S-a terminat: PSD are doar trei variante la președinție dar una singură e valabilă!

6213
(reînnoit 20:42 13.07.2019)
Este cel mai potrivit candidat al PSD, singurul care ar putea menține o unitate a votului. Situația nu permite ca un candidat intern, implicat în bătălia taberelor, să adune voturile tuturor taberelor

BUCUREȘTI, 13 iul - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Sondajele publicate ”pe surse” sau prezentate de diverse organizații relevă un aspect comun: situația din PSD după căderea lui Liviu Dragnea și îndepărtarea unor figuri marcate nu permite un definirea unui candidat clar.

În schimb, după o analiză o analiză obiectivă, pentru actualul PSD rămân doar doi candidați valabili din interior – și o variantă de independent ”adoptat”.

Cele trei variante sunt: Viorica Dăncilă, Liviu Pleșoianu și Mircea Diaconu.

Alte variante – Teodorovici, Fifor, Șerban Nicolae cad fără discuție. Teodorovici e charismatic, dar nu a are notorietate, nici experiența de competiției politice, iar discursul său e de slabă calitate.

Mihai Fifor nu e nici notoriu, nici charismatic, discursul său e doct, dar nepotrivit; per total Fifor e neconvingător, nu mobilizează pe nimeni.

Șerban Nicolae e un om politic de mare valoare, un candidat experimentat și periculos – din păcate așa îl vede și structura actuală a PSD, care cu siguranță NU l-ar susține. În plus, Șerban Nicolae e un ”rebel limitat”, nu se va pune contra partidului – și neavând vreo organizație în spate se va supune deciziilor, nu va face o frondă de lungă durată.

Revenind la cei trei – iată care sunt avantajele și dezavantajele lor.

Viorica Dăncilă era, în viziunea mea, cel mai bun candidat PSD – asta până să apară căderea lui Dragnea și mai ales episoadele post-Dragnea, cu decizii ciudate, care încă necesită explicații. Viorica Dăncilă are un discurs excelent, o charismă specială, ”trece sticla” bine și iese la fel de bine în întâlnirile directe cu cetățenii – susținători sau nu.

În plus, doamnele sunt ”pe val” – iar Viorica Dăncilă este elegantă fără a epata, este o femeie distinsă, cu trăsături frumoase, și a demonstrat o calitate rară: comportamentul civilizat, fără jigniri, cu mult bun simț.

Deci, calități care, în alte condiții, o propulsau în fruntea listei; acum însă condițiile s-au schimbat, iar poziția ei de disociere de Liviu Dragnea și mai ales renunțarea la demersurile ”consacrate” ale PSD au întors împotriva sa o mare parte a electoratului propriu. Cu alte cuvinte, există posibilitatea ca Dăncilă să fie respinsă de propriul electorat.

Liviu Pleșoianu a reușit să reaprindă o speranță în zona naționalismului – deși atitudinea sa este mai curând suveranistă. Pleșoianu a preluat în mare parte zona PSD cu accente suverane, fidelă ideilor promovate de Liviu Dragnea.

Pleșoianu are un stil de discurs excelent, mobilizator, chiar și în grupuri mai puțin idealiste, cum sunt cele din „baroniile” PSD. Ca atare, Pleșoianu ar aduna voturi și din afara PSD, din zona naționalistă. În PSD, Pleșoianu ar fi un catalizator al celor dornici de revanșă, candidatura lui ar mobiliza mulți simpatizanți. În plus, în bătăliile televizate este un adversar redutabil pentru oricine – și prin faptul că nu i se pot reproșa afaceri murdare din vreun domeniu.

Pe de altă parte, Pleșoianu a fost extrem de critic cu Viorica Dăncilă, iar asta s-ar putea să-i aducă mari neajunsuri din partea puternicului grup de ”baroni” care o susține. Adică s-ar putea să fie boicotat chiar din propriul partid.

În fine, candidatul independent, Mircea Diaconu, pe care Sputnik l-a anunțat deja ca soluția aproape sigură a PSD pare a fi varianta optimă. Repet – Diaconu NU este doar un mare actor, ci un politician experimentat, serios și inteligent, deprins cu manevrele la nivel înalt din Guvern și din Parlamentul european. Ah – și e încăpățânat, așa cum numai muscelenii știu să fie!

Atu-ul lui Diaconul este cuplarea naturală, firească, la demersul urgent al PSD, recuperarea electoratului rural, fapt ar trimite PSD fără dubii în ”finală”. Notorietatea foarte mare a lui Diaconu și asocierea cu rolurile din această zonă, simpatia care o generează figura și prezența lui sunt bine valorificate de un om tenace, care știe ce vrea.

Pe de altă parte, Diaconu e recordman al voturilor primite de un independent, e susținut și de puternicul trust Antena, dar a rămas apropiat și de ALDE. În PSD, Diaconu NU are și nu trezește antipatii, nu s-a „disociat” de nimeni, a abordat o fermitate diplomatică în toate privințele. Diaconu e un caz unic de om care respiră patriotism, dar înțelege și cum funcționează sistemul. Și nu – Viorica Dăncilă și grupul ei NU au a se teme că Diaconu ar încerca să preia puterea în PSD – cred că e clar asta.

Să mai adaug că e un intelectual de marcă, o personalitate a culturii cum România nu a avut în frunte niciodată. Ar da rău, oare?...

În fine, problemele lui Mircea Diaconu – obiective și subiective: nu prea există… Da, atât candidatul Diaconu cât și ”baroniile” PSD vor trebui să se miște mult, să facă eforturi mari odată declanșată campania. De fapt, nu sunt convins că ”baronii” vor ține pasul cu bătrânul și celebrul ARO al lui Mircea Diaconu.

Rezumând - din analiza aceasta rezultă clar: Mircea Diaconu este cel mai potrivit candidat al PSD, singurul care ar putea menține o unitate a votului. Situația din PSD nu permite ca un candidat intern, implicat în bătălia taberelor, să adune voturile tuturor taberelor.

Post scriptum 1: o situație e de urmărit; ce s-ar întâmpla dacă Pleșoianu ar candida separat (independent), susținut de un partid național-suveranist? În cazul candidaturii Vioricăi Dăncilă, o parte din voturile PSD ar pleca la Pleșoianu; în cazul candidaturii Mircea Diaconu, mult mai puține voturi ar migra. În orice caz, în turul 2, voturile PSD și ale lui Liviu Pleșoianu se vor reuni.

Post scriptum 2: e de remarcat un aspect: toți cei trei candidați sunt de mare valoare – și toți trei au fost remarcați de Sputnik și considerați de perspectivă la alegeri. Sigur, s-a spus că sunt ”oamenii rușilor” – nu, sunt pur și simplu români de valoare, fapt pe care l-am apreciat, așa cum era normal. Că vine o agenție din Moldova sau din Rusia și apreciază românii de valoare, iar presa română îi tăvălește în atacuri… asta nu mai e problema noastră.

6213
Tagurile:
Candidat, PSD, alegeri prezidențiale, Mircea Diaconu, Liviu Pleșoianu, Viorica Dăncilă
Тема:
Alegerile prezidențiale în România 2019 (258)
Tematic
Când va decide PSD candidatul la prezidenţiale şi cine este favoritul în sondajul Antena3
PSD, ironia supremă pentru Iohannis pe tema datei referendumului
Petrol

SUA au cumpărat cantități imense de petrol din Rusia

130
(reînnoit 18:29 14.08.2020)
SUA au cumpărat la greu petrol rusesc, în ciuda faptului că încearcă să împiedice construcția gazoductului Nord Stream – 2 în Europa. De ce au fost nevoiți americanii să apeleze la produsele petroliere din Rusia.

MOSCOVA, 14 aug – Sputnik, Natalia Dembinskaia. În ultima jumătate a anului SUA au primit din Rusia peste nouă milioane de tone de produse petroliere. E o cifră record în ultimii 16 ani. Totodată Washington încearcă că orice preț să blocheze Nord Stream – 2 pentru a nu admite dependența Europei de resursele energetice rusești. De ce americanii au devenit dependenți de ruși, aflați într-o analiză a agenției RIA Novosti.

Exporturi record

Din vânzarea produselor petroliere în SUA, Rusia din ianuarie până în iulie a câștigat peste 2,2 miliarde de dolari, arată datele Serviciului Federal Vamal (FTS) al Rusiei. Peste ocean au fost expediate peste 7,46 milioane de tone, ceea ce reprezintă 12 la sută din totalul exportului. Cea mai mare cantitate a fost achiziționată de Olanda – 12,19 milioane de tone, iar americanii se află pe locul doi, locul trei este ocupat de Malta, cu 4,4 milioane de tone.

Olanda și Malta sunt niște huburi de tranzit, de acolo produsele petroliere pleacă în alte state. Adică, de facto, exportul în SUA ar putea fi mult mai mare, pentru FTS nu ia în calcul astfel de livrări.

Într-adevăr, potrivit datelor Administrației pentru Informații Energetice a SUA (EIA), importul american al petrolului rusesc în primele cinci luni a ajuns la 68 milioane de barili sau 9,3 milioane de tone.

E o cifră mai mare decât cea prezentată de FTS pentru ultimele șase luni, pentru că EIA înregistrează țara de origine, nu țara producătoare.

Totodată, în iulie americani și-au sporit achizițiilor de păcură rusească – cu 16 la sută față de luna iunie.

Nu au cu ce substitui

Problema constă în faptul că SUA s-au privat de petrolul greu venezuelean, iar tehnologia unor întreprinderi de prelucrare a petrolului nu-și permit utilizarea doar a petrolului ușor, care vine din bazinul Permian sau Texasul de Vest. Acesta trebuie amestecat cu petrolul greu, care era procurat în America de Sud. Însă Trump a aplicat sancțiuni împotriva companiei venezuelene PVSDA, și la întreprinderile de prelucrare a petrolului au apărut mari probleme cu materia primă.

În cea mai dificilă situație se află uzina din Golful Mexic și coasta de Est, inclusiv Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron.

O alternativă ar putea deveni petrolul din Arabia Saudită, al cărui componență chimică este apropiată, însă saudiți au refuzat să-și sporească producția. Drept urmare, economia a câștigat în fața politicii și americanii au fost nevoiți să se adreseze Rusiei.

“Washington întreprinde totul pentru a nu permite Gazpromului să finalizeze construcția Nord Stream 2. Însă acest lucru nu împiedică cooperarea, există niște interese economice care coincid”, menționează Aleksandr Razuvaev, directorul Centrului Informațional-Analitic “Alpari”.

“Ultimele procese geopolitice din lume au repartizat piața de petrol în favoarea Rusiei, pentru că SUA au renunțat la livrările din două alte state, cărora le-au aplicat niște sancțiuni. În acest fel, Urals a devenit singurul tip de petrol greu accesibil”, confirmă Aleksandr Dujnikov, cofondatorul grupului de companii A3F Group.

Pe lângă niște caracteristici necesare, materia primă rusească este atrăgătoare și prin prețul mai mic. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, marca Urals a fost cotată în ianuarie – iulie la un nivel mediu cu 40,34 de dolari pentru un baril, pe când în ianuarie – iulie a anului trecut cu 65,27 de dolari.

Totodată a scăzut semnificativ și costul transportării. Odată cu relaxarea măsurilor împotriva coronavirusului, consumul de combustibil a crescut – oamenii au început să circule mai mult și să zboare cu avioanele.

O criză în domeniu

Din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, numărul sondelor s-a micșorat în SUA până la un nivel minim. Conducta petrolieră Dakota Access a fost închisă din cauza încălcării normelor ecologice.

Producția a scăzut de la 13,1 până la 11,1 milioane de barili pe zi, iar această problemă a afectat în cea mai mare măsură câmpurile de șist din SUA – Permian, Eagle-Ford, Bakken, Niobrom, Anadark, Appalachian și Haynesville. Potrivit prognozei EIA, dată publicității pe 11 august, capacitatea medie de producție în domeniul petrolier în acest an va constitui 11,26 de milioane de barili pe zi, iar în 2021 – 11,14. Spre decembrie anume americanii vor contribui cel mai mult la reducerea livrărilor mondiale de petrol, consideră EIA.

Potrivit datelor Haynes & Boone, din ianuarie 36 de companii de petrol și gaz au anunțat lansarea procedurilor de faliment, datoriile cărora se însumează la peste 25,2 miliarde de dolari. E vorba, inclusiv, una din cele mai mari companii din domeniul șistului Whiting Petroleum, California Resources, dar și pionerul din domeniu - Chesapeake Enеrgy. În iunie, un alt cel mai mare producător, Extraction Oil & Gas, a solicitat demararea procedurii de faliment, fiind în incapacitate de plată.

Potrivit aprecierilor Rystad Energy, până la sfârșitul acestui an, aproximativ 150 de ce companii în domeniul petrolului și gazelor se vor declara în incapacitate de plată. Extracțiile de șist vor scădea sub cinci milioane de barili pe zi. În cele din urmă, prezice ShaleProfile Analytics, sectorul va pierde peste o treime din capacitățile de producție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
petrol, Rusia, SUA
Tematic
În zonele petroliere din Libia ar putea izbucni lupte teribile
Gazprom Neft a furnizat în China prima partidă de petrol arctic
OPEC + relaxează restricțiile privind producția de petrol
„Se apropie sfârșitul epocii”: Experții promit un mare șoc petrolier

Загрузка...
Traian Băsescu

Băsescu intră puternic în joc: calcă în picioare Guvernul PNL și… o atacă pe Olguța!

122
Fostul președinte acuză pe toată lumea de ”furt” - Traian Băsescu își urmează planul, declanșând dezbateri aprige, scandaluri și controverse

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Printr-un articol incendiar postat acum puțin timp, Traian Băsescu arată cum se face… opoziție! Fost președinte distruge pur și simplu guvernul PNL pe tema pensiilor, dar lovește și în PSD cu putere pe același subiect.

”Pensionarii batjocoriţi  şi înşelaţi!” se intitulează textul lui Băsescu, care scrie că ”Fiecare pensionar este furat de  guvernul PNL şi fostul guvern PSD care v-a păcălit cu legea Olguţei, în medie cu 904 RON în anul 2020”.

Fostul președinte consideră totuși că ”liberalii încă mai au scuza crizei, dar Olguţa şi Dragnea au planificat furtul înainte de declanşarea crizei”.

Dar, datele sunt din 2020, din perioada guvernului Orban: ”Total bani furaţi din buzunarele celor 5,16 milioane pensionari  în anul 2020 – 4.664.640.000 RON sau 965.763.975 EURO”

”De patru ani atenţionez că pensionarii sunt furaţi ca-n codru prin neaplicarea indexării la 1 ianuarie a fiecărui an aşa cum cere Legea 263 din 2010”, scrie Băsescu, arătând că ”din păcate liderii aleşi sau autointitulaţi ai pensionarilor au prins gustul statului la televizor unde fără ruşine nu mai prididesc să lingă orice excroc (!) de politician care îi bagă în seamă”.

Traina Băsescu acuză că pentru ”plăcerea  de a linge la politicieni  şi de a se da în stambă la tv-uri” reprezentanţii pensionarilor își înşeală ”fără scrupule camarazii pensionari”.

Iată și patru ”concluzii” ale lui Băsescu, raportate la pensia medie din 2019, care a fost 1292 RON/lună:

1. ”Dacă la 1 ianuarie se aplica indexarea cu inflaţia cumulată cu 50 la sută din creşterea salariului mediu brut, ar fi trebuit aplicată o creştere de 136  RON/lună - ceea ce la nivelul a 12 luni ar fi însemnat 1.632  RON/an la nivelul pensiei medii”.

2. ”Prin creşterea valorii punctului de pensie cu 14 la sută începând cu 1 sepembrie  va fi o crestere de 181 RON/lună însemnând o creştere cumulate în anul 2020 de 724 RON/lună”.

3. ”Banii furaţi de guvern fiecărui pensionar anul acesta în lipsa aplicării indexării la 1 ianuarie la schimb cu creştere punctului de pensie cu 14 la sută : 1632 RON – 724 RON  egal  908 RON”

4. ”Dacă de la 1 ianuarie se aplica indexarea, creşterea cu 136  RON a pensiei medii, ar fi însemnat procentual o creştere cu 10,5% a pensiei medii.

”Acum pricepeţi dragi pensionari cât v-a înşelat Olguţa cu promisiunea de 40 % de la 1 septembrie 2020, când de fapt voi aveaţi dreptul conform Legii 263 din 2010 la o indexare de 10,5 la sută de la 1 ianuarie 2020?”

Desigur, e de așteptat o reacție a Olguței Vasilescu. Și, la fel de sigur, Traian Băsescu își urmează planul, declanșând dezbateri aprige, scandaluri și controverse. Adică mediul său… de succes!

Conștiincios, Băsescu prezintă și sursa datelor utilizate în analiză din sursă INS şi Guvern:

- salariul mediu brut în anul 2019                                   – 5163 RON;

- salariul mediu brut în anul 2018                                   – 4162 RON;

- inflaţie în anul 2019                                                     - 3,8 %;

- pensia medie în anul 2019                                           -  1292 RON;

- valoare punct pensie până la 1 septembrie 2020            - 1265 RON;

- valoare punct pensie începând cu 01.septembrie 2020 -1400 RON

- jumătate din creşterea salariului mediu brut în 2019     - 6,7%

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
Traian Băsescu

Загрузка...
Proteste în Minsk

UE nu recunoaște alegerile și impune sancțiuni Belarusului

0
(reînnoit 22:18 14.08.2020)
Uniunea Europeană nu recunoaște alegerile din Belarus și va introduce sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de violențe asupra protestatarilor și de falsificarea alegerilor.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ale statelor Uniunii Europene au decis în unanimitate să introducă sancțiuni împotriva Republicii Belarus, a anunțat ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok în contul său de Twitter.

Potrivit acestuia, restricțiile individuale vor viza pe cei care sunt responsabili “de violențe asupra protestatarilor pașnici și de falsificarea alegerilor”.

La rândul său, Reprezentantul Înalt al UE pentru Afacerilor Externe și Politica de Securitate Comună, Josep Borrell, a anunțat în contul său Twitter că Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus.

“Începe acțiunea de sancționarea a celor care sunt responsabili pentru violențe și falsificări”, a adăugat politicianul.

0
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus
Belarusul i-a transmis Rusiei pe cei 32 de ruși

Загрузка...