite recunoscute bilateral.

Pe când… România?

Relația României cu China este marcată de sabotarea firmelor chineze de stat, de atacuri virulente venite de la demnitari ai partidelor din Coaliția de guvernământ (cazul Pavel Popescu este fie patologic, fie demn de a fi cercetate de Servicii!), de susținere de către președinte și ministrul de Externe a politicilor anti-chineze americane.

În plus (de fapt, în mare minus!), România a menținut în funcție un ambasador, Vasilică Constantinescu, care s-a remarcat prin… accidente auto!

”Avem ambasador care se urcă beat la volan, face accident, distruge o mașină diplomatică și un autobuz, fuge de la locul accidentului, fiind băut, se ascunde în rezidența diplomatică”, îi relata Dan Tomozei lui Ion Cristoiu, anul trecut.

Reacția MAE român, întârziată, a fost că ”situația semnalată face deja obiectul unor cercetări în curs, aspectele în cauză fiind tratate cu maximă seriozitate”.

Sigur că da, cu aceeași seriozitate… de 1 an fără rezultate și măsuri concrete!

Dan Tomozei descrie relația româno-chineză ca fiind ”fracturată”, marcată de ”erorile de calcul pe care le observ în deciziile politice de la București”, dar și de ”gravele derapaje diplomatice ale României în China”.

De altfel, între pagina de socializare a lui Daniel Tomozei și cea a Ambasadei României la Beijing, ai dori ca ziaristul să fie reprezentantul țării noastre în China! Găsești relatări despre activități culturale, încurajarea colaborării bilaterale, demersuri constante pentru menținerea unei dintre cele mai mari și sincere prietenii față de România din istorie!

De aceea spun – mica Moldovă dă o jenantă lecție de diplomație României lui Titulescu, Ștefan Andrei sau Adrian Năstase!

 

970
Tematic
Cîțu trimite în Moldova vaccinurile refuzate de români
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova
Împușcături la granița României cu Republica Moldova

Загрузка...

Avioanele de cercetare NATO efectuează zboruri frecvente în apropierea frontierelor Rusiei

0
Avioanele NATO și-au bătut propriul record în ultima săptămână. S-au apropiat de granițele rusești de 58 de ori. Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, cercetașii străini organizau provocări deliberate.

Au zburat într-atât de aproape, încât rușii au fost nevoiți să ridice în cer avioane de vânătoare și să alunge aviația Alianței. Ce încearcă să descopere avioanele NATO pe coasta peninsulei Kamceatka și pe coasta Mării Negre? Și de ce monitorizează linia de demarcație dintre Ucraina și republicile nerecunoscute din Donbas?

0
Tagurile:
Rusia, NATO, avioane

Загрузка...