Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Braziliei, Jair Bolsonaro.

De ce "teribilul" Bolsonaro iubește BRICS

147
(reînnoit 20:00 14.11.2019)
În ciuda predicțiilor despre destrămarea BRICS după venirea la putere în Brazilia a „trumpistului” Jair Bolsonaro, modul în care partea braziliană a pregătit lucrările summitului arată interesul noii guvernări pentru cooperarea economică în cadrul acestui grup de state.

MOSCOVA, 14 nov – Sputnik, Dmitri Kosîriov. Summitul liderilor statelor BRICS din Brazilia se află în pericol pentru că în ianuarie s-a schimbat puterea în această țară și BRICS ar putea pierde prima literă, va rămâne doar Rusia, India, China și Africa de Sud. Aceasta a fost reacția tipică a multora după ce anume Brazilia a preluat în 2019 președinția BRICS – adică, a devenit organizatorul tuturor evenimentelor summitului.

Într-adevăr, Jair Bolsonaro este un politician tipic latinoamerican de dreapta, nu îndrăgește stânga latinoamericană (de genul celor care conduc Venezuela), e unul cumplit, are un comportament de un „trumpist” scandalos și chiar se află în relații foarte bune cu însuși Donald Trump... Pe de altă parte Trump se află într-un război comercial cu China și în relații neclare cu Rusia. Guvernele braziliene precedente, care au promovat activ ideea BRICS, au fost de stânga.

S-a întâmplat cu totul invers. Anume președinția braziliană a bătut recordul la eficiență în pregătirea summitului din 13-14 noiembrie (iar BRICS a avut diverse summituri).

La o masă rotundă organizată de Agenția de Știri Internațional Rossiya Segodnya, la care au participat oameni legați direct de pregătirea summitului, discuțiile s-au axat pe ideea că noua guvernare va compromite acest summit, însă s-a întâmplat tocmai invers.

Venirea la putere a “trumpistului latinoamerican” Bolsonaro este unul din simptomele că lumea se reconstruiește în cel mai neașteptat mod și putem înțelege tot ce se întâmplă doar dacă renunțăm la iluziile anteriore. Cine este astăzi de dreapta, cine este o alternativă de dreapta, cine este de stânga? Să admite că în Rusia simpatiile față de latinoamericanul Che Guevara de diverse nuanțe este o moștenire a epocii sovietice. Însă Rusia este de dreapta, de stânga sau îmbină aceste două ideologii, într-un mod neconceput pentru imaginarul occidental?

China, indiferent de cum se numește guvernul de la guvernare – e o societate de stânga sau de dreapta? Cum rămâne India, unde din 2014 s-a schimbat nu doar partidul de guvernare și executivul, dar și o epocă – la putere a venit Narendra Modi, considerat și el un Trump indian? Apropo, în Africa de Sud, în toți anii de existență a BRICS, s-au întâmplat multe lucruri. Totuși, BRICS continuă să existe și este pe plac tuturor noilor lideri ale statelor membre.

Observăm, desigur, un fenomen specific: uniunea, concepută și creată într-o anumită epocă, a devenit mai actuală în alta. Proiecte de acest fel pornesc cu întâlnirile liderilor și discuții despre principiile comune: sistemul internațional de guvernare a fost creată sub înrâurirea lumii precedente și a stăpânilor ei precedenți, însă iată lumea se schimbă, se înalță noi state, însă nimeni nu se grăbește să le includă în rândurile noilor acționari. Acest lucru trebuie schimbat cu grijă.

Desigur, în această idee exista un element al confruntării cu foștii stăpâni ai lumii aflați în declin – SUA și aliații lor, în primul rând. Iată de ce declarațiile politice ale BRICS, în pofida spiritului diplomatic, erau tratate de SUA ca o provocare inadmisibilă.

Însă acum activitatea de bază este dedicată unor lucruri concrete. BRICS a început-o cu o construcție a uni sistem de finanțe alternativ, în paralel fiind elaborare proiecte de accelerare a comerțului și investițiilor reciproce. Iată că acum Brazilia a selectat drept subiect nu doar pentru summit, dar și pentru întreaga activitate BRICS de un an – “Creșterea economică pentru un viitor inovator”. Mai exact, consolidarea cooperării a celor cinci țări în domeniul științe, tehnologiilor și inovațiilor, în high-tech și apoi restul.

E de la sine înțeles acest lucru. Brazilia este o mare putere, este a cincea după populație și teritoriu, este a șteapta (a noua) putere economică a lumii în dependență de metodologia de calcul. Inovațiile sunt reprezentate astăzi în primul rând de China, dar și de Rusia și India.

Bolsonaro este o persoană asemănătoare lui Trump, urăște globaliștii de orice gen (pe care îi consideră de „stânga”), îndeosebi mafia ecologistă, care s-a transformat într-un forță supranațională, care sugrumă economia și spală creierile oamenilor, inclusiv prin metoda trimiterii unor fetițe bolnave la ONU. Însă de ce Bolsonaro, cu toată simpatia lui față de Trump, s-ar opune unei cooperări inovative în cadrul BRICS de dragul creșterii economice?

Totodată el a venit la putere în perioada unui mare succes al țării. În perioada 2005-2018 (perioada existenței BRICS) exportul de mărfuri al Braziliei în statele partenere a crescut de cinci ori, în China și Africa de Sud – de patru ori, în Rusia de 3,4 ori, în India de 2,1 ori, ceea ce depășește semnificativ creșterea exportului internațional. Acum a venit timpul să se acorde o atenție sporită high-tech.

Și brazilienii au procedat în acest fel, dezvoltând cu succes tradiția că principal activitate a BRICS se va desfășura între summituri. Într-o listă a ședințelor la diverse niveluri, desfășurate în ultimele 9 luni și jumătate, inclusiv declarația despre ceea ce s-a realiat și urmează să se realizeze se observă că accentul se pune anume pe inovație. Din declarație se observă că e vorba de o conlucrare a 3,4 mii de persoane din cele cinci state.

În cazul dat, pentru aprecierea calității acestor activități este nevoie de specialiști de profil. Aici se ascunde problema invizibilității, tipică pentru structuri asemănătoare BRICS – UE, APEC, ASEAN și multe altele. Totul arată strălucit la nivel de declarații politice. Însă când începe să funcționeze tot mecanismul, totul arată ca un motor al unui automobil bun. La prima vedere, chiar și cu capota deschisă, nu se întâmplă nimic, nici nu auziți acest motor (dacă automobilul este într-adevăr bun). Pentru a observa mai mult, trebuie să demontăm câteva piese, dar și să fim în stare s-o facem.

Așadar, mulți vor aprecia summitul care a început în capitala Braziliei după noua lui declarație, dar și după întrevederile bilaterale ale celor cinci lideri. Cel mai important este că motorul funcționează silențios și va funcționea, inclusiv în timpul președinției rusești din 2020.

147
Tagurile:
BRICS, Jair Bolsonaro
Тема:
Summitul BRICS din Brazilia (13)
Tematic
Împotriva unei lumi unipolare: șapte întrebări despre BRICS
Liderii BRICS au adoptat o declarație finală: ce prevede
Putin a numit direcțiile prioritare ale BRICS
Expert: de ce Turcia vrea în BRICS
Ambasadorii statelor BRICS, la Moscova, la un briefing legat de INF
Lavrov: BRICS are un rol stabilizator pe arena internațională
Putin la BRICS: Rusia devine tot mai atractivă pentru investiții
Rusia va promova dedolarizarea comerțului în cadrul BRICS
Putin: Legăturile comerciale ale Rusiei cu țările BRICS depășesc 125 miliarde de dolari
Ion Cristoiu

Cristoiu îl trezește pe Ciolacu: Decizia CCR e testul PSD!

537
Nu este așa cum părea la început – victoria clamată în urma Deciziei CCR este un test, o provocare pentru PSD – Ciolacu de a-și dovedi credibilitatea

BUCUREȘTI, 17 sept – Sputnik. Ion Cristoiu vine cu o interpretare extrem de interesantă, conform căreia decizia prin care  CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de premier în cazul moțiunii de cenzură din sesiunea extraordinară nu e o victorie – ci un adevărat test pentru PSD, pentru credibilitatea partidului condus de Marcel Ciolacu.

În ciuda comentariilor pripite ale presei, celebrul jurnalist consideră că Decizia are un cu totul alt efect politic: ”Obligă PSD să supună la vot Moţiunea din 31 august 2020”.

Ion Cristoiu atrage atenția că ”Moţiunea n-a căzut. Moţiunea n-a fost supusă votului, pentru că nu s-a întrunit cvorumul”.

Ori, depunerea moțiunii fiind constituţională, ”din punct de vedere constituţional majoritatea PSD o obligată să supună votului Moţiunea din august” și, atenție la completarea lui Cristoiu – ”cu toate riscurile inerente pentru PSD, între care se numără, evident, eşecul”.

”După eşecul întrunirii cvorumului, PSD a scos-o la vopsea invocînd amînarea şedinţei de supunere la vot pînă după decizia CCR”, spune Cristoiu, subliniind că acum ”Decizia CCR a fost luată”.

Cristoiu îi aduce aminte lui Marcel Ciolacu a declarat de cele două declarații:

- ”Am citit comunicatul CCR, aşteptăm motivarea apoi, împreună cu colegii mei, vom lua o decizie politică privind oportunitatea continuării demersului” – a spus Ciolacu după Decizia CCR

- ”După 31 august 2020, PSD a anunţat că ia o decizie abia după ce se primeşte decizia CCR”, amintește Cristoiu.

Jurnalistul constată că, prin așteptarea motivării, ”PSD a cîştigat timp - sînt tare curios ce va născoci după publicarea Motivării pentru a nu supune votului Moţiunea din 31 august 2020”.

”Asta deoarece PSD nu-şi doreşte cu nici un chip votul la Moţiunea de cenzură din 31 august 2020 - nici una dintre soluţii nu-i convine”, spune Cristoiu, explicând: ”Nici dacă Moţiunea trece (va fi acuzat de criză politică inutilă în plină Pandemie), nici dacă nu trece (va fi acuzat de eşec, ceea ce va duce la demobilizarea activului PSD)”.

Deci, conchide celebrul jurnalist, ”oricum ar da-o, pentru PSD decizia CCR e defavorabilă”.

”Dacă dădea cîştig de cauză Guvernului, se pomenea doar cu o campanie anti prin care a mai trecut”, spune Cristoiu. ”Cum însă CCR i-a dat PSD cîştig de cauză, iată PSD la mare strîmtoare. Trebuie să decidă votul, pentru că Moţiunea de cenzură nu poate să rămână în aer”.

Ironic, Cristoiu scrie, în editorialul postat pe ”Cristoiublog.ro”, că ”Singura speranţă a PSD e ca Motivarea să vină după alegerile parlamentare”.

Ceea ce, evident, este puțin probabil… dar nu imposibil, dacă ne gândim la amânarea în cazul completurilor de 3, care a sosit cu imensă întârziere, după încarcerarea lui Liviu Dragnea, care o aștepta ca pe o salvare. 

Cu alte cuvinte, Decizia CCR este o adevărată provocare pentru PSD-Ciolacu, a cărui credibilitate este în joc în acest moment. Moțiunea a fost depusă – deci are curaj PSD-Ciolacu să o depună, sau se va retrage cu coada jos… e mai sănătos, chiar dacă e rușinos?

Cristoiu e chiar mai dur – ”Decizia CCR e o lovitură pentru PSD și nu pentru Guvern” – anticipând că PSD Ciolacu va reacționa prost, așa cum a făcut-o în ultima vreme.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

537
Tagurile:
PSD, Marcel Ciolacu, CCR, Ion Cristoiu

Загрузка...
Ludovic Orban

Orban plătește gafa, e băgat la mijloc de Ciutacu și Badea!

1264
După gafa penibilă comisă (vezi și video în text), Ludovic Orban a devenit subiect de ironii în presă și mediul online – episodul este cu adevărat uluitor!

BUCUREȘTI, 17 sept – Sputnik. Premierul Ludovic Orban a comis una dintre cele mai stupide gafe, în cursul unei dintre numeroasele și controversatele sale vizite ”de lucru” – de fapt, o deplasare electorală, însoțit de alți demnitari plătiți pentru altceva decât campania politică.

Aflat în judeţul Argeş, Orban s-a apropiat voios de un bărbat în vârstă, aflat într-un scaun cu rotile şi, după ce a dat mâna cu el, încălcând normele de protecție, l-a întrebat… ”Ce viteză prinde?”. Scaunul cu rotile, evident!...

”Asta e de handicap, foarte ușor prinde mai mult, dar o las aşa...”, a răspuns uimit bietul om.

Apoi, ca o fericită completare, Ludovic Orban i-a urat omului un viguros ”Sănătate!”… iar cei care-l însoțeau i-au dat materiale de propagandă - omului din scaunul cu rotile, nu celui din scaunul de premier.

Ce-i drept, scaunul era modificat, avea ghidon pentru a fi manevrat mai ușor, dar de aici e diferență mare până la întrebarea ”ce viteză prinde?” – așa, ca între proprietari de bolizi!

Internetul e plin de comentarii ironice după această gafă, iar doi dintre cei mai duri realizatori TV, Mircea Badea și Victor Ciutacu l-au prins între comentarii.

Victor Ciutacu l-a întrebat pe premier ce fumează – și a recunoscut că numai lui Orban putea să-i treacă prin cap o asemenea întrebare.

”Ludovice, doar ție putea să-ți treacă prin cap că omul ăla bătut de soartă o arde pe curse de viteză în căruțul de handicap”, a scris Ciutacu pe Facebook, întrebându-l ”Înainte fumai țigări fără timbru din duty free, ai schimbat furnizorul?”.

La rândul său, Mircea Badea a fost mai dur: ”Dobitocul Orban a văzut un om în scaun cu rotile și l-a întrebat ce viteză prinde”.

În emisiunea ”În gura presei”, Mircea Badea a comentat episodul uluitor – și a concluzionat: „Avem premier deștept!”.

Problema este că un asemenea premier conduce România, luând decizii vitale – și o mai și reprezintă pe plan internațional.

Postare Mircea Badea chiar el
Postare Mircea Badea chiar el

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1264
Tagurile:
Mircea Badea, Victor Ciutacu, Ludovic Orban

Загрузка...
Maria Zaharova

Răspunsul Moscovei la sancțiunile UE dure împotriva Rusiei

0
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat cu privire la apelul Parlamentului European, care a cerut înăsprirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

BUCUREŞTI, 18 sept – Sputnik. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a vorbit despre un posibil răspuns al Rusiei la sancțiunile Uniunii Europene în contextul evenimentelor din Belarus și al situației legate de Alexei Navalny.

Potrivit Mariei Zaharova, rezoluția adoptată de Parlamentul European nu este altceva decât punerea în aplicare a principalului obiectiv urmărit astăzi: de a da o lovitură relaţiilor dintre Rusia și UE. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a subliniat, de asemenea, faptul că Rusia va da un răspuns echivalent.

„Încercăm întotdeauna să nu fim lacomi, ci corecți. Din acest motiv, acțiunile noastre sunt simetrice, punctuale, orientate în aceeași direcție precum cele prin care primim o lovitură. Și, prin urmare, răspundem, pentru că, fără a răspunde, nu se poate face nimic în diplomație”, a spus Maria Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.

„Vom reacționa [la această lovitură], la toate sancțiunile, la toate listele de sancțiuni, precum şi la toate încercările de a elimina presa noastră din spațiul informațional, pentru a nu lăsa jurnaliștii și personalitățile noastre publice să îşi facă auzită vocea. Știți foarte bine că putem şi ştim. Și, din păcate, am şi învățat deja cum să o facem”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, citată de Sputnik.

Solicitarea de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei

Pe 17 septembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a solicitat UE să sporească presiunea sancțiunilor asupra autorităților ruse și să reconsidere în mod semnificativ relațiile cu Rusia în contextul presupusei otrăviri a adversarului rus Alexei Navalny.

În plus, Parlamentul European a solicitat Bruxellesului și guvernelor statelor membre „să acorde o atenție prioritară aprobării și implementării, în viitorul apropiat, a mecanismului de sancțiuni în domeniul drepturilor omului asemănător legii [americane] Magnitsky, care include persoane fizice și poate prevedea sancțiuni sectoriale”.

Cazul Navalny

Alexei Navalny a fost spitalizat și plasat în comă indusă pe 20 august în Omsk, Siberia, după ce s-a simțit rău într-un avion. Pe 22 august, a fost transferat la un spital din Berlin.

Pe 2 septembrie, guvernul german a declarat că acesta a fost otrăvit cu o substanță aparținând grupului de agenți toxici Novichok. Pe 11 septembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a explicat că se efectuează verificări în cazul lui Alexei Navalny, în cadrul procedurilor juridice tradiționale din Rusia, subliniind că elementele expuse de Berlin ar trebui să facă obiectul verificărilor în Rusia înainte de deschiderea unei anchete.

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Maria Zaharova, Moscova, Rusia
Tematic
Parlamentul European cere sancțiuni aspre împotriva Rusiei
Scrisă în grabă: Greșeala comisă în rezoluția PE
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”
Peskov: Rusia încearcă să obțină date de la OPCW în cazul lui Navalnîi
Berlinul a refuzat să răspundă unde se află sticla din care a băut Navalnîi

Загрузка...