Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi. Vizita oficială a președintelui rus, Vladimir Putin, în India

India a aplicat un croșeu economiei SUA

586
(reînnoit 15:59 10.01.2019)
India s-a aliat cu China pentru a lovi puternic Statele Unite în război comercial.

BUCUREȘTI, 10 ian – Sputnik. Din 31 ianuarie guvernul Indiei introduce tarife de 30 la sută la produsele agricole americane. E vorba de mărfuri în valoare de 857 milioane de dolari, ceea ce reprezintă peste o treime din importurile din SUA. Într-un material publicat de RIA Novosti se analizează motivele pentru care Delhi se răzbună pe Washington și de ce experții întrevăd aici “mâna Chinei”.

Anul perilor suri

Chiar dacă principalul front în războiul comercial al Washingtonului rămâne China, președintele Donald Trump a reușit să-l irite la maxim pe premierul indian, Narendra Modi.

Totul a început în luna martie, când liderul american anunțase introducerea tarifelor la oțel și aluminiu în mărime de 25 și 10 la sută. Decizia a lovit atât Rusia, China, Europa, Japonia, cât și metalurgia indiană.

În plus, India a avut de suferit și din cauza cooperării tehnico-militare cu Rusia. În aprilie, Casa Albă a introdus compania exportatoare de armament Rosoboronexport în lista sancțiunilor, în conformitate cu legea cu privire la contracararea inamicilor Americii (CAATSA), iar băncile indiene au fost nevoite să înghețe o tranșă de două miliarde de dolari destinați pentru achitarea reparației submarinului nuclear Chakra, arendat de la ruși. În caz contrar, se prefigura imposibilitatea achitării operațiunii în dolari americani.

La începutul lunii mai, Trump a anunțat ieșirea din acordul nuclear cu Iranul, promițând restabilirea sancțiunilor împotriva Teheranului și împotriva tuturor celor care vor continua să colaboreze cu autoritățile iraniene. În special, această măsură a fost îndreptată împotriva Chinei și Indiei, principalii importatori de petrol iranian.

E adevărat, președintele SUA a oferit Beijingului și Delhi o grațiere pe un termen de 180 de zile pentru căutarea noilor furnizori. Totodată, plățile urmează să fie efectuate printr-un cont escrow special. Acesta ar urma să fie deschis de țara-cumpărător, iar banii transferați în acest cont pot fi cheltuiți de Iran doar pentru mărfuri umanitare, cu aprobarea Washingtonului.

De menționat că Trump a acceptat termenul de grație nu din cauza bunătății sufletești, ci în urma unor negocieri la limită, care au durat peste o jumătate de an.

A se servi rece

Proporțiile economiei nu permit Indiei să răspundă la tarifele americane și să intre într-o confruntare deschisă cu Washingtonul, așa cum o face China (potrivit datelor Băncii Mondial, PIB-ul Indiei în anul 2017 este de 2,6 trilioane de dolari, iar al Chinei - de 12,2 trilioane).

Agresivitatea Washingtonului a avut ca rezultat trecerea Beijingului și Delhi de la confruntări economice la măsuri coordonate împotriva presiunilor SUA. Acest lucru a devenit posibil în pofida faptului că India și China, în esență, sunt niște adversari strategici în regiunea Pacifică.

Urmăriți mișcările mâinilor

Între timp, Delhi și Teheran au convenit asupra renunțării la dolari în plățile pentru petrol și au trecut din ianuarie în achitări în rupii, potrivit directorului executiv al băncii indiene de stat UCO, Shri Charan Singh.

Mai devreme, o înțelegere similară a fost încheiată și cu Rusia. La începutul lunii noiembrie, vicepremierul rus, Yuri Borisov, a anunțat că India va plăti pentru sistemele antiaeriene S-400 Triumf cu ruble. În continuare se intenționează extinderea comerțului reciproc în monede naționale și în ceea ce privește producția civilă.

În practică acest lucru presupune faptul că în pozițiile cheie India nu mai depinde de dolarul american.

Pe 21 decembrie, la New Delhi a avut loc o întrevedere între miniștrii Afacerilor Externe al Indiei, Sushma Swaraj, și al Chinei, Wang Yi. Presa a acordat puțină atenție acestui eveniment, însă, probabil, nu este o coincidență faptul că peste două săptămâni India a anunțat introducerea tarifelor vamale la merele, migdalele, alunele, lintea și năutul din SUA. Totodată, Delhi a avertizat că în viitor măsuri similare ar putea fi aplicate și în ceea ce privește producțiile din fier și oțel, acid boric, detalii pentru țevi și motociclete.

Vizita oficială a lui Vladimir Putin în Siria
© Sputnik / Михаил Метцель / ТАСС / POOL

Reamintim: toamna trecută Beijing a introdus și el tarife la produsele agricole americane în mărime de 25 la sută. Această măsură a afectat fermierii care livrau grâu, porumb, produse lactate, carne de porc. Cel mai mult a avut de suferit piața soiei – exportul în China a scăzut cu 98 la sută, ceea ce a provocat o criză de suprapoducție (soia reprezenta 60 la sută din totalul produselor agricole exportate din SUA în China).

Marfa nu mai putea fi depozitată. Chiar și după ce prețul arendei hambarelor a crescut cu 40 la sută, în comparație cu anul trecut, toate acestea erau ocupate de soia care nu putea fi vândută. Fermierii au fost nevoiți să-și nimicească recolta, îngropând-o în pământ.

Acum o nouă perspectivă sumbră se întrevedere din cauza tarifelor indiene. Menționăm că statele cu cei mai mulți fermieri au reprezentat principalul bazin electoral al lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016. Se pare că în anul 2020 acesta ar trebui să uite de susținerea fermierilor.

În ideea de a redresa situația, Casa Albă a organizat pentru fermieri un program de ajutorare în valoare de 15 miliarde de dolari. Totuși, din cauza divergențelor cu Trump în legătură cu construcția zidului la frontiera cu Mexic, legislatorii au refuzat să aprobe bugetul pentru anul 2019 și toate cheltuielile guvernului sunt înghețate pe o perioadă nedeterminată, inclusiv cele legate de programul de ajutorare a fermierilor.

Evident, nu este întâmplătoare apropierea din ultimul an între India și China, printr-o serie de întrevederi oficiale (cea care a avut loc pe 21 decembrie la Delhi nu a fost unica), după mai mulți ani de ostilitate și dispute teritoriale.

De acum înainte, în regiunea Asia-Pacific Washingtonului i se opune un tandem format din două mari economii, cărora le revine 20 la sută din importul și 12 la sută din exportul american. Se pare că în noul an lui Trump nu îi va fi deloc ușor să lupte pentru îmbunătățirea balanței comerțului extern.

586
Tagurile:
aluminiu, oțel, Tarife, război comercial, SUA, China, India
Tematic
Un elefant a fost împușcat în India, după ce a strivit 15 oameni. Detalii
Axa Paris – New Dehli: Franța vrea o relație strategică cu India
Tancul rus Т-90, cu îmbunătățiri făcute în India
A fost semnat acordul de livrare către India a sistemelor antiaeriene S-400
Putin: Rusia și India sunt legate prin relații puternice de prietenie
Rachetele ruseşti S-400 pentru India: Delhi reacționează la amenințările Washingtonului
 Paul Stănescu

Prima contradicție la vârful PSD, între Stănescu și Dâncu: ”Trebuie moarte pentru voturi?”

113
Paul Stănescu: ”Este exclus să mai intervină o nouă amânare”. Vasile Dâncu: ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie 2021”

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Acum puțin timp mass media a publicat un ”mesaj intern trimis filialelor județene social-democrate” de către secretarul general interimar Paul Stănescu, prin care se anunță ferm: ”Dragi colegi, alegerile vor avea loc pe 27 septembrie. Este exclus să mai intervină o nouă amânare”.

”Au rămas mai puțin de 50 de zile până la alegeri”, scrie Paul Stănescu, arătând că ”de ceea ce vom face în acest interval va depinde soarta partidului nostru. Nu mai e mult, deci vă rog să ne mobilizăm la capacitate maximă”.

În mesajul publicat de ”Știri pe surse”, Stănescu își exprimă convingerea  că, fiind partidul cu cei mai mulți primari ”trebuie să ne luptăm cu toate forțele noastre pentru a ne menține acest statut, care arată forța PSD - am convingerea că, dacă ne mobilizăm bine putem obține un rezultat peste așteptări”.

Deci Paul Stănescu simte nevoia unei confirmări a faptului că PSD susține alegerile din 27 septembrie. De ce asta? Pentru că, recent, noua vedetă a PSD, Vasile Dâncu, proaspăt numit președinte al Consiliului Național, deși abia revenit în partid, a exprimat o opinie contrară – alegerile locale și parlamentare ar trebui organizate în martie 2021, odată cu o preconizată oprire a pandemiei.

”Populaţia este îngrijorată - ne trebuie moarte pentru voturi?”, a comentat Dâncu opțiunea 27 septembrie. ”Ar fi rațional ca alegerile din 27 septembrie să se amâne - cea mai bună ocazie ar fi în martie, cu o pauză de o săptămână pentru alegerile locale şi parlamentare”.

Mai mult, conform EvZ.ro, Vasile Dâncu consideră că însăși moțiunea de cenzură ar trebui motivată prin oprirea Guvernului de a face alegeri pe 27 septembrie, periclitând astfel populația.

”Nu poţi argumenta căderea Guvernului, doar prin greşelile făcute”, spune Dâncu, ”Această moţiune trebuie argumentată şi prin dorinţa Guvernului de a face alegeri în vreme de coronavirus”.

Moțiunea de cenzură este ”o cerere socială, un val de nemulţumire faţă de Guvern - oamenii îşi doresc asta”, a spus Dâncu, conform EvZ.ro. ”Activul de partid vrea sânge, o bătălie la centru pe care să o ducă şi ei. Guvernul trebuie eliminat ca sa nu influenţeze alegerile. Face cadouri în vreme de coronavirus”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
PSD

Загрузка...
Elena Udrea și Traian Băsescu

Elena Udrea - reacție surprinzătoare după ce s-a confirmat Băsescu candidează!

200
În ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Da, a apărut o confirmare oficială! Traian Băsescu candidează la Primăria Capitalei. Ceea ce părea doar un element de presiune destinat obținerii unor poziții pentru candidații PSD sau a propriei siguranțe, evoluează – deși, probabil, scopul rămâne același.

Apropo de propria siguranță, în privința lui Băsescu, sigure par două chestiuni: NU are cum să câștige Primăria Capitalei, în competiția cu PSD și PNL; NU va renunța la poziția de europarlamentar, mai ales cu un dosar penal în vizor.

Deci, probabil, va face atât spectacol în campanie… câte avantaje va obține de la PNL și Iohannis.

Confirmarea oficială a venit de la Eugen Tomac, liderul formal al PMP, care a scris pe pagina de Facebook:

”În atenţia tuturor colegilor şi susţinătorilor PMP! Vă invităm să ne susţineţi în campania de strângere de semnături pentru viitorul Primar General al Municipiului Bucureşti! Cu Băsescu înainte! Toţi pentru Bucureşti”.

După acest prim anunţ oficial a reacționat și fondatoarea PMP, Elena Udrea: ”Gata, s-a terminat cu gluma!”

”Candidaţii şi susţinătorii lor, cei aflaţi la vedere sau ascunşi aiurea, prin «păduri», îşi pot lua galetuşele din nisip şi pot merge acasă! Traian Băsescu, candidează! Şi că întotdeauna, câştigă”, a scris Elena Udrea.

Sigur, Traian Băsescu câștigă… dar ce? Probabil, propria imunitate și, cine știe, poate a altora?

”Se face din nou politică în România. Se face din nou administraţie în România”, a adăugat Elena Udrea.

Este o reacție surprinzătoare, pentru că în ultima vreme relațiile celor doi păreau a se fi răcit – mai ales de când fosta preferată a ”președintelui jucător” a devenit realmente hăituită de procurori pentru fapte de care, evident, nu are cum să fie singura vinovată.

Se reia relația sau… Băsescu are în plan o negociere care i-ar aduce mai multă liniște, inclusiv din partea Elenei, mereu surprinzătoare?... Și, poate, periculoasă?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

200
Tagurile:
Traian Băsescu, Elena Udrea

Загрузка...
Polish flag in Warsaw

Dubla măsură a Europei: Polonia, investigată pentru un ajutor de stat

0
(reînnoit 18:46 11.08.2020)
În timp ce Germania și Franța au excelat în ajutoare de stat de miliarde de euro, Polonia este investigată de Comisia Europeană pentru un ajutor de stat de 95 de milioane de euro.

BRUXELLES, 11 aug - Sputnik. Comisia Europeană și-a dat arama pe față: în timp ce Germania și Franța au beneficiat în perioada pandemiei de binecuvântarea Bruxelles-ului pentru ajutoare de stat de miliarde de euro, Polonia este investigată pentru intenția de a acorda un ajutor de 95 de milioane de euro grupului sud-coreean LG Chem Ltd pentru a extinde fabrica sa de baterii destinate automobilelor electrice.

Comisia Europeană a exprimat dubii privind respectarea reglementărilor privind concurenţa cu privire la planul Poloniei, dubii pe care nu le-a exprimat pentru țările din Vest.

Pe 12 mai 2020, Uniunea Europeană a autorizat o schemă de ajutoare de stat pe care le pot oferi statele membre, în valoare totală de 1.940 de miliarde de Euro. Această sumă reprezintă banii puși la bătaie de statele membre din bugetul lor, nu implică o cheltuială a Uniunii Europene. Astfel, Germania a pus la bătaie 1.000 de miliarde de Euro pentru economia sa. Franța va putea cheltui 300-350 de miliarde de Euro, Italia 300-350 de miliarde, Belgia cu 3% din PIB (77 miliarde de Euro).

De ce atunci se opune Comisia Europeană ajutorului de stat pe care vrea să îl acorde Polonia? Nu cumva pentru că Bruxelles-ului nu îi place independența pe care o afirmă Varșovia vizavi de politicile UE?

În 2017, LG Chem a anunţat că va investi peste un miliard de euro pentru a majora capacitatea de producţie a unităţii sale din Polonia. Ulterior, autorităţile de la Varşovia au căutat să obţină aprobarea CE pentru ajutorul de 95 de milioane de euro acordat companiei.

Dar, într-un mod ciudat, Executivul comunitar s-a trezit că nu îi mai convine intenția Poloniei de a-și sprijini economia printr-un ajutor de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Europa, Polonia
Tematic
SUA anunță că își extinde contingentul militar în Polonia
În Polonia a fost încartiruit comandamentul corpului 5 al armatei SUA
ONU îndeamnă Polonia să asigure refugiaților dreptul de azil pe teritoriul țării

Загрузка...