Întâlnirea ambasadorului României la Washington, George Cristian Maior, cu secretarul Forțelor Terestre ale SUA, Mark T. Esper

Mutare ciudată, de nivel înalt a lui George Maior nicio reacție de la MApN, MAE, Guvern!

2265
George Maior, persoană acuzată în fel și chip de coaliția de guvernare, a discutat cu secretarul Forțelor Terestre ale SUA două chestiuni de maximă importanță, mai ales în contextul echilibrului regional. Restul e tăcere…

BUCUREȘTI, 28 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ambasada României în Statele Unite ale Americii transmitea acum aproape o săptămână, pe 23 ianuarie, o știre despre întâlnirea ambasadorului României la Washington, George Maior, cu secretarul Forțelor Terestre ale SUA, un anume Mark T. Esper.

Întâlnirea a avut loc chiar la Departamentul Apărării al SUA, iar în cadrul discuției, pe lângă obișnuita evocare a ”cooperării aprofundată și deosebit de consistente” dintre România și SUA pe linie de apărare, ”dimensiune cheie a Parteneriatului Strategic bilateral” Maior a mai abordat o temă interesantă: o prezență mai mare a forțelor americane în România.

Și ni e totul  - urmăriți pasajul de mai jos:

”Ambasadorul George Maior s-a referit, de asemenea, la cooperarea în cadrul sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore, în contextul recent lansatei Strategii de apărare antirachetă a SUA, precum și la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, punctând necesitatea continuării și dezvoltării cooperării, inclusiv printr-o prezență mai mare a forțelor americane”, menționează Ambasada română

Interesant, nu?

George Maior, persoană acuzată în fel și chip de coaliția de guvernare, audiat în comisia SRI pentru chestiuni care vizează, evident, chestiuni de securitate națională, ba chiar atacat de multe ori de demnitari ai PSD, ei bine se duce și discută cu ditamai secretarul Forțelor Terestre ale SUA două chestiuni de maximă importanță, mai ales în contextul echilibrului regional:

- mărirea numărului trupelor SUA

- Combinarea României în ”recent lansata Strategie de apărare antirachetă a SUA” care înseamnă, în primul rând contracararea noilor tehnologii balistice ale Rusiei şi Chinei.

Cu alte cuvinte, România va fi implicată în această ”nouă strategie”, despre care chiar agenția Reuters scria că în documentul aprobat de președintele Trump ”sunt menţionate şi planuri de contracarare a noilor tehnologii ale Rusiei şi Chinei în domeniul balistic, ceea ce va alarma, probabil, aceste două superputeri”.

Și mai interesant este că oficialii români din conducerea Guvernului, a MAE, sau a MApN nu spun nimic despre discuțiile cu oficialii americani pe aceste teme.

În schimb discută George Maior, persoană despre care liderii Coaliției guvernamentale spun că a creat un ”sistem” care pune în pericol… tot: statul de drept, siguranța cetățeanului, că acționează la comandă străină etc. etc. Și, atenție - și o NU o face pur formal, la Ambasadă, ci chiar la Departamentul Apărării al SUA!

S-a dus acolo să bea o cafea cu un amic? Nu, a fost chemat, evident!

Mai mult, nici după această postare a Ambasadei – nicio reacție de la Guvern, MAE sau MApN!

Se pune întrebarea firească – oare l-a împuternicit cineva pe Maior să poarte aceste discuții cu Departamentul Apărării? (deci nu cu Departamentul de Stat, omologul MAE, în structura căruia se află Maior!)

Sau ne regăsim cumva în fața situației din 2007, când M.R. Ungureanu și ambasadorul român la Roma s-au apucat să-l ia la rost – peste capul premierului Tăriceanu – pe premierul italian Romano Prodi, pentru că Italia își retrăgea trupele din Afganistan?

Atunci, ”slugă la americani” (citat prezidențial), era Băsescu – și el era în temă cu demersul ambasadorului. În schimb Tăriceanu, care se exprimase deja pentru retragerea trupelor, nu a fost înștiințat – și s-a trezit că îi reproșează omologul de la Roma demersul ambasadorului!

Și o altă coincidență - Cristian Valentin Colțeanu, ambasadorul care a făcut „boacăna” de la Roma, după ce a fost retras de la post – a devenit… director general executiv pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova la General Electric – una dintre cele mai puternice firme americane! A stat 10 ani acolo, iar acum e pe la Eximbank (grupul Veneto), director, ca tot omul…

Revenind la întâlnirea de la Departamentul Apărării,  aflăm și că Secretarul Forțelor Terestre ale SUA, Mark. T. Esper, ”a adresat mulțumiri țării noastre pentru exemplul pe care îl oferă România în cadru aliat, prin alocarea de 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare, precum și pentru sprijinul pe care îl acordă Forțelor Terestre ale SUA din Europa”.

Păi cum să nu mulțumească?... Banii noștri ”e buni”, chiar dacă sunt dați de un guvern ”corupt”, care ”încalecă justiția”, care ”pune în pericol statul de drept” etc. etc.

Deci, are de zis ceva Guvernul despre mutările ambasadorului Maior, sau fiecare face ce vrea în țara asta?

2265
Tagurile:
MApN, George Maior
Tematic
„Această declaraţie ar trebui să fie de ajuns pentru rechemarea lui Maior"
George Maior, o nouă lecție: provocări și demonstrație de forță!
Dublu atac la George Maior - i se aduc acuzaţii grave, se cere din nou revocarea sa
Scandalul momentului: e pregătită lucrarea "Sufrageria 2" - cu Maior și Dragnea!

Загрузка...