Liviu Dragnea

Analiză devastatoare: Dragnea, victimă a războiului americano-chinez!

391
Fostul ministru de Externe Adrian Severin a publicat pe pagina sa de facebook o analiză profundă a cauzelor pentru care familiei Dragnea i s-a retras dreptul de a circula în SUA, iar explicațiile ajung până la războiul global americano-chinez.

BUCUREȘTI, 10 septembrie - Sputnik, Marius Holdean. Severin își propune în postarea sa să decripteze mesajele americane, așa că începe cu o serie de întrebări, ele însele lămuritoare:

”De ce Secretarul de Stat Mike Pompeo i-a inclus pe copiii lui Liviu Dragnea pe lista celor cărora le este interzisă intrarea în SUA? De ce ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, iar nu cel de la București, Hans Klemm, a venit să ne anunțe pregătirea unei „foi de parcurs” americane pentru justiția română? De ce Premierul Dăncilă nu se mai întâlnește cu Vicepreședintele Pence în marja sesiunii anuale a Adunării Generale ONU? De ce Procurorul General / Ministrul de Justiție al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall la Washington, tocmai pe când aceasta era demisă la București? Iată câteva întrebări care definesc parteneriatul strategic româno-american în actuala etapă istorică drept un secret ascuns de o enigmă învăluită în mister”, scrie Severin.

Fostul ministru de Externe respinge însă explicațiile facile furnizate de mass-media, menite a arunca praf în ochi și pleacă din start de la premizele următoare:

”Liviu Dragnea nu i-a dat nici o dispoziție lui Viorica Dăncilă (cu care, de altfel, de multă vreme, relațiile sunt reci până la ostile), că sancțiunea inumană aplicată copiilor lui Dragnea, fără legătură cu vreo culpă a acestora și fără respect pentru prezumția de nevinovăție, nu are nimic de a face cu remanierea Anei Birchall, și că presiunile asupra Premierului român nu își au sursa exclusiv la Casa Albă, ci și în alte case, palate și sufragerii, unde, oricum, promovarea tovarășei Ana este ultima glumă spusă înainte de ridicarea ședințelor, pentru destinderea admosferei”.

Raporturile complicate dintre SUA și România

Severin arată că, în prezent, ”avem de a face cu două federații americane: una vizibiă și legitimă, avându-l ca șef al administrației pe Președintele Donald Trump, iar alta ocultă și ilegitimă, condusă de reprezentanții unui complex dinastic politico-birocratico-corporatist, căreia americanii, pe vremea când acționa ca simplu factor de corectare a politicilor oficiale, i-au dat numele de „establishment” („sistemul”), pentru a o apela „deep state” („stat subteran”), după ce a trecut cu duritate la subminarea statului oficial. Ca atare, nu tot ceea ce ajunge la București ca „mesaj american” vine din același loc și este animat de aceeași logică. Uneori sursele sunt în concurs, iar ordinele trimise de ele în conflict”.

Prin corespondență, spune Severin, nici în România lucrurile nu stau mai bine. ”Deși tradiția politică românească este autoritar-centralistă, în ultimii cincisprezece ani și aici statul s-a rupt în două: unul democratic (slab) și altul oligarhic (eficient). Pe canalele diplomatice care i-au mai rămas, cel dintâi comunică Washingtonului ceva. Cel din urmă, mult mai dinamic și mai prezent pe malurile Potomacului, promovează alte informații și provoacă alte reacții. Ceea ce se recepționează la București este un amalagam de impulsuri venind de la diversele centre de putere din SUA, ca răspuns la diferitele imputuri trimise de diferite centre de putere din România. Dacă aceste planuri nu se separă nu putem înțelege nimic, totul părând absurd”, face Severin lumină în confuzia politicii românești.

Războiul americano-chinez la București

Dar ineditul analizei lui Severin este cel care postulează, apoi argumentează în detaliu, faptul că ”FAMILIA DRAGNEA – VICTIMA COLATERALĂ A RĂZBOIULUI AMERICANO-CHINEZ” (majusculele îi aparțin fostului ministru de Externe).

Severin încearcă apoi să înțeleagă motivul unei asemenea mobilizări a lui Mike Pompeo împotriva familiei Dragnea:

”Ideea Secretarului de Stat trebuie să fi fost însă alta. El trebuie să le fi spus colaboratorilor săi că, în negocierile transatlantice, America și-a adjudecat custodia Guvernului român, sprijinit de unicul partid național care nu a fost încă arondat unei alte puteri suzerane. Acest partid se află, însă, sub influența a tot felul de baroni, de țară sau de curte, care socotesc orice angajament extern ca fiind facultativ; în orice caz, supus cenzurii intereselor lor locale. Unii dintre ei susțin o politică externă multivectorială, făcând cu ochiul Rusiei – ceea ce încă ar fi suportabil – dar mai ales Chinei – ceea ce este intolerabil. De asemenea, vor ca măcar o parte din resursele naturale ale României să rămână acasă, astfel încât, din exploatarea acestora să se poată îmbogăți și ei. Nepregătiți pentru a face față concurenței miliardarilor americani pe piața mondială, milionarii români vor protecție națională, ceea ce transnaționalele garantate de SUA și care finanțează puterea SUA nu pot accepta”.

Mai departe, spune Severin, fără a se lovi direct în „protejatul” de la București, și așa strâns cu ușa de oamenii tandemului franco-german, ”trebuia imaginat un gest năpraznic care să le înghețe sângele în vine liderilor PSD, făcându-i să își înghită tupeul și să se ferească de orice inițiative neconvenite pe filieră transatlantică. Șeaua urma să fie bătută zdravăn pentru ca iepei pesediste să nu îi treacă prin creier tentații nărăvașe. Și pentru că acest gest trebuia să poarte un nume, i s-a spus „Liviu Dragnea & Sons”.”

Concluzia lui Severin este că decizia împotriva lui Dragnea ”nu are nici o legătură cu angajamentul american în lupta împotriva corupției și nici cu susținerea Anei Birchall, așa cum vor să ne facă a crede corifeii statului paralel de inspirație germană, spre a ascunde partajul influenței străine în România și a ne convinge că America ratifică discursul justițiarist al lui Klaus Iohannis, ci cu confruntarea americano-chineză, circumscrisă de contradicțiile ordinii corporatiste globale”.

SUA pierde simpatia poporului român

Dar Severin nu se oprește aici. El vrea să arate și cum a perceput poporul român gestul SUA împotriva lui Dragnea:

”Reprezentative pentru simțirea poporului român sunt cu siguranță opiniile, exprimate tot pe rețelele de comunicare virtuală, care afirmă că pe data de 5 septembire 2019 a fost proclamat oficial statutul de colonie al României. Nu demnitatea lui Liviu Dragnea a fost călcată în picioare, ci demnitatea națiunii române. Nu Liviu Dragnea s-a dorit a fi intimidat, ci poporul român, prin liderii săi. Lui Dragnea i s-a confirmat, fără voie, calitatea de deținut politic. El iese astfel în câștig”.

Potrivit lui Severin, ”Națiunea română a primit o lovitură care îi afectează suveranitatea și îi periclitează siguranța. Nici un român nu poate gândi altfel. Iar asta arată, folosind o expresie celebră, că interdicția decretată de Departamentul de Stat este mai mult decât o crimă; este o greșeală”.

Ca fost ministru de Externe, Severin consideră că ”în mod normal MAE român ar trebui să reacționeze, cerând explicații și reparații, indiferent cât de „penal” ar fi Dragnea. În orice caz, copiii lui sunt cetățeni români și merită protecția acordată oricărui român care umblă prin lume și i se limitează drepturile. Aceasta este prerogativa și datoria oricărui stat independent”.

Severin arată că greșeala SUA vine într-un moment total nepotrivit, când românii au toate motivele să se îndoiască de partenerul lor strategic: ”când diplomați și militari români mor în Afganistan, într-un război în care au ajuns ca aliați ai Americii, când, pe drept sau pe nedrept, românii fac legătura între dispariția și probabil uciderea unor copile din Oltenia, victime ale traficului de carne vie, și baza militară NATO de la Deveselu, și când societatea română este scandalizată de ceea ce percepe a fi încercarea corporațiilor americane de a o lipsi de resursele de gaz natural din Marea Neagră. Și mai vin pe când polonezilor li s-a ridicat obligația de a obține vize pentru a călători în America iar românilor nu, precum și atunci când America pare tot mai obligată să își refugieze în România (pe lângă Polonia) atuurile geostrategice ale arhitecturii de securitate est-europene, sub efectul înstrăinării Europei germane și a Turciei, de alianța transatlantică”.

În privința SUA, fostul ministru de Externe amintește de proverbul ”Când Dumnezeu vrea să piardă pe cineva, mai întâi îi ia mințile”:

”Ce a fost în mintea dlui Pompeo sau în ce a mai rămas din ea atunci când a decis să îi interzică fiicei lui Dragnea, neimplicată în vreun scandal de corupție, continuarea studiilor în SUA?! Dacă peste lovirea unui lider politic căzut s-ar mai putea trece, pedepsirea fără vină a copiilor lui, nu poate feri de sentimentul revoltei nici un om normal. Ceea ce a fost conceput ca o ideee „strălucită” pentru intimidarea liderilor români, este de fapt un greșeală fatală care alienează poporul român”, mai arată Severin.

Și la acest capitol, Severin pune un diagnostic crunt:

”În 1997 românii au salutat cu entuziasm lansarea parteneriatului strategic româno-american. Acest entuziasm a fost temelia care a făcut parteneriatul viabil și durabil. În 2019, prin calcule greșite, America distruge tocmai această temelie. Înțelegem încă o dată de ce SUA câștigă toate războaiele și pierde toate păcile: pentru că poate ocupa teritoriile altor popoare, dar nu poate cuceri mințile și inimile popoarelor”.

391
Tagurile:
SUA, China, Adrian Severin, Liviu Dragnea
 Paul Stănescu

Prima contradicție la vârful PSD, între Stănescu și Dâncu: ”Trebuie moarte pentru voturi?”

120
Paul Stănescu: ”Este exclus să mai intervină o nouă amânare”. Vasile Dâncu: ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie 2021”

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Acum puțin timp mass media a publicat un ”mesaj intern trimis filialelor județene social-democrate” de către secretarul general interimar Paul Stănescu, prin care se anunță ferm: ”Dragi colegi, alegerile vor avea loc pe 27 septembrie. Este exclus să mai intervină o nouă amânare”.

”Au rămas mai puțin de 50 de zile până la alegeri”, scrie Paul Stănescu, arătând că ”de ceea ce vom face în acest interval va depinde soarta partidului nostru. Nu mai e mult, deci vă rog să ne mobilizăm la capacitate maximă”.

În mesajul publicat de ”Știri pe surse”, Stănescu își exprimă convingerea  că, fiind partidul cu cei mai mulți primari ”trebuie să ne luptăm cu toate forțele noastre pentru a ne menține acest statut, care arată forța PSD - am convingerea că, dacă ne mobilizăm bine putem obține un rezultat peste așteptări”.

Deci Paul Stănescu simte nevoia unei confirmări a faptului că PSD susține alegerile din 27 septembrie. De ce asta? Pentru că, recent, noua vedetă a PSD, Vasile Dâncu, proaspăt numit președinte al Consiliului Național, deși abia revenit în partid, a exprimat o opinie contrară – alegerile locale și parlamentare ar trebui organizate în martie 2021, odată cu o preconizată oprire a pandemiei.

”Populaţia este îngrijorată - ne trebuie moarte pentru voturi?”, a comentat Dâncu opțiunea 27 septembrie. ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie, cu o pauză de o săptămână pentru alegerile locale şi parlamentare”.

Mai mult, conform EvZ.ro, Vasile Dâncu consideră că însăși moțiunea de cenzură ar trebui motivată prin oprirea Guvernului de a face alegeri pe 27 septembrie, periclitând astfel populația.

”Nu poţi argumenta căderea Guvernului, doar prin greşelile făcute”, spune Dâncu, ”Această moţiune trebuie argumentată şi prin dorinţa Guvernului de a face alegeri în vreme de coronavirus”.

Moțiunea de cenzură este ”o cerere socială, un val de nemulţumire faţă de Guvern - oamenii îşi doresc asta”, a spus Dâncu, conform EvZ.ro. ”Activul de partid vrea sânge, o bătălie la centru pe care să o ducă şi ei. Guvernul trebuie eliminat ca sa nu influenţeze alegerile. Face cadouri în vreme de coronavirus”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
PSD

Загрузка...
Elena Udrea și Traian Băsescu

Elena Udrea - reacție surprinzătoare după ce s-a confirmat Băsescu candidează!

209
În ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Da, a apărut o confirmare oficială! Traian Băsescu candidează la Primăria Capitalei. Ceea ce părea doar un element de presiune destinat obținerii unor poziții pentru candidații PSD sau a propriei siguranțe, evoluează – deși, probabil, scopul rămâne același.

Apropo de propria siguranță, în privința lui Băsescu, sigure par două chestiuni: NU are cum să câștige Primăria Capitalei, în competiția cu PSD și PNL; NU va renunța la poziția de europarlamentar, mai ales cu un dosar penal în vizor.

Deci, probabil, va face atât spectacol în campanie… câte avantaje va obține de la PNL și Iohannis.

Confirmarea oficială a venit de la Eugen Tomac, liderul formal al PMP, care a scris pe pagina de Facebook:

”În atenţia tuturor colegilor şi susţinătorilor PMP! Vă invităm să ne susţineţi în campania de strângere de semnături pentru viitorul Primar General al Municipiului Bucureşti! Cu Băsescu înainte! Toţi pentru Bucureşti”.

După acest prim anunţ oficial a reacționat și fondatoarea PMP, Elena Udrea: ”Gata, s-a terminat cu gluma!”

”Candidaţii şi susţinătorii lor, cei aflaţi la vedere sau ascunşi aiurea, prin «păduri», îşi pot lua galetuşele din nisip şi pot merge acasă! Traian Băsescu, candidează! Şi că întotdeauna, câştigă”, a scris Elena Udrea.

Sigur, Traian Băsescu câștigă… dar ce? Probabil, propria imunitate și, cine știe, poate a altora?

”Se face din nou politică în România. Se face din nou administraţie în România”, a adăugat Elena Udrea.

Este o reacție surprinzătoare, pentru că în ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată.

Se reia relația sau… Băsescu are în plan o negociere care i-ar aduce mai multă liniște, inclusiv din partea Elenei, mereu surprinzătoare?... Și, poate, periculoasă?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

209
Tagurile:
Traian Băsescu, Elena Udrea

Загрузка...
Proteste în Belarus

Proteste în Belarus: Jurnaliști, atacați de "oameni în negru"

0
(reînnoit 23:20 11.08.2020)
Oameni în negru, fără însemne oficiale atacă jurnaliștii, le extrag cardurile de memorie și distrug aparatele foto și video.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Persoane în uniformă neagră și căști bruschează jurnaliștii, le confiscă cardurile de memorie, distrug aparatele și le smulg ecusoanele de jurnaliști, a relatat agenției Sputnik Belarus reporterul foto al Associated Press, Serghei Grits.

Potrivit lui, pe la orele nouă seara, spre angajații instituțiilor de presă, care activau în apropierea hotelului Orbita, s-au apropiat câteva persoane cu caschete, fără semne distinctive.

“Cu trei lovituri cu pumnul mi-au distrus ecranul camerei. De la alți șase colegi le-au extras cardurile de memorie”, a menționat Grits.

Reporterul foto a specificat că inițial acești “oameni în negru” au dispersat demonstranții, iar apoi au revenit pentru “a rezolva” jurnaliștii.

Potrivit Sputnik, pe bulevardul Dzerjinski a fost distrus aparatul foto al reporterului portalului TUT.BY, Vadim Zamirovski. Jurnalistul consideră că miliția a primit indicații să distrugă camerele.

0
Tagurile:
Minsk, Belarus
Tematic
Ultima oră: Tihanovskaia îndeamnă belarușii să renunțe la proteste
Proteste în Belarus: Ciocniri violente între demonstranți și OMON în Brest - Video
Belarus: Trupele OMON trag în protestatari cu gloanțe de cauciuc

Загрузка...