Forțele aero-purtate

Reacție pentru NATO: Rusia formează un nou regiment aeropurtat în Crimeea

968
Rusia formează un nou regiment al forțelor aeropurtate în Crimeea, drept răspuns la militarizarea regiunii Mării Negre de către SUA.

Aleksandr Hrolenko, observator militar

Tentativele Alianței Atlanticului de Nord de a exercita presiuni asupra Moscovei în regiunea Mării Negre provoacă reacții de răspuns firești. Rusia își consolidează consecvent poziția în direcția strategică Sud-Vest –  sporește forțele și capabilitățile al forțelor navale de la Marea Neagră, creează un sistem stratificat de apărare antiaeriană și antirachetă și formează în Crimeea un nou regiment al Forțelor Aeropurtate (VDV).

Comandantul Forțelor Aeropurtate ale Rusiei, general-locotenentul Andrei Serdiukov, a anunțat pe 9 decembrie la Consiliul Federației despre formarea în 2020 a celui de-al treilea regiment de atac aerian în componența celei de-a 7-a divizii de asalt aerian. Astăzi, două regimente ale acestei unități sunt bazate în Novorossiysk, iar batalionul de asalt aerian 171  - în Feodosia. Noul regiment se va afla în peninsula Crimeea, în regim permanent și va începe pregătirile militare planificate în 2021.

E o măsură adecvată și luată la timp. NATO își sporește prezența militară în Marea Neagră și încearcă să se folosească de statele din regiune din afara blocului pentru extinderea capabilităților de spionaj militar și să-și asigure pentru navele americane o prezență temporară. În acest context, Ucraina formează în Marea Azov o nouă divizie navală și, în același timp, supune votului la Adunarea Generală a ONU o rezoluție „cu privire la militarizarea Crimeei”.

Este vorba nu doar de formarea unui nou regiment în Crimeea, ci de forțe militare de rezervă ale Comandantului Suprem al Armatei. Forțele de asalt aerian se subordonează direct Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei. Divizia 7 de asalt aerian este considerată cea mai pregătită unitate militară din Rusia. Aceasta are în dotare cele mai moderne mijloace de desant, artilerie autopropulsată ASU-85 și Sprut-SD, obuziere de 122 de milimetri D-30, vehicule blindate BTR-D, vehiculele de luptă BMD. În componența diviziei se află de la 12 la 24 mii de militari, adică, odată cu noul regiment al Forțelor Aeropurtate, Crimeea va obține câteva mii de militari profesioniștii, apărători siguri.

Fiecare dintre regimentele sau batalioanele Forțelor Aeropurtate poate acționa eficient în cadrul unităților sau autonom. Pușcașii marini sunt capabili să ajungă operativ în regiunile îndepărtate, să aplice lovituri imprevizibile, să poarte lupte cu arme combinate. Toate acestea nu sunt doar niște figuri de stil.

În prima jumătate a lunii iulie s-au desfășurat exerciții militare americano-ucrainene Sea Breeze 2019, cu participarea a 19 state, 32 de nave, 24 de avioane și 900 de pușcași marini. Deja pe 11 iulie a urmat un răspuns al Rusiei: în regiunea Feodosiei în nouă minute au fost desantați 2500 de militari ai Diviziei 7 cu tot cu arme și tehnică militară (fiind activizate și 40 de avioane Il-76). Beretele Albastre au fost mobilizate, iar Flota Navală a Rusiei a forțat retragerea “Sea Breeze 2019” cu manevrele sale de amploare, cu implicarea navelor, aviației, sistemelor de rachetă antinavă mobile.

Prezență avansată

Sub pretextul “pericolului rusesc” SUA și NATO recurg la o militarizare fără precedent a regiunii Mării Negre. Crește numărul exercițiilor militare, îndreptate spre explorarea de către trupele Alianței a teritoriilor ucrainene și georgiene. Este intensificată patrularea bazinului de către grupurile permanente ale forțelor navale ale NATO. În Bulgaria și România este creată infrastructura și rezerve de mijloace materiale, centre de coordonare moderne pentru organizarea recepționării și desfășurării operative a forțelor de consolidare a Blocului.

Sunt construite și modernizate obiective ale apărării antirachetă a SUA care, în realitate, sunt îndreptate împotriva scutului nuclear al Rusiei.

Pe teritoriul ucrainean, de jure – temporar, iar de facto – în regim permanent este bazat un grup multinațional de forțe ale NATO. Instructorii britanici, canadieni, polonezi și baltici asigură pregătirea militarilor ucraineni. Cu participarea batalionului de construcții al forțelor navale al SUA, a fost construit centrul operativ al Forțelor Navale ale Ucrainei în Oceakov, regiunea Nikolaev, nimeni nu împiedică utilizarea lui de către americani.

În regiune continuă activizarea tuturor tipurilor de spionaj NATO. Bazinul Mării Negre este patrulat periodic de avioanele americane Boeing Р-8А Poseidon. Spațiul aerian al Ucrainei este controlat de aparatele de zbor fără pilot RQ-4B și avioanele E-3A Sentry ale forțelor de cercetare și alertare îndepărtată ale Alianței.

Pentru protejarea spațiului aerian al Bulgariei și României, din 1 mai 2017 a fost atras un număr mare de avioane de vânătoare ale partenerilor mai mari. Sub conducerea Pentagonului România intenționează să reconstruiască baza militară “Mihail Kogâlniceanu” (12 kilometri de la țărmul Mării Negre), pentru staționarea și deservirea conform tuturor standardelor NATO a avioanelor de vânătoare multifuncționale americane F-35, capabile să transporte arme nucleare. Tot acolo se planifică desfășurarea a peste 10 mii de militari ai Alianței. A se observa că în Bulgaria și România deja în primăvara lui 2018 au fost desfășurare trupe ale SUA și Poloniei, inclusiv 30 de tancuri, peste 50 unități de mașini blindate și 1500 de militari.

Se crează impresia că NATO încearcă să-și compenseze “oportunitatea pierdută”  de amplasare a trupelor în Crimeea și încearcă să creeze pe teritoriile statelor de la Marea Neagră a unui cap de pod comod pentru o forță semnificativă a grupurilor Alianței. O astfel de strategie și implicarea mioapă a aliaților regionali ai Washingtonului forțează Rusia să dezvolte noi sisteme de arme, să-și perfecționeze structura și componența forțelor armate.

Totul este exclusiv pentru garantarea securității naționale și a suveranității Rusiei și aliaților ei.

968
Tagurile:
Flota navală, Crimeea, Marea Neagră, România, Rusia
Tematic
China arată că SUA este adevărata amenințare, după ce NATO a catalogat-o drept ”provocare”
Delirul NATO atinge cote uluitoare – declarații șocante, dar și o replică fermă
Iohannis ignoră dezvoltarea producției militare, dar e posibil să dăm mai mulți bani NATO!
Franța insistă pentru ”suveranitatea europeană” și regândirea NATO
Alegerile prezidențiale în Belarus

UE și SUA: Polonia se descurce singură cu Belarusul

248
(reînnoit 17:01 25.09.2020)
Occidentul își va continua o retorică dură în raport cu puterea de la Minsk, însă va evita orice confruntare reală.

MOSCOVA, 25 sep – Sputnik, Irina Alksnis. Reacția Occidentului la inaugurarea președintelui a fost una prognozabil de negativă.

Inițial, reprezentantul Departamentului de Stat a spus că SUA nu îl consideră pe Aleksandr Lukașenko un președinte legitim ales, pentru că “rezultatele anunțate au fost fabricate și nu reflectă o legitimitate”.

Apoi a fost emisă o declarație specială a șefului diplomației UE, Josep Borrell, în care noul mandat al lui Aleksandr Lukașenko a fost calificat drept unul “lipsit de orice legitimitate democratică”. De asemenea, s-a menționat că inaugurarea (în document acest cuvânt este luat în ghilimele) “contravine voinței a unei bune părți a populației” republicii, fapt exprimat printr-o “multitudine de acțiuni protest pașnice”.

Declarația lui Borrell prezintă, desigur, ample oportunități pentru malioțizitate. Spre exemplu, am putea prognoza din start că rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, indiferent de rezultate, vor contraveni voinței a aproximativ jumătate de americani, pentru că țara este divizată. În plus, acolo există o abundență suficiente de acțiuni de protest. Astfel, document prezentat ar putea fi aplicat și asupra realităților de peste ocean.

La rândul său, formularea “legitimitatea democratică” face aluzie că în opinia Bruxellesului, există și alte tipuri de legitimitate, iar conform lor – Aleksandr Lukașenko este deplin legitim.

Cea din urmă, apropo, explică șezutul Occidentului pe două scaune, pentru că această retorică dură se îmbină cu o poziție vădit slabă și de compromis în raport cu Minsk în practică.

Niște sancțiuni cu adevărat dure împotriva Belarusului nu au fost aplicate. Mai rău: în jurul acestei probleme au apărut noi reglări de conturi în interiorul UE, pentru că Cipru cere totodată impunerea și unor măsuri restrictive împotriva Turciei, blocând sub acest pretext procesul.

Ambasadorii occidentali nu au fost rechetați. Nu doar nu au fost retrași: americanii continua să-și restabilească relațiile dimplomatice cu republica după un îngheț îndelungat. Acum câteva zile comisia senatului SUA pentru afacerile internaționale a aprobat candidatura noului ambasador. Timp de 12 ani ambasadele ambelor state sunt conduse de reprezentanți provizorii, după o retragere reciprocă din cauza introducerii de către Washington a sancțiunilor împotriva companiilor belaruse în anul 2008.

Pe acest fundal, chiar și cele mai dure mesaje reprezintă o manifestare a unei sălăbiciuni și o incapacitate de a influența evenimentele, fapt care corespunde realității. În cazul dat, Occidentul merită o apreciere pentru faptul că a început să-și conștientizeze și, cel mai important, să-și accepte limitele posibilităților.

Fără nicio îndoială, o astfel de reacție la alegerile din Belarus a devenit un rezultat, inclusiv, al lecției foarte dureroase a Venezuelei. A trecut peste un an și jumătate de când peste 50 de state, preponderent occidentale, l-au recunoscut pe Juan Guaido în caltiate de președinte legitim al Venezuelei. Însă această decizie nu a avut nicio influență asupra realității, în care conducătorul real până în prezent este Nicolas Maduro.

Dacă Statele Unite și Europa își pot permite să ignore o țară mică din America Latină, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic ieșit din comun sau că deloc nu s-au împotmolit, atunci o astfel de strategemă aplicată unui stat din centrul Europei ar fi mult mai dificilă. Mai ales că Belarusul este implicat în niște procese internaționale importante, precum reglementarea conflictului din Donbas, motiv pentru care e nevoie de niște acțiuni calculate, cu niște consecințe previzibile.

O altă circumstanță importantă, care influențează asupra diminuării entuziasmului Occidentului în raport cu posibilele acțiuni împotriva Minskului, este faptul că tot ce se întâmplă acolo este în mare parte un proiect polonez. Anume Varșovia se află în spatele protestelor, ea asigură un sprijin politic și mediatic liderilor opoziției belaruse. Ce-i adevărat, rezultatele impresionează în sens strict negativ: fenomenul “Președintele Sveta” (anume așa se numește profilul de Instagram al Svetlanei Tihanovskaia) poate servi drept model pentru o proastă strategie din punct de vedere al tehnologiilor politice.

Polonia s-a implicat în bătălie, însă nu are suficiente forțe pentru a-și impune scenariul. În plus, Minskul a început să răspundă: presa anunță despre problema exportului de mărfuri poloneze în Belarus. Cu alte cuvinte, polonezii au călcat, ca de obicei, pe greblă.

Nu e deloc surprinzător faptul că acum polonezii vor să fie ca musca la arat: ca Europa de Vest și SUA să-și mobilizeze artileria grea, obținând răsturnarea lui Aleksandr Lukașenko, pentru ca apoi Varșovia să devină cel mai mare beneficiar al acestor procese.

Doar că Berlinul, Parisul, Breuxellesul și Washingtonul nu au astfel de dorințe și e puțin probabil ca în aceste capitale să existe un entuziasm de realizare a viselor poloneze.

Prin urmare, Occidentul va continua direcția unui discurs dur în adresa Minskului, evitând o confruntare reală, pentru că nu are nicio dorință de a se implica într-un nou joc geopolitic, condamnat la eșec. În ultimii ani au avut suficient de multe eșecuri.

248
Tagurile:
Polonia, UE, SUA, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
Lukașenko a preluat oficial noul mandat de președinte

Загрузка...
Donald Trump

Expert: Trump nu vrea se amestece în cazul lui Navalnîi

115
(reînnoit 14:55 25.09.2020)
Un grup de senatori americani propun aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei sub pretextul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. Ce se ascunde în spatele acestei initiative.

BUCUREȘTI, 25 sep – Sputnik. Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege care prevede aplicare unor sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu cazul bloggerului rus Aleksei Navalnîi. Politologul Vladimir Mojegov a calificat această inițiativă drept niște “vorbe în vânt” într-o intervenție la radio Sputnik și a explicat de ce.

Un grup de senatori americani a înaintat un proiect de lege cu privire la aplicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei din cauza incidentului cu Aleksei Navalnîi, anunță pe site-ul său senatorul republican Marco Rubio.

Documentul prevede introducerea unor măsuri restrictive împotriva unor demnitari ruși, care, în opinia autorilor, “sunt implicați direct în încălcarea dreptului internațional”, inclusiv în “otrăvirea” lui Navalnîi.

Proiectul de lege determină autoritățile americane să raporteze congresului despre informațiile de care dispune despre resursele financiare ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și anturajul său. Totodată, acesta obligă Casa Albă să răspundă la întrebarea dacă Rusia a încălcat legislația SUA, care interzice utilizarea armelor chimice și biologice.

Pe lângă lui Marco Rubio, documentul a fost aprobat de senatorul republican Mitt Romney, democrații Chris Coons, Ben Cardin și Chris Van Hollen.

Pentru ca proiectul de lege să fie adoptat, acesta trebuie să obțină susținerea senatului, a camerei reprezentanților și să fie semnat de președintele SUA.

În emisia radio Sputnik, politologul rus Vladimir Mojegov a comentat inițiativa senatorilor.

“E o activitate pur publică. Despre ce fel de rapoarte poate fi vorba? Sunt niște lucruri cu totul nerealiste. Toate acestea inițiative reprezintă o pălăvrăgeală, o retorică îndreptată spre tensionarea a atmosferei în plină campanie. În plus, cazul lui Navalnîi este mai curând o agendă a democraților. Republicanii s-au alăturat fără prea multă dorință la astfel de inițiative. În orice caz, Trump are o atitudine foarte atentă și distanțată. Și secretarul de stat Mike Pompeo a spus că va fi nevoie de o reacție doar atunci când se vor cunoaște detaliile incidentului și că, deocamdată, nu este clar ce se întâmnplă”, a spus Vladimir Mojegov.

În opinia lui, americanii ar fi putut obține informații de la nemți cu privire la Navalnîi, însă nu ei nu au adresat astfel de solicitări.

“A fost un soi de pretext pentru sancțiuni, însă, deocamdată, astfel de solicitări nu au fost adresate. Iată de ce cred că e doar vorba de o simplă pălăvrăgeală... E o istorie foarte neclară, iată de ce Trump nu vrea să se implice în ea – e aventură a democraților, în care el nu vrea să se împotmolească. Din câte mi se pare, democrații vor promova insistent această agendă, iar Trump se va distanța”, consideră politologul.

Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență în spitalul din Omsk pe 20 august, după ce s-a simțit rău în avion. Medicii ruși l-au diagnosticat cu tulburări metabolice, care au provocat o scădere a nivelului de glicemie. Deocamdată, nu se cunoaște cauzele acestei stări. În sângele și urina lui Navalnîi nu au fost descoperite substanțe toxice.

Ulterior, acesta a fost transportat în Germania. La începutul lui septembrie, guvernul german a declarat că cetățeanul rus a fost otrăvit cu o substanță toxică din grupul “Noviciok”. Moscova a solicitat Berlinului să ofere mai multe informații despre rezultatele analizelor de laborator, însă nu a urmat niciun răspuns.

Totodată, se cunoaște că serviciul german de informații BND are acces la Noviciok începând cu anii 90. În afară de aceasta, substanțele din grupul menționat sunt studiate în peste 20 de state occidentale, inclusiv de Marea Britanie, SUA, Suedia, Cehia.

Rusia, în conformitate cu decretul prezidențial din anul 1992, a încetat orice activități în domeniul dezvoltării armelor chimice, iar în 2017 a distrus toate rezervele de astfel de substanțe, fapt confirmat de OPCW.

115
Tagurile:
SUA, Germania, Rusia, Aleksei Navalnîi, Donald Trump
Tematic
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi
Kremlinul a comentat situația probelor în cazul lui Navalnîi
Navalnîi a fost externat - e perfect sănătos
Moscova: Berlinul a refuzat să organizeze discuția lui Navalnîi cu anchetatorii
Moscova acuză Vestul de o campanie de dezinformare în cazul lui Navalnîi

Загрузка...
Proteste în Minsk

Proteste în Belarus: au fost reținuți zeci de demonstranți

0
Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor împotriva lui Lukașenko în Minsk.

BUCUREȘTI, 26 sep – Sputnik. Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor neautorizate în Minsk din această sâmbătă, informează RIA Novosti, citând forțele de ordine din capitala Belarusului.

“Au fost reținute câteva zeci de persoane pentru contravenții administrative”, a declarat serviciul de presă al direcției generale a afacerilor interne a comitetului executiv orășenesc din Minsk.

Sâmbătă la Minsk a avut loc o nouă acțiune de protest a femeilor.

Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko.

0
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
UE și SUA: Polonia să se descurce singură cu Belarusul

Загрузка...