Elon Musk

Ce ne așteaptă în anul 2019: scenarii apocaliptice ale Saxo Bank

284
(reînnoit 11:22 09.01.2019)
Experții Saxo Bank au publicat un raport în care prognozează principalele evenimente care pot afecta lumea în anul 2019.

BUCUREȘTI, 9 ian – Sputnik. Germania va intra în recesiune, Trump îl va concedia pe șeful Rezervei Federale, Apple va achiziționa producătorul auto Tesla, iar PIB-ul va dispărea din calculele economiștilor. În afară de aceasta, emisfera Vestică va fi afectată de o furtună solară care va distruge majoritatea sateliților și va provoca un colaps în transporturi. Cu astfel de prognoze pentru anul 2019 vin experții Saxo Bank într-un raport anual.

Trump îl va concedia pe șeful Rezervei Federale

Evenimentele descrise de analiștii băncii de investiții sunt appreciate ca “puțin probabile însă pot afecta într-o mare măsură piețele financiare”. În document se subliniază că schimbările politice sunt spontane, iar procesele negative în economia globală „au mers prea departe”.

Una din prognozele-cheie ale SaxoBank îl vizează pe președintele SUA, Donald Trump: acesta l-ar putea demite pe șeful Sistemului Federal de Rezervă, Jerome Powell, care este criticat pentru o politică monetară prea dură și îl va înlocui cu președintele Federal Reserve Bank of Minneapolis, Neel Kashkari.

“Majorarea ratei de bază în decembrie va deveni ultima picătură, economia americană și acțiunilor vor începe să cadă în primul semestru al anului 2019. Vara bursa de valori riscă să ajungă într-o prăpastie”, menționează autorii raportului.

Bursa de valori din SUA reacționase deja în decembrie la majorarea ratei de bază, iar Trump a calificat acest lucru “unul oribil”. Agenția Bloomberg a anunțat că șeful de la Casa Alba examinează posibilitatea demiterii lui Powell. Deocamdată nu există o confirmare oficială, ministrul Finanțelor, Steven Mnuchin, a asigurat că președintele nu a propus niciodată așa ceva. Totuși, liderul american a declarat în mai multe rânduri că anume Rezerva Federală „ucide economia americană”.

Apple va achiziționa Tesla

Fondatorul Tesla, Elon Musk, a numit anul 2018 cel mai prost din viața lui din cauza problemelor legate de producția automobilului electric Model 3. Pierderile companiei ating un nou record în fiecare semestru, însă în anul 2019 problemele companiei și directorului ei general se vor sfârși. În opinia Saxo Bank, Apple va satisface cerințele de capital ale Tesla, cu fonduri disponibile de 237 miliarde de dolari.

“Tesla are nevoie de bani, iar Apple are nevoie de o dezvoltare a propriului ecosistem și depășirea nivelului smartphone-urilor, notebook-urilor și serviciilor legate de ele. Evident, următorul pas va fi automobilul”, se spune în raport.

Apple începuse să cerceteze piața auto în anul 2014, lansând softul Apple CarPlay, care permite conectarea smartphone-ului la sistemul multimedia a automobilului. În afară de aceasta, potrivit unor zvonuri, Apple lucrează de câțiva ani asupra unui automobil electric autonom în cadrul proiectului secret Titan.

Potrivit aprecierilor Saxo Bank, valoarea unei acțiuni Tesla în timpul tranzacției va fi de 520 de dolari, cu 40 la sută mai mare decât valoarea nominală și cu 100 la sută, mai mare decât prețul indicat într-un mesaj publicat de Twitter de Elon Musk, în care anunța scoaterea Tesla de pe bursă și transformarea ei într-o corporație.

Posibilitățile financiare ale Apple îi vor permite lui Elon Musk să-și realizeze cele mai îndrăznețe visuri, menționează analiștii. Pentru început, compania va putea construi câteva uzine și unități de producție în Europa și China.

Germania va ajunge în recesiune

Experții descriu perspective sumbre a celui mai mare reprezentant al Uniunii Europene – Germania. În al treilea sfert al anului acesta va începe o recesiune din cauza principalei sfere a economiei – producția de automobile.

“Germania rămâne în urmă în domeniul utilizărilor tehnologiilor înalte în automobilele ei, precum și în viteza de trecere la automobilele electrice”, explică autorii prognozei.

Potrivit aprecierilor lor, către anul 2040, 55 la sută din vânzările noilor automobile în lume vor reveni automobilelor electrice, iar nemții cedează foarte mult în fața liderilor din această sferă.

Industria auto din Germania va fi afectata și de majorarea tarifelor americane. În cele din urmă, vor avea o influență și atitudinile antiglobaliste care vor cunoaște un punct maxim în anul 2019. Pe prim plan vor veni utilizarea unor date masive și lupta pentru mediul ambiant – tendințe care sunt opuse celor care asigurau Germaniei poziția de lider pe piața mondială în anii 80.

Renunțarea la calcularea PIB

Cei de la Saxo Bank nu exclud faptul că economiștii Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale vor renunța să mai calculeze PIB, pentru că acest indicator nu mai este capabil să reflecte situația reală din economie.

În locul PIB, care reflectă valoarea tuturor mărfurilor și serviciilor, FMI și BM vor propune definirea productivității muncii: de acest indicator depinde bunăstarea și sănătatea cetățenilor și anume el caracterizează dinamica potențialului producător al economiei.

“Așa cum notează laureatul premiului Nobel Paul Krugman, în anul 1994, productivitatea nu este totul, însă în final – aproape totul”, amintesc analiștii băncii.

Experții consideră că această decizie este una fără precedent și simbolizează sfârșitul epocii băncilor centrale.

Impozitul mondial la transporturi

O problemă acută ar putea deveni creșterea emisiilor de carbon – în contextul unei veri aride în Europa ar putea izbucni o „panică ecologică”. În rezultat, ar putea fi introdus un impozit mondial pe transport pentru biletele la cursele aeriene și tonajul navelor.

Mărimea impozitului va depinde de volumul emisiilor de carbon, au specificat experții băncii. E vorba de 50 de dolari pentru o tonă, ceea ce este dublu față de suma propusă anterior (25 de dolari) și de trei ori mai mare decât indicatorul media din cadrul sistemului european de comercializare a certificatelor de emisii (15 euro).

Respectiv, consumatorii se vor confrunta cu o scumpire a biletelor la avion și transporturilor maritime, creșterea prețurilor la produse.

Furtuna solară va distruge sateliții GPS

Cea mai apocaliptică prognoză a Saxo Bank vizează emisfera Vestică a Pământului, care va fi afectată de furtuna solară, din cauza unei explozii pe suprafața Soarelui, de clasa X.

Analiștii băncii explică că în anul 2019 începe cel de-al 25-lea ciclu al activității solare și o explozie puternică pe suprafața astrului este una foarte probabilă. Cataclismul cosmic ar putea distruge majoritatea sateliților de comunicații.

În infrastructura electrică și de transporturi din emisfera Vestică va izbucni un haos. Comunicarea terestră și aeriană, care depinde de GPS, va fi paralizată.

Potrivit estimărilor Saxo Bank, pierderile s-ar putea ridica la două trilioane de dolari.

284
Tematic
Despre cea mai mare poruncă din Lege: Predică la duminica a XV-a după Rusalii - Video
Români în UK. Predicţie privind evoluţia negocierilor pentru Brexit: „Teroarea va învinge”
Predicție sumbră pentru Isărescu: "Așa a sfârșit și Ceaușescu"
Predicțiile astrologilor pentru 2019: Zodiile care vor avea un an minunat
Bomba atomică B61

„Mai aproape nici se poate”: În ce țară vor să-și mute SUA arsenalul nuclear

149
(reînnoit 19:58 25.05.2020)
Ambasadorul SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, a admis posibilitatea redislocării munițiilor de aviație atomică din Germania. Ce înseamnă asta pentru Rusia, aflați din materialul RIA Novosti.

Moscova, 25 mai - Sputnik, Nikolai Protopopov. Bombe nucleare ghidate și rachete de rază medie în apropierea granițelor Rusiei - Pentagonul intenționează dislocarea armelor nucleare în Polonia. Ambasadorul SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, a admis posibilitatea redislocării munițiilor de aviație atomică din Germania. Ce înseamnă asta pentru Rusia, aflați din materialul RIA Novosti.

Încălcarea înțelegerilor

Drept răspuns la o declarație a unui diplomat al SUA, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că arsenalul nuclear american din Europa complică situația, care este una și așa complicată, așa că Washingtonul ar fi mai bine să și-l ia acasă. 

Lavrov a subliniat că Statele Unite nu numai că își depozitează armele în cele cinci țări NATO, dar și conduce așa-numitele misiuni nucleare comune (Nuclear sharing), în timpul cărora personalul militar din armatele statelor non-nucleare este instruit să utilizeze arme nucleare.

Aceasta, potrivit lui Lavrov, este o încălcare directă a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare, conform căruia transferul unor astfel de muniții sub controlul altor state este interzis, atât direct cât și indirect.

În plus, transferul arsenalului american din Germania în Polonia încalcă flagrant actul fundamental Rusia-NATO.

Cu toate acestea, astfel de conversații au loc de câțiva ani. Așadar, în 2015 ministrul adjunct al Apărării al Poloniei, Tomasz Shatkowski, a declarat că militarii polonezi intenționează să apeleze la NATO cu o cerere de a disloca arme nucleare americane în țara lor, ca parte a unui program special. Atunci era vorba doar despre ”Nuclear sharing”.

"Pentru Rusia, aceasta este o amenințare serioasă, deoarece timpul de zbor din Polonia este mult mai scurt decât cel din Germania", explică pentru RIA Novosti Konstantin Sivkov, președintele Academiei pentru Probleme Geopolitice. O astfel de etapă poate fi considerată una dintre etapele pregătirii americanilor pentru război, iar aceasta se referă la o lovitură nucleară preventivă. În primul rând, pot muta bombe B61, precum și transportatorii lor, în Polonia. Dar, cel mai probabil, SUA vor pune rachete de rază medie cu focoase nucleare mai aproape de granițele Rusiei. În acest caz, Moscova va trebui să își consolideze apărarea aeriană, precum și să desfășoare o forță suplimentară la frontiere".

Dorința de a face pe plac

Bomba aeriană B61 este principala muniție a forțelor nucleare strategice ale SUA și funcționează încă din anii ’60. De atunci, s-au dezvoltat multe modificări care diferă înspecial prin puterea focoasei. Cea mai avansată versiune a B61-12 de astăzi este echipată cu un sistem special de ghidare - dintr-o muniție necontrolată, bomba s-a transformat într-una care poate fi ghidată extrem de precis.

În ciuda puterii reduse la 50 de kilotone, această modificare are o capacitate de penetrare mai mare, ceea ce permite distrugerea obiectelor subterane și fortificate. Înainte de versiunea B61-12, Statele Unite intenționează să modernizeze toate bombele arsenalului nuclear european.

Potrivit expertului militar din cadrul Centrului Analitic ”Valdai” Artem Kureev, instituția politică poloneză este interesată în primul rând de a vorbi despre consolidarea contingentului militar NATO în Polonia.

”Intimidarea populației cu povești despre „expansiunea rusă în Occident face parte din ideologia de stat”, explică el. „Mai mult, politicienii polonezi periodic își amintesc de „Coridorul Suvalki” din Belarus până în Regiunea Kaliningrad, care va separa statele baltice de alte țări NATO. În 2017, în timpul exercițiului „Lupul de fier”, armata Alianței s-a antrenat chiar să respingă agresivitatea rusă ipotetică în această direcție”.

Expertul a amintit că la începutul anului trecut, când Statele Unite au discutat despre suspendarea tratatului INF, unul dintre primii care a susținut acest lucru a fost ministrul polonez de Externe.

”Acum, de fapt, Varșovia propune redislocarea armelor nucleare din Germania, unde coaliția de guvernare a pledat din nou pentru dezarmare”, a adăugat Kureev - "Aceasta nu este doar o dorință de a-și arăta mușchii în fața Rusiei, ci și o încercare de a-și consolida importanța în UE și NATO, și de a obține o mai mare bunăvoință din partea Washingtonului.

Butoiul cu pulbere

În mai multe țări europene sunt depozitate aproximativ două sute de bombe B-61. Cel mai mare arsenal se află la baza aeriană americană din Aviano (Italia), unde sunt 35 de muniții în 12 depozite. Aici sunt și avioanele-transportatoare - a 31-a escadrilă de avioane de luptă F-16. Alte patruzeci de B-61 sunt la baza aeriană Gedi Torre din nordul Italiei. Nu există avioane americane aici, dar există avioane de vânătoare italiene Tornado.

La baza aeriană Incirlik din Turcia sunt aproximativ cincizeci de B-61. Există 25 de depozite subterane care pot deține până la o sută de arme nucleare. Pista este capabilă să primească nu numai aviația de luptă, dar și bombardiere strategice. De pe acest aerodrom, forțele aeriene americane și turce efectuează zboruri de luptă către Orientul Mijlociu.

Este de remarcat că șeful bazei, generalul Bekir Ercan Van, a fost acuzat de implicare în lovitura de stat eșuată din 2016. După această tentativă, el și câțiva militari au fost arestați, iar unul dintre obiectivele militare cheie ale NATO a fost blocat și debranșat de la alimentarea cu curent electric. Acest incident a umbrit relația dintre SUA și Turcia - americanii au vrut chiar să mute armele nucleare de la Incirlik la baza românească de la Deveselu.

La baza aeriană germană Büchel se află aproximativ 20 de focoase nucleare. Un alt depozit nuclear european se află la baza aeriană Klein-Brogel din Belgia, lângă Bruxelles. În plus, două duzini de B61 se află în Olanda, în Volkel.

”Amplasarea armelor nucleare în Polonia va face posibilă distrugerea țintelor în Rusia cu câteva minute mai rapid", spune Kureev. "Dar va pune în pericol bazele aeriene poloneze, multe dintre acestea fiind situate în apropierea marilor orașe".

Americanii au adus arme nucleare tactice în Europa la mijlocul secolului trecut, distribuindu-le pe calea presupusei mișcări a forțelor de tanc ale Blocului de Est în cazul unui război la scară largă. Conform calculelor armatei occidentale, tancurile blindate ale URSS ar fi putut ajunge la Canalul Mânecii în doar câteva zile.

O asemenea avalanșă de oțel trebuia să fie oprită prin atacuri nucleare punctuale. Americanii au implementat rachete Tomahawk și Pershing cu focoase nucleare în Europa de Vest - în anii 1980 numărul lor a ajuns la 400 de unități. În plus, Regatul Unit deținea 150 de rachete de croazieră cu focoase nucleare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
Arsenal nuclear, SUA
Tematic
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
SUA: 38,6 milioane de persoane, fără locuri de muncă, dar averea miliardarilor a crescut
Motivele pentru care SUA se opun apropierii dintre Germania și Rusia
Donald Trump anunță retragerea SUA din acordul „Cer deschis”
Zaharova a explicat de ce pentru SUA Acordul Cer Deschis este o problemă

Загрузка...
A Wall Street sign hangs near the New York Stock Exchange.

Filosof american: SUA „aleargă spre prăpastie”

110
(reînnoit 17:37 25.05.2020)
Filosoful american Noam Chomsky, considerat unul dintre părinţii lingvisticii moderne, este de părere că Statele Unite "aleargă spre prăpastie"

BRUXELLES, 25 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Filosoful american Noam Chomsky spune că Statele Unite "aleargă spre prăpastie" din cauza absenţei unei strategii federale împotriva pandemiei, a lipsei unui sistem de asigurări de sănătate universal şi a dispreţului pentru schimbările climatice.

Chomsky a acordat un interviu AFP în care spune că în SUA "nu există o direcţie coerentă":

"Casa Albă este ocupată de un sociopat megaloman, care nu este interesat decât de propria putere, în termeni electorali. Bineînţeles, trebuie să îşi menţină sprijinul bazinului său electoral, care îi cuprinde pe cei cu averi mari şi pe marii directori de companii", a afirmat Chomsky.

El a mai declarat că, după venirea la putere, Donald Trump "a distrus orice mecanism de prevenirea a pandemiilor, tăind finanţarea pentru Centrul de Prevenire a Bolilor (CDC), anulând programele de cooperare cu oamenii de ştiinţă chinezi pentru a identifica potenţialii viruşi".

Societatea americană "este privatizată, foarte bogată, cu mari avantaje (...), dar dominată de interese private. Nu există un sistem de sănătate pentru toţi, absolut crucial astăzi. Este sistemul neoliberal suprem", a spus Chomsky, cunoscut pentru vederile sale de stânga.

Dar, observă filosoful american, în privinţa multor aspecte, în Europa este mai rău, cu programe de austeritate care amplifică pericolul, cu atacuri la adresa democraţiei, cu transferul de decizii către Bruxelles şi birocraţia 'troicii', care nu este aleasă”, a comparat el SUA cu UE.

Chomsky a arătat și cum aleargă SUA spre prăpastie: "Statele Unite au făcut multe, alergând spre prăpastie, eliminând programe şi reglementări care ar putea atenua catastrofa. Asta este situaţia actuală, dar se poate schimba. Există forţe mondiale care luptă împotrivă. Întrebarea este cum vor apărea aceste forţe. Asta va determina soarta lumii", a explicat el.

Referitor la pericolele viitorului, Chomsky a vorbit despre companiile care dezvoltă tehnologii ce le permit angajatorilor să vadă ce au angajaţii pe ecranul calculatorului lor, să verifice tot ce se tastează ”şi, dacă vă îndepărtaţi de ecran, să contabilizeze asta ca o pauză”, a fost filosoful foarte critic la adresa controlului prin tehnologie.

El a subliniat că ”internetul lucrurilor” funcţionează deja, de vreme ce orice obiect domestic conţine ceva electronic, observând că informaţiile ajung de asemenea şi la Google, Facebook şi la guvern.

”Acest lucru oferă un potenţial enorm de control şi supraveghere, se întâmplă deja, nu e în viitor", a atras atenția Chomsky.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
prăpastie, SUA

Загрузка...

Regina rafinamentului: patinatoarea rusă Zagitova, „campioană olimpică a stilului”

0
(reînnoit 20:05 25.05.2020)
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia
 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
 • Alina Zaghitova la mare
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova la mare
Campioana olimpică rusă la patinaj artistic Alina Zagitova a obţinut un alt fel de titlu după ce a câștigat voturile online ca simbol al stilului Jocurilor Olimpice.

Alina Zagitova, campioană olimpică la patinaj artistic la Jocurile de iarnă din 2018 de la PyeongChang, își construiește o reputație ca simbol al stilului, titlul care se adaugă rafinamentului ei pe gheață.

Acest fapt a fost recunoscut de contul oficial de Twitter al canalului Jocurilor Olimpice, după ce vedeta în vârstă de 18 ani a câștigat voturile ca simbol al stilului Jocurilor, învingând-o pe eroina americană a patinajului Johnny Weir, care a ajuns pe locul doi, rusoaica câştigând 62% din voturi, potrivit RT.

Sondajul, la care au participat 406.000 de urmăritori ai contului oficial de Twitter, i-a mobilizat pe fanii Zagitovei, care i-au oferit susţinerea.

Zagitova a ajuns la confruntarea cu Weir după ce a învins-o, în semifinale, pe campioana mondială la atletism Shelly-Ann Fraser-Pryce, din Jamaica, obţinând un vot similar răsunător de 68%.

Cariera competitivă a Zagitovei este în prezent suspendată după ce a anunțat o pauză la sfârșitul anului trecut, dar are un cont de Instagram activ cu peste 700.000 de urmăritori, unde postează deseori selfie-uri și fotografii din viața sa de patinatoare.

O confirmare a statutului ei de icoană a modei a fost apariția sa recentă pe coperta revistei Cosmopolitan din Rusia şi, în acelaşi timp, ea a ajuns un simbol al modei în industria frumuseții, devenind imaginea companiei japoneze în domeniul produselor de machiaj şi îngrijire cosmetică Shiseido.

Zagitova are un contract de sponsorizare cu gigantul producător de echipamente sportive Puma, ale cărui produse le promovează pe conturile sale de socializare, iar în 2019 a fost desemnată sportiva anului de revista Glamour din Rusia.

De asemenea, campioana mondială și europeană originară din Izhevsk a fost inclusă pe lista Forbes Rusia cu sportivii ruşi cel mai bine plătiţi, cu un venit anual de aproape 1 milion de dolari.

La împlinirea vârstei de 18 ani la începutul acestei luni, Alina Zagitova a fost felicitată personal de președintele rus Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Grigoriy Sisoev

  Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă

 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

  Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
  © Sputnik / Ramil Sitdikov

  Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.

 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
  © Sputnik / Alexander Vilf

  Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama

 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Alexey Filippov

  Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare


Загрузка...