Laura Codruța Kovesi

Sondaj cu rezultat exploziv despre Laura Kovesi - într-o zi de maximă importanță!

1084
Sondajul s-a derulat pe o durată de 2 săptămâni – 28 februarie – 13 martie, fiind realizat integral pe Internet, rezultatul este pur și simplu zdrobitor iar participarea foarte mare.

BUCUREȘTI, 20 mart - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Pe 28 februarie, Sputnik a lansat un sondaj on line pentru a afla care este părerea internauților români în legătură cu candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de șef al Parchetului European.

Motivam atunci că subiectul candidaturii Laurei Kovesi la funcția de șef al Parchetului European suscită un interes major din partea opiniei publice din România.

Precizam că Laura Kovesi a fost premiată de ambasade și guverne străine, demisă din funcția de șef al DNA de Guvern, fiind blamată și idolatrizată în același timp. Kovesi este acuzată de mulți români pentru abuzuri, pe de altă parte, susținătorii ei o consideră cea mai eficientă luptătoare împotriva corupției.

În aceste condiții, spuneam, este interesant aflat care este părerea internauților români – și am oferit posibilitatea exprimării prin intermediul unui sondaj on line, cu o singură întrebare:

”Considerați că Laura Kovesi ar merita să devină șefa Parchetului European?” și două variante de răspuns:

DA – Laura Kovesi are merite în lupta anticorupție, e o profesionistă

NU – Laura Kovesi a comis abuzuri și ilegalități, e un instrument al ”Statului paralel”

Sondajul s-a derulat pe o durată de 2 săptămâni – 28 februarie – 13 martie, fiind realizat integral pe Internet, prin Facebook și accesări din motorul de căutare Google – fiind validat un singur vot pentru fiecare IP. 

Rezultatul este pur și simplu zdrobitor – în favoarea Laurei Kovesi: 82% dintre votanți  au votat ”DA - Laura Kovesi are merite în lupta anticorupție, e o profesionistă”, 17.3% au votat ”NU – Laura Kovesi a comis abuzuri și ilegalități, e un instrument al Statului paralel”, iar numai 0.7% au optat pentru ”Nu știu”.

Au votat peste 22.000 de internauți, ceea ce reprezintă un eșantion mare – iar durata de 14 zile a sondajului a permis tuturor zonelor de interes să-l acceseze.

foto

Sigur, nu putem controla sau spune care grupuri s-au mobilizat mai mult – deși pare evident că susținătorii Laurei Kovesi au fost mai activi. În orice caz, prin extinderea perioadei de vot am încercat să creăm un cadru cât mai obiectiv.

Relevant este că, după primele 24 de ore sondajul se prezenta cu totul invers, cei care NU o agreau pe Laura Kovesi având un procentaj de… aproape 90%!

După 24 de ore s-a produs o mobilizare a celor care îi apreciază activitatea, așa încât după 48 de ore rezultatul fiind practic egal.

După 3 zile, situația indica un procentaj favorabil Laurei Kovesi – circa 75% DA.

După 4 zile, procentajul a urcat la aproape 90% DA, pentru ca după 7 zile să se stabilizeze în zona 82-84%, cifre care s-au menținut până la final.

Rezultate sondaj, captură ecran
© Photo : Sputnik
Rezultate sondaj, captură ecran

Așa cum menționam, sondajul nu are decât o pretenție: NU s-a umblat la cifre, ele reprezintă strict opțiunea internauților. Cum s-au mobilizat ei, asta nu mai e o chestiune pe care să o garantăm sau să o controlăm.

Cert este că am asistat la una dintre cel mai mari mobilizări – ceea ce duce la o primă concluzie clară: Laura Kovesi (re)prezintă în acest moment un mare interes pentru români.

A doua concluzie este că Laura Kovesi este poate singura personalitate față de care nu există NU există apatie – iar asta o dovedește aceeași mare mobilizare.

A treia concluzie este legată de alte sondaje făcute de noi – Laura Kovesi este personalitatea care mobilizează cel mai mult zona de opoziție – politică dar și civică – fiind peste alte figuri importante din același segment al opțiunilor opiniei publice.

În final menționăm că publicăm acest rezultat într-o zi de maximă importanță pentru fosta șefă a DNA – începerea negocierilor între reprezentanții Parlamentului European și cei ai Consiliului European pentru nominalizarea/desemnarea șefului Parchetului European, Laura Kovesi rămânând în cursă, alături de candidatul Franței.

Indiferent de comentariile răuvoitoare care vor apărea, noi am respectat întocmai ceea ce am promis: am dat posibilitatea internauților să se exprime liber.

1084
Tagurile:
Sondaj, european, Parchet, Laura Kovesi, alegeri, Kovesi
Тема:
Rezultatul alegerii Laurei Kovesi procuror-șef la Parchetul European (60)
Tematic
Lovitură de teatru: Scandalul uriaș cu Kovesi… îl demască pe Ponta! Se impune anchetarea!
Ciutacu: ”Kovesi, denunțată de un celebru afacerist pentru șantaj”!
Kovesi, suspendare din calitatea de procuror – Parchetul general, reacție oficială
Necredibila ”Sinucidere” a șefului DNA Timișoara - Reacția neașteptată a Laurei Kovesi!
Lovitură cumplită pentru Kovesi, chiar înainte de negocierea pentru Parchetul European!
The US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels

UE, demers fulminant contra politicii și tupeului SUA! România, ca de obicei, e pe invers!

201
(reînnoit 08:12 15.08.2020)
Doar 3 state UE, printre care și România, NU au semnat o notă de protest trimisă la Washington de 24 din cele 27 de state UE, față de presiunile SUA asupra proiectului Nord Stream 2. Iohannis, Orban și Aurescu NU au spus nimic despre asta!

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. Publicația germană Die Welt publică o știre de senzație: 24 din cele 27 de ţări membre UE au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2 - ca o încălcare a dreptului internațional.

Cotidianul german scrie în ediția online de vineri, 14 august, că pe 12 august s-a făcut  o intervenție diplomatică lan Departamentul de Stat al SUA cu privire la sancțiunile SUA vizând gazoductul Nord Stream 2.

”24 de state membre au luat parte la intervenția diplomatică, care a avut loc prin videoconferință”, au declarat surse diplomatice UE pentru ”Die Welt”

Potrivit cotidianului german, protestul european împotriva imixtiunii SUA „a primit în mod neașteptat un sprijin puternic”, iar comentatorii subliniază că deși construcția conductei între Rusia și Germania a fost criticată de multe țări europene, în cazul de față Uniunea Europeană a arătat ”un acord de anvergură pentru a respinge interferențele americane”.

Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei, o idee exprimată și de Donald Trump în repetate rânduri. ”E normal ca Germania să facă afaceri cu Rusia, comerț – dar eu NU consider Energia comerț!”, a spus Trump.

Problema este care sunt cele 3 țări europene care NU au participat la demersul european contra politicii de imixtiuni a Washingtonului? Este România printre ele, demonstrând o fidelitate față de SUA până la pierderea deciziei suverane în interes propriu?

Răspunsul pare a fi da! Din surse diplomatice, cele 3 țări care au făcut notă discordată sunt Polonia, Lituania și… România!

Deci, din nou România s-a situat în afara trendului european – iar Iohannis, Orban și Aurescu, cei care au decis asta, NU au spus nimic! Oare va reacționa cel puțin Opoziția? Probabil că da, cu excepția PSD Ciolacu.

Întrebarea vine firesc: care este interesul României să se fie în afara demersului UE? După ce face tot ce poate pentru a strica relațiile cu China și Rusia?  Ce avantaje oferă SUA în schimb? Deocamdată oferă doar… facturi și încălcări flagrante ale suveranității naționale, prin imixtiuni directe în politica internă de la București. (vezi cum a certat ieri ambasadorul SUA Parlamentul român că nu a dat niște legi pe care el le-ar fi cerut!)

Reamintim că Germania, care deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a respins  ameninţările Administraţiei Donald Trump în privința proiectului Nord Stream 2.

”Niciun stat nu are dreptul de a dicta Uniunii Europene politica energetică - iar aceste acţiuni (ale SUA, n.n.) nu vor avea succes - sancţiunile asupra partenerilor sunt în mod clar un pas pe un drum greşit”, a declarat marți Heiko Maas, ministrul german de Externe, în cursul unei întâlniri cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Moscova.

De asemenea, Heiko Maas a subliniat că în mandatul Germaniei în fruntea UE se va încerca să se consolideze suveranitatea Uniunii Europene.

”Europa are valori şi interese - dacă ne sunt afectate interesele, atunci vom aduce în discuţie acest lucru”, a declarat Heiko Maas.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

201
Tagurile:
România, Nord Stream 2, SUA, UE, Europa

Загрузка...
Petrol

SUA au cumpărat cantități imense de petrol din Rusia

192
(reînnoit 18:29 14.08.2020)
SUA au cumpărat la greu petrol rusesc, în ciuda faptului că încearcă să împiedice construcția gazoductului Nord Stream – 2 în Europa. De ce au fost nevoiți americanii să apeleze la produsele petroliere din Rusia.

MOSCOVA, 14 aug – Sputnik, Natalia Dembinskaia. În ultima jumătate a anului SUA au primit din Rusia peste nouă milioane de tone de produse petroliere. E o cifră record în ultimii 16 ani. Totodată Washington încearcă că orice preț să blocheze Nord Stream – 2 pentru a nu admite dependența Europei de resursele energetice rusești. De ce americanii au devenit dependenți de ruși, aflați într-o analiză a agenției RIA Novosti.

Exporturi record

Din vânzarea produselor petroliere în SUA, Rusia din ianuarie până în iulie a câștigat peste 2,2 miliarde de dolari, arată datele Serviciului Federal Vamal (FTS) al Rusiei. Peste ocean au fost expediate peste 7,46 milioane de tone, ceea ce reprezintă 12 la sută din totalul exportului. Cea mai mare cantitate a fost achiziționată de Olanda – 12,19 milioane de tone, iar americanii se află pe locul doi, locul trei este ocupat de Malta, cu 4,4 milioane de tone.

Olanda și Malta sunt niște huburi de tranzit, de acolo produsele petroliere pleacă în alte state. Adică, de facto, exportul în SUA ar putea fi mult mai mare, pentru FTS nu ia în calcul astfel de livrări.

Într-adevăr, potrivit datelor Administrației pentru Informații Energetice a SUA (EIA), importul american al petrolului rusesc în primele cinci luni a ajuns la 68 milioane de barili sau 9,3 milioane de tone.

E o cifră mai mare decât cea prezentată de FTS pentru ultimele șase luni, pentru că EIA înregistrează țara de origine, nu țara producătoare.

Totodată, în iulie americani și-au sporit achizițiilor de păcură rusească – cu 16 la sută față de luna iunie.

Nu au cu ce substitui

Problema constă în faptul că SUA s-au privat de petrolul greu venezuelean, iar tehnologia unor întreprinderi de prelucrare a petrolului nu-și permit utilizarea doar a petrolului ușor, care vine din bazinul Permian sau Texasul de Vest. Acesta trebuie amestecat cu petrolul greu, care era procurat în America de Sud. Însă Trump a aplicat sancțiuni împotriva companiei venezuelene PVSDA, și la întreprinderile de prelucrare a petrolului au apărut mari probleme cu materia primă.

În cea mai dificilă situație se află uzina din Golful Mexic și coasta de Est, inclusiv Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron.

O alternativă ar putea deveni petrolul din Arabia Saudită, al cărui componență chimică este apropiată, însă saudiți au refuzat să-și sporească producția. Drept urmare, economia a câștigat în fața politicii și americanii au fost nevoiți să se adreseze Rusiei.

“Washington întreprinde totul pentru a nu permite Gazpromului să finalizeze construcția Nord Stream 2. Însă acest lucru nu împiedică cooperarea, există niște interese economice care coincid”, menționează Aleksandr Razuvaev, directorul Centrului Informațional-Analitic “Alpari”.

“Ultimele procese geopolitice din lume au repartizat piața de petrol în favoarea Rusiei, pentru că SUA au renunțat la livrările din două alte state, cărora le-au aplicat niște sancțiuni. În acest fel, Urals a devenit singurul tip de petrol greu accesibil”, confirmă Aleksandr Dujnikov, cofondatorul grupului de companii A3F Group.

Pe lângă niște caracteristici necesare, materia primă rusească este atrăgătoare și prin prețul mai mic. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, marca Urals a fost cotată în ianuarie – iulie la un nivel mediu cu 40,34 de dolari pentru un baril, pe când în ianuarie – iulie a anului trecut cu 65,27 de dolari.

Totodată a scăzut semnificativ și costul transportării. Odată cu relaxarea măsurilor împotriva coronavirusului, consumul de combustibil a crescut – oamenii au început să circule mai mult și să zboare cu avioanele.

O criză în domeniu

Din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, numărul sondelor s-a micșorat în SUA până la un nivel minim. Conducta petrolieră Dakota Access a fost închisă din cauza încălcării normelor ecologice.

Producția a scăzut de la 13,1 până la 11,1 milioane de barili pe zi, iar această problemă a afectat în cea mai mare măsură câmpurile de șist din SUA – Permian, Eagle-Ford, Bakken, Niobrom, Anadark, Appalachian și Haynesville. Potrivit prognozei EIA, dată publicității pe 11 august, capacitatea medie de producție în domeniul petrolier în acest an va constitui 11,26 de milioane de barili pe zi, iar în 2021 – 11,14. Spre decembrie anume americanii vor contribui cel mai mult la reducerea livrărilor mondiale de petrol, consideră EIA.

Potrivit datelor Haynes & Boone, din ianuarie 36 de companii de petrol și gaz au anunțat lansarea procedurilor de faliment, datoriile cărora se însumează la peste 25,2 miliarde de dolari. E vorba, inclusiv, una din cele mai mari companii din domeniul șistului Whiting Petroleum, California Resources, dar și pionerul din domeniu - Chesapeake Enеrgy. În iunie, un alt cel mai mare producător, Extraction Oil & Gas, a solicitat demararea procedurii de faliment, fiind în incapacitate de plată.

Potrivit aprecierilor Rystad Energy, până la sfârșitul acestui an, aproximativ 150 de ce companii în domeniul petrolului și gazelor se vor declara în incapacitate de plată. Extracțiile de șist vor scădea sub cinci milioane de barili pe zi. În cele din urmă, prezice ShaleProfile Analytics, sectorul va pierde peste o treime din capacitățile de producție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

192
Tagurile:
petrol, Rusia, SUA
Tematic
În zonele petroliere din Libia ar putea izbucni lupte teribile
Gazprom Neft a furnizat în China prima partidă de petrol arctic
OPEC + relaxează restricțiile privind producția de petrol
„Se apropie sfârșitul epocii”: Experții promit un mare șoc petrolier

Загрузка...
Test

Lovitură: Unul dintre cei mai puternici baroni PSD confirmat cu COVID!

0
“În funcție de ce vor spune medicii, fie va intra în carantină la domiciliu, fie va rămâne în spital până la negativare, urmând să facă și o radiografie pulmonară”

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. Cunoscut ca unul dintre cei mai puternici baroni PSD încă de pe vremea lui Adrian Năstase și Mircea Geoană, Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a fost confirmat cu COVID-19, transmite Gazeta de Sud.

Prioteasa este asimptomatic - nu a avut febră şi are şi gust, şi miros, el făcând testul după ce directoarea de imagine a Consiliului Județean a fost depistată pozitiv la testul COVID-19.

”Am făcut şi eu testul şi mi s-a confirmat că sunt pozitiv, dar chiar mi s-a spus că aş fi pe la jumătatea bolii”, a declarat Ion Prioteasa pentru Gazeta de Sud. ”Nu am simţit nimic, sunt asimptomatic, nu am avut febră şi, am şi gust şi miros”.

Prioteasa a declarat că va rămâne internat în spital 48 de ore, conform prevederilor legale, ”după aceea, în funcție de ce vor spune medicii, fie va intra în carantină la domiciliu, fie va rămâne în spital până la negativare, urmând să facă și o radiografie pulmonară”, transmite ”Gazeta de sud”. https://www.gds.ro/Local/2020-08-15/exclusiv-presedintele-cj-dolj-confirma-ca-are-covid-ce-transmite-ion-prioteasa/

0
Tagurile:
coronavirus, PSD
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Ultima oră: PSD a luat decizia finală privind moțiunea, contrazicând-o din nou pe Firea!
Acum: Răspuns incendiar la moțiunea PSD: PNL accelerează revocarea Avocatului Poporului!
Iohannis n-a avut încotro: a promulgat o lege importantă susținută de PSD

Загрузка...