Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu

Confirmare: de ce e urgentă eliminarea PSD. Grupuri internaționale și interese de miliarde

26885
Căderea PSD – nu doar a guvernului Dăncilă, ci și pierderea controlului în Parlament -  par a fi o urgență nu numai pentru interesele politice ale lui Iohannis - ci și pentru grupuri de afaceri

BUCUREȘTI, 3 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Îmi doresc o Românie fără PSD, o Românie fără PSD în structurile de conducere”, este laitmotivul președintelui Iohannis în ultimele luni – și a rămas chiar și după instalarea guvernului său obedient, cu aparențe de ”marionetă” - și după victoria la prezidențiale.

Dar, căderea PSD – nu doar a guvernului Dăncilă, ci și pierderea controlului în Parlament -  par a fi o urgență nu numai pentru interesele politice ale lui Iohannis.

Concret, în vremurile apuse ale lui Dragnea, cea mai importantă mutare a PSD a fost îndreptată împotriva celor care doresc să facă bani în România fără să plătească – și a celor care vor să exploateze, în condiții de profit maxim, resursele țării noastre. Adică, taxarea suplimentară a exploatărilor din Marea Neagră și direcționarea unei cote a gazelor după dorința noastră – și impozitarea multinaționalelor.

Lobby-ul internațional și-a făcut datoria, și PSD a fost târât prin toate noroaiele presei europene, atacurile din cercurile politice ”partenere” s-au întețit, ”diaspora” și o parte a populației a crezut toate astea – și rezultatele politice s-au văzut. Nu a mai contat că Iohannis, PNL sau USR nu aveau nici un program sau plan concret, ori că totul era în favoarea rechinilor străini…

Cert e că, de pe o zi pe alta se așteaptă abrogarea actelor normative care deranjează interesele (financiar-economice) internaționale.

Conform presei internaționale preluată și de publicații românești, OMV Petrom a anunţat că ”este pregătită să accelereze o injecţie de miliarde de euro într-un proiect energetic gigant din Marea Neagră, pe care îl deţine cu ExxonMobil, odată ce noul Guvern de la Bucureşti ridică barierele pentru a face aceste investiţii”, scrie ”Știri pe surse”, preluând agenții occidentale.
Același grup internațional va lua o decizie finală privind lucrările la zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră  după ce ”a fost obstrucţionată anul trecut de schimbările aduse Legii proiectelor offshore în domeniul gazelor naturale şi de noile taxe în industria energiei impuse de fostul guvern”, scrie sursa citată

Chiar directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere a declarat că așteaptă ”decizii în timp util care vor fi importante pentru înlăturarea barierelor aflate în calea investiţiilor şi a reducerii riscurilor proiectului”.

Adică, se confirmă ceea ce precizam la început, iar modificarea legislaţiei în cauză este prioritate pentru PNL și Iohannis. Modificările rapide în domeniul energiei se pot face deținând controlul Parlamentului – atât prin majoritate, cât și prin conducerea celor două Camere. Acesta e și motivul pentru care se dorește preluarea șefiei celor 2 Camere.

Ori, dacă PSD mai deține președinția Camerelor, e posibilă o amânare  legilor – sau chiar o cădere în cazul unei asumări a răspunderii Guvernului. Ceea ce face ca intervenția dură în Parlament să fie prioritate zero. De fapt, cu mulți zero…

În contextul unei piețe în care țările plătesc și cumpără, fără restricții, povestea cu independența energetică a României este la fel de adevărată ca aceea cu ”amenințările”, ”provocările”  și ”apărarea” pe bază de achiziții pe bani mulți.

De altfel, ultimul ministru ALDE a demonstrat că achiziționarea gazului a fost mai rentabilă decât preluarea din surse ”interne” – fapt care a generat însă un atac susținut al grupărilor din Opoziția de atunci (PNL și USR) dar și al propagandistului principal al NATO, Radu Tudor.

În aceeași logică se înscrie și ideea că românii ”vor plăti mai puțin” – fapt demonstrat de istoricul tuturor ”privatizărilor” – de fapt, înstrăinării – resurselor și utilităților. Deci, da, teoretic, dacă o companie românească, a statului, va prelua exploatările – da, românii vor plăti mai puțin și vor deține controlul siguranței energetice.

Ceea ce este o altă poveste frumoasă dar nerealistă în contextul UE și al ”parteneriatului”, dar și având în vedere că noul Guvern vrea să privatizeze până și CEC!

”Pentru a dezvolta proiecte de o asemenea amploare, investitorii au nevoie, în primul rând, de un cadru economic viabil pentru proiect, cu stabilitate fiscală şi predictibilitate”, spune directorul general al OMV, precizând e nevoie de ”o piaţă liberalizată şi dezvoltarea infrastructurii de gaze”.

Ce înseamnă „piață liberalizată”? Exact inversul a ceea ce făcuse PSD, care plafonase prețurile de achiziție de la producători la 68 lei/MWh, iar prin aceasta se ajungea la ieftinirea prețului la gaze pentru 3 milioane clienți casnici. Acesta era efectul direct al Ordonanței 114.

Cine a atacat PSD și ordonanța 114? Hotnews, Ziare.com, Europa Liberă, Newsweek și alte publicații din aceeași zonă. Poate vă spune ceva asta… Și poate verificați cine finanțează ONG-urile - mai bine zis, verificați dacă există vreun ONG important și agresiv care să nu fie ”partener”  cu vreo companie/instituție din domeniul energiei. Americană (90%) sau vest-europeană, desigur.

26885
Tagurile:
Business, Miliarde, Grupuri de interese, ExxonMobil, PSD
Viktor Orban și Ursula von der Leyen

Blocaj în Comisia Europeană? Răspuns riscant pentru Ungaria

373
În loc să recunoască vina și să aplaneze o situație tensionată, Comisia Europeană îl provoacă pe Orban Viktor, uitând Ungaria nu are comportamentul pasiv și umil al României

BUCUREȘTI, 30 sept – Sputnik. Așa cum am anunțat, premierul maghiar Orban Viktor a cerut expres demiterea vicepreședintelui Comisiei Europene, comisarul Vera Jourova, acuzând-o că a jignit Ungaria într-un interviu acordat publicației germane ”Der Spiegel”. 

”Domnului Orban îi place să spună că construiește o democrație iliberală”, a declarat pentru ”Spiegel” Vera Jourova, completând ”Aș spune: construiește o democrație bolnavă”.

Reacția Ungariei a fost imediată, mai întâi prin ministrul Justiției, Varga Judit, care a cerut ferm: ”Jourová trebuie să demisioneze!”

”Nicio instituție democratică nu ar trebui să tolereze un lider care folosește astfel de insulte, așa cum a făcut-o în interviul din Spiegel”, a spus ministrul, adăugând că „definirea Ungariei ca democrație bolnavă umilește poporul maghiar, contrazice valorile europene și aduce rușine Comisiei Europene!”

Mai mult, în scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, premierul Orban Viktor a anunțat un demers unilateral ferm: Ungaria suspendă relațiile politice cu Jourova.

”Vicepreşedintele Comisiei Europene a jignit Ungaria, de aceea Guvernul ungar suspendă relaţiile politice cu Vera Jourova” – a scris premierul Orban Viktor, în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei.

Ori, se pare că se va intra într-un blocaj ”politic” sau chiar instituțional, pentru că răspunsul peședintei CE a fost ferm – și ca o provocare pentru Orban:

”'Preşedinta Ursula von der Leyen lucrează îndeaproape cu vicepreşedinta Jourova privind statul de drept”, a transmis Comisia Europeană. ”Vicepreşedinta se bucură de deplina încredere a preşedintei”.

Mai mult, prin purtătorul de cuvânt Dana Spinanț, președinția Comisiei transmite că ”Îngrijorările noastre atunci când este vorba despre statul de drept în Ungaria sunt binecunoscute”.

”Ele vor fi tratate în raportul nostru privind statul de drept, pe care îl vom prezenta mâine. În acest raport, noi evaluăm situaţia din toate statele membre”, a declarat purtătorul de cuvânt, românca Dana Spinanţ.

Cu siguranță, această reacție dură va avea consecințe, pentru că Orban Viktor nu e liderul care să lase o asemenea provocare fără răspuns. Pe de altă parte, este ciudată atitudinea Comisiei Europene care, în loc să aplaneze o situație tensionată, a amplificat-o prin acest răspuns.

Și, fără dubii, declarația Verei Jourova în presa germană a fost insultătoare, fapt pentru care ar trebui să explice ce a dorit să spună sau să-și ceară scuze.

Dar, probabil că ”guvernul Europei” s-a obișnuit cu atitudini umile și servile, precum cele ale României față de instituțiile europene și euroatlantice.

373
Tagurile:
Ungaria, Blocare, Comisia Europeană

Загрузка...
Codrin Stefanescu

Codrin îl scoate vinovat pe Ciolacu, acuzații dure

571
Fostul secretar general îl acuză pe actualul președinte al PSD de un fenomen periculos care se simte în PSD  - și a cauzat pierderi la actualele alegeri

BUCUREȘTI, 30 sept – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Au fost alegerile din 27 septembrie un dezastru pentru PSD? La nivel național, nu se poate spune asta. Dar semnalele nu sunt bune, din multe zone. Dar, cel mai grav, cu câteva excepții, s-a făcut simțită o demobilizare a electoratului PSD, fapt subliniat de mulți analiști.

În plus, au existat trădări și negocieri eșuate în mod încă neelucidat, cum a fost în cazul Capitalei.

O reacție dură pe tema asta a avut-o Codrin Ștefănescu, care recunoaște că PSD a fost trădat.

”E adevărat! Ne-au trădat primari, prieteni sau aliați! Rând pe rând au îngroșat armata de strânsură a lui Orban”, scrie Codrin, completând – ”că au fost șantajați, amenințați sau pur și simplu cumpărați la bucata, chiar nu mai contează!”.

Efectul a fost clar, iar fostul secretar general spune fără ocolișuri: ”Ne-au lăsat baltă în mijlocul luptei cu un adversar extrem de toxic pentru țară. Au îmbrăcat tricourile galbene și au uitat de PSD și de membrii săi, care i-au sprijinit în trecut. Pa și la revedere!”.

Dar, cel mai grav este, așa cum spuneam, fenomenul de demobilizare și chiar demoralizare a electoratului social democrat – iar pentru asta Codrin îl consideră vinovat pe Marcel Ciolacu și ”echipa” sa.

”Nimeni și nimic nu a reușit sa-i demoralizeze atât de grav pe votanții noștri, cum a reușit să o facă Ciolacu și mică sa gașcă de prieteni ai Sistemului!”, acuză Codrin, ”Pentru că tot ceea ce nu suportă, admite, acceptă membrii de partid, susținătorii sau votanții noștri tradiționali, se află azi în conducerea PSD!”.

Și, atenție, Codrin spune clar: ”Mulți dintre ei au lipsit de la vot din acest motiv!”. Și încă un aspect – dacă acum un aport major l-a avut dorința primarilor și a șefilor de județ de a-și păstra puterea, la parlamentare există pericolul implicării mai slabe a acestora, cum a fost la europarlamentare.

571
Tagurile:
Rezultate, alegeri locale, PSD, Marcel Ciolacu, Codrin Ștefănescu

Загрузка...
Școală, profesor

Asalt asupra școlii: profesorii își duc crucea mai departe

0
Din păcate, dascălii tac: știu că nu îi susține nimeni dacă ridică puțin capul din tablete, așa că preferă să rabde și să meargă mai departe.  

Premierul României, Ludovic Orban, ne-a spus, probabil după o gândire îndelungată și o cântărire a situației din țară că tabletele pe care le-au primit elevii ca să facă ore online – bine, acolo unde s-a întâmplat asta – nu sunt ale lor și că, de fapt, statul exercită un control în mod discreționar.

Acesta a cerut autorităților locale și unităților școlare să achiziționeze tablete, pentru că tabletele nu se dau definitiv familiilor.

”Se dau într-o formă de comodat. E posibil ca într-o localitate nivelul de răspândire a virusului să scadă și atunci tabletele pot fi recuperate și pot fi distribuite într-o altă localitate în care crește numărul de infectări și e necesar învățământul online”, a declarat Orban.

Cu alte cuvinte, va fi un adevărat du-te vino cu tabletele. Și dacă ele se strică, pe umerii cui pică răspunderea: pe umerii celui care a semnat inițial contractul? Cum se va face noua distribuție? Se va semna un nou contract de comodat? Dacă situația epidemiologică din localitatea de unde au plecat tabletele se agravează, iar problema se extinde la nivel național, câți copii vor fi efectiv lipsiți de dreptul de a putea învăța?

Nu cumva prin aceste acțiuni se îngrădește au chiar se elimină dreptul copiilor la educație și la instruire?

Acesta ar fi încă un asalt asupra școlii, după o serie întreagă de bâjbâieli și declarații fără acoperire ale ministrului Educației și Cercetării. Timp de câteva luni, de la debutul pandemiei de coronavirus și instituirea stării de urgență în România, Monica Anisie a vorbit despre scenarii la care se lucrează – și pe care nu le-a prezentat niciodată publicului, a dat de înțeles că, după starea de alertă se va putea reveni normal la școală – ceea ce nu s-a întâmplat etc.

De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării nu a precizat cum anume se vor derula orele online la clasele primare – în special la clasa pregătitoare și la clasa întâi, acolo unde se pune problema, în special, de adaptare.

Prea multe întrebări au rămas fără răspuns, iar profesorii sunt nevoiți să se descurce așa cum pot.

Cât va mai merge ”și așa” în învățământ?

0
Tagurile:
Profesori, școală

Загрузка...