George Cristian Maior

”Nucleara” - George Maior, șef la PSD? Cozmin Gușă are o reacție dură, plină de tupeu

853
(reînnoit 08:37 23.12.2019)
După ce Ion Cristoiu a comentat, considerând că preluarea PSD de către Maior ar fi un bine pentru PSD pe care Iohannis nu l-ar agrea, acum a venit rândul lui Cozmin Gușă să preia subiectul

BUCUREȘTI, 23 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Informația comentată prima dată în Sputnik, privind potențiala venire a lui George Maior în fruntea PSD – singurul partid din care a făcut parte și care l-a lansat în politică – suscită interes din ce în ce mai mare.

După ce Ion Cristoiu a comentat, considerând că preluarea PSD de către Maior ar fi un bine pentru PSD pe care Iohannis nu l-ar agrea, acum a venit rândul abilului analist și politician Cozmin Gușă. Reamintim că Gușă a revenit recent în PSD, fapt care a generat multe controverse.

În cazul lui Maior, Gușă a avut o reacție dură, plină de tupeu: ”George Maior nu este potrivit să se integreze într-o structură de viitoare conducere a PSD”, a spus ferm Gușă.

”George Maior nu înseamnă reformă la PSD”, spune Gușă, dar nu ca analist, ci ca revenit în PSD. ”Dacă tot m-am dus în acest partid... el nu se califică la capitolul reformă în PSD”.

Întrebarea firească este are deja Gușă abilitarea PSD de a decide cine ”se califică” și cine nu?

”Venirea lui George Maior ca șef la PSD este o speculație mare cât Casa Presei”, a declarat  Gușă la Realitatea TV, cu un tupeu care, de obicei, este caracteristic unui alt sentiment, mascat – teama. ”Poate să vină în România să scrie cărți”, a conchis Cozmin Gușă.

Sper ca într-o ediție viitoare a excelentei sale emisiuni, Cozmin Gușă să comenteze și cealaltă parte a variantei expuse în Sputnik: George Maior, primul președinte (social)democrat după 20 de ani.

Cert este că tema este de interes – și, atenție, Ion Cristoiu a făcut în spațiul public o remarcă foarte interesantă: ”George Maior este o personalitate, este un intelectual de stânga”.

Dezbaterea continuă – iar alături de posibilitatea revenirii lui Adrian Năstase și a lui Victor Ponta, George Maior ar fi o piesă grea în acest puzzle (social) democrat, pe model impus de peste ocean.

853
Tagurile:
Cosmin Guşă, George Maior, PSD
Tancul rusesc T-90MS - în rusă Т-90МС la o expoziție organizată în 2016

Noua victorie a armelor rusești: de ce Egiptul preferă 500 de tancuri T-90MS

232
De ce tancurile T-90MS au devenit cele mai solicitate la nivel mondial, comparativ cu modelele americane și germane.

MOSCOVA, 1 iul - Sputnik, Alexandr Hrolenko. Rusia ocupă peste o treime din piața armelor, păstrându-și un avantaj important: o calitate foarte înaltă a producției la prețuri adecvate.

Pe 26 iunie, ministrul Transporturilor din Egipt, general maiorul Kamel Al Wazir, a anunțat despre semnarea unui contract cu Rusia pentru livrarea a 400-500 de tancuri T-90MS pentru armata egipteană: “Organizarea producției T-90MS va permite Egiptului să achiziționeze o tehnologie de producere a tancurilor și tehnicii blindate, să îmbogățească experiența existentă a producției tancurilor M1A1 Abrams cu partea americană”. Al Wazir a subliniat că această tranzacție va permite o sporire considerabilă a potențialului militar al Egiptului în regiune, îl va poziționa în calitate de cel mai mare operator de tancuri T-90MS.

Tancul Armata
© Sputnik / Владимир Астапкович

Informația despre acest contract este prezentă în câmpul informational din 2017. Probabil, negocierile dintre cele două părți au decurs cu un nivel profund de detaliere și au durat o anumită perioadă. Anterior, Moscova și Cairo au semnat un pachet de acorduri cu privire la livrarea armelor și tehnicii militare în valoare de peste 3,5 miliarde de dolari, apoi a urmat un alt șir de contracte mari în domeniul armamentului. Tradițional, Egiptul reprezintă unul din cei mai mari importatori de arme rusești.

Cairo dispune de unități puternice de tancuri, peste 4000 de mașini, peste 30 de tancuri T-80U, 1100 unități M1A1 Abrams, aproximativ 200 de unități de T-62, peste 800 mașini T-54/55 și 260 de tancuri Ramzes II (versiunea modernizată a tacului T-54/55), 300 de unități americane vechi M60A1 și 850 M60A3. Desigur, cele 500 de T-90MS vor reprezenta o adevărată revoluție tehnologică în forțele de tanc din republica arabă. Informația despre semnarea acestui contract a îngrijorat Ministerul Apărării al Israelului.

Acordul prevede transmiterea tehnologiilor rusești și organizarea unei producții comune a mașinilor militare pe teritoriul Egiptului. Marea intrigă constă în faptul că din 1992 egiptenii asamblează pentru armata lor tancurile M1A1, conform unui contract semnat cu General Dynamic. Tancurile egiptene “Ambras” au devenit mai costisitoare decât originalul american. Există o mare probabilitate că asamblarea T-90MS va devenit mult mai rentabilă, pentru că prețul tehnicii blindate rusești pe piața mondială sunt mai mici de 2-3 decât cele occidentale. Spre exemplu, contractul licențiat cu India pentru producția a 1000 de tancuri T-90S are o valoare de 2,5 miliarde de dolari, adică câte 2,5 milioane per unitate. În ultima perioadă, costul mediu a unui tanc de producție americană depășea 12 milioane de dolari.

Caracteristicile de luptă

Mulți specialiști afirmă că T-90 este un concurent demn pentru tancul T-14 “Armata” (totuși, T-90 și T-14 au multe lucruri în comun: sisteme, armele, protecția activă, comunicațiile și recepționarea informațiilor de luptă). Indica consideră că “eficiența T-90S poate fi considerată al doilea factor de descurajare după armele nucleare”. Tancurile T-90A, transmise trupelor guvernamentale din Siria, și-au demonstrate eficiența pe câmpurile de luptă.

Versiunea de export a T-90MS “Prorîv” dispune de un compartiment nou de luptă cu un tun de 125 de milimetri 2A46M-5 și mitraliere teleghidate, un sistem de dirijare a focului “Kalina”. Tancul rusesc are un suport sporit de automatizare, este dotat cu un sistem de orientare la țintă cu laser.

Distanța de identificare a țintei în condiții de zi este de până la 5 kilometri, iar pe aceeași rază tancul T-90 este capabil să tragă cu rachetele antitanc ghidate din țeava armei de bază cu calibrul de 125 de milimetri. La tragere cu proiectile anti-armură cumulative și sub-calibru, distanța maximă de vizare este de 4 kilometri, cu muniții cu fragmentare și explozie înaltă pe o traiectorie balistică – până la 10 kilometri. Încărcarea automata a armei permite reducerea echipajului până la trei persoane (în tancurile occidentale cel de-al patrulea membru se ocupă cu încărcarea muniției).

Blindajul frontal cu mai multe straturi a corpului și blindajul turelei este echivalent cu 850 milimetri ai blindajului de oțel. Pe lângă blindajului tradițional, mașina este dotată cu un sistem de protecție dinamică “Relikt”. Pentru prevenirea detonării munițiilor (40 de unități) în condițiile de luptă, mecanismul automat de încărcare este blindat, iar munițiile sunt distribuite în mod optim. Puterea motorului T-90MS a fost sporită (1130 cai putere) și dispune de un agregat energetic pentru alimentare cu energie electrică în timpul staționării, precum și cea mai mică siluetă dintre toate tancurile contemporane. Masa tanculului cu tot complectul de muniții este de 48 de tone. Viteza maximă este de 70 de kilometri pe oră.

Fără a exagera, am putea spune că această tehnică este una cu adevărat “cosmică”. Navigarea este asigura de un un sistem combinat de orientare cu un echipament de navigare prin satelit, care dispune de niște regimuri de cartografiere electronica și interacțiune între obiecte. Pentru o transmitere sigură a datelor este utilizat un dispozitiv de cifrare.

A se observă că Rusia are grijă de proprii tanchiști. Publicația Military Watch a anunțat recent: “În aprilie forțele armate ale Rusiei din Europa au primit în dotare primele unitățile ale tancurilor revoluționare T-90M “Prorîv”. Aceste mașini sunt mult mai avansate decât T-90, integrează tunul 2A82-1M și câteva tehnologii noi, dezvoltate pentru un tanc mult mai greu T-14 Armata de noua generație. Arma și sistemul de control al focului Kalina permit utilizarea unei game largi de muniții, dezvoltate pentru T-14, inclusiv cele anti-buncăr și antiaeriene. Armata rusă urmează obțină câteva sute de tancuri T-90M în viitorul apropiat și, așa cum s-a anunțat, vechile modele ale tancului T-90 vor fi modernizate până la standardele similare, cu utilizarea tehnologiilor avansate.

O concurență dură

Rusia a reușit să devină un lider recunoscut pe piața noilor tancuri pentru că a păstrat și a multiplicat realizările din trecut. Creat în baza “modelului clasic sovietic” T-72, tancul T-90 a realizat un salt tehnologic impresionat în viitor, motiv pentru care a devenit cel mai solicitat și cel mai vândut în secolul XXI. T-90MS a fost prezentat în premieră la expoziția Russian Expo Arms în anul 2011, iar de atunci au fost produse peste 2000 de unități T-90, dintre care peste 1500 au fost exportate. Au fost semnate contracte pentru sute de mașini pentru un an înainte. Anterior, s-a anunțat despre contractele “Uralvagonzavod” cu Irak (73 de unități), Vietnam (64 unități), Kuwait (146 unități), India (464 unități). În anii următori producătorul rus va exporta, conform celor mai modeste aprecieri, peste 2500 de tancuri T-90MS. Un număr important de mașini procurate pentru următoarele decenii va determina viitorul volumul livrărilor de muniții, detalii, reparațiilor și modernizărilor. În obținerea unui succes comercial a jucat un rol și caracteristicile de luptă excepționale, precum și raportul optim între preț și calitate. Prețul de export al tancului T-90MS este de până la 4 milioane de dolari, în timp ce modelele occidentale costă cel puțin 6 milioane de dolari.

Conflictele militare din Irak, Siria și alte state au demonstrate vulnerabilitatea tehnicii blindate americane și germane, care în trecut erau considerate de către specialiști superioare celor rusești. Astfel, tancurile americane Abrams (de 12 milioane de dolari) aflate în dotare a armatei Arabiei Saudită ardeau ca niște torțe în Yemen. Insurgenții husiți au distrus peste 20 de tancuri saudite M1A2S, iar acum Riadul examinează posibilitatea achiziționării tancurilor rusești T-90SM.

Tancul german Leopard 2 (între 6 și 10 milioane de dolari/unitatea), de asemenea, era considerat cel mai bun din lume, până în clipa în care a intrat în Siria, fiind în dotarea armatei turcești.

A fost un adevărat dezastru: pe câmpul de luptă au rămas doar “turelele digitale” și fragmentele corpului. În luptele pentru orășelul Al Bab, luptătorii Statului Islamic au reușit să distrugă 10 tancuri Leopard 2A4, cu ajutorul rachetelor anti-tanc ghidate de producție sovietică “Fagor” și “Konkurs”.

Lupta dintre tehnologiile mașinilor blindate ale statelor avansate continuă.

232
Tagurile:
Tancul T-90MS, tanc, Rusia
Tematic
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria
Ziar american: tancul rusesc T-14 Armata, „potențial cel mai periculos tanc din lume”
Exercițiile militare cu tancuri de la Chebarkul, regiunea Chelyabinsk - în imagini video
Militarii americani au testat tancul rusesc T-80U - VIDEO
De la fundul râului, pe postament – Tainele tancului T-34
Tancurile sovietice legendare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Загрузка...
Liviu Dragnea și Klaus Iohannis

PSD: Iohannis - un ”PELICAN” care înghite… ideea lui Dragnea!

165
”Ce credeți, va putea oare Klaus Iohannis să înghită toate astea, demn ca un pelican, și să le prezinte drept mărețe invenții liberale?”

BUCUREȘTI, 1 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Într-un mesaj transmis în această dimineață, social democrații, prin președintele interimar Marcel Ciolacu îi pun în față lui Iohannis un aspect pe care acesta și Orban nu-l recunosc – ”reevaluează marile investiții ale PSD pe modelul Băsescu”.

PSD arată că ideile și realizările PSD ”sunt bune de numit liberale și puse în Planul Național de Relansare Economică!”.

Marcel Ciolacu se bazează pe ”dezvăluirile„ lui Florin Cîțu, despre ”câteva mari idei de investiții din Planul de Relansare Economică”, pe care va fi ”prezentat azi țării de Iohannis”.

”La capitolul “preluări din programul de guvernare al PSD”, liberalii au punctaj maxim, 5 din 5”, spune Ciolacu, care prezintă probele concrete:

-       Autostrada Sibiu-Pitești – ”3 din 5 loturi scoase la licitație în guvernarea PSD, pe un lot se lucrează efectiv de anul trecut”;

-       Autostrada Comarnic-Brașov – ”se lucrează din 2019 pe lotul Predeal-Cristian, azi liberalii vin cu modificări majore și spun că avizele necesare durează 3 ani”;

-       Modernizarea Aeroportului Otopeni – „proiectarea și execuția gata de licitație în octombrie 2019”;

-       Spitalele regionale – ”la final de guvernare, PSD finalizase lansarea procedurilor pentru spitalele din Iași și Cluj, semnate imediat de Cabinetul Orban”;

-       Sistemul Național de Irigații – ”PSD a început șantiere de un miliard de euro din bugetul țării şi 435 milioane euro de la UE”.

Dar, cea mai mare lovitură este preluarea celei mai importante idei economic-financiare a lui Liviu Dragnea – Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, rebotezat ”Național” în loc de ”Suveran” – cuvânt care deranjează Bruxelles-ul.

”Ce nu spune Florin Cîțu dar a făcut-o deja șeful lui, Orban: PNL a reevaluat până și proiectul PSD al Fondului Național de Dezvoltare și Investiții, pe model polonez!”, scrie Marcel Ciolacu.

Ca atare, întrebarea vine firesc – ”Ce credeți, va putea oare Klaus Iohannis să înghită toate astea, demn ca un pelican, și să le prezinte drept mărețe invenții liberale?”. Dau, altfel spus, va înghiți ”pelicanul” Iohannis… ideea lui Dragnea?! Se pare că da.

Ciudat este însă că Marcel Ciolacu nu obiectează nimic cu privire la neconstituționalitatea implicării lui Iohannis în prezentarea programului guvernului PNL  - mai ales că vorbim de un program asumat politic de liberali.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

165

Загрузка...
FILE - In this Nov. 9, 2017 file photo, an American flag is flown next to the Chinese national emblem during a welcome ceremony for visiting U.S. President Donald Trump outside the Great Hall of the People in Beijing

China nu se lasă intimidată de Washington ia măsuri contra presei din SUA

0
China nu s-a lăsat mai prejos și a anunțat măsuri similare în cazul a patru mass-media americane – răspunzând astfel măsurilor luate de Washington

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Evan Răutu. SUA au declarat în februarie mai multe mass-media chineze drept ”agenții de propagandă”, luna trecută au declarat alte patru mass-media chineze de stat ”organe de propagandă” ale Beijingului, birourile din Statele Unite fiind considerate ”misiuni diplomatice străine”.  

Aceasta implică notificarea Departamentul de Stat al SUA cu privire la personalul și bunurile imobiliare ale respectivelor mass media.

În aceste condiții, China nu s-a lăsat mai prejos și a anunțat măsuri similare în cazul a patru mass-media americane (care activează în China) - agențiile de presă Associated Press și United Press International, televiziunea CBS și postul de radio NPR.

Astfel, ministerul chinez de Externe a cerut ca, în șapte zile, cele patru mass media americane să pună la dispoziția autorităților de la Beijing liste cu angajații, dar și cu bunurile imobiliare

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...