Matteo Salvini

Șansa României: Bruxelles-ul închide ochii la Salvini ca să-l salveze pe Macron

899
Deși inițial Comisia Europeană a respins propunerea de buget a Italiei din cauza deficitului bugetar, la final de an Bruxelles-ul a înghițit politica fiscală a lui Salvini pentru că și Macron are nevoie de un deficit mărit, iar de această situație poate profita și România

Corespendență din butoiul cu pulbere al Europei

BRUXELLES, 29 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. În Uniunea Europeană, depășirea deficitului bugetar stabilit în cadrul Pactului European de Stabilitate de 3 la sută este un păcat capital, mai ales dacă este vorba de zona euro. O încălcare pe care Comisia Europeană s-a jurat public că nu o va accepta de la Italia, mai ales că țara e condusă de naționaliști care trebuie puși la punct și ale căror angajamente către populație trebuie blocate.

Doar că, între timp și după schimburi dure de replici ale Comisiei Europene cu Matteo Salvini, vicepremierul italian, Macron însuși s-a văzut nevoit să promită creșterea salariului minim în Franța cu 100 de euro pentru a mai potoli protestele vestelor galbene. Bineînțeles că împlinirea unei asemenea promisiuni va duce și Franța peste deficitul bugetar de 3 la sută.

De data aceasta însă, nu doar că inflexibilii comisari europeni nu au mai sărit în sus, dar au început să arate îngăduință și față de Italia. Și asta pentru că Macron trebuie salvat cu orice preț, altfel Franța va deveni următoarea țară condusă de naționaliști. În plus, comisarii europeni vor fi realizat că certându-se cu Salvini nu fac decât să îi crească popularitatea și să crească simpatia pentru naționaliști nu doar în Italia, ci peste tot în Europa.

În felul acesta, revoltele împotriva lui Macron s-au dovedit salvatoare pentru Italia și pentru bugetul propus de Guvernul de la Roma.

Chingile deficitului bugetar au fost stabilite de Bruxelles pentru a controla dezvoltarea statelor membre precum și nivelul de trai al locuitorilor acestora.

Nu e de mirare că și Guvernul României este sub lupa Comisiei Europene care nu vede cu ochi buni creșterea salariilor și măsurile pozitive pentru populație pentru că acestea vor menține PSD la putere, adică un partid pe care Bruxelles-ul nu îl agreează, la fel ca și în cazul Italiei conduse de alianța între Liga Nord și Mișcarea 5 Stele.

În plus, în cazul României, salariile mai mari vor împiedica forța de muncă de înaltă calificare să mai plece din țară, ceea ce constituie o pierdere pentru economiile vestice care își culegeau de aici doctori, ingineri și alte asemenea categorii căutate în educația cărora nu investiseră nimic. Și atunci intervine blocajul deficitului bugetar pe care Comisia îl folosește ca o amenințare de fiecare dată când îi sunt încurcate planurile.

După ce constată depășirea deficitului de 3 la sută, Comisia are la îndemână procedura de deficit excesiv prin care penalizează țara care nu se supune directivelor Bruxelles-ului.

Dar, cu Franța lui Macron aflată în aceeași situație, România, ca și Italia, s-ar putea apăra mai bine și și-ar putea justifica propria politică economică în beneficiul populației, iar Bruxelles-ul nu ar avea ce face.

899
Tagurile:
România, Italia, buget, Comisia Europeană
Tematic
Matteo Salvini, atac la Macron : ”Produs de laborator”
Presa europeană confirmă: naționaliștii, marii câștigători ai revoltelor anti-Macron
Netul versus Macron. Sute de mii de utilizatori semnează pentru demiterea președintelui
Macron a cerut restabilirea ordinii și liniștii în țară

Загрузка...