Summit-ul G7 din Franța

“O strategie pe termen lung” de ce Trump s-a certat cu partenerii din G7

447
(reînnoit 13:46 26.08.2019)
Profesorul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei Lev Klapațki a explicat motivele comportamentului lui Donald Trump la summitul G7.

BUCUREȘTI, 26 aug – Sputnik. Presa scrie despre conflictul dintre președintele american și celelalte state din G7 din cauza Rusiei. Radio Sputnik a discutat cu profesorul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei Lev Klapațki despre motivele unui astfel de comportament al lui Donald Trump.

Dorința președintelui SUA, Donald Trump, de a restabilit formatul G8, invitând Rusia în Grupul celor Șapte, a devenit un motiv de ceartă la reuniunea G7 de la Biarritz, scrie publicația britanică The Guardian.

Cu referință la propriile surse diplomatice, ziarul anunță că președintele american a insistat pe alăturarea Rusiei la G7, „respingând argumentele că acest grup trebuie să rămână o uniune a democrațiilor liberale”.

Cu această idee a căzut de acord prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte. Prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe, și-a păstrat o poziție neutră în această problemă. Ceilalți participanți la summit, potrivit surselor, s-au pronunțat categoric împotrivă.

Chiar dacă presa a anunțat că ideea revenirii Rusiei în formatul G7 (împreună cu Rusia grupul s-ar numi G8) i-a fost sugerată lui Trump de președintele Franței, Emmanuel Macron, iar liderului american i-a fost pe plac această idee. Acum, scrie The Guardian, el s-a alăturat opiniei majorității și a renunțat la această propunere.

Profesorul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Lev Klepațki, a enunțat niște ipoteze care ar explica un astfel de comportament al lui Trump.

“Cel mai probabil, e vorba de calcularea mai multor pași înainte. În primul rând, acum el se gândește cel mai mult la alegerile prezidențiale din SUA, iată de ce vrea să joace pe acest subiect. În al doilea rând, el contrazice orice ar spune partenerii din G7. Așa îi este caracterul lui – el nu cade de acord, ci contrazice. Această idee a fost înaintată de Macron, a susținut-o Conte, era clar că nici Marea Britanie, nici Germania, nici Japonia nu îl vor susține, au propriile motive. În Trump joacă spiritul de contradicție”, consideră Lev Klepațki.

Formatul G8 funcționează din anul 1998. În 2014 acesta s-a redus la G7, în contextul evenimentelor din Ucraina și reunificării Crimeei cu Rusia, membrii clubului au decis să nu meargă la summitul din Soci, preferând să se reunească la Bruxelles fără Rusia.

447
Tagurile:
Emmanuel Macron, Donald Trump, G7
Tematic
Liderii G7 au discutat despre revenirea Rusiei, potrivit mass-media
Vedeta G7 este Trump care „nu are aliați, întrucât el nu negociază”
G7 - Trump mută împotriva Europei: anunță un acord comercial cu Marea Britanie după Brexit
G7 cu surprize: Ministrul iranian de Externe a aterizat la Biarritz
Fofografiile cu Amazonia în flăcări, publicate de Macron, sunt actuale?
Gesturi caraghioase la Summitul G7 de la Biarritz - galerie foto
Polițiști americani în timpul protestelor din New York

Cum s-a transformat lupta împotriva rasismului din SUA în confruntare cu jefuitorii

149
Revoltele, jafurile și incendierile din Statele Unite nu mai contenesc. Donald Trump este gata să introducă armata pentru a pune capăt dezordinilor. Aflați din materialul RIA Novosti de ce un asemenea pas este periculos pentru președintele american.

MOSCOVA, 4 iun - Sputnik, Sofia Melniciuk. Revoltele, jafurile și incendierile care au izbucnit după moartea afro-americanului George Floyd din Minneapolis, ca urmare a arestului dur al poliției, nu încetează. În jumătate din statele americane a fost instituită starea de asediu, dar autoritățile locale practic nu întreprind nicio măsură. Însă Poliția nu mai face față, iar președintele Donald Trump intenționează să folosească forțele armate pentru a pune capăt vandalismului și jafurilor. De ce un asemenea pas este periculos pentru președintele american, aflați din articolul RIA Novosti.

Lege și ordine din nou

Americanii erau în așteptarea adresării lui Donald Trump către națiune. Însă președintele a ezitat și a făcut-o abia pe 2 iunie, când în Washington protestatarii spărgeau vitrinele magazinelor.

”Suntem cutremurați de moartea lui George Floyd", a spus el. "Dar nu putem permite unei gloate furioase să deturneze caracterul pașnic al protestului. Principalele victime sunt cetățenii care respectă legea și cele mai sărace categorii sociale. Și voi lupta pentru a-i proteja", a spus el.

”Eu sunt președintele legii și ordinii”, a subliniat Trump. Trebuie să precizăm că această lozincă este bine cunoscută cetățenilor americani.

În 1968, țara, la fel, se pregătea pentru alegerile prezidențiale în vremuri tulburi: proteste de masă împotriva războiului din Vietnam, mitinguri în sprijinul femeilor și minorităților rasiale. După ce a fost asasinat celebrul activist pentru drepturile afro-americanilor Martin Luther King, Jr., și apoi senatorul Robert Kennedy, în care mulți își puneau speranța, Richard Nixon a mers în alegeri cu lozinca ”Lege și Ordine”.

”Trebuie să acceptați faptul că întreaga problemă constă într-adevăr în negri”, a explicat atunci șeful administrației Casei Albe, Harry Holdeman. De atunci, „legea și ordinea” în rândul americanilor de culoare s-a asociat cu samavolnicia Poliției.

Protestul pașnic a explodat

Trump a numit aceste revolte drept terorism intern. În adresarea sa către națiune, președintele a vorbit despre proprietarii de întreprinderi mici, care sunt nevoiți să-i privească pe rebeli cum le sunt „strivite visele”.

Internetul este arhiplin de probe video ale jafurilor. Rebelii au distrus vitrinele magazinelor, au furat bunuri, au pictat pereții, ferestrele și ușile. În Santa Monica, de exemplu, au furat aproape totul din magazinul de îmbrăcăminte sport Vans. Și când reporterii Fox 11 îi întrebau pe trecători de unde aveau cutiile cu adidași, aceștia evitau să răspundă. În preajmă nu era niciun polițist.

Acest lucru se întâmplă în toată țara. Apelurile autorităților de a înceta actele de vandalism sunt zădarnice. Proprietățile sunt apărate de protestatarii pașnici și de înșiși proprietarii de afaceri.

În aceeași Santa Monica, o tânără a ieșit la ușa unui magazin cu bannerul ”Stop violență”. Au încercat să o împingă, au aruncat chiar și o fumigenă la intrare, dar fata nu s-a speriat. La scurt timp, lângă ea s-a apropiat un bărbat de culoare cu un banner ”Protestăm, nu jefuim”. Acești tineri au venit în mod deliberat în centrul orașului pentru a-i împiedica pe provocatori să compromită protestul pașnic.

Iar un caz din San Diego m-a făcut să-mi amintesc de glumele despre mafia rusă. Acolo, imigranții din fostele republici ale URSS au apărat restaurantul Pușkin. Proprietarul Gaik Gazarian i-a mărturisit corespondent RIA Novosti: și-a dat seama rapid că trebuie să acționeze de unul singur.

”Am mulți prieteni care, la fel ca și mine, sunt adepți ai gândirii republicane (spre deosebire de protestatari - n.red.).

Duminică, când mi-am dat seama că am putea să avem probleme, am sunat pe toată lumea - și după o jumătate de oră au fost la restaurant. Doisprezece oameni, cu pistoale și arme. Armele sunt deținute legal, suntem instruiți să le mânuim. Și în spațiile proprii, pentru autoapărare, desigur, avem dreptul să le folosim”, a explicat Gazarian. Ei au salvat atât restaurantul Pușkin, cât și alte unități comerciale din vecinătate, inclusiv un alcomarket, care aparține unui imigrant irakian în vârstă.

În cealaltă parte a țării, în Brooklyn, New York, locuitorii orașelor se organizează în grupuri de patrulare pentru a menține ordinea în timp ce poliția nu întreprinde nimic. "Suntem aici doar pentru a ne apăra. Respectăm lupta împotriva rasismului și dreptul la protest. Dar nimeni nu are dreptul să distrugă locul în care locuim cu familiile noastre”, au spus organizatorul grupului de patrulare Isaac Boltianski și David Brodski - Rușine pentru primarul din New York pentru că nu ne protejează".

Dreptul la furie

Mulți sunt nemulțumiți de inacțiunile de care dau dovadă autoritățile locale. Primarul New York-ului, Bill de Blasio, este acuzat că le-a îngăduit jefuitorilor să-și facă de cap, fiica sa a fiind arestată recent în timpul unor violențe stradale. De asemenea, i se fac reproșuri și guvernatorului statului, Andrew Cuomo, deși până de curând acesta era perceput drept erou în lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Luni, de Blasio a spus că implicarea armatei este un pas periculos, nu va face decât să înrăutățească situația. „Când forțele armate intră în zone rezidențiale, nu se întâmplă nimic bun”, a spus el. Cu toate acestea, numărul poliției pe străzi a fost dublat - de la patru la opt mii. A fost instituită stare de asediu.

Nici alți șefi de state, în special democrați, nu se grăbesc să implice Garda Națională. Argumentele lui de Blasio sunt repetate de guvernatorul Oregonului, Kate Brown, al Illinoisului - Jay Robert Pritzker, al Nevadei - Steve Sisolak și al Michiganului - Gretchen Whitmer. Șeful statului Washington, Jay Insley, a alertat unitățile militare, dar până acum nu a dispus desfășurarea acestora în orașe.

Între timp, Trump a amenințat că va scoate el însuși militarii pe străzi. Președintele, deși este comandantul suprem, nu poate, la discreția sa, să folosească forțele armate federale în teritoriul statelor. Cu toate acestea, dacă ar pune în aplicare Legea Insurecției din 1807, în baza decretului său, Garda Națională va acționa fără a ține cont de guvernatori. Ultima dată acest lucru a fost făcut de George W. Bush tatăl, în anul 1992, în timpul protestelor din Los Angeles care au izbucnit din cauza că patru polițiști albi au bătut un bărbat negru.

Cu toate acestea, reticența guvernanților de a agrava relațiile cu protestatarii este de natură politică, a declarat analistul Dmitri Drobnitski. "Principala sarcină a democraților este de a nu-i permite lui Trump să fie reales pentru un al doilea mandat. Atâta timp când nu erau proteste, oamenii puteau fi ținuți în carantină. Acum li s-a dat dreptul la furie", a declarat acesta pentru RIA Novosti. "Trebuie să-l facă pe Trump să arate rău, pentru că potrivit retoricii democraților, el este rasist și a răspândit în o societate o atmosferă de ură".

Dacă după atâtea zile de distrugeri, președintele va prelua controlul cu ajutorul Gărzii Naționale, va avea de câștigat din punct de vedere politic și atunci nu va mai conta ce spun democrații. ”Trump, vino și fă ordine” - iată pentru cine vor vota alegătorii indeciși”, notează expertul.

Acesta subliniază că situația privind discriminarea rasială în țară este într-adevăr îngrozitoare. Și nu trebuie să uităm de acest lucru atunci când discutăm despre proteste.

Democrații doresc să demonstreze atât ineficiența lui Trump, cât și să încerce să nu-i sperie pe alegătorii lor din rândul minorităților, spune Dmitri Suslov, director adjunct al Centrului de studii europene și internaționale din cadrul Școli superioare de Economie. "Le este foarte frică să nu piardă sprijinul în rândul populației non-albe. Este vorba despre afro-americani - unul dintre pilonii principali ai lui Joe Biden în alegeri”, amintește expertul.

În același timp, ambele tabere joacă la limita respectării regulilor, precizează interlocutorul. "Democrații încearcă să-l discrediteze pe Trump, cu riscul de a speria electoratul moderat și pe cei indeciși. Iar Trump este gata să aplice măsuri dure, ceea ce ar putea duce la și mai multă violență și decese", a explicat el.

Societatea americană este deja extrem de divizată. Protestele au scos în evidență Contradicțiile profunde din societate. Oamenii simpli sunt indignați atât de samavolnicia Poliției, cât și de distrugerile provocate de jefuitori, iar democrații și republicanii încă nu sunt capabili să se înțeleagă. Este dificil să spunem ce rol a jucat Legea Insurecției în cariera politică a lui George W. Bush. Dar știm că în 1992 a pierdut alegerile. Trump, evident, mizează pe aplicarea forței. Cu ce se va termina totul, vom afla în viitorul apropiat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
protest, SUA
Tematic
SUA, imagini video - sute de oameni s-au adunat în Minneapolis la reședința guvernatorului
În Parlamentul European se va discuta despre respectarea drepturile omului în SUA
Rezerva Federală anticipează o scădere a economiei SUA cu aproape 53 la sută
SUA - dovadă de alienare totală! Manevrele democraților țin, Trump în mare dificultate
Ultimul mare prieten al lui Ceaușescu intervine în scandalul din SUA: o adevărată lecție!

Загрузка...
Radio Free Europe / Radio Liberty

”Europa Liberă”, articol scandalos: ”Transilvania ar putea căpăta o formă de autonomie”

636
”Dacă UE va fi o construcție de succes se vor șterge frontierele dintre statele membre, diversele provincii vor deveni autonome”

BUCUREȘTI, 4 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Da, este vorba de publicația finanțată de Congresul SUA, ”partenerul strategic” al României. NU, nu este un interviu cu Sabin Gherman sau cu vreun iredentist maghiar, ci cu istoricul  Lucian Boia.

Un istoric și scriitor decorat de președintele Ungariei cu ”Crucea de cavaler a Ordinului de Merit”, medaliat în Germania, favorit al Humanitas-ului filosofului Liiceanu, profesor universitar – ce să mai, un intelectual de top, conform standardelor pro-Occidentale!

Dintr-un motiv anume, poate ”strategic”, Sabina Fati, șefa ”Radio Europa libera” – România, i-a luat în ajunul centenarului Trianonului un interviu lui Lucian Boia, în care acesta face câteva considerații și… previziuni. Și, uluitor, dar nu Boia este cel care insistă pe temele scandaloase, ci șefa publicației ”strategice”.

Interviul este amplu, poate fi citit integral aici - așa că vom reda doar câteva fragmente interesante. Interesante mai ales azi, la aniversarea centenarului Trianonului. Sau comemorare, cum spun maghiarii. 

Maniu și-ar fi dorit… autonomia Transilvaniei!

O primă considerație, pe care Boia o introduce în ultima sa carte, ”Românii și Europa”, este că, după Trianon, ”ar fi fost de dorit o anume descentralizare”.

”Nu știu dacă se urmărea chiar o autonomie, dar liderii ardeleni și-ar fi dorit acest lucru: Iuliu Maniu și ceilalți”, spune Boia. ”Nu era neapărat nevoie să faci din România un stat federal, însă ar fi fost mai bine, dacă de la început provinciile care s-au unit pentru a forma România Mare să aibă un grad de autonomie”.

Sabina Fati face la rândul său o afirmație: ”În perioada interbelică, inclusiv românii ardeleni erau nemulțumiți de felul în care era tratată minoritatea maghiară” și întreabă dacă ”maghiarii din România au primit ceea ce li s-a promis la Alba Iulia în 1918?”.

”Nu au primit chiar tot ceea ce li s-a promis, tocmai din cauza principiului centralizator pe care s-a bazat noua construcție a României Mari și a absenței autonomiei, cu toate că diferențele erau destul de mari, pornind chiar de la încărcătura minoritară”, răspunde Boia.

De remarcat că ideea federalizării este urmărită cu insistență de Sabina Fati – ”Vă feriți să reveniți la ideea federalizării, deși în ultima dvs. carte apare că în vechiul Imperiu Austro-Ungar au existat mai multe proiecte de federalizare. Ar mai fi fost românii ardeleni nemulțumiți de situația lor, dacă federalizarea era făcută înainte de Primul Război Mondial?

Lucian Boia: „În condițiile existente înainte de Primul Război Mondial, când nu era deloc clar că Transilvania și celelalte regiuni s-ar fi unit cândva cu România, românii transilvăneni ar fi fost chiar foarte mulțumiți dacă s-ar fi federalizat Imperiul Austro-Ungar, mai ales dacă românii ar fi avut o provincie a lor unde să se autoguverneze”.

Sabina Fati insistă: „Credeți că Transilvania ar fi putut rămâne în interiorul Ungariei în 1918, dacă la negocieri reprezentanții Budapestei cedau mai repede în fața cererilor liderilor românilor ardeleni?”

Lucian Boia nu cedează:  „Nu cred că în 1918 ar mai fi fost posibil, fiindcă forțele de eliberare ale diferitelor etnii erau atât de puternice încât au dus la distrugerea imperiului. Nu cred că în 1918 mai era posibilă rămânerea Transilvaniei în cadrul Ungariei. Ar fi fost, însă, posibil un sistem, să nu-i zic federal, dar clar mai descentralizat”.

”Dacă UE va fi o construcție de succes diversele provincii vor deveni autonome”

Sabina Fati reia tema sub altă formă: ”Ar fi fost posibile după 1918 autonomii ale provinciilor istorice?”

Lucian Boia: „Sigur că ar fi fost posibile. Din păcate, Vechiul Regat era deja creat pe principiul centralizator, iar acest model a fost propagat ulterior.”

În schimb, spune Boia, pe viitor, ”dacă UE va fi o construcție de succes se vor șterge frontierele dintre statele membre, diversele provincii vor deveni autonome, dar evident lucrurile nu se vor întoarce la monarhia austro-ungară”.

Ciudat, nu? Și nu e totul. ”Ce e posibil în viitor, într-o Europă a regiunilor, s-ar putea ca Transilvania să capete o anumită autonomie, poate chiar și Oltenia sau Moldova”, spune Boia, explicând ”Vor fi autonomii, dar nu pe criterii etnice”.

Pe de altă parte, Lucian Boia consideră că ”e o prostie să se mai creadă că vin ungurii și confiscă Transilvania. Chiar dacă cineva le-ar oferi pe tavă Transilvania, cred că Ungaria ar refuza-o, că n-ar avea ce face cu un teritoriu predominant românesc”.

”Nu e nicio nenorocire să avem două state românești, atât cât e Republica Moldova”

Iată și teoria lui Boia cu privire la Moldova – caz în care șefa Europei Libere nu mai e atît de interesată de autonomie, federalizare… ci de unire!

Europa Liberă: ”Credeți că în viitor va fi posibilă unirea României cu Republica Moldova?”

Lucian Boia: ”Sunt oarecum sceptic. Republica Moldova e destul de diferită de România și chiar și românii din Basarabia nu sunt neapărat partizani ai unirii. Mă îndoiesc că într-un viitor previzibil se va ajunge la alipirea Republicii Moldova la România”.

Europa Liberă: ”Principalul impediment ar fi opoziția Rusiei sau este vorba despre faptul că cele două state s-au dezvoltat diferit, se bazează pe culturi diferite, pe reflexe diferite, au avut istorii diferite în ultimii aproape 200 de ani?”

Lucian Boia: „A doua variantă mi se pare mai elocventă: România și Republica Moldova au componențe diferite ale populației. E, totuși, altă țară. Nu e nicio nenorocire să avem două state românești, atât cât e Republica Moldova”.

”S-ar putea ca, într-un viitor, România să se spargă”

Și ajungem la punctul culminant – ”spargerea României”! Sabina Fati citează tot din cartea menționată că ”dacă lucrurile merg tot așa, s-ar putea ca într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, România să se spargă, nu prin vreo agresiune externă, nici din pricina ungurilor, ci din motive strict interne, cât se poate de românești”. Care ar fi aceste posibile cauze? – întreabă jurnalista.

”România nu mai are cum să se spargă din pricina ungurilor, fiindcă ei nu mai pot revendica întregul Ardeal”, spune Boia, care vede periculos ”modul cum se dezvoltă destul de diferit și anarhic diversele provincii ale României”. Boia crede că ”PIB pe cap de locuitor cred că Transilvania și Banatul reprezintă cel puțin dublu față de Moldova, care a rămas mult în urmă”. Ideea este falsă – pentru că, da, există un decalaj, dar nu la nivelul ” cel puțin dublu”.

De aceea și afirmația ”Moldova riscă să se cufunde în sărăcie și subdezvoltare, în vreme ce Transilvania, deschisă spre Europa Centrală, s-a dezvoltat foarte repede” iar nu se susține, ci face parte dintr-un fel de strategie des întâlnită în promotorii ”autonomiei”.

Sabina Fati insistă din nou: ”Există și tradiție istorică a acestei dezvoltări”.

Lucian Boia: ”Da, pentru că Transilvania a fost parte a Europei Centrale. În același timp există legături strânse în prezent cu Europa Centrală, care continuă să se dezvolte. S-ar putea ca regiunile României să devină foarte diferite unele de altele. Acesta va fi un argument economic, nu etnic”.

Și, atenție, la comparație: ”La fel ca în Catalonia, unde mulți dintre locuitorii acestei regiuni vor să se separe de Spania în primul rând din motive economice, deși au și argumente etnice și culturale. La fel și Scoția de Marea Britanie. E posibil să se petreacă așa ceva și la noi”.

”E posibilă în viitor desprinderea Transilvaniei?”

”Europa Liberă” pune întrebarea cheie: ”Adică e posibilă în viitor desprinderea Transilvaniei?” și primește răspunsul urmărit încă de la început: ”Da, dar în viitor, multe sunt posibile. În orice caz, toate scenariile trebuie luate în considerare”.

Repet nedumerirea de la început – care este sensul acestui interviu acum, la aniversarea centenarului Trianonului? Și care este sensul insistenței șefei ”Europei libere” pe tezele autonomiei Transilvaniei, federalizării sau chiar… spargerii României?!

Răspunsul cred că e unul singur: amenințarea. ”Marele frate”, ale cărui interese sunt reprezentate de ”Europa liberă”, vrea să ne simțim amenințați, ca el să aibă motiv să ne spună că ne protejează, că avem nevoie de el. Exact ca în cazul gogoșilor frecvente cu ”avioanele rusești interceptate”, sau cu ”amenințarea rusă”.

”Marele frate” ne spune că ne afundăm în corupție, că nedreptățim minoritățile – când uite ce este la ei! Recunosc fățiș că e rasism, poliția omoară pe străzi și scapă nepedepsită (vezi site-ul ”Presa curată”, pentru date), o întreagă elită politico-militară pun la cale compromiterea unui general pentru a lovi în președinte – pe care vor să-l înlocuiască cu ins corupt și abulic, care și-a băgat fără rușine bocancii intereselor personale în mai multe țări din est! Despre asta vorbim, ăștia ne dau lecții – și finanțează publicații gen ”Europa liberă” să arunce cu noroiul spargerii României chiar de Ziua Trianonului. Strategic, nu?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

636
Tagurile:
Europa Liberă

Загрузка...

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

0
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...