Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker. Participare la dezbaterea în plenul Parlamentului European privind viitorul Europei (Strasbourg, Franța)

Date noi: Bruxelles, gata piardă România! Celebru analist: ”UE a luat totul României”

2659
”UE a luat totul României: economia națională, decizia națională, identitatea națională. Și asta într-un răstimp istoric deosebit de scurt”

BUCUREȘTI, 2 mart - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Săptămâna trecută, Antena3.ro a propus un sondaj cu tema ” În general, ați spune că România a beneficiat sau nu în urma aderării la Uniunea Europeană?”.

Autorii sondajului pleacă de la faptul că, odată cu 1 ianuarie 2007, data la care România a devenit stat membru al Uniunii Europene,  are atât drepturi, cât şi obligaţii, care derivă din tratatele şi legislaţia UE.

Aceste drepturi și obligații sunt, de la înfiinţarea UE până în prezent, ”la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene”.

Și urmează întrebarea: ”În general, ați spune că România a beneficiat sau nu în urma aderării la Uniunea Europeană?”

Iar răspunsurile cititorilor antena3.ro, site cu orientare pro-UE și proamericană sunt îngrijorătoare: mai puțin de 50% dintre respondenți au spus DA, România a beneficiat în urma aderării la Uniunea Europeană.

Iată cifrele: DA - 49.79% (2793 voturi); NU - 47.43% (2661 voturi); Nu știu - 2.78% (156 voturi).

Sondaj Antena 3, răspunsurile cititorilor
Sondaj Antena 3, răspunsurile cititorilor

În loc de comentariu, vă propun o analiză apărută într-unul dintre cotidianele de tradiție de la București.

”UE a luat totul României, economia națională, decizia națională, identitatea națională” – este titlul unei analize fulminante a celui mai cunoscut jurnalist economic și fost ministru al privatizării sub Emil Constantinescu, Ilie Șerbănescu.

Articolul a apărut în România Liberă, cu titlul ”Un caraghioslâc: adversarii politici își revendică deopotrivă UE care a luat României tot!”.

”UE a luat totul României: economia națională, decizia națională, identitatea națională. Și asta într-un răstimp istoric deosebit de scurt. Cum? Prin presiuni statale, a condiționat primirea în UE de tot ceea ce putea afecta succesul rapid al centrului vest-european în periferia România”, scrie Ilie Șerbănescu.

Celebrul jurnalist scrie clar că negocierile de intrare în UE s-au desfășurat după formula „vreți aderarea, dați economia”. ”Astfel România a intrat în UE fără economie, neavând cum, în mod obiectiv, să tragă vreun avantaj de pe urma participării la UE”, arată fostul ministru.

Analiza este extrem de dură, acoperă mai multe domenii, dar ne vom opri asupra felului în care îi vede Șerbănescu pe românii care susțin la ora actuală UE, mai bine zis beneficiile UE.

Adeziune este explicabilă doar prin suprapunerea, în mintea românilor, a ideii de UE cu cea de ”ieșire în lumea largă, la muncă, în călătorii – cu alte cuvinte, cu supraviețuirea și petrecerea timpului liber”, scrie Ilie Șerbănescu.

Faptul că UE a ajuns un ”bastion colonial, că are două viteze (una a stăpânilor și alta a salahorilor), că UE a luat țării lor tot la dispoziția altora  (resurse ale subsolului, industrii, bănci, păduri, pământuri) pur și simplu nu contează!”, afirmă analistul.

”Deocamdată este important doar că UE în­seamnă că pot părăsi România, unde nu mai au niciun rost, și pot pleca aiurea la un trai eventual mai bun și, tot eventual, la o vacanță mai acătării”, scrie Ilie Șerbănescu.

Dar, iată că vine sondajul Antena 3, care arată că numărul celor care apreciază beneficiile UE a scăzut sub 50% - și asta, repet, într-un eșantion favorabil UE!

Plus că acest sondaj apare în contextul în care țara noastră este în fruntea Consiliului UE pentru șase luni – iar condiția pusă de guvernul PSD – ALDE Europei a fost acordul politic pentru spațiul Schengen.  

Ce s-ar întâmpla dacă Laura Kovesi ar fi aleasă în fruntea Parchetului European? Dacă MCV nu se va ridica?

Dar dacă acordul Schengen NU va fi obținut?

Comentariile sunt de prisos. România a făcut tot ce a putut să lovească în relația cu Estul, acum se găsește în fața unui Vest pe care îl simte ostil, disprețuitor. Se bazează pe SUA, care deocamdată cere bani și oferă… palme, multe palme – ba pe umăr, dar mai mult după ceafă.

2659
Tagurile:
Bruxelles, România, Sondaj
Tematic
Daniel Zamfir, o nouă probă de curaj politic: face praf reprezentantul Bruxelles-ului!
Ultima oră: cele 10 întrebări la care Bruxelles NU va dori să răspundă
Ion Cristoiu confirmă ”planul Bruxelles”! Ce vor face Iohannis, Cioloș și Kovesi
Jigniri grave la adresa României, proferate de un oficial de la Bruxelles!
Mesaj de la Bruxelles: ”Cine ni se opune va ajunge pe mâna Parchetului condus de Kovesi!”

Загрузка...