Dana Gârbovan

Șefa Judecătorilor, dezvăluire gravă ”Există și alte Decizii secrete iată exemple”

4518
”Semnatarii acestor protocoale trebuie să-si asume răspunderea pentru consecințele acestora”, protocoalele secrete ”au fost adevărate bombe puse la temelia statului de drept”.

BUCUREȘTI, 17 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Dana Gîrbovan, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, salută decizia CCR prin care a admis că ”protocoalele secrete dintre SRI și Ministerul Public au încălcat Constituția și separația puterilor în stat” și ”constată unul din cele mai grave conflicte dintre puterile statului”.

Gravitatea, spune Gîrbovan, constă atât în întinderea în timp a acestui conflict (2009 – 2018) dar în ”consecințele negative ale acestuia asupra înfăptuirii justiției, cu încălcarea samavolnică a drepturilor fundamentale ale cetățenilor”.

Pentru Dana Gîrbovan, protocoalele secrete între Ministerul Public și SRI ”au știrbit competențele ÎCCJ și ale instanțelor judecătorești în îndeplinirea rolului lor constituțional de înfăptuire a justiției”.

Și, o precizare foarte importantă despre protocoale și felul în care vor analiza judecătorii efectele acestora în lumina deciziei CCR:

”CCR redă puterii judecătorești atributul constituțional de a decide cu privire la efectele concrete ale acestora, arătând că instanțele "vor verifica, în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materiala și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală și vor dispune măsurile legale corespunzătoare”.

În România, au fost instituții care s-au situat mai presus de lege și Constituție, aducând prin aceasta atingere rolului instanțelor judecătorești în înfăptuirea justiției, spune Dana Gîrbovan, subliniind un alt aspect pentru care unii nu se simt confortabil: ”Semnatarii acestor protocoale trebuie să-si asume răspunderea pentru consecințele acestora”.

Pe de altă parte, judecătoarea este în acord cu CCR precizând că SRI ”a acționat în tot acest răstimp în afara unui control parlamentar real, fapt ce în sine constituie o amenințare foarte serioasă la adresa democrației din România”.

Iar din acest punct de vedere, UNJR a insistat, de mult timp, că protocoalele secrete între SRI și diferitele instituții din sistemul judiciar ”au fost adevărate bombe puse la temelia statului de drept”, amintește Dana Gîrbovan, condamnarea protocoalelor de către asociația profesională a judecătorilor și procurorilor europeni  - MEDEL. 

Dar, Dana Gîrbovan păstrează un adevăr șocant pentru finalul postării sale: aceasta decizie a CCR nu rezolvă toate problemele legate de emiterea de acte secrete care au vizat justiția, deoarece… mai există alte acte secrete!

”Deciziile CSAT, pe care s-au fundamentat aceste protocoale, de exemplu, sunt în continuare clasificate sau nepublicate”, dezvăluie Dana Gîrbovan, care declară continuare eforturilor ”în vederea publicării tuturor acestor acte secrete care au afectat independența, administrarea și înfăptuirea justiției”.

4518
Tagurile:
Decizii, judecători, Dana Girbovan, Dana Gârbovan
Tematic
"Sentință istorică" a șefei Uniunii Judecătorilor, Dana Gîrbovan
Codrin Ștefănescu

Codrin îl face praf pe Pieleanu: ”Deontolog independent, a găsit drumul corect cu Ciolacu”

25
(reînnoit 08:07 29.05.2020)
”E băiat mișto și o să ne liniștească curând pe noi, civilii. Să fie bine și să uităm de Dragnea și echipa aia gălăgioasă de pe vremuri. Cică e mai sănătos așa”

BUCUREȘTI, 29 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Profesorul Marius Pieleanu, sociologul cel mai apropiat și consultat de Liviu Dragnea în perioada în care a condus PSD, a dat ieri un interviu agenției „Știri pe surse” în care a fost întrebat ”Cum s-a schimbat scena politică în ultimul an, de la alegerile europarlamentare şi condamnarea lui Liviu Dragnea?”.

Printre altele, Marius Pieleanu a spus că ”odată cu alegerile europarlamentare de anul trecut s-a schimbat ierarhia opţiunilor de vot din România” și că de un an ”PNL s-a instalat pe primul loc în toate sondajele de opinie”, dar a avut cuvinte de apreciere pentru noua conducere a PSD, criticând perioada Dăncilă și Dragnea!

”Înregistrăm în continuare o fluctuaţie a intenţiei de vot pentru PSD, cel puţin pe anul 2019, o fluctuaţie derivată din mai multe motive, printre care aş aminti managementul defectuos la vârful partidului (vorbim de anul 2019) şi nemulţumirile din interiorul partidului, mai ales ale liderilor judeţeni, care s-au văzut în participarea la vot”, a declarat Pieleanu. 

În schimb, după ce a dat de pământ cu candidatura Vioricăi Dăncilă, Pieleanu laudă noua conducere:

”După alegerile prezidenţiale, se pare că PSD şi-a găsit drumul corect, cu Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu în conducere, este pe un trend ascendent şi probabil va înregistra un scor foarte bun la alegerile locale şi parlamentare”.

Reporterul Florin Pușcaș insistă în fața acestei afirmații: ”PSD este într-adevăr pe un trend ascendent? Din unele sondaje reiese mai degrabă o stagnare”.

Marius Pieleanu pare însă decis să susțină ideea și… echipa: ”Este real trendul ascendent. PSD se situează între 27 şi 20 de procente, depinde de participarea la vot. (…) Încă în partid nu este linişte, dar se pare că va fi în curând”.

Afirmațiile lui Pieleanu l-au enervat pe fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu, care îl ironizează pe sociologul – originar tot din Teleorman, ca și Dragnea.

”Pieleanu spune că PSD și-a găsit drumul corect cu Ciolacu în fruntea sa”, observă Codrin, care punctează ironic – ”Că e băiat mișto și o să ne liniștească curând pe noi, civilii. Să fie bine și să uităm de Dragnea și echipa aia gălăgioasă de pe vremuri. Cică e mai sănătos așa”.

Iar despre sondaje și creșteri: ”O să creștem și noi în sondaje odată și odată, când se dă aprobarea de sus - până atunci mergem pe burtă în mod discret”, scrie Codrin.

Concluzia, la fel de ironică: ”Ei bine, asta înseamnă să fii deontolog independent!”, scrie Codrin Ștefănescu într-o postare.

Așa, ca fapt divers, iată o postare semnificativă a lui Victor Ponta, apropo de ”drumul corect” al PSD, varianta Pieleanu.

Previziunile pe care Pieleanu le prezenta lui Dragnea și PSD înainte de europarlamentare
Previziunile pe care Pieleanu le prezenta lui Dragnea și PSD înainte de europarlamentare

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
Marcel Ciolacu, Marius Pieleanu, Codrin Ștefănescu

Загрузка...
DNA

DNA a încasat o lovitură cumplită de la CSM cel mai grav Raport intră din nou în scenă

67
(reînnoit 07:14 29.05.2020)
”DNA a venit acum să se jeluiască de faptul că CSM a prezentat public maniera în care parchetul a terorizat o mulțime de magistrați”

BUCUREȘTI, 29 mai - Sputnik, Evan Răutu. Puțină lume a comentat faptul că în ședința de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii, plenul prestigiosului for a votat și a respins plângerea prealabilă formulată de DNA împotriva Hotărârii nr. 225 din 15.10.2019 a Plenului CSM.

Respectiva Hotărâre aproba raportul Inspecției Judiciare care dădea în vileag abuzurile comise de DNA - dosare care vizau circa 3.000 de magistrați - judecători și procurori.

”Magistratura sub cizma DNA” s-a numit un serial  pe această temă uluitoare realizat de „Lumea Justiției”, care notează după ședința de ieri că ”DNA a venit acum să se jeluiască de faptul că CSM a prezentat public maniera în care parchetul a terorizat o mulțime de magistrați, pentru ca aceștia să știe că oricând pot fi executați dacă nu dau soluții pe placul DNA”.

Într-adevăr, la ședința de plen a CSM din 15 octombrie 2019, în care s-a votat Hotărârea 225, au fost prezentat aspecte uluitoare – începând cu  numărul mare de ”sesizări din oficiu” după decizii judecătorești, de multele dosare civile și penale preluate în timpul cercetării judecătorești sau chiar de judecători cercetați cu privire la soluțiile adoptate în dosare.

De asemenea s-a vorbit de dosare ”ținute la sertar” – și chiar de verificare, de către procurori, a ”temeiniciei unor hotărâri judecătorești”.

Ei bine, odată cu respingerile de ieri a plângerii prealabile a DNA și a propunerii legislative (a USR, susținută de miniștrii Birchall și Predoiu) de desființare a SIIJ – ne întrebăm acum ce va urma? Un răspuns pare clar: cel mai grav Raport, acela al Inspecției Judiciare despre dosarele magistraților, intră din nou în scenă. Cu ce efect? Vom vedea.

Pentru că, să nu trecem cu vederea, tot ieri, fostul procuror șef al DNA, Daniel Morar (actual judecător CCR) i-a dat o lecție șefului DNA, Crin Bologa, un fapt unic în peisajul Justiției din ultimii ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
CSM, Laura Codruța Kovesi, DNA

Загрузка...